slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

EΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΡΡΗ-ΠΑΠΑΚΥΡΙΛΛΟΥ ΔΩΡΑ


Αγαπητοί μου συμπολίτες και συμπολίτισσες

Με τον ερχομό των Χριστουγέννων και του νέου έτους 2011 εκφράζοντας τις εγκάρδιες ευχές μου θα ήθελα να μοιραστούμε απλόχερα περισσότερη αισιοδοξία, περισσότερη συμπαράσταση και πολλή πολλή αγάπη για να μπορέσουμε να ζήσουμε το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων….

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ 2011

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

Από τον κ. Κώστα Μπιζά

COSTAS BIZAS.jpg

Αγαπητές Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες, φίλες και φίλοι της Πάρου και της Αντιπάρου.

Για τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια Πολλά.

Για το νέο έτος 2011 εύχομαι υγεία, ειρήνη και δημιουργία μέσα σε μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο αληθινή, με πιο αλληλέγγυες σχέσεις μεταξύ μας και να μας φέρει όλους πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων μας για το καλό του καθενός ατομικά και οικογενειακά, των νησιών μας και της πατρίδας μας.

Κώστας Ν. Μπιζάς

Περιφερειακός Σύμβουλος

Νοτίου Αιγαίου

Καταγγελία Ν. Νικολόπουλου για απόπειρα στημένης ανάθεσης μελέτης για την ανεργία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Απόπειρα στημένης μελέτης για την ανεργία, η οποία θα πληρωθεί άνευ λόγου και ουσίας, καταλογίζει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος.

Πρόσφατα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή αναδόχου για το έργο με τίτλο: «Μελέτη για την ανεργία και απασχόληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με έμφαση στην μακροχρόνια ανεργία και την επισφάλεια εργαζομένων», αλλά οργιάζουν οι φήμες ότι η μελέτη θα ανατεθεί σε Ινστιτούτο μεγάλου συνδικαλιστικού φορέα που δεν προτίθεται να αναλάβει και το κόστος καταγραφής στοιχείων που θα είχαν ουσιαστικό ενδιαφέρον…

Σύμφωνα με την πρόσκληση σκοπός της Μελέτης είναι να παρέχει στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή (Ε.Δ.Α. / Π.Δ.Ε.) τις κατάλληλες πληροφορίες, στοιχεία και εκτιμήσεις σχετικά με τα κάτωθι:

• Καταγραφή της υπάρχουσας κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την τοπική οικονομία και τις ιδιαιτερότητές της.

• Αποτύπωση των χαρακτηριστικών των μακροχρόνια ανέργων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

• Διερεύνηση της επισφάλειας των εργαζομένων στη Δυτική Ελλάδα στους περισσότερο ενεργούς οικονομικούς κλάδους και των χαρακτηριστικών αυτής.

• Ανάλυση των εισροών και εκροών της μακροχρόνιας ανεργίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

• Δημιουργία μηχανισμού παρατηρητηρίου μακροχρόνιας ανεργίας και πιλοτική λειτουργία του.

• Υποβολή προτάσεων πολιτικών παρέμβασης, οι οποίες θα συνάδουν με τους στρατηγικούς στόχους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως αυτοί εξειδικεύονται στο Ε.Π. Δ.Ε.Π.Ι.Ν. 2007 - 2013



Όπως δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος, η πρόσκληση από μόνη της έχει κενά τα οποία έχουν να κάνουν με την βαρύτητα που θα έχει μια τέτοιου μεγέθους έρευνα στην ΠΔΕ.

«Χρόνια τώρα μιλάμε για την ανεργία αλλά όχι για την πραγματική ανεργία. Πρέπει να καταγραφούν τα νούμερα που αφορούν στους έλληνες άνεργους και φυσικά στην πραγματική εργασία που αφορά και στους μετανάστες. Είναι μια ευκαιρία, που με τον τρόπο που έχει συνταχθεί η πρόσκληση, μοιάζει να χάνεται. Σε αυτό το σημείο, εγείρεται και τεράστιο ζήτημα νομιμότητας και ηθικής καθώς οι φήμες οργιάζουν ότι παρά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η μελέτη θα ανατεθεί σε Ινστιτούτο μεγάλου συνδικαλιστικού φορέα, που δεν προτίθεται να αναλάβει το κόστος εκπόνησης της μελέτης επί της ουσίας και γι’ αυτό το λόγο, τεχνηέντως έχουν μείνει εκτός όλα τα ενδιαφέροντα επιζητούμενα στοιχεία», δήλωσε ο Βουλευτής ο οποίος κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ο κ. Νικολόπουλος ερωτά τον Υπουργό αν είναι στις προθέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, να αναθέσει τη μελέτη στο Ινστιτούτο συγκεκριμένου συνδικαλιστικού φορέα και αν υπάρχει πρόθεση να αποσυρθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ώστε να επαναληφθεί με τρόπο που να καταγράφει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και τις προοπτικές επίλυσής του και να μην εγείρεται ζήτημα νομιμότητας και ηθικής για «στημένη» ανάθεση. Επίσης ερωτά τι κόστος έχει η μελέτη αυτή και από πού θα καλυφθεί.

Στην Ερώτησή του ο κ. Νικολόπουλος παρατηρεί ότι στο παρελθόν έχουν εκπονηθεί άλλες δύο ανάλογες μελέτες και ερωτά τον Υπουργό ποιοι τις ζήτησαν και πώς αξιοποιήθηκαν, ζητώντας να κατατεθούν τα σχετικά στοιχεία. Επίσης ερωτά πόσο πληρώθηκαν οι προηγούμενες μελέτες και ζητά να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν οι δαπάνες, ενώ καλεί τον Υπουργό να απαντήσει γιατί κρίνεται απαραίτητη η εκπόνηση και τρίτης μελέτης…

http://nikosnikolopoulos.gr

Απίστευτο ΣΚΑΝΔΑΛΟ: «Υπό διάλυση» έφτασε ο «Παπανικολής» – “ Ξεφλούδισε” και έχασε το σόναρ του!

Μείζονες αβαρίες σε σημείο που να δημιουργεί ευρύτερο προβληματισμό παρουσίασε το S 120«Παπανικολής» κατά το ταξίδι του από το Κίελο μέχρι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπου κατέπλευσε τελικά εχθές το βράδυ και εκτός προγράμματος προκειμένου να επισκευαστούν τα προβλήματα που είχε παρουσιάσει.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές του ΓΕΝ το υποβρύχιο κατά τον πλου του προς την Ελλάδα … κυριολεκτικά «ξεφλούδισε» και όχι μόνο «ξεφλούδισε» αλλά έχασε κάπου στον Ατλαντικό ή στη Μεσόγειο και το αντιναρκικό του σόναρ!

Αυτά τα πρωτοφανή συνέβησαν μέσα σε ένα πλου ολίγων ημερών και τα οποία βέβαια έχουν καταστήσει μη επιχειρησιακό το υποβρύχιο. Τι σημαίνει όμως «ξεφλούδισε»; Αποκολλήθηκε το “ δέρμα” του υποβρυχίου, το προστατευτικό στρώμα το οποίο καλύπτει τη μεταλλική περιοχή που βρίσκεται από τη μέση και πάνω του υποβρυχίου (είναι η ορατή περιοχή όταν το σκάφος πλέει στην επιφάνεια).

Το GRP είναι μεγάλα πλαστικά τμήματα-πλάκες αναμεμιγμένα με γυαλί και διάφορα συνθετικά κράματα τα οποία προστατευτούν τον χάλυβα του υποβρυχίου στο συγκεκριμένο τμήμα. Έτσι και κατά τη διάρκεια του πλου ξεκόλλησαν οι βίδες από διάφορα τμήματα του υποβρυχίου με αποτέλεσμα οι πλάκες να αποκολληθούν και το υποβρύχιο να παρουσιάσει την εικόνα «μαδημένου κοτόπουλου» όταν έφτασε στα ελληνικά νερά. Τότε πήρε αμέσως εντολή από το ΓΕΝ να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) όπου κανιβαλίστηκε το S121 «Πιπίνος» από το οποίο αφαίρεσαν τις GRP πλάκες για να τις τοποθετήσουν στον «Παπανικολή».

Οι εργασίες αποκατάστασης στο υποβρύχιο ξεκίνησαν από εχθές το βράδυ και μέχρι και αυτή τη στιγμή συνεχίζονται προκειμένου το S 120 να είναι έτοιμο αύριο για την επίσημη τελετή παράδοσης.

Αλλά δεν έφτανε μόνο αυτό:
Στην πορεία ξεκόλλησε και χάθηκε στα βάθη του ωκεανού και ο εξωτερικός αισθητήρας του αντιναρκικού σόναρ! Οι παραπάνω αβαρίες φυσικά καθιστούν μη επιχειρησιακό το σκάφος και δημιουργούν πλέον εύλογα ερωτήματα ως προς την αξία μιας επένδυσης ύψους 500.000 ευρώ για ένα οπλικό σύστημα το οποίο επιπλέον παραδίδεται και με 4 ½ χρόνια καθυστέρηση λόγω άλλων ακόμη σημαντικότερων τεχνικών προβλημάτων που είχε παρουσιάσει.

Το γεγονός ότι 36 ώρες πριν την τελετή παράδοσης το υποβρύχιο δίνει εικόνα αποσυναρμολογούμενου playmobil μόνο αλγεινή εντύπωση μπορεί να προκαλέσει στους έλληνες φορολογουμένους πολίτες

filologos10.wordpress.com

Στη σύνταξη βγαίνει η Έλλη... παρκάρει στην ΕΡΤ

Γυαλίζει το μάτι της Έλλης! Είναι να μην γυαλίζει; Εμείς πληρώνουμε κι αυτή ετοιμάζεται να ξεκοκαλίσει στην ΕΡΤ, αφού έκανε την βόλτα της στο κόσμο του διαδικτύου και πήγε άπατη όταν μετά από μερικές εβδομάδες σταμάτησαν να δουλεύουν τα ρομποτάκια...

Διαβάστε και τη φήμη από την Γκολεμά που ξέρει κάτι παραπάνω:

«Η φήμη που ήθελε την Έλλη Στάη να «ανεβαίνει» στην ΕΡΤ είχε κάνει "κατάληψη" στα δημοσιογραφικά γραφεία, όλο το καλοκαίρι.

Πλέον, όμως, φαίνεται ότι η γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ειδήσεων, «έκλεισε» με τη δημόσια τηλεόραση και ετοιμάζεται να αναλάβει το βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ.

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι τόσο τα εξαιρετικά χαμηλά νούμερα της «βιτρίνας» του ενημερωτικού τομέα του Ραδιομεγάρου, όσο και η απουσία μιας «στιβαρής» γνώστριας του πολιτικού προσκηνίου, έφεραν τελικά σε συμφωνία τους ιθύνοντες της ΕΡΤ με τη γνωστή δημοσιογράφο.

Όπως μάλιστα ψιθυρίζεται, την «ολική επαναφορά» στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ θα τη δούμε πολύ σύντομα και κυρίως με τις ευλογίες όσων ήθελαν να υπάρχει πλήρες πρόγραμμα (αλλά και συνέπεια στην ενημέρωση) το πολύ μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

www.golema.gr»

Γιάννης Βρούτσης: Οι δαπάνες για την στήριξη της πολύτεκνης και τρίτεκνης οικογένειας, δεν είναι σπατάλη, αλλά "επένδυση" υψηλής προστιθέμενης αξίας

«Ελλάδα Γερνάει και δεν Γεννάει».

«Ο Δημογραφικός Εφιάλτης που απειλεί την Πατρίδα μας και την κατατάσσει σε πολύ υψηλή θέση, όσον αφορά τη γήρανση και την υπογεννητικότητα, απαιτεί οι πολιτικές στήριξης της ελληνικής οικογένειας και ιδιαίτερα της πολύτεκνης να συνεχιστούν και όχι να ακυρωθούν.

Τα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά και οι Δημογραφικές Προβολές δείχνουν, ότι σχεδόν 1 στους 3 Έλληνες το 2050 θα είναι άνω των 65 ετών, δηλαδή το 31,46% του συνολικού πληθυσμού.

Επιπλέον, ο Δείκτης Γονιμότητας (ο αριθμός των γεννήσεων που αντιστοιχούν σε κάθε Ελληνίδα αναπαραγωγικής ηλικίας) βρίσκεται στο 1,3, όταν για την διατήρηση του πληθυσμού στα ίδια επίπεδα ο Δείκτης αυτός πρέπει να είναι στο 2,1!

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η «Ελλάδα Γερνάει και δεν Γεννάει».

Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση αγνοεί τη σημαντική αυτή εθνική πρόκληση. Γι’ αυτό και έχει υποθηκεύσει την κοινωνική πολιτική και κατ’ επέκταση τα πολυτεκνικά επιδόματα και τα μέτρα στήριξης της οικογένειας στο Μνημόνιο του Μαΐου.

Έχει δεσμευτεί για τις περικοπές των επιδομάτων και τη μείωση των κινήτρων και της προστασίας των πολυτέκνων.

Η οριζόντια και αυθαίρετη περικοπή επιδομάτων και κινήτρων, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου, συνιστά ουσιαστικά αφαίρεση της ιδιότητας του Πολύτεκνου.

Συνιστά διάκριση στη βάση ενός αυθαίρετου, εισοδηματικού κριτηρίου.

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός, ότι η κυβέρνηση επέλεξε για πρώτο στόχο των περικοπών των κοινωνικών δαπανών, τους Πολύτεκνους και μάλιστα με τρόπο άκομψο, οριζόντιο και αυθαίρετο.

Με τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, ακυρώνεται ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλέγμα στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας, που στόχευε στην αναστροφή των δυσμενών Δημογραφικών Δεδομένων, στην αύξηση της Γεννητικότητας και στη διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής.

Κρίσιμα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, όπως η στήριξη των Πολυτέκνων, δεν πρέπει να περιορίζονται με βάση στενά λογιστικά κριτήρια.

Οι δαπάνες για την στήριξη της πολύτεκνης και τρίτεκνης οικογένειας, δεν είναι σπατάλη, αλλά επένδυση υψηλής προστιθέμενης αξίας για την κοινωνική, αλλά και οικονομική ζωή της χώρας μας.

Για τη Ν.Δ., που η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα, η προστασία της πολύτεκνης οικογένειας αντιμετωπίζεται ως μείζον ζήτημα κοινωνικής πολιτικής.

Είμαστε αντίθετοι σε ρυθμίσεις που μειώνουν την προστασία των πολύτεκνων και ακυρώνουν τη συνολική πολιτική στήριξη της Ελληνικής οικογένειας.

Διαφωνούμε, με την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιδομάτων, ως «σπατάλη».

Πιστεύουμε, ότι τα ζητήματα κοινωνικής συνοχής θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις προκρούστειες λογικές του Μνημονίου.

Η Ν.Δ. στήριξε με συγκεκριμένα μέτρα την Ελληνική πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια στο παρελθόν.

Η οικογένεια και ιδιαίτερα η πολύτεκνη οικογένεια, βρίσκονται στο κέντρο της κοινωνικής μας πολιτικής, για να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή και το μέλλον της χώρας μας».Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Oμιλία Μ. Κεφαλογιάνη στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό... όπως πάντα με στοιχεία και αριθμούς ειδικά για το πως φτάσαμε εδώ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάποια στιγμή σε αυτήν την Αίθουσα, τουλάχιστον οι οικονομολόγοι, πρέπει να συνεννοηθούμε για το χρέος. Δεν μπορεί ο καθένας –και ιδιαίτερα όταν κατέχει ένα πτυχίο Οικονομικών Επιστημών- να λέει ό,τι θέλει. Σε αυτό το μίνιμουμ που πρέπει να συνεννοηθούμε, είναι ότι το χρέος δημιουργείται από τα πρωτογενή ελλείμματα, που δημιουργεί κάθε χρόνο η κάθε Κυβέρνηση.

Εάν αυτό είναι η πραγματικότητα, τότε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα σας πω για άλλη μία φορά και θα καταθέσω από του Βήματος της Βουλής τα στοιχεία όλων των προϋπολογισμών από το 1981, από τον πρώτο Υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανώλη Δρεττάκη, μέχρι όλων των Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας και τον σημερινό Υπουργό. Εάν εγώ κάνω, κύριε Υπουργέ, κύριε Παπακωνσταντίνου, ένα ευρώ λάθος σε αυτά τα στοιχεία τα οποία σας καταθέτω, παραιτούμαι από Βουλευτής. Σας το έχω πει πολλές φορές, εάν δεν βρείτε εσείς ένα λάθος, παραιτηθείτε από Υπουργός, για να τελειώσει αυτό το θέμα.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα , τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέχρι το 1981 η Ελλάδα θεωρήθηκε πρότυπο, φαινόμενο οικονομικής ανάπτυξης με ρυθμούς τουλάχιστον διπλάσιους από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ και της τότε ΕΟΚ. Όλες οι Κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης και του Γεωργίου Παπανδρέου και του Πλαστήρα και του Παπάγου κληροδότησαν, σύμφωνα με αυτά που μας είπε ο Μανώλης Δρεττάκης στον πρώτο Προϋπολογισμό του ΠΑΣΟΚ, χρέος στην Ελλάδα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το χρέος. Τι να κάνουμε τώρα; Έτσι μας το είπε ο Μανώλης Δρεττάκης. Σήμερα, με βάση τις ρήσεις της σημερινής Κυβέρνησης ξεπερνά τα 330 δις ευρώ.

Παρέλαβε, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ το 1981 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δημιούργησαν άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήταν η πρώτη φορά, που μετά τη χαμένη δεκαετία του ’80, δημιουργήθηκαν τα πρώτα πρωτογενή πλεονάσματα, για να καλύψουν τα ελλείμματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80.

Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δημιούργησε και αυτή από το 2004 μέχρι το 2007 πρωτογενή πλεονάσματα. Τα μόνα ελλείμματα που υπήρξαν, ήταν του 2007, του 2008 και του 2009 λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αυτά είναι άλλα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά η Νέα Δημοκρατία και όλες οι κυβερνήσεις πριν από το 1981 χρέωσαν τον Έλληνα πολίτη με 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ας απολογηθούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά οι κυβερνήσεις για το πού δημιουργήθηκε το χρέος. Ας απολογηθούν για τα 290 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν παραδώσαμε εμείς, ή τα 315 δισεκατομμύρια ευρώ του χρέους που έχει δημιουργηθεί.

Εάν δεν πιστεύετε εμένα, θα σας διαβάσω τι έλεγε στο βιβλίο του ο Γεράσιμος Αρσένης. Είναι μία πολιτική κατάθεση. Ελπίζω να μην δημιουργήσω ενδοοικογενειακό πρόβλημα με την κυρία Λούκα Κατσέλη, με αυτά που θα πω. Έλεγε ο κ. Αρσένης: «Η δυναμική των πραγμάτων τους πρώτους μήνες οδήγησε στην εφαρμογή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία ιεράρχηση με γνώμονα την οικονομική μας αντοχή».

«Η κατάσταση από το 1981 έως τον Ιούλιο του 1982 χαρακτηρίζεται από έλλειψη συντονισμού σε πολιτικό επίπεδο. Έτσι, είχαμε μια σειρά αποφάσεις υλοποίησης προεκλογικών υποσχέσεων». Παρακάτω: «Από την άνοιξη του 1982 οι δείκτες αποδείκνυαν ότι βασικά οικονομικά μεγέθη ξέφευγαν από τον έλεγχο». Και καταλήγει: «Είχαμε ακολουθήσει πορεία που θα μας οδηγούσε σε οικονομικό αδιέξοδο». Αυτό δηλαδή που κάνατε τότε. Αυτό το είπε το 1985, λίγο πριν από την υποτίμηση.

Και επειδή με ρωτάτε, θα σας πω και τι είπε για την υποτίμηση. Για την υποτίμηση είπε: «Είναι η πρώτη φορά που σε παγκόσμιο επίπεδο έγινε υποτίμηση μέρα-μεσημέρι και κάποιοι έβγαλαν δισεκατομμύρια δραχμές εκείνη την εποχή».

Αυτά, λοιπόν, έκανε τότε η κυβέρνηση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, όπου κάθε πέντε μέρες έκανε ένα δάνειο και που είχε την πρόνοια να στείλει και τότε το λογαριασμό στο 1990, διότι πλήρωνε μόνο τόκους και το κεφάλαιο, όπως και οι κυβερνήσεις του Σημίτη, το άφηναν να το πληρώσουν οι ερχόμενες γενιές, οι ερχόμενες κυβερνήσεις. Αυτή, λοιπόν, είναι η κατάσταση. Αυτό είναι το χρέος. Αυτό είναι το αμετανόητο ΠΑΣΟΚ.

Επειδή μας εγκαλέσατε, κύριε Γείτονα, ότι είμαστε αμετανόητοι, θα σας χαρίσω αυτήν τη φωτογραφία του Γεωργίου Παπανδρέου, όπου πρόσφατα με σηκωμένη τη γροθιά στη διαδήλωση που έκανε η ΓΣΕΕ -γιατί πίσω γράφουν τα πλακάτ «Κάτω τα χέρια από το ασφαλιστικό»- δίπλα του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ και όλα τα επίλεκτα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αγωνιζόσασταν για να μην κάνει καμιά μεταρρύθμιση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Γιατί αυτή η κυβέρνηση, αυτό το κόμμα -αφού προκαλείτε και θέλετε απαντήσεις- είναι το κόμμα που δεν είχε το περίσσευμα καρδιάς να ψηφίσει ούτε το νόμο για την εγγύηση των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών μέχρι 100.000 ευρώ.

Και έχουμε ψηφίσει εμείς σήμερα παραπάνω από τα μισά νομοθετήματα των δικών σας κυβερνήσεων. Αυτή είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Μην μας εγκαλείτε, λοιπόν, γιατί την περίοδο ’90-’93 πληρώσαμε 19 δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο για τόκους, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από τη χαμένη δεκαετία του ’80 και την περίοδο του Κώστα Καραμανλή πληρώσαμε άλλα 62 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό, κύριε Εισηγητά του ΠΑΣΟΚ, είναι η απάντηση γιατί ενώ παραδώσατε το 2004 180 δισεκατομμύρια ευρώ, παραλάβατε 280 δισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί τα 62 ήταν τόκοι, τα 10 ήταν τα χρέη των Ενόπλων Δυνάμεων, που όπως λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκαν από το 1996 έως το 2004, αλλά ο λογαριασμός στάλθηκε να πληρωθεί το 2004, είναι τα 6 δισεκατομμύρια των νοσοκομείων και μια σειρά από λογιστικές εγγραφές μέσα στο δημόσιο χρέος. Πρωτογενή, λοιπόν, ελλείμματα όλες οι κυβερνήσεις, εκτός από ΠΑΣΟΚ δεν έχουν δημιουργήσει. Το χρέος είναι παιδί του ΠΑΣΟΚ και να τελειώσει αυτή η ιστορία άπαξ και δια παντός.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταθέτει έναν προϋπολογισμό και επαίρεται ο παριστάμενος Υπουργός ότι είναι ο μόνος προϋπολογισμός που τηρήθηκε κατά γράμμα. Αυτό μόνο ως απειλή μπορούμε να το εκλάβουμε. Και αυτό γιατί; Διότι από την ημέρα που ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό πέρσι, η Κυβέρνηση έβαλε 10 δισεκατομμύρια έκτακτα μέτρα για να ισορροπήσει και να ισοσκελίσει τον προυπολογισμό.

Άρα, μας φέρνει άλλον ένα ψεύτικο προϋπολογισμό σήμερα. Μας απειλεί ότι θα φέρει έκτακτα μέτρα, κυρίως το Μάρτιο που θα προσπαθήσει να εκταμιεύσει την τέταρτη δόση άλλων 16 δισεκατομμυρίων ευρώ αυτή τη φορά.

Αυτό γιατί, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ; Ψηφίσατε το Μνημόνιο. Ξέρετε τι ψηφίσατε; Πραγματικά, κύριοι συνάδελφοι, έχει κανείς ξεφυλλίσει το Μνημόνιο από εσάς να δει το ψήφισε; Όλα όσα ψηφίσαμε μπορεί να τα βρει κανείς σε πέντε σελίδες. Στη σελίδα 1349 έως 1354 του ν.3845/2010, δηλαδή για το Μνημόνιο. Εκεί τι μας λέει;

Μας λέει ότι μέχρι το 2014 οι Έλληνες πολίτες, συμπεριλαμβάνω και τα αναθεωρημένα Μνημόνια, θα πληρώσουν 36 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω. Πέρσι που στέγνωσε η αγορά, που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας οδηγήθηκε στην εξαθλίωση, η νεολαία στην ανεργία πληρώσαμε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τι λέει ο πίνακας, όχι ο δικός μας, όχι της Νέας Δημοκρατίας, όχι του Αντώνη Σαμαρά, ότι του Εισηγητή μας, όχι του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, αλλά αυτός που ψηφίσατε δια της ψήφου σας;

Λέει λοιπόν, ότι αυξήθηκε ο ΦΠΑ, που δεν το προέβλεπε ο Προϋπολογισμός του 2010 και πληρώσαμε 800 εκατομμύρια ευρώ. Για καύσιμα, τσιγάρα και ποτά 400 εκατομμύρια ευρώ. Για μείωση του μισθολογικού κόστους, δηλαδή του 13ου και 14ου μισθού 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Για μείωση συντάξεων, δηλαδή μείωση της 13ης και 14ης σύνταξης πληρώσαμε 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ. Προς δόξα της ανάπτυξης μειώσαμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Φέτος, έχετε ψηφίσει εσείς, οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλα κόμματα, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και πρώην στελέχη της δικιάς μας παράταξης να πληρώσουμε με βάση το Μνημόνιο 9,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν σε αυτό προσθέσουμε και το λογιστικό τρυκ, γιατί δεν μας έχει πια εμπιστοσύνη η Ευρωπαϊκή Ένωση, να ενσωματώσουμε τις εγγυήσεις του δημοσίου που καταπίπτουν, που είναι κυρίως εγγυήσεις του δημοσίου, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή 6 έως 8 δισεκατομμύρια, θα πληρώσουμε φέτος 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Τρείς φορές παραπάνω από ό,τι πληρώσαμε πέρσι. Το 2012 θα πληρώσουμε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2013 θα πληρώσουμε 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2014 θα πληρώσουμε 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μπορεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα αυτή να αντέξει αυτή την αφαίμαξη; Είναι δυνατόν να προσπαθούμε με φορολογικά μέτρα να λύσουμε το πρόβλημα της οικονομίας;

Οικονομία και διέξοδος στο αδιέξοδο που μας οδήγησε η ανερμάτιστη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, του «λεφτά υπάρχουν», υπάρχουν εκατομμύρια, υπάρχουν δισεκατομμύρια, των δηλώσεων ακόμα και μετά την ανάληψη της εξουσίας, με φορολογικά μέτρα λύση δεν υπάρχει. Μια είναι η λύση. Λύση είναι η ανάπτυξη. Χωρίς ανάπτυξη δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα μπροστά. Αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμα δεήσει να μας φέρει τον αναπτυξιακό νόμο.

Χαίρομαι που τουλάχιστον μέσα στην απραξία της, δέχτηκε την πρόταση του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και της Νέας Δημοκρατίας για να είναι η επόμενη Βουλή Αναθεωρητική, εμπράκτως ζητώντας συγγνώμη, κύριε Γείτονα, για τη χωρίς έμπνευση πολιτική του ΠΑΣΟΚ να ναρκοθετήσει την Αναθεώρηση του Συντάγματος του 2007, που αυτό που έπρεπε να κάνει εκείνη η Αναθεώρηση ήταν να βάλει τις οικονομικές βάσεις της ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας. Χαίρομαι πολύ που προς αυτήν την κατεύθυνση συμφωνεί και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μόνο με την ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να πάει μπροστά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς αυτόν τον προϋπολογισμό δεν μπορούμε να τον ψηφίσουμε. Είναι άλλο ένα λιθαράκι στα αδιέξοδα που οδήγησε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και τον τελευταίο χρόνο. Είναι ένας προϋπολογισμός χωρίς επιστροφή στη μείωση των εισοδημάτων, στη μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Είναι ένα προϋπολογισμός που οδηγεί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας σε περιπέτειες, σε εξαθλίωση και σε περιθωριοποίηση.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Επιστροφή στην περίληψη...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΕΥΘΥΒΟΥΛΙΔΗΣ: Δυστυχώς η απάντηση δεν άργησε να έρθει!


Αθήνα, 19/12/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δικαίως ανησυχούσαμε, όπως είχαμε εκφράσει και κατά την τελευταία μας δημόσια επικοινωνία (13-12-2010), για το πώς γίνεται να υπάρχει στον προϋπολογισμό του ΥΥΚΑ μείωση στην αποζημίωση των εφημεριών και παράλληλα δήλωση για αύξηση των προσλήψεων σε ιατρούς του ΕΣΥ. Η απάντηση ήρθε με τροπολογία των γνωστών «μάγων του εξορθολογισμού», οι οποίοι λύνουν τα προβλήματα των Κυκλάδων εντός 20 λεπτών (βλέπε επίσκεψη Γ.Γ. Υπουργείου Υγείας το καλοκαίρι), και μάλιστα σε νομοσχέδιο άλλου Υπουργείου.

Το νοσοκομείο Σύρου και τα ΚΥ και λοιπές μονάδες ευθύνης του, όσο αφορά την πραγματοποίηση των εφημεριών θα ανήκει πλέον στην Β’ Ζώνη, και όχι στην άγονη Γ’ Ζώνη που ανήκε μέχρι και σήμερα.

Πολύ απλά:

Πλήρη υποβάθμιση της λειτουργίας των μονάδων, με σημαντική μείωση των ενεργών εφημεριών σε ένα γεωγραφικό σύμπλεγμα που είναι απαραίτητες λόγω της ροής των περιστατικών ιδίως κατά την τουριστική έξαρση, όπως και με μείωση των εφημεριών σε συνάρτηση με την στελέχωση ειδικοτήτων σε Νοσοκομείο και Κ.Υ. Υπάρχει εξ’ όσων φαίνεται το δεδομένο να μην μπορούν να καλυφθούν τα Κ.Υ. όλο το μήνα με εφημερία ειδικευμένου ιατρού κάτι επίσης ανεξήγητο σαν επιλογή του Υπουργείου.

Πλήρη περιφρόνηση των άρθρων του Συντάγματος για νησιωτικές περιοχές, όπου οι κάτοικοι δεν ζουν στην ασφάλεια του κέντρου και αναγκάζονται να κάνουν σημαντικές μετακινήσεις για να βρουν αποτελεσματική περίθαλψη, και τώρα αναγκάζονται να ανησυχούν εάν υπάρχει αξιόπιστο και ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης (απίστευτη κοινωνική εγκατάλειψη).

Πλήρη κοινωνική εξαθλίωση του ιατρικού σώματος (σημαντική μείωση των αποδοχών τους), όταν σε λίγο καιρό ο ιατρός στα πλαίσια πάντα του μνημονίου θα χρειάζεται και δεύτερη δουλειά (όπως οι περισσότεροι Έλληνες) για να ζήσει την οικογένεια του. Κρίμα που δεν καταλάβατε την σημασία αυτών των ανθρώπων για την καθημερινότητα του Κυκλαδίτη και για την Ανάπτυξη του νομού.

Πλήρη αντίφαση του Νόμου της κας Ξενογιαννακοπούλου για κίνητρα στους ιατρούς με την συγκεκριμένη απόφαση του κου Λοβέρδου, όπου μειώνει τα κίνητρα (οικονομικά και επιστημονικά) για να έρθουν γιατροί στις Κυκλάδες. Σε λίγο θα έχουμε ρεκόρ άγονων προκηρύξεων για ουσιαστική ιατρική κάλυψη των μονάδων υγείας ευθύνης Νοσοκομείου Σύρου.

Ελπίζουμε η συγκεκριμένη ενέργεια του κου Υπουργού να αποτελεί προϊόν ελλιπούς πληροφόρησης, αναγνωρίζοντας ότι στον αριθμό των ιατρών που του ανέφεραν για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου υπάρχει ανάμεσα τους... θάλασσα...!

Άλλο ένα πόρισμα a la ΠΑΣΟΚ: "Ζημιά" 19-42 εκ ευρώ απ' το ομόλογο παρότι αυτό επέστρεψε ολόκληρο στα ταμεία

Τρία ολόκληρα χρόνια, τώρα, ακούμε την σημερινή κυβέρνηση και τότε αντιπολίτευση να «φωνάζει» πως υπάρχει «Μέγα» σκάνδαλο στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων και πως τα ταμεία ζημιώθηκαν κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ από την αγορά των ομολόγων αυτών.

Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή που η εξεταστική επιτροπή της Βουλής έβγαλε το πόρισμα της. Διαβάζοντας το, με μεγάλη έκπληξη και ακόμη μεγαλύτερη λύπη διαπιστώνω πως τα συμπεράσματα της επιτροπής ήταν προαποφασισμένα και ο σκοπός της, όπως και ο σκοπός των υπολοίπων εξεταστικών, ήταν και είναι καθαρά για αποπροσανατολιστικούς λόγους της κοινής γνώμης από την σκληρή και άδικη πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση.

Τι μας λέει, λοιπόν, επί της ουσίας το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των ομολόγων? Μας λέει πως μετά από σχεδόν 6 μήνες εργασιών και καταθέσεις 72 μαρτύρων, η εξεταστική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ζημιά που υπέστησαν τα ταμεία που αγόρασαν το «περιβόητο» δομημένο ομόλογο των 280 εκ ευρώ κυμάνθηκε μεταξύ 19 εκ ευρώ και 42 εκ ευρώ. Τα νούμερα αυτά προκύπτουν από υπολογισμούς των μελών της επιτροπής, από κατάθεση πρώην στελέχους του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και από το πόρισμα του πρώην εισαγγελέα κ. Ζορμπά.

Φυσικά, το πόρισμα της επιτροπής δεν αναφέρει πραγματογνωμοσύνες ειδικών πάνω στις αποτιμήσεις δομημένων ομολόγων, όπως καθηγητών Αγγλικών πανεπιστημίων, οι οποίες κατατέθηκαν στην επιτροπή και ανέφεραν πως το συγκεκριμένο ομόλογο 5 μήνες μετά την έκδοσή του ήταν στο 110% της αρχικής του αξίας. Όπως καταλαβαίνετε, τα μέλη της επιτροπής δεν μπήκαν καν στον κόπο να καλέσουν στην επιτροπή τέτοιους ανθρώπους. Γιατί να το κάνουν άλλωστε? Αφού τα συμπεράσματα τους ήταν ήδη προαποφασισμένα.

Όμως, η μεγαλύτερη παραπλάνηση και προσπάθεια απόκρυψης της πραγματικότητας, προκύπτει από το γεγονός ότι ενώ το εν λόγω δομημένο ομόλογο επαναγοράσθηκε εξ' ολοκλήρου από τους εκδότες του, με αποτέλεσμα να μην ζημιωθούν καθόλου τα ταμεία, αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στο πόρισμα της επιτροπής, παρά μόνο σε μια υποσημείωση!! Δηλαδή, με άλλα λόγια στα συμπέρασμα του πορίσματος αναφέρεται πως η ζημιά κυμάνθηκε μεταξύ 19 και 42 εκ ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμία ζημιά!!

Μετά από αυτό το πόρισμα-φιάσκο, αναμένω και εγώ όπως και σύσσωμος ο ελληνικός λαός με ιδιαίτερη ανυπομονησία το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens…… Για να δούμε τι άλλο θα δουν τα μάτια μας…

http://neaoikonomiki.typepad.com