Λόγω της έντονης επικαιρότητας των τελευταίων ημερών δεν προλάβαμε να ασχοληθούμε με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse. Το κάνουμε λοιπόν σήμερα.
Καταρχήν να πούμε ότι και αυτή η δημοσκόπηση καταγράφει την έντονη ρευστότητα που παρατηρείται στο πολιτικό σκηνικό , ως απόρροια των μεγάλων εκκρεμοτήτων του «κουρέματος» του χρέους και της δανειακής σύμβασης. Η ανασφάλεια των πολιτών αποτυπώνεται και στις απαντήσεις τους στα γκάλοπ. Η ερμηνεία της αύξησης της εκλογικής δύναμης κομμάτων των λεγόμενων «άκρων», ως πρόσκαιρη και «αντιδραστική», παραγνωρίζει τις κοινωνικές διεργασίες, την ανεργία, την ανασφάλεια και την περιθωριοποίηση ευρύτατων κοινωνικών ομάδων.
Η πολιτική ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ κατά τα τελευταία τριάντα έτη, φθάνει στο τέλος της, με ένα ηχηρό –όπως όλα δείχνουν-στραπάτσο. Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο χρόνο εκλογής νέου αρχηγού, η συντριπτική υπεροχή της απάντησης «άμεσα» είναι πολύ χαρακτηριστική. Μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Β. Βενιζέλου, ο αντιπρόεδρος – αν είναι ο νέος αρχηγός – εμφανίζεται να κάνει το ΠΑΣΟΚ πιο ελκυστικό στους ψηφοφόρους. Είναι όμως εντυπωσιακή η αρνητική διάθεση των ψηφοφόρων και προς τους δύo, ενώ η πλειοψηφία θεωρεί πιθανή τη διάσπασή του.
Στην δημοσκόπηση της Pulse, το σαφές και με μεγάλη διαφορά προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνεται και ενισχύεται. Διατηρεί µε ασφάλεια το πλεονέκτημα των 50 επιπλέον εδρών, που προσφέρει ο εκλογικός νόµος στο πρώτο κόµµα και ελπίζει σε ραγδαία αύξηση των ποσοστών της με την προκήρυξη των εκλογών και συνθήκες πόλωσης. Δεν επιβεβαιώνονται οι «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν πτώση των ποσοστών της ΝΔ λόγω συμμετοχής στην Κυβέρνηση Παπαδήμου.
Η Αριστερά (αθροιστικά) «έλκει», πλέον, τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους και η επόμενη Βουλή δείχνει ότι θα έχει πιο πολλά κόµµατα από κάθε προηγούµενη , σε ένα ακραίο σενάριο έως και 10!
Με βάση τα δηµοσκοπικά δεδοµένα και αν το κλίµα δεν αναστραφεί, 3 στους 4 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, από τους 160 που εξελέγησαν το 2009, θα βρεθούν εκτός Βουλής.
Η αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, δηλαδή η αφαίρεσή της από την «εκτίµηση πρόθεσης ψήφου» και η κατανοµή της σε όλα τα κόµµατα, ώστε να προκύψει «εκλογικό» αποτέλεσµα, είναι µια διαδικασία με σχετική αξία, όσον αφορά την επαλήθευσή της στις εκλογές. Όπως και όσοι απαντούν "άλλο κόμμα", πολλές φορές δεν εννοούν κάποιο άλλο αλλά οτιδήποτε άλλο από τα υπάρχοντα.
Επίσης, η εκτίµηση της κατανοµής των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια είναι ενδεικτική και δεν αποτελεί πρόβλεψη, αφού είναι δυνατόν να αλλάξει, κατά πολύ, έστω και µε ελάχιστες αλλαγές των ποσοστών ενός κόμματος ή και οποιουδήποτε άλλου. Πρόκειται στην ουσία για μια «άσκηση» των δημοσκοπικών εταιρειών, που τροφοδοτεί με δεδομένα τις δημοσιογραφικές συζητήσεις, παρά για μία πιθανή μετεκλογική πραγματικότητα.
Ο αριθμός των κομμάτων στην επόμενη Βουλή είναι εξαιρετικά απίθανος να είναι 10, αν και σε μεγάλο ποσοστό θα κριθεί από το μέγεθος της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να εισέλθουν 6, το πολύ 7 κόμματα στη Βουλή. Η επιλογή Βενιζέλου μάλλον θα αποτρέψει τον εκλογικό «αφανισμό» του ΠΑΣΟΚ, κάτι που ενδεχομένως οδηγήσει τη ΝΔ στην αυτοδυναμία, καθώς θα ευνοηθεί από τη μη είσοδο πολλών κομμάτων στη Βουλή. Επίσης η προεκλογική αντιπαράθεση με τον Υπουργό Οικονομικών ως αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, θεωρητικά θα ανεβάσει τη συσπείρωση της ΝΔ.
Σε κάθε περίπτωση οι επερχόμενες μετρήσεις μετά τις όποιες εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, τον αντίκτυπο του ταξιδιού Σαμαρά στη Ρωσία και τυχόν κλείσιμο των ανοικτών θεμάτων της Κυβέρνησης Παπαδήμου, θα προσφέρονται για πιο ασφαλή ανάλυση.
http://www.antinews.gr/2012/02/04/146084