slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γιάννης Αγγέλου, Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου : Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η Περιφερειακή Αρχή για ν’ αποτραπούν τα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Ρόδο και στα άλλα νησιά



-ΕΡΩΤΗΜΑ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ 4ης ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 30-08-2024


«Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η Περιφερειακή Αρχή για ν' αποτραπούν τα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Ρόδο και στα άλλα νησιά»

 

Σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου οι κάτοικοι αντιδρούν δυναμικά στην καταστροφική για το ευαίσθητο οικοσύστημα των νησιών, εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Το τελευταίο διάστημα και στη Ρόδο, οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι έντονες. Δεν γίνεται πια πιστευτό το παραμύθι της προστασίας του περιβάλλοντος και της φθηνής ενέργειας με τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, οι οποίες γίνονται με μόνο κριτήριο την μεγαλύτερη κερδοφορία των ομίλων της «πράσινης» ενέργειας.

 

Στη συνεδρίαση λογοδοσίας της 25ης Απριλίου 2024 η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε ερώτηση για την επικείμενη δημιουργία στη Ρόδο υβριδικού πάρκου ισχύος μέχρι και 40 MW, η οποία ανακοινώθηκε παρουσία του κ. Περιφερειάρχη στις 28 Μαρτίου 2024 από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος κατά την παρουσίαση του προγράμματος "The Rhodes Co-Lab" στην Αθήνα. Η απάντηση του κ. Περιφερειάρχη σχετικά με τον χωροταξικό σχεδιασμό του έργου, ήταν ότι δεν γνώριζε τίποτα. Υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον από την Περιφερειακή Αρχή για να ενημερωθεί σχετικά με το θέμα μέχρι σήμερα;

Επειδή γίνονται δηλώσεις ότι η Περιφέρεια είναι κατά της εγκατάστασης βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα νησιά, αλλά ταυτόχρονα τα σχέδια αυτά υλοποιούνται με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς να γίνεται καμιά ενέργεια πρακτικά από την Περιφέρεια για ν' αποτραπεί αυτή η εξέλιξη:

Ερωτάται η περιφερειακή αρχή, δεδομένου ότι στηρίζει την πολιτική της πράσινης μετάβασης,  είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με την πολιτική αυτή στα πλαίσια της οποίας η κυβέρνηση αδειοδοτεί τέτοιες επενδύσεις καταστροφικές για το περιβάλλον των νησιών;

Τι συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες θα πάρει για ν' αποτραπούν τα σχέδια υλοποίησης δημιουργίας υβριδικών πάρκων και ανεμογεννητριών στη Ρόδο και στα άλλα νησιά;

Ο επικεφαλής της Λαϊκής 

Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου


Γιάννης Αγγέλου,

26/08/2024





--

          ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

              ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


 

 


:Δ. Καπούνης στη Ναυτεμπορική: «Στον τόπο της Πατάτας θα κάνουμε... εισαγωγή πατάτας!»





Η λειψυδρία πλήττει τη Νάξο και μαζί την παραγωγή της περίφημης Πατάτας του νησιού μας, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι σε λίγο καιρό στη Νάξο, «τον τόπο της Πατάτας», όπως χαρακτηριστικά είπε, θα γίνεται… εισαγωγή πατάτας, ενώ στάθηκε και στα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν για να λυθεί το πρόβλημα.

«Από το 2021 θίγουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας στο παραγωγικό νησί μας και λέμε να μην χαθεί ούτε μία σταγόνα νερό στη θάλασσα, κάτι που θα συμβεί με την υλοποίηση, επιτέλους, του φράγματος του Τσικαλαριού και την προσθήκη τριτοβάθμιας επεξεργασίας στον βιολογικό του Δήμου για αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων του. Για όλα αυτά, όμως, δεν υπάρχει ούτε ενδιαφέρον ούτε κάποια οικονομοτεχνική μελέτη ούτε προγραμματισμός, ούτε έχει γίνει τίποτα!», δήλωσε ο Δ. Καπούνης.

Κατόπιν, κατέστησε σαφές ότι η Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε. δεν πρόκειται να φυτευτεί αυτήν την περίοδο, όπως γινόταν συνήθως, ενώ ξεκαθάρισε στους καταναλωτές ότι σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει πια το προϊόν στην αγορά και πως θα πρέπει να προσέχουν τις… απομιμήσεις.

«Η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 70% τα τρία τελευταία χρόνια. Τώρα η Πατάτα Νάξου δεν θα φυτευτεί καθόλου, λόγω της έλλειψης νερού. Τα αποθέματα της Ε.Α.Σ. Νάξου θα κρατήσουν το πολύ έως τις αρχές Οκτωβρίου. Έπειτα, δεν θα υπάρχει το προϊόν στην αγορά. Καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν όλα αυτά για την ίδια την Ε.Α.Σ. και το εισόδημα του παραγωγού, που είναι μειωμένο. Υπάρχει μισοκαρπία έως σήμερα και πλέον θα υπάρχει ακαρπία. Αυτό πρέπει να το δει η Πολιτεία. Ένα προϊόν Π.Γ.Ε. πρέπει να καλλιεργείται με άλλες συνθήκες και θα πρέπει η ακαρπία να αντιμετωπιστεί μέσα από τα προγράμματα de minimis του Υπουργείου», είπε ο Δ. Καπούνης.

Και πρόσθεσε: «Ο καταναλωτής να εμπιστεύεται το προϊόν που φέρει τη σφραγίδα και την επωνυμία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Από τον Οκτώβριο και μετά, να είναι προσεκτικός. Θα υπάρξει νοθεία και αισχροκέρδεια. Πατάτες Αιγύπτου, Γαλλίας ή άλλες, αμφιβόλου ποιότητας, θα "βαπτίζονται" Νάξου, θα αντικαταστήσουν το ναξιώτικο προϊόν και θα έχουν ανεβασμένη τιμή!».

Ερωτηθείς εάν έχουν επικοινωνηθεί όλα αυτά τα προβλήματα στην Πολιτεία, ο Δ. Καπούνης απάντησε: «Με όλους έχουμε επικοινωνήσει. Δεν έχει όμως ασχοληθεί η Πολιτεία με το θέμα. Έχουμε φτάσει στο τέλος και πάλι δεν υπάρχει προγραμματισμός ή μελέτη. Γιατί όλα αυτά; Ο πρωτογενής τομέας κρατά τον κόσμο στο νησί μας. Αν αυτός καταστραφεί, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα φύγουν από το επάγγελμα».

Καταλήγοντας, ο Δ. Καπούνης επεσήμανε: «Φέτος κάναμε εισαγωγή ντομάτας από την Πολωνία στη Νάξο, που ήταν αυτάρκης σε όλα, ενώ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα κάνουμε, αν είναι δυνατόν, εισαγωγή πατάτας! Στον τόπο της πατάτας θα κάνουμε εισαγωγή πατάτας, γιατί υπάρχει αδιαφορία!».

Δείτε το απόσπασμα:

Ανταπόκριση στην ερώτηση του βουλευτή Μάρκου Καφούρου για τα προβλήματα στη μεταφορά αρχείων των υποθηκοφυλακείων νησιών των Κυκλάδων



---«Ανταπόκριση στην ερώτηση του βουλευτή Μάρκου Καφούρου για τα προβλήματα στη μεταφορά αρχείων των υποθηκοφυλακείων νησιών των Κυκλάδων»

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις κατά τη διαδικασία ψηφιοποίησης και μεταβίβασης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων Ίου και Σερίφου, τα οποία καταργήθηκαν και οι αρμοδιότητες τους αναλήφθηκαν από τα υποκαταστήματα του κτηματολογικού γραφείου Κυκλάδων Θήρας και Μήλου αντίστοιχα.
Το θέμα ανέδειξε ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Μάρκος Εμμ. Καφούρος, με την ερώτηση με αρ. πρωτ. 6213 που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό στις 31/7/2024.
Ο κ. Καφούρος ανέφερε συγκεκριμένα, για το υποθηκοφυλακείο Ίου ότι η εταιρεία που ανέλαβε την ψηφιοποίηση έπρεπε να είχε παραδώσει το έργο μέχρι 15/6/24, όπως και για το υποθηκοφυλακείο Σερίφου που έκλεισε ενώ η ψηφιοποίηση του αρχείου δεν έχει ολοκληρωθεί, προκαλώντας σοβαρές δυσλειτουργίες και ταλαιπωρία στους νησιώτες.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κων. Κυρανάκης απέστειλε άμεσα απάντηση (Α.Π.: 28997/22-08-2024), στην οποία αναφέρει συγκεκριμένα τα παρακάτω:
Ως προς το έγχαρτο αρχείο Σερίφου, τα ευρετήρια και τα βιβλία έχουν ήδη επιστραφεί στο Υποκατάστημα Μήλου και είναι επισκέψιμα και διαθέσιμα προς έλεγχο, ενώ η επιστροφή του έγχαρτου αρχείου Ίου στο Υπ/μα Θήρας έχει προγραμματιστεί για το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Η ψηφιοποίηση των προαναφερόμενων βιβλίων και ευρετηρίων έχει ολοκληρωθεί, τα στοιχεία είναι αναρτημένα και θα είναι ακώλυτα διαθέσιμα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, καθώς και τα υπόλοιπα αρχεία των ίδιων υποθηκοφυλακείων.
Επισυνάπτονται η ερώτηση του βουλευτή και η απάντηση του Υπουργείου.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΑΞΙ ΣΕ ΠΟΛΥΘΕΣΙΑ



-Νέα Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αντικατάσταση ΕΔΧ ΤΑΞΙ αυτοκινήτων στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, με επιβατικά οχήματα έξι (6) έως εννέα (9) θέσεων
Ο υπολειπόμενος αριθμός αδειών που δεν έχουν καλυφθεί έως σήμερα, ανέρχεται σε 100 για τις Κυκλάδες και 64 για τα Δωδεκάνησα
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου,