slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Χωρίς πλοία την Τρίτη 23-11-2010, λόγω 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ

EIKOΣITETPAΩPH απεργία έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στα νησιά.

Η ΠΝΟ διεκδικεί την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα ακτοπλοϊκά - επιβατηγά πλοία, πορθμεία εσωτερικού, μεσογειακά φορτηγά πλοία και ακτοπλοϊκά φορτηγά πλοία κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

Η ομοσπονδία των ναυτικών έχει υπογράψει συμφωνία για...
τη σύμβαση του 2010 με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (πλοία Αδριατικής και κρουαζιερόπλοια) με αύξηση 2%, ενώ πριν από λίγες ημέρες ήρθε σε συμφωνία και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα ποντοπόρα πλοία και προβλέπει αύξηση 1,7%, από την 1η Ιανουαρίου 2010, με αναδρομική ισχύ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ενώ εκπνέει σε λίγες εβδομάδες το τρέχον έτος, η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καρκινοβατεί, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αβεβαιότητα στις τάξεις των ναυτεργατών από την εκκρεμότητα αυτή.

Η ΠΝΟ ζητά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων, την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την δεκάμηνη απασχόληση στα ακτοπλοϊκά-επιβατηγά πλοία και την ίδρυσης Ανεξάρτητου Ταμείου Ανεργίας για τους ναυτικούς.

Θεωρεί απαράδεκτη το γεγονός περικοπής των συντάξεων των ναυτεργατών και κάνει λόγο για θλιβερή κατάσταση στη ναυτική εκπαίδευση.

Στην έναρξη της απεργιακής κινητοποίησης δεν θα συμπεριληφθούν τα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία της γραμμής Ελλάδας-Ιταλίας.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού αναφέρει ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ ανατράπηκε η χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας που είχε κηρύξει 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για το σύνολο των προβλημάτων των ναυτεργατών εν ενεργεία και συνταξιούχων.


€180 πάνω το καλάθι της νοικοκυράς το 2011

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=4605224

OXI ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ - ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


Περισσότερα στο http://ellines-portal.blogspot.com/2010/11/oxi.html

Οι πραγματικά ένοχοι έχουν τώρα και ... ΘΡΑΣΟΣ!!!


Γράφει ο Γιάννης Πρεβενιός
e-mail: prevejohn@yahoo.gr

Πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος του ΣΕΒ είχε το θάρρος αλλά και το θράσος συνάμα να μας γνωστοποιήσει την βαρύνουσα τάχατε άποψη του για τα τεκταινόμενα εις βάρος των εργαζομένων από τους ΔουΝΟυΤοεισπράκτορες. Συγκεκριμένα μίλησε για την ανάγκη μειώσεις μισθών αλλά και γενικά για τις περικοπές των δικαιωμάτων των εργαζομένων συμφωνώντας εμμέσως πλην σαφώς με τις κατά καιρούς εστιάσεις του κ. Πάγκαλου ότι τελικά για όλα τα δεινά που μαστίζουν αυτή την χώρα υπεύθυνοι είναι κατ’ αποκλειστικότητα οι εργαζόμενοι δημόσιοι και ιδιωτικοί!!!
κ. Δασκαλόπουλε μια και το τελευταίο καιρό το θράσος έχει γίνει σημαία των πραγματικών ενόχων θέλω να σας επισημάνω ότι οι …. του σιναφιού σας (μεγαλοβιομήχανοι) φέρουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας αλλά και εν γένει της σημερινής σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν οι χαμηλόμισθοι, οι μικρομεσαίοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Ναι κύριοι του ΣΕΒ εσείς παίρνατε τα χρήματα του Ελληνικού λαού με επιδοτήσεις και δάνεια τα οποία τάχατε θα επενδύατε δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας που θα έφερνα την ανάπτυξη σε αυτή την χώρα. Αντ’ αυτού τα δάνεια τα κάνατε πολυτελείς βίλες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καταθέσεις στην Ελβετία, κότερα και επενδύσεις σε γειτονικές χώρες μια και σας βολεύουν πολύ, τα χαμηλά ημερομίσθια και η ανασφάλιστη εργασία!!!
Ναι κύριοι του ΣΕΒ εσείς λαδώσατε πολιτικούς και κρατικούς λειτουργούς για να αναλάβετε δημόσια έργα με υπερκοστολογήσεις 200%, 300%!!!
Ναι κύριοι του ΣΕΒ εσείς αποκρύπτεται συστηματικά εδώ και χρόνια φορολογητέα ύλη, εσείς έχετε σε φορολογικούς παραδείσους τις offshore εταιρείες και μερικοί από εσάς στήσατε το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου με τις μεγάλες φούσκες που εξανέμισαν εν μία νυκτί κόπους μιας ολόκληρης ζωής από πολλούς αφελείς συμπατριώτες μας οι οποίοι παρασύρθηκαν και από τις δημόσιες προτροπές της τότε εξουσίας!
κ. πρόεδρε του ΣΕΒ δεν γνωρίζω την οικογενειακή σας κατάσταση (ως προς τα μέλη) αλλά για να έχετε το δικαίωμα να ομιλείτε και να έχετε άποψη για όλα που αυτό το διάστημα δυσκολεύουν την διαβίωση των περισσοτέρων μας σας καλώ να έρθετε και να ζήσετε για ένα μήνα με τα χρήματα που έχει στην διάθεση της μία τετραμελής οικογένεια.(2 γονείς με 2 παιδιά στο σχολείο.)
Επειδή φυσικά δεν θα το κάνετε, κάντε μας την χάρη να σιωπήσετε!... και χαρείτε τα λεφτά που έχετε αποκτήσει (φαντάζομαι με τίμιο τρόπο που δεν έχει σχέση με όσα προανέφερα παραπάνω) ….. χωρίς να μας προκαλείτε!!!

ΕΚΔΗΛΩΣΗ: «Αρχεία, Μουσεία και Τοπικές Κοινωνίες»

Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 6.30 μ.μ. διοργανώνεται στο Πνευματικό Κέντρο της Σχολής Ουρσουλινών στο Κάστρο της Νάξου ημερίδα με θέμα:


«Αρχεία, Μουσεία και Τοπικές Κοινωνίες»
Θα μιλήσουν:

Αγγελική Ψιλοπούλου, Προϊσταμένη Αρχείων Νομού Κυκλάδων των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Ερμούπολη): «Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Νομού Κυκλάδων, αρχεία και αρχειακές συλλογές»
Κωστής Μπιτζάνης, Διευθυντής του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού – Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης: «Το Βιομηχανικό Μου-σείο Ερμούπολης μπροστά στις νέες προκλήσεις»
Οι εγκαταστάσεις του Αρχείου Νάξου στον πρώτο όροφο της Σχολής των Ουρσουλινών θα είναι ανοιχτές τη μέρα της εκδήλωσης από τις 5 μ.μ. για όσους θέλουν να επισκεφτούν το νέο χώρο του Αρχείου και να δουν την έκθεση ομοιοτύπων για την Ιταλογερμανική Κατοχή και τη μάχη της Νάξου (1940-1944).
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Τοπικό Ιστορικό Αρχείο Νάξου, τον Ιστορικό Όμιλο Νάξου «Αρσός» και το Δήμο Νάξου - Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Ουρσουλινών.
Καλούμε όλους τους Ναξιώτες να παραστούν.
Ο προϊστάμενος του Αρχείου

Μιχάλης Κοκολάκης

BHMA ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ


Σαν απλός πολίτης για την εισήγηση της κ. Μαίρης Σαρπ στο ΣτΕ.

Δημοσιεύτηκαν αποσπάσματα της εισήγησης στο ΣτΕ όσο αφορά προσφυγή κατά του μνημονίου. Χωρίς να είμαι νομικός αλλά σαν απλός πολίτης θα διατυπώσω κάποιες σκέψεις.

Απόσπασμα 1ο) "Το μειονέκτημα της μερικής απώλειας αποδοχών ή συνταξιοδοτικών παροχών, ως μέρος των μέτρων που επέτρεψαν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης, αντισταθμίζεται από το πλεονέκτημα της αποφυγής της χρεοκοπίας της χώρας και της συνέχισης καταβολής μισθών και συντάξεων"

Η ανωτέρω κρίση είναι καθαρά πολιτική. Είναι γνωστό ότι τα ποσά που λαμβάνονται απ’ το μηχανισμό στήριξης χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων και όχι σε πληρωμές μισθών και συντάξεων. Η χρεοκοπία δεν έχει αποφευχθεί αλλά έχει μετατεθεί για αργότερα, εξ άλλου οι μειώσεις μισθών και συντάξεων προκαλούν οικονομική ύφεση και μας οδηγούν σε πιθανή χρεοκοπία όπως ισχυρίζονται πολλοί οικονομολόγοι .

Απόσπασμα 2ο) Η εισηγήτρια του ΣτΕ υποστηρίζει ότι τα μέτρα δικαιολογούνται από σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην ανάγκη μείωσης του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος και του εξωτερικού χρέους της χώρας, ενόψει και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα στα πλαίσια της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της χώρας υπάρχουν υπεύθυνοι και το θέμα της απόδοσης ευθυνών είναι και πολιτικό και της δικαιοσύνης, τα ποσά του ελλείμματος καθώς και του χρέους έχουν οδηγηθεί σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που όλοι γνωρίζουν. Η εισηγήτρια δεν κάνει λόγο γι’ αυτό και αποφεύγοντάς το εμμέσως πλην σαφώς δέχεται να «τιμωρηθούν» οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χωρίς να φταίνε και οι υπαίτιοι να μην έχουν καμία επίπτωση. Είναι αστήρικτο το «τα φάγαμε όλοι μαζί τα λεφτά» του κ. Πάγκαλου.

Απόσπασμα 3ο) Οι περικοπές δεν παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας, της προστασίας της ανθρώπινης αξίας αλλά ούτε και το δικαίωμα της περιουσίας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

Αναρωτιέμαι που βρίσκει στα μέτρα η εισηγήτρια την αναλογικότητα και την ισότητα, μάλλον δεν κατοικούμε στον ίδιο τόπο. Οι τεράστιες περιουσίες που έχουν όσοι καταλήστεψαν το δημόσιο και δέχονταν «δωράκια» απ’ τις πολυεθνικές, γεγονότα γνωστά σε όλους, παραμένουν ανέπαφες και μάλιστα οι ιδιοκτήτες τους γελούν σε βάρος των Ελλήνων. Έχει κάποιος υπεύθυνος υπολογίσει πόσα δις ευρώ έχουν καταχραστεί οι επιτήδειοι τα τελευταία χρόνια;

Απόσπασμα 4ο)Αν και αναγνωρίζει ότι επέρχεται επέμβαση σε περιουσιακά δικαιώματα, υποστηρίζει ότι λαμβάνεται πρόνοια με τους νόμους 3833 και 3845/2010, ώστε οι μειωμένες αποδοχές και συντάξεις να διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα και ότι εξασφαλίζεται δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις του γενικού συμφέροντος και την ανάγκη προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Πως ορίζει το βιώσιμο επίπεδο η εισηγήτρια; Μία απλή επίσκεψη σε χώρους όπου κινούνται οι Έλληνες πολίτες (λαϊκές αγορές, τράπεζες, σουπερμάρκετ, καφενεία κτλ) μας πείθει για το αντίθετο. Οι πολίτες στενάζουν απ’ την ακρίβεια, τα δάνεια, την έλλειψη χρημάτων, την αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ κτλ) την φτώχεια. Που βλέπει την δίκαιη ισορροπία όταν όπως προανέφερα όσοι πλούτισαν με παράνομο τρόπο δεν θίγονται ούτε κατ’ ελάχιστο;

Πιθανό είναι νομικά να έχει δίκιο η εισηγήτρια αν και θα αντικρουστεί η εισήγησή της νομικά από τους ειδικούς και θα κριθεί η προσφυγή απ’ την ολομέλεια αλλά κοινωνικά είναι ανάλγητη και πολιτικά έκθετη γιατί η κρίση της οφείλει να είναι νομική και όχι πολιτική. Υπάρχουν πολλές πολιτικές απόψεις που υποστηρίζουν ακριβώς τα αντίθετα απ’ αυτά που εισηγείται, γιατί τάσσεται υπέρ της κυβερνητικής;

Το δίκαιο είναι να πληρώσουν για το σημερινό χάλι αυτοί που το δημιούργησαν και όχι οι εργαζόμενοι, δεν «τα φάγαμε μαζί τα λεφτά», αυτό είναι σίγουρο.

http://ideopigi.blogspot.com/2010/11/blog-post_7380.html