slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Το ξεκίνημα της πορείας προς την γνώση.!

Σχολιάζει ο Γιάννης Πρεβενιός... e-mail: prevejohn@yahoogr Η είδηση … "Πόλεμος" παρατάξεων για τις εγγραφές. Εκπρόσωποι της ΔΑΠ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν σήμερα επίθεση εξωπανεπιστημιακών με τη χρήση όπλου, υποστηρίζοντας ότι τη συμπλοκή προκάλεσαν μέλη της ΠΑΣΠ, τα οποία και αναμείχθηκαν σε αυτή. Το περιστατικό...


σημειώθηκε το πρωί, στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, με αφορμή προηγούμενο διαπληκτισμό μελών των δύο παρατάξεων για τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών.

Ο σχολιασμός ….

Δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Κομματικοί γενίτσαροι προσπαθούν με όλα τα μέσα να φέρουν κοντά στην παράταξη τους, τους νέους φοιτητές. Ίσως με θεωρείτε υπερβολικό για την λέξη γενίτσαροι που χρησιμοποιώ αλλά πιστεύω ότι είναι η καταλληλότερη για να αποτυπώσω την πλύση εγκεφάλου που έχουν υποστεί αυτά τα παιδιά για να γίνουν πειθήνια όργανα των κομματικών μηχανισμών οι οποίοι τους τάζουν μελλοντικές θέσεις και αξιώματα που μπορούν να φτάσουν ακόμα και στο βουλευτιλίκι!!!
Η πίεση και η προσφορά εκδούλευσης στον πρωτοετή φοιτητή είναι τρομακτική με το σλόγκαν να πλανάτε στον αέρα ότι αν δεν ενταχθεί στις οργανώσεις τους είναι χαμένος γιατί δεν θα έχει σημειώσεις, βοηθήματα αλλά και την εύνοια κάποιων συγκεκριμένων καθηγητών!!!
Από το πρώτο ακόμα έτος μπαίνει στην διαδικασία της μη έντονης προσπάθειας που θα φέρει την κατάκτηση της γνώσης της επιστήμης του μια και του προσφέρονται έτοιμες σημειώσεις και εργασίες που θα έπρεπε να κάνει ο ίδιος μετά από συστηματική και προσεχτική παρακολούθηση των μαθημάτων!!!
Έτσι λοιπόν φίλες/οι ξεκινάνε την φοιτητική τους πορεία τα παιδιά μας πολλά εκ των οποίων αναγκάζονται από την πρώτη στιγμή να διαλέξουν στάνη και να γίνουν μέλη ενός από τα κοπάδια της Π.Α.Σ.Π, της Δ.Α.Π, της Π.Κ.Σ κ.τ.λ παραρτήματα όλα των αποτυχημένων ήδη εδώ και καιρό .... κομμάτων τους!!!

Συνάντηση Χαρ. Κόκκινου με την Ένωση Αστυνομικών Υπάλληλων Δωδεκανήσου

Ρόδος 23 Σεπτεμβρίου 2010
www.xkokkinos.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

«ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Ο Κος Κόκκινος συνοδευόμενος από στελέχη του συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» ,με αφορμή τα πολλαπλασιαζόμενα κρούσματα εγκληματικότητας στο νησί της Ρόδου, επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2010,τα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου. Εκεί είχε διαδοχικές συναντήσεις με το Γενικό Επιθεωρητή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Κο Καραβiτη και τον...

Αστυνομικό Διευθυντή Δωδεκανήσου Κο Εταιρiδη όπου συζήτησαν διεξοδικά τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Αστυνομική Διεύθυνση , τις σχέσεις Πολιτών-Αστυνομικών και εξήρε το έργο και την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Αστυνομικές δυνάμεις για την καταστολή των κρουσμάτων βίας και εγκληματικότητας που πολλαπλασιάζονται καθημερινά.
Συμφωνήθηκε ότι το έργο και η κοινωνική αποστολή της Αστυνομίας απαιτούν άμεσες και οργανωμένες παρεμβάσεις για την πλήρη εξάρθρωση της εγκληματικότητας , κατεύθυνση στην οποία κινείται με αυταπάρνηση ο Αστυνομικός Κλάδος.
Στη συνέχεια συναντήθηκε με το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπάλληλων Δωδεκανήσου όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και απαιτούν άμεσα λύση από το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
- Η κτιριακή υποδομή χρήζει βελτιώσεων
- Η υποστελέχωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών
- Η αύξηση της εγκληματικότητας και η λαθρομετανάστευση
- Η οικονομική υποβάθμιση του Έλληνα Αστυνομικού (με τις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις οι μισθοί μειώθηκαν 250 ευρώ μηνιαίως κατά μέσω όρο).
Ο Κος Κόκκινος εξέφρασε την συμπαράσταση του και τάχθηκε αρωγός στα δίκαια αιτήματα του κλάδου.
Επίσης πρότεινε να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ημερίδες για την καλύτερη συνεργασία των πολιτών με τις Αστυνομικές Δυνάμεις.
Τέλος αναφέρθηκε στις επιτυχείς αποστολές της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και στα θύματα που έχει ο κλάδος εξαιτίας τρομοκρατικών ενεργειών που στόχο έχουν να κάμψουν το κοινωνικό φρόνημα.
Αύριο Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010 ,στις 13.00 μ.μ. ,ο Κος Κόκκινος και οι συνεργάτες του θα επισκεφθούν το Εργατικό Κέντρο Ρόδου.ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ:Επιλέγουμε συνειδητά να παραμείνουμε έξω από τις κομματικές εκλογικές διεργασίες

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ

Νάξος 19/09/2010

http://energoipolitesnaxou.blogspot.com

energoipolitesnaxou@gmail.com

Προς τα ΜΜΕ Νάξου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρακολουθώντας με ενδιαφέρον, απογοήτευση, αλλά και με αίσθημα δικαίωσης τις τελευταίες ζυμώσεις που γίνονται απεγνωσμένα μεταξύ των δημοτικών συνδυασμών εν όψει των εκλογών του Νοέμβρη, καταλήγουμε για μια ακόμη φορά σε αυτά που διαπιστώσαμε κατά τις πρωτοβουλίες μας για δημιουργία ενός ελπιδοφόρου πολυσυλλεκτικού δημοτικού ψηφοδελτίου, το οποίο δεν ευοδώθηκε με ευθύνη των υποψηφίων δημάρχων και ….

των επιτελείων τους. Ταυτόχρονα οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως τις προβλέψεις μας:

1. Οι μέχρι τώρα υποψήφιοι δήμαρχοι απέδειξαν περίτρανα ότι θέτουν πάνω από όλα την προσωπική τους φιλοδοξία και αρχομανία τους και ότι τους ενδιαφέρει πρωτίστως η «καρέκλα» και όχι η αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου μας. Κατανέμουν οφίκια μεταξύ τους ερήμην και εις βάρος της κοινωνίας μας.
2. Οι μέχρι σήμερα συνδυασμοί είναι εντελώς κομματικοί, αφού το συντριπτικό ποσοστό των υποψηφίων τους -και μάλιστα των πρωτοκλασάτων- είναι πρόσωπα ακραιφνώς κομματικά και επιρρεπή στις υπαγορεύσεις και τα κελεύσματα των τοπικών κομματαρχών. Διαφαίνεται, δυστυχώς, για μια ακόμη φορά ότι θα θριαμβεύσουν μετεκλογικά οι κομματικές γραμμές, η ευνοιοκρατία, η ημετεροκρατία, η πελατειακή συναλλαγή, η εξαργύρωση των προεκλογικών «επιταγών» που μοιράστηκαν δεξιά κι αριστερά και, εν ολίγοις, η διαιώνιση του σημερινού φαύλου και αναποτελεσματικού αυτοδιοικητικού σκηνικού που ζημίωσε τον τόπο μας.
3. Η στρατολόγηση νέων και ικανών υποψηφίων δημοτικών συμβούλων απέτυχε παταγωδώς, αφού ο κόσμος πλέον αρνείται να συμπαραταχθεί σε κομματικά σχήματα, οι ηγεσίες των οποίων δεν πείθουν για την ικανότητά τους να διοικήσουν αποτελεσματικά το νέο διευρυμένο Δήμο.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένο τον τρόπο λειτουργίας και την αμφίβολη αποτελεσματικότητα του αυριανού δημοτικού συμβουλίου,

Επιλέγουμε συνειδητά να παραμείνουμε έξω από τις κομματικές εκλογικές διεργασίες, παρά τις αλλεπάλληλες προσκλήσεις που δεχτήκαμε. Δε θα συμμετάσχουμε σε κανένα συνδυασμό, είτε ως μεμονωμένα πρόσωπα είτε ως Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νάξου, αφού το κομματικό στοιχείο επιβλήθηκε πλήρως σε όλους τους συνδυασμούς και κάθε διαφορετική φωνή είναι καταδικασμένη να χαθεί ή να αφομοιωθεί εντελώς μέσα στο πλαίσιο της παραταξιακής πειθαρχίας.

Επιλέγουμε να διατηρήσουμε την προσωπική και ιδεολογική μας αυτονομία και αξιοπρέπεια και να συνεχίσουμε μετεκλογικά ακόμη πιο δυναμικά να παλεύουμε για τα προβλήματα της κοινωνίας μας, παρά να είμαστε οιονεί δημοτικοί σύμβουλοι, αυτοδιοικητικές «γλάστρες», φερέφωνα οποιουδήποτε Δημάρχου ή κόμματος, υπηρέτες μικροσυμφερόντων.

Καλούμε τους συμπολίτες μας Ναξιώτες και Μικροκυκλαδίτες σε ψήφο γενικής αποδοκιμασίας όλων των μέχρι σήμερα συνδυασμών, οι οποίοι κομματικοποίησαν τόσο απροκάλυπτα και αυτές τις εκλογές, υποθηκεύοντας για μία ακόμη φορά το μέλλον του τόπου μας και θέτοντας στο περιθώριο ικανότατα πρόσωπα αλλά και την πραγματική βούληση της κοινωνίας μας.

Για την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νάξου
Η Συντονιστική Επιτροπή

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ

ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ,ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝ ΠΙΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ {ΤΟ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΑ}ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΣΧΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΕΡΙΣΜΩΝ ΝΑΞΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕ ΞΕΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ { ΤΣΟΛ}ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΝΑΞΟ
Ερώτηση Βρούτση για αεροδιακομιδές

Αθήνα, 23.09.2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή το σοβαρό ατύχημα μαθητή στη Νάξο και την ανάγκη για την άμεση διακομιδή του στην Αθήνα, ο Βουλευτής Κυκλάδων Γ. Βρούτσης, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σήμερα στη Βουλή, το κείμενο της οποίας ακολουθεί:

«Κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν τα κρούσματα – που μάλιστα πολλαπλασιάζονται - αποδόμησης του Συστήματος Υγείας στο Νομό Κυκλάδων. Οι ελλείψεις σε υποδομές και σε αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κυριαρχούν παντού.
Παρότι, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στο σύνολό τους καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αυτές δεν επαρκούν. Τα προβλήματα, μάλιστα, κορυφώνονται στον ευαίσθητο τομέα της διακομιδής των ασθενών.
Αποκορύφωμα, στην όλη αυτή δυσάρεστη εικόνα αποτελεί ο σημερινός σοβαρός τραυματισμός15χρονου μαθητή στη Νάξο, του οποίου η σοβαρότητα της κατάστασης έχριζε άμεσης διακομιδής με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στην Αθήνα. Μεταφορά, που τελικά επιτεύχθηκε, αφού προηγουμένως το θέμα πήρε μεγάλη δημοσιότητα και αναστάτωσε ολόκληρο το νησί της Νάξου.
Το ΕΚΑΒ και οι εργαζόμενοι σε αυτό ιατροί και προσωπικό, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, και με απόλυτη αυταπάρνηση εκτελούν την αποστολή τους.
Επειδή, το ΕΚΑΒ ως κρατικός φορέας έχει τον συντονισμό της παροχής σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες. Επειδή, η υγεία αποτελεί προτεραιότητα υψίστης σημασίας και αξίας, ειδικά για τους νησιώτες. Επειδή, κανένα Μνημόνιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο για λόγους οικονομίας στη μεταφορά ασθενών.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:
1. Έχουν επηρεάσει οι επιταγές του Μνημονίου το ύψος των πιστώσεων που διατίθενται στο ΕΚΑΒ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την εκτέλεση των αναγκαίων διακομιδών με ελικόπτερα του Φορέα ;
2. Ποια είναι τα ποσά και οι πιστώσεις που έχουν διατεθεί και προβλέπονται για τον ανωτέρω σκοπό τα έτη 2009 και 2010 ;»

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΟΙ

Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου θα προσληφθούν ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί για τη διδασκαλία της Ρωσικής και της Τουρκικής γλώσσας στα Γυμνάσια.

Για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος διδασκαλίας της Τουρκικής Γλώσσας στα σχολεία:
4° Γυμνάσιο Ξάνθης, 6° Γυμνάσιο Ξάνθης, 1° Γυμνάσιο Κομοτηνής, 2° Γυμνάσιο Κομοτηνής και 4° Γυμνάσιο Κομοτηνής προσλαμβάνονται ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί….

Σκέφτεστε δηλαδή οι Τούρκοι να βάλουν την Ελληνική γλώσσα να διδάσκεται στα σχολειά τους? Η ξετσιπωσιά της Διαμαντοπούλου και της κυβέρνησης δεν έχει όρια. Απ΄αυτό το blog φωνάζαμε εδώ και μήνες για το σκοτεινό ρόλο της Δραγώνα στο Υπουργείο Παιδείας και για τη συμμετοχή της σε διεθνές forum με τούρκικο καρτελλάκι στο στήθος της.
Τα λόγια περιττά. Αγαπητοί όσοι ψηφίσατε ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, θα το καταπιείτε κι αυτό αμάσητο?
ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ και ξανά ΝΤΡΟΠΗ


Μανώλης εξ Απειράνθου

ΦΡΕΣΚΑΡΟΝΤΑΣ ΜΝΗΜΕΣ

Για να θυμόμαστε πού και πού κάποια γεγονότα, αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Σοφίας Βούλτεψη από την ηλεκτρονική της εφημερίδα elzoni.gr. Ευχαριστούμε τη Σοφία τη Βούλτεψη που μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να θυμόμαστε....

Από τον εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ στην αγκαλιά του ΔΝΤ

Μέχρι τη στιγμή που η Ελλάδα κατέφυγε στον περίφημο «μηχανισμό στήριξης», ελάχιστες φορές ακούστηκε η αλήθεια. Διαβάζοντας κανείς το δεύτερο μέρος αυτής της έρευνας, σχετικά με το πώς καταλήξαμε στη σημερινή άθλια κατάσταση, διαπιστώνει πως τα πολιτικά ψεύδη και οι παλινωδίες συνεχίστηκαν επί μήνες. Και ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε επικοινωνιακά τρυκ. Ως την ώρα που… ξαναπέσαμε από τα σύννεφα. Στο μεταξύ, αξίζει να δούμε με τι ασχολήθηκε η νέα κυβέρνηση.Στις 4 Οκτωβρίου 2009, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές και όλοι περίμεναν να σηκώσει τα μανίκια και να πράξει αυτό που επί σειρά προεκλογικών μηνών υποσχόταν: Να εφαρμόσει το σχέδιο που είχε έτοιμο ώστε να βγει η χώρα από την κρίση και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στις 7 Οκτωβρίου 2009, συνεδρίασε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης. Σε ζωντανή μετάδοση και με επίτιμο προσκεκλημένο τον Συνήγορο του Πολίτη, παρακολουθήσαμε κάτι που θύμιζε περισσότερο ημερίδα, παρά συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου. Και μάλιστα του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, όπου υποτίθεται ότι όλοι μαζί θα ανασκουμπώνονταν για να προλάβουν την καταστροφή. Αντ’ αυτού, δόθηκαν διαλέξεις για την κατάσταση στο Κράτος και μεγαλοστομίες για διαφάνεια, δεοντολογία, αξιοκρατία και «αντιεξουσιαστές στην εξουσία».Την επομένη αναρτάται στο Διαδίκτυο η προκήρυξη για την επιλογή των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Στο πλαίσιο του open-government ξεκινά μια χρονοβόρα διαδικασία υποβολής δεκάδων χιλιάδων βιογραφικών, ενώ τα υπουργεία παραμένουν χωρίς γραμματείς για πάνω από τρεις μήνες. Στο τέλος της διαδικασίας, θα αποδεικνυόταν ότι τις θέσεις θα καταλάμβαναν και πάλι οι «ημέτεροι».Γίνεται γνωστό ότι συνεδριάζει αυτό που αναφέρεται από τον Τύπο ως «μίνι-υπουργικό συμβούλιο». Με τη συμμετοχή των κ.κ. Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου, Ρέππα, Πετσάλνικου, Παπουτσή, Αθανασάκη Βάρτζελη και με σκοπό τον «καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης». (σ.σ. μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, παρουσιάστηκε ένα άλλο μίνι-υπουργικό και πάλι για τον «καλύτερο συντονισμό»). Διοχετεύεται στον Τύπο ότι «ο Γιώργος επιβάλλει τροχάδην» και πως «ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με 14 υπουργούς»!Στις 9 Οκτωβρίου – και πριν από την συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις – ο κ. Παπανδρέου επισκέπτεται την Τουρκία.Στις 11 Οκτωβρίου ο κ. Παπανδρέου παίρνει τον Ισπανό αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο, πέντε υπουργούς (Χρυσοχοΐδης, Ρέππας, Μπιρμπίλη, Γερουλάνος, Μπατζελή) και τον Κ. Λαλιώτη και επισκέπτονται την πυρόπληκτη Ηλεία και την Ολυμπία. Η εκδρομή γίνεται με ένα πούλμαν, ενώ το τρένο της χώρας τρέχει με χίλια προς την καταστροφή. Εικόνες, ομιλίες, δεσμεύσεις, υποσχέσεις, ανακοινώσεις και διαβεβαίωση ότι το κράτος θα αναλάβει το κόστος της επισκευής ή ανακατασκευής των πυρόπληκτων κατοικιών, των διατηρητέων και των παραδοσιακών κτιρίων, καθώς και την αποκατάσταση επαγγελματικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Όλα αυτά, ενώ το ΔΝΤ βρισκόταν προ των πυλών.Την ίδια μέρα,στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει: «Δεν ζητάμε περίοδο χάριτος». «Η πολιτική που έχουμε σχεδιάσει είναι πολιτική αναθέρμανσης της οικονομίας. Είτε έχουμε 8%, είτε 10%, είτε 12% έλλειμμα. Διαφορετικά η ύφεση θα βαθύνει και τα ελλείμματα θα αυξηθούν κι’ άλλο». (σ.σ. καμιά σχέση με όσα θα διακήρυσσε μετά την υπογραφή του Μνημονίου, όταν δεν θα σταματούσε να μας υπενθυμίζει την ύπαρξη των «δανειστών» μας).Στις 12 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Πάντα με συντροφιά τον Αθεμπίγιο επισκέπτεται τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, προαναγγέλλοντας την αξιοποίησή τους αλά… Βαρκελώνη.Η επικοινωνιακή καταιγίδα θα συνεχιστεί με δημόσια διαβούλευση για τις…κρατικές λιμουζίνες. Στον προπαγανδιστικό ορυμαγδό θα προστεθεί και η μείωση του αριθμού των αστυνομικών που απασχολούνται για την προστασία πολιτικών και άλλων προσώπων. Ανακοινώνεται ότι ο πρωθυπουργός «χάνει» την μισή του ασφάλεια.Στις 14 Οκτωβρίου, ο κ. Παπανδρέου σε ομιλία του προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει τις «πέντε μεγάλες αλλαγές στο Κράτος». Στο μεταξύ, το λιμάνι έχει ήδη γίνει άνω-κάτω εξαιτίας των κινητοποιήσεων των λιμενεργατών εναντίον της εκχώρησης του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO. Φυσικό, αφού προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ότι θα επανεξέταζε την σύμβαση.Φθάνουμε επιτέλους στο τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων. Αν εξαιρέσουμε την – δανεική από τον πατέρα του – φράση του πρωθυπουργού «ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος ή αυτό θα αφανίσει τη χώρα», όλοι συνεχίζουν το προεκλογικό τους τροπάρι. Οι υπουργοί διαδέχονται ο ένας την άλλη στο βήμα και επαναλαμβάνουν τις προεκλογικές εξαγγελίες (σ.σ. που δεν θα πραγματοποιούνταν ποτέ). Παροχές, αυξήσεις, επιδόματα, κατάργηση ασφαλιστικού νόμου της Νέας Δημοκρατίας.Στις 21 Οκτωβρίου ανακοινώνεται ότι θα δοθεί η πρώτη δόση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης πριν από το τέλος του χρόνου. Το γεγονός προκαλεί ανατριχίλα στις Βρυξέλλες και σκληρή παρέμβαση του αρμόδιου επιτρόπου Αλμούνια. «The game is over», δηλώνει ο Πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.«Το πρόγραμμα αποτελεί προεκλογική μας δέσμευση και θα υλοποιηθεί», διαβεβαίωνε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση. Μίλησε για την ανάγκη να έχουν αξιοπιστία τα μέτρα και πως αυτό θα επιτευχθεί με τον προϋπολογισμό και το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο. Παρατήρησε ότι το κλίμα στο Γιουρογκρούπ (σε αντίθεση με αυτό στην Επιτροπή) ήταν πιο διαλλακτικό. Επέμεινε ότι τα μέτρα δεν θα κινηθούν στη λογική του χαρατσιού, ενώ κατά το ήμισυ η απαιτούμενη προσαρμογή θα γίνει από την πλευρά των δαπανών.Αλλά οι κυβερνητικοί έχουν διαφορετική γνώμη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αδιαφορώντας για το άγριο κλίμα στις Βρυξέλλες και τα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία «οι παροχές δεν συμβαδίζουν με τόσο υψηλά ελλείμματα», σε συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή» (24-25 Οκτωβρίου), επιμένει: «Δεν θα αυξήσουμε τη φορολογία στη μεσαία τάξη και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Για το επίδομα υποστηρίζει πως «είναι προεκλογικές δεσμεύσεις και θα υλοποιηθούν». Μέσα στη σύγχυση ανακοινώνεται η κατάργηση των stage και αρχίζει νέος κύκλος κινητοποιήσεων.Στις 29 Οκτωβρίου, έχει έλθει η ώρα για τον πρωθυπουργό να ξαναταξιδέψει. Πηγαίνει στη Σουηδία, μιλάει στα σουηδικά στη συνεδρίαση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της χώρας και δίνει κουράγιο στους Σουηδούς «συντρόφους» που βρίσκονται εκτός εξουσίας ότι σύντομα θα βρεθούν στον «ελληνικό δρόμο»!Σάλσα στον Άγιο Δομίνικο ενώ τα spreads ανεβαίνουνΣτις 5 Νοεμβρίου, παρακολουθούμε άλλο ένα live υπουργικό συμβούλιο. Στο μεταξύ έχει ήδη γίνει γνωστό ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις περί Ολυμπιακής και ΟΤΕ δεν πρόκειται να τηρηθούν. Προκαλείται νέα σύγχυση, αυτή τη φορά σχετικά με το πάγωμα των αυξήσεων σε μισθούς άνω των 2.000 ευρώ. Δεκαπέντε μέρες μετά το θέμα θα λήξει με πάγωμα του… παγώματος, μετά από πρωθυπουργική εντολή. Οι γραμματείς των υπουργείων ανακοινώνονται με το σταγονόμετρο και σχεδόν όλοι προέρχονται από το παρελθόν.Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο (18 Νοεμβρίου) ο πρωθυπουργός θα διαβάσει γράμμα αγανακτισμένου με το κράτος πολίτη. Τα spreads ανεβαίνουν, το ΔΝΤ έρχεται…Στα τέλη Νοεμβρίου ο κ. Παπανδρέου ταξιδεύει στον Άγιο Δομίνικο για να προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και να χορέψει… σάλσα. Η ώρα του ΔΝΤ πλησιάζει απειλητικά.Επιστρέφοντας, εκφωνεί ομιλία (30 Νοεμβρίου) στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Υποστηρίζει ότι πάμε σε αυστηρότερη από κάθε άλλη φορά επιτήρηση από την ΕΕ, «αλλά αρνούμαστε συνταγές σε βάρος των ασθενέστερων και με συνταγές που διευρύνουν τις ανισότητες. «Δεν θα υιοθετήσουμε συνταγές που το μόνο αποτέλεσμα που θα είχαν θα ήταν να βυθίσουν την οικονομία μας σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και κρίση, να διευρύνουν τις ανισότητες και τα κοινωνικά προβλήματα». «Τα βαθιά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν λύνονται ούτε σε 50 ούτε σε 100 ημέρες με κινήσεις εντυπωσιασμού και πυροτεχνήματα, αλλά θα λυθούν μεσοπρόθεσμα, με δουλειά, συλλογική προσπάθεια, μακρόπνοο, σοβαρό, αλλά και κοινωνικά δίκαιο σχέδιο»Λεφτά υπάρχουν (ξανά)«Θα αποδείξουμε στην πράξη ότι λεφτά υπάρχουν. Ούτε ήπια προσαρμογή, ούτε σκληρά μέτρα»: Βρισκόμαστε στις 14 Δεκεμβρίου 2009 και η φράση ανήκει στον πρωθυπουργό. Την εκστομίζει στην εκδήλωση που οργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στο Ζάππειο. Ανακοινώνει 57 μέτρα – στόχους (κατ’ άλλους… 80), μεταξύ των οποίων και μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο που καλύπτουν τον πληθωρισμό. Μιλά για το «δικό του Σύμφωνο Σταθερότητας» και για ορίζοντα τετραετίας. Ο ορίζοντας του ΔΝΤ είχε ήδη προδιαγραφεί και δεν ήταν μεγαλύτερος από τέσσερις μήνες. Νωρίτερα, στη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει: «Δεν θα γίνω εκκαθαριστής της πτώχευσης»! Ο Τύπος γράφει πως ενώ ο πρωθυπουργός προχωρά σε δραματικές διαπιστώσεις για την κατάσταση της οικονομίας, δεν ανακοινώνει μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά επιμένει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα. Το ΔΝΤ πλησιάζει.Στις 11 Δεκεμβρίου, από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Παπανδρέου μας καθησυχάζει ξανά: «Δεν θα πληρώσουν την κρίση οι μισθωτοί». Διαψεύδει τις διαρροές για «μέτρα που δήθεν πρόκειται να πάρουμε», τονίζοντας ότι οι αλλαγές θα πονέσουν, αλλά «αυτούς που πρέπει, όχι τους μισθωτούς». «Σκληρά μέτρα ναι, αλλά μόνον απέναντι στη διαφθορά». Τονίζει ότι η πρόσφατη εξέλιξη στην οικονομία – με την επίθεση των αγορών και τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου – «δεν αλλάζει την πολιτική μας, αντιθέτως την επιβεβαιώνει». «Είμαστε στη φάση της επιτήρησης της οικονομίας που μπορούν να μας προτείνουν και μέτρα. Αυτό είναι μια μερική άρση της κυριαρχίας. Η αξιόπιστη πολιτική είναι και κλειδί για τις αγορές. Το πώς θα το κάνουμε όμως αυτό είναι δικό μας ζήτημα. Εγώ έχω βάλει το στοίχημα να το πετύχω προστατεύοντας το εισόδημα του πολίτη, χτυπώντας στη ρίζα το πρόβλημα». Με την επιστροφή του ανακοινώνει ότι «δεν συζητά πάγωμα μισθών». Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών δίνει τη μία συνέντευξη πάνω στην άλλη, με κορυφαία τη στιγμή που παρομοιάζει τη χώρα μα Τιτανικό. Τα spreads έχουν πάρει για τα καλά την ανηφόρα, το ΔΝΤ βρίσκεται στο κατώφλι μας.Αυτό δεν εμποδίζει τον πρωθυπουργό να τοποθετήσει, στις 16 Δεκεμβρίου, «σκιώδεις υπουργούς» στην ίδια του την κυβέρνηση. Σε κάθε υπουργείο τοποθετούνται ως επιτηρητές από δύο μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Σύντομα θα καταργηθούν όλοι (οι υπουργοί και οι «σκιές» τους) από τους επιτηρητές της τρόικας.Στις 20 Δεκεμβρίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξαγγέλλει σειρά μέτρων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα χωρίς να πληγούν οι ασθενέστεροι. Τέσσερις μήνες αργότερα θα δεχόταν τα μέτρα του Μνημονίου που πλήττουν τους ασθενέστερους.Στις 22 Δεκεμβρίου, συνέρχεται το υπουργικό συμβούλιο παρουσία του Αρχιεπισκόπου. Σε απευθείας μετάδοση προς εξορκισμό του ΔΝΤ. Αυτό πλησιάζει απειλητικά, αλλά το υπουργικό ασχολείται με την ιθαγένεια των μεταναστών.Στις 30 Δεκεμβρίου, με συνέντευξή του στο «Βήμα», ο κ. Παπανδρέου επιμένει: «Δεν φοβάμαι απόρριψη του Προγράμματος Σταθερότητας. Δεν πρόκειται για εξετάσεις που δίνεις και μπορεί να κοπείς. Το θέμα είναι να καθίσεις και να συζητήσεις μαζί τους, ούτως ώστε να καταλήξεις στις ενδεδειγμένες λύσεις. Μπορεί να σου προτείνουν κάτι που εσύ δεν είχες σκεφθεί και να το δεχθείς». Ήδη έχουν αρχίσει οι υποβαθμίσεις των ελληνικών ομολόγων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Το χάπι από την υποβάθμιση του οίκου Moody’s χρυσώνεται με εκφράσεις του τύπου «φιλική», «θετική», «βελούδινη». Την… ευχαριστήθηκαν την υποβάθμιση γράφει ο Τύπος, αλλά το ΔΝΤ δεν έχει την ίδια γνώμη.Ορθοπεταλιές γιατί… λεφτά υπήρχαν!Στις 13 Ιανουαρίου 2010 ο πρωθυπουργός δίνει στο Ζάππειο συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών. Υπόσχεται «ορθοπεταλιές», με τη βεβαιότητα ότι «αυτή τη φορά δεν θα πέσουμε». Απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα στο ΔΝΤ ή να βγει από την ευρωζώνη. Είπε ότι δεν έχει στα χέρια του καμιά εισήγηση για αύξηση στον ΦΠΑ και σημείωσε ότι δεν αντιμετωπίζεται τέτοιο ενδεχόμενο. Όσο για τα λεφτά, «λεφτά υπήρχαν, αλλά πήγαν σε λάθος κατεύθυνση». Δυο μέρες νωρίτερα, ο κ. Α. Λοβέρδος, με την ιδιότητα του υπουργού Εργασίας, δηλώνει στον Real News ότι στα ταμεία «δεν υπάρχει σάλιο». Έχει προηγηθεί, στις 8 Ιανουαρίου, επτάωρη συζήτηση του πρωθυπουργού για την οικονομία με ξένους «σοφούς», υπό τον γενικό τίτλο «Καλές εμπειρίες υλοποίησης οικονομικών προγραμμάτων σε χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ». Σύντομα οι «καλές εμπειρίες» θα αποδειχθούν όνειρα εαρινής νυκτός.Από την Βέροια ο κ. Θ. Πάγκαλος δηλώνει: «Εμείς δεν είμαστε κυβέρνηση παλαιού τύπου. Παίζουμε άλλο παιχνίδι. Παίζουμε ΝΒΑ». Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ, ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι «η Ελλάδα δεν περιμένει να σωθεί από κανέναν» και ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β.Παρ’ όλα αυτά, ο γ.γ. που θα ασχοληθεί με το ΕΣΠΑ – και ενώ το ΔΝΤ πλησιάζει – τοποθετείται μόλις στις 21 Ιανουαρίου 2010!Την επομένη της συνέντευξης στο Ζάππειο, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου επιμένει: «Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες. Απόφασή μας να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για τη χώρα».Στις 24 Ιανουαρίου, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος επιμένει και αυτός ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β και προσθέτει πως θα ήταν καταστροφή αν δεν επιτύγχανε το Σχέδιο Α. Και γίνεται πιο επεξηγηματικός σχετικά με το ενδεχόμενο να βρεθούμε στα χέρια του ΔΝΤ: «Δεν είναι μόνο αυτό, είναι μια σειρά από φοβερές συνέπειες για την οικονομία, την κοινωνική μας ειρήνη, στον τρόπο που ζούμε. Και τελικά, είναι ηθική απαξίωση του ελληνισμού γενικότερα την οποία εγώ δεν θα ήθελα ποτέ να ζήσω και θα κάνω τα πάντα για να την αποφύγω. Είναι μια φοβερή δοκιμασία, μια πρόκληση εθνικού μεγέθους, την οποία πρέπει να ξεπεράσουμε…». Πολύ σύντομα θα αποδεικνυόταν πως θα επιζούσε της έλευσης του ΔΝΤ.Στις 28 Ιανουαρίου, από το Νταβός, ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα ότι δεν χρειαζόμαστε έκτακτη ενίσχυση από την Ε. Ε. Μιλώντας στο Euronews ξεκαθαρίζει πως «δεν ζητάμε πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΕ» και ότι αυτό που απαιτείται είναι «να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας». Σε συνέντευξή του στην Ουόλ Στρητ Τζέρναλ, ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει: «Η Ελλάδα δεν έχει συζητήσει το ενδεχόμενο διάσωσης με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή το ΔΝΤ». Πρόθεσε πως η χώρα μας θα τα καταφέρει μόνη της, διαψεύδοντας σενάρια για διεθνή διάσωση. «Δεν υπάρχει Σχέδιο Β για διάσωση», επαναλαμβάνει. Τα spreads των δεκαετών ελληνικών ομολόγων σημειώνουν ιστορικό ρεκόρ ανόδου, ξεπερνώντας το φράγμα των 400 μονάδων βάσης.«Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε στο ΔΝΤ»!Στις 2 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπανδρέου πράττει τα ακριβώς αντίθετα από όσα επαγγελλόταν όχι μόνο προεκλογικά, αλλά και για μεγάλο μετεκλογικό διάστημα. Παγώνει τους μισθούς στο Δημόσιο, κόβει επιδόματα, αυξάνει τα όρια ηλικίας. Λίγες μέρες αργότερα – και ενώ το ΔΝΤ έρχεται - στο Μαξίμου πιάνουν δουλειά «σοφοί» εισαγωγής, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης.Αμέσως μετά την λήψη των μέτρων ο πρωθυπουργός ταξιδεύει στην Ινδία. Στις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το αν θα υπάρξουν και άλλα μέτρα, επιμένει: «Δεν μπορεί να πέσουν τα βάρη στον απλό κόσμο. Πρέπει να υπάρξει μια πολύ πιο δίκαιη κατανομή, που θα στηρίξει τη μεσαία τάξη και τον εργαζόμενο». Η ερώτηση επαναλαμβάνεται και εκείνος μένει αμετακίνητος: Μέτρα «για εκείνους που πρέπει να πληρώσουν, που δεν πληρώνουν σήμερα και που πρέπει να πληρώσουν».Στις 17 Φεβρουαρίου, στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι η «Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από κανέναν». Πρόσθεσε ότι το μόνο που επιδιώκει είναι η πολιτική στήριξη των εταίρων για να αντισταθεί στις πιέσεις της διεθνούς κερδοσκοπίας.Στις 21 Φεβρουαρίου, δημοσιεύεται στο «Βήμα», συνέντευξη του Θ. Πάγκαλου, υπό τον τίτλο: «Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε στο ΔΝΤ». «Η συζήτηση με το ΔΝΤ θα ήταν σε μια άλλη βάση γιατί θα μας έδιναν κάποια λεφτά. Επιπλέον εμείς δεν ζητάμε λεφτά», λέει ο αντιπρόεδρος. «Έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ;», ερωτάται. Και απαντά: «Ναι! Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοια. Εμείς είμαστε στο ευρωπαϊκό σύστημα. Αυτό έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα, είναι στρατηγική επιλογή, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και δεν θα το κάνουμε».Στο μεταξύ – και ενώ το ΔΝΤ έρχεται - η Βουλή, χωρισμένη σε ομάδες, ασχολείται με εξεταστικές επιτροπές, διαρροές και «αποκαλύψεις».Καλό κουράγιο!Τον Μάρτιο η αντίστροφη μέτρηση έχει πια αρχίσει. Πρωτομηνιά μας αποχαιρετά ο Επίτροπος Όλι Ρεν, με την ιστορική πλέον φράση του «Καλό κουράγιο». Έχουν πια αρχίσει οι συζητήσεις για προσφυγή σε «μηχανισμό στήριξης», με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας να τάσσεται κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ και τη Γερμανία να αντιδρά σε ενδεχόμενη οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Σε δραματικούς τόνους ο πρωθυπουργός ζητά θυσίες από τους πολίτες για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.Στις μέρες που θα ακολουθήσουν και με κάθε ευκαιρία, ο πρωθυπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ. «Από σήμερα το πρόβλημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ελληνικό». Εμείς κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει και με το παραπάνω. Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης.. Αν δεν ανταποκριθεί και αν δεν ανταποκριθούν οι αγορές, ύστατη λύση θα ήταν το ΔΝΤ». Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (και ενώ ο πρωθυπουργό περιοδεύει στο εξωτερικό και επισκέπτεται την Μέρκελ, που τελικά, με την πίεση Σαρκοζί, αποδέχεται τον μηχανισμό στήριξης) συγκρούονται «για να μην χάσει το Κίνημα την ψυχή του». Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες, συναντά Ομπάμα και Χίλαρι και… διευθετεί το θέμα της βίζας!Στα μέσα Μαρτίου ο κ. Παπανδρέου επισκέπτεται την Ουγγαρία, που ήδη εκείνη την περίοδο εφάρμοζε τα μέτρα του ΔΝΤ και συζητά με τον ομόλογό του «την εμπειρία της Ουγγαρίας».Στις 18 Μαρτίου, ο Παπανδρέου συναντάται με τον Μπαρόζο στην έδρα της Κομισιόν. Μετά τη συνάντηση επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το μόνο που ζητήθηκε είναι πολιτική στήριξη, «η οποία μας δόθηκε και τους ευχαριστούμε».Στις 21 Μαρτίου – και ενώ το ΔΝΤ απέχει μια ανάσα – ο κ. Παπανδρέου, στη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, επαναλαμβάνει: «Δεν ζητάμε από κανέναν να πληρώσει τα δικά μας λάθη και χρέη».Στις 22 Μαρτίου, στη Βουλή, επιμένει: «Θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις».Τελικά, η 25η Μαρτίου μας βρίσκει να πανηγυρίζουμε γι’ αυτό που υποτίθεται προσπαθούσαμε να αποφύγουμε. Η Ε.Ε. καταλήγει σε απόφαση στήριξης (φυσικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ, διότι αυτό αποτελούσε απόφασή της ήδη από τον Νοέμβριο του 2008 και για κάθε χώρα που θα χρειαζόταν βοήθεια) και ο πρωθυπουργός μας παρηγορεί πως «οι θυσίες πιάνουν τόπο». Το περίστροφο είναι στο τραπέζι…Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη πει την τελευταία του λέξη. Με επιθετική δήλωσή του στο Μπλούμπεργκ, στις 30 Μαρτίου, ο Πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν ξεκαθαρίζει: «Αν η Ελλάδα ζητήσει στήριξη, θα της προσφέρουμε στήριξη όπως κάνουμε με όλα τα μέλη μας. Θα είναι ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, αποφασισμένο από το ΔΝΤ, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες. Το ΔΝΤ θα καθορίσει τους όρους, όπως κάνουμε σε κάθε χώρα».Μια μέρα νωρίτερα, κάποιοι υπουργοί λαμβάνουν μέρος στο σεμινάριο διαχείρισης κρίσεων του καθηγητή του Χάρβαρντ Ρόναλντ Χάιφετζ. «Ο πιο καλός ο μαθητής», γράφει ο Τύπος για τον πρωθυπουργό. Έχει προηγηθεί η ρύθμιση για τις «Επιτροπές Σοφών», ώστε να λαμβάνουν αμοιβές «ευρωπαϊκού επιπέδου»- και ενώ το ΔΝΤ είναι ανάμεσά μας.Τα σοσιαλιστικά αντανακλαστικάΣτα μέσα Απριλίου ο πρωθυπουργός (υπουργικό συμβούλιο, 15 Απριλίου), επιμένει να κρατά αποστάσεις από την εμπλοκή του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης. Ασκεί κριτική στην ΕΕ που τον αποφάσισε και επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη γκρίζες ζώνες, αν και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε ένα βήμα από την ενεργοποίησή του.Ακριβώς την επομένη, ο κ. Παπακωνσταντίνου στέλνει επιστολή στους Ρεν, Τρισέ και Στρος-Καν, ζητώντας να μάθει τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού. Τα ποσά είναι ήδη γνωστά.Στις 16 Απριλίου, ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής ανακοινώνει σε δραματικούς τόνους ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ. «Τα αντανακλαστικά μου τα σοσιαλιστικά ήταν να προστατέψω την πατρίδα», λέει. «Από την εμπειρία μου έχω γίνει πιο σοσιαλιστής απ’ ότι ήμουν πριν. Διότι ζω στο πετσί μου τις διεθνείς αγορές». Και καταλήγει χαρακτηρίζοντας το ΔΝΤ «ασφαλές καταφύγιο». Έξι μέρες μετά η τρόικα φθάνει στην Αθήνα. Τα spreads παρουσιάζουν νέα έκρηξη άνω των 500 μονάδων.Στις 23 Απριλίου, με φόντο το Καστελόριζο, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό, απευθύνοντας δραματικό διάγγελμα περί «σωτηρίας της Ελλάδας». Δεν αναφέρει ούτε μία φορά τα αρχικά ΔΝΤ. Ακολουθεί η ανακοίνωση της αποδοχής του μηχανισμού με νέα επιστολή Παπακωνσταντίνου.Η πορεία προς το ΔΝΤ – πορεία απραξίας και ενασχόλησης με επικοινωνιακά τρυκ – τελειώνει εδώ. Έχει ήδη αρχίσει η δεύτερη πράξη του δράματος.

Μανώλης εξ Απειράνθου

Λάζαρος Θεόφιλος η πρόταση Γρυλάκη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ


Ο αντινομάρχης Κυκλάδων Λάζαρος Θεόφιλος είναι η πρόταση της παράταξης Γρυλάκη στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ (Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου) ανάμεσα στις δύο Τοπικές Οργανώσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νάξου και Δρυμαλίας με πρωτοβουλία των γραμματέων τους κ.κ. Μανώλη Σέργη και Μανώλη Κοντοπίδη.
Η παράταξη Γρυλάκη θεωρεί ότι δεν τηρηθήκαν οι σωστές διαδικασίες και δεν ρωτηθήκαν ως όφειλαν οι Τοπικές Οργανώσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νάξου και Δρυμαλίας. Επίσης θεωρεί μοναδικό υπεύθυνο για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί -με συνέπεια μετά από πολλά - πολλά χρονιά να κινδυνεύει να χαθεί ο Δήμος Νάξου, τον βουλευτή Κυκλάδων και υφυπουργό κ. Παν. Ρήγα.
Επίσης από τον πρώην Γραμματέα της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νάξου κ. Πιταρά κατατέθηκε άλλη μια πρόταση να είναι δήμαρχος για δυο χρονιά ο Μαράκης και για άλλα δυο Γρυλάκης.
Το συμπέρασμα πάντως από όλες αυτές τις συζητήσεις είναι ότι ΟΜΟΦΩΝΑ η πλευρά Γρυλάκη σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί πρόταση που εμπεριέχει μέσα το όνομα του Νίκου Μαράκη.

Ομάδα Υποστήριξης Ναξιωτών Φοιτητών από την (ΟΝΑΣ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΟΝΑΣ

 

ΟΜΑΔΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΑΞΙΩΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

 

 

   Η Επιτροπή Νέας Γενιάς της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ), έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό την αναγέννηση του Ναξιακού Κινήματος στους κόλπους της Νέας Γενιάς των Ναξιωτών που κατοικούν στην Αττική, αλλά και στο πλαίσιο της προώθησης της συσπείρωσης των σχέσεων μεταξύ των Νέων και κυρίως των Νέων Φοιτητών που εισάγονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αττικής, αποφάσισε την δημιουργία Ομάδων Υποστήριξης Ναξιωτών Φοιτητών ανά Πανεπιστημιακό και Τεχνολογικό ίδρυμα της Αττικής.

   Οι Ομάδες Υποστήριξης Φοιτητών  εκτός του πρωταρχικού σκοπού που καλούνται να υπηρετήσουν θα έχουν την δυνατότητα να υποστηρίζουν τους νέους φοιτητές αλλά και τους ήδη υπάρχοντες στα Ακαδημαϊκά τους καθήκοντα. Οι προαναφερθέντες στόχοι μπορούν να εκπληρωθούν μέσα από πολλούς τρόπους, όπως, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από ήδη υπάρχοντες φοιτητές σε νεότερους, η παροχή βοηθητικού ακαδημαϊκού υλικού αλλά και μέσα από πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει να πραγματοποιηθούν.

  Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Νέας Γενιάς αποφασίσθηκε η έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας αυτών των Ομάδων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στο ΤΕΙ Πειραιά. Οι υπεύθυνοί που ορίστηκαν να επανδρώσουν τον νέο θεσμό στα παραπάνω ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν ως εξής:

Ø      Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)

1.    Λεγάκης Μιχάλης(6978498650, mikelegakis@hotmail.com)

Ø      Πανεπιστήμιο Πειραιώς

1.      Ζούλη Μαργαρίτα(6973607592, margot.Z@hotmail.com)

2.      Παρτσινέβελου Μαρία(6975109531, marakipatsi@yahoo.gr)

Ø      ΤΕΙ Πειραιά

1.      Βιτζηλαίος Νίκος(6947927821, nickvitzileos@hotmail.com)

 

Η Επιτροπή πιστεύει σε αυτήν την πρωτοποριακή δομή, καθώς μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην αλληλεγγύη, την συσπείρωση και αλληλοϋποστήριξη των Νέων Ναξιωτών. Όποιος νέος και νέα επιθυμεί να συμμετάσχει είτε βοηθώντας στην δημιουργία Ομάδων Υποστήριξης σε όλα τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Αττικής είτε να λάβει βοήθεια από τις παραπάνω ομάδες μπορεί να απευθυνθεί στους υπευθύνους των ομάδων είτε στον Συντονιστή της Επιτροπής Νέας Γενιάς Μαργαρίτη Ιωάννη(6983695814-imargaritis@hotmail.gr).

Η σύνθεση της Τοπικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Νάξου


ΟΝΝΕΔ
ΝΑΞΟΥ

                                                                                        Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη συγκρότηση Τοπικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ στη Νάξο η σύνθεση της διαμορφώνεται ως εξής:

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ η Αϊβαλιώτη Μαρία

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ο Ανεβλαβής Φραγκίσκος

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ο Μπαρδάνης Εμμανουηλ

 

Οι υπόλοιπες αρμοδιότητες κατανέμονται ως εξής:

 

  1. Ανεβλαβής Φραγκίσκος ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
  2. Συμεώνογλου Κωνσταντίνος ΥΠ. ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
  3. Κονδύλης Νεκτάριος ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
  4. Μπαρδάνης Εμμανουηλ ΥΠ. ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

 

Σ' αυτή τη δύσκολη για τη χώρα μας εποχή, εμείς οι εκπρόσωποι των νέων της Νέας Δημοκρατίας γεμάτοι πάθος και ελπίδες για το μέλλον δηλώνουμε το παρών στις εξελίξεις του τόπου μας! Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε, να προβληματίσουμε και να παρέμβουμε στα τεκταινόμενα. Καλούμε όλους τους νέους να συμμετέχουν σε μία νέα προσπάθεια ανανεωτικής κίνησης της παράταξης μας. Ευχόμαστε σε όλους μία καλή σχολική χρονιά και ένα δυναμικό ξεκίνημα για την υλοποίηση των στόχων μας.

 

 

Η γενική γραμματέας

Αϊβαλιώτη Μαρία


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΞΟΥ

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ,ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΓΝΩΣΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΧΤΥΠΗΣΕ ,ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΑΟΣΟΚΟΜΕΙΟ .Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΗΡΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΟΠΩΣ ΗΠΩΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ.ΤΟ ΕΚΑΒ ΟΜΩΣ ΕΠΕΜΕΝΕ ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ,Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ,ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΛΕΠΑΛΗΛΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ κυριο Σ........Ο ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΒΡΙΣΕ ΜΕ ΧΥΔΑΙΟΤΑΤΑ ΛΟΓΙ ΑΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΙΛΗΣΕ .ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΕΛΙΚΑ

ΩΔΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Το… τρίτο ηγετικό πρόσωπο χαλάει τη συμφωνία στη Νάξο

ΝΑΥΆΓΙΟ

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η πρώτη προσπάθεια για συγκρότηση ενός μόνο ψηφοδελτίου για να μην χαθεί ο Δήμος Νάξου και μικρών Κυκλάδων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ (Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου) ανάμεσα στις δύο Τοπικές Οργανώσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νάξου και Δρυμαλίας με πρωτοβουλία των γραμματέων τους κ.κ. Μανώλη Σέργη και Μανώλη Κοντοπίδη.

Στο μόνο που συμφωνήσαν ήταν να κάνουν μια ακόμη συνάντηση αύριο (σ.σ. Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου) με την παρουσία -αν είναι δυνατόν- του νυν και υποψήφιου δήμαρχου Νίκου Μαράκη και του υποψήφιου δημάρχου Θανάση Γρυλλάκη.

Ο κ. Γρυλλάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ με μέλη των επιτροπών δήλωσε ότι σύμπραξη εννοείται μόνο αν ηγηθεί του ψηφοδελτίου κάποιο τρίτο πρόσωπο.

Το ενδεχόμενο πλέον η διαμάχη μεταξύ των δυο παρατάξεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να φτάσει στα κεντρικά φαντάζει ποιο ορατή από ποτέ…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ


Ερμούπολη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

«ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΝΕΩΡΙΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟΥ

Την Τρίτη 22 /9/2010 ο Κος Χαράλαμπος Κόκκινος συνοδευόμενος από στελέχη του συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του ναυπηγείου του Νεωρίου και περιόδευσε στους εργασιακούς χώρους.

Στις συναντήσεις που είχε καταγράφηκε η αγωνία για την πορεία της μοναδικής «βαριάς» βιομηχανίας στο Νότιο Αιγαίο διότι η κυβέρνηση αθετεί τις μέχρι τώρα υποσχέσεις και…..τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της.
Συγκεκριμένα:
- Ενώ έχουν παραδοθεί δυο από τα τρία πυροσβεστικά σκάφη και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η επισκευή του τρίτου (δηλαδή έχει ολοκληρωθεί το 90% του έργου ) το αρμόδιο υπουργείο έχει καταβάλει μόνο το 50% των οικονομικών υποχρεώσεων του (7εκ. έναντι συνολικής δαπάνης 14,5 εκ. ευρώ)
- Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει «παγώσει» την επισκευή δύο πλωτών δεξαμενών του πολεμικού ναυτικού (επισκευαστικού κόστους 8 εκ. ευρώ ) που θα αποτελούσαν «τονωτική ένεση» για το ναυπηγείο.
- Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για την επισκευή 6 φρεγατών στον όμιλο Νεωρίου δεν έχει ολοκληρωθεί και απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση για μονομερή στήριξη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και συγκεκριμένα της εταιρίας «Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.» τα οποία πρόσφατα οι Γερμανοί επενδυτές μεταβίβασαν σε Άραβες!!!
Στα ανωτέρω ναυπηγεία έχουν σταματήσει οι εμπορικές πράξεις και έχουν μετατραπεί σε ναυπηγεία επισκευής πολεμικών σκαφών. Η κυβέρνηση προωθεί (εν μέσω κρίσης και μέχρι το 2018) χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού 1.350.000.000!!! ευρώ και για το 2010 προκαταβάλει 300.000.000 ευρώ για εργασίες που θα …πραγματοποιηθούν!
Λόγω της κρίσης του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου οι εργαζόμενοι ζουν στην αβεβαιότητα και τη μέγγενη της ανεργίας να τους απειλεί.
Ο Κος Κόκκινος θύμισε τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν για τη στήριξη του ναυπηγείου την περίοδο 2004-2009 με την προώθηση για επισκευή στο Νεώριο 2 ΤΠΚ του πολεμικού ναυτικού , 3 πυροσβεστικών σκαφών , τη στήριξη του ΚΕΚ Νεωρίου με επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και τη χρηματοδότηση της εταιρίας μέσω του αναπτυξιακού νόμου.
Δήλωσε αρωγός και συμπαραστάτης στα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων και καλεί την πολιτεία να τηρήσει άμεσα τις υποχρεώσεις της και να συμβάλει με συγκεκριμένες ενέργειες στην βιώσιμη ανάπτυξη της μεγαλύτερης βιομηχανικής μονάδας στο Νότιο Αιγαίο.
Το Νεώριο απασχολεί 600 εργαζόμενους και είναι εύκολα αντιληπτό ότι πιθανή δυσλειτουργία του διαταράσσει την κοινωνική συνοχή στη Σύρο.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ;

Πρόταση Δεκαβάλλα σε Λεονταρίτη

Πρόταση στον Γιώργο Λεονταρίτη να κατέβει μαζί του στις εκλογές κατέθεσε επίσημα ο Γιάννης Δεκαβάλλας. Πρόσφατα, συναντήθηκαν και συζήτησαν για τις επικείμενες εκλογές της 7ης Νοεμβρίου και ο κ. Δεκαβάλλας πρότεινε στον κ. Λεονταρίτη να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιό του, τονίζοντάς του ότι οι διαφορές που τους χώριζαν έχουν περάσει στο παρελθόν κι ότι μόνο με συνεργασίες μπορεί να προχωρήσει ο ενιαίος Δήμος στην εποχή του Καλλικράτη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απάντηση του κ. Λεονταρίτη ήταν αρνητική, αν και άφησε ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο.

Ο πιθανότερος υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης

Ο Γιώργος Παπαμανώλης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων με το συνδυασμό του Χαράλαμπου Κόκκινου. Ο δημοτικός σύμβουλος Ερμούπολης, ο οποίος είχε προταθεί και για την υποψηφιότητα δημάρχου με τη στήριξη της ΝΔ στον Δήμο Σύρου, επέλεξε να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του κ. Κόκκινου και να συνεχίσει στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Ωστόσο, μάλλον θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο, μιας και αυτή τη στιγμή θεωρείται ο επικρατέστερος για την υποψηφιότητα του αντιπεριφερειάρχη.