slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Η προκλητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού δεν έχει όρια»

«Πατριωτική στάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου...»

«Η προκλητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης εναντίον του λαού δεν έχει όρια. Τα συμφέροντα του κεφαλαίου που


υπηρετούν, τα ονομάζουν πατριωτική στάση. Και τα ακόμα χειρότερα που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους, τα λένε αναμόρφωση της Ελλάδας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ.

«Για να μην ακούσουν ακόμα πιο προκλητικά οι εργαζόμενοι και κυρίως για να μην υποστούν όσα πιο βάρβαρα τους ετοιμάζουν, πρέπει το γρηγορότερο να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ και τους στυλοβάτες της πολιτικής του, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, και να στρατευθούν με το ΚΚΕ στην πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού, που την εγγυάται η λαϊκή εξουσία», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ , ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ


Ρόδος 11 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΗΝΥΜΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

«ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς , οι συνεργάτες μου κι γω ευχόμαστε από «βάθη καρδιάς» ,στους μαθητές , στους γονείς και το εκπαιδευτικό προσωπικό, το σχολικό έτος 2010-2011 να είναι γεμάτο υγεία και επιτυχίες. Ιδιαίτερες ευχές απευθύνουμε στα παιδιά της Α΄ δημοτικού που σήμερα εντάσσονται για πρώτη φορά στο σχολικό περιβάλλον.

Η κατάκτηση της γνώσης είναι μια επίπονη αλλά δημιουργική διαδικασία. Απαιτεί προγραμματισμό, διαρκή και συλλογική προσπάθεια. Προϋποθέτει τη συνεργασία των μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και πολιτείας.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται ως εποχή των «μεγάλων αλλαγών» και των «γρήγορων ταχυτήτων» , στην εποχή που χαρακτηρίζεται ως εποχή του «ηλεκτρονικού διαφωτισμού» - λογω των αλμάτων της τεχνολογίας και της καινοτομίας, η προσπάθεια για την απόκτηση των γνωστικών εφοδίων , αποτελεί το σίγουρο δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.

Μπροστά σε αυτήν την μεγάλη πρόκληση, η οργανωμένη πολιτεία οφείλει να θέτει την υπόθεση της ΠΑΙΔΕΙΑΣ σε απόλυτη προτεραιότητα.

Ιδιαίτερα σήμερα που η πατρίδα μας και οι πολίτες περνούν δύσκολες ώρες, η Παιδεία πρέπει να αποτελεί ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ.

Περικοπές δαπανών για την παιδεία ισοδυναμούν με υποθήκευση του μέλλοντος της χώρας.

Έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού , σχολικών κτιρίων, υποβάθμιση της επιστημονικής και οικονομικής θέσης του Έλληνα εκπαιδευτικού, αποτελούν «τροχοπέδη» για το αύριο.

Τα νιάτα της πατρίδας μας , που σήμερα ξαναδίνουν ζωή στις σχολικές μονάδες, δικαιούνται και απαιτούν σωστή Παιδεία και ένα σίγουρο μέλλον.

Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να εργαστούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

42 εκατ. ευρώ μας κόστισε ο ανασχηματισμός!

για να φύγει η Μπατζελη και να γίνει υφυπουργός ο ...φίλος μας ο Παναγιώτης

42 εκατ. ευρώ κόστισε ο πρόσφατος ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης, ενώ το συνολικό κόστος των αλλαγών στις ονομασίες πολλών υπουργείων στις δύο κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ υπολογίζεται σε 123.000.000!!!

Όταν ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την σύσταση των νέων υπουργείων με τα… πρωτότυπα ονόματα δεν φρόντισε να μας ενημερώσει για τις τιμούλες του «βαπτίσματος»!

Η κάθε αλλαγή ονόματος σε υπουργείο, όμως, κοστίζει περίπου....

6 εκατ. ευρώ στον κάθε Έλληνα φορολογούμενο, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Αποκαλύψεις».

Μάλιστα, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αλλάξει κάποιες ονομασίες στα υπουργεία, αλλά το ανέβαλε λόγω κόστους.

Ο κ. Παπανδρέου με το «Καλημέρα» άλλαξε ονόματα στα 13 από τα 17 ονόματα. Και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν ήξερε την οικονομική κατάσταση της χώρας τότε, αφού διεμήνυε ότι «λεφτά υπάρχουν». Λίγες μέρες πριν όμως, στον πρόσφατο ανασχηματισμό άλλαξαν όνομα άλλα δύο υπουργείο.

Την περίοδο που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ενημερώνει καθημερινά για τις προσπάθειες που γίνονται, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα το κράτος. Την ώρα που εξαγγέλλονται περικοπές και μειώσεις μισθών και συντάξεων και ενώ περιμένουμε λήψη νέων μέτρων.

Και δεν είναι μόνο αυτά τα έξοδα που κάνουμε, λίγο πριν ο πρωθυπουργός ανέβει στο βήμα της ΔΕΘ να μιλήσει για… εγκράτεια και λιτότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι 7 αναπληρωτές υπουργοί που όρισε ο πρωθυπουργός θα κοστίσουν μαζί με τα… έπιπλα τους 30 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά είναι τεράστια και η αύξηση των μελών της κυβέρνησης, που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, θα ανεβάσει και άλλο το κόστος.

Να δούμε τι θα πει μετά από όλα αυτά ο πρωθυπουργός, για ποιο νέο μέτρο θα ζητήσει από τους πολίτες να κάνουν «υπομονή», για να… κολλήσει έξω από κάποιο υπουργείο την χρυσή ταμπέλα με την νέα ονομασία.

Επιλεκτική η ενημέρωση από τον κ. Φουτάκογλου

Επειδή πολλοί αναγνώστες του blog μας διαμαρτύρεστε με e-mail γιατί δεν δημοσιεύσαμε την επιστολή του κ. Στράτου Ευαγγ. Φουτάκογλου προς το δήμαρχο Νάξου και υποψήφιο δήμαρχο για τις επικείμενες δημοτικός εκλογές, Νίκο Μαράκη… Θα θέλαμε λοιπόν να σας ενημερώσουμε ότι εμείς εδώ στο naxios.blogspot.com έχουμε ως παγία αρχή μας πάντα να δημοσιεύουμε ότι μας αποστέλλεται στο e-mail του blog μας και στη διεύθυνση naxios.blogspot.com@gmail.com. Συνεπώς για την μη δημοσίευση της επιστολής από μας η ευθύνη ανήκει στον ίδιο τον κ. Στράτο Ευαγγ. Φουτάκογλου που κάνει επιλεκτική ενημέρωση, στέλνοντας την ανακοίνωσή του εκεί που επιθυμεί ο ίδιος για τους λόγους που γνωρίζει ο ίδιος αγνοώντας το πρώτο σε αναγνωσιμότητα κυκλαδίτικο blog και τους χιλιάδες αναγνώστες του.

Η συμμορία των δωσίλογων του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών …και η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς

Η πρόσφατη πρόταση της Πειραιώς για εξαγορά του Τ.Τ. και της Αγροτικής Τράπεζας αποκαλύπτει το "απόστημα", που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία. Η θρασύτατη αυτή πρόταση δεν έχει μόνον οικονομικές διαστάσεις, αλλά αποκαλύπτει τα πολύ μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα, που μαστίζουν αυτήν τη στιγμή την πατρίδα μας. Στην κυριολεξία φτάσαμε στο σημείο να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν …Χωρίς να φοβάται τη δικαιοσύνη και τον νόμο.

Είναι προφανές πλέον —ακόμα και στον πιο αδαή— ότι κάποιοι Συνέλληνες αντιλαμβάνονται το κράτος σαν ξέφραγο "αμπέλι" και κάθε φορά, που τους χρειάζεται οτιδήποτε, απλώνουν το "χέρι" κι αρπάζουν φιλέτα της κρατικής περιουσίας. Αυτό κάνει σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς. Απλώνει το "χέρι" της στο κρατικό κεφάλαιο για να σωθεί η ίδια και οι μεγαλομέτοχοί της. Η μπατιροτράπεζα, η οποία στην κυριολεξία διατηρείται στη ζωή με κρατικά χρήματα, "απαιτεί" —με ένα πρωτοφανές θράσος— να εξαγοράσει κρατικό κεφάλαιο.

Η Τράπεζα, η οποία πέρασε με το ζόρι και στα όρια —αν και πολύ αμφιβάλουμε γι' αυτό— τα πρόσφατα στρες τεστ, θέλει να εξαγοράσει με "ψίχουλα" όχι μόνον την κρατική τράπεζα, η οποία "πρώτευσε" σ' αυτά τα τεστ, αλλά και την άλλη κρατική τράπεζα, για την οποία δεν έχουν καμία σημασία τα τραπεζικά τεστ, γιατί απλούστατα δεν είναι μια συμβατική τράπεζα, παρά αποτελεί τον πιο ισχυρό χρηματοοικονομικό "μοχλό" ανάπτυξης της εθνικής αγροτικής μας πολιτικής.

Έτσι απλά. Κάποιοι αντιλαμβάνονται το κράτος σαν κωλοχανείο και κάνουν ό,τι θέλουν. Ούτε στις "δημοκρατίες" της υποσαχάριας Αφρικής δεν γίνονται αυτά. Ούτε καν στα καζίνο. Μόνον στους πάγκους των παπατζήδων γίνεται να ποντάρουν οι από "έξω" εις βάρος αυτού που κάνει το "παιχνίδι" και υπέρ ακόμα κι αυτών, που είναι δεδομένο ότι χάνουν σ' αυτό. Μόνον τραμπούκοι μπορούν να το κάνουν αυτό εις βάρος απατεώνων παπατζήδων.

Διαβάστε την συνέχεια στο

http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/09/blog-post_11.html

ΟΡΓΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkMp8sfIj_2X9gqoxcrpL-40DHHPOcTclvAE8AI77buVNDPND-87CNFtmEayEayKL1GNhQsnjPTLpAZNB2zI3EPDzesziHS9Bg9BJ5wPDrusnuxSyoVMcbr5u4mvf1Nsn-xkG29zcpc1b8/s1600/%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83%CE%B9.jpg

Διακήρυξη για τις περιφερειακές εκλογές στο Νότιο Αιγαίο

oikologikos_anemos.jpg Εμείς που υπογράφουμε αυτή τη διακήρυξη και συμμετέχουμε στις περιφερειακές εκλογές στο Ν. Αιγαίο μέσα από την συνεργασία – στη βάση προγραμματικής συμφωνίας στα περισσότερα σημεία - των κινήσεων...

Εμείς που υπογράφουμε αυτή τη διακήρυξη και συμμετέχουμε στις περιφερειακές εκλογές στο Ν. Αιγαίο μέσα από την συνεργασία – στη βάση προγραμματικής συμφωνίας στα περισσότερα σημεία - των κινήσεων «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ» και «ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» επιδιώκουμε να εκφράσουμε ένα σημαντικό κομμάτι των νησιωτικών κοινωνιών που αγωνίζεται

καθημερινά και έχει επιλέξει στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή να συμβάλλει σε ένα βιώσιμο μέλλον για τις νησιωτικές κοινωνίες. Θέλουμε να συμβάλλουμε να ξαναγίνει το Ν. Αιγαίο κέντρο της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας, χώρος άνθισης μιας νέας, “πράσινης-βιώσιμης” οικονομίας που σέβεται το περιβάλλον και διασφαλίζει την μακροχρόνια ευημερία των νησιωτικών κοινωνιών, εργαστήρι νέων μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης, γέφυρα στο διάλογο των πολιτισμών.

Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά:

στη βαθιά οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική κρίση που επιδεινώνει προβλήματα που αφορούν στο μοντέλο ανάπτυξης, στην κοινωνική συνοχή και στον πολιτισμό της περιοχής,

στη συνέχισης της απομόνωσης, ιδιαίτερα των μικρών νησιών, καθώς και στις επιπτώσεις της έλλειψης σταθερών κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών, που καθιστούν τους κατοίκους, πολίτες δεύτερης κατηγορίας,

Μας ευαισθητοποιεί η αγανάκτηση και η οργή πολλών τοπικών κοινωνιών τόσο για τη συσσώρευση προβλημάτων εξαιτίας των διαχρονικά ασκούμενων πολιτικών, όσο και για τις επιλογές που έγιναν για την αντιμετώπιση της βαθιάς κρίσης με την εφαρμογή κοινωνικά άδικων και μη στοχευμένων πολιτικών, μέσα από το «μνημόνιο» και το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας (πχ περικοπές στη στήριξη δρομολογίων, μεταφορά στους ΟΤΑ των Κέντρων Υγείας χωρίς πόρους, μείωση μισθών και συντάξεων ακόμα και για νησιώτες που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις ανάγκες, αύξηση ανεργίας κι απολύσεων κα), που οξύνουν την κρίση και τις κοινωνικές ανισότητες, δυσκολεύουν την προώθηση των αναγκαίων κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών, της συνοχής στο Ν. Αιγαίο, αλλά και πολιτικών άρσης της απομόνωσης και αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης.

Μας ευαισθητοποιεί επίσης η αγανάκτηση και η οργή πολλών τοπικών κοινωνιών και για την ανυπαρξία μερικών βασικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών σε πολλά νησιά – παρά τις όποιες βελτιώσεις και τα ποσά που έχουν δαπανηθεί – υποδομές αυτονόητες σήμερα για άλλες περιοχές που δίνουν περιεχόμενο στην έννοια ποιότητα ζωής. Στο Ν. Αιγαίο είναι ζητούμενο, ακόμα, η συνοχή μεταξύ των διαφορετικών τοπικών κοινωνιών αλλά και μέσα σε κάθε τοπική κοινωνία. Ενώ φαίνεται ότι σε κάποια νησιά συσσωρεύτηκε πλούτος, αυτό αφορά μέρος μόνο της κοινωνίας. Στην πραγματικότητα όλοι έχουν χάσει μεγάλο μέρος από τα δημόσια αγαθά που ήταν διαθέσιμα κάποτε για όλους χωρίς κόστος (αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια, φροντίδα για την κοινότητα, πολιτισμός της καθημερινότητας, καθαρό νερό). Η περιβαλλοντική και κλιματική κρίση μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρη κατάρρευση των κοινωνιών που αναπτύχθηκαν κάποτε σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και γι’ αυτό διαμόρφωσαν έναν πολιτισμό που δεν μπορεί να γίνει κατανοητός έξω ή αποκομμένος από τον χώρο και το περιβάλλον του.

Επιδιώκουμε, λοιπόν, αλλαγές ώστε να μπορούν να ζουν και οι σημερινές και οι επόμενες γενιές καλύτερα, διασφαλίζοντας το περιβάλλον και συνεχίζοντας έναν πολιτισμό που εκφράζεται και στην καθημερινότητα.


Ο πλούτος της περιφέρειας μας

Τα νησιά του Ν. Αιγαίου διαθέτουν έναν ιδιαίτερο αλλά και πολύ ευαίσθητο πολιτιστικό και φυσικό πλούτο. Είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη ενός σημαντικού πολιτισμού που σεβάστηκε και συνεργάστηκε αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον. Οι οικισμοί, η αρχιτεκτονική, οι ξερολιθιές, το αγροτικό τοπίο, η διαχείριση νερού δεν είναι μόνο εκθέματα ενός ανοικτού μουσείου με ανθρώπινες δημιουργίες από το παρελθόν, αλλά αποτελούν και σήμερα μοναδικό παράδειγμα σοφής και βιώσιμης ανάπτυξης, προσελκύουν το ενδιαφέρον μελετητών και ερευνητών για εφαρμογές στο σήμερα αλλά και προσφέρουν την υλική βάση για το μεγαλύτερο ποσοστό των εισοδημάτων των νησιωτικών κοινωνιών. Θάλασσα και ήλιο μπορεί να βρουν οι τουρίστες παντού, αλλά το νησιωτικό τοπίο και οι παλιότερες ανθρώπινες δημιουργίες κάνουν τη διαφορά.


Μια διαφορετική φιλοσοφία για την περιφέρεια

Κύριο μέλημα μας θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη των σημερινών νησιωτικών κοινωνιών να μην υποθηκεύσει, να μην καταστρέψει το μέλλον των παιδιών μας αλλά και τη μοναδικότητα των νησιών. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι πολιτικές αλλά και οι καθημερινές πρακτικές πρέπει να διασφαλίζουν ότι διατηρούμε αυτό τον μοναδικό πλούτο και για το μέλλον – δεν τον σπαταλάμε απερίσκεπτα και κοντόφθαλμα, όπως γίνεται συχνά σήμερα, προσαρμόζουμε τις ανθρώπινες παρεμβάσεις σας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις οικολογικές και πολιτισμικές αντοχές, αντιμετωπίζουμε κριτικά και αξιολογούμε συνεχώς με ουσιαστικό διάλογο μέσα στις νησιωτικές κοινωνίες την πορεία και το μοντέλο ανάπτυξης είτε ως αποτέλεσμα τοπικών είτε κεντρικών πολιτικών κι επιλογών.

Στις πρακτικές που ακολούθησαν οι προηγούμενες γενιές στο νησιωτικό χώρο, υπάρχουν σύγχρονες απαντήσεις και για την προστασία του κλίματος και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών: κτίρια ενεργειακά αποτελεσματικά, σοφή διαχείριση νερών, προστασία της γης από την ερημοποίηση, αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σεβασμό στο νησιωτικό χώρο και τον πολιτισμό. Οι νησιωτικές χώρες είναι πρότυπο οικονομίας χώρου, εφαρμογής καλών πρακτικών για την εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων τους και αλληλεγγύης. Η δόμησή τους και η αρχιτεκτονική τους είναι αποτέλεσμα της υποχρέωσης όλων προς όλους και της ανάγκης για αλληλοβοήθεια. Η συνοχή και η αλληλεγγύη των τοπικών κοινωνιών ήταν η δύναμή τους τόσο σε εποχές μεγάλων δυσκολιών όσο και σε εποχές ευημερίας και άνθισης.

Βασικοί άξονες των επιλογών μας για το σήμερα και το αύριο είναι ότι:

- Τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων αποτελούν ένα αλληλεξαρτώμενο και συνεργαζόμενο δίκτυο οικοσυστημάτων-οικονομιών-κοινωνιών, που δεν πρέπει να μας απασχολούν μόνο το καλοκαίρι ως τουριστικός προορισμός μα όλο το χρόνο ως σύνθετες κοινωνίες με ανάγκες και δυνατότητες.

- Η εφαρμογή της αρχής της αειφορίας στο σχεδιασμό κάθε νησιωτικής δραστηριότητας, η εξοικονόμηση των πολύτιμων φυσικών πόρων και η προστασία της νησιωτικής βιοποικιλότητας σε θάλασσα και στεριά δεν είναι πλέον πολυτέλεια. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική βιωσιμότητα των νησιών μας


Η κρίση, παλιότερη και τωρινή, που τα ανατρέπει όλα

Σήμερα η χώρα ζει μια βαθιά κρίση και σχεδόν τίποτα δεν μοιάζει πλέον αυτονόητο στο σύνολο της χώρας αλλά και στην περιφέρεια. Η κρίση δεν είναι μόνο δημοσιονομική ή έστω οικονομική αλλά και πολιτική, κοινωνική, πολιτισμική και περιβαλλοντική. Εδώ και καιρό έπρεπε να έχουν ληφθεί κοινωνικά δίκαια και επεξεργασμένα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση και κυρίως να έχουν γίνει βαθιές αλλαγές στο οικονομικό μοντέλο, στο μοντέλο ανάπτυξης, στην κοινωνική οργάνωση, στις προτεραιότητες και τον τρόπο άσκησης της πολιτικής. Ο τρόπος που επιλέχτηκε τελικά να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική - και μόνο - κρίση είναι κοινωνικά άδικος και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μέχρι τώρα, οδηγεί σε μεγαλύτερη κρίση της πραγματικής οικονομίας, σε κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής και σε αύξηση των κινδύνων για το περιβάλλον.

Τόσο η κρίση όσο και οι επιλογές που γίνονται στο όνομα της αντιμετώπισής της έχουν αρχίσει να έχουν σημαντικές συνέπειες και στην περιφέρεια του Ν. Αιγαίου επιδεινώνοντας υπάρχοντα προβλήματα που σχετίζονται με το μοντέλο ανάπτυξης και την απουσία πολιτικών που να λαμβάνουν υπόψη τη νησιωτικότητα. Σε μια εποχή ισοπεδωτικών και άδικων μέτρων την πληρώνουν όλοι αλλά πολύ περισσότερο αυτοί που είναι πιο αδύναμοι, οι μικρότερες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, τα πιο μικρά νησιά, οι κοινωνίες που δεν έχουν μεγάλη επιρροή, ενώ επιτείνονται προβλήματα ανασφάλειας, ανεργίας, κοινωνικού αποκλεισμού, αποσύνθεσης του κοινωνικού ιστού και της όποιας αλληλεγγύης. Οι νησιωτικές οικονομίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες απέναντι στην κρίση αλλά και σε πολλά από τα μέτρα που λαμβάνονται στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης.


Ένας «Καλλικράτης» στην περιφέρεια που δεν λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λόγω της ασυνέχειας της γεωγραφικής της έκτασης, παρουσιάζει μοναδική ιδιαιτερότητα μεταξύ των διακοσίων εξήντα έξη (266) περιφερειών των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ βασικό χαρακτηριστικό της γεωγραφικής ιδιομορφίας της αποτελεί η ύπαρξη 55 κατοικημένων νησιών, 24 ακατοίκητων και 178 βραχονησίδων. Η νησιωτικότητα απαιτεί –για κάθε λογικό άνθρωπο- κατάλληλες πολιτικές προσαρμοσμένες σε αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιφέρειας Ν. Αιγαίου, κάτι που αν και συζητιέται χρόνια δεν έχει γίνει πραγματικότητα.

Οι περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι οι πρώτες που διεξάγονται στη χώρα, μετά τη θεσμοθέτηση του “Καλλικράτη”. Ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι η μεγαλύτερη θεσμική διοικητική παρέμβαση στη σύγχρονη Ελλάδα, στην πραγματικότητα δεν αποτελεί τη μεγάλη αυτοδιοικητική τομή που πολλοί, μεταξύ των οποίων και εμείς, οραματίστηκαν, ούτε τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να καθιερώνει δομές περιφερειακής αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση και θεσμούς δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών στο πιο κοντινό προς τη ζωή τους επίπεδο. Πολύ περισσότερο δεν φαίνεται να έχει προετοιμαστεί και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την καθοριστική διάσταση της νησιωτικότητας στην περιφέρεια μας. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα τα επόμενα χρόνια.

Το συγκεντρωτικό κράτος μέσα από τις επτά (7) Γενικές Διοικήσεις εξακολουθεί να εποπτεύει ασφυκτικά την αυτοδιοίκηση, ενώ οι υπερεξουσίες του Περιφερειάρχη μαζί με τις κατά βάση γνωμοδοτικές αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμβουλίου και την εκλογή των μελών του όχι με βάση την ανάγκη σφαιρικής εκπροσώπησης του συνόλου της περιφέρειας αλλά από κατά βάση περιορισμένες περιφερειακές ενότητας καθιστούν το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αδύναμο απέναντι στις σύγχρονες απαιτήσεις για χάραξη ολοκληρωμένων, συγκροτημένων και μέσα από διαβούλευση διαμορφωμένων πολιτικών αποκέντρωσης και περιφερειακής βιώσιμης ανάπτυξης.


Μπορεί να φυσήξει άνεμος αλλαγής κόντρα στην απαισιοδοξία των καιρών

Εμείς που συμμετέχουμε στις εκλογές για την περιφέρεια του Ν. Αιγαίου μέσα από τη συνεργασία των κινήσεων «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ» και «ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» εκφράζουμε κάτι πολύ περισσότερο από κομματικές παρατάξεις ή πρόσκαιρες εκλογικές συγκολλήσεις. Μας δεσμεύει, ανεξαρτήτως καταγωγής και πολιτικής-κομματικής συμπάθειας, η διάθεση να επιδιώξουμε μέσα από ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και ρήξεις όπου απαιτείται, τη διαμόρφωση και προώθηση περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμων πρακτικών για τα νησιά που θα αποτελέσουν τη λύση απέναντι στην πολύπλευρη κρίση. Το μοντέλο που προτείνουμε, έρχεται σε σύγκρουση με τις κυρίαρχες επιλογές των πολιτικών που χρόνια γνωρίσαμε σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, έρχεται σε σύγκρουση με νοοτροπίες και ιδιοτελή συμφέροντα που μακροχρόνια έχουν εμπεδωθεί. Γι' αυτό και οι επιλογές αυτές δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς ρήξεις, χωρίς την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και χωρίς ευρύτερες τοπικές κοινωνικές συναινέσεις και συμμαχίες. Από την πλευρά μας, θα επιδιώξουμε να στηρίξουμε όλες τις επιμέρους ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται στις τοπικές κοινωνίες προς αυτή την κατεύθυνση και να αποτελέσουμε ένα εργαλείο διαλόγου, σύνθεσης και μετατροπής τους σε ένα τοπικό εναλλακτικό αναπτυξιακό σχέδιο που διασφαλίζει την ευημερία όσων γεννήθηκαν ή επέλεξαν τα νησιά αλλά και των νησιωτικών κοινωνιών, σε αρμονία με το περιβάλλον τους και μεταξύ τους.

Όσοι και όσες συμμετέχουμε μέσα από τη συνεργασία των κινήσεων «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ» και «ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» στις εκλογές για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου θέλουμε να εκπροσωπήσουμε μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και σε καθημερινό επίπεδο, μια διαφορετική πολιτική, που θα βασίζεται σε πέντε σημαντικές μεταρρυθμίσεις:


Να αναδείξουμε ένα πράσινο-βιώσιμο μέλλον για το Ν. Αιγαίο σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, προωθώντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τα νησιά που οδηγεί και σε εσωτερική κοινωνική συνοχή, μείωση του χάσματος κοινωνικών υποδομών που υπάρχει μεταξύ των διαφόρων νησιών καθώς και σε οικονομικές δραστηριότητες που διαφυλάσσουν το φυσικό τοπίο, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Μεταξύ των κριτηρίων για επιλογές πρέπει να είναι και η φέρουσα ικανότητα του κάθε νησιού.


Διεκδικούμε/προωθούμε μεταξύ άλλων:

Κοινωνικές υποδομές: Ενίσχυση κοινωνικών –περιβαλλοντικών υποδομών σε όλα τα νησιά ανεξαρτήτως μεγέθους, μεταξύ άλλων και μέσω ενός ταμείου για Κοινωνική Συνοχή μεταξύ των νησιών της περιφέρειας, ώστε να επιτευχθεί σύγκλιση – μείωση χάσματος υποδομών και αναζωογόνηση των νησιωτικών κοινωνιών.

Βιωσιμότητα: Ενδυνάμωση και στήριξη -με κίνητρα και στοχευμένες πολιτικές - της στροφής προς την οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα των νησιών (απέναντι στην μονοδιάστατη οικονομική μεγέθυνση, άναρχη ανάπτυξη που υποθηκεύει το μέλλον). Διαμόρφωση πολιτικών που ευνοούν μορφές κοινωνικά χρήσιμης πράσινης επιχειρηματικότητας, καινοτόμες λύσεις και πράσινες θέσεις εργασίας.

Τουρισμός: Προσαρμογή άμεσα του σημερινού μαζικού τουρισμού σε κοινωνικές και περιβαλλοντικά προδιαγραφές. Σταδιακή μεταστροφή, παράλληλα, του τουριστικού μοντέλου σε άλλες, πιο ήπιες, εναλλακτικές και, μακροχρόνια βιώσιμες μορφές τουρισμού (φυσιολατρικός, περιπατητικός, αγροτουρισμός, γεωλογικός, πολιτιστικός, αρχαιολογικός, βιομηχανικός, καταδυτικός, ιαματικός, θρησκευτικός κλπ.), που συμβάλλουν και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Οργάνωση του τουριστικού προϊόντος του κάθε νησιού με βάση τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, δεξιότητες, εμπειρίες και σε συνδυασμό με άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Κατάργηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, που παρά τις αντίθετες διακηρύξεις, παραμένει ακόμα σε ισχύ.

Ενέργεια: Σε όλες τις αποφάσεις και το σχεδιασμό να λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη προστασίας του κλίματος αλλά και προσαρμογής στα δεδομένα που δημιουργεί η ραγδαία ανατροπή του κλίματος. Διαμόρφωση, μέσα από ουσιαστικό διάλογο, της στρατηγικής της Περιφέρειας για την ενέργεια στο Ν. Αιγαίο, που βασίζεται σε δύο άξονες α) σε πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, β) στη μέγιστη αξιοποίηση των ΑΠΕ, με σεβασμό στην κλίμακα του νησιωτικού χώρου και προσπάθεια προσαρμογής των τεχνολογιών στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου και του τοπίου με στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% το αργότερο μέχρι το 2050. Για την προστασία του νησιωτικού περιβάλλοντος η παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ θα διοχετεύεται υπογειοποιημένα στο ηπειρωτικό δίκτυο. Χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ σε κάθε νησί με ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αλλαγή των πολεοδομικών κανονισμών καθώς και τεχνική και οικονομική υποστήριξη, ώστε σταδιακά όλα τα νεόδμητα κτίρια στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα να παράγουν τουλάχιστον όση ενέργεια καταναλώνουν. Ανάπτυξη - κατάλληλων για το νησιωτικό τοπίο και τους νησιωτικούς οικισμούς μορφών βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής – που ενσωματώνουν και την υπάρχουσα εμπειρία της νησιωτικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Σύσταση δημοτικών επιχειρήσεων ή/και συνεταιρισμών ενέργειας (δίνοντας μετοχές και στα παιδιά, ώστε να διασφαλίσουν το μέλλον τους) που θα συμμετέχουν ενεργά στην προώθηση ΑΠΕ. Κάτι τέτοιο θα διασφαλίσει την περιβαλλοντικά σωστή προώθηση της πράσινης ενεργειακής επανάστασης, βιώσιμες μορφές οικονομίας στα νησιά καθώς και σημαντικές πηγές χρηματοδότησης της περιβαλλοντικής και κοινωνικής πολιτικής στα νησιά.

Σαφή θέση της Περιφέρειας για πάγωμα κάθε προσπάθειας εγκαταστάσεων άντλησης πετρελαίου στην Αν. Μεσόγειο και αύξησης της διακίνησης πετρελαίου (πχ Αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη) που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη κλίμακας καταστροφή.

Πρωτοβουλίες με την γειτονική αυτοδιοίκηση και τα αντιπυρηνικά κινήματα για την απόκρουση της εγκατάστασης πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου στα παράλια της Μικράς Ασίας.


Νέα προσέγγιση που αντιμετωπίζει τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων ως ένα αλληλεξαρτώμενο και συνεργαζόμενο δίκτυο οικοσυστημάτων, οικονομιών και κοινωνιών και όχι μόνο ως καλοκαιρινό τουριστικό προορισμό.


Διεκδικούμε/προωθούμε μεταξύ άλλων:

- Προσαρμογή όλων των πολιτικών και υποδομών στις ανάγκες, δυνατότητες και χαρακτηριστικά των νησιών. Επιδιώκουμε αυτές οι αλλαγές να περάσουν και σε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές (ΚΑΠ, μεταφορών, ενέργειας, κα).

- Διάθεση πόρων, αξιοποίηση εργαλείων και δυνατοτήτων για να γίνουν τα νησιά πρότυπα μοντέλα βιωσιμότητας για μια νέα, πράσινη εποχή.

- Δημιουργία δικτύων νησιών με συμπληρωματικές δραστηριότητες – κοινές δράσεις (πχ στον τουρισμό, την πράσινη ενέργεια, τη γεωργία-κτηνοτροφία, υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση, επεξεργασία αποβλήτων με φυσικά μέσα κα).

- Ενθάρρυνση της ανταλλαγής και εμπορίας προϊόντων μεταξύ γειτονικών νησιών και διαμόρφωση συμπληρωματικών δραστηριοτήτων με βάση τα οικολογικά χαρακτηριστικά τους. Στήριξη του αγροτικού κόσμου και του πρωτογενούς τομέα με δημόσιες πολιτικές για την αποτελεσματική λειτουργία υποδομών για όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα, προσαρμοσμένες και σε κάθε νησί ξεχωριστά. Να υποστηριχθούν τα δίκτυα μεταξύ υπεύθυνων παραγωγών στα νησιά και κριτικών καταναλωτών που επιζητούν ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα, σε δίκαιες τιμές. Μέτρα μείωσης της ψαλίδας τιμών παραγωγού και καταναλωτή. Πολιτικές προστασίας της δημόσιας υγείας με απαγόρευση εισαγωγής των μεταλλαγμένων και τήρησης αυστηρών κανόνων στη χρήση των φυτοφαρμάκων. Στροφή στην βιολογική γεωργία και την κτηνοτροφία (αειφορική διαχείριση των βοσκοτόπων) με στόχους τη μείωση της ρύπανσης, την προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του αγροτικού τοπίου, την αειφορική διαχείριση των εδαφικών πόρων, την προστασία της δημόσιας υγείας.

- Στήριξη της παράκτιας αλιείας, εφαρμογή του ευρωπαϊκού Κανονισμού Αλιείας σε σχέση με τις ανεμότρατες, βιτζότρατες, γρι γρι κλπ. Δημιουργία δικτύων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών (θαλάσσια καταφύγια) ώστε να στηριχθεί η φυσική αναπαραγωγή των θαλάσσιων ειδών και ο φυσικός επανεμπλουτισμός της θάλασσας. Ταυτοχρόνως, όμως, οργανωμένες ξεναγήσεις τουριστών σε τέτοια καταφύγια με τη βοήθεια ντόπιων ψαράδων για την προστασία των περιοχών και την απόκτηση συμπληρωματικών εισοδημάτων για τους ψαράδες.

-Ενθάρρυνση και στήριξης της αλληλο-γνωριμίας των νέων από διαφορετικά νησιά και περιοχές, ενδυνάμωση του εθελοντισμού και των διεθνών συναντήσεων, της κινητικότητας των νέων με στόχο την απόκτηση εμπειριών και της δημιουργίας συνειδητών, κριτικών πολιτών, βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης των νέων (αλλά και όλων των πολιτών) στις νέες τεχνολογίες. Εξειδικευμένα μέτρα για τη νεολαία, τους εργαζόμενους νέους, τους μαθητές με βάση τη νησιωτικότητα. Πρώτος στόχος η παραμονή των νέων ανθρώπων στα νησιά, μέσα από πολιτικές ενίσχυσης των παραγωγικών δραστηριοτήτων που αντιστοιχούν στις ιδιαιτερότητες και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε νησιού. Ενίσχυση της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας. Σοβαρά κίνητρα ενίσχυσης της βιολογικής παραγωγής και του αγροτουρισμού. Ενίσχυση των γυναικείων Συνεταιρισμών. Διασφάλιση των οικονομικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των νέων εργαζομένων και αυστηρός έλεγχος της μαύρης εργασίας, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα. Ενίσχυση των αθλητικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων στη φύση. Ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων, συμβατών με το νησιωτικό χώρο (ναυταθλητισμός, τρίαθλα, πένταθλα κλπ.). Συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χρηματοδότηση των έργων και των τμημάτων υποδομής, έτσι ώστε να αξιοποιούνται όλα τα ταλέντα.


Να αντιμετωπιστεί η νησιωτικότητα ως ευκαιρία και όχι ως μειονέκτημα. Επεξεργασία, μέσα από δομημένο και ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, μιας εξειδικευμένης νησιωτικής πολιτικής βιωσιμότητας που θα διαπερνά και θα προσαρμόζει όλες τις επιμέρους πολιτικές στις ανάγκες και τις δυνατότητες-οικολογικές αντοχές των νησιών (πολιτικές γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, περιβάλλοντος, μεταφορών, ανάπτυξης ανθρώπινου κεφαλαίου, υγείας, εκπαίδευσης, κοινωνικής πολιτικής, οικονομίας και οικονομικών, ενέργειας, πολεοδομίας και χωροταξίας). Να αναδειχθεί η υπάρχουσα εμπειρία και σοφία των τοπικών κοινωνιών για την οργάνωση τους, την αρμονική σχέση με το περιβάλλον και την αλληλεγγύη μεταξύ τους (προστασία του οίκου τους, κοινωνική εργασία, αλληλεγγύη από τα κάτω, ανταλλαγές προϊόντων – εξω-χρηματική οικονομία).


Διεκδικούμε/προωθούμε μεταξύ άλλων:

- Προώθηση μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα για την έμπρακτη εφαρμογή της νησιωτικότητας με κατάλληλους και αυξημένους πόρους και εργαλεία εφαρμογής.

- Συγκοινωνία κοινωνικό αγαθό, και διασφάλιση της μετακίνησης ανθρώπων και προϊόντων δώδεκα μήνες το χρόνο τόσο προς την ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και μεταξύ των νησιών. Ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες στον τρόπο που καθορίζονται τα δρομολόγια και οι επιδοτήσεις. Καθιέρωση της αρχής του «μεταφορικού ισοδύναμου», δηλαδή ίδιος ναύλος για ίσο μεταφορικό έργο. Συμμετοχή της Περιφέρειας σε πρωτοβουλίες φορέων για δημόσιες-κοινωνικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με στόχο την κάλυψη των λεγόμενων άγονων γραμμών. Ενίσχυση από την κεντρική διοίκηση και την περιφέρεια – αλλά και μέσω ευρωπαϊκών πολιτικών - των πρωτοβουλιών κοινωνικών φορέων και της αυτοδιοίκησης για ναυτιλιακά μέσα και δημόσια μέσα μεταφοράς που συμβάλλουν στην σύνδεση των νησιών αλλά και όλων των χωριών μεταξύ τους για ολόκληρο το χρόνο. Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για ενίσχυση της μετακίνησης με δημόσια μέσα μεταφοράς στα νησιά, με αξιοποίηση του ποδηλάτου και των υπαρχόντων μονοπατιών με παράλληλη αποθάρρυνση της πλημμύρας των ΙΧ στα νησιά και της υπερβολικής χρήσης του από επισκέπτες και κατοίκους.

- Σύγχρονη κοινωνική πολιτική που ανταποκρίνεται πράγματι στις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε πολίτη και ασκείται από υπηρεσίες που πηγαίνουν στον νησιώτη ή από τις πλησιέστερες στον πολίτη υπηρεσίες. Να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία για να μειωθεί η ανάγκη μετακινήσεων (ιδιαίτερα έξω από τα νησιά) και να πηγαίνουν οι υπηρεσίες στους νησιώτες -το αντίθετο να είναι η εξαίρεση. Η αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων της εποχής μας (επαγγελματική κατάρτιση, αναλφαβητισμός, στήριξη της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας, πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας, προστασία των υπερηλίκων, ενίσχυση πολιτικών πρόληψης και αντιμετώπιση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης κ.λπ) απαιτεί συγκροτημένες νησιωτικές πολιτικές, συγκρότηση αντίστοιχων υπηρεσιών, συντονισμό σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και αυτοδιοίκησης, επάρκεια πόρων και αξιολόγηση του τρόπου χρήσης των.

- Πρόληψη και διατήρηση της υγείας ως προτεραιότητα. Καταγραφή της κατάστασης υγείας ΟΛΩΝ των κατοίκων σε ΚΑΘΕ νησί, και διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και κατάλληλα στελεχωμένου συστήματος πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (περιλαμβανομένης και της ψυχικής) που πηγαίνει στον πολίτη, και ανταποκρίνεται στις εξατομικευμένες ανάγκες του, ώστε να εκφράζει πραγματικά μια σύγχρονη κι αποτελεσματική μορφή κοινωνικής πολιτικής και παρέχει αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους νησιώτες. Σχέδιο για την υγεία που δίνει έμφαση στην περιοδική, τακτική επίσκεψη γιατρών και υπηρεσιών σε όλα τα νησιά που δεν έχουν υπηρεσίες υγείας. Πολύπλευρη στήριξη της δημόσιας υγείας σε όλα τα επίπεδα και Υγειονομική περίθαλψη που να παρέχει αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους νησιώτες. Πρέπει να επιτευχθεί άμεσα η αναβάθμιση του τομέα της περίθαλψης με τη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων μέσω της πρόσθετης παροχής κινήτρων (οικονομικών, εκπαιδευτικών, υπηρεσιακής εξέλιξης κ.α.), την αναβάθμιση και επέκταση του πλωτού πολυϊατρείου της Δωδεκανήσου και την ένταξη της λειτουργίας του στο ΕΣΥ, τη δημιουργία Περιφερειακών ΕΚΑΒ κατάλληλα στελεχωμένων, τα οποία να διαθέτουν πτητικά και πλωτά μέσα κατάλληλα εξοπλισμένα. Οι υπάρχοντες πόροι καθώς και επιπλέον πόροι πρέπει να διατίθενται για την ουσιαστική βελτίωση της υγείας των πολιτών καθώς και την πρόληψη και την αποτελεσματική φροντίδα των ασθενών, αντί να σπαταλιούνται στη διατήρηση ενός αναποτελεσματικού γραφειοκρατικού συστήματος, σε υπερτιμολογημένα φάρμακα και υπηρεσίες, στην εκ των υστέρων προσπάθεια θεραπείας ασθενειών που οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό σε παράγοντες που μπορούν εύκολα να αποφευχθούν (διατροφή, περιβάλλον, τρόπος ζωής, άσκηση, συνθήκες εργασίας κα).

- Μορφές εκπαίδευσης που να καθιστούν το Νότιο Αιγαίο Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας. Διάθεση των αναγκαίων επιχορηγήσεων για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, αναβάθμιση ή/και κατασκευή νέων βιοκλιματικών σύγχρονων παιδαγωγικά σωστών σχολικών κτηρίων. Πλήρη στελέχωση των σχολείων με εκπαιδευτικούς που θα τους διασφαλίζεται μια αξιοπρεπής διαβίωση (δίκαια οικονομικά κίνητρα και παροχές). Λειτουργία Ολοήμερων Σχολείων εφόσον όμως διασφαλίζονται οι όροι ουσιαστικής λειτουργίας, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των παιδιών και τις δυνατότητες των σχολείων. Τηλε-εκπαίδευση για την «εξ αποστάσεως επιμόρφωση» των εκπαιδευτικών, την επικοινωνία των μαθητών αλλά και των κατοίκων των απομονωμένων νησιών για να υλοποιηθεί η “Δια βίου μάθηση”. Επαρκή στελέχωση των Τάξεων Υποδοχής υποστηρικτικών θεσμών για την ομαλή σχολική ένταξη των παιδιών των μεταναστών. Μέτρα για Ενισχυτική Διδασκαλία σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και αντιμετώπιση της διαλείπουσας φοίτησης. Εμπλουτισμός και Έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και συσχέτιση της με τα περιβαλλοντικά προβλήματα του κάθε νησιού.

Εκπαίδευση που να καθιστά το Νότιο Αιγαίο, κέντρο πνευματικής, πολιτιστικής δημιουργίας, διαλόγου των πολιτισμών και πράσινης καινοτομίας και δια βίου εκπαίδευσης όχι μόνο για τους νησιώτες αλλά και για πολίτες από άλλες περιοχές για τα θέματα αυτά. Αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού περιεχομένου με έμφαση στην ιστορία, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον κάθε νησιού αλλά και ολόκληρης της περιφέρειας και εξοικείωση/γνωριμία με γνώσεις και εμπειρίες που χαρακτηρίζουν τις νησιωτικές κοινωνίες, με τρόπο ώστε παραδοσιακές ασχολίες να βρουν συνέχεια με ανάλογες καινοτομίες που φέρνει η τεχνολογία σήμερα.

- Ανάδειξη του Πολιτισμού ως πολυδιάστατη έννοια που διαπερνά όλες τις δραστηριότητες, αφορά τόσο στην καλλιτεχνική δραστηριότητα ή στην πολιτική κληρονομιά όσο και στην καθημερινότητα. Χαρακτηρισμός ολόκληρου του Αρχιπελάγους ως ανοικτού μνημείου πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς. Ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων, αναβάθμιση της λειτουργίας των μουσείων. Ενίσχυση της συλλογικής προσπάθειας και των τοπικών συλλογικών πρωτοβουλιών. Επαρκής χρηματοδότηση με διαφάνεια και αξιοκρατία για τον Πολιτισμό, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι ανεπαρκείς αλλά και συχνά συμβάλλουν σε πελατειακές σχέσεις.

- Μεταναστευτική πολιτική που θα διασφαλίζει την ένταξη, ισότιμη μεταχείριση και την ομαλή συμβίωση των αλλοδαπών στα πλαίσια μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με δεδομένο ότι πολλά νησιά δέχονται κύματα μεταναστών και προσφύγων, διαμόρφωση κατάλληλων πολιτικών και λειτουργία ανθρώπινων Κέντρων Υποδοχής τους στο πλαίσιο μιας νέας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Να αποτελέσουν τα νησιά γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων πολιτισμών και ανθρώπων διαφορετικής καταγωγής με δεδομένο ότι ήδη ζουν πια στα νησιά μας άνθρωποι από διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Ενθάρρυνση ανταλλαγών σε επίπεδο γνώσεων, εμπειριών, δυνατοτήτων-ικανοτήτων για να βελτιωθούν οι δυνατότητες κάθε νησιού.


Συνολική Διοικητική Μεταρρύθμιση του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης με στόχο την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και πόρων και μια πιο συμμετοχική δημοκρατία σε περιφερειακό επίπεδο. Ουσιαστική αποκέντρωση στη λήψη αποφάσεων και διάθεση επαρκών πόρων, με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου πολιτικής στο Ν. Αιγαίο, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και νησιωτικών θεσμών που θα προωθήσουν τις αλλαγές. Χρειάζεται να περιθωριοποιήσουμε το πολιτικό προσωπικό και τις πολιτικές δυνάμεις που μας έφεραν σε αυτό το χάλι.

Ο ρόλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, όπως τον βλέπουμε εμείς, είναι να συμβάλλει (από κοινού με τους δήμους):

-Στο να απαλειφθεί η σχέση επαιτείας προς την κεντρική κυβέρνηση και πελατειακών σχέσεων με τους πολίτες, με στόχο να διαμορφωθεί μια σχέση αμοιβαίας στρατηγικής συνεργασίας κεντρικής διοίκησης-περιφέρειας-τοπικών κοινωνιών για τη βιωσιμότητα στο Ν. Αιγαίο.

-Στη διεκδίκηση και αυτό-οργάνωση του νέου ρόλου της Περιφέρειας σε θέματα σχεδιασμού, στρατηγικής, αρμοδιοτήτων, μέσων υλοποίησης.

- Στην ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, των τοπικών φορέων, συλλόγων και σωματείων επαγγελματιών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και ερευνητικών κέντρων στην διαμόρφωση ενός «Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Ν. Αιγαίο 2020» που θα περιλαμβάνει πολιτικές, θεσμούς, πρακτικές, δράσεις, εργαλεία εφαρμογής καθώς και χρονοδιαγράμματα.


Διεκδικούμε/προωθούμε μεταξύ άλλων:

- Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και πόρων σε περιφερειακό επίπεδο.

- Κατάργηση της κρατικής Περιφέρειας και μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στη β’ βάθμια αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

-Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε να ελαφρυνθεί η εργασία και να φορολογηθεί αποτελεσματικά η υπερβολική κατανάλωση, η επίδειξη πλούτου και η υπεραξία από την κερδοσκοπία γης, να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η μαύρη οικονομία που είναι σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος

-Συντελεστές ΦΠΑ με βάση τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κάθε δραστηριότητας και κάθε προϊόντος, ως εργαλείο για αλλαγές προς πράσινη-βιώσιμη κατεύθυνση κι ενίσχυση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων αλλά και της κοινωνικά-περιβαλλοντικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας στα νησιά.

- Ανακατανομή των φορολογικών εσόδων, χωρίς την επιβολή νέων φόρων, υπέρ της Αυτοδιοίκησης αλλά και της σύγκλισης – συνοχής μεταξύ των νησιωτικών κοινωνιών.

- Διασφάλιση της άμεσης συμμετοχής των πολιτών στην διοίκηση των υποθέσεών τους, ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας. Θεσμοθέτηση της διαδικασίας του συμμετοχικού προϋπολογισμού.

- Εκλογικό σύστημα Απλής Αναλογικής σε όλα τα επίπεδα της Αυτοδιοίκησης.

- Στήριξη και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει τις υπηρεσίες Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Σημαντικά κίνητρα οικονομικά, υπηρεσιακά κ.α. αντίστοιχα με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στον αιγαιοπελαγίτικο χώρο. Αυστηροί μηχανισμού ελέγχου και αποτροπής της διαφθοράς.


Προώθηση μιας συνεκτικής, ενιαίας πολιτικής για την προστασία και βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου πλούτου, της παράκτιας ζώνης, των φυσικών περιοχών, του δομημένου περιβάλλοντος και του αγροτικού τοπίου, ώστε να αποτελέσουν τη βάση για την ευημερία των κοινωνιών μακροχρόνια, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την παραμονή νέων στον τόπο τους και την επιστροφή ή /και προσέλκυση άλλων πολιτών για μόνιμη διαμονή στα νησιά.


Διεκδικούμε/προωθούμε μεταξύ άλλων:

- Δημιουργία συμμετοχικών κι αποτελεσματικών φορέων διαχείρισης ενοτήτων / δικτύων των προστατευόμενων περιοχών γειτονικών νησιών, συμπεριλαμβανομένων και νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Κατάλληλη στελέχωσή τους και διασφάλιση πηγών χρηματοδότησης τους.

- Χωροταξικό σχεδιασμό: Προσαρμογή όλων των πολιτικών για τα νησιά και κατάλληλος χωροταξικός σχεδιασμός που δεν αρκείται μόνο στο επίπεδο της Περιφέρειας, αλλά εξειδικεύεται απαραίτητα σε κάθε νησί που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, στις νησιωτικές κοινωνίες (ανθρώπινες και άγρια ζωή) να προσαρμοστούν και να αμυνθούν και απέναντι στην αλλαγή του κλίματος. Εκπόνηση συνολικού χωροταξικού πλαισίου για ΑΠΕ για όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, μέσα από εκτενή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς στα πλαίσια μιας συγκροτημένης στρατηγικής της Περιφέρειας για την ενέργεια στο Ν. Αιγαίο.

-Καθορισμό ζωνών και χρήσεων γης (οικιστική, τουριστική, γεωργική, βιομηχανική, φυσικού κάλλους-φυσικές περιοχές κλπ), με αντίστοιχους όρους δόμησης, περιοχές απόλυτης ή μερικής προστασίας για να μην μετατραπούν τα νησιά σε ένα απέραντο οικόπεδο αλλά να αποτελούν παράδειγμα βιωσιμότητας. Σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης (με εξαίρεση αγροτικές υποδομές ανάλογες με τις θημωνιές, και υποδομές για αγροτουρισμό) με ταυτόχρονη σχεδιασμένη επέκταση των σημερινών οικισμών. Αντικειμενικές αξίες, συνδεδεμένες με τις αντίστοιχες χρήσεις γης.

- Ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινου δυναμικού μέσω μείωσης της σπατάλης, συλλογής του βρόχινου νερού, επαναχρησιμοποίησης των νερών μετά την επεξεργασίας τους και προστασίας των υπόγειων, επιφανειακών και παράκτιων νερών. Ήπια τεχνικά έργα, ανάλογα και με τις τοπικές ιδιαιτερότητες: δεξαμενές συγκέντρωσης του βρόχινου νερού σε όλα τα κτίρια, μικρά ανασχετικά φράγματα στα ορεινά αλλά και στις κοίτες των χειμάρρων, μικροί ταμιευτήρες και λιμνοδεξαμενές συλλογής νερού, αλλαγές στα υδραυλικά ώστε να περιορίζεται η σπατάλη. Αφαλάτωση μόνο μετά από ουσιαστική αξιολόγηση και με χρήση ΑΠΕ. Αποτροπή της σπατάλης νερού με ενημέρωση, εφαρμογή κανονισμών, και χρηματική επιβάρυνση (στη λογική ο καταναλώνων υπερβολικά πληρώνει ακριβά). Σταμάτημα των ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων

- Ολοκληρωμένες πολιτικές πολιτικής προστασίας, προστασίας από τσουνάμι και φυσικές καταστροφές.

- Οργανωμένη πολιτική για πρόληψη κι έγκαιρη αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δάση και δασικές περιοχές με ενδυνάμωση του ρόλου των τοπικών κοινωνιών.

- Διαμόρφωση, μέσα από ουσιαστικό διάλογο, ενός “Ολοκληρωμένου Σχεδίου Εναλλακτικής Διαχείρισης των απορριμμάτων, με στόχο μηδενικά απόβλητα μέχρι το 2020”, στην περιφέρεια και σε κάθε νησί, με χρονοδιάγραμμα, εργαλεία εφαρμογής και συγκεκριμένους ποσοτικούς, δεσμευτικούς στόχους. Βασικοί άξονες ενός τέτοιου σχεδίου θα είναι η πρόληψη και η εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης με χωριστή συλλογή χαρτιού, πλαστικών και υπόλοιπων υλικών συσκευασίας και οργανικών υλικών. Προώθηση προγραμμάτων κομποστοποίησης στον κήπο ή σε επίπεδο νησιού, με υποχρεωτική συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων και των εστιατορίων. Δημιουργία διαδημοτικών επιχειρήσεων κομποστοποίησης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης μεταξύ γειτονικών νησιών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας ώστε να υπάρχει από κοινού διαχείριση των ανακυκλώσιμων, ανταλλαγή εμπειριών και αξιοποίηση καλών πρακτικών. Κατάργηση ανεξέλεγκτης απόρριψης και καύσης των απορριμμάτων και ολοκλήρωση παντού των Χώρων Υγειονομικής Ταφής μόνο για υπολείμματα (ΧΥΤΥ). Προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης για ελαστικά, ορυκτέλαια και συσκευασίες τους, οχήματα, μπάζα, μπαταρίες, συσσωρευτές και ηλεκτρικά - ηλεκτρονικά είδη.

- Ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης των λυμάτων σε επίπεδο δήμου, κατοικίας ή τουριστικών επιχειρήσεων. Επαναχρησιμοποίηση νερών μετά την επεξεργασία τους. Παρακολούθηση της λειτουργίας και συστηματική συντήρηση των μονάδων βιολογικού καθαρισμού δήμων και επιχειρήσεων. Αξιοποίηση υπάρχουσας ήδη εμπειρίας για επεξεργασία αποβλήτων με φυσικά μέσα από τυροκομεία, ελαιοτριβεία, οινοποιεία, μαγειρικά λάδια, κλαδέματα κα κλπ.


Στις εκλογές του Νοεμβρίου να δυναμώσει ο άνεμος αλλαγής και να βγουν στο προσκήνιο οι πολίτες

Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010, καλούμε τους νησιώτες, άνδρες και γυναίκες της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων,

- Να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση ενός μοντέλου ανάπτυξης βιώσιμου, με οικολογικό και κοινωνικό περιεχόμενο.

- Να δώσουν έμπρακτη απάντηση σε αυτούς που τόσα χρόνια υποβαθμίζουν τη ζωή μας, που με τις πολιτικές μη βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και με την απουσία ουσιαστικής αποκέντρωσης και νησιωτικών πολιτικών, μας μετατρέπουν σε πολίτες β΄ κατηγορίας.

- Να διαμορφώσουμε μαζί πολιτικές προτάσεις, κοινωνικές δυναμικές και εναλλακτικές λύσεις που αντιμετωπίζουν την κρίση με κοινωνικά δίκαιο και περιβαλλοντικά αποτελεσματικό τρόπο κι απαντούν στα άδικα και μη στοχευμένα μέτρα της κυβέρνησης

- Να αναδείξουμε μαζί νέες πολιτικές που απαντάνε στις χρεοκοπημένες πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση αλλά και στο ΔΝΤ

- Να μετατρέψουν τη διαδικασία των εκλογών σε ευκαιρία για κινηματική έκφραση διαμαρτυρίας αλλά και διατύπωσης και προώθησης εναλλακτικών προτάσεων για τη ζωή μας.


Επιδιώκουμε να αλλάξουμε την πολιτική στο Ν. Αιγαίο αλλά και να αλλάξουμε και εμείς μέσα από τη συνεργασία, την κοινή δράση, τη συμμετοχή μας στην καθημερινή ζωή των νησιών, την συμμετοχή μας στους θεσμούς.


Ελάτε να οργανωθούμε σε κάθε νησί, μικρό και μεγάλο, να δημιουργήσουμε ένα κίνημα πολιτών από τα κάτω, να βοηθήσουμε να φυσήξει στο Ν. Αιγαίο «οικολογικός άνεμος ελπίδας και δημιουργικότητας, κόντρα στον καιρό».

ΣΤΗΡΙΞΤΕ, ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

“ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ”

που αποτελεί την έμπρακτη έκφραση της συσπείρωσης και της συνεργασίας των πολιτών που διεκδικούν μια άλλη θέση για τη ζωή τους, που αγωνίζονται και διεκδικούν ανθρώπινη αξιοπρέπεια και βιώσιμο μέλλον για μας και τα παιδιά μας, που με συνέπεια αγωνίζονται απέναντι στο σύστημα διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων, που οραματίζονται βιώσιμες λύσεις για τα νησιά μας, για τώρα και για το μέλλον.

Επεισόδια με Σκανδαλίδη και Σαχινίδη στην Αριστοτέλους

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΙΟΥΧΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΉΡΘΕ Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Click here to find out more!
Κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν τολμάει να πατήσει το πόδι του στην πλατεία Αριστοτέλους όπου από το πρωί ο κόσμος γιουχάρει άγρια όποιον υπουργό ή υφυπουργό βλέπει. Συγκεκριμένα στις 9. 30 το πρωί ο Σκανδαλίδης βγήκε από το ξενοδοχείο Ηλέκτρα στην Αριστοτέλους και την ώρα που έμπαινε στο πολυτελές αυτοκίνητο του μάρκας Lexus , τον πλησίασαν απειλητικά δύο ταξιτζήδες από την παρακείμενη πιάτσα και άρχισαν να φωνάζουν: «Αρχιλαμόγια, σηκωθείτε και φύγετε από την πόλη μας». Περιττό να ειπωθεί ότι ο οδηγός του πάτησε αμέσως γκάζι και εξαφανίστηκε.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Σαχινίδης βγήκε από το ξενοδοχείο και πήγε να πιεί καφέ αλλά κάποιος από τους Θεσσαλονικείς τον πήρε χαμπάρι και φώναξε : «Απάνω του, είναι ο υφυπουργός Οικονομικών». Επακολούθησε μεγάλη ένταση και ο φουκαράς ο Σαχινίδης φυγαδεύτηκε. Το ρεπορτάζ λέει ότι τη σκηνή παρακολουθούσε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος που καθόταν μαζί με συνδικαλιστές σε παρακείμενο καφέ και λούφαξε στην καρέκλα του για να μην τον πάρουν χαμπάρι.

ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Εξονυχιστικό έλεγχο διενεργούν επιθεωρητές της Δημόσιας διοίκησης στην πολεοδομία Νάξου, ερευνώντας συγκεκριμένες καταγγελίες που αφορούν τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις στα νησιά αρμοδιότητας του συγκεκριμένου πολεοδομικού γραφείου.
Από κόσκινο περνάνε σύμφωνα με πληροφορίες άδειες που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν κατατεθεί από συγκεκριμένους μηχανικούς.
Ο έλεγχος θα συνεχισθεί για δέκα περίπου ημέρες και αναμένονται με ιδιαίτερη αγωνία τα αποτελέσματά του, τα οποία μπορεί να έχουν και επιπτώσεις στα τοπικά και του δικού μας νησιού.
ΝΕΑ ΠΑΡΟΣ

ΣΤΟ 11,6% ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ...

Στο 11,6% αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιούνιο εφέτος, κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον Ιούνιο 2009 (8,6%) και κατά 4,3 μονάδες υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2008 (7,3%). Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της...

Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι ανήλθαν σε 582.364 άτομα και αυξήθηκαν κατά 154.657 άτομα ή κατά 36,2% σε σχέση με τον Ιούνιο 2009. Λόγω εποχικότητας, πάντως, υπάρχει μια μικρή μείωση κατά 19.821 άτομα ή κατά 3,3% σε σχέση με τον Μάιο 2010. Το σύνολο των απασχολουμένων ήταν τον Ιούνιο εφέτος 4.429.823 άτομα και μειώθηκαν κατά 142.493 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2009 (μείωση 3,1%) και κατά 1.503 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2010 (μείωση 0,03%), ενώ, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.292.452 άτομα. Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει, επίσης, ότι η ανεργία στις γυναίκες (15,5% τον Ιούνιο 2010 από 12,4% τον Ιούνιο 2009) είναι πολύ μεγαλύτερη εκείνης των ανδρών (8,9% τον Ιούνιο 2010 από 5,8% τον Ιούνιο 2009). Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα 15- 24 ετών (29,8% τον Ιούνιο 2010 από 22,9% τον Ιούνιο 2009) και 25- 34 ετών (16,2% τον Ιούνιο 2010 από 11,8% τον Ιούνιο 2009). Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον σε τέσσερις από τις 13 συνολικά περιφέρειες καταγράφηκαν μονοψήφια ποσοστά ανεργίας. Ειδικότερα, η υψηλότερη ανεργία καταγράφηκε στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (14,9%), Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (14,7%), Κεντρικής Μακεδονίας (12,7%), Δυτικής Ελλάδας (12,7%), Θεσσαλίας (12,5%), Ηπείρου (12,3%), Αττικής (11,4%), Ιονίων Νήσων (10,8%) και Στερεάς Ελλάδας (10,4%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Ιούνιο εφέτος ήταν στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (7,1%), Βορείου Αιγαίου (9,1%), Κρήτης (9,3%) και Πελοποννήσου (9,9%).

Ας θυμηθούμε όλοι μαζί τι έλεγε στη ΔΕΘ ένα χρόνο πριν στις 12 Σεπτεμβρίου 2009 ο κ. Παπανδρέου.

ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΠΕΤΑΞΕ ATOMΟ TOY ΒΙΤΑΛΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ (ΦΩΤΟ). ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ

Εξερχόμενος ο ΓΑΠ από την ΔΕΘ δέχθηκε επίθεση από πολίτη που του πέταξε ένα παπούτσι.
Αμέσως έπεσε επάνω του όλη η αστυνομική δύναμη της Θεσσαλονίκης

Τώρα βέβαια ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΡΡΕΥΣΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ.

ΥΓ. Εμ βέβαια εκεί που έχουν πάει τα ζαρζαβατικά και τα αυγά που να βρει λεφτά ο κόσμος να τα πετάξει.Ενω ένα παλιό παπούτσι!!!!!!









ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΪΚΗΣ ΝΑΞΟΥ

H ΦΙΛΟΖΩΪΚΗ ΝΑΞΟΥ

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων

το Ίδρυμα Μπριζίτ Μπαρντό

και την κρατική κτηνίατρο κ. Σοφία Σκυλάκη

ΚΑΛΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ
16 Σεπτεμβρίου - 11:30-16:30 Αγκίδια- Εγγαρές

17 Σεπτεμβρίου – 09:30-15:30 Τυροκομείο

18 Σεπτεμβρίου - 09:30-15:30 Βίβλος

19 Σεπτεμβρίου – 09:30-15:30 Φιλώτι- Κόρωνος

Θα προσφέρουν στα ζώα του νησιού (άλογα, μουλάρια, και γαϊδάρους) δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα και θα περιποιηθούν τα πέταλά τους.
Θα πραγματοποιήσουν εξετάσεις στα ζώα και θα δώσουν χρήσιμες συμβουλές στους ιδιοκτήτες τους για τις ιατρικές ανάγκες
των ζώων τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το τοπικό διαμέρισμά σας ή την Κρατική Κτηνιατρική Υπηρεσία του νησιού

Τηλ. 22850-22396 και 22850-24711 κα. Σ. Σκυλάκη.



Ευχαριστουμε τη “Δημοτική Δράση” για τη στήριξη της

Προς τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Νάξου «Αγιος Πολύκαρπος»


Σε απάντηση της επιστολής που στείλατε με θέμα «Χρονίζοντα Προβλήματα Υποδομών της Περιοχής μας» και με αποδέχτες τόσο τη παρούσα δημοτική αρχή όσο κι εμάς, τους υποψήφιους δημοτικούς άρχοντες, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το δίκαιο και την αγωνία των αιτημάτων σας.
Ζητάμε την άμεση συνάντηση με εκπροσώπους του συλλόγου σας με σκοπό τη πλήρη ενημέρωση μας, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό μόνο μέσα από μία ανοιχτή επιστολή. Και σας υποσχόμαστε ότι εάν είμαστε η νέα Δημοτική Αρχή θα προσπαθήσουμε με την δική σας βοήθεια, να δώσουμε λύση στα χρόνια – όπως αποδεικνύονται – προβλήματα με βάση πάντα το κοινό καλό του νησιού.

Ο επικεφαλής του Συνδυασμού
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΟΣ

Ο Μανώλης Μαργαρίτης και ο συνδυασμός "Στροφή στο Μέλλον" διευκρινίζουν

Η δημοτική παράταξη "Στροφή στο Μέλλον" με ανακοίνωσή της, βάζει τα πράγματα στην πραγματική τους θέση σχετικά μετά τα τεκταινόμενα της 8ης Σεπτεμβρίου

Νάξος 11/09/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τα τεκταινόμενα της 8ης Σεπτεμβρίου, οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
Ο συνδυασμός μας κλήθηκε να συμμετάσχει σε συνάντηση με εκπροσώπους του συνδυασμού «Δημοτική Δράση», προκειμένου να βρεθεί συνισταμένη κοινής πορείας προς τις εκλογές. Συμμετείχαμε με κάθε διάθεση σύμπραξης. Ο επικεφαλής του συνδυασμού κ. Μανόλης Μαργαρίτης έτεινε χέρι συνεργασίας προς τον κ. Λιανό και το συνδυασμό του, αλλά με τις παρούσες συνθήκες οι συνομιλίες δεν οδήγησαν σε θετικό αποτέλεσμα.
Ο συνδυασμός μας είναι ανοικτός σε προτάσεις συνεργασίας, προκειμένου να γίνουμε όλοι κοινωνοί και μέτοχοι σε μια πανστρατιά προς την εξέλιξη και την ισόβαθμη πρόοδο της Νάξου.
Όλοι είναι απαραίτητοι. Δεν περισσεύει κανείς.
Μοναδικοί μας αντίπαλοι τα χρονίζοντα προβλήματα της Νάξου!
Συνοδηγοί μας στην αλλαγή της παρούσας κατάστασης η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων.
Συμπορευτές τα παιδιά μας.

Πριν πεινάσουμε …θα κρυώσουμε


Πριν πεινάσουμε …θα κρυώσουμε

Την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης σχεδιάζει η κυβέρνηση, που σημαίνει ότι θα διπλασιαστεί η τιμή του πρώτου.

Το κόστος θα είναι δυσβάστακτο για τα νοικοκυριά, για τα οποία περιορίζονται και όλες οι διέξοδοι, όπως τοφυσικό αέριο και το ηλεκτρικό.

Για μεν το πρώτο εκτιμάται ότι θα


υπάρξει αύξηση της τιμής του και για δε το δεύτερο η εναλλακτική του κλιματιστικού θα είναι μια λύση, αλλά και αυτή θα κοστίζει ακριβότερα κατά περίπου 10 – 15% από το Γενάρη, καθώς μέσα στην επόμενη τριετία θα επέλθει συνολική αύξηση της λιανικής τιμής κατά 50%.
Έχει πραγματικά ενδιαφέρον πως θα δικαιολογήσει λοιπόν τα αδικαιολόγητα η κυβέρνηση στην ΔΕΘ.
Βεβαίως θα μου πείτε την πεπατημένη την γνωρίζουμε. Επικοινωνιακή δυνατότητα χρήσης του λαϊκισμού και για όλα φταίει η … Νέα Δημοκρατία.
Αυτή (ΝΔ) που τέτοια εποχή πέρσι μίλαγε για περικοπές (κάτι που δεν άρεσε στον κόσμο) και το ΠΑΣΟΚ που μίλαγε για ….. Βασική σύνταξη ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις (950 ευρώ για το ζευγάρι και 550 για τον συνταξιούχο), για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για μικρότερα υπουργικά σχήματα, για νέα μοντέλα ανάπτυξης, για αύξηση του επιδόματος ανεργίας (σταδιακά στο 70% του βασικού μισθού) …. …για όλα αυτά που άρεσαν στον κόσμο.
Όμως μόλις ένα χρόνο μετά όλα αυτά φαντάζουν με παραμύθια του Άντερσεν μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα ….
www.politis-gr.com

Δελτίο Τύπου ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ» με την αναγγελία του θανάτου της Γκιζέλα Ντάλι (το πραγματικό της όνομα ήταν Αδαμαντία Μαυροειδή), εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους της εκλιπούσας.
Είναι για το νησί μας «σύμβολο» που με την επαγγελματική και προσωπική της ζωή και δράση τίμησε τη Νάξο και αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση, με το σθένος και τη δύναμη του χαρακτήρα της, αντιμετωπίζοντας όλα αυτά τα χρόνια το προσωπικό πρόβλημα υγείας της.

Ο επικεφαλής του Συνδυασμού
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΟΣ

Περιοδεία του Χαράλαμπου Κόκκινου και του συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» στους δήμους Αρχαγγέλου και Νότιας Ρόδου.


Ρόδος 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

«ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

Ο Κος Χαράλαμπος Κόκκινος , συνοδευόμενος από στελέχη του Περιφερειακού Συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» περιοδευσε το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2010 , στους δήμους Αρχαγγέλου και Νότιας Ρόδου.

Συμμετείχε στο θρησκευτικό εορτασμό στην Παναγία την Τσαμπικα και στην Παναγία την Σκιαδενη και είχε επαφές με αυτοδιοιηκητικους παράγοντες και πολίτες της περιοχής.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά, στην υποχρηματοδοτηση της αυτοδιοίκησης και την έλλειψη αναπτυξιακών παρεμβάσεων που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο Κος Κόκκινος δεσμεύτηκε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και τα στελέχη του Περιφερειακού Συνδυασμού του, θα συνεχίσουν το δημόσιο διάλογο, θα καταθέσουν προτάσεις και θα πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις στα αρμόδια όργανα της πολιτείας.


Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Γκιζέλα Ντάλι

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Γκιζέλα Ντάλι

Έφυγε την Παρασκευή από τη ζωή η ηθοποιός Γκιζέλα Ντάλι, η Ελληνίδα Μπριζίτ Μπαρντό, όπως την αποκαλούσαν στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.

Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση της υγείας της παλιάς σταρ του σινεμά είχε επιδεινωθεί, καθώς έδινε χρόνια μάχη με τον καρκίνο.

Η γνωστή ηθοποιός, που εδώ και πολλά χρόνια είχε απομονωθεί στον Λυώνα της Νάξου, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού, όπου μετά από νοσηλεία ημερών έχασε τελικά τη μάχη με το θάνατο.

«Δεν πατάει κανείς, γιατί έχω βάλει μια μεγάλη ταμπέλα που λέει: «Δεν δέχομαι επισκέψεις λόγω ασθένειας»», είχε δηλώσει πριν από μήνες, μιλώντας για τη μάχη με την αρρώστια που έδινε απομονωμένη στο Κυκλαδίτικο νησί.

Η Γκιζέλα Ντάλι δεν έκρυψε ποτέ την αρρώστια της και παρά τις πολλές επεμβάσεις στις οποίες υποβληθηκε δεν λυγισε ποτε