slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Όλο το παρασκήνιο της νέας μεγάλης γκάφας Παπακωνσταντίνου


Πνέει τα λοίσθια, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση καθώς οι απανωτές γκάφες, ο εκνευρισμός, το αλαλούμ και κυρίως τα τρομερά λάθη του Γ. Παπακωνσταντίνου, την φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση. Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Οικονομικών ενεπλάκησαν στην υπόθεση εξαγοράς της Alpha Bank από την Εθνική, μια υπόθεση που κατέληξε σε ναυάγιο μεγαλύτερο από τον Τιτανικό, με καπετάνιο τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, λέει το ρητό αλλά φαίνεται ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν καταλαβαίνουν τίποτε. Δέκα χρόνια μετά την προσπάθεια να συγχωνευτούν οι δύο τράπεζες, ένας γάμος που δεν έγινε ποτέ, η δημιουργία μιας υπερτράπεζας δεν τελεσφόρησε ούτε και σήμερα. Ποιος ήταν τότε κυβέρνηση; Φυσικά το ΠΑΣΟΚ και υπουργός Οικονομικών ο Ν. Χριστοδουλάκης. Και τότε η κυβέρνηση, όπως και τώρα, είχε πάρει την κάτω βόλτα και αναζητούσε απεγνωσμένα να κρατηθεί από ένα μεγάλο deal. Το έστησε τότε, το υποστήριξε αλλά ο σχεδιασμός αποδείχθηκε λανθασμένος με αποτέλεσμα να ναυαγήσει η ιδέα του τότε διοικητή της Εθνικής, Θ. Καρατζά, για τη δημιουργία του «Εθνικού Πρωταθλητή».

Στο παρόν, λοιπόν, από τις 18 Ιανουαρίου ξεκίνησαν οι συζητήσεις, στις οποίες κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν μετείχε ο ένας εταίρος, η Alpha Bank, τουλάχιστον στην αρχή. Λέγεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου και η κυβέρνηση αναζητούσαν απεγνωσμένα ένα deal που θα άλλαζε το κλίμα στις αγορές. Αυτό φυσικά δεν είναι καθόλου κακό και κανείς (εκτός ίσως από τους εργαζόμενους που θα απολύονταν) δε θα έλεγε όχι στη συμφωνία. Το θέμα είναι ότι μάλλον ο σχεδιασμός, η στρατηγική δεν ήταν σωστά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ήλθε σε συμφωνία με τους εκλεκτούς του στην Εθνική, τον Β. Ράπανο και τον Απ. Ταμβακάκη προκειμένου να γίνει η πρόταση εξαγοράς. Το ήθελε πάρα πολύ και δεν είναι καθόλου τυχαία η ημέρα που ανακοινώθηκε. Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, όλοι τον χτυπούν για την πολιτική του, ακόμη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η πρόσφατη γκάφα με τα 50 δις και την κρατική περιουσία έφερε τον «τσάρο» ένα βήμα από το χείλος του γκρεμού. Οπότε, μια συμφωνία των δύο τραπεζών θα ήταν σανίδα σωτηρίας γι’ αυτόν αλλά και στήριγμα για την κυβέρνηση που περνά δύσκολες ώρες.

Υπάρχει η πιθανότητα, στο όλο σκηνικό που στήθηκε να συνέπραξε και ο πρόεδρος της Alpha ο οποίος σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο ήταν ένθερμος υποστηρικτής της συγχώνευσης. Λογάριασαν όμως όλοι χωρίς τον ξενοδόχο, τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ που είχαν πέσει από τα σύννεφα καθώς κανείς δεν τους είχε ενημερώσει για την πρόταση. Ειδικά ο κ. Δημήτρης Ματζούνης, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας φέρεται να ήλθε σε ρήξη με τον κ. Κωστόπουλο.

Τελικά η πρόταση δεν πέρασε, η ανακοίνωση που εξεδόθη έκανε λόγο για ομόφωνη απόφαση και ανέφερε ως λόγους την οικονομική συγκυρία και το τίμημα που, όπως υποστηρίζουν ήταν χαμηλό. Τίποτε από αυτά δεν ισχύει διότι η συγκυρία ευνοεί τέτοιες συγχωνεύσεις ενώ ένα premium 20% στις μετοχές δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Η αντίδραση ήταν για το στημένο παιχνίδια που φέρεται να προωθούσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και η διοίκηση της Εθνικής.

Η Εθνική, μετά το ναυάγιο, επειδή πίστευε ότι θα περάσει η πρότασή της «πάγωσε» και μαζί της και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Η αντίδρασή της έδειξε τη σαφή ενόχλησή της καθώς είπε ότι η πρόταση δεν μπαίνει σε παζάρια αποκλείοντας δηλαδή καλύτερη προσφορά και ανοίγοντας έναν τραπεζικό πόλεμο μεταξύ των δύο τραπεζών. Κάποιοι μάλιστα διέρρεαν ότι μπορεί η Εθνική να προχωρήσει σε επιθετική εξαγορά κάνοντας ρελάνς στην απόφαση της Alpha. Αν έχουν συνολικό σχεδιασμό με την κυβέρνηση (πολύ αμφιβάλλουμε) τότε η ιστορία έχει κι άλλα επεισόδια. Πάντως, η ουσία είναι πως ότι πιάνει ο κ. Παπακωνσταντίνου γίνει κάρβουνο και στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μια παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης. Βέβαια, να πούμε και το άλλο: από αυτή την ιστορία κάποιοι έβγαλαν τρελό χρήμα.

Η πρώτη απόπειρα

Την 1 Νοεμβρίου του 2001 ανακοινώθηκε η συγχώνευση των δύο τραπεζών. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου λίγες ημέρες αργότερα στις 20 Νοεμβρίου του 2001, στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μελά της Εθνικής Τράπεζας, ανακοινώθηκαν από τον Θεόδωρο Καρατζά και τον Γιάννη Κωστόπουλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες για την δημιουργία του “εθνικού πρωταθλητή”.
“Η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank δημιουργεί τη νέα μεγάλη ελληνική τράπεζα με το διακριτικό τίτλο “Εθνική Τράπεζα” που ως σύμβολο θα έχει το σύμβολο της Alpha Bank, το οποίο φέρει τα ελληνικά χρώματα και παραπέμπει στο αρχικό νόμισμα της δραχμής, της Αίγινας του 5ου πΧ αιώνα”, είχαν ανακοινώσει.

Το συνολικό κόστος της συγχώνευσης θα ανερχόταν σε 220 εκατ. ευρώ και θα κατανεμόταν στην περίοδο από το 2002 μέχρι και το 2004, ενώ τα οφέλη από την συγχώνευση είχαν εστιασθεί στην διεύρυνση των εσόδων κατά 85 εκατ.ευρώ καθώς και στη μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 200 εκατ.ευρώ μέχρι το 2005 αντίστοιχα. Λίγους μήνες μετά το deal ναυάγησε οριστικά και η υπερτράπεζα δεν έγινε ποτέ.


Τα επεισόδια στην Κομοτηνή κατά την επίσκεψη Παπανδρέου, με μπόλικα βρισίδια που όλως τυχαίος τα ανεξάρτητα κανάλια ξέχασαν να δείξουν

Τα άκουσαν χοντρά τα μέλη της κυβέρνησης, από τους συγκεντρωμένους απεργούς της ΕΝ.ΚΛΩ.
Δείτε τα βίντεο από το taxalia :Είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην κορφή Ξύδη

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου επαναλαμβάνει την αντίθεσή του για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην κορφή Ξύδη και τη συμμετοχή της ΠΕΚΙΝ στην αίτηση ακύρωσης του έργου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ 84300

Email: pekinaxou@gmail.com Τηλ: 6976832759 και 6997220691ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ
ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΕ.ΚΙ.ΝΔελτίο Τύπου
Συμπεράσματα σχετικά με την υπόθεση του ΧΥΤΑ Νάξου από το Ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011


Η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου πραγματοποίησε ανοιχτό διοικητικό συμβούλιο την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011 στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «Αντιμάμαλο», με θέμα την κατασκευή του ΧΥΤΑ Νάξου. Στη συνάντηση συμμετείχαν περί τα 60 άτομα, αρκετοί από τους οποίους εκπροσωπούσαν πολλούς φορείς και συλλογικότητες του νησιού. Κι ενώ εδώ και μια δεκαετία οι αρχές δρομολογούν ένα τόσο σημαντικό έργο, δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα η πολιτική βούληση από τη μεριά τους για μια ουσιαστική διαβούλευση. Έτσι οι κάτοικοι του νησιού δεν έχουν την αξιόπιστη ενημέρωση που είναι απαραίτητη για να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη.

Η ΠΕΚΙΝ εδώ και μια δωδεκαετία, δηλαδή από την ίδρυσή της, έχει ταχθεί υπέρ της διαλογής στην πηγή στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και της στροφής προς πολιτικές ουσιαστικής μείωσης του όγκου των σκουπιδιών με την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανάκτησης των υλικών. Κανένα έργο διαχείρισης απορριμμάτων που δεν έχει σαν αφετηρία του αυτή την θεώρηση δεν μπορεί να είναι αποδεκτό.

Ως εκ τούτου είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην κορφή Ξύδη αλλά και οπουδήποτε αλλού πάνω στο νησί. Ειδικά για την χωροθέτηση στην Κορφή Ξύδη είναι κοινό μυστικό ότι έγινε με πολιτικά κριτήρια που συνίστανται στο μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος αφού πρόκειται για περιοχή με λίγους κατοίκους, και όχι με επιστημονικά κριτήρια για την καταλληλότητα του σημείου. Στεκόμαστε λοιπόν έμπρακτα αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων της Γαλήνης και των Εγκαρών για να μη γίνει ΧΥΤΑ στην περιοχή τους και γιαυτό συμμετέχουμε ως ΠΕΚΙΝ στην αίτηση ακύρωσης του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επίσης είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων σε όλα τα στάδια, από την αποκομιδή μέχρι την διάθεση, εφόσον σε αυτή την περίπτωση προτεραιότητα θα έχει το κέρδος του εκάστοτε εργολάβου και όχι η δημόσια υγεία και η προστασία της φύσης.

Ο δήμος είναι ο μόνος αρμόδιος για την επίλυση του προβλήματος και πρέπει να προωθήσει την διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση με την πρόσληψη του ανάλογου μόνιμου προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας και να προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής. Άλλωστε σε προηγούμενες απόπειρες για τη συγκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών, τα νοικοκυριά της Νάξου ανταποκρίθηκαν πρόθυμα και οι ευθύνες για την αποτυχία της ανακύκλωσης στο νησί δεν βαρύνουν τους πολίτες αλλά την τότε δημοτική αρχή που δεν φρόντισε να γίνει η μεταφορά των υλικών στις κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Ωστόσο οποιαδήποτε πρόταση σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνει την αποκατάσταση της χωματερής η οποία έχει φτάσει σε πολύ επικίνδυνα όρια και η καταβύθισή της φαίνεται δυστυχώς πολύ πιθανή με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο στο θαλάσσιο περιβάλλον του αρχιπελάγους. Είναι άλλωστε πρόσφατη η καταπόντιση του ΧΑΔΑ στην Άνδρο όπου η ρύπανση απειλεί τις βόρειες Κυκλάδες.

Η ΠΕΚΙΝ προτείνει να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία ΧΥΤΥ μέσα στον υπάρχοντα ΧΑΔΑ ώστε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών και να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις μέχρι την εξεύρεση πιο φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η αναγκαιότητα για την ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων της Νάξου, αφού το θέμα αφορά όλο το νησί, είναι αδήριτη. Η ΠΕΚΙΝ θα συνεχίσει να προκαλεί συζητήσεις για τον ΧΥΤΑ στο βαθμό που της αντιστοιχεί. Ευελπιστούμε ότι κάποτε και οι αρχές θα πράξουν αυτό που τους αντιστοιχεί αρχίζοντας με μια δημόσια ενημερωτική συζήτηση.ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕ.ΚΙ.Ν
Ψήφισμα αλληλεγγύης

Το διοικητικό συμβούλιο της Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου με την ομόφωνη γνώμη όσων έλαβαν μέρος στην ανοιχτή συνεδρίασή του με θέμα την κατασκευή του ΧΥΤΑ Νάξου την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, εξέδωσε ψήφισμα αλληλεγγύης με το οποίο εκφράζει τη θερμή συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο δίκαιο και ηρωικό αγώνα των κατοίκων τη Κερατέας. Επιπλέον, καταδικάζουν την αστυνομική κατοχή και βία που υφίστανται η κάτοικοι της Λαυρεωτικής και απαιτούν την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από την περιοχή, καθώς και την παύση κάθε δίωξης στους συλληφθέντες του δίκαιου αυτού αγώνα.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ
ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ
84300
Νάξος 16/2/2011ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ
ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΕ.ΚΙ.Ν

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ


Η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου στο ανοιχτό διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποίησε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011 με θέμα την κατασκευή του ΧΥΤΑ Νάξου, συνάντηση στην οποία συμμετείχαν περί τα 60 άτομα, αρκετοί από τους οποίους εκπροσωπούσαν αρκετούς φορείς και συλλογικότητες του νησιού, αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την θερμή συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στον δίκαιο και ηρωικό αγώνα των κατοίκων τη Κερατέας.

Επειδή και στη Νάξο οι αρχές ετοιμάζουν την κατασκευή ΧΥΤΑ σε έναν τόπο βορειοδυτικά της Πόλης της Νάξου στην Κορφή Ξύδη κοντά σε δυο χωριά (Γαλήνη και Εγκαρές) που έχουν δηλώσει την αντίρρησή τους για το επικείμενο έργο και έχουν υποβάλει αίτηση ακύρωσής του στο Συμβούλιο της Επικρατείας η περίπτωση της Κερατέας μας ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα.

Με δεδομένη την από δωδεκαετίας θέση της ΠΕΚΙΝ υπέρ της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και της ώθησης προς πολιτικές μείωσης του όγκου των σκουπιδιών, θεωρούμε την κατασκευή ΧΥΤΑ απαράδεκτη όπου κι αν γίνεται, πόσω μάλλον στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου. Ως εκ τούτου συμφωνούμε απόλυτα με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που αρνούνται να συναινέσουν σε ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα στην πολύπαθη Αττική.

Επιπλέον, καταδικάζουμε κατηγορηματικά την αστυνομική κατοχή και βία που υφίστανται η κάτοικοι της Λαυρεωτικής και απαιτούμε την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από την περιοχή, καθώς και την παύση κάθε δίωξης στους συλληφθέντες του δίκαιου αυτού αγώνα. Όταν οι κοινωνικές αντιστάσεις στα καταστροφικά σχέδια των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών και των πολιτικών συνεργατών τους αντιμετωπίζονται με τέτοιας έκτασης και έντασης βία, είναι φανερό ότι το κράτος έχει πάρει για τα καλά το μαστίγιο ενάντια στην κοινωνία.


ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΓΕΙΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΕΝΟΥΣ.Για επικοινωνία το email της Κίνησης είναι: pekinaxou@gmail.com
και τηλέφωνα: 6976832759 και 6997220691


ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕ.ΚΙ.Ν


Στην Επιτροπή της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Συνεδρίασε σήμερα το πρωί η Διοικούσα Επιτροπή της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.), προεδρεύοντος του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρού.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν τα εξής:

1. Κανονισμός Λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου, Εκτελεστικής Επιτροπής και Οικονομικής Επιτροπής

2. Λειτουργία ΕΝ.Π.Ε, Συγκρότηση Μόνιμων Επιτροπών - Εκπροσωπήσεις

3. Τρέχοντα Ζητήματα

Ο κ. Μαχαιρίδης, στη διεξοδική συζήτηση που έγινε κατέθεσε, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένες προτάσεις για την προσαρμογή των Οργανισμών των Περιφερειών στο νησιωτικό χώρο, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή και παραγωγική λειτουργία όλων των υπηρεσιών και οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες του Αιγαίου.

Από το απόγευμα σήμερα, ο Περιφερειάρχης θα βρίσκεται στη Ρόδο.

Σ. Καλαφάτης για τις παλινωδίες του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης

"Είναι γνωστή η στάση του ΠΑΣΟΚ, που - ως αντιπολίτευση - κατηγορούσε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τις διεθνείς στρατηγικές συμφωνίες που πέτυχε στο χώρο της ενέργειας.

Είναι γνωστή η προεκλογική στάση του κ. Παπανδρέου που αμφισβητούσε τα συμφέροντα της Ελλάδας, μιλώντας για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που αφορά στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, προβάλλοντας δήθεν περιβαλλοντικές "πράσινες" ανησυχίες.

Είναι επίσης γνωστή η μετέπειτα αναδίπλωση του ΠΑΣΟΚ.

Τα λόγια, όμως, έρχονται σε αντίθεση με τις πράξεις, όπως συνήθως συμβαίνει με αυτή την κυβέρνηση.

Το Μάρτιο του 2010, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι θα κατέθετε σχετικό νομοσχέδιο αμέσως μετά το Πάσχα.

Τον Ιούλιο του 2010 προχώρησε στην ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Από τότε πέρασαν επτά (7) μήνες χωρίς καμία εξέλιξη και χωρίς καμία μέριμνα για επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών και αδειοδοτήσεων.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για την τύχη του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη είναι αμείλικτα :

1. Είναι αλήθεια ότι υπό το βάρος της κατακραυγής της κοινής γνώμης και προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες της, η κυβέρνηση "τρέχει" να φέρει εσπευσμένα για ψήφιση στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για τη διαδρομή και την εγκατάσταση του αγωγού ;

2. Είναι αλήθεια ότι υπό την πίεση πρόσφατων φημών και έξωθεν εξελίξεων περί κινδύνου ακύρωσης του αγωγού, η κυβέρνηση "ασθμαίνοντας" μόλις εχθές ενέκρινε την προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη ηλεκτροδότησης των δεξαμενών πετρελαίου του έργου ;

3. Πως εξηγείται το γεγονός, ότι πέρασε περίπου ένας ολόκληρος χρόνος, από τότε που η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι θα καταθέσει άμεσα το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή;

4. Πόσες φορές άραγε αυτό το σχέδιο νόμου θα ξανακατατεθεί στη Βουλή, θα ξανααποσυρθεί και θα ξαναεγκριθεί από του Υπουργικό Συμβούλιο ; Σε τι αποσκοπεί όλη αυτή η κωλυσιεργία;

5. Έχει, επιτέλους, αντιληφθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη είναι έργο εθνικής προτεραιότητας και μείζονος στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για τη χώρα μας ;

Αν για ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα υπάρχουν τόσες παλινωδίες, φανταζόμαστε όλοι πως εννοεί το ΠΑΣΟΚ τη γρήγορη και ουσιαστική ανάπτυξη για τη χώρα.

Είναι απαραίτητο για όλα τα παραπάνω, να δοθούν άμεσα εξηγήσεις από την αρμόδια Υπουργό, ώστε να μην κινδυνεύσει ένα έργο με τεράστια αναπτυξιακή σημασία σε μια τόσο δύσκολη περίοδο”

Επεισόδια και άγριο ξύλο στην επίσκεψη Παπανδρέου στην Κομοτηνή και κανείς δεν το μεταδίδει!!!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgKEDim-3RQy7fOg-R1n8A4dduWN-h2fQIwPdkyu3t6m2d3xqcD07C2XCbfWu6xwMhunTCivC23TCuLpxGbYA0OhcExp95kjgRfuljGrLRlCKyknvjf3E2emlJLX1rUYyU6xyoB-8SxJI/s320/1.jpgΠρωτοφανή επεισόδια το απόγευμα στην Κομοτηνή με αφορμή την εκεί επίσκεψη και ομιλία του Πρωθυπουργού , αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, ενώ στα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή. Το ΑΠΕ το μόνο που μετέδωσε στις 17:00 ήταν τι έγινε στην επίσκεψη Γιωργάκη στην Ξάνθη που έγινε το πρωί!!!
Για τις 2μμ ήταν προγραμματισμένη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με θέμα «Το Καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας ΑΜΘ», στην οποία επρόκειτο να μιλήσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκανδαλίδης. Η συνεδρίαση δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής.

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2011/02/xanthi-press.pngΤο μεσημέρι, όμως, aπέναντι από το ξενοδοχείο εμφανίστηκαν εργαζόμενοι στην κλωστουφαντουργία ΕΝΚΛΩ (πρώην όμιλος Λαναρά) και ζήτησαν να πάρουν δεσμεύσεις από Κυβέρνηση και να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό. Δεν τους το επέτρεψαν. Κλούβες ΜΑΤ εμφανίστηκαν και όταν το πλήθος των εργαζομένων πέταξε πέτρες απάντησαν με δακρυγόνα. Με ντοντούκες οι διαδηλωτές φώναζαν “Λεφτά Υπάρχουν” και στη συνέχεια ακούστηκαν συνθήματα όπως “Εσείς τα φάγατε, Λαμόγια – Καρχαρίες”.

Παράλληλα αγρότες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ συγκρότησαν πορεία η οποία διαλύθηκε από την αστυνομία με την χρήση δακρυγόνων

Οι περισσότεροι από τους 600 εργαζόμενοι του ομίλου της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους 24 μήνες και βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση παρά τις περυσινές υποσχέσεις του κ. Παπανδρέου προς τους ίδιους.

Ενημέρωση 18:13. Πληροφορούμεθα οτι τα επεισόδια έληξαν και ο κ. Παπανδρέου έφτασε πριν απο λίγο στην Κομοτηνή

Αν είσαι μάγκας Παπακωνσταντίνου βάλε το στοίχημα που σου προτείνει ο Κεφαλογιάννης

Η εξουσιοδότηση, που λέει ο Κεφαλογιάννης και η ΝΔ καταψήφισε, είναι προκειμένου να αποφασίσει ο Παπακωνσταντίνου ποια επαγγέλματα θα ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά, χωρίς να ψηφίσει η Βουλή!!! Μιλάμε για πλήρη εκτροπή... καλόμαθε με την εξουσιοδότηση που έχει να υπογράφει τα επικαιροποιημένα μνημόνια και μιας και δεν είναι και βουλευτής βγάζει όλα τ' αποθημένα τους προς τους υπόλοιπους βουλευτές

Email the authorBlog This

Συνάντηση Ο.ΝΑ.Σ. με Γιάννη Βρούτση


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 17 Φεβρουαρίου 2011

Με τον Βουλευτή Κυκλάδων και αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Βρούτση, συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.ΝΑ.Σ. στο γραφείο του.
Από την πλευρά της Ομοσπονδίας τέθηκαν στη συζήτηση κυρίως δύο θέματα:
Η άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών που αφορούν το Φράγμα στο Τσικαλαριό αφού αυτό χαρακτηρίζεται ως ίσως το μοναδικό «ώριμο» έργο που υπάρχει στο νησί και
Η έναρξη του διαλόγου για το μεγάλο έργο δημιουργίας νέου λιμανιού στη Νάξο.
Παράλληλα τέθηκαν επιγραμματικά θέματα που αφορούν τους τομείς υγείας, οικονομίας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και χωροταξίας.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, αναλύθηκαν από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. οι λόγοι που οδηγούν την Ομοσπονδία στην ανάγκη διεκδίκησης της άμεσης επίλυσης των δύο παραπάνω προβλημάτων και ζητήθηκε η άποψη και η συνδρομή του κ. Βρούτση στην προσπάθεια για την ανάδειξή τους.
Από την πλευρά του ο κ. Βρούτσης συμφώνησε με την ιεράρχηση και την πρωτοβουλία ανάδειξης και διεκδίκησης οριστικής επίλυσης των θεμάτων που τέθηκαν, αναφέρθηκε ειδικά στο ιστορικό του φράγματος του Τσικαλαριού και δήλωσε ότι θα συμπαρασταθεί στην προσπάθεια της Ο.ΝΑ.Σ. με κάθε τρόπο μέσα και από την θεσμική του ιδιότητα, ενώ παράλληλα τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Ομοσπονδίας σε όλα τα επίπεδα που αφορούν δράσεις και θέματα του νησιού.
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να είναι σε διαρκή επικοινωνία με στόχο τον καλύτερο συντονισμό όλων των θεσμικών φορέων που ασχολούνται με τα θέματα της Νάξου.
Τις επόμενες ημέρες συνεχίζοντας τον κύκλο των επαφών του, το Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ. θα συναντηθεί για τα ίδια θέματα με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και βουλευτή Κυκλάδων Παναγιώτη Ρήγα.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΪΤΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΑΠΑΤΗΣ

Ποιοι παίζουν με τα…φρουτάκια;

Ποιοι παίζουν με τα…φρουτάκια;

Εκτός από τις κοινωνικές διαστάσεις και τις αοριστίες του φρουτο-νομοσχεδίου, τις οποίες θίξαμε στο «Bρίθει αοριστιών και αντιφάσεων το νομοσχεδίο για τα Φρουτάκια» (http://www.antinews.gr/2011/02/15/85745/), υπάρχουν και άλλες νομικές και οικονομικές προεκτάσεις. Tο υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται πως τη ... περισσότερα

Ερώτηση Βρούτσης – Πλακιωτάκης προς τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας για την «Άσχημη κατάσταση στον Οίκο Ναύτου στη νήσο Σύρο»

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ       

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2011

                                                                                                            Α.Π.ΒΟΥΛΗΣ 11620/18-2-2011

Σε πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησαν στη Σύρο ο αρμόδιος Τομεάρχης για θέματα εμπορικής ναυτιλίας της Ν.Δ., κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης και ο βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στο Παράρτημα του Οίκου Ναύτου του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Οίκος Ναύτου συστεγάζεται στις εγκαταστάσεις του τοπικού Λιμεναρχείου, ενώ η υπάρχουσα και μόνη κλίμακα που υπάρχει και δίνει πρόσβαση στο κτήριο, είναι ακατάλληλη για χρήση από τους ασφαλισμένους (πολύ στενή με πάρα πολλά σκαλοπάτια).

Το αποτέλεσμα είναι, οι 942 ασφαλισμένοι που στην πλειοψηφία τους είναι άτομα της τρίτης ηλικίας, καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες, να αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα πρόσβασης στις εγκαταστάσεις του Οίκου.

Επειδή, η Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου, είναι ένα ιστορικό σωματείο με 600 μέλη.

Επειδή, η άσχημη κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα το Παράρτημα του Οίκου Ναύτου, δυσχεραίνει την πρόσβαση των ασφαλισμένων και υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Επειδή, η ανάγκη για μεταστέγαση του Οίκου Ναύτου είναι πλέον επιτακτική, αίτημα που ήδη αποτελεί ομόφωνη απόφαση ολόκληρης της Ένωσης.

Επειδή, η άσκηση της νησιωτικής πολιτικής δεν μπορεί να γίνεται μόνο με διακήρυξη προθέσεων. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις που παρουσιάζει το Παράρτημα του Οίκου Ναύτου στη Σύρο  ;
  2. Προτίθεται το Υπουργείο να βρει οριστική λύση στο δίκαιο αίτημα της μεταστέγασης του Παραρτήματος ;
  3. Προβλέπεται η δυνατότητα απόσπασης, μέσω της διαδικασίας των μετατάξεων, δυο πολιτικών υπαλλήλων στον Οίκο Ναύτου, προκειμένου να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων ;

                        Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Ιωάννης Πλακιωτάκης    Βουλευτής Λασιθίου

Ιωάννης Βρούτσης         Βουλευτής Κυκλάδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (18/2/2011)

 

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Αθωράκιστοι στη νέα γρίπη".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κυβέρνηση - μπάχαλο!...".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πώς θα βγείτε γρηγορότερα σε σύνταξη".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:
"Ημιυπαίθριοι τσίρκο"

ΕΘΝΟΣ:
"Μπήκαν νερά από τον... ημιυπαίθριο".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Φωτιά και λαύρα από την Αγία Λαύρα για τον Γιώργο Π.".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:
"Αγριες περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:
"Αυτόφωρο για 7 φορο-παραβάσεις"

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ντόμινο διάλυσης με θεατή τον Παπανδρέου".

ΕΞΠΡΕΣ: "Φυλάκιση έως 20 χρόνια για μεγάλη φοροδιαφυγή".

ΕΣΤΙΑ: "Μαραζώνει το λεκανοπέδιο".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ:
"Αυτόφωρο για φοροδιαφυγή. Αυστηρές ποινές-φυλάκιση έως 20 χρόνια".

Η ΑΥΓΗ:
"Ημιυπαίθριο το... μαγαζί".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ποιοί υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:
"Το ΠΑΣΟΚ σε δίνη".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:
"Ποινές στη φοροδιαφυγή και «από το πρώτο ευρώ»".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας:
"Η «πράσινη» ανταρσία για τους δικηγόρους".

ΚΕΡΔΟΣ:
"Στο αυτόφωρο και για υποβολή ψευδούς φορολογικής δήλωσης".

Ο ΛΟΓΟΣ:
"Συγγνώμη λάθος... από τον Γ. Ντόλιο".

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13:
"Αποικία η Ελλάς. Τρόικα: Πουλήστε και σκάστε"

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Οργανωμένη ανυπακοή στην πλουτοκρατία και τα κόμματά της".

ΤΑ ΝΕΑ: "Δρακόντειος νόμος για τη φοροδιαφυγή".

City Press:
"Χωρίς προοπτική η κυβέρνηση".

Metro: "Οργή Μαξίμου για τις αρρυθμίες".

(Πηγή φωτογραφίας: Toonpool

Δήλωση του αναπληρωτή υπευθύνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Ν.Δ. κ. Ι. Βρούτση με αφορμή τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για το νέοΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση, σήμερα, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα ακόμη νομοσχέδιο με φορολογικές διατάξεις, το οποίο δυστυχώς θα αποτελέσει – όπως όλα τα προηγούμενα - άλλη μια αποσπασματική και αναποτελεσματική πρωτοβουλία.

Πρόκειται για ένα «φορολογικό εφεύρημα», που βασίζεται στην αυστηροποίηση των ποινών, αγνοώντας το γεγονός ότι η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών έχει εξαντληθεί.

Όσο η κυβέρνηση λειτουργεί, ως «κυβέρνηση του αυτοφώρου» και δεν κατανοεί ότι η φορολογική πολιτική αποτελεί βασικό εργαλείο ανάπτυξης, τόσο θα υπονομεύονται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η προσέλκυση νέων επενδύσεων και η επίτευξη της αύξησης των φορολογικών εσόδων, που εξακολουθούν -ακόμη και σήμερα- να βρίσκονται εκτός στόχου»

Πλήρης απομυθοποίηση της Κυβέρνησης Παπανδρέου


Από την περασμένη Παρασκευή έχουμε την πλήρη απομυθοποίηση της Κυβέρνησης Παπανδρέου.

Πρώτον, το μνημόνιο και η πολιτική που επιτάσσει, είναι πλέον μια παταγώδη αποτυχία. Το λένε τα πουλιά, το λένε και τα αηδόνια! Η συνέντευξη τύπου της τροϊκας το ομολόγησε για όσους θέλουν να καταλάβουν και το μήνυμα ελήφθη. Γιαυτό ο Γιούνκερ έσπευσε να επιβεβαιώσει για τα 50 δις!

Και το Μνημόνιο ήταν προσωπική απόφαση και επιλογή του κ. Παπανδρέου!

Δεύτερον, ο Υπουργός Οικονομικών, μέσα σε τρείς μέρες, «ξεδοντιάστηκε» επικίνδυνα. Είναι εντελώς ανίσχυρος και αποτελεί πλέον «βαρίδιο» για την Κυβέρνηση και τον κ. Παπανδρέου. Αν παραμένει ακόμα είναι γιατί τον εμπιστεύονται «ως εργατικό και συνεργάσιμο» οι εκπρόσωποι των δανειστών μας.

Τρίτον, ο πανίσχυρος υπερ-υπουργός της Κυβέρνησης, το νούμερο 2, ο κ. Ραγκούσης απεδείχθη ότι δεν μπορεί να …συντονίσει ούτε τον Υφυπουργό του, τον κ. Ντόλιο! Για την κυβέρνηση προφανώς, δεν το συζητάμε! Οσα κωμικοτραγικά συνέβησαν από το περασμένο το Σαββατοκύριακο, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές

Η αδυναμία της κυβέρνησης να εκπληρώσει βασικές υποχρεώσεις της σε συνδυασμό με την διάχυση της κρίσης στην κοινωνία αυξάνει καθημερινά την ανασφάλεια των πολιτών και επιδεινώνει την θλιβερή εικόνα της χώρας.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα

Την στιγμή που η κυβέρνησης τα βάζει με τους «τζαμπατζήδες», με την τακτική της συμπεριλαμβάνεται και η ίδια στην τάση τού «δεν πληρώνω», αυτά που χρωστάει το κράτος από τρέχουσες πληρωμές που θα έπρεπε να έχουν δοθεί σε εργαζόμενους (συντάξεις, εφάπαξ) και επιχειρήσεις (επιστροφή ΦΠΑ, οφειλές Ταμείων σε φαρμακεία) ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Τα νοικοκυριά αδυνατούν να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται καταναλωτικά δάνεια συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, ο πολυδιαφημισμένος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μένει κενό γράμμα, καθώς από τις συνολικά 25.000 αιτήσεις υπαγωγής, έλαβαν έγκριση μόνον οι 50!

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ αυξήθηκαν το 2010 κατά 35,5%, το ύψος των οποίων έχει φθάσει στα 385 εκ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 101 εκ. ευρώ τις οφειλές του 2009.

Ενώ η ελληνική κοινωνία γνωρίζει μια πρωτοφανή εγκληματικότητα,η Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο οικονομικού κραχ με βασικές ανάγκες να καλύπτονται μέσω «απορρήτων» λογαριασμών ενώ περιπολικά και μοτοσικλέτες μένουν ακινητοποιημένα λόγω αδυναμίας επισκευής.

Οι διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας στο εξωτερικό, σύμφωνα με επιστολές Ελλήνων πρέσβεων προς το ΥΠΕΞ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, βρίσκονται στα όρια της διάλυσης.

Αυτά και πολλά άλλα είναι η εικόνα της σημερινής Ελλάδας.

Έτσι την κατάντησε η «πανίσχυρη» μέχρι πρότινος κυβέρνηση Παπανδρέου

Άτιμο πράγμα η εξουσία, αδέλφια!

Έλεγε η γιαγιά μου την παροιμία για τη μαϊμού που ανέβαινε στο δέντρο…

Αδέξιος Δεξιός


Η διαδικασία διαβούλευσης ειναι εσπευσμένη

Για εσπευσμένη διαδικασία διαβούλευσης κατηγορούν το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων οι Μηχανικοί της Νάξου σε επιστολή που έστειλαν την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου για το θέμα του ΓΠΣ-ΣΧΟOΑΠ και στην οποία επιστολή θέτουν ερωτήματα όπως οτι είναι παρωχημένα και αυθαίρετα. και πληθυσμιακά και στατιστικά Λόγω ακραίων προτάσεων, στο παρελθόν οι προσπάθειες ολοκλήρωσης του ειδικού χωροταξικού του νησιού σταμάτησαν έτσι και αυτή η μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα Πέμπτη στη διαβούλευση περιέχει ακραίες απαγορεύσεις που οδηγούν τη Νάξο σε ραγδαία υπανάπτυξη. Τέλος, κάνουν έκκληση, ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να σταματήσει τη «διαβούλευση » - «παραλαβή» της μελέτης και να αντιμετωπίσει άμεσα και συνολικά για όλο το νέο Δήμο το σημαντικό αυτό θέμα.ΠΡΟΣ : ΔΗΜΟ ΝΑΞΟΥ
και ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝΘΕΜΑ : Σκέψεις και Ερωτήματα του Συλλόγου Μηχανικών Νάξου επί της μελέτης : «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) και Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟOΑΠ) Δήμου Νάξου».

Ύστερα από την πρόσκληση σας για συμμετοχή στην ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για το ΓΠΣ και ΣΧΟΑΑΠ του τέως Δήμου Νάξου, οι μηχανικοί της Νάξου που συγκεντρωθήκαμε χθες θέλουμε να σας υποβάλλουμε τις σκέψεις και τα ερωτήματά μας σχετικά με το μεγάλο αυτό θέμα.

1. Όπως και τότε (με το υπ’ αριθμό 6310/14-8-2007 έγγραφο μας προς τον μελετητή και το Δήμο) , επισημαίνουμε και τώρα ότι :
Η έλλειψη Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδόμησης της Χώρας και των χωριών, η έλλειψη θεσμοθετημένης προστασίας των ευαίσθητων περιοχών του Δήμου μας, η αβεβαιότητα για τους όρους και περιορισμούς δόμησης, οδηγούν σε μία χωρίς έλεγχο και κανόνες ανάπτυξη του νησιού πού πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

2. Η μελέτη με τις τότε παρατηρήσεις κατατέθηκε στο Δήμο τον Ιούλιο του 2008 και οι προτάσεις (κείμενα) στα τέλη του 2008.
Τί ήταν αυτό που οδήγησε την τότε δημοτική αρχή να παγώσει για δύο (2) ολόκληρα χρόνια μια τόσο σημαντική για την ανάπτυξη της Νάξου μελέτη και να μην ενημερώσει ως όφειλε ενδελεχώς και “επισταμένως” τον κόσμο και τους φορείς για το περιεχόμενο της;

3. Γιατί βγήκε εσπευσμένα για διαβούλευση μερικές ημέρες μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ενώ ήδη ο «Καλλικράτης» είχε αλλάξει τη διοικητική μορφή και του νησιού με άμεση επίδραση και στην περιοχή ακόμα της μελέτης;

4. Γιατί ο Δήμος προχωρά σήμερα στην «διαβούλευση» της Πέμπτης εσπευσμένα;
Πιστεύει ότι όλοι είναι ενήμεροι (και ο ίδιος ακόμη) για όλες τις πτυχές της μελέτης που θα καθορίσει το μέλλον του Νησιού για πολλά χρόνια;

5. Γνωρίζει ο Δήμος ότι για να προχωρήσει η μελέτη και ακόμα-ακόμα για να αναρτηθεί απαιτείται πλέον (με πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ) και ολοκληρωμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε);

6. Γνωρίζει ο Δήμος ότι η μελέτη δεν είναι ενήμερη με τις εγκυκλίους για την “Natura” , τις περιοχές υψηλής παραγωγικότητας και το χωροταξικό του Τουρισμού (ΦΕΚ 1138 Β’/2009);
7. Ποιος θα μας πει τι άλλαξε από τον Ιούλιο 2008 μέχρι τον Οκτώβριο 2010 και η πρόταση των μελετητών που προχωράτε σε τελική διαβούλευση σήμερα καταργεί ουσιαστικά «παντελώς» την εκτός σχεδίου δόμηση στη Νάξο;

8. Ποιος υπεύθυνος υπέδειξε, ή ποιος νόμος επέβαλλε στον μελετητή, να απαγορεύσει τη δόμηση στο 90% σχεδόν του τέως Δήμου Νάξου (βλ. διαγράμμιση στις περιοχές ΠΕΠΔ 7) και έμμεσα στο υπόλοιπο 10% (βλ. αρτιότητα 6.000m² και δόμηση 100 m²).

9. Γιατί στη σημερινή μελέτη (Οκτώβριος 2010) χωροθετείται ο ΧΥΤΥ στη θέση «Ξύδη», ενώ τον Ιούλιο 2008 ο μελετητής δήλωνε ότι δεν μπορεί να χωροθετήσει συγκεκριμένα χώρο ΧΥΤΥ αφού λογικά αυτό θα έπρεπε να είναι αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης;

10. Πώς προτείνεται η επέκταση του Αεροδρομίου μέσα στη γη υψηλής παραγωγικότητας (που απαγορεύεται) και ταυτόχρονα αποκλείεται από τη χωροθέτηση άλλη πιθανή θέση για νέο Αεροδρόμιο;

11. Ποιος νόμος , ή ποια στατιστικά στοιχεία οδηγούν τη μελέτη στη πρόταση, ότι το μεγαλύτερο τουριστικό κατάλυμα στο εξής στη Νάξο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 20κλινών (δηλαδή max 10δωμάτια) και πως κάτι τέτοιο θα είναι βιώσιμο;

12. Γνωρίζετε ότι τα στατιστικά πληθυσμιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στη μελέτη είναι παρωχημένα και αυθαίρετα (π.χ. στις εκτός σχεδίου δυτικές περιοχές του νησιού ο πληθυσμός του 2001, θεωρείται ότι θα είναι ο ίδιος και το 2021!!!)

13. Πως τέλος παραλαμβάνετε μία μελέτη που δεν έχει προϋπολογισμό εκτέλεσης έργων, εξασφάλιση πόρων από το Δήμο (π.χ. για οδοποιία ,πληρωμή απαιτούμενων μελετών πολεοδόμησης οικισμών κ.α.) και σοβαρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παραπάνω.

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα μας οδηγούν δυστυχώς στη σκέψη, ότι όπως το 2003 και το 2006, οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού του νησιού, σταμάτησαν λόγω ακραίων προτάσεων. (όπως κατεδάφιση νόμιμων υφιστάμενων κτισμάτων). Έτσι και τώρα με τη προτεινόμενη για «ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ» μελέτη και τις ακραίες τις απαγορεύσεις (που οδηγούν σε ραγδαία υπανάπτυξη), η Νάξος θα χάσει μια ακόμα ευκαιρία να οργανώσει πολεοδομικά χωροταξικά και οικονομικά.

Για όλα αυτά κάνουμε έκκληση στην νέα δημοτική αρχή να σταματήσει τη «διαβούλευση » - «παραλαβή» της παραπάνω μελέτης και να αντιμετωπίσει άμεσα και συνολικά για όλο το νέο Δήμο το σημαντικό αυτό θέμα.

Οι μηχανικοί του νησιού θα είναι στη διάθεση του Δήμου προς κάθε τέτοια προσπάθεια.
Να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.Νάξος, 15-02-2011
Για το Σύλλογο Μηχανικών Νάξου

Νικόλαος Σεχρεμέλης