slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Παρέμβαση Φίλιππου Φόρτωμα στην Βουλή για την οικονομική ζημία Ελλήνων αλιέων από εισβολικά είδη

Ερώτηση στην Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, με θέμα «Επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπιση των εισβολικών ψαριών στις ελληνικές θάλασσες».
Ο κ. Φόρτωμας στην ερώτησή του, που απευθύνεται προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, αναδεικνύει το μείζον ζήτημα της τεράστιας οικονομικής ζημίας που υφίστανται οι αλιείς μας από την παρουσία ξενικών ειδών, όπως ο λαγοκέφαλος, στις ελληνικές θάλασσες. 

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων : Βραδιά αστροπαρατήρησης στη Νάξο

 Βραδιά αστροπαρατήρησης στη Νάξο
Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε συνεργασία με την Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική
Ένωση οργανώνουν βραδιά αστροπαρατήρησης, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00 στο προαύλιο του
2 ου Γυμνασίου Νάξου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την ερασιτεχνική αστρονομία και την παρατήρηση αστρονομικών αντικειμένων μέσα από μια εισαγωγική παρουσίαση, με τίτλο «Το
ηλιακό σύστημα και ο Κόσμος έξω από αυτό».
Θα ακολουθήσει επίδειξη των τηλεσκοπίων και ουρανογραφία, παρουσίαση δηλαδή αστρονομικών αντικειμένων με τηλεσκόπια και ξενάγηση στους αστερισμούς. Μερικά από τα αντικείμενα που θα
παρατηρηθούν είναι η Σελήνη, ο Κρόνος και άλλα αντικείμενα βαθέως ουρανού (διπλά άστρα, σμήνη κτλ).
Η είσοδος στη δράση είναι ελεύθερη για το κοινό (παιδιά και ενήλικες).

Δήλωση του δημάρχου Θήρας για την αύξηση των τελών που προέρχονται από την κρουαζιέρα

 Δήλωση του Δημάρχου Θήρας ως προς τις ανακοινώσεις που αφορούν τα τέλη από την

κρουαζιέρα.

Χαιρετίζουμε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την αύξηση των τελών των επιβατών
κρουαζιέρας. Ήταν ένα πάγιο αίτημα μας προς την Πολιτεία, εδώ και πολλά η χρόνια η αύξηση
των 0,35 λεπτών που αποδίδονταν στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ανά επιβάτη κρουαζιέρας.
Με την αύξηση των λιμενικών τελών αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά τα έσοδα όλων των
Δήμων, έτσι ώστε ο κάθε Δήμος να μπορεί να εισπράττει και να επενδύει σε έργα υποδομών
και καθημερινών λειτουργιών.

Λήξη του Φεστιβάλ Νάξου 2024 - Ευχαριστίες

 



Λήξη του Φεστιβάλ Νάξου 2024: Ένα ταξίδι τέχνης και πολιτισμού ολοκληρώνεται με επιτυχία

Με επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, ολοκληρώνεται η κύρια φάση του Φεστιβάλ Νάξου 2024, έχοντας προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού,  ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα γεμάτο μουσική, θέατρο, χορό και εικαστικές τέχνες. Η διοργάνωση διακρίθηκε και φέτος για την ποιότητα και την ποικιλία των εκδηλώσεων, την εκλεκτή συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους καλλιτέχνες που συνέβαλαν στην επιτυχία του Φεστιβάλ με την παρουσία και το ταλέντο τους. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνουμε στο κοινό που αγκάλιασε τις εκδηλώσεις με την ενεργή συμμετοχή του, καθώς και στους χορηγούς μας, των οποίων η πολύτιμη στήριξη έκανε εφικτή την πραγματοποίηση της 24ης διοργάνωσης του πολιτιστικού θεσμού της Νάξου. Ενός θεσμού που λειτουργεί υπό από την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ εφέτος τιμήθηκε με την Αιγίδα και συνεργασία της Πρεσβείας της Λιθουανίας στην Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ Νάξου δεσμεύεται να συνεχίσει να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες τέχνης και πολιτισμού στο νησί μας, όπως η όπερα "Ορφέας" του Μοντεβέρντι, που παρουσιάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου 2024 στον Πύργο Μπαζαίου, από την Opera Network και το San Felice Ensemble της Φλωρεντίας. Ας σημειωθεί  ότι η εικαστική έκθεση "Φώσφορος & Έσπερος - Διάλογος" στο εσωτερικό του Πύργου Μπαζαίου, θα διαρκέσει έως τις 6 Οκτωβρίου 2024.

Οι θέσεις και προτάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

Αγαπητοί φίλοι, 

 Σας ενημερώνουμε οτι ενόψει της ολοκλήρωσης της δημόσιας διαβούλευσης για το "Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού" στις 15/9 και της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που το έχει ως μοναδικό θέμα, σας στέλνουμε τις προτάσεις στις οποίες καταλήξαμε ως ΕΞΣ, συνδυάζοντας τις τοποθετήσεις μας για το ΕΠΣ Θήρας το 2022 αλλά και επισημάνσεις μελών μας.
Η τοποθέτησή μας που υποβλήθηκε στην πλατφόρμα της διαβούλευσης και στο Δήμο Θήρας είναι η ακόλουθη.

Η Ένωση μας στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διενεργείται για το "Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό" έχει την υποχρέωση να λάβει θέση σε αυτή την τόσο σημαντική διαδικασία που θα καθορίσει τη συνέχεια αλλά και το μέλλον του τουρισμού της χώρας μας.

Επιστολή Δημάρχου Πάρου προς Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, μέχρι της ισχύος του νέου Τ.Π.Σ.

 

Σε συνέχεια της υπ' αρ. 232/2024 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου,  απεστάλη στις 10 Σεπτεμβρίου του 2024, σχετική επιστολή του Δημάρχου Πάρου κ. Κωνσταντίνου Μπιζά, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και  Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κ. Νικόλαο Ταγαρά και τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, με προτάσεις για λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, μέχρι της ισχύος του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ.Π.Σ.), οι οποίες είναι οι κάτωθι:

Απόλυτα ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. το νερό στις Δημοτικές Κοινότητες Φιλωτίου και Δαμαριώνα

 


  Η Δημοτική Κοινότητα Φιλωτίου με ανακοίνωσή ενημερώνει  

 ότι σύμφωνα με τις φυσικοχημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις η ποιότητα του νερού έχει πλέον αποκατασταθεί πλήρως και είναι απόλυτα ασφαλές για

ανθρώπινη κατανάλωση.  στις Δημοτικές Κοινότητες Φιλωτίου και Δαμαριώνα