slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νίκος Αντωνόπουλος "Μπλε κλωστή" Σάββατο 24/8/2024 | Ώρα 21.30 | Πύργος Μπαζαίου Εισιτήρια: 15€

Το φετινό καλοκαίρι, ο Νίκος Αντωνόπουλος κάνει ένα διάλειμμα από τις περιοδείες των Usurum για την παρουσίαση της προσωπικής του παράστασης Μπλε Κλωστή, για κιθάρα, φωνή και ηλεκτρονικά. To εγχείρημα αυτό είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας στην παραδοσιακή ελληνική μουσική, με ιδιαίτερη έμφαση στην πλούσια μουσική κληρονομιά των ελληνικών νησιών. Σε αυτή την παράσταση, τα παραδοσιακά στοιχεία επανεξετάζονται μέσα από έναν σύγχρονο φακό, συνδυάζοντας το αναλογικό παρελθόν με την ψηφιακή εποχή.

Ζαννετίδης: Πανώλη αιγοπροβάτων: Στο Νότιο Αιγαίο επιτρέπονται οι μετακινήσεις ζώων μόνο για άμεση σφαγή

Αίρονται από σήμερα (19/08) τα μέτρα στις μετακινήσεις για τη σφαγή ζώων σε όσες περιφέρειες δεν εντοπίστηκαν κρούσματα πανώλης, ενώ σε ισχύ παραμένουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκοτόπους μέχρι την Παρασκευή 23 Αυγούστου όταν και θα επαναξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα καθοριστούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και την εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Δ. Καπούνης σε Real και Παραπολιτικά: «Στη Νάξο δεν έχουμε νερό, θα έλθει πείνα, δεν πήραν μέτρα ούτε υπάρχει σχέδιο!»






Τα σοβαρότατα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στον πρωτογενή τομέα της Νάξου η λειψυδρία που πλήττει το νησί μας ανέδειξε, ξανά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, σε συνέντευξή του στον Real FM 97,8 και στον Παραπολιτικά 90,1.

Αρχικά, ο Δ. Καπούνης κατέστησε σαφές ότι ο τριτογενής τομέας της Νάξου δεν έχει και δεν θα έχει πρόβλημα με το νερό, λόγω των αφαλατώσεων που υφίστανται. «Όμως», πρόσθεσε, «ο πρωτογενής τομέας του νησιού, στον οποίο στηρίζεται το 50% της οικονομίας του, έχει τεράστιο πρόβλημα. Δεν υπάρχει νερό για καλλιέργεια πατάτας (που θα έπρεπε να φυτεύεται αυτή τη στιγμή), οπωροκηπευτικών, ελιών, ζωοτροφών, κλπ, ενώ αργότερα δεν θα υπάρχει ούτε για τα ζώα. Τα πάντα είναι ξερά. Πρέπει να φτιαχτούν υποδομές για να κρατήσουν ζωντανό τον πρωτογενή τομέα. Αλλά, δεν έχουν σχεδιαστεί υποδομές για να ξεφύγουμε από το πρόβλημα».

«Ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Νάξου εκπέμπει SOS και ζητά να μην χαθεί ούτε μία ακόμα σταγόνα νερού στη θάλασσα», τόνισε ο Δ. Καπούνης και επεσήμανε ότι αυτό θα συμβεί όταν φτιαχτεί το φράγμα του Τσικαλαριού (το οποίο, όπως σχολίασε, «από αδιαφορία» παραμένει στάσιμο εδώ και χρόνια) και όταν προστεθεί τριτοβάθμια επεξεργασία στον βιολογικό του Δήμου.

Επιπλέον, ο Δ. Καπούνης επεσήμανε: «Τόσα χρόνια, η Πολιτεία δεν καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής που θα έρθει στη Νάξο. Δεν έχουμε ούτε εμφιαλωμένο νερό: όσες παραγγελίες έχουν γίνει δεν μπορούν να παραδοθούν από τις εταιρείες που εμφιαλώνουν το νερό. Δεν πήραν μέτρα, ούτε υπάρχει σχεδιασμός και προγραμματισμός. Υπάρχει αγανάκτηση. Ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος θα εγκαταλείψει το νησί. Φέτος κάναμε εισαγωγή ντομάτας και τον Οκτώβριο, που δεν θα υπάρχει πατάτα, θα την εισάγουμε και αυτή – δεν ξανάγινε αυτό! Οι εισαγωγές στη Νάξο (φρούτων, οπωροκηπευτικών, πατάτας, κλπ) έχουν ανέβει κατά 80% και ο πρωτογενής τομέας είναι πεσμένος – δεν παράγουμε επειδή δεν έχουμε νερό. Θα έλθει πείνα στο νησί!».

Ακούστε τις δηλώσεις του Δ. Καπούνη στον Real FM 97,8:

Ακούστε τις δηλώσεις του Δ. Καπούνη στον Παραπολιτικά 90,1:

Αύριο Τρίτη 20/08 στις 12.30 στο Ι.Π. Παναγίας Εκατονταπυλιανής θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία. Του Βασίλη Λιανόπουλου 1938-2024 Βασίλη του Καμηλάρη



-

Ο Βασίλης Λιανόπουλος γεννήθηκε το 1938 στην Απείρανθο και μεγάλωσε στο Φιλώτι της Νάξου από πατέρα Φιλωτίτη και μητέρα Απεραθίτισσα (το γένος Κόρσου). Απόφοιτος του Γυμνασίου Τραγαίας εισήχθη και σπούδασε με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Γιώργος Χατζημάρκος :Ένταξη στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021 – 2027 δράσεων ισότιμης πρόσβασης φοιτητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου




Με στόχο την υποστήριξη της απρόσκοπτης πρόσβασης στη μαθησιακή και εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και στην πανεπιστημιακή κοινότητα
-----------------

Στο πλαίσιο των πολιτικών για την ενίσχυση της ισότιμης συμμετοχής των φοιτητών με αναπηρία και φοιτητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην ανώτατη εκπαίδευση, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε την απόφαση ένταξης στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021 – 2027 της Πράξης «Υποστήριξη παρεμβάσεων ισότιμης πρόσβασης ΑμεΑ και άλλες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου». 

Νίκος Βλησίδης: Εκδήλωση - Αφιέρωμα


Ο Νίκος, συγγενής, φίλος, συνεργάτης… Ο εκπαιδευτικός, ο αθλητής, ο πολιτικός, …Κι όλοι οι ρόλοι αυθεντικοί, χωρίς ίχνος υποκρισίας. 10 χρόνια μετά το φευγιό του, οι μνήμες είναι ζωντανές. Οι σκέψεις, οι ιδέες, η αγωνιστικότητά του αναφέρονται συχνά απ' όλους όσοι τον γνώρισαν. Οι πτυχές της προσωπικότητας του αντί να συρρικνώνονται, όλο και νέες αποκαλύπτονται.

Ο Νίκος που ζήσαμε! Μια εκδήλωση – αφιέρωμα για να ενώσουμε τις αναμνήσεις μας. Όχι αποχωρισμός, αλλά μια προσπάθεια να τον «ανακαλύψουμε», να φωτίσουμε το όραμά του.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024, 19:30, στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Χαλκείου.

 

Διοργάνωση:

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας

Αστέρας Τραγαίας

 

 

 

 


---------- Forwarded message ---------
Από: Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας <politistikostragaias@gmail.com>
Date: Παρ 16 Αυγ 2024, 4:28 μ.μ.
Subject: Δελτίο τύπου
To:




Συναυλία Μαρίας Παπαγεωργίου / 21.08.2024 Πύργος Μπαζαίου / Δελτίο Τύπου

 ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

3 in loop

Τετάρτη 21/8/2024 | Ώρα 21.30 | Πύργος Μπαζαίου

Εισιτήρια: Προπώληση 18€ - Στην είσοδο 20€

 

Η Μαρία Παπαγεωργίου, ύστερα από μία σειρά σημαντικών παραστάσεων σε εμβληματικούς συναυλιακούς χώρους της Αθήνας ( Σταυρός του Νότου, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Κήπος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ηρώδειο, Μουσείο Γουλανδρή) και  μετά από την ιδιαίτερη αίσθηση που προκάλεσε η πρόσφατη παράσταση - πρόταση της στο  έργο του Θάνου Μικρούτσικου (Θέατρο Ολύμπια Μαρία Κάλλας, ταξιδεύει τώρα στην Ελλάδα με το ιδιαίτερο σχήμα «3 In Loop».

Τρεις μουσικοί επί σκηνής, μία εξερεύνηση απρόσμενων ηχητικών τοπίων που μεγιστοποιείται μέσα από την δημιουργία loops, μπασογραμμών και κρουστών και ολοκληρώνεται μέσα από τον συντονισμό διαφόρων μουσικών οργάνων επί σκηνής.

Με την δεκάχρονη πλέον προσωπική της δισκογραφία, αλλά και την ικανότητα της στις νέες αναγνώσεις αγαπημένων τραγουδιών μέσα από την ευρύτερη έννοια της μουσικότητας, η Μαρία δημιουργεί ένα σπάνιο ηχητικό περιβάλλον, όπου πλέκονται οι δεκαετίες, οι γλώσσες, οι τραγουδοποιοί και οι ιστορίες τους και  μας προσκαλεί σε μια μυσταγωγική παράσταση, γεμάτη από τη συγκίνηση της επιστροφής – και της τέχνης της.

Νὰ γυρίζεις — αὐτὸ εἶναι τὸ θαῦμα -—

νὰ γυρίζεις στὴν καλὴ πλευρά σου.

Κόψε ἕνα τραγούδι ἀπ᾿ τ᾿ ἄνθη

μὲ δάχτυλα νοσταλγικά.

Νὰ γυρίζεις — αὐτὸ εἶναι τὸ θαῦμα.

Νίκος Καρούζος

Η συνάντησή της με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Θάνο Μικρούτσικο, η καρμική σύνδεσή της με τον Παύλο Παυλίδη, η αγάπη της για τον Τζίμη Πανούση και τα Διάφανα Κρίνα και ο σεβασμός της για τους παραδοσιακούς σκοπούς, συνθέτουν μια παράσταση προσωπική και γοητευτική, φτιαγμένη από τις καθηλωτικές ερμηνείες της, την αφοπλιστική της ειλικρίνεια και εκείνη τη σπάνια και οικεία ατμόσφαιρα που καταφέρνει εδώ και χρόνια να δημιουργεί με συνέπεια στα live της.

Παίζουν επί σκηνής :

Μαρία Παπαγεωργίου | κιθάρα , loops , davul, handpans

Ευριπίδης Ζεμενίδης  | ηλεκτρική κιθάρα . programming

Γιώργος Θεοδωρόπουλος | synths

INFO:

Εισιτήρια Πωλούνται:

Πύργος Μπαζαίου, 12χλμ οδού Χώρας Νάξου-Αγιασού. Τ. 22850 31402

Cafe Cream, παραλία Χώρας Νάξου. Τ. 22850 24312

 

Χώρος: Πύργος Μπαζαίου, μνημείο 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα της Νάξου,

12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού.
Τ. 22850 31402
E. naxosculture@gmail.com

www.bazeostower.com | www.naxosfestival.gr |  |

 

Naxos Festival 2024_HORIGOI

 



-



Συνάντηση Ε.Α.Σ. Νάξου με Χ. Δούκα

Συνάντηση Ε.Α.Σ. Νάξου με Χ. Δούκα
Με τον υποψήφιο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρη Δούκα, συναντήθηκαν την Παρασκευή 16/08/2024 τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι Διευθυντές της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και ξεκίνησε με τον Πρόεδρο της Ε.Α.Σ., Δημήτρη Καπούνη, να αναφέρεται στη μεγάλη γκάμα και ποιότητα των προϊόντων της Ένωσης αλλά και σε ορισμένα από τα επενδυτικά της σχέδια (π.χ. στο νέο της Τυροκομείο στο Γλινάδο, στη σχεδιαζόμενη μονάδα παραγωγής βιοαερίου και στην εν εξελίξει ανέγερση νέου τυροκομείου στην ορεινή Νάξο για παραγωγή του τυριού Αρσενικού Π.Ο.Π.).
Στη συνέχεια, η κουβέντα μετατοπίστηκε σε σημαντικά ζητήματα που έντονα απασχολούν τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Νάξου, με σπουδαιότερο όλων αυτό της λειψυδρίας. Ο Δ. Καπούνης έκρουσε εκ νέου των κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως «χωρίς νερό, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Νάξου θα εγκαταλείψουν τα επαγγέλματά τους και το νησί» και πρόσθεσε ότι οι ίδιοι αλλά και η Ένωση ζητούν να μην χαθεί «ούτε μία σταγόνα νερού στη θάλασσα».
Αυτό, όπως είπε, θα συμβεί με την υλοποίηση του (εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια στάσιμου) έργου του φράγματος του Τσικαλαριού και την προσθήκη τριτοβάθμιας επεξεργασίας στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου, ώστε να αξιοποιούνται (και να μην απορρίπτονται) τα λύματα που προκύπτουν από αυτόν για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού.
Επιπλέον, ο Δ. Καπούνης μίλησε ξανά για την κίνηση που έκανε στα τέλη του 2023, για να καταστήσει σαφές ότι άτομα από την υπόλοιπη Ελλάδα δήλωναν ψευδώς στον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι διαθέτουν αγροτικά στρέμματα στη Νάξο για να λάβουν επιδοτήσεις και, δίχως διασταύρωση στοιχείων, πράγματι χρηματοδοτούνταν ως αγρότες της Νάξου για καλλιέργειες που δεν ήταν στην κατοχή τους, στερώντας έτσι χρήματα από Ναξιώτες παραγωγούς.
Επιπλέον, ο Δ. Καπούνης επανέλαβε ότι το κόστος παραγωγής έχει κατά πολύ αυξηθεί εξ αιτίας της ακρίβειας και πως είναι είναι αναγκαίο να επεκταθεί το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές στις Κυκλάδες και σε άλλα νησιά, να υπάρξει τροποποίηση του νομικού πλαισίου για τις σταβλικές εγκαταστάσεις για να ενισχυθούν και να ενθαρρυνθούν οι παραγωγοί για τη μετεγκατάστασή τους και, ακόμη, να γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι για την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. από τα παράνομα «βαπτίσματα».
Επισημαίνεται, ότι τα στελέχη της Ε.Α.Σ. Νάξου παρέδωσαν υπόμνημα που περιείχε τα ζητήματα που συζητήθηκαν στον κ. Δούκα, ο οποίος, από την πλευρά του, αφού άκουσε τις εισηγήσεις του Δ. Καπούνη, αντάλλαξε απόψεις μαζί του και δεσμεύθηκε για ανάδειξη των θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος.



-