slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Το 2021 η Ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή και μια δυναμική που αποτέλεσε τον κυριότερο παράγοντα αύξησης του ΑΕΠ κατά 8,3% και παρά την αβεβαιότητα που επικρατούσε με την πανδημία και την μεγάλη πτώση του ΑΕΠ το 2020 κατά 9%. Η Ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία στις 22 Φεβρουαρίου 2022, αλλάζει τα δεδομένα διεθνώς αλλά και για την χώρα μας, δημιουργούν κινδύνους οι οποίοι πρέπει να σταθμιστούν και να αποφευχθούν, όπως:
α. Η απότομη αύξηση του Δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ.
β. Η συσσώρευση ιδιωτικού χρέους ιδιαίτερα τώρα με το υπέρογκο ενεργειακό κόστος.
γ. Το υψηλό επενδυτικό κενό.
δ. Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα.
ε. Το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Για αυτούς τους κινδύνους θα πρέπει να υιοθετήσουμε δέσμη μέτρων που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της Ελληνικής οικονομίας και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη ως εξής:
α. Με χρηματοδοτική στήριξη από ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα.
β. Με προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας.
γ. Την προσαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
δ. Την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων.
ε. Την συνέχεια των μεταρρυθμίσεων.
σ.τ. Την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος με έμφαση στην μείωση της φοροδιαφυγής.
Η στήριξη των νοικοκυριών λόγω των υπέρογκων αυξήσεων των λογαριασμών Ενέργειας πρέπει να συνεχιστεί από την πολιτεία με στοχευμένα μέτρα τα οποία δεν θα εκτινάξουν το κόστος δανεισμού της χώρας.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που τα ομόλογά της δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα με ισχνή παραγωγική βάση και χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Οι μεγάλες κρίσεις όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, επιφέρουν σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος, μια και προερχόμαστε από μια δεκαετή μνημονιακή περίοδο που νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν εξουθενωθεί. Σε αυτή την περίπτωση μόνο με μεταρρυθμίσεις και πολιτικές ενίσχυσης της πραγματικής παραγωγής, δημιουργίας νέων εισοδημάτων και ταυτόχρονα με γενναία φροντίδα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, θα μπορούμε να τα καταφέρουμε ώστε να αρχίσουμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
Γκιολές Δημήτρης
Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΣΕΡΙΦΟΣ στο τεύχος Μαρτίου-Απριλίου στο φύλλο 560
Αντωνάκης Αντώνης και 9 ακόμη

Διαθέσιμη και στα αγγλικά η ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου και ιδιωτικού συμφωνητικού

 

 

 Τη δυνατότητα να βεβαιώνεται ψηφιακά στα αγγλικά το γνήσιο της υπογραφής έχουν από σήμερα οι πολίτες. Πρόκειται για υπηρεσία η οποία διατίθεται μέσω του docs.gov.gr, για την «ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου» και την «ψηφιακή βεβαίωση ιδιωτικού συμφωνητικού», διευκολύνοντας όσους πολίτες χρειάζονται να αποστείλουν στο εξωτερικό έγγραφο με βεβαιωμένη την υπογραφή τους. Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε από το από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 Η διαδικασία έκδοσης του εγγράφου είναι ιδιαίτερα απλή. Αρχικά, για την ταυτοποίησή του ο πολίτης ακολουθεί τα ίδια βήματα με εκείνα που απαιτούνται για τη συμπλήρωση Εξουσιοδότησης ή Υπεύθυνης Δήλωσης, δηλαδή αυθεντικοποιείται:

ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΕΤΕΙΝΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Πλήρης αδιαφορία από τη Δημοτική Αρχή για όσους πλήττονται από ακρίβεια και ενεργειακή φτώχει


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων την Παρασκευή 13-5-2022
, η "Λαϊκή Συσπείρωση" με επικεφαλής τον Γιάννη Κορρέ, έθεσε, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, εκτός ημερήσιας διάταξης το ζήτημα της ακρίβειας στην ενέργεια καθώς και αυτά που βιώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες που δεν μπορούν να παράξουν με τις υπέρογκες τιμές στα εφόδια, λιπάσματα ζωοτροφές κλπ. Παράλληλα, κατέθεσε και σχετικό ψήφισμα...
Η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, αναλυτικά, αναφέρει:

Εγκαίνια Πνευματικού Κέντρου στο Φιλότι της Νάξου

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομαΑγιασμός τελέστηκε και εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Παροναξίας, Καλίννικο, παρουσία εκπροσώπων της Βουλής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και κόσμου, την Κυριακή 15 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Φιλώτι Νάξου...

Η «Θηραϊκή Πολιτεία» για τη μελέτη κατασκευής νέου λιμανιού στη Σαντορίνη


Τα βέλη της στον Δήμαρχο Θήρας κ. Αντώνη Σιγάλα έστρεψε η «Θηραϊκή Πολιτεία», υποστηρίζοντας ότι παραπλανά συστηματικά τους πολίτες σχετικά με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου για το νησί, αυτό της κατασκευής νέου λιμανιού.

Σε δελτίο Τύπου της, η «Θηραϊκή Πολιτεία» τονίζει ότι ο δήμαρχος «είτε δεν είχε ιδέα» περί των απαιτούμενων διαδικασιών, «είτε απόλυτα συνειδητά επέλεξε να κοροϊδέψει τους πολίτες με σκοπό να τους υφαρπάξει τη ψήφο».

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου έχει ως εξής: