slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Προϋπολογισμός 2022: Περιορίστηκε το έλλειμμα- Αυξημένα έσοδα, μειωμένες δαπάνες

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 11.680 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13.400 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 14.872 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 6.676 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 8.506 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 10.327 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Πιερρακάκης: Σε λιγότερο από δυο εβδομάδες το my Health εμπλουτίζεται και γίνεται πρόπλασμα του ιατρικού φακέλου

«Σε λιγότερο από δυο εβδομάδες το my Health εμπλουτίζεται και γίνεται πρόπλασμα του ιατρικού φακέλου. Στην εφαρμογή αυτή ο πολίτης έχει πρόσβαση στα στοιχεία της συνταγογράφησής του, στα στοιχεία των παραπεμπτικών εξετάσεων, στις ιατρικές διαγνώσεις. Το επόμενο θέμα ήταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Πλέον δημόσια νοσοκομεία που έχουν έτοιμα συστήματα εντάσσονται σε αυτήν την εφαρμογή και τα αποτέλεσμα των εξετάσεών του ο πολίτης θα μπορεί να τα βλέπει εκεί και εντάσσονται και πολλά διαγνωστικά κέντρα».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Σκάι και τόνισε ότι: «κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα χτίζουμε το νέο οικοδόμημα του κράτους με μικρές υπηρεσίες και ταυτόχρονα δημοπρατούμε μεγάλα έργα του ταμείου Ανάκαμψης». Όσον αφορά στο Κτηματολόγιο επεσήμανε μάλιστα ότι «σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχουμε μόνο κτηματολογικά γραφεία, ενώ μέσα στην επόμενη διετία θα έχουμε κτηματογραφήσει το σύνολο της χώρας».

Χατζημάρκος : Ξεκινούν άμεσα οι καθαρισμοί ρεμάτων για την αντιπλημμυρική προστασία της νήσου Θήρας Υπεγράφη η τριετής σύμβαση με τον ανάδοχο


Μια ακόμη σύμβαση για την αντιπλημμυρική προστασία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου σε βάθος τριετίας, έφτασε στο στάδιο της υπογραφής.  Δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο της νέας αντίληψης με την οποία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιμετωπίζει το κρίσιμης σημασίας ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας όλων των νησιών της, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, μέσω της σύναψης συμβάσεων τριετούς διάρκειας για τους καθαρισμούς των ρεμάτων, ούτως ώστε να υπάρχουν συνεχώς ενεργές συβάσεις που θα επιτρέπουν την έγκαιρη και αποτελεσματική προληπτική δράση απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, με την ολοκλήρωση της σχετικού διαγωνισμού, υπέγραψε

ΚΥΣΕΑ: Παρατείνεται για έναν χρόνο η θητεία του Κωνσταντίνου Φλώρου – Ποιοι είναι οι νέοι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ-Ψήφος εμπιστοσύνης από το Μαξίμου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο την παράταση θητείας του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και την επιλογή νέων Αρχηγών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ). 

Ποιοι έχουν επιτέλους αυτά τα 138 δις € των καταθέσεων; Δείτε τα διαθέσιμα στοιχεία!


Κώστας Παπαϊωάννου
Τι θα κάνει η ασφαλιστική αγορά για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ (δείτε εδώ) το Νοέμβριο του 2022 οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν μεν κατά 409 εκατ. €, αλλά ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος με μέση μηνιαία αύξηση 
στο 4,2%, από 4,3% τον προηγούμενο μήνα.

Συνάντηση με το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου είχε την Τετάρτη (11-01-23) ο υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Πολυκρέτης, στο Δημοτικό Μέγαρο.


 

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου που πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, οι παρευρισκόμενοι σύμβουλοι έθεσαν προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό, ο μη σωστός και ορθός σχεδιασμός θέσεων στάθμευσης, το ζήτημα της καθαριότητας και της αποκομιδής των απορριμμάτων, η έλλειψη σωστού φωτισμού των δρόμων και των μνημείων, η έλλειψη κανονισμού (κανονιστικών διατάξεων) για την διαμόρφωση όψεων καταστημάτων αλλά και η χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

Επίσης αναφέρθηκαν στην έλλειψη επιτροπών οι οποίες θα ερευνούν και θα εισηγούνται μέτρα για την καλύτερη λειτουργία της πόλης, όπως π.χ. επιτροπή αισθητικής, καθώς και για τη δυσλειτουργία που παρατηρείται ειδικά σε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού, μετά την κατάργηση του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και την ανυπαρξία αρμόδιων επιτροπών.


Ένα ακόμα θέμα που τέθηκε από τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Νάξου, είναι η έλλειψη ενημέρωσης από τη Δημοτική Αρχή για το ΠΕΑΛ αλλά και για τη μελέτη χωροθέτησης Εμπορικού Λιμανιού.


Από την πλευρά του ο κ. Πολυκρέτης αναφέρθηκε στα προβλήματα του σημερινού λιμανιού, όπως τη μεγάλη δυσκολία εισόδου-εξόδου οχημάτων, την απαράδεκτη εικόνα και λειτουργία των στεγάστρων αναμονής και τη μη προώθηση διαδικασιών για εκπόνηση μελετών και εκτέλεση έργων με απορρόφηση κονδυλίων τα οποία υπάρχουν αδιάθετα στο Λιμενικό Ταμείο.


Ο υποψήφιος Δήμαρχος αναφερόμενος στο σημαντικό πρόβλημα της καθαριότητας επεσήμανε ότι η μη πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας οδηγεί στο να μη γίνεται σωστά ο καθαρισμός της πόλης και η αποκομιδή των απορριμμάτων, τη στιγμή που θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή να έχει προχωρήσει σε προσλήψεις  με χρηματοδότηση από τις ανταποδοτικές δαπάνες ή από τα αποθέματα που υπάρχουν στο Ταμείο του Δήμου, αλλάζοντας την προτεραιότητα στο σχεδιασμό δράσεων όπως για παράδειγμα, αντί της χρηματοδότησης εξηλεκτρισμού κάποιας τοποθεσίας, να χρηματοδοτηθεί ο τομέας καθαριότητας.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στο θέμα του νερού, τις μελέτες και τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου και των δικτύων αλλά και για την ανάγκη σύνταξης μελετών και πραγματοποίησης έργων για την πλήρη αντικατάσταση των σωληνώσεων ύδρευσης.


Τέλος ο κ. Πολυκρέτης υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα της παράταξής του, για οποιαδήποτε μελέτη ή έργο που αφορά στην Χώρα της Νάξου θα γίνεται διαβούλευση και θα ζητείται η απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας, στην οποία μάλιστα θα παραχωρηθεί χώρος στο Δημαρχείο, με γραμματειακή υποστήριξη με όλα τα σύγχρονα μέσα, διότι το θεωρεί απαράδεκτο η μεγαλύτερη κοινότητα του Δήμου μας να μην στεγάζεται κάπου και να στερείται τα απαραίτητα μέσα επικοινωνίας για τη σωστή λειτουργία της.


Επίσης, όπως τόνισε, στις συναντήσεις με τη διοίκηση των Υπουργείων για την επίλυση προβλημάτων του δήμου, την προώθηση διαδικασιών μελετών και μεγάλων έργων, θα υπάρχει εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων που θα συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.



Δημοτική παράταξη «Αξίζουμε καλύτερα»
Υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Μανώλης Πολυκρέτης