slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Χρήστος Σπίρτζης: Πιάστηκαν στον ύπνο... Συνεχίζουν την επικοινωνιακή πολιτική ακόμη και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών


 

Η σημερινή ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά για την πυρκαγιά που συνεχίζει να μαίνεται σε Κορινθία και Δυτική Αττική, έχοντας αφήσει πίσω της δεκάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα δασικής έκτασης, καλλιεργειών και καταστροφές σε περιουσίες πολιτών περιελάμβανε την κυνική παραδοχή ότι το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη πιάστηκε για μία ακόμη φορά στον ύπνο.

Δημοπρατείται από την Περιφέρεια η εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Δήμου Κέας, προϋπολογισμού 4,99 εκατ. ευρώΣε εξέλιξη η κατασκευή και των δικτύων αποχέτευσης - Με τη χρήση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, το νησί αποκτά ένα κρίσιμης σημασίας, ολοκληρωμένο έργο, με σεβασμό στην θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος


Στο στάδιο της δημοπράτησης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  εισέρχεται ένα ακόμη κρίσιμης σημασίας έργο για το νησί της Κέας, αυτό της εγκατάστασης επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Δήμου Κέας. 

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κοινή δήλωση Ν. Σαντορινιού, Θ. Δρίτσα, Γ. Τσίπρα, για την παρουσία τουρκικών αλιευτικών στο κεντρικό Αιγαίο

 Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ορισμένα των οποίων επικαλούνται και απεικόνιση ραντάρ ναυτικής κυκλοφορίας, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μαζική παρουσία τουρκικών αλιευτικών στο κεντρικό Αιγαίο. 

Ρωτάμε τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας:

Δήλωση του γενικού εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, Μανώλη Κεφαλογιάννη

 
  •         Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, είναι ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερη σημασία για την Κρήτη, τη Δυτική Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη και τα νησιά της Πατρίδας μας.
  •         Η συνολική χρηματοδότηση για την Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ.
  •         Υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης με γενικό εισηγητή τον Μανώλη Κεφαλογιάννη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι το πρώτο νομοθέτημα της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία, για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050, απαλλαγμένη από το διοξείδιο του άνθρακα που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Μέσω και του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης θα ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης. Ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για την Κρήτη που θα άρει οριστικά τον ενεργειακό αποκλεισμό του νησιού και θα καταστήσει την ηλεκτροδότηση του φθηνή, πράσινη και αξιόπιστη. Ένα έργο με περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα οδηγήσει στην οριστική απόσυρση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί (Λινοπεράματα, Αθερινόλακκος κ.λπ.).

Αναλυτικά η δήλωση του γενικού εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μανώλη Κεφαλογιάννη:

Η υπερψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Κανονισμού για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, του οποίου είχα την τιμή να είμαι γενικός εισηγητής του Κοινοβουλίου με μία συντριπτική πλειοψηφία (615 υπέρ, 35κατά και 46 αποχές), αποτελεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον πρώτο σημαντικό σταθμό στην υλοποίηση της εμβληματική πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία Πράσινη Ευρώπη. Για μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050. Για την εφαρμογή στην πράξη της Κλιματικής Συμφωνίας του Παρισιού. Με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θέλουμε να στηρίξουμε με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τις περιοχές που πλήττονται από τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Τις τοπικές οικονομίες αλλά κυρίως να στηρίξουμε αποφασιστικά τους πολίτες των περιοχών αυτών.

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη στήριξη των περιοχών και των ανθρώπων που επηρεάζονται περισσότερο από τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα και για την αποφυγή της αύξησης των ανισοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο. Εστιάζουμε στην κοινωνική συνοχή, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  Δίνοντας ευκαιρίες σε όλους. Χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί ένα νέο οικονομικό πρότυπο, ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο μέσα από τις σύγχρονες και καθαρές μορφές ενέργειας θα απελευθερώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές των περιοχών που θα πληγούν από την απολιγνιτοποίηση. Περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη στη χώρα μας.

Πρώτο μας μέλημα ήταν αυτή η μεγάλη προσπάθεια να στηριχθεί με τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πετύχαμε τη σημαντική αύξηση του προτεινόμενου ποσού με «φρέσκο χρήμα» και την πλήρη απεξάρτησή του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις των άλλων Διαρθρωτικών Ταμείων όπως του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη ή του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου.

Αποδώσαμε μεγάλη σημασία στην κοινωνική διάταση του Ταμείου και στη δημιουργία θέσεων εργασίας γιατί η Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών θα πρέπει να απορροφήσει πλήρως το κενό που θα δημιουργηθεί λόγω της απολιγνιτοποίησης.

Μέσα από το Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης η συνολική χρηματοδότηση για την Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ, από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τους εθνικούς πόρους.

Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε το Ταμείο να στηριχθεί πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Γι΄ αυτό η αρχιτεκτονική του είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να επιτυγχάνει τη μέγιστη μόχλευση ιδιωτικών πόρων.

Θεσπίσαμε ένα μηχανισμό συνδεδεμένο με την ταχύτητα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με πρόσβαση σε ποσοστό 50% των πόρων του Ταμείου. Ένα Μηχανισμό Οικολογικής Επιβράβευσης για τις χώρες που πρωτοπορούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην απολιγνιτοποίηση. Γεγονός που θα δώσει στη χώρα μας την ευκαιρία, να διεκδικήσει επιπλέον πόρους, λόγω των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων για την κατάργηση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ενέργειας, που έχει αναλάβει.

Μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης θα ολοκληρωθεί η πλήρης ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα μέχρι το 2023. Ένα έργο εθνικής σημασίας με πολλαπλά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά  οφέλη με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο για την Κρήτη. Η ολοκλήρωσή της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα άρει οριστικά τον ενεργειακό αποκλεισμό του νησιού και θα καταστήσει την ηλεκτροδότηση της Κρήτης φθηνή, πράσινη και αξιόπιστη. Ένα έργο με σημαντικό περιβαλλοντικό πρόσημο καθώς όταν ολοκληρωθεί θα κλείσουν οι μονάδες παραγωγής στα Λινοπεράματα, στον Αθερινόλακκο κ.λπ.»


Διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς


ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2,  15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr   orion@orion.net.gr


Αθήνα, 20/5/2021

Διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς

Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα "ΆΡΓΟΣ"».

Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς θεσμοθετεί απαράδεκτες και αντισυνταγματικές διακρίσεις εις βάρος των κυνηγών, και, γενικότερα, επιβάλει επαχθείς και αντισυνταγματικούς περιορισμούς στα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.

«Υπεγράφη η Άδεια Ίδρυσης του Υδατοδρομίου Ίου, του πρώτου Υδατοδρομίου στις Κυκλάδες».
«Υπεγράφη η Άδεια Ίδρυσης του Υδατοδρομίου Ίου, του πρώτου Υδατοδρομίου στις Κυκλάδες».

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι έλεγχοι για την  Άδεια Ίδρυσης του Υδατοδρομίου Ίου και ήδη ξεκίνησε, με υπογραφή του αρμόδιου Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών κύριου Γιάννη Κεφαλογιάννη, η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ). 

Ή άδεια ίδρυσης θα ανήκει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ίου το οποίο είχε ορίσει ως Ανάδοχο για την αδειοδότηση του Υδατοδρομίου την εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια».

Επίσκεψη Νίκου Συρμαλένιου στη Σύρο: Καθολική καταδίκη από τους φορείς των εργαζομένων για το αντεργατικό κυβερνητικό νομοσχέδιο


Σειρά συναντήσεων με φορείς εργαζομένων και υπηρεσίες είχε στη Σύρο από Παρασκευή 14/5 έως Δευτέρα 17/5 ο Νίκος Συρμαλένιος, συνοδευόμενος από μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και της Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σύρου.
Κύριο αντικείμενο των συναντήσεων ήταν το υπό κατάθεση στη βουλή αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που καταργεί επί της ουσίας το 8ωρο, καθιερώνει σε ευρύτατη βάση τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και ανοίγει διάπλατα το δρόμο των απολύσεων.

Οι συναντήσεις με φορείς εργαζομένων έγιναν με το Σύλλογο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, με τους Συλλόγους υπαλλήλων της Περιφέρειας και του Δήμου, με το Σύλλογο Δασκάλων Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, ενώ επισκέφθηκε τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Άνοιγμα με αισιοδοξία και υψηλό επίπεδο προετοιμασίας Σύσκεψη της Πρωτοβουλίας Ν. Αιγαίου για τον Τουρισμό και διεύρυνση των φορέων που την απαρτίζουν


 

Με διευρυμένη σύνθεση συνεδρίασε η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμού, χθες, Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα του ελληνικού Τουρισμού, αφού για πρώτη φορά, συμμετείχαν με τη διαδικτυακή τους παρουσία, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Ηλιόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Νάξου, Μανώλης Μπαρδάνης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου, Μαρία Κουσαθανά, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου, Μάνια Αμπατζή και η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνστανίνα Σβύνου.

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Δήλωση Π. Σκουρλέτη: Συρρίκνωση της δημοκρατίας και αδιαφάνεια η απάντηση της κυβέρνησης στα κρίσιμα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, για να καταργήσει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εισάγει το πιο αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα που έχει γνωρίσει μεταπολιτευτικά η χώρα μας και εναντιώνεται σε διαχρονικές αξίες που διέπουν την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτα απ' όλα υπονομεύοντας τη λαϊκή βούληση.

Τον Ιούλιο του 2018, ο «Κλεισθένης Ι», προσέγγισε ολιστικά τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μια πρώτη δέσμη σημαντικών μέτρων και τομών. Οι έννοιες της συμμετοχής, της αποκέντρωσης, της αυτονομίας, της διαφάνειας και του δημόσιου ελέγχου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της νομοθέτησης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζω ενδεικτικά:

Ο.ΣΥ.ΓΥ.: Να αποσυρθεί η υποχρεωτική συνεπιμέλεια για το παιδί

Δελτίο τύπου, εξέδωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες Των Κυκλάδων», η οποία ζητά να καταργηθεί, το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια των παιδιών.
Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:
Έκκληση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια για όλα τα παιδιά
Θέσπιση οικογενειακών δικαστηρίων και ενίσχυση δομών παιδικής προστασίας η λύση
«Η Ομοσπονδία ενώνει τη φωνή της με αυτές δεκάδων οργανώσεων ενάντια στο νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου», το οποίο συζητείται στη Βουλή.