slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κορωνοϊός: Το πρόβλημα δεν είναι η διασπορά


Τι δείχνει ο δείκτης θετικότητας και τι συμβαίνει με τους διασωληνωμένους
Βασίλης Βενιζέλος
Γιατί πλέον το πρόβλημα με τον κορωνοϊό δεν είναι η διασπορά και τι συμβαίνει με τους διασωληνωμένους
Όποιος πιστεύει ακόμη ότι το πρόβλημα της χώρας μας είναι μία κάποια ευρεία διασπορά του κορωνοϊού, πλανάται πλάνην οικτράν. 
Δεν έχει παρά να μελετήσει κανείς το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), ιδιαιτέρως το μέρος εκείνο το οποίο παρουσιάζει τον δείκτη θετικότητας στις περισσότερες από 70 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας.

Στο 85% η τουριστική ανάκαμψη στο Νότιο Αιγαίο για τον Σεπτέμβριο

Από την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό ακολουθεί η παρακάτω ανακοίνωση:
Εντυπωσιακή δείχνει η πορεία της τουριστικής κίνησης του Οκτωβρίου για τους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου, κρίνοντας από τον ρυθμό των απευθείας διεθνών αφίξεων των τριών μόνο πρώτων ημερών του μήνα, αφού ξεπερνούν τις 69.000, αριθμός υψηλότερος από την επίδοση του Σεπτεμβρίου το αντίστοιχο διάστημα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο σε μία μέρα, το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, ο Διεθνής Αερολιμένας Ρόδου υποδέχθηκε 14.974 επιβάτες μέσω 93 απευθείας διεθνών πτήσεων, αριθμοί που παραπέμπουν στις καλύτερες μέρες του Αυγούστου.

Οριστικός ανάδοχος για την τριετή συντήρηση του οδικού δικτύου Νάξου, Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Αντιπάρου και Αμοργού


Με γρήγορους ρυθμούς ολοκληρώνονται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οι διαδικασίες δημοπράτησης των έργων της τριετούς συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου των νησιών,  που αποσκοπούν στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας. 

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία συνεδρίασε χθες, Τρίτη,  με τηλεδιάσκεψη, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, προέβη στην ανάδειξη οριστικού αναδόχου (έγκριση δεύτερου πρακτικού κατακύρωσης του διαγωνισμού στον προσωρινό μειοδότη) του έργου  «Τριετής συντήρηση οδικού δικτύου αρμοδιότητας ΠΝΑΙ Νήσων Νάξου, Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Αντιπάρου και Αμοργού », συνολικού προϋπολογισμού 5.500.000,00 €. Οριστικός ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία «ΣΜΙΛΗ Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία»

Το έργο αφορά στην εκτέλεση εργασιών συντήρησης του οδικού δικτύου και ειδικότερα εργασιών τεχνικής επιθεώρησης για τον εντοπισμό φθορών και βλαβών που ενέχουν κινδύνους για τους χρήστες και αποκατάσταση αυτών, άμεσης επέμβασης, βασικής συντήρησης καθώς και εργασιών κύριας συντήρησης, με σκοπό την υλοποίηση άμεσων και βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων για την συντήρηση και λειτουργία, επί χρονικού διαστήματος τριών ετών, του οδικού δικτύου των νησιών, Νάξου, Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Αντιπάρου και Αμοργού,  αρμοδιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 

Αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου προγράμματος  παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο των νησιών, το οποίο  βρίσκεται σε εξέλιξη  και βασίζεται σε νέα φιλοσοφία με στόχο μια διοίκηση αποτελεσματική και σε διαρκή ετοιμότητα. Μέσα από διαγωνισμούς ανάδειξης αναδόχων για διάστημα τριών ετών, θα υπάρχουν συνεχώς ενεργές εργολαβίες για άμεσες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο των νησιών, ανά πάσα στιγμή και για όποιο πρόβλημα προκύψει. Για πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη, ο ανάδοχος να αναλαμβάνει και την ευθύνη τεχνικής εποπτείας του οδικού δικτύου, ώστε να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται άμεσα τυχόν προβλήματα.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Κατερίνα Μονογυιού: Η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας αποτελεί τη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδος.

Κατερίνα Μονογυιού: Η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας αποτελεί τη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδος .Τη Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 έρχεται προς κύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων η αμυντική συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας κατά την οποία οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν την έγκρισή της. Η συμφωνία αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας και δημιουργεί νέα δεδομένα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. 

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ταξιδιών εξοικείωσης υλοποιεί ο Δήμος Πάρου για την προώθηση και προβολή του νησιού στην παγκόσμια τουριστική αγορά

Ο Δήμος Πάρου συνεχίζοντας την προσπάθεια για προώθηση, ανάδειξη και καθιέρωση του νησιού ως τουριστικό προορισμό στις προτιμήσεις των διεθνών αγορών, συμμετείχε τον Σεπτέμβριο στη διοργάνωση ταξιδίου εξοικείωσης στο νησί μας της Ελληνοαμερικανίδας luxury travel blogger Katherine Banks, των Γερμανών travel bloggers Ella & Thomas Jastram και του ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού "Heritage TV".

Η κ. Katherine Banks (https://travelinggreek.com/blog) εξειδικεύεται στον τουρισμό πολυτελείας και επισκέφθηκε την Πάρο στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στον οίνο και στην αμπελουργία. 

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το νησί οι Γερμανοί travel bloggers Ella & Thomas Jastram, δημιουργοί του γερμανικού travel blog greece-moments.com. Πρόκειται για το πρώτο σύγχρονο γερμανικό travel blog που αφορά ελληνικούς προορισμούς, με πολυετή εμπειρία και αυθεντικές αναφορές.

Κτηματολόγιο: Παράταση συλλογής δηλώσεων σε Κυκλάδες και Ρέθυμνο


Παρατείνεται μέχρι την 22η Νοεμβρίου 2021 η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, σε περιοχές των Κυκλάδων και αντίστοιχα μέχρι την 15η Νοεμβρίου 2021 σε περιοχές του Ρεθύμνου.

Όσες και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gov.gr

Η νέα προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις Κυκλάδες λήγει στις  22-11-2021 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 5-1-2022 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Για το Ρέθυμνο λήγει στις  15-11-2021 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 30-12-2021 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Οι περιοχές στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:

«ΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» Το νέο τεύχος και τα περιεχόμενά του

  


Μόλις κυκλοφόρησε  το τεύχος 39 (Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου 2021) του τριμηνιαίου περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, με αξιόλογη, όπως πάντα, επιστημονική και λογοτεχνική ύλη.

Στο νέο τεύχος θα βρείτε το τρίτο μέρος της δημοσίευσης τμημάτων από το υπό έκδοσιν βιβλίο του ομότ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Προμπονά, που έχει γενικό τίτλο Ο Όμηρος και ο ναξιακός βίος και λόγος. Επίσης, το τεύχος περιλαμβάνει άρθρα των Δ. Σιδερή για τον κορωνοϊό και τη σχέση του με την…Κόρωνο, Τασίας Δεουδέ για τους «τελευταίους θησαυροφύλακες», τους σπόρους των μπουρνελάτων φασολιών, Βασίλη Φραγκουλόπουλου, που συνεχίζει τη μελέτη του για τα Αριστεία Ναξίων αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, Νίκου Δέτση για τα Αρχαία Ιερά της Νάξου και τις λατρευτικές πρακτικές σ' αυτά, Ευάγγελου Μανωλά για το Αιγαίο του Robert McCabe.  Ο ίδιος σχολιάζει, όπως σε κάθε τεύχος, μια παλιά φωτογραφία, εδώ ενός περιπλανώμενου επαγγελματία στην παραλία της Χώρας Νάξου. 

Στην ενότητα Λόγος και Τέχνη φιλοξενούνται κείμενα και ποιήματα των Δ. Νανούρη, Ιωάννη Βερώνη, Μιχαήλ Δέτση, Λιλής Βασιλάκη, Γ. Προμπονά (Κότε) και Στέφανου Ψαρρά.

Το Ναξ-Αρχείον δημοσιεύει ένα ανέκδοτο έγγραφο για τους Κρήτες πρόσφυγες στη Νάξο κατά την Ελληνική Επανάσταση, ενώ η στήλη Ναξιακά Θέματα και Νάξιοι συγγραφείς επισκοπεί τη σχετική βιβλιογραφική και αρθρογραφική παραγωγή.

Τέλος ο Ιωάννης Προμπονάς επισημαίνει παροράματα στον άρτι εκδοθέντα από τον Ιωάννη Χατζάκη (Ακαδημία Αθηνών) Κώδικα 85 του νοταρίου Νάξου Ιωάννη Μηνιάτη (1668-1676).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το νέο ή παλαιότερα τεύχη του περιοδικού  ΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ από τον Εκδότη του Ιωάννη Σ. Βερώνη (φορητό τηλέφωνο: 6944290450) και από τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής ή αποστέλλοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@veronis.net, όπου μπορούν να δηλώσουν και τη συνδρομητική εγγραφή τους. 


Συνημμένα

-το εξώφυλλο και το εσώφυλλο των Ναξιακών Γραμμάτων.

-ο πίνακας των περιεχομένων.


Οι νικητές για το Νόμπελ Χημείας 2021 είναι οι Benjamin List και David McMillan «για την ανάπτυξη ασύμμετρης οργανοκατάλυσης».



Ο Γερμανός επιστήμονας Benjamin List και ο Αμερικανός David McMillan τιμήθηκαν με το Νόμπελ για την ανάπτυξη ενός νέου εργαλείου κατασκευής μορίων που επέτρεψε να "πρασινίσει" η Χημεία και να βελτιωθεί η φαρμακευτική έρευνα όπως ανακοίνωσε η επιτροπή που απονέμει τα βραβεία.
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2021 Nobel Prize in Chemistry to Benjamin List and David W.C. MacMillan “for the development of asymmetric organocatalysis.”
Building molecules is a difficult art. List and MacMillan are awarded the Nobel Prize in Chemistry 2021 for their development of a precise new tool for molecular construction: organocatalysis. This has had a great impact on pharmaceutical research, and has made chemistry greener.

Δένδιας: Οι ενέργειές μου είναι προϊόν στενής και ειλικρινούς συνεργασίας με τον Πρωθυπουργό

Την «απάντηση» του έδωσε πριν από λίγο ο Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στο facebook στα σενάρια περί «προβληματικής σχέσης» του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Κατανοώ την ανάγκη (κατ’ εξοχήν) του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω απόλυτης ένδειας πολιτικής πρότασης, να προσπαθεί να οικοδομήσει μία εικόνα διαφοροποίησής μου από τον Πρωθυπουργό, σε μία σειρά θεμάτων.

Καθιστώ σαφές, άπαξ και διά παντός: Ως Υπουργό Εξωτερικών με επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την κυβέρνησή του εκπροσωπώ και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, όπως τονίζω σε κάθε ευκαιρία. Οι ενέργειές μου είναι το προϊόν της στενής και ειλικρινούς συνεργασίας μου μαζί του και η ισχυρή προσήλωσή μου στην επιτυχία των κυβερνητικών στόχων είναι δεδομένη».

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ αγάπησε τον Βενιζέλο

Κάποτε ήταν ένας από τους πιο διαβολικούς εχθρούς, η ίδια του η πολιτική ύπαρξη προκαλούσε. Οταν ρώτησε όμως τι συμβαίνει με την πανδημία και το ποσοστό των νεκρών στην Ελλάδα, πήραν τις σχετικές τοποθετήσεις του και τις αποστήθισαν σαν να επρόκειτο για πολύτιμες εσωτερικές κομματικές μπροσούρες.

Του  Δημήτρη Ευθυμάκη

Ηταν ένας από τους πιο διαβολικούς εχθρούς τους. Ο αντιπρόεδρος του Σαμαρά, αυτός που τα άρπαξε από τη Novartis και του στήσανε κάλπη καταδίκης μέσα στο Κοινοβούλιο, ο θεωρητικός της επιβολής των μνημονίων, ο τύπος που χρησιμοποιούσε ανέκαθεν τις γνώσεις και την ευφράδειά του για να διαστρέφει την πραγματικότητα, ο εμπνευστής του ΕΝΦΙΑ, ο ιδιοκτήτης των υποβρυχίων που έγερναν, αυτός που ως αρχηγός μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ από λαϊκό κόμμα σε παρακολούθημα της Δεξιάς. Τα έγραψα όλα ή απομένουν κι άλλα τόσα μέσα στο διαχρονικό και υστερικό κατηγορητήριο του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου;

Το ΚΕΚ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενισχύει τη συνεργασία του με το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου



Εν όψει του σχεδιασμού της νέας περιόδου υλοποίησης εκπαιδευτικών δράσεων από το Περιφερειακό ΚΕΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, οι οποίες χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε η Διευθύνουσα Σύμβουλος κ. Βάνα Μανωλάκη με τον νέο Πρόεδρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, κ. Σέργιο Αϊβάζη. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις Ενημέρωσης Επιμόρφωσης και Κατάρτισης», την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις της νέας πτέρυγας του Μουσείου, αφορούσε την από κοινού διοργάνωση νέων σεμιναρίων σε θεματικές σχετικές με τον πολιτισμό και τις τέχνες, τα οποία έρχονται ως φυσική συνέχεια της προϋπάρχουσας επιτυχούς συνεργασίας των δύο φορέων. 

Με διπλάσιους πόρους το Νότιο Αιγαίο υποδέχεται τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027

 

Στο τελικό στάδιο η διαβούλευση για τη διαμόρφωση των στρατηγικών επιλογών σε περιφερειακό επίπεδο για τα κρίσιμα αναπτυξιακά ζητήματα της επόμενης επταετίας

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Με την αισιοδοξία που απορρέει από τον υψηλότερο στην Ελλάδα ρυθμό απορρόφησης των πόρων του τρέχοντος Επιχειρησιακού Προγράμματος  Νοτίου Αιγαίου 2014 – 2020, αλλά κυρίως από τη μεγάλη αύξηση των πόρων – σχεδόν διπλάσιοι -  που κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 θα εισρεύσουν στο Νότιο Αιγαίο, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος άνοιξε σήμερα την Ημερίδα Διαβούλευσης για το Σχέδιο  Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2021-2027, που οργάνωσαν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου, για τον σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

 

Ο Τσίπρας, ο Βενιζέλος, μια συμφωνία και μια ξεφτίλα


Είναι καταπληκτικό, πως ένα κόμμα που ασκεί ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μπορεί ούτε να μπουσουλήσει χωρίς δάνειες απόψεις
Δεν παρεξέκλινε ούτε σε ένα «και» στις προβλέψεις των αναλυτών ο κ. Αλέξης Τσίπρας και με μια εξαιρετική προσήλωση στην κομμουνιστογενή καταγωγή του επιβεβαίωσε απολύτως τις σχετικές εκτιμήσεις: ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, εκτός εάν… δικαιωθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος!
Του Χρήστου Υφαντή
Δεν είναι τρολ, είναι η μαύρη αλήθεια για την αξιωματική αντιπολίτευση, μια καίρια επιλογή της σε