slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μπογδάνος: Ήμουν απέναντι στον Κασιδιάρη, ο Δένδιας είχε κακή πληροφόρηση

 «Μέχρι χθες υπήρχαν πολλοί που έκριναν τις τοποθετήσεις μου, ως μία αλληλουχία δηλώσεων ως ‘σανό’ για να οδηγήσω πλήθη. Σήμερα έλαβαν τις απαντήσεις τους. Είμαι αδιαπραγμάτευτος στις Αρχές μου», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, μία μέρα μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Στις πρώτες τηλεοπτικές δηλώσεις του που έκανε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, χαρακτήρισε τον «αντικομμουνισμό» ως «απαραίτητη συνεκτική αρχή του φιλελευθερισμού».

Διεκδικούν με κοινή “φωνή” τον μειωμένο ΦΠΑ,Συμπορεύονται στον αγώνα ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με δεδομένη την εξαιρετικά καλή πορεία των νησιών στον τουρισμό τη φετινή σεζόν

Εξαιρετικές επιδόσεις για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα παρά την υγειονομική κρίση, γεγονός που σημαίνει έσοδα για τη χώρα και θα αναφερθεί στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
/ Συντάκτης:https://www.koinignomi.gr/ Άννα - Τερέζα Δαλμυρά



Την επαναφορά του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά διεκδικούν ξανά και από κοινού η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρόδο, τέλος Οκτωβρίου, οπότε και θα τεθεί προς τον ίδιο, τεκμηριωμένο το σχετικό και ιδιαιτέρως σημαντικό αίτημα.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

 

Η iSea μαζί με το Interreg VA Greece Cyprus 2014 2020 και την υποστήριξη του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων γιορτάζουν την Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας (EC DAY 2021).
Στο πλαίσιο του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός της παραλίας Αγίου Προκοπίου, ενώ οι συμμετέχοντες  θα έχουν την ευκαιρία να καταγράψουν μέσω της εφαρμογής #iNaturalistGR τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Άρθρο («Επιπτώσεις της ενδο-οικογενειακής βίας στην ψυχική υγεία των γυναικών»)

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΡΟΥ

 

«Επιπτώσεις της ενδο-οικογενειακής βίας στην ψυχική υγεία των γυναικών»


Η 10η Οκτωβρίου, έχει καθιερωθεί, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας», με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της ψυχικής υγείας, ως μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής, καθώς και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου πληθυσμού αναφορικά με τις ψυχικές ασθένειες και τους παράγοντες που επιβαρύνουν την ψυχική υγεία. 


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η βία αποτελεί έναν από τους κυριότερους κοινωνικούς παράγοντες που σχετίζονται αρνητικά με την ψυχική υγεία των ατόμων. Επιπλέον, ένα ιδιαίτερα επιβαρυντικό είδος βίας, για την ψυχική υγεία, θεωρείται η ενδο-οικογενειακή βία με θύματά της να είναι κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά τους. Πρόκειται για τη λεκτική, ψυχολογική/ συναισθηματική, σωματική, σεξουαλική ή/και οικονομική κακοποίηση που ασκείται μεταξύ πρώην ή νυν συζύγων/συντρόφων ή άλλων μελών μιας οικογένειας.


Οι συνέπειες της ενδο-οικογενειακής βίας μπορεί να είναι σωματικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές και θεωρείται πλέον δεδομένο ότι προκαλούν πολύπλευρο πλήγμα στην ποιότητα ζωής των γυναικών. Αναφορικά με τις επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία των γυναικών, φαίνεται ότι αυτές επιδρούν αρνητικά τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε γνωσιακό επίπεδο. Η μειωμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, το αίσθημα ντροπής και ενοχής, η αμφιβολία και η ανασφάλεια, η καταθλιπτική διάθεση και οι εκδηλώσεις φόβου και άγχους είναι μόνο μερικές από τις κυριότερες επιπτώσεις της ενδο-οικογενειακή βίας στην ψυχική υγεία των γυναικών.  Οι γυναίκες επιζώσες έμφυλης και ενδο-οικογενειακής βίας διακατέχονται συνήθως απο μια έντονη αίσθηση κινδύνου, καθώς και από έντονες και επίμονες μνήμες ή εικόνες από τη βίαιη κατάσταση που έζησαν, ενώ είναι πιθανό να έχουν μια μόνιμη στάση ψυχικής ετοιμότητας, φοβούμενες ότι κάτι κακό θα συμβεί. Παράλληλα, συχνά, επιρρίπτουν στον εαυτό τους την ευθύνη για τη βίαιη συμπεριφορά που βιώνουν και προσπαθούν να βελτιώσουν τη δική τους στάση και συμπεριφορά απέναντι στον δράστη. Επίσης, είναι πιθανό να αισθάνονται ότι οι καταστάσεις που βιώνουν συμβαίνουν μόνο σε εκείνες, γεγονός το οποίο ενισχύει την υποτιμητική εικόνα που διατηρούν για τον εαυτό τους, δημιουργώντας συγχρόνως ένα αίσθημα ντροπής, αβοηθησίας και μοναξιάς που πολλές φορές έχει ως συνέπεια την κοινωνική τους απομόνωση.


Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η βία σε όποιο είδος και μορφή και αν εμφανίζεται, έχει σοβαρές συνέπειες, τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των γυναικών. Η ανοχή και η σιωπή απέναντι στη βία το μόνο που κάνουν είναι να συντηρούν το συγκεκριμένο φαινόμενο, με αποτέλεσμα η ζωή της γυναίκας να καταλήγει έρμαιο στα χέρια του δράστη, υπονομεύοντας την αυτοεκτίμηση, την αυτονομία και την ικανότητά της να σκέφτεται και να ενεργεί ανεξάρτητα. Κάθε γυναίκα που βιώνει οποιαδήποτε μορφή βίας είναι σημαντικό να ενθαρρύνεται να βρει τη δύναμη να αναζητήσει βοήθεια, να αναγνωρίσει ότι δεν είναι μόνη και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται για τη βίαιη συμπεριφορά που δέχεται. Με την κατάλληλη υποστήριξη σε κοινωνικό, ψυχολογικό και νομικό επίπεδο, η γυναίκα μπορεί να «σπάσει τη σιωπή» της, να βγει από την κακοποιητική κατάσταση που βιώνει και σταδιακά να επανακτήσει την αυτοπεποίθησή της, να θέσει νέους στόχους και να δημιουργήσει τη ζωή που πραγματικά επιθυμεί και της αξίζει. 


Για όλες τις γυναίκες που βιώνουν κακοποιητικές συμπεριφορές υπάρχουν πανελλαδικά δομές στήριξης (44 Συμβουλευτικά Κέντρα, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900) που στοχεύουν στην προσωπική, κοινωνική και εργασιακή ενδυνάμωσή τους. Σε τοπικό επίπεδο, κάθε γυναίκα που χρειάζεται υποστήριξη για περιστατικά ενδο-οικογενειακής ή/και έμφυλης βίας, μπορεί να επικοινωνήσει με το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ). Οι υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου είναι δωρεάν και τα στελέχη του παρέχουν πληροφόρηση, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη σε ενήλικες γυναίκες θύματα έμφυλης βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων, με πλήρη σεβασμό στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων και την τήρηση του απορρήτου της συμβουλευτικής διαδικασίας. 




Στοιχεία επικοινωνίας Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου

Διεύθυνση: Φολεγάνδρου 2, 84100 Ερμούπολη, Σύρος

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 08:00-16:00

Τηλέφωνο: 22810 76496

E-mail: ermoupoli@isotita.gr


 


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΓΚΑΣ ΜΠΙΛΙΡΑΚΗ - ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ





 

Μήνυμα για τα εθνικά ζητήματα του Γερουσιαστή Γκας Μπιλιράκη, από τη Ρόδο

 

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Ελληνοαμερικανό Γερουσιαστή

Τον Καλυμνιακής καταγωγής Γερουσιαστή των ΗΠΑ,  Γκας Μπιλιράκη, υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος,   το απόγευμα της Τετάρτης, στο γραφείο του στη Ρόδο.

Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής  του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και Πολιτειακός Γερουσιαστής στην 12η περιφέρεια της Φλόριντας των ΗΠΑ,  βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα και την περασμένη Δευτέρα τιμήθηκε σε ειδική τελετή από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ είχε συνάντηση και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ανακοίνωση προγράμματος 12ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου Συλλόγων Γυναικών

"Κυκλαδίτισσες & Πολιτιστική Κληρονομιά

Δημιουργικές θεματοφύλακες ή απλές Παρατηρήτριες;"


Το πρώτο υβριδικό Συνέδριο της ΟΣΥΓΥ είναι γεγονός!


Το έμπρακτο ενδιαφέρον για την νέα πολιτιστική δημιουργία καθώς και την διάσωση και την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς των Κυκλάδων αποτυπώνεται στο πρόγραμμα του 12ο Πανκυκλαδικού Συνέδριου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων που διοργανώνεται στα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου από την Παρασκευή 8 έως την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021. Θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους 4 Συλλόγους Γυναικών της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου-Αντιπάρου: Σύλλογος Γυναικών Αντιπάρου, Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου, Σύλλογος Γυναικών Μάρπησσας και Σύλλογος Γυναικών Πάρου "Αρηίς".

Έκοψαν εδώ και 1,5 χρόνο το επίδομα στέγασης χιλιάδων ανασφάλιστων υπερηλίκων με ολέθριες επιπτώσεις για την επιβίωσή τους




Έκοψαν εδώ και 1,5 χρόνο το επίδομα στέγασης χιλιάδων ανασφάλιστων υπερηλίκων με ολέθριες επιπτώσειςγια την επιβίωσή τους  

 

 Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε μαζί με άλλους 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων διότι:

Κερατάς και ... δαρμένος!

Γράφει ο Γιάννης Δ. Πρεβενιός
Η είδηση ...
Η γιαγιά που πυροβόλησε τον ληστή που την απειλούσε, σε χωριό στην Ηλεία, μίλησε στον ΑΝΤ1 υπογραμμίζοντας πως δεν είχε πρόθεση να τον σκοτώσει. Σε βάρος της ηλικιωμένης σχηματίστηκε δικογραφία για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Ο σχολιασμός....

Κ. Μονογυιού: Διοργανώσεις όπως οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού συμβάλλουν στην ενίσχυση του τουρισμού μας


Κ. Μονογυιού: Διοργανώσεις όπως οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού συμβάλλουν στην ενίσχυση του τουρισμού μας

  Η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μονογυιού, παρευρέθηκε στην έναρξη των τρίτων Παγκοσμίων Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού, στους οποίους παίρνουν μέρος περισσότεροι από 3.500 αθλητές, αθλήτριες και αθλούμενους από 37 χώρες. Η βουλευτής Κυκλάδων κ. Κατερίνα Μονογυιού δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα που

Καθολικά αποδεκτή με 579 ψήφους υπέρ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Έκθεση για την προστασία των αναπήρων!

Σαράντα τρεις δράσεις ψηφιοποίησης και απλούστευσης διαδικασιών στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσαν Γ. Πλακιωτάκης και Κ. Πιερρακάκης

Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Προγραμματική συμφωνία για την ένταξη 43 δράσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών υπέγραψαν το πρωί της Πέμπτης ο ΥΝΑΝΠ Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, με τον συντονισμό των δράσεων να πραγματοποιείται από τον Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Τρεις εξ' αυτών χαρακτηρίζονται ως δράσεις – τομές οι οποίες αναβαθμίζουν δομικά τον τρόπο λειτουργίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Συγκεκριμένα, οι δράσεις αυτές αφορούν :

Γυρίσματα της εκπομπής της ΕΡΤ «Η τέχνη του δρόμου» στην Πάρ

ο


Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, ο Δήμος Πάρου συμμετείχε στα γυρίσματα της εκπομπής της ΕΡΤ «Η τέχνη του δρόμου» στην Πάρο κατά το διάστημα 04-07 Οκτωβρίου 2021. 

Επίσκεψη Ανδρέα Ξανθού και Νίκου Συρμαλένιου την Τρίτη 12 Οκτωβρίου στην Σαντορίνη

 

Την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 θα επισκεφθούν  τη Σαντορίνη  ο πρώην Υπουργός και Τομεάρχης υγείας του Σύριζα Π.Σ βουλευτής Ανδρέας Ξανθός και ο βουλευτής Κυκλάδων  του κόμματος Νίκος Συρμαλένιος. Θα επισκεφθούν το Γ.Ν.Θ και  θα  συναντηθούν με την διοικηση του νοσοκομείου ,το σωματειο εργαζομένων και το

Ερώτηση στη Βουλή για τις Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και εκατοντάδες χαμένες εκπαιδευτικές ώρες εβδομαδιαίως σε γενική και ειδική αγωγή στα σχολεία των Κυκλάδων κατέθεσε ο Νίκος Συρμαλένιος




Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και εκατοντάδες χαμένες εκπαιδευτικές ώρες εβδομαδιαίως σε γενική και ειδική αγωγή στα σχολεία των Κυκλάδων: Ο Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή
Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση για τις σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού σε γενική και ειδική αγωγή στα σχολεία των Κυκλάδων.
Σύμφωνα με την ερώτηση, ένα μήνα σχεδόν από την έναρξη του σχολικού έτους και παρά τις διαβεβαιώσεις της Υπουργού Παιδείας ότι δεν υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικούς και όλα λειτουργούν κανονικά, η πραγματικότητα, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της β’ φάσης προσλήψεων αναπληρωτών, τη διαψεύδει.
Η κατάσταση στη λειτουργία των σχολείων στις Κυκλάδες παραμένει τραγική. Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στην ανακοίνωση της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων (https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/359690_tragiki-katastasi-stis-kyklades-110-ta-kena-stis-kyklades-horis-parallili-ta ), η «κανονικότητα» την οποία επικαλέστηκε η Υπουργός Παιδείας για τη λειτουργία των σχολείων, στις Κυκλάδες «μεταφράζεται» σε 110 κενά εκπαιδευτικών και 2300 χαμένες εκπαιδευτικές ώρες εβδομαδιαίως σε γενική και ειδική αγωγή.
Στα σχολεία στα νησιά των Κυκλάδων υπάρχουν σοβαρά εκπαιδευτικά κενά και μορφωτικές ελλείψεις για τους μαθητές καθώς σε πολλά δεν υπάρχουν καθηγητές για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
Τραγικό, δε, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν παιδιά με σοβαρές ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες που δεν έχουν καμία υποστήριξη στο σχολείο, καθώς δεν έχουν προσληφθεί καθηγητές για την παράλληλη στήριξη. Το ΥΠΑΙΘ προχώρησε σε εξορθολογισμό των θέσεων , προσλαμβάνοντας ένα εκπαιδευτικό για να παρέχει παράλληλη στήριξη σε δύο ή και τρεις μαθητές. Γι αυτό το λόγο και επειδή δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, αρκετοί οι διευθυντές/ντριες των σχολείων, προκειμένου να βοηθήσουν τους μαθητές με εγκεκριμένη γνωμάτευση για παράλληλη στήριξη, διαθέτουν τις πλεονάζουσες ώρες εκπαιδευτικών γενικής παιδείας για να υποστηρίξουν τους μαθητές. Οι σοβαρές μειώσεις του αριθμού πρόσληψης εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης, επηρεάζουν σοβαρά τους μαθητές με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, την ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης και δυσχεραίνουν την εργασία των εκπαιδευτικών.
Επίσης, η υποβάθμιση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, των καλλιτεχνικών και της πληροφορικής, έχει ως αποτέλεσμα σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων τα μαθήματα αυτά να διδάσκονται ελάχιστα ή και καθόλου, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι η Παιδεία δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης. Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά η εκπαίδευση και οι μαθητές μας στη νησιωτική Ελλάδα βιώνουν τον αποκλεισμό από τη πρόσβαση στη γνώση και ιδιαίτερα από τα ειδικά μαθήματα, αυτά που προωθούν την ανάπτυξη ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


Η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή



…στη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας

ΒΙΝΤΕΟ