slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η 14 Μαρτίου 2021 ,ήταν ιδιαίτερα σημαντική για όλους μας και το μέλλον της οικονομίας μας,

Του  Γιώργου Βακόνδιου 

Η χθεσινή μέρα,14-3-2020,ηταν ιδιαίτερα σημαντική για όλους μας και το μέλλον της οικονομίας μας, αλλά κάποιοι θα θυμούνται από αυτή την μέρα  την τραγική και λαϊκίστικη επίθεση του Τσίπρα  προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Ά. Γεωργιάδη, με αφορμή μια βάπτιση! 

Βεβαίως ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε με τον πλέον εύστοχο τροπο και η παράσταση έληξε με τον Τσίπρα να δραπετεύει από την αίθουσα της Βουλής. 

Αυτές είναι οι εντυπώσεις, αλλά η ουσία της ημέρας ήταν άλλου.

Ο Δήμαρχος Νάξου: Ζητά διαζύγιο από την περιφερειακή Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων


Εμμένει στην απόφασή του να εξαιρεθεί ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με νομοθετική ρύθμιση από την ένταξή του στον περιφερειακό φορέα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπως δήλωσε στον sky ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως προτεραιότητα πρέπει να έχει η υλοποίηση των έργων, όπου παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση καθώς θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2023.

Απάντηση Μακρή στο ΜέΡΑ25 για την μετονομασία του ΓΕΛ Νάξου σε "Μανώλης Γλέζος"


Φωτο: mathe.gr
Σε ερώτησης των βουλευτών του ΜέΡΑ25, για την μετονομασία του ΓΕΛ Νάξου σε "Μανώλης Γλέζος", υφυπουργός Παιδείας, κ. Ζωή Μακρή, επισημαίνει, ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση για την μετονομασία του ΓΕΛ Νάξου σε "Μανώλης Γλέζος", μεταβιβάστηκε αυθημερόν, την 8η Οκτωβρίου 2020, στη Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η αλλαγή της ονομασίας στο πληροφοριακό σύστημα myschool - με τη φροντίδα του ΥΠΑΙΘ. Επίσης, τηρείται η νέα ονομασία στα έγγραφα του σχολείου και άλλαξε η σφραγίδα του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Γλέζος - με τη φροντίδα του Διευθυντή του σχολείου. Για την αλλαγή ταμπέλας του σχολείου, η υφυπουργός Παιδείας η κ. Μακρή ενημερώνει, ότι αρμόδιος φορέας για τις λειτουργικές δαπάνες είναι ο εκάστοτε Δήμος και η

Γιώργος Χατζημάρκος: «Χρέος μας να καταστήσουμε τα νησιά μας χώρο ίσων ευκαιριών, σύμφωνα με την ιδρυτική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»


 

Σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και  άρση των διαχρονικών αδικιών εις βάρος των νησιών, ζήτησε ο Περιφερειάρχης στην διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό του Νοτίου Αιγαίου

 

Σε τηλεδιάσκεψη με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας συμμετείχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. 

Η Πάρος εξειδικεύει τις επαφές με τη Γερμανία και επανέρχεται στην τουριστική αγορά του Ισραήλ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  • Με την ολοκλήρωση των σημαντικών επαφών  που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ΙΤΒ Βερολίνου, ο Δήμος Πάρου επανέρχεται στο Ισραήλ με νέες, μετά τον Φεβρουάριο, διαδικτυακές συναντήσεις, αυτήν τη φορά μέσω του ΕΟΤ και με συμμετοχή στην πλατφόρμα της έκθεσης ΙΜΤΜ του Τελ Αβιβ.

  • Πρόκειται για τον έβδομο κύκλο που πραγματοποιεί από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου με προοπτική να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο.

Οι επαφές μέσω της ΙΤΒ ήταν χρήσιμες, εποικοδομητικές και αισιόδοξες. Οι συνομιλητές των εκπροσώπων του Δήμου προέρχονταν κυρίως από τον χώρο της ταξιδιωτικής αγοράς της Γερμανίας, με ειδικότητα κυρίως στον εναλλακτικό τουρισμό, πράγμα που διασφαλίστηκε με τη χρήση των προνομίων που παρείχε η έκθεση για τη διερεύνηση επαφών με επαγγελματίες με αντίστοιχα ενδιαφέροντα. Επιλεκτικές ήταν και οι συναντήσεις με bloggers και δημοσιογράφους που ασχολούνται με τον πολιτιστικό, αθλητικό, πεζοπορικό, ποδηλατικό και θαλάσσιο τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων για wind και kite surf.

Η στρατηγική του Δήμου έλαβε υπόψη την τάση για φυσιολατρικό τουρισμό, η οποία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που αντικατοπτρίζεται στις συχνές αναζητήσεις στη Google μέσω συγκεκριμένων λέξεων-κλειδιά. Το καλοκαίρι του 2020 οι αναζητήσεις για πεζοπορία και περιηγήσεις με ποδήλατα είχαν πολύ μεγαλύτερη συχνότητα έναντι του 2019. Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από τις επισκέψεις στις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες της Γερμανίας σχετικά με δραστηριότητες στην ύπαιθρο, οι οποίες κατέγραψαν μεγάλη αύξηση το 2020. Για παράδειγμα, η ιστοσελίδα Komoot είχε 8,5 εκατ. επισκέψεις τον Ιούλιο του 2020 έναντι 4 εκατ. τον Ιούλιο του 2019. Η Πάρος φαίνεται να "αγγίζει" τις προτιμήσεις των Γερμανών, και όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, προτείνεται για πεζοπορία στον Αρμενιστή και ποδηλασία στη Νάουσα.

(https://www.komoot.com/discover/Aegean_Sea/@37.4154514%2C26.0347777?sport=hike) και  (https://www.komoot.com/smarttour/1258927).

Οι επαφές με τη γερμανική αγορά θα συνεχιστούν και πέραν των χρονικών ορίων της συγκεκριμένης έκθεσης, δεδομένου ότι η πλατφόρμα www.itb-now.com θα παραμείνει ενεργή έως και τις 31  Μαΐου, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται ειδικές προωθητικές ενέργειες που θα πλαισιώσουν τις νέες συναντήσεις που θα ακολουθήσουν.

Σημειώνεται τέλος ότι η Πάρος γνωρίζει σημαντική προβολή στη Γερμανία από τις αρχές Ιανουαρίου χάρη στο reality  "Are you the one" του τηλεοπτικού σταθμού RTL τα επεισόδια του οποίου γυρίστηκαν το περασμένο φθινόπωρο με εκατομμύρια τηλεθέαση.ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΣΥ ΝΑΞΟΥ

 Αναρτήθηκε από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου η Διακήρυξη για μίσθωση κτιρίου στη Χώρα της Νάξου για τη μεταστέγαση του ΚΕΣΥ Νάξου, λόγω στενότητας χώρου του υφιστάμενου κτιρίου (την έχουμε αναρτήσει και στον ιστότοπό μας). Η μεταστέγαση του ΚΕΣΥ στη Χώρα θα έχει πολλαπλά οφέλη στην υποστήριξη των σχολείων και οικογενειών της Νάξου και των υπόλοιπων 9 νησιών της περιοχής αρμοδιότητάς του.

Αν γνωρίζετε ιδιοκτήτες κτιρίων με τα παρακάτω χαρακτηριστικά, θα παρακαλούσαμε να τους ενημερώσετε σχετικά προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. 

Επισυνάπτουμε τη Διακήρυξη και την περίληψή της.

Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης: «Ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος των μικρών εκμεταλλεύσεων»

 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενός μακρόπνοου προγράμματος με ορίζοντα το 2040, ενός οράματος για το μέλλον των αγροτικών περιοχών για το οποίο έχει δεσμευτεί, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Επίτροπο Γεωργίας.

Ο  αγροτικός  τομέας και οι αγροτικές περιοχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται  σήμερα αντιμέτωποι  με  μία  σειρά  από προκλήσεις, οι οποίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική αναπτυξιακή προοπτική τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος αυτών των προκλήσεων, έχει δεσμευτεί στην εκπόνηση ενός  μακρόπνοου σχεδίου για το μέλλον των αγροτικών περιοχών με ορίζοντα το 2040.

Αυτό το σχέδιο που θα ανακοινωθεί στα μέσα του 2021, σκοπεύει να καλύψει σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως τα χαμηλά επίπεδα εισοδήματος, η δημογραφική αλλαγή ή ερημοποίηση των αγροτικών περιοχών, το ψηφιακό χάσμα, και η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες.

 

Αναλυτικά η ερώτηση:

Κοινό Τηνίων - Βλέπεις το χωράφι σου πράσινο;

"Γιατί καθυστερεί η αξιολόγηση του Προγράμματος "ΝΗΣΙδΑ" της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ";

Η οικονομική "ασφυξία " που βιώνουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής μας καθημερινά αυξάνει! Σε δυσχαιρεστερη θέση βρίσκονται οι επιχειρήσεις της εστίασης και του λιανικού εμπορίου.
Η αγωνία και τα προβλήματα μεγαλώνουν με δεδομένη τη μετάθεση έναρξης της τουριστικής περιόδου και των αμφιβόλων οικονομικών αποτελεσμάτων της για τα νησιά μας.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2020 , στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου "Ενίσχυση μικρών και πολυ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid/19 " -γνωστό ως "ΝΗΣΙδα"- προϋπολογισμού 35εκατομμυριων ευρώ, 10.194 επιχειρήσεις αιτήθηκαν οικονομική ενίσχυση.

«Υγειονομικά ασφαλής επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας» - Επίκαιρη Επερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 Την Επίκαιρη Επερώτηση συνυπογράφει ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος

                     ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

·         Τουρισμού

·         Υγείας

 

Θέμα: «Υγειονομικά ασφαλής επανέναρξη  της τουριστικής δραστηριότητας»

Το 2020 σημαδεύτηκε από μια αναπάντεχη υγειονομική κρίση η οποία οδήγησε σε τρομακτική ύφεση την  παγκόσμια οικονομία. Η ελληνική οικονομία κλυδωνίζεται ιδιαίτερα, λόγω της πολύ μεγάλης εξάρτησης από τον ελληνικό τουρισμό. Οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, διαμορφώνονται σε τρία επίπεδα (α) την διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και των ανθρώπων  του τουρισμού, (β) την επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας σε ένα πλαίσιο υγειονομικής ασφάλειας τόσο για τους  επισκέπτες όσο και για τους  κατοίκους της χώρας μας  και (γ) την αναμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό.

Φίλιππος Φόρτωμας: «Επένδυση εθνικής σημασίας για τον ορυκτό μας πλούτο»


Ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, μίλησε την Τετάρτη 17 Μαρτίου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αντικείμενο την κύρωση σύμβασης με την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.