slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σαμαράς: Βατερλώ προβλέψεων και πολιτικών της κυβέρνησης


«Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα ως “σωτηρία” της Ελλάδας, εκείνο που ως προχθές απέκλειε ως επιζήμιο και αχρείαστο: Επί πλέον δραστικά μέτρα περιστολής, πολύ χειρότερα από όσα ήδη πάρθηκαν και τα οποία ως προχθές κρίνονταν απολύτως “επαρκή”.

Βρισκόμαστε μπροστά στην ομολογία ενός αληθινού Βατερλώ προβλέψεων και πολιτικών της κυβέρνησης: Προέβλεψαν την φετινή ύφεση στο -0.3% και σήμερα παραδέχονται ότι η ύφεση θα είναι υπερδεκαπλάσια, θα φτάσει το -4%!

Μας διαβεβαίωναν ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επαρκεί πλήρως, για φέτος. Τώρα ομολογούν ότι έχει ουσιαστικά αποτύχει και επιβάλουν νέα μέτρα πολύ πιο δραστικά, με νέες αυξήσεις εμμέσων φόρων και νέες περικοπές αμοιβών στο δημόσιο.

Ή μας έλεγαν ψέματα ως τώρα, ή έχουν χάσει προ πολλού τον έλεγχο. Είτε συμβαίνουν και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση έχουν ξοδέψει κάθε απόθεμα αξιοπιστίας μέσα σε λίγους μήνες.

Σήμερα δίνουν πολύ μεγαλύτερη δόση από ένα “φάρμακο” που ήδη απέτυχε. Σήμερα κινδυνεύουμε περισσότερο από την υπερβολική δόση του «φάρμακου», παρά από την ίδια την “ασθένεια”.

-- Επί πλέον στα νέα μέτρα που ανακοινώνουν δεν υπάρχει αληθινός περιορισμός της Σπατάλης, υπάρχουν μόνο περιορισμοί μισθών κι αυξήσεις φόρων, μέσα σε μια αγορά που ασφυκτιά σε συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης για τα ελληνικά δεδομένα.

-- Δεν υπάρχουν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, υπάρχουν μέτρα μείωσης συντάξεων.

-- Δεν υπάρχει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

-- Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα που θα τόνωναν τις αγορές, θα περιόριζαν τα λουκέτα, θα συγκρατούσαν την ανεργία.

- Δεν υπάρχει καν προοπτική αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου.

Όλα, δηλαδή, εκείνα που θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει σύντομα το πρόβλημα του υπερδανεισμού της με τις δικές της δυνάμεις, ώστε να βγει από τη «μέγγενη» το ταχύτερο.

Διαφώνησα με την πολιτική αυτή εξ αρχής. Επισήμανα ότι μας βάζει σε ένα φαύλο κύκλο όλο και μεγαλύτερης ύφεσης.

Διαφώνησα με την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν μπορούσε ακόμα να αποφευχθεί.

Σήμερα μοναδική μου έγνοια είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα μας βγάλουν από αυτή τη μέγγενη μια ώρα αρχύτερα.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος της Ελπίδας. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν δέχθηκε κανένα διάλογο, ούτε καν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν πάρει τις αποφάσεις της.

Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει για όλους τους Έλληνες αυτή η δραματική περιπέτεια. Ξέρω με ποιο τρόπο μπορεί να τελειώσει όσο γίνεται γρηγορότερα και λιγότερο οδυνηρά.

Και αποκλειστική μου προτεραιότητα είναι αυτό ακριβώς.

Το μπορούμε. Και θα το καταφέρουμε».




Σκληρή αντίδραση Παναγιωτακόπουλου

Σκληρή αντίδραση για τα μέτρα από τον πρώην συγκεντρωσιάρχη του Γιώργου Παπανδρέου και επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» Γιώργο Παναγιωτακόπουλο. Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου διαρρηγνύει πλέον τις σχέσεις του με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και περνά στο αντάρτικο.

«Ο νέος στόχος είναι ξανά η Εθνική Ανεξαρτησία και η Λαϊκή Κυριαρχία. Απαιτούνται πλέον ικανά και άξια πρόσωπα για να εξέλθει η χώρα απ’ την κρίση».

Τους τελευταίους επτά μήνες όλοι οι Έλληνες παρακολουθήσαμε έκπληκτοι την εξέλιξη ενός δράματος.
Στο ρόλο του θύτη η συνωμοσία της σιωπής όσων κυβέρνησαν και οι διεθνείς τραπεζίτες που θέλουν εδώ και τώρα τη παγκόσμια εξουσία.
Στο ρόλο του θύματος οι πολίτες που το μόνο που θέλησαν, το μόνο που θέλουν, είναι μια δίκαιη ζωή με αξιοπρέπεια.
Σήμερα οι Έλληνες, αύριο οι άλλοι Ευρωπαίοι, μεθαύριο όλοι οι λαοί του κόσμου, βρισκόμαστε μπροστά στο μόνο δίλλημα που απέμεινε αναπάντητο τώρα που έγιναν όλα φανερά.
Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα.
Φτώχεια, ανισότητα, ανυποληψία και περιορισμένη κυριαρχία εγκαινιάζει η χώρα μας με τη σύμβαση που υπογράφει με το Δ.Ν.Τ.
Οι περικοπές μισθών και συντάξεων κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας με αποτέλεσμα να αμφισβητείται το δημοκρατικό μας καθεστώς.

Πράγματι η πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ σοβαρή και ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος δεν ήταν η ενδεδειγμένη λύση.

Απαιτείται πλέον σοβαρή συζήτηση ικανά και άξια πρόσωπα για να εξέλθει η χώρα απ’ την κρίση.

Παλινωδίες και υποκρισίες δεν οδηγούν στην έξοδο από την δεκαπενταετή τουλάχιστον κατοχή που θα περάσει η χώρα.
Ο νέος στίβος είναι οι δρόμοι.
Ο νέος στόχος είναι ξανά η Εθνική Ανεξαρτησία και η Λαϊκή Κυριαρχία.
Τέρμα οι πειραματισμοί.

"Η ώρα της ευθύνης του λαού"

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

"Ήρθε η ώρα της μεγάλης και της αναντικατάστατης ευθύνης του λαού να αποδείξει ότι δεν πιστεύει τα αισχρά ψέματα της κυβέρνησης, ότι πιστεύει στο δίκιο του αγώνα του", τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σχολιάζοντας "τα νέα βάρβαρα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ", όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η κα Παπαρήγα τόνισε πως "είναι ψέμα αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου: Ότι τα μέτρα δεν θα πλήξουν τον ιδιωτικό τομέα. Θα πλήξουν και το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με τις νέες εργασιακές σχέσεις, με το ασφαλιστικό, με την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με τον εκβιασμό της μεγάλης καπιταλιστικής εργοδοσίας".

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε:

"Ήρθε η ώρα της ευθύνης. Ο καθένας από το πόστο του και όλοι μαζί. Να σμίξει ο εργάτης και η εργάτρια, ο υπάλληλος και η υπάλληλος, ο φτωχός αγρότης, ο μικρός επιχειρηματίας όλοι μαζί σε ένα πλειοψηφικό, παλαϊκό ρεύμα. Μπορούμε να τους σαρώσουμε. Να έχουμε ετοιμότητα, η κρίση θα βαθύνει, θα αγκαλιάσει ξανά ολόκληρη την Ευρώπη. Τα μέτρα δεν είναι για τρία χρόνια, σε λίγους μήνες θα τα αλλάξουν και θα τα ξαναλλάξουν, αν το κίνημα βρεθεί με σκυμμένο το κεφάλι τότε η τραγωδία θα είναι ανυπολόγιστη. Είμαστε αισιόδοξοι, μπορούμε να τους σαρώσουμε".

" Εγκληματικές επιλογές"

" Αυτές οι εγκληματικές επιλογές δεν αφορούν την επόμενη τριετία. Μας βυθίζουν σε ένα τούνελ σκοτεινό, που θα διαρκέσει τουλάχιστον για τις δύο επόμενες δεκαετίες. Γιατί αν, τελικώς, δεχτούμε αυτό το δρόμο, θα χρειαστούν πολλά χρόνια ώστε να αποκατασταθούν ακόμα και οι ελάχιστες, αλλά υπαρκτές σήμερα, παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Αυτές οι επιλογές που η κυβέρνηση συνδιαμόρφωσε με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. , σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μονόδρομο για τη χώρα".

Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και έκανε λογο για κ



κυβέρνηση που "προχωρά πανικόβλητη και δίχως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση στην άνευ όρων παράδοση της ελληνικής κοινωνίας στις άγριες διαθέσεις του κεφαλαίου και των αγορών".

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι "παρουσιάζει ως μονόδρομο τη βύθιση της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση, τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, την κατάρρευση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την απαξίωση του υλικού και ανθρώπινου παραγωγικού δυναμικού της χώρας".

Και επεσήμανε:

"Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Είναι ο δρόμος της αναθέρμανσης της οικονομίας, της παραγωγικής της ανασυγκρότησης, με μια ριζικά αντίστροφη αναδιανομή του εισοδήματος, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να καλυφθεί από πόρους που θα προέρχονται από τους έχοντες και κατέχοντες και όχι από τους χαμηλόμισθους και από τα φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Με φορολογική δικαιοσύνη, με αύξηση της επιβάρυνσης των τραπεζών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών που φοροαπαλλάσονται προκλητικά, με δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Με στρατηγική διεθνοποίησης του ελληνικού προβλήματος χρέους, ώστε να βρεθούν διαδικασίες ρύθμισης του ύψους και των όρων του, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Με συμμαχίες με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και με τις κοινωνικές δυνάμεις όλης της Ευρώπης που αγωνίζονται για μια Ευρώπη των λαών και όχι των αγορών.

Αυτό το δρόμο καλούμε τον ελληνικό λαό να επιλέξει, μέσα από τη μόνη δημοκρατική διέξοδο για το τόπο: Από τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε μέσα από ένα δημοψήφισμα, ο λαός να επιλέξει ο ίδιος το δρόμο για το μέλλον του".

Αυτά είναι τα νέα μέτρα



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ



Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλημέρα σε όλους. Προ ολίγου ολοκληρώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο. Ακούσατε όλοι την εισαγωγική τοποθέτηση του Προέδρου. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αποδοχή του προγράμματος, το οποίο διαπραγματευθήκαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Διαπραγματεύσεις οι οποίες τελείωσαν χθες το βράδυ και στις οποίες συμμετείχαν πολλά Υπουργεία. Διαπραγματεύσεις για ένα πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και, ταυτόχρονα, χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας μας, με από την απόφαση για το ύψος της χρηματοδοτικής στήριξης να ανακοινώνεται, σήμερα, μετά τη Σύνοδο των Υπουργών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Γι' αυτό και αυτή η συνέντευξη τύπου θα είναι πιο σύντομη απ’ ό,τι συνήθως, για να μπορέσουμε να αναχωρήσουμε για τις Βρυξέλλες.

Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα. Όλοι γνωρίζουμε ότι καλούμαστε, σήμερα, να κάνουμε μία βασική επιλογή. Η επιλογή είναι ανάμεσα στην κατάρρευση ή στη σωτηρία. Η επιλογή είναι ανάμεσα στην εκπόνηση ενός εξαιρετικά φιλόδοξου και δύσκολου τριετούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενός προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών και στην ταυτόχρονη χρηματοδότηση με το σημαντικότερο ποσό που έχει διατεθεί σε αντίστοιχες καταστάσεις σε χώρα ποτέ ή το να βρεθεί η χώρα μας στο απόλυτο αδιέξοδο.

Η Κυβέρνηση, προφανώς, έχει επιλέξει να σώσει τη χώρα, και αυτό κάνουμε σήμερα. Με το πρόγραμμα, το οποίο σήμερα αποφασίσαμε, η χώρα μας θα μπορέσει να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών κεφαλαίων που έχει ανάγκη, για τα επόμενα τρία χρόνια. Η χρηματοδότηση είναι αναπόσπαστο τμήμα ενός προγράμματος οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση, ενώ η πρόοδος στην υλοποίηση των πολιτικών και στην επίτευξη των στόχων θα αποτελεί το κριτήριο για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, διαρθρωτικά μέτρα και επίσης στήριξη και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, για τα επόμενα χρόνια.

Προτού αναφερθώ στα χαρακτηριστικά του προγράμματος, να θυμίσω την αφετηρία μας. Το 2009 οι δημόσιες δαπάνες ήταν 120 δισεκατομμύρια ευρώ ή πάνω από 50% του ΑΕΠ. Τα έσοδα λιγότερα από 90 δισ. ευρώ ή λιγότερο από το 37% του ΑΕΠ και μειωμένα κατά 10 δισ. από το 2008. Άρα, υπήρχε ένα έλλειμμα το οποίο ξεπέρασε τα 30 δισ. ευρώ, ενώ χρειάστηκαν πάνω από 30 δισ. επιπλέον για την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους.

Υπήρχε ένα δημόσιο χρέος που έφτασε τα 300 δισ. ευρώ, έχοντας αναπτύξει μία εξαιρετικά επικίνδυνη δυναμική, λόγω των μεγάλων πρωτογενών ελλειμμάτων και των αυξανόμενων δαπανών για χρέος, για τόκους.

Υπήρχε μία οικονομία σε ύφεση, σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι περιμέναμε. Με την ανάπτυξη αρνητική στο -2%, πέρυσι, και βέβαια ένα ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και εμπορικό, που παρά την επιβράδυνση και την ύφεση της οικονομίας ήταν αρνητικό και πάρα πολύ υψηλό. Με ένα σχετικά μεγάλο πληθωρισμό, παρά τη μείωση της κατανάλωσης και της παραγωγικής δραστηριότητας.

Σήμερα, καλούμαστε να εκπονήσουμε και να υλοποιήσουμε ένα οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει μια δημοσιονομική προσπάθεια 11 μονάδων του ΑΕΠ ή περίπου 30 δισ. ευρώ από σήμερα και για τα επόμενα τρία χρόνια, έως δηλαδή το τέλος του 2013.

Αυτή η προσπάθεια είναι επιπλέον αυτής που έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα του 2010. Σε ένα μακροοικονομικό περιβάλλον, όπου προβλέπεται ύφεση του 4% για το 2010 και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2011 και μετά.

Με αφετηρία το έλλειμμα του 2009, το 13,6% και τις σημερινές προοπτικές της οικονομίας, το 2010 η δημοσιονομική προσπάθεια που συνολικά θα χρειαστεί να καταβάλλουμε πλησιάζει το 9% του ΑΕΠ, ώστε να καταφέρουμε να περιορίσουμε το έλλειμμά μας περισσότερο από πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή στην προσπάθεια και στα μέτρα που έχουν, ήδη, γίνει. Και θυμίζω, είναι μέτρα, τα οποία ξεπερνούν τις έξι μονάδες. Τα συνολικά μέτρα που έχει ήδη πάρει η ελληνική Κυβέρνηση είναι 6,4 μονάδες, και προστίθενται μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,5 μονάδες του ΑΕΠ ή 5,8 δισ. ευρώ.

Το 2011, η συνολική δημοσιονομική προσπάθεια θα ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ ή περίπου 10 δισ. ευρώ. Το 2012, η προσπάθεια θα είναι πάνω από 2% του ΑΕΠ ή περίπου 5 δισ. ευρώ και το 2013 θα είναι περίπου 2% του ΑΕΠ ή λίγο κάτω από τα 5 δισ. ευρώ.

Ο στόχος που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα και ο οποίος θα επικυρωθεί από μία επόμενη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών, θα είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να βρεθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014. Η πορεία που προβλέπεται να ακολουθήσει το έλλειμμα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι περίπου, λίγο πάνω, από το 8% το 2010, με σταδιακή μείωση όπως είπα, κάτω από 3% μέχρι το τέλος του 2014.

Το χρέος, που σήμερα βρίσκεται στο 115% του ΑΕΠ, προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της δυναμικής που έχει και παρά τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, να ξεπεράσει το 140% του ΑΕΠ και στη συνέχεια να αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2014.

Οι δαπάνες στο δημόσιο τομέα θα προσαρμοστούν σε ένα μέγεθος που να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα, λαμβάνοντας υπόψη και το μέγεθος των δαπανών για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Από το 50% που βρίσκονται σήμερα θα μειωθούν κατά περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες ως το 2013. Τα δε έσοδα από την κατάρρευση, τα οποία τα παραλάβαμε το 2009 στο 37% του ΑΕΠ, τίθεται στόχος να αυξηθούν κατά τέσσερις μονάδες του ΑΕΠ ως το 2013.

Τα μέτρα και οι πολιτικές που εντάσσονται στο τριετές πρόγραμμα καλύπτουν τρεις ενότητες. Πρώτον, δημοσιονομική προσαρμογή με άμεσα διορθωτικά και διαρθρωτικά μέτρα, για τη βιώσιμη εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, τη διαχείρισή τους, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Δεύτερον, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, με άμεσα μέτρα για την απελευθέρωση των αγορών, την συγκράτηση του κόστους και των τιμών και διαρθρωτικά μέτρα, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της μεγέθυνσης της οικονομίας.

Και τρίτον, μέτρα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους και την επάνοδο της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.

Ως προς τα μέτρα προσαρμογής και εξυγίανσης των δημοσιονομικών μας, η προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2010 ενισχύεται και για το 2011 εξειδικεύεται με μέτρα τα οποία είναι από την πλευρά των εσόδων με άμεση εφαρμογή: αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 21% στο 23% από το 10% στο 11% και από 5% στο 5,5%. Αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κατά περίπου 10%. Έσοδα από τη φορολόγηση των αυθαιρέτων και το τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων. Αύξηση στους φόρους πολυτελείας. Έσοδα από το λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων, από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ, από πράσινα τέλη, απ’ την αύξηση αντικειμενικών αξιών, από τη φορολόγηση αποδοχών σε είδος, όπως επίσης και έσοδα από άδειες αλλά και φόρους στα τεχνικά και τυχερά παιχνίδια με βάση ένα νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει σύντομα η Κυβέρνηση.

Από την πλευρά των δαπανών, μείωση του κόστους μισθοδοσίας του Δημοσίου. Ο 13ος και 14ος μισθός αναπροσαρμόζονται, διαμορφώνονται οριζόντια σε 500 ευρώ, δηλαδή 250 ευρώ Δώρο Πάσχα, 250 ευρώ επίδομα αδείας και άλλα 500 ευρώ Δώρο Χριστουγέννων - σύνολο δηλαδή 1.000 ευρώ και χορηγούνται μόνο σε αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ το μήνα, μεικτές αποδοχές μαζί με τα επιδόματα.

Επιπλέον, έχουμε μία περαιτέρω μείωση κατά 8% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Και για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, όπου δεν υπάρχουν επιδόματα, έχουμε την ανάλογη μείωση κατά 3%.

Σε σχέση με τις συντάξεις, τα επιδόματα Πάσχα, άδειας και Χριστουγέννων διαμορφώνονται σε 200 ευρώ, 200 ευρώ και 400 ευρώ αντίστοιχα και χορηγούνται στις συντάξεις που δεν ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ το μήνα. Μειώνονται οι υψηλές συντάξεις μέσα από την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ. Γίνεται περαιτέρω μείωση των καταναλωτικών δαπανών με την κατάργηση του αποθεματικού του 10% στον προϋπολογισμό.

Αναστέλλεται η χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης με την παρακράτηση ενός μέρους, το οποίο θα διοχετευτεί στοχευμένα σε πολιτικές που έχουν να κάνουν με τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Μειώνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. φέτος και 500 εκατ. του χρόνου επιπλέον. Ξεκαθαρίζεται η μισθολογική δαπάνη μέσα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, με περαιτέρω μειώσεις από εκεί. Και οι μισθοί στο δημόσιο τομέα και οι συντάξεις καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος δεν θα έχουν αυξήσεις.

Αναμένουμε την εξοικονόμηση δαπανών στους ΟΤΑ από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και υπάρχουν συγκεκριμένα ποσά για κάθε έτος. Και βέβαια, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται - και μπαίνει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα - τα διαρθρωτικά μέτρα και που ήδη περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Θα πω μερικά πράγματα για τον νέο ασφαλιστικό νόμο, για τον οποίο ισχύουν όλα όσα έχει πει η Κυβέρνηση. Όπως ισχύουν και για τον τομέα της διαχείρισης των προμηθειών υγείας, με την εισαγωγή διπλογραφικών συστημάτων και τον έλεγχο των δαπανών, το νέο πλαίσιο για τις κρατικές προμήθειες, την ενιαία Αρχή Πληρωμής και από το 2011 ένα ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, υπάρχουν μια σειρά από πολιτικές, όπου μπαίνουν χρονοδιαγράμματα και πάλι, για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η δουλειά και η συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο, στο πλαίσιο μιας τεχνικής βοήθειας και με το ΔΝΤ: για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και στη λειτουργία του φορολογικού συστήματος, την αλλαγή στο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης και στο δημόσιο λογιστικό με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι το καλοκαίρι και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού και των δαπανών και εσόδων της γενικής κυβέρνησης, που σήμερα αποτελούν μια μαύρη τρύπα στο σύστημα.

Στη δεύτερη ενότητα, περιλαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Αναφέρομαι σε αλλαγές που αφορούν μέτρα και πολιτικές για την αγορά και τις σχέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο 13ο και 14ο μισθό που αφορά τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχει αναμόρφωση του πλαισίου της εργασιακής νομοθεσίας ως προς τις αποζημιώσεις, το όριο απολύσεων. Υπάρχει εισαγωγή ενός νέου ύψους κατώτατων αποδοχών και νέους και μακροχρόνια ανέργους και άλλες προϋποθέσεις, που ευνοούν και προστατεύουν μορφές εργασίας μερικής απασχόλησης. Υπάρχει η εισαγωγή ετήσιων ορίων για το χρόνο εργασίας μειώνοντας το κόστος της υπερωριακής απασχόλησης. Υπάρχει η ουσιαστική αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας και η αναμόρφωση του πλαισίου κοινωνικής προστασίας, ώστε να υπάρξει ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφάλειας για τις πιο ευπαθείς ομάδες, κάτι το οποίο αυτή η Κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να αφήσει στην άκρη.

Ως προς το νέο ασφαλιστικό νόμο, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο τομέα θα έχει έναρξη από το 2011 και περίοδο προσαρμογής τριών ετών. Ως προς το γενικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενισχύεται η ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και συντάξεων - συντάξεις που καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου.

Ακόμα, αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής. Αύξηση της ελάχιστης περιόδου εισφορών από τα 37 στα 40 έτη. Περιορισμός της πρόωρης συνταξιοδότησης και αύξηση του ελαχίστου ορίου στα 60 έτη. Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας. Περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Και ελάχιστη - και αυτό είναι μία βασική δέσμευση της Κυβέρνησης - εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Και βέβαια, η μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία.

Αντιστοίχως, υπάρχουν πολιτικές με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση των επενδύσεων, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα, να δημιουργούν και να ενισχυθούν νέοι δυναμικοί κλάδοι και να αυξηθεί η απασχόληση. Απλοποίηση των διαδικασιών και των χρόνων για την έναρξη επιχειρήσεων, για τη μείωση του διοικητικού βάρους και για αδειοδοτήσεις. Εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες. Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Απελευθέρωση των μεταφορών. Αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τον ανταγωνισμό. Εξυγίανση του ΟΣΕ. Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε καινοτόμους κλάδους. Ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Και μία σειρά από συγκεκριμένες δεσμεύσεις, για την αύξηση της απορρόφησης των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρίτη ενότητα είναι η δημιουργία ενός Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η δημιουργία του ταμείου αφορά στη διασφάλιση της σταθερότητας, της ρευστότητας, της κεφαλαιακής επάρκειας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Και συνοδεύεται από την επέκταση του σκέλους των εγγυήσεων, το οποίο υπάρχει ήδη στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης του τραπεζικού συστήματος και διαμέσου αυτού της πραγματικής οικονομίας.

Θέλω να κλείσω λέγοντας ότι είχαμε μία εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση. Μία διαπραγμάτευση, η οποία όσο περνούσαν οι μέρες, γινόταν ακόμη και πιο δύσκολη. Ακριβώς γιατί όσο περνούσαν οι μέρες, γινόταν και πιο σαφής η μεγάλη ανάγκη από τους Ευρωπαίους εταίρους και από το ΔΝΤ ενός συγκεκριμένου ποσού, το οποίο έπρεπε η χώρα μας να πει.

Στη διαπραγμάτευση αυτή, η Κυβέρνηση εξήγησε γιατί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν περνά μέσα από μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά μέσα από μία σειρά από άλλα διαρθρωτικά μέτρα και αλλαγές στο πλαίσιο, οι οποίες περιλαμβάνονται. Και επίσης, κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι μειώσεις στη μισθοδοσία και οι μειώσεις στις συντάξεις πρέπει να γίνουν με τρόπο με τον οποίο να προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι. Να προστατεύονται οι χαμηλόμισθοι, να προστατεύονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Και αυτό πετύχαμε μέσα από την αλλαγή στον τρόπο χορήγησης του 13ου και του 14ου μισθού.

Η περίοδος που έχουμε μπροστά μας είναι μια δύσκολη περίοδος. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με τον πιο ακριβή τρόπο στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Είμαστε σίγουροι ότι με τις δύσκολες αποφάσεις που παίρνουμε σήμερα, που αντιλαμβανόμαστε πόσο επίπονες είναι για τους Έλληνες πολίτες, με τις θυσίες τις οποίες τους ζητάμε να κάνουν, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την επιβίωση της οικονομίας της χώρας μας. Θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη συνεχιζόμενη δυνατότητα απρόσκοπτου δανεισμού. Και πάνω απ’ όλα θα τεθούν οι βάσεις, για να γίνουν οι μεγάλες τομές, οι μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχουμε την εντολή του Ελληνικού λαού. Να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα μας.

Να κάνουμε πράξη ένα πιο αποτελεσματικό κράτος, ένα πιο δίκαιο κράτος, ένα καλύτερο φορολογικό σύστημα. Ο πολίτης να αισθάνεται ότι τα χρήματα που πληρώνει, του επιστρέφονται από το κράτος σε σωστές υπηρεσίες, δημόσιες υπηρεσίες, υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης. Να κάνουμε πράξη μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, που δεν στέκεται σε πήλινα πόδια, αλλά είναι ανοιχτή στον κόσμο, η οποία προσθέτει αξία, ανοίγεται σε νέους ορίζοντες, στην πράσινη οικονομία.

Και πάνω απ’ όλα να βάλουμε κανόνες δικαίου. Να αισθάνεται ο Έλληνας πολίτης σιγουριά δικαιοσύνης σε μια πολιτεία, που γνώμονας λειτουργίας της είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία απέναντι στους πολίτες.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΕΙΡ. ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ: Κύριε Υπουργέ είπατε ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε απρόσκοπτο δανεισμό. Προηγουμένως αναφέρατε ότι εν μέρει θα καλυφθούν οι ανάγκες μας από το δανεισμό που θα πάρουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Περιμένετε ότι θα πέσουν τα επιτόκια στις αγορές, ώστε να εξασφαλίσουμε το υπόλοιπο του δανεισμού; Και πόσο σίγουροι είμαστε ότι τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν αρκετά ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ως προς το συνολικό ποσό, θα μου επιτρέψετε να μην κάνω ρητή αναφορά και να περιμένω την επίσημη απόφαση του Eurogroup, σήμερα το απόγευμα, με την οποία θα ανακοινωθεί το ποσό αυτό. Είναι, όμως, στο ύψος το οποίο ακούτε τις τελευταίες ημέρες.

Ως προς το ζήτημα των επιτοκίων, θέλω να τονίσω το εξής. Η χώρα μας, με τη χρηματοδοτική βοήθεια που θα της παρασχεθεί, θα προστατεύεται από την έκθεσή της στις διεθνείς αγορές για όλο το υπόλοιπο του 2010, όλο το υπόλοιπο του 2011 και την αρχή του 2012. Αυτό θα της επιτρέψει να κάνει όλες τις προσαρμογές που χρειάζεται, απρόσκοπτα, μέσα από το πιο δύσκολο και οδυνηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, που έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη.

Άρα, λοιπόν, αυτή η δημοσιονομική εξυγίανση θα έχει την ανταπόκρισή της, θα δούμε μια εξομάλυνση στο κόστος χρηματοδότησης. Στόχος μας δεν είναι να απορροφήσουμε το σύνολο του ποσού αυτού. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις αγορές. Αλλά χρειαζόμαστε το χρόνο, για να μπορέσουμε να το κάνουμε με τρόπο που η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πια αυτά τα ληστρικά επιτόκια.

ΧΡ. ΚΩΝΣΤΑΣ: Σήμερα το απόγευμα στη Σύνοδο των Υπουργών του Eurogroup θα ληφθεί κάποια απόφαση στην οποία είναι απαραίτητη η ομοφωνία;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οι αποφάσεις της συνόδου του Eurogroup είναι με ομοφωνία. Να τονίσω, όμως, ότι από τις επικοινωνίες που είχα, ήδη από χθες, με ομολόγους μου και βεβαίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Πρόεδρο του Eurogroup, όλοι γνωρίζουν τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος. Όλοι θεωρούν ότι είναι ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα. Αντιλαμβάνονται τις θυσίες που πρέπει να κάνουν οι Έλληνες πολίτες και θα υπάρξει και η ανάλογη ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

ΕΛ. ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΟΥ: Ανακοινώσατε κάποιες αλλαγές, κάποιες ουσιαστικά καταργήσεις των δώρων και των επιδομάτων για Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι. Αυτές θα ισχύσουν για μια τριετία όσο διαρκεί το πρόγραμμα ή είναι μόνιμες;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καταρχάς, να τονίσω ότι όλα τα μέτρα τα οποία ανακοινώνονται, ισχύουν για όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Τα μέτρα τα οποία ανακοινώνονται, αποτυπώνονται σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή αύριο ή το αργότερο την Τρίτη. Θα μπει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, έτσι ώστε να μπορέσει να έχει ψηφιστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στο νομοσχέδιο αυτό θα επισυνάπτεται όλο το πλαίσιο των συμφωνιών, τις οποίες έχει κάνει η χώρα μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως επίσης, θα νομοθετούνται οι βασικές παράμετροι άμεσης εφαρμογής. Δηλαδή, η αύξηση των έμμεσων φόρων, η μείωση στους μισθούς, η μείωση των συντάξεων, αλλά μια ειδική φορολόγηση στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορεί να μείνουν εκτός, βεβαίως, της μεγάλης προσπάθειας που καλούνται όλοι να καταβάλουν. Μια έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις.

Άρα, όλα αυτά, θα νομοθετούνται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για την βούληση της Κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα υπάρχει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση στη χώρα. Και εκεί η Κυβέρνηση θα δει τις δυνατότητες που έχει, για να μπορέσει να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα. Είναι προφανές ότι δεν ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν να μειώνεται επ’ άπειρο το εισόδημά τους. Δεν ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες να κάνουν θυσίες επ’ άπειρο. Τους ζητάμε να κάνουν θυσίες, σήμερα, για ένα καλύτερο αύριο. Και το καλύτερο αύριο είναι ένα αύριο στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι.

Γ. ΠΑΠΠΟΥΣ: Μια διευκρίνιση. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το 2013 ή μέχρι το 2014; Και μια ερώτηση: τι θα γίνει με τις συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα; Και αν καταλαβαίνω καλά αυξάνονται και τα γενικά όρια ηλικίας της συνταξιοδότησης;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κάνατε τρεις ερωτήσεις. Ως προς την πρώτη ερώτηση, η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι τριετείς. Άρα, το πρόγραμμα καλύπτει την περίοδο 2010, τώρα που συνάπτεται μέχρι την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Όμως, στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται μια πρόβλεψη πορείας δημοσιονομικής εκτέλεσης. Σύμφωνα με αυτή την πορεία το έλλειμμα θα είναι κάτω από το 3% το 2014 και όχι 2013.

Ως προς τον ιδιωτικό τομέα και τις συντάξεις. Ναι, νομίζω ότι το έκανα απολύτως σαφές, ότι η αντικατάσταση του σημερινού δώρου του 13ου και 14ου μισθού με τη νέα μορφή του αφορά και τον ιδιωτικό τομέα.

Για τα γενικά όρια ηλικίας ισχύουν αυτά τα οποία έχει πει ο κ. Λοβέρδος, δεν υπάρχει κάτι καινούργιο.

MR. B. PHILLIPS (“AL JAZEERA ENGLISH): Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, σε διάφορες στιγμές, είπατε ότι δεν επρόκειτο να γίνει bailout, καμία περίπτωση bailout, ότι δεν θα υπάρχει κάποια ανάμειξη του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Και κάποια άλλη στιγμή, είπατε ότι δεν θα υπάρχουν μέτρα λιτότητας. Πώς ξέρουμε ότι αυτή τη φορά θα είναι έχουμε το τέλος της ιστορίας και δεν θα είμαστε πάλι σε αυτό το σημείο σε τρεις μήνες;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα περίμενα αυτή την ερώτηση από έναν Έλληνα δημοσιογράφο, εκφράζοντας τους φόβους των Ελλήνων πολιτών.

Βρισκόμαστε σε ένα πολύ γρήγορα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον, που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις διεθνείς αγορές, που δεν μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε τις προσαρμογές που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες.

Γι’ αυτό καλούμαστε να πάρουμε αυτά τα ιδιαιτέρως σκληρά μέτρα. Το ξέρουμε ότι είναι.

Αυτό όμως που λέμε, είναι ότι αυτά τα μέτρα έχουν ένα αντιστάθμισμα, και αυτό είναι η σημαντική οικονομική βοήθεια, μέσα από ένα μηχανισμό, στον οποίο βοηθήσαμε να δημιουργηθεί και είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα από το μηχανισμό και μέσα από αυτή τη διεθνή βοήθεια, η Ελλάδα θα θωρακιστεί από τις διεθνείς αγορές και θα μπορεί να τακτοποιήσει τα του οίκου της.

Κ. ΤΣΑΧΑΚΗΣ: Απ’ ό,τι είδα, τα στοιχεία της δημοσιονομικής προσαρμογής, είπατε φέτος οχτώ μονάδες, τέσσερις μονάδες το 2011, δύο το 2012 και δύο το 2013. Αυτό συνολικά κάνει 16 μονάδες του ΑΕΠ και θα πάει κάτω από το τρεις το 2014. Δηλαδή πόσο έλλειμμα είχαμε πέρσι και πρέπει να πέσει 16 -αν τα βγάζω καλά- μονάδες και να είναι πάλι πάνω από το 3 το 2013;

Και ένα δεύτερο, οι μειώσεις στα δώρα και η περαιτέρω μείωση των επιδομάτων στο δημόσιο τομέα, αφορούν τους βουλευτές και τους υπαλλήλους της Βουλής;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ως προς την πρώτη σας ερώτηση, πρέπει να κάνουμε μια διάκριση. Είναι διαφορετικό οι μονάδες προσαρμογής που χρειάζονται και είναι διαφορετικό αυτό μειώνει το λόγο έλλειμμα προς ΑΕΠ. Και αυτό, διότι η χώρα θα είναι σε ύφεση τα επόμενα χρόνια. Εφόσον θα είναι σε ύφεση, χρειάζεται να τρέξουμε πιο γρήγορα, για να μείνουμε στάσιμοι.

Και αν θέλουμε, όχι απλώς να μείνουμε στάσιμοι, αλλά να μειωθεί το έλλειμμα, πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα. Γι’ αυτό και η δημοσιονομική προσαρμογή υπερβαίνει τη μείωση του ελλείμματος που χρειάζεται, ακριβώς γιατί ταυτοχρόνως θα έχουμε και μείωση στον παρανομαστή που είναι το ονομαστικό ΑΕΠ.

Ως προς τους υπαλλήλους της Βουλής και τους Βουλευτές, είναι προφανές ότι αφορούν όλους αυτές οι προσαρμογές. Όπως γνωρίζετε οι συγκεκριμένες αποφάσεις λαμβάνονται από την ίδια τη Βουλή και από τον Πρόεδρο της Βουλής. Θα ανακοινωθούν, αλλά να το ξεκαθαρίσω απόλυτα ότι αφορά τους πάντες κατά τον ίδιο τρόπο.

Κ. ΔΑΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ζητήσω κ. Υπουργέ να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος αν μπορείτε σε αυτά που λέτε για τον ιδιωτικό τομέα για τις υπόλοιπες αποφάσεις σας, για την εργατική νομοθεσία, για τις αποζημιώσεις. Έχετε ποσοστό συγκεκριμένο για τη μείωση; Για το όριο των απολύσεων; Έχετε ποσοστό συγκεκριμένο; Ευχαριστώ.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, δεν υπάρχει ποσοστό συγκεκριμένο. Ούτε στη συμφωνία την οποία θα δείτε σε μία-δυο μέρες και σε όλα τα βασικά μεγέθη της, που μόλις σας έχω ανακοινώσει, υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό. Αυτό που τίθεται είναι ένα χρονοδιάγραμμα συζήτησης με τους κοινωνικούς εταίρους και στο τέλος της διαβούλευσης αυτής νομοθέτηση από την Κυβέρνηση.

Κ. ΔΑΥΛΟΣ: Με το ασφαλιστικό;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, όσον αφορά την αγορά εργασίας. Και, βεβαίως, το ασφαλιστικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («BBC NEWS»): Η ελληνική Κυβέρνηση θα είναι σταθερή εάν υπάρξουν διαμαρτυρίες κατά των μέτρων αυτών;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το καταστήσαμε σαφές και ο Πρωθυπουργός το έκανε επίσης στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το πρωί. Θα ακολουθήσουμε αυτή την οδό, γιατί είναι η μόνη οδός που μπορεί να σώσει τη χώρα. Και είμαστε πεπεισμένοι απολύτως ότι, αν το κάνουμε αυτό, θα έχουμε τη στήριξη της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («CHANNEL 4»): Πώς αισθάνεστε να είστε ο άνθρωπος που μισούν περισσότερο εδώ στην Ελλάδα, ο πιο μισητός Έλληνας;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν είναι αυτή η εντύπωσή μου. Ωστόσο, το καταστήσαμε σαφές. Νομίζω ο Πρωθυπουργός το κατέστησε επίσης σαφές. Δεν είναι καιρός να σκεφτόμαστε το πολιτικό κόστος ή την προσωπική μας πολιτική καριέρα.

Δεν κάθομαι στη θέση του Υπουργού Οικονομικών, για να πω ψέματα ή για να μιλήσω για ένα μέλλον που δεν υφίσταται, αν δεν λάβουμε τα μέτρα που είναι απαραίτητα, για να είναι βιώσιμο. Άρα, λοιπόν, θα πάρουμε όλα τα μέτρα τα οποία είναι απαραίτητα.

Γ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε υπουργέ, ενώ μας είπατε ότι από το 2011 θα ξεκινήσει η εξίσωση ορίων ανδρών - γυναικών, δεν μας είπατε ή δεν το σημείωσα εγώ, για το 37 με 40 χρόνια, από πότε θα αρχίσει σταδιακά, όπως επίσης δεν μας είπατε και για το σύνολο του εργασιακού βίου, πως θα υπολογίζεται, από πότε.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όλα αυτά θα εξειδικευτούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Έχετε τα βασικά στοιχεία από τον συναρμόδιο Υπουργό. Άρα, δεν θα μπω σε μία περαιτέρω εξειδίκευση αυτή τη στιγμή.

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: Έχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι πότε εκτιμάτε ότι θα μπορέσει η Ελλάδα να ξαναβγεί να δανειστεί από τις αγορές, πότε θα είναι ικανή. Και μία δεύτερη ερώτηση, μπορείτε να μας δώσετε κάποιες λεπτομέρειες για το πώς θα γίνεται η χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα; Δηλαδή θα παίρνουμε κάποιες δόσεις; Θα εφαρμόζουμε κάποια μέτρα; Θα παίρνουμε μία δεύτερη δόση; Θα εφαρμόζουμε και άλλα μέτρα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ως προς το πρώτο ερώτημά σας, όταν κρίνουμε. Και τώρα πλέον, έχουμε τη δυνατότητα να κρίνουμε εμείς το πότε πρέπει να ξαναβγούμε στις αγορές.

Και ως προς το δεύτερο ερώτημα, η χρηματοδότηση, όπως πάντα σε αυτά τα προγράμματα, είναι σταδιακή. Και βεβαίως, υπάρχουν τριμηνιαίοι έλεγχοι, για την επίτευξη του προγράμματος και την απελευθέρωση περαιτέρω πόρων.

Δ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής: Αναλάβατε το πολιτικό κόστος. Θα αναλάβετε και την ευθύνη να κλείσετε φυλακή αυτούς που πήραν τα χρήματα για να μας τα επιστρέψουν πίσω;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Βάζετε ένα ζήτημα το οποίο είναι κυρίαρχο και είναι ανάγκη του Έλληνα πολίτη για το αίσθημα δικαίου. Νομίζω πως έχουμε αποδείξει σ’ αυτούς τους μήνες ότι δεν έχουμε φοβηθεί να κινηθούμε σε μια διαδικασία, η οποία πολλές φορές, δυστυχώς, παίρνει χρόνο, για να τιμωρήσουμε αυτούς, οι οποίοι ευθύνονται σε όλα τα επίπεδα.

Υπάρχουν αυτοί που ευθύνονται για την κατάσταση της οικονομίας. Θα υπάρξει μια Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, για να συζητήσουμε αυτές τις ευθύνες. Και υπάρχουν όλοι αυτοί, οι οποίοι ευθύνονται για το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος, σήμερα, δεν εισπράττει τα έσοδα, που θα έπρεπε και ότι δυστυχώς δαπανώνται χρήματα χωρίς να έχει απόδοση ο Έλληνας πολίτης. Για όλα αυτά έχουμε κινηθεί και θα κινηθούμε.

Β. ΔΟΥΡΑΚΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω για τις συντάξεις που δεν ξεπερνούν, είπατε, τις 2.500 ευρώ το μήνα, δεν θα παίρνουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων κλπ, εάν μιλάμε για μικτά. Ήθελα να σας ρωτήσω το δεύτερο, αυτό που είπατε για τις αγορές. Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να διακόψουμε τη βοήθεια και να βγούμε στις αγορές να δανειστούμε; Και ένα τρίτο, θα ήθελα να μου πείτε τι σημαίνει «αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής» κι αν μπορείτε να μου πείτε από πότε θα αρχίσει να ισχύει το ασφαλιστικό το γενικό. Ευχαριστώ.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ως προς την τρίτη ερώτηση είπα ότι τις λεπτομέρειες του ασφαλιστικού θα τις συζητήσουμε κάποια στιγμή με τον συναρμόδιο Υπουργό, αλλά τις βασικές παραμέτρους τις γνωρίζετε. Για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής θα υπάρξει πρόβλεψη στο ασφαλιστικό, ώστε προοπτικά στο χρόνο να συνδεθεί η ηλικία συνταξιοδότησης με αυτό.

Ως προς το αν είναι μεικτά. Ναι, είναι μεικτά και ως προς τις αγορές να τονίσω το εξής. Ο στόχος του προγράμματος χρηματοδότησης δεν είναι η Ελλάδα να σταματήσει να δανείζεται από τις αγορές. Είναι να έχει το χρόνο, για να μπορέσει να επανέλθει στις αγορές υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Ο στόχος είναι να γυρίσει η Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν στις αγορές. Αλλά αυτή τη στιγμή, μας δίνεται μια τεράστια δυνατότητα, μια ανάσα, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, χωρίς την καθημερινή επίθεση στις διεθνείς αγορές στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό θα αξιοποιήσουμε και σταδιακά θα επανέλθουμε στις αγορές, όταν υπάρξει εξομάλυνση.

Αυτό είναι το σαφέστατο μήνυμα που στέλνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και - θα μου επιτρέψετε να πω - είναι ένα μήνυμα το οποίο δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Είναι ένα μήνυμα που αφορά σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και όλη τη σημερινή αναταραχή, που γίνεται γύρω από άλλες χώρες της Ευρωζώνης πέρα από την Ελλάδα.

Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά είμαι αναγκασμένος να σταματήσω, για να προλάβω το αεροπλάνο.

Ευχαριστώ.




ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ-ΝΗΡΕΑΣ


Το παιχνίδι ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ- A.M.E.Σ ΝΗΡΕΑΣ που θα διεξαχθει κυριακη 2 Μαιου θα μεταδωθει ζωντανα με εικονα και ηχο απο το γηπεδο της Σαντορινης στις 14:00 απο τη γνωστη πλεον διευθυνση www.livestream.com/pannaxiakos
Η ομαδα της Ναξου θα αγωνιστει σαν γηπεδουχος στη Σαντορινη εκτειωντας την ποινη μιας αγωνιστικης τιμωριας της εδρας σαν αποτελεσμα των οσων συνεβησαν μετα το τελος του αγωνα στη Παρο στο παιχνιδι Α.Ο ΠΑΡΟΥ-ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ