slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Παρέμβαση Αυγενάκη προς Ξανθό για τις δραματικές ελλείψεις του ΕΣΥ σε προσωπικό «Η Κυβέρνηση προτίμησε να λειτουργήσει την ΕΡΤ παρά να κατευθύνει πολύτιμους πόρους στο χώρο της Υγείας»

 Στο θέμα της λειτουργίας σε οριακές συνθήκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά σε όλες τις μονάδες της επικράτειας, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Παρέμβαση Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Στο ρολόι ενός έθνους η δημογραφία είναι ο κοντός δείκτης» Alfred Sauvy Théorie générale de la population (1952-1954)
Η χαμηλή γεννητικότητα είναι ένα φαινόμενο που πρωτοεμφανίστηκε στο δυτικό κόσμο στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Είναι το φαινόμενο της πτώσης της γεννητικότητας των ευρωπαϊκών (αρχικά) πληθυσμών κάτω από τα όρια της αντικατάστασης των γενεών (Συνθετικός Δείκτης Γεννητικότητας<2 class="more" hr="">δημογραφική διαίρεση του πλανήτη ανάμεσα στο «γερασμένο» Βορρά, του οποίου το εργατικό δυναμικό ολοένα και συρρικνώνεται, και το «νεανικό» Νότο που τροφοδοτεί το Βορρά με μετανάστες. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 άρχισε να εμφανίζεται μεταξύ των «ανεπτυγμένων» οικονομικά χωρών μια νέα διαίρεση: αυτή ανάμεσα στις χώρες της Χαμηλής Γεννητικότητας (ΣΔΓ 1,5- 2,1 παιδιά ανά γυναίκα) και τις χώρες της Χαμηλότατης Χαμηλής Γεννητικότητας (ΣΔΓ 0,9-1,4 παιδιά ανά γυναίκα). Η διαίρεση αυτή έχει μια γεωγραφική συνοχή: Χαμηλή απλώς Γεννητικότητα έχουν οι αγγλοσαξονικές, οι σκανδιναβικές και οι γαλλόφωνες χώρες, ενώ Χαμηλότατη Χαμηλή έχουν οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, οι γερμανόφωνες χώρες και όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Άπω Ανατολής (EUROSTAT)

Ήδη η δημογραφική κρίση επεκτείνεται στην Ευρώπη και ιδιαίτερα τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Ενώ διεθνώς ο δείκτης αναπλήρωσης που εξασφαλίζει την σταθερότητα του πληθυσμού είναι 2,1 γεννήσεις ανά γυναίκα, στην ΕΕ κατεγράφη το 2013 ως 1,55, στην Ισπανία ηταν1,27, στην Ελλάδα και την Κυπρο1,3 και στην Ιταλία 1,39. Εκτιμάται ότι με αυτά τα ποσοστά ο πληθυσμός στις χώρες του νότου θα μειωθεί κατα 50 % σε 45 χρονια. (Golstein et al, The end of lowest-low-fertility, Max Plank Institute for Demographic Research, Working Paper, 2009-029).

Ήδη παρατηρείται γήρανση του πληθυσμού με ποσοστό πολιτών ηλικίας άνω των 65 ετων στην Ιταλία 21,4% και στην Ελλάδα 20%. Ο πληθυσμός της Ευρώπης αναμένεται να μειωθεί από 738 εκατομμύρια το 2015 σε 646 εκατομμύρια το 2100.

Η επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής θέσης των νέων όμως σχετίζεται και με τους όρους ένταξης των χωρών της Νότιας Ευρώπης στην παγκοσμιοποιημένη αγορά. Σύμφωνα με μια σειρά μελετών στα πλαίσια της έρευνας GLOBALIFE Των πανεπιστημίων του Bielfeld και του Bamberg], στις χώρες που δε διέθεταν τα «θεσμικά φίλτρα» 1) της ισχυρής προστασίας των εργαζομένων, 2) της υψηλής ποιότητας Παιδείας και 3) του ισχυρού Κοινωνικού Κράτους οι «ηττημένοι της Παγκοσμιοποίησης» ήταν οι νέοι και οι γυναίκες. Σ’ ένα καθεστώς υψηλής ανταγωνιστικότητας οι μη έχοντες ατομικό και κοινωνικό κεφάλαιο νέοι, αλλά και οι γυναίκες (των οποίων το ατομικό και κοινωνικό κεφάλαιο υποβαθμίζεται λόγω αποχής από την εργασία κατά την περίοδο της κύησης) βρίσκονται σε ολοένα και δυσμενέστερη θέση από τους άνδρες με πολυετή εργασιακή εμπειρία. Έτσι, η «ανταγωνιστικότητα» στις χώρες που στερούνται ένα ισχυρό «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας αποδεικνύεται μοιραία για τη γεννητικότητα.

Στην Ελλάδα λογω της οικονομικής κρίσης που άρχισε το 2008 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, η οικονομική αδυναμία των νέων και των γυναικών έλαβε διαστάσεις μαζικής κοινωνικής περιθωριοποίησης. Το ποσοστό της νεανικής ανεργίας ξεπέρασε το 60% το 2013, ενώ μόλις το 43,3% των γυναικών παραγωγικής ηλικίας εργάζονταν την ίδια χρονιά. Κατά συνέπεια, μια κοινωνία παραδοσιακά «νεανική» ως προς την πληθυσμιακή της δομή –όπου η οικογένεια αποτελεί μια κυρίαρχη αξία– αδυνατεί πλέον να δημιουργήσει οικογένεια και είναι μια από τις πέντε γηραιότερες χώρες του πλανήτη. Συμφωνα με μελέτη του Α. Δαντη στο Πανεπιστήμιο της Louvain (ερευνά SILC της Eurostat) « Το κριτήριο των Ελλήνων για το αν θα κάνουν οικογένεια είναι η επιτυχία στο επαγγελματικό πεδίο, ενώ για τις Ελληνίδες η «συμφιλίωση» οικογένειας και εργασίας».

Στην Ελλάδα σήμερα η αποχή από την εργασία για την παιδική μέριμνα να αντιμετωπίζεται τιμωρητέα και ο πολύτεκνος λογίζεται ως περιθωριακός παρά την ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο. Τόσο στο δημόσιο τομεα (νόμος 4210/2013) όσο και στον ιδιωτικό τομεα (νόμος 3655/2008) παραβιάζονται συστηματικά από τους εργοδότες οι διαταξεις προστασίας πατρότητος και μητρότητας, ενώ ακυρώνονται οι ελάχιστες διαταξεις προστασίας των πολυτέκνων.

Επειδή η καταπολέμηση της πληθυσμιακής συρρίκνωσης της Ελλάδος είναι ζήτημα εθνικής, κοινωνικής και οικονομικής επιβίωσης (Ηράκλειτος: «Αἰων παις εστι παίζων, πεσσεύων’ παιδος η βασιληίη»…)εν οψει και της αθρόας μετανάστευσης από την Μέση Ανατολή, ερωτασθε με ποιους τρόπους πέτεται η Επιτροπή να παρέμβει για την ανάσχεση της κατάστασης αυτής?



Μανωλης Κ. Κεφαλογιαννης

Συντάξεις Κατρούγκαλου αναλυτικά οι πίνακες: Τα νέα όρια ηλικίας-Έως και 17 χρόνια επιπλέον εργασία.


Με την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο αναφορικά με τη σταδιακή αύξηση, μέχρι την 1/1/2022, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια με 40 χρόνια ασφάλισης ή στα 67 χρόνια με λιγότερα ένσημα, καταργούνται όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και το ΙΚΑ, πλην των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Σαρωτικό το «κύμα» μειώσεων

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Γαλλία αναλαμβάνει την ελληνική Δημόσια Διοίκηση, τους φόρους και τις ιδιωτικοποιήσεις


Υπό Γαλλική κηδεμονία, βρίκεται από σήμερα η Ελλάδα μετά το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράφηκε χθες. Με τη συμφωνία αυτή η Γαλλία αναλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ελληνική δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα και τις ιδιωτικοποίησεις. Ο ρόλος της θα είναι να σχεδιάσει τις μεταρρυθμίσεις και να συμμετέχει στην υλοποίηση τους, προσφέροντας τεχνογνωσία και εκπαίδευση στους Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και μέσω της αποστολής μόνιμων

Φιλική επίσκεψη Ραουζαίου στη Μήλο

  Γράφτηκε από τον Δημήτρη  Ροτίδη  
Στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής την περασμένη Κυριακή ο Παμμηλιακός φιλοξένησε τον Πάγο με την ομάδα της Σύρο να παίρνει το τρίποντο με 1-2.
Στο περιθώριο του αγώνα και συγκεκριμένα στην ανάπαυλα ο πάντα φιλόξενος πρόεδρος του Παμμηλιακού Μιχάλης Βαμβακάρης απένειμε αναμνηστικό αγαλματίδιο στον επίσημο προσκαλεσμένο του αγώνα, μέλος του συνδυασμού "Ώρα Ευθύνης για το Κυκλαδίτικο Ποδόσφαιρο" Πέτρο Ραουζαίο.
Ο νεαρός ποδοσφαιράνθρωπος επισκέφθηκε το νησί της Μήλου, μίλησε με τους διοικούντες....

Από 1η Νοεμβρίου η απογραφή αιγών και προβάτων

Στην απογραφή των αιγών και προβάτων τους θα πρέπει να προχωρήσουν από 1ης Νοεμβρίου οι κτηνοτρόφοι, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Κτηνιατρικής Νάξου.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να καταγράψουν την απογραφή στα Μητρώα τους, τα οποία θα προσκομίσουν το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου στο Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Νάξου. Τα μητρώα θα πρέπει να είναι

Κυκλαδίτης ο νέος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας


Ορίστηκε ο νέος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

Ο Αρχιπύραρχος ε.α. Γιάννης Καπάκης είναι από σήμερα, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, με απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και μετά από εισήγηση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

Το βιογραφικό του νέου Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας:

Περιοδεία Χατζημάρκου στις Κυκλάδες


Σαντορίνη, Ίο, Σίκινο και Φολέγανδρο επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, όπου συναντήθηκε με τους τοπικούς φορείς
Περιοδεία στα νησιά των Κυκλάδων πραγματοποιεί από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος , όπου έχει σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο Περιφερειάρχης, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Πολιτικής και

Στο Βρουτση τα ρίχνει ο Νίκος Συρμαλένιος (Απύθμενο το θράσος και η υποκρισία του Γ. Βρούτση) για να δικαιολογηθεί στους Μηλιους

Το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη μετατροπή του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Μήλου σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω έλλειψης προσωπικού, από διάφορους παράγοντες της ΝΔ εξελίσσεται μια εντεινόμενη επίθεση υπονόμευσης της κυβέρνησης με αποκορύφωμα την πρόσφατα κατατεθείσα Ερώτηση του Γ. Βρούτση στη Βουλή.Επειδή το ψέμμα και η συκοφαντία έχουν κοντά ποδάρια, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι επί υπουργίας του αποφασίστηκε το κλείσιμο πολλών υποκαταστημάτων του ΙΚΑ ανά την επικράτεια και ανάμεσα τους σε πολλά νησιά και των Κυκλάδων. Και αυτό ακριβώς διότι το κλείσιμο των

Νίκησαν την Πάτμο και επιστρέφουν

Γράφτηκε από τον Σπύρος Μάκαρης

Με το νικηφόρο 2-0 κόντρα στην Πάτμο επιστρέφουν οι παλαίμαχοι του Πανναξιακού στη Νάξο.
Στα πλαίσια του 5ου Περιφερειακού Τουρνουά Παλαιμάχων Ποδοσφαίρου, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που διοργανώνεται στη Ρόδο, οι Ναξιώτες αντιμετώπισαν σήμερα το πρωί τους βετεράνους της Πάτμου, επικρατώντας με 2-0 χάρη σε

Βόμβα μεγατόνων απο τον δημοσιογράφο Βασίλη Κασιμάτη.Το ψάχναμε καιρό, το βρήκαμε. Έλεος!! Ο εικονιζόμενος πίσω από το Παττακό και Μακαρέζο είναι ο Παύλος Τσίπρας, πατέρας του πρωθυπουργού!!

Ο (ΠΑ)ΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ
Το ψάχναμε καιρό, το βρήκαμε. Έλεος!! Ο εικονιζόμενος πίσω από το Παττακό και Μακαρέζο είναι ο Παύλος Τσίπρας, πατέρας του πρωθυπουργού!!

Είχαμε πληροφορίες για τη δικτατορική δράση του πατέρα του Αλέξη Τσίπρα.
Ναι καλά διαβάσατε... Όχι την αντι-δικτατορική … αλλά την δικτατορική!!
Μεγαλο-εργολάβος δημοσίων έργων επί Χούντας ο Παύλος Τσίπρας (μπαμπακούλης του μικρού κι αθώου Αλέξη!!)
Ο Παύλος Τσίπρας ήταν αδερφός της γυναίκας του Παττακού. Ο δε θείος