slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Συνάντηση της Κοινωφελούς επιχείρησης με τα ΚΑΠΗ Νάξου

Συναντήθηκαν χτες μετά από πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου του ΚΑΠΗ Νάξου, το νέο διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής "κοινωφελούς επιχείρησης Δήμου Νάξου και μικρών Κυκλάδων" με το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο του ΚΑΠΗ, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη γνωριμία, συζητήθηκαν τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το ΚΑΠΗ, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας τους στο μέλλον κάτω από την νέα τάξη πραγμάτων που επιβάλλει ο "Καλλικράτης".

Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης Στέλιος Μαυρογιαννόπουλος, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δρυμαλίτης, τα μέλη...
του συμβουλίου Κα Θέκλα Κίζη και Δημήτρης Μανιός, όπου σε κλίμα ευχάριστο αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον του ΚΑΠΗ με τον απερχόμενο πρόεδρο του ΚΑΠΗ κ. Γιάννη Λογαρά, τα μέλη Νικόλα Σκουλάτο, Στάθη Αγγελή, Γιάννη Ποσάντζη, Αντώνη Κονδύλη, αλλά και με τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Τόσο από τον πρόεδρο αλλά και από τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δρυμαλίτη δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το πετυχημένο έργο της διοίκησης τον ΚΑΠΗ θα συνεχιστεί και ότι θα γίνει προσπάθεια για βελτίωση τον παρεχόμενων υπηρεσιών στους ανθρώπους τις τρίτης ηλικίας...







Πηγή: naxos-report.gr

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναλύει στο “travel times” τις προτεραιότητές του για τον τουριστικό τομέα

Γ. Μαχαιρίδης: «Τα μαργαριτάρια δεν τα πουλάς φτηνά»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου καλείται από την περιοδική έκδοση “travel times” να ιεραρχήσει προτεραιότητες και στόχους σε σχέση με την τουριστική βιομηχανία των νησιών μας, στο πλαίσιο της νέας τάξης πραγμάτων που διαμορφώνει ο «Καλλικράτης».

Ο κ. Μαχαιρίδης, υπογραμμίζει τη μοναδικότητα των νησιών του Νότιου Αιγαίου, λέγοντας ότι ….


...ο τόπος δεν μπορεί να υποκύπτει στις πιέσεις της διεθνούς αγοράς, που αποσκοπούν στο να «πωλούνται φτηνά τα νησιά μας».


Ερ. Αν και στεριανός στην καταγωγή, περάσετε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής σας, σε νησί. Τι σημαίνει για σας το Αιγαίο πέλαγος;

Πατρίδα είναι αυτή που επιλέγεις να ζήσεις. Οι συγκυρίες της ζωής, και της πολιτικής βέβαια, με έφεραν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο τη δεκαετία του ’80, και από τότε τα Δωδεκάνησα έγιναν η πατρίδα μου, ο τόπος μου.
Το Αιγαίο συνολικά είναι μονάκριβο και ακριβό, τόσο για το κράτος, όσο και για τους πολίτες. Είναι όμορφο και μαγευτικό. Έχει όμως και απαιτήσεις, ανάγκες και χρειάζεται την ειδική φροντίδα της Πολιτείας.
Τα σαράντα οκτώ κατοικημένα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι κάτι σαν περιδέραιο με μαργαριτάρια στο λαιμό της πατρίδας μας. Αυτό το πολύτιμο, το ανεκτίμητο κεφάλαιο για την πατρίδα μας υπηρετούμε από την 1η Ιανουαρίου με όρεξη και με υψηλό αίσθημα ευθύνης και χρέους απέναντι στους νησιώτες.

Ερ. Αναλάβατε περιφερειάρχης σε μία από τις τρεις περιφέρειες της χώρας όπου τα επόμενα χρόνια θα κριθεί το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού. Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που θα κάνετε για να μπορέσει αυτό το στοίχημα να κερδηθεί;

Ο τουρισμός είναι ο βασικός πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας. Τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες αποτελούν ισχυρά θεμέλια αυτού του οικοδομήματος έχοντας διαμορφώσει το δικό τους “brand name” στη διεθνή τουριστική αγορά, με αποτέλεσμα να αντέχουν στην πίεση της οικονομικής κρίσης.
Φυσικά οι απόλυτοι αριθμοί, από μόνοι τους, δεν λένε όλη την αλήθεια για τα νησιά μας. Η περυσινή αύξηση του τουριστικού ρεύματος σε αφίξεις πρέπει φέτος να συνοδευτεί και με αύξηση εσόδων. Αυτό είναι το αιτούμενο για την τοπική οικονομία, τις παραγωγικές μας τάξεις, για την ίδια την κοινωνία.
Δύσκολος ο στόχος, όταν ο τουρ οπερέητορ βρίσκεται σήμερα, κακώς, σε πλεονεκτική θέση όταν διαπραγματεύεται με τον νησιώτη ξενοδόχο. Χαίρομαι διότι οι ντόπιοι επιχειρηματίες έχουν πλέον συμφωνήσει πως για όλα υπάρχει ένα όριο. Τα μαργαριτάρια δεν μπορείς να τα πουλάς φτηνά, δεν μπορείς να τα ξεπουλάς.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε πολύ ψηλά το επίπεδο της ποιότητας των υπηρεσιών μας, και αυτό είναι ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε.
Η καλύτερη διαφήμιση είναι ο ευχαριστημένος επισκέπτης των νησιών μας. Το χαμόγελο ικανοποίησης και η υπόσχεση «θα έλθω ξανά» είναι, ή πρέπει να είναι, ο στόχος και η ανταμοιβή μας. Αυτό μπορεί να γίνει αν αντισταθούμε στην εύκολη λύση και στη «φτηνή» υπηρεσία.

Η «διπλωματία»
της Αυτοδιοίκησης

Ερ. Ποιες ενέργειες θα αναλάβετε για την προβολή του τουριστικού προϊόντος του Νοτίου Αιγαίου στο εξωτερικό.

Η ετήσια προβολή και η συμμετοχή μας στις τουριστικές εκθέσεις είναι υποχρέωσή μας. Όμως η οικοδόμηση καλών σχέσεων με τους φορείς που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη στις αντίστοιχες χώρες και διακινούν τον μεγάλο όγκο των επισκεπτών μας πρέπει να είναι καθημερινό μας μέλημα.
Ό, τι πετύχαμε στα Δωδεκάνησα, ανοίγοντας πόρτες σε νέες αγορές, με καινοτόμες δράσεις και με άσκηση – επιτρέψτε μου την έκφραση - «διπλωματίας» σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης, μπορούμε να το κάνουμε και σε επίπεδο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Στα Δωδεκάνησα καταφέραμε να πολλαπλασιάσουμε τις αφίξεις από τη Ρωσική αγορά, κάτι που σημαίνει ότι το πείραμα μπορεί να πετύχει και στο Νότιο Αιγαίο συνολικά.
Χάρηκα ιδιαιτέρως όταν αμέσως μετά την εκλογή μου επικοινώνησε μαζί μας ένας πολύ καλός πλέον φίλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Μόσχας, που εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η συνεργασία μας και στο Νότιο Αιγαίο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε σαν κόρη οφθαλμού τις παραδοσιακές μας αγορές έχοντας πλέον κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.
Με εξωστρέφεια, εμπιστοσύνη στο «προϊόν» μας, με άρτιο σχεδιασμό, ορθολογική αξιοποίηση των πόρων που θα έχουμε στη διάθεσή μας και συνεργασία όλων των φορέων, αυτοδιοικητικών και παραγωγικών, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.
Με πρωταρχικό κοινωνό την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να φροντίσουμε ώστε να μεταλαμπαδευτεί το αίσθημα της ομαδικότητας, και πάντα με την παραδοχή ότι κάθε νησί αποτελεί ένα ξεχωριστό και αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου, και ότι όλα αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργούν το μοναδικό Νότιο Αιγαίο.
Μόνο με τη δημιουργία «επώνυμου προϊόντος» στις διεθνείς αγορές και με την εκπροσώπηση ενός τόσο πολυποίκιλου «προϊόντος» με εξαιρετική πληθώρα ομορφιών, υποδομών και εναλλακτικών τουριστικών εμπειριών, κάτω από την ομπρέλα «Αρχιπέλαγος Νοτίου Αιγαίου», μπορούμε να προβάλλουμε ολοκληρωμένα την αδιαμφισβήτητη μοναδικότητα του τόπου μας.



Ερ. Είστε άνθρωπος με μακρά θητεία στον Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα ήθελα να μου απαριθμήσετε «καλές πρακτικές» σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα του τουρισμού.

Ως νομάρχης Δωδεκανήσου επί οκτώ χρόνια έχω πλήρη εικόνα και σαφή άποψη για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη χάραξη τουριστικής στρατηγικής. Πολλές φορές, ναι, με μια πανσπερμία φορέων και απόψεων, όμως το αποτέλεσμα ήταν πάντα θετικό.
Και αυτό διότι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, συμφωνήσαμε να επενδύσουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Στο περιβάλλον και στον πολιτισμό. Η βράβευση, για παράδειγμα, της Νομαρχίας Δωδεκανήσου δύο φορές για τις περιβαλλοντικές της δράσεις, πιστεύω πως είναι το καλύτερο μήνυμα προς τους επισκέπτες μας που αναζητούν «πράσινες» πρακτικές και νοοτροπίες στους τόπους που επισκέπτονται.
Μόλις πρόσφατα υποδεχθήκαμε μία ακόμα αντιπροσωπεία από την Κινεζική Περιφέρεια Ανχούι, ο πληθυσμός της οποίας ξεπερνά τα εβδομήντα εκατομμύρια κατοίκους. Θέλουν και θέλουμε να ανοίξουν οι δίαυλοι συνεργασίας, εκτιμώντας οι ίδιοι ότι περίπου μισό εκατομμύριο κάτοικοι της περιοχής θέλουν να ζήσουν στο φυσικό περιβάλλον των νησιών μας και ονειρεύονται πότε θα έλθουν να τα γνωρίσουν.
Και αυτή η κυοφορούμενη συνεργασία είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλιών της Νομαρχίας. Της Αυτοδιοίκησης δηλαδή, όταν όσοι τη διακονούμε δεν μένουμε στην απλή διαχείριση των πραγμάτων.


Κάθε νησί
με ταυτότητα

Ερ. Η πλειοψηφία των τουριστικών προορισμών, σε παγκόσμιο επίπεδο, που βάσισαν την ανάπτυξή τους στο μοντέλο του μαζικού τουρισμού δέχεται ήδη ισχυρά πλήγματα και αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα αδιέξοδα. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου περιλαμβάνει «ναούς» του μαζικού τουρισμού αλλά και παραδείσους του εναλλακτικού – θεματικού τουρισμού. Ποιο είναι το όραμά σας για τον τουρισμό στην Περιφέρεια και ποιες οι ενέργειες που θα το κάνουν πραγματικότητα.

Πιστεύω περισσότερο στη σημασία του «στόχου», μιας και η έννοια του «οράματος» είναι συχνά παρεξηγημένη. Είναι ώρα για συγκεκριμένους στόχους, ρεαλιστικούς και υλοποιήσιμους. Έχουμε στη φαρέτρα μας τα «όπλα» εκείνα και τα πλεονεκτήματα που μπορούν να υποστηρίξουν έναν σχεδιασμό που να επιβεβαιώνει και να ισχυροποιεί τη θέση του Νότιου Αιγαίου, της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, στον διεθνή τουριστικό χάρτη.
Με το ανυπέρβλητο κάλλος του Αιγαιοπελαγίτικου τοπίου, με τη βαριά πολιτιστική κληρονομιά και τον περιβαλλοντικό πλούτο των νησιών μας μπορούμε να ανοίξουμε μια πόρτα στο μέλλον.
Βέβαια, όταν μιλάμε για πολιτισμό, όπως είπα και πριν, δεν εννοούμε μόνο τα κάστρα, τα μνημεία και την ιστορία μας, αλλά και τον καθημερινό πολιτισμό, που ιδιαίτερα στο Αιγαίο εκφράζεται και με το «καλημέρα» του πολίτη, την εικόνα του νησιού, το δομημένο περιβάλλον, την αισθητική και την ομορφιά, τη συμπεριφορά μας, τη δράση μας, κλπ.
Είναι και αυτοί «πολιτιστικοί πόροι», που ταυτοποιούν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, που έχουν εξελιχθεί σε διεθνείς τουριστικούς προορισμούς. Και σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον η ταυτότητα είναι παράλληλα και διαβατήριο.
Και είναι κοινά παραδεκτό, πως προϊόν χωρίς ταυτότητα ή με ολοένα υποβαθμιζόμενη και θολή ταυτότητα, είναι καταδικασμένο να εξαφανιστεί από την αγορά.

Ερ. Αποτιμώντας τα αποτελέσματα από την λειτουργία του Δωδεκανησιακού Οργανισμού Τουρισμού καθώς και του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού, εκτιμάτε ότι είναι χρήσιμη η λειτουργία ενός Γραφείου για τον Τουρισμό σε επίπεδο πλέον περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου;

Ο απολογισμός της δράσης και παρέμβασης του Δωδεκανησιακού Οργανισμού Τουρισμού και του ΠΡΟΤΟΥΡ στο διεθνές τουριστικό γίγνεσθαι, έχουν καταξιώσει και τους δύο αυτούς φορείς στα μάτια και στη συνείδηση των παραγωγικών τάξεων και επαγγελματιών της περιοχής.
Δομές λοιπόν που διαχρονικά έχουν αποδείξει πως παράγουν ουσιαστικό έργο, πρέπει να εξακολουθήσουν να λειτουργούν κάτω από οποιαδήποτε μορφή και σε Περιφερειακό επίπεδο. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.








Η ιστορία της λέξης “άσυλο”

Δεν είναι πρώτη φορά στην Ιστορία που γίνεται λόγος για τον περιορισμό του Ασύλου. Κατά την αυτοκρατορική περίοδο της Ρώμης οι ιεροί χώροι, που παρείχαν άσυλο, είχαν αυξηθεί υπερβολικά (για να προστατεύονται όλοι οι αντιφρονούντες υπόδουλοι) και για αυτό οι Ρωμαίοι αναγκάστηκαν να τους περιορίσουν για να αποφεύγεται η υπόθαλψη “ταραχοποιών στοιχείων”.

Σήμερα, η λέξη “άσυλο” χρησιμοποιείται, κυρίως, για να δηλώσει το πανεπιστημιακό άσυλο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και το διπλωματικό, το οικογενειακό αλλά και το πολιτικό άσυλο. Η λέξη παράγεται από το στερητικό -α- και το ρήμα “συλάω, -ω” και δήλωνε, αρχικά, τον απαραβίαστο χώρο, που δεν επιτρέπεται να βεβηλωθεί και ως εκ τούτου προσδιόριζε τον ασφαλή χώρο. Το ρήμα συλώ όριζε τη “λαφυραγώγηση νεκρού και ίσως να προέρχεται από τα ουσιαστικά “σύλα” ή “σύλαι” τα οποία δήλωναν “ την κατάληψη του πλοίου και την κατάσχεση του εμπορεύματος”.

Η λέξη χρησιμοποιείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. (Ευριπίδης, Μηδ. 727-728). Το πνεύμα του άσυλου συναντάται και το 467 π.Χ, έτος που διδάχτηκαν «Ικέτιδες» του Αισχύλου. Η λέξη, αρχικά, προσδιόριζε ναούς ή ιερούς τόπους (απ΄ εδώ και η λ. “ιερόσυλος”) και κανένας δεν μπορούσε να πειράξει όποιον ζητούσε προστασία. Παράγωγες λέξεις: συλητής (: άρπαγας, ληστής), σύληση. Η λέξη πέρασε στα λατινικά ως asylum και απ' εκεί σε όλες τις γλώσσες της Εσπερίας: Ιταλικά: asilo, Γαλλικά: asile, Γερμανικά: asyl, Αγγλικά: asylum.

Το πανεπιστημιακό άσυλο καθιερώθηκε το 1088 στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια (Ιταλία) με το Authentica Habita (ή Constitutio Habita) και σκοπός του ήταν να προστατευτούν οι διανοούμενοι από την αυθαιρεσία της παπικής εκκλησίας. Στα νεότερα χρόνια χώροι προστασίας ανθρώπων με ιδιαίτερα ψυχικά ή κοινωνικά προβλήματα ονομάστηκαν “άσυλα” (άσυλο ανιάτων, αστέγων, κ.α). Σύγχρονη είναι και η παρεξηγημένη νομική επινόηση “βουλευτική ασυλία”

24γράμματα

Η Συμπαράταξη Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για της Εξωτερικές Βρύσες του Γλινάδου

Από τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του Συνδυασμού «Συμπαράταξη Νάξου & Μικρών Κυκλάδων» Ιάκωβο Γιακουμή λάβαμε το παρακάτω δελτίο τύπου που μας ενημερώνει ότι ο δημοτικός σύμβουλος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Καπούνης και ο Τοπικός Σύμβουλος Γλινάδου Σπύρος Κατερίνης , έστειλαν σήμερα επιστολή προς το δήμαρχο, Μανώλη Μαργαρίτη, με κοινοποίηση στον Αντιδήμαρχο Μανώλης Πολυκρέτη, και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γλινάδου Ιωάννη Σέργη και τοπικά Μ.Μ.Ε. που αναφέρουν ότι στο Γλινάδο έχουν τοποθετηθεί εξωτερικές βρύσες , έχει γίνει εγκατάσταση λάστιχων μεταφοράς του πόσιμου νερού επιφανειακά (στην μέση των δρόμων και μέσα από οικόπεδα), εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες (ηλιοφάνεια, υγρασία, κ.α.),χωρίς πρώτα να έχει συζητηθεί το έργο ούτε στο Τοπικό ούτε στο δημοτικό συμβούλιο. Οι σύμβουλοι, ερωτούν αν τηρούνται στο ελάχιστο οι κανόνες υγιεινής έτσι όπως γίνεται η μεταφορά πόσιμου νερού, με λάστιχα εκτεθειμένα και αν έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη.
Δημοτική Κίνηση:
«Συμπαράταξη Νάξου & Μικρών Κυκλάδων»
Νικόλαος Μαράκης, Επικεφαλής
Χώρα Νάξου

Καπούνης Δημήτριος, Δημοτικός Σύμβουλος
Κατερίνης Σπυρίδων, Κοινοτικός Σύμβουλος Γλινάδου

Προς: Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
Μανόλης Μαργαρίτης, Δήμαρχος

Κοινοποίηση:
Μανόλης Πολυκρέτης, Αντιδήμαρχος
Ιωάννης Σέργης, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Γλινάδου
Τοπικά Μ.Μ.Ε.

Νάξος, 7/2/2011

Θέμα: «Κατασκευή Εξωτερικών Βρυσών Τοπικής Κοινότητας Γλινάδου»





Το τελευταίο διάστημα τοποθετήθηκε σημαντικός αριθμός (περί των 25) εξωτερικών βρυσών πόσιμου νερού στην Τοπική Κοινότητα Γλινάδου. Επειδή οι συγκεκριμένες εργασίες δεν συζητήθηκαν ούτε στο Τοπικό Συμβούλιο του Γλινάδου (δεν έχει συνεδριάσει άλλωστε με την νέα του σύνθεση) ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ζητάμε να πληροφορηθούμε τα κάτωθι:

• Έχει εκπονηθεί μελέτη για την χωροθέτηση και την εγκατάσταση των εν λόγω βρυσών; Αν υπάρχει μελέτη, αυτή προβλέπει την εγκατάσταση λάστιχων μεταφοράς του πόσιμου νερού επιφανειακά (στην μέση των δρόμων και μέσα από οικόπεδα), εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες (ηλιοφάνεια, υγρασία, κ.α.), χωρίς τους ελάχιστους κανόνες υγιεινής και χωρίς αποχέτευση; Έχει γίνει η πρόβλεψη ώστε η πίεση του νερού να είναι επαρκής για τις ανάγκες του χωριού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες;
• Ποιο είναι το κόστος του εν λόγω έργου και μέσω ποιων πιστώσεων θα πληρωθεί;




Επειδή οι κακοτεχνίες είναι προφανείς από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες, σας καλούμε να επανασχεδιαστεί το έργο σύμφωνα με τους κανόνες της τεχνικής και της επιστήμης (εφόσον πρόκειται για πόσιμο νερό) και να συζητηθεί τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στο Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας του Γλινάδου.

Εκ του Γραφείου Τύπου

Ενημέρωση του εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκη

Κριτική στον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη σχετικά με την πρόσκλησή του προς τα πολιτικά κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την οικονομία, ασκεί η ΝΔ, επισημαίνοντας μάλιστα την αναφορά του υφυπουργού Οικονομικών πως τα κόμματα δεν έχουν στη διάθεσή τους τα σωστά στοιχεία.

"Τα στοιχεία που έχουν τα κόμματα είναι τα στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί επίσημα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, εκφράζοντας την απορία του τι ακριβώς εννοεί ο κ. Σαχινίδης.

Ο κ. Μιχελάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει πλήρεις και πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.

"Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λέει πως δεν υπάρχουν προτάσεις", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός ακολουθεί μια πολιτική ασφυξίας που διαλύει τον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως για μια ακόμα φορά προχωρεί στη μέθοδο των διαρροών, αυτή τη φορά για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. "Εδώ γίνεται ένα παιχνίδι διαρροών", τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως "η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει θέμα ή όχι, να δεσμευτεί αν υπάρχει ή όχι θέμα".

Ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε επίσης πως πάγια θέση της ΝΔ είναι πως δεν πρέπει να πειραχθεί ο 13ος και 14ος μισθός.

"Ολοι έχουν αποδεχθεί ότι το κόστος της εργασίας δεν είναι αυτό που φταίει για τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας. Υπάρχουν πολλοί άλλοι σοβαροί λόγοι που κάνουν την οικονομία μας μη ανταγωνιστική, όπως η γραφειοκρατία και η φορολογία", δήλωσε.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των γιατρών ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την υγεία μόλις αυτό έρθει στη βουλή, καθώς, όπως είπε, "δεν φέρνει κανένα θετικό αποτέλεσμα στο θέμα της υγείας. Κατά βάση, είμαστε απέναντι".

Ξεκαθάρισε όμως πως η ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν στηρίζει τις καταλήψεις και τις ακραίες αντιδράσεις. Με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη του Θόδωρου Πάγκαλου στην εφημερίδα "Τα Νέα", όπου υποστήριξε πως δεν τον ελκύει η πρόταση Μέρκελ που απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος για το ποσοστό του ελλείμματος, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε πως "για μια ακόμα φορά ο κ. Πάγκαλος διαφοροποιείται από την κυβέρνηση και έρχεται πάνω στις θέσεις της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά".

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι αγρότες ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τα προβλήματά τους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση του ΦΠΑ.

"Είμαστε κατά των αποκλεισμών, όμως η κυβέρνηση με την αδράνειά της και την αδιαφορία της οδηγεί τους κλάδους να κατεβαίνουν στους δρόμους. Θα κλείσουν τους δρόμους και θα έχουμε και πάλι τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη. Ενεργοποιείται με απαράδεκτο τρόπο ο κοινωνικός αυτοματισμός", τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

Σχετικά με τα όσα αναφέρει το γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ" για μίζες σχετικά με την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων, βασιζόμενο σε στοιχεία από την εισαγγελία του Μονάχου ο εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις, υπενθυμίζοντας πως την υπόθεση της αγοράς των τεσσάρων υποβρυχίων την είχε χειριστεί το ΠΑΣΟΚ τόσο στην αρχή της, την περίοδο 2002-2004, όσο και στο τέλος της, με τη συμφωνία για τον "Παπανικολή" από την σημερινή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Τέλος, όσον αφορά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως η ΝΔ θα τοποθετηθεί επίσημα όταν υπάρξει μια συγκεκριμένη απόφαση, καθώς μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο πληροφορίες. Κάλεσε πάντως την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και να μην τηρεί απαθή στάση, όπως είπε.