slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νίκος Συρμαλένιος: Όχι στη χωροθέτηση της ενδιάμεσης λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Σαντορίνης στη σημερινή περιοχή του ΧΑΔΑ

Είναι προφανές ότι η παρέμβαση μου δεν έχει ως στόχο την υποκατάσταση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει και την πλήρη αρμοδιότητα, όμως η ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα η προτεινόμενη από την κυβέρνηση διάταξη (άρθρο 257) του υπό ψήφιση καταστροφικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, βασικό συστατικό του οποίου αποτελεί και η έναρξη ιδιωτικοποίησης του νερού, με υποχρεώνουν να τοποθετηθώ και να διατυπώσω ευθαρσώς την άποψη μου.

Γιάννης Πολυχρονάκος: Επίσκεψη στην Τήνο και επαφές με φορείς και πολίτες

 

Στην Τήνο βρέθηκε ο υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων με το ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Πολυχρονάκος, όπου είχε σημαντικές επαφές με φορείς και πολίτες. Ειδικότερα, συναντήθηκε με την Έπαρχο κα Δεληγιάννη, τον Δήμαρχο κ. Σιώτο , την υπεύθυνη για το συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας κα Σουράνη, με μέλη του Συλλόγου Φίλων Κ.Υ. Τήνου «Νικόλαος Κόγκος», με την Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κα Αλοιμόνου, με μέλη της Τ.Ο ΠΑΣΟΚ Τήνου και με αρκετούς πολίτες του νησιού. Επ’ ευκαιρία των αρχαιρεσιών που διεξήχθησαν στο Σύλλογο Φίλων Κ.Υ. κ. Πολυχρονάκος συμμετείχε στη διαδικασία των εκλογών, δηλώνοντας πως «Πρέπει να ενισχύουμε τις προσπάθειες των συλλόγων που στοχεύουν στο κοινό καλό, ιδιαιτέρως όταν αυτές αφορούν σε θέματα υγείας».

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ


Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Πάρου και ο Μ.Ε.Ε.Α.Σ Υρία Λευκών, αφιερωμένη στον συμπολίτη μας,  δάσκαλο και συγγραφέα Χρίστο Γεωργούση, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος».

Η κατάμεστη αίθουσα, πλημμύρισε από ήχους, μελωδίες και λέξεις τιμώντας την προσωπικότητα, το πολυσχιδές εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο ενός ανθρώπου, που έχει κερδίσει την αγάπη και την αναγνωρισιμότητα όλων των Παριανών αλλά και φίλων του νησιού μας.  Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος ανέφερε σχετικά:

«Η αποψινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε ένα σημαντικό άνθρωπο των γραμμάτων, ο οποίος ζει, εργάζεται, παλεύει στο νησί, για το νησί  που τόσο αγαπά και νοιάζεται, την Πάρο μας. Είναι αφιερωμένη στον Χρίστο Γεωργούση, τον αγαπητό σε όλους μας φίλο, τον δάσκαλο, τον συγγραφέα, τον ιστοριοδίφη, τον ερευνητή, τον μελετητή, τον φυσιοδίφη.  Είναι μεγάλη χαρά αλλά και χρέος μας να τιμήσουμε αυτόν τον εξαίρετο άνθρωπο, σπουδαίο Παριανό και αγαπητό φίλο.

Αφιέρωσε τη ζωή του στην διδασκαλία, στην έρευνα, στη διατήρηση και ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της Παριανής φύσης, της φωτεινής πλευράς του τόπου μας και των ανθρώπων του, αυτήν του πνεύματος, της διανόησης, της ψυχικής καλλιέργειας. Μέχρι σήμερα εργάζεται άοκνος και έχει ήδη αφήσει ως πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές ένα πλούσιο συγγραφικό έργο.

Φιλομαθής, διερευνητικός, δημοκρατικός, ανιδιοτελής, φιλικός, οπαδός του διαλόγου, της συναίνεσης, της αλληλοκατανόησης, ανήσυχος χαρακτήρας και ανέντακτο πνεύμα. Ο Χρίστος, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι, είναι ένας πηγαία και αυθεντικά γλυκύτατος άνθρωπος, γενναιόδωρος και καλοσυνάτος. Ποτέ δεν ύψωσε τον τόνο της φωνή του, ποτέ δεν έθιξε κανένα με οποιονδήποτε τρόπο.

Υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος», ο οποίος τότε ήταν  και ποδοσφαιρικό σωματείο και μαζί με άλλους συνέβαλλε στη μετεξέλιξή του σε  καθαρά πολιτιστικό σύλλογο αλλά και στην ίδρυση των αθλητικών σωματείων ΑΟΠ και ΝΟΠ. 

Υπέρμαχος της δημοκρατίας, της ελευθερίας του λόγου αλλά και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, μέσω του Ελεύθερου Βήματος του Αρχιλόχου, των άρθρων του στις τοπικές εφημερίδες και του συγγραφικού του έργου μας εφιστά την προσοχή στα μείζονα θέματα που ταλανίζουν τον τόπο μας, παρεμβαίνει, βοηθά όπου χρειάζεται. 

Όλα για την Πάρο. Όλα για αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπά και λατρεύει από παιδί, έναν τόπο γεμάτο ξερολιθιές, αλώνια, σχίνα, αλμύρα, πηγάδια, ξωκκλήσια, αμπέλια, ελιές, έναν τόπο που μυρίζει κρίταμο και θυμάρι  και τώρα κινδυνεύει να χαθεί, θυσιαζόμενος «ηρωικά» στον βωμό της ανάπτυξης και του χρήματος. 

Την Πάρο του Χρίστου, την Πάρο της συνοχής και της αλληλεγγύης, την Πάρο του αμπελιού, της ελιάς και της ναυτοσύνης πρέπει να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε αυτούσια στις επόμενες γενιές. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η σημερινή εκδήλωση και η πρωτοβουλία μας, ως Δημοτική Αρχή, να τιμήσουμε τον συμπολίτη μας Χρίστο Γεωργούση γίνεται για να υπενθυμίζει στους παλιούς αλλά και να δίνει έναυσμα στους νέους να γνωρίσουν το έργο και την προσφορά του.

Είναι ένας τρόπος να σου εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας για το πολυσχιδές έργο, τις πολύπλευρες ερευνητικές σου εργασίες και τη σημαντική συμβολή σου στη μελέτη της ιστορίας, της παράδοσης και της χλωρίδας της Πάρου. 

Σου εύχομαι από καρδιάς να είσαι γερός για να συνεχίζεις να εμπνέεις, να προχωράς μπροστά και να ανοίγεις δρόμους γιατί αυτό ακριβώς έχουμε ανάγκη, γιατί αυτό ακριβώς η Παριανή κοινωνία έχει ανάγκη!»


«ΠΑΡΟΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ: Παραμονή του Δημοτικού Ωδείου στη σημερινή του θέση



 

«Παραμονή του Δημοτικού Ωδείου στη σημερινή του θέση»

 

Με την απόφαση 99/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου (κατά πλειοψηφία) ανατέθηκε εντολή στην Κ.Δ.Ε.Π.Α. Πάρου να προκηρύξει άμεσα διαγωνισμό για την εξεύρεση και μίσθωση ακινήτου, προκειμένου να μεταφερθεί και να στεγαστεί το Δημοτικό Ωδείο.

Με αφορμή το έγγραφο (10 Μαρτίου 2023) του υπό σύσταση σώματος «Γονέων Δημοτικού Ωδείου Πάρου», σας γνωρίζουμε ότι ο Δημοτικός Συνδυασμός «ΠΑΡΟΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ» δηλώνει ότι αντιτίθεται στη μετεγκατάσταση του Δημοτικού Ωδείου σε νέα από την υπάρχουσα τοποθεσία για τους ακόλουθους λόγους:

Κατερίνα Μονογυιού: Επιχορήγηση ύψους 69.989€ στο Δήμο Αμοργού



   Υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη Aπόφαση Eπιχορήγησης του Δήμου Αμοργού, ποσού 69.989€, για τη συντήρηση των αφαλατώσεων της Αιγιάλης και των Καταπόλων στον Δήμο Αμοργού. 


   Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο λήψης μέτρων και δράσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας και την υδροδότηση των νησιών μας και συγκεκριμένα στο έργο «Υδροδότηση άνυδρων νησιών & έργα βελτίωσης υποδομών ύδρευσης των νησιών» του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής/Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

    Η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Μονογυιού δήλωσε:


Γιατί ΣΥΡΙΖΑ και Ρουσόπουλος δεν θέλουν υποψήφιο τον Καραμανλή

Τώρα που ήρθε η ώρα να αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη παίζει το γνωστό γαϊτανάκι: από τη μια οι τηλεδιασκεδαστές τύπου Κανάκη της σκόπιμης υπερβολής, του παροξυσμού και της χαώδους άγνοιας.
Και από την άλλη, η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ: οι ίδιοι που μας προέτρεπαν να επιστρέψουμε στη δραχμή, να παραβιάσουμε τα lockdown, να αμφισβητήσουμε τα εμβόλια και να ταχθούμε υπέρ του Κουφοντίνα, κόπτονται δήθεν σήμερα για την Δημοκρατία, την ποιότητα των σιδηροδρόμων και για την αξιολόγηση του μοιραίου σταθμάρχη της Λάρισας!
Προφανείς οι σκοπιμότητες της αντιπολίτευσης. Αλλά δεν φέρνουν αποτέλεσμα, αν κρίνουμε από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τις οποίες θα συνόψιζα ως εξής: Όσοι πιστεύουν πως ο δημοκρατικός κόσμος θα ηττηθεί έτσι εύκολα από Κανάκηδες και Μουτσινάδες, ή ακόμα και από βαλτούς στα κανάλια, είναι τουλάχιστον αφελείς. Οι απογοητεύσεις της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν ως ένας τεράστιος μοχλός συγκράτησης. Παρά την οργή και τα όποια λάθη, η κοινωνία δεν δείχνει διατεθειμένη να επιλέξει την επιστροφή στο παρελθόν. Και όσοι ελπίζουν ότι οι πολίτες ζητούν να επιστρέψει ο φθηνός και χυδαίος κόσμος του χθες, απλά αστοχούν.

Φίλιππος Φόρτωμας: «Η χρηματοδότηση των αφαλατώσεων Αμοργού εξασφαλίζει την επάρκεια νερού»

 

Ακόμα μία εξασφάλιση χρηματοδότησης για τα νησιά των Κυκλάδων έρχεται να προστεθεί στα έργα πνοής που δρομολογούνται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σε άριστη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού.

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη, εγκρίθηκε η επιχορήγηση του Δήμου Αμοργού με το ποσό των 69.989€, για τη συντήρηση των αφαλατώσεων Αιγιάλης και Καταπόλων. Η δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις στο έργο «Υδροδότηση άνυδρων νησιών & έργα βελτίωσης υποδομών ύδρευσης των νησιών» του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής..

Εμπαιγμός η απάντηση του ΥΝΑΝΠ στη διαμαρτυρία του Δήμου Κύθνου για τα ανεκτέλεστα δρομολόγια του «Αδαμάντιος Κοραής»

Η απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (9/3/2023) στην επιστολή του Δήμου Κύθνου την οποία καταθέσαμε ως Αναφορά στη Βουλή στις 10/2/2023 (τις οποίες επισυνάπτω), αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο προχειρότητας που μεταφρ
άζεται σε εμπαιγμό προς τους νησιώτες αλλά και προς τη δημοτική αρχή  που έφερε στην επιφάνεια τη διαμαρτυρία των πολιτών.

Πέραν της παράθεσης της ισχύουσας νομοθεσίας, η απάντηση του Υπουργείου μας πληροφορεί ότι το πλοίο "Αδαμάντιος Κοραής" μπήκε σε αντικατάσταση του "Διονύσιος Σολωμός" λόγω Επιθεώρησης Εργασίας, μόνο για είκοσι (20) μέρες από 11/1 έως 31/1. Και όλως τυχαίως σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα υπήρξαν τρία ανεκτέλεστα δρομολόγια στις 17, 18 και 26 Ιανουαρίου 2023, λόγω κακοκαιρίας και θαλασσοταραχής.


Και τα εύλογα ερωτήματα για κάθε λογικό άνθρωπο είναι:

Σημαντική η βοήθεια της Πολιτείας στους συγγενείς της τραγωδίας των Τεμπών

ΒΙΝΤΕΟ
Κόντρα στους κατ’ επάγγελμα κριτές και τιμητές, αλλά και στην τοξικότητα των κοινωνικών δικτύων για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, οι περισσότεροι που έχασαν κάποιον δικό τους άνθρωπο ομολογούν ότι η ζωή δεν αποτιμάται σε χρήματα και τίποτα δεν θα φέρει πίσω τους δικούς τους ανθρώπους… Ωστόσο δηλώνουν ότι κάθε βοήθεια από την Πολιτεία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι ευπρόσδεκτη.

Κύπρος: Νέα πρόεδρος του ΔΗΣΥ η Αννίτα Δημητρίου

Με 14.287 ψήφους και ποσοστό 69,18% η Αννίτα Δημητρίου εξελέγη νέα πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Δημήτρης Δημητρίου έλαβε 6.365 ψήφους, που ισοδυναμεί με ποσοστό 30.82%.