slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αναταραχή και στο ΠΑΣΟΚ για τα ομόφυλα ζευγάρια -Ποιοι βουλευτές προσανατολίζονται να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο


Ανδρουλάκης, Κατρίνης και Μάντζος σε συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ / 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Το θέμα του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, που φέρνει η κυβέρνηση, έχει προκαλέσει σχεδόν οριζόντιες αναταράξεις στα κόμματα.

Μετά τις διαφωνίες στους κόλπους της ΝΔ, το απίστευτο βέρτιγκο στον ΣΥΡΙΖΑ με τα «μπρος-πίσω» του Στέφανου Κασσελάκη για το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, και το ΠΑΣΟΚ φέρεται να αντιμετωπίζει σχετικά προβλήματα.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΟΡΤΩΜΑΣ Η ΔΡΑΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ





Φίλες και Φίλοι,

Μια απαιτητική χρονιά έφτασε στο τέλος της και πλέον μπορούμε βάσιμα να ατενίζουμε το 2024 με πραγματική αισιοδοξία. Μια αισιοδοξία που πηγάζει από τη σκληρή δουλειά που έκανε και κάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που έφτασε να μας αναδείξει στην κορυφή των οικονομιών του αναπτυγμένου κόσμου, με τον Economist να ανακηρύσσει την Ελλάδα ως Χώρα της Χρονιάς για το 2023. Μια κορυφή που δεν θα είχαμε πατήσει χωρίς την υποστήριξη των Ελλήνων πολιτών.

Η ανανεωμένη, καθαρή εντολή του Ελληνικού Λαού, που μας εμπιστεύτηκε και πάλι το τιμόνι για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της πατρίδας μας, δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. H εντολή αυτή είναι ο οδηγός μας προκειμένου να εμπεδωθεί στην πράξη η πολιτική σταθερότητα, αναβαθμίζοντας σε όλα τα επίπεδα την καθημερινότητα των πολιτών, των νησιωτών, σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης, ασφάλειας, βεβαιότητας. 

Με το βλέμμα στο παρόν και στο ευοίωνο μέλλον, οι Κυκλάδες παραμένουν σταθερή προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Προσωπικά δεσμεύομαι και αυτή τη χρονιά να συνεχίσω να βρίσκομαι δίπλα στην κάθε μία και στον κάθε ένα από εσάς, δίνοντας μάχες για τα νησιά που αξίζουμε.

Εύχομαι από καρδιάς Καλή Χρονιά σε όλες και όλους!
Υγεία, ειρήνη, προσωπική και συλλογική ευημερία!

Συνεχίζουμε δυνατά #mazi για τις Κυκλάδες.

Φίλιππος Φόρτωμας

Xατζηδάκης: 5 μεγάλες αλλαγές για να μπει μια τάξη στις παραλίες -Δείτε το βίντεο στο Tik Tok

Τις 5 μεγάλες αλλαγές στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές ανήρτησε με βίντεό του στο Tik Tok ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Μάλιστα στο βίντεο, έχει περιλάβει και αποσπάσματα «πίσω από τις κάμερες».
Στην ανάρτησή του ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει:

Ερωτημα του Βουλευτή Mάρκου Εμμ. Καφούρου προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το πρόβλημα λειτουργίας αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων στις Κυκλάδες εξαιτίας της έλλειψης συνεργείων ταχογράφων.



Προς : Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

           Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη

 

 

 

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (Ε.Ε.) 165/2014 για τους ταχογράφους στον τομέα των οδικών μεταφορών, κάθε νέο φορτηγό ή λεωφορείο που ταξινομείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με ευφυή ταχογράφο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει και η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με αριθμό Φ450/οικ.52365/2738 (27/6/2019), "Σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 165/2014, σε συνδυασμό με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2016/799, οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε ρυμουλκουμένου ή ημιρυμουλκουμένου, και οχήματα μεταφοράς επιβατών άνω των 9 θέσεων, για τα οποία εκδίδεται για πρώτη φορά άδεια κυκλοφορίας μετά τις 15 Ιουνίου 2019, εάν δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση τοποθέτησης ταχογράφου, πρέπει να είναι εφοδιασμένα με ευφυή ταχογράφο (smart tachograph), δηλαδή ταχογράφο συνδεδεμένο με υπηρεσία εντοπισμού βασιζόμενη σε δορυφορικό σύστημα πλοήγησης (GPS)".

Περαιτέρω, η σχετική κάρτα ταχογράφου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουν τα εν λόγω οχήματα Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ).  Για όλα τα βαρέως τύπου οχήματα, ο έλεγχος σε ΚΤΕΟ γίνεται σε ετήσια βάση.

Όμως, στα νησιά των Κυκλάδων δεν υπάρχουν συνεργεία ταχογράφων. Όπως μάλιστα αναφέρει το Σωματείο Τουριστικών Λεωφορείων Επαρχίας Θήρας σε σχετική επιστολή του, μέχρι σήμερα, προκειμένου να προμηθευτούν το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) και να μπορούν τα λεωφορεία να κυκλοφορούν, έφερναν οι ίδιοι κατάλληλο τεχνικό, ο οποίος αφού έκανε τους απαραίτητους ελέγχους, ρυθμίσεις και τυχόν διορθώσεις, εξέδιδε την σχετική βεβαίωση ταχογράφου.

Το παραπάνω πρόβλημα αυξάνεται ακόμη περισσότερο καθώς με την πρόσφατη ΚΥΑ 149519/15-5-2023, ο έλεγχος για τους ταχογράφους πρέπει υποχρεωτικά να διενεργείται στον χώρο του συνεργείου, το οποίο πρέπει να έχει ειδικές προδιαγραφές και εξοπλισμό.

Με δεδομένη της απουσία εξειδικευμένων συνεργείων για τον σκοπό αυτό στις Κυκλάδες, γίνεται εύκολα αντιληπτό το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου στις περιοχές αυτές. Το ζήτημα αυτό, αφορά σε πάνω από χίλια λεωφορεία, αφού ενδεικτικά, μόνο στην Σαντορίνη λειτουργούν 600 λεωφορεία.

Για παράδειγμα, όπως περιγράφει ο πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Λεωφορείων Επαρχίας Θήρας, σήμερα για να γίνει ο παραπάνω έλεγχος, πρέπει ο ιδιοκτήτης ή οδηγός να μεταβεί στον Πειραιά. Το δε κόστος μόνο για τα μεταφορικά ανά λεωφορείο, για να μεταβεί και να επιστρέψει από τον Πειραιά στην Σαντορίνη, ανέρχεται στα 800 ευρώ!

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να υπάρξει λύση στο παραπάνω πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων με έδρα τις Κυκλάδες, ώστε να μην επιβαρύνονται με δυσβάστακτα έξοδα προκειμένου να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα οχήματα;

2. Είναι στις προθέσεις σας να επιτραπεί εκ νέου η διενέργεια των ελέγχων ταχογράφων από κατάλληλο τεχνικό, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα, έως ότου δοθεί μια οριστική λύση;

 

3.  Προτίθεστε να προβείτε σε περαιτέρω μέτρα και ενέργειες προκειμένου να αμβλυνθούν τα ιδιαίτερα και αντικειμενικά προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της νησιωτικότητας;

                                                                                                        

                                                                                                             Αθήνα, 15/1/2024

 

Ο Ερωτών Βουλευτής                                                           

          

Mάρκος Εμμ.Καφούρος

         

 

 

Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ 

Γ. Χατζημάρκος: Μια πράξη «αυτοδικίας», μπορεί ποτέ να είναι μία πράξη ευθύνης; Και μάλιστα από ένστολους δημόσιους λειτουργούς ;

Με ανάρτησή του στα social media, σχολιάζει το πρωτοφανές περιστατικό, Αστυνομικοί στην Κω να παίρνουν τα φτυάρια και να ρίχνουν τσιμέντο σε λακούβα στο οδόστρωμα και μάλιστα, όπως προκύπτει από το βίντεο και τις φωτογραφίες που δημοσίευσε το Βήμα της Κω, χωρίς καμία σήμανση ή μέτρο προστασίας των διερχομένων από το σημείο οδηγών, αλλά κυρίως για λόγους εντυπώσεων, αφού ο αστυνομικός με το φτυάρι στο χέρι καλεί να τον βγάλουν φωτογραφία!

Ο φτηνός λαϊκισμός του διαδικτύου έπληξε και τους ένστολους;;;!!!

Η ανάρτηση του Περιφερειάρχη:

Νικηφόρος Παπανικόλας :Ανακοίνωση με αφορμή τη διενέργεια ΕΔΕ κατά των δύο αστυνομικών στην Κω

  Με αφορμή τη διενέργεια ΕΔΕ και την ανάρτηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος λίγο-πολύ διαπόμπευσε τους δύο άνδρες της Τροχαίας και χαρακτήρισε ως «αυτοδικία» την πρωτοβουλία τους να κλείσουν τη λακκούβα στο επαρχιακό δίκτυο Κω-χωρίων μετά από έντονες διαμαρτυρίες των χρηστών του δικτύου και προς αποφυγή πιθανόν ατυχημάτων, παραθέτουμε το εξής:

Η Πρώτη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων με θέματα όπως η συγκρότηση των μελών των ΔΣ σε Λιμενικό Ταμείο και Σχολικές Επιτροπές στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου




1)Προς τον κ. Δήμαρχο και τους κ.κ. Δημοτικούς
Συμβούλους Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

Έχοντας υπόψη:
α) το άρθρο 67 παρ. 1 του Ν. 3852/2010 ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει,
β) τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 5056/2023 ΦΕΚ Α ́163/06-10-2023,
γ) την αρ. 375/απ 39167/02.06.2022, εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, με
θέμα «Λειτουργία δημοτικού συμβουλίου»,
καλείστε να συμμετέχετε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, στις 16/01/2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00μ.μ, η
οποία θα γίνει μεικτή, διά ζώσης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου
Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη με την εφαρμογή
της υπηρεσίας e:Presence.gov.gr, με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
1. Διορισμός μελών και συγκρότηση διοικητικού συμβουλίου Δημοτικού Λιμενικού
Ταμείου Νάξου.
2. Διορισμός μελών και συγκρότηση διοικητικού συμβουλίου Α/θμιας Σχολικής
Επιτροπής Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.
3. Διορισμός μελών και συγκρότηση διοικητικού συμβουλίου Β/θμιας Σχολικής
Επιτροπής Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.
4. Έγκριση σύμβασης χρησιδανείου για την αποδοχή παραχώρησης κατά χρήση
οχήματος ιδιοκτησίας της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, στο Δήμο Νάξου & Μικρών
Κυκλάδων.
5. Ορισμός Δημοτικών Συμβούλων σε επιτροπές και συγκρότηση αυτών.
6. Συγκρότηση επιτροπής καταλληλότητας ακινήτων προγραμμάτων παιδικής
προστασίας ιδιωτικού δικαίου.
7. Συγκρότηση επιτροπής καταλληλόλητας κτιρίων και παροχής υπηρεσιών για
αστέγους.
8. Συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής της σύμβασης:
«Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση
δικτύων ύδρευσης του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων».
9. Συγκρότηση επιτροπής συμβιβαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών.
10.Ορισμός μελών για την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Δήμου Νάξου & Μικρών
Κυκλάδων.
11.Ορισμός εκπροσώπου Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, σε όλες τις Γενικές
Συνελεύσεις του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης
Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου (ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ), έως την λήξη
της παρούσας αυτοδιοικητικής περιόδου.
12.Ορισμός εκπροσώπων Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο Διοικητικό
Συμβούλιο του Ιδρύματος Στήριξης Κέντρου Υγείας – Νοσοκομείου Νάξου.
13.Ορισμός υπολειπόμενου μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος
Στήριξης Κέντρου Υγείας – Νοσοκομείου Νάξου.
14.Έγκριση ή μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης του δημοτικού θεάτρου «Ιάκωβος
Καμπανέλλης» για την πραγματοποίηση φεστιβάλ θεάτρου και χορευτικών
παραστάσεων, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.
15.Λήψη απόφασης επί ψηφίσματος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας
ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ).

2
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Ιωάννης B. Βασιλάκης

38 νέες υπηρεσίες στο gov.gr τον Δεκέμβριο

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
, Δημήτρης Παπαστεργίου,
Με ρυθμό που ξεπέρασε την προσθήκη μίας υπηρεσίας την ημέρα, τον Δεκέμβριο του 2023 προστέθηκαν 38 νέες υπηρεσίες στο gov.gr. Έτσι, στο τέλος του 2023 οι υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου που προσφέρονται από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr έφτασαν τις 1638.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2023, στο gov.gr προστέθηκαν 189 υπηρεσίες από 40 φορείς της Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται είτε για νέες υπηρεσίες είτε για υπηρεσίες που προϋπήρχαν και εντάχθηκαν στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη. Ακόμη, επτά επιπλέον φορείς ενέταξαν για πρώτη φορά υπηρεσίες τους στο gov.gr, ανάμεσα στους οποίους ο Άρειος Πάγος και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Διαγράφηκαν 62 υπηρεσίες οι οποίες είτε αντικαταστάθηκαν είτε καταργήθηκαν.

ΥΠΕΣ: Εγκύκλιος για τον έλεγχο των οικονομικών αποτελεσμάτων των δήμων

Οδηγίες αναφορικά με τον τρόπο ελέγχου των Πινάκων Στοχοθεσίας Οικονομικών Αποτελεσμάτων των δήμων παρέχει με Εγκύκλιο του το υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως σημειώνεται, «ο έλεγχος των πινάκων οικονομικής στοχοθεσίας διενεργείται υποχρεωτικά βάσει των υποβληθέντων στοιχείων στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας ΥΠΕΣ, καθότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία των εγκεκριμένων Ολοκληρωμένων Πλαισίων Δράσης (ΟΠΔ) θα περιέρχονται όπως προβλέπεται στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ως το αρμόδιο όργανο για την παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσης των προϋπολογισμών των φορέων του υποτομέα.

Υπενθυμίζεται ότι στο

Συμμετοχή του ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό EOES 2024

 Το ΕΚΦΕ Νάξου διοργάνωσε στις 9/12/2023 τον τοπικό διαγωνισμό EOES 2024 για την επιλογή
των μαθητών που θα συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο ∆ιαγωνισμό EOES 2024.
Για την Πανελλήνια φάση του διαγωνισμού, Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών
(EOES 2024), προκρίθηκε η ομάδα του ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου .
Η ομάδα αποτελούμενη από τους μαθητές:

Παρέμβαση Στ. Ράμφου για γάμο ομοφύλων: "Βάση της κοινωνίας η οικογένεια με πατέρα και μητέρα"


Αφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον γάμο και την υιοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, θεώρησε ότι το θέμα αφορά λίγους. Όμως τα δημοσιεύματα και τα σχόλια στον Τύπο, στα ενημερωτικά sites και στα κοινωνικά δίκτυα, έδειξαν το αντίθετο: το θέμα αφορά ποικιλοτρόπως πολλούς. Και δικαίως αφού επιχειρεί να αλλάξει πολλά στην ελληνική κοινωνία και στον θεσμό που την συγκροτεί: τον γάμο. Και επειδή ο πρωθυπουργός ζήτησε πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, στη Βουλή, διάλογο, o στοχαστής και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος διατυπώνει τις απόψεις του για τα θέματα που αναδεύονται μέσα από το νομοσχέδιο αυτό και τις αλλαγές που θα επέλθουν, κατά την άποψή του, αν γίνει νόμος της ελληνικής πολιτείας.
Στην εισαγωγική συζήτηση μαζί του, εύκολα προέκυψε το πρώτο και βασικό ερώτημα: