slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μαγιορκίνης στο parapolitika.gr: Φαίνεται ότι απορροφούμε τους κραδασμούς των γιορτών Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών διατυπώνει την αισιόδοξη εκτίμησή του Βασίλης Βενιζέλος

Αναρωτιέται κανείς εάν δεν θα έπρεπε να είχαμε ήδη δει στα ημερήσια κρούσματα του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 στη χώρα μας τα ενδεχόμενα προβλήματα από τους συνωστισμούς των πολιτών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγεί στο parapolitika.gr την εκτίμησή του για το θέμα, η οποία αποτελεί μία αισιόδοξη όσο και ευχάριστη οπτική.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο Γκίκας Μαγιορκίνης στο parapolitika.gr:

Απαιτείται ειδικός σχεδιασμός για τον εμβολιασμό των νησιωτικών περιοχών της χώρας




Ο Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε μαζί με 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα τον εμβολιασμό στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας.


Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας υφίσταται εδώ και ένα χρόνο μεγάλη πίεση, φτάνοντας και ξεπερνώντας τα όρια του. Οι άνθρωποι του ΕΣΥ με απαράμιλλη ευσυνειδησία και επιμονή, χωρίς ουσιαστική κρατική στήριξη, έχουν αποδειχθεί οι ήρωες της νέας αυτής αρνητικής μας καθημερινότητας. Η επέλαση της πανδημίας, είχε μεγάλες συνέπειες και στα νησιά της χώρας, αφού οι νησιώτες βίωσαν την απειλή του ιού μέσα από το άτακτο και χωρίς σχέδιο άνοιγμα του τουρισμού, την ώρα που οι περιφερειακές δομές υγείας των νησιών ούτε ενισχύθηκαν με το απαραίτητο προσωπικό, ούτε αυξήθηκαν οι ΜΕΘ μέσα από

Τσακρής: Τουλάχιστον τέλη Ιανουαρίου Γυμνάσια–Λύκεια-Δεν είχαν συζητηθεί μέτρα για Άγιο Δημήτριο

Δεν είχε συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων να ληφθούν νέα μέτρα για την εορτή του Αγίου Δημητρίου στη συγκεκριμένη περιοχή διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής υπουργείου Υγείας, λίγο πριν τη συνεδρίαση της.
«Νομίζω δεν είχε συζητηθεί στην επιτροπή κάποια τέτοια γνωμοδότηση σε εκείνη τη φάση ώστε να αποφανθεί για τυχόν επιπλέον μέτρα για τη συγκεκριμένη περιοχή. Σε όλη την Ευρώπη τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο δεν έγινε πολύ καλή εκτίμηση της δυναμικής του ιού, ποσό δυναμικά εξαπλώθηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ανοίγει ο δρόμος να διεκδικήσει το Δημόσιο αποζημιώσεις από τη Novartis (έγγραφο)

Οι συναρμόδιοι υπουργοί ζήτησαν από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, να προβεί «σε κάθε αναγκαία νόμιμη ενέργεια εντός και εκτός Ελλάδας, για τη διεκδίκηση εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου κάθε απαίτησής του σε βάρος της ανωτέρω εταιρίας».
Το νομικό πλαίσιο προκειμένου να ασκηθούν αγωγές από το Δημόσιο για την αποκατάσταση της όποιας ζημιάς έχει υποστεί από τις ενέργειες της εταιρίας Novartis, θέτει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ύστερα από αίτημα των Υπουργών, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Υγείας Βασίλη Κικίλια και Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.
Στην επιστολή τους οι συναρμόδιοι υπουργοί καλούν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να υποδείξει προς τα αρμόδια υπουργεία «τις ενδεικνυόμενες δικαστικές ή εξωδικαστικές ενέργειες για την αποκατάσταση της όποιας ζημιάς ή ηθικής βλάβης έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο από ενέργειες της εταιρίας “ΝOVARTIS ΕΛΛΑΣ”».
Οι υπουργοί ζητούν στη συνέχεια από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, να προβεί «σε κάθε αναγκαία νόμιμη ενέργεια εντός και εκτός Ελλάδας, για τη διεκδίκηση εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου κάθε απαίτησής του σε βάρος της ανωτέρω εταιρίας».
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αν. Ξανθός: «Από τις μεγαλοστομίες για 2 εκατ. εμβόλια το μήνα, μετά βίας στα 8.000 τη μέρα – Να διεκδικήσει την υπέρβαση του καθεστώτος πατέντας για τα εμβόλια οποιασδήποτε προέλευσης»

 Απάντηση του τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αν. Ξανθού, στις δηλώσεις Μητσοτάκη και κυβερνητικών αξιωματούχων: «Από τις μεγαλοστομίες για 2 εκατ. εμβόλια το μήνα, μετά βίας στα 8.000 τη μέρα – Να διεκδικήσει την υπέρβαση του καθεστώτος πατέντας για τα εμβόλια οποιασδήποτε προέλευσης»

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα έκρινε ικανοποιητικό το ρυθμό εμβολιασμού στη χώρα. Και για να το τεκμηριώσει καλύτερα θυμήθηκε λαϊκές ρήσεις («όποιος βιάζεται σκοντάφτει»). Μόνο που το «σπεύδε βραδέως» - αυτό δηλαδή που συμβαίνει - δεν η κατάλληλη συνταγή για τη διαχείριση της πανδημίας και τη γρήγορη επίτευξη συλλογικής ανοσίας μέσω των εμβολίων. Εξαρτάται βέβαια που είναι ο «πήχης» των προσδοκιών. Αν ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τις μεγαλοστομίες για 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα, το στόχο των περίπου 200.000 εμβολιασμών μηνιαίως (αν και μετά βίας γίνονται 8.000 τη μέρα) που μας παρουσίασε σήμερα ο Πρωθυπουργός, δεν τον λες και πολύ φιλόδοξο.