slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: «ΝΤΡΟΠΗ! Μάθημα για τη βία δίδαξαν σήμερα τα ΜΑΤ και η κυβέρνηση στην Σύρο!»

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

Με τίτλο: «ΝΤΡΟΠΗ! Μάθημα για τη βία δίδαξαν σήμερα τα ΜΑΤ και η κυβέρνηση στην Σύρο!» η Περιφερειακή Οργάνωση Νοτίου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων στο δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρεται στα επεισόδια που σημάδεψαν τη σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σύρο.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου έχει ως εξής:

«• Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Ν. Αιγαίου καλούμε τους πολίτες και τους φορείς της Σύρου (και όχι μόνο) να καταθέσουν ομαδική προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον όσων έδωσαν εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις για την άσκηση αδικαιολόγητης βίας που απείλησε την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των πολιτών.
• Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει συγνώμη από τους πολίτες της Σύρου αλλά και να διατάξει έρευνα για την απαράδεκτη στάση των δυνάμεων των ΜΑΤ.
• Οι αστυνομικοί έχουν υποχρέωση, τηρώντας τους νόμους και το σύνταγμα, να προστατεύουν την υγεία, την σωματική ακεραιότητα και την περιουσία των πολιτών αντί να τους απειλούν με επικίνδυνα χημικά αέρια και με άσκηση ανεξέλεγκτης βίας. Εξάλλου τα χημικά αυτά είναι επικίνδυνα και για την δική τους υγεία, όχι μόνο την υγεία των πολιτών.

Η Περιφερειακή Οργάνωση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ καταδικάζει την άσκηση βίας και την χρήση επικίνδυνων χημικών από την αστυνομία στην Ερμούπολη. Η κοινωνία και οι πολίτες είναι οργισμένοι με το πολιτικό σύστημα και με τα πολιτικά κόμματα εξουσίας που έφτασαν τη χώρα σε αυτό το χάλι, με την προηγούμενη και σημερινή κυβέρνηση που διαχειρίστηκαν με εντελώς αποτυχημένο τρόπο την κρίση αλλά και με την κυβέρνηση που ψηφίστηκε με άλλο πρόγραμμα και εφαρμόζει όσα κατηγορούσε ως αποτυχημένες επιλογές.

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να πάει στη Σύρο για να μιλήσει για την «πράσινη ανάπτυξη», τη δια βίου μάθηση, την οικονομία. Θα περίμενε κανείς πρώτα να ζητήσει ένα μεγάλο συγνώμη, να κάνει την αυτοκριτική του και να ζητήσει ειλικρινή διάλογο, ιδιαίτερα με τα νέα παιδιά που νοιώθουν ότι απειλείται το μέλλον τους και δεν πιστεύουν τα λόγια τα μεγάλα τα ψεύτικα. Και αντί για συγνώμη, πνίγηκε η Ερμούπολη στο νέφος από δακρυγόνα, τα ΜΑΤ δίδαξαν μια κατ’ εξοχήν ειρηνική κοινωνία και ιδιαίτερα τα παιδιά τι σημαίνει βία, και οι πολίτες της Σύρου έζησαν εικόνες πρωτοφανούς βίας.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουμε καταγγείλει ότι τα ΜΑΤ χρησιμοποιούν δακρυγόνα τα οποία περιέχουν το χημικό αέριο CS και το Admisite-DM, αέρια με υψηλή τοξικότητα και μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία. Διαπιστώνουμε ότι συχνά γίνεται με πολύ μεγάλη ευκολία ρίψη χημικών και κλιμάκωση της βίας, με αποτέλεσμα σωματικές βλάβες σε πολίτες χωρίς καν αφορμή. Το Πρωτόκολλο της Γενεύης (1969) και η Σύμβαση του Παρισιού (1993) ορίζουν ότι αέρια όπως το CS και το Admisite-DM συνιστούν χημικά όπλα. Όσοι βρέθηκαν στην Ερμούπολη ακόμα και μακριά από την πλατεία, κατανόησαν χωρίς αμφιβολία τι σημαίνει χρήση χημικών αερίων.

Είναι σαφές ότι η ελευθερία της συμμετοχής σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι βασικό δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με βία και επικίνδυνα χημικά. Η αστυνομία πρέπει να είναι εκπαιδευμένη για να προλαμβάνει και να αποκλιμακώνει την ένταση αντί να προκαλεί ανεξέλεγκτη κλιμάκωση με ενέργειες που απειλούν την υγεία και την σωματική ακεραιότητα όχι μόνο διαδηλωτών αλλά και περιοίκων, καταστηματαρχών και περαστικών, όπως έγινε σήμερα στην Ερμούπολη της Σύρου, ένα νησί που δεν είχε παρόμοιες εμπειρίες μέχρι τώρα. ΝΤΡΟΠΗ κ Πρωθυπουργέ. Νομίζετε ότι οι πολίτες σας ψήφισαν για να προωθείτε τέτοιου είδους μαθήματα, αυτό το μοντέλο «δια βίου μάθησης» υπόσχεστε;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: