slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Στο νέο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων εκλέχτηκε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Βαγγέλης Κατσαράς. ΔΗΛΩΣΕΙΣ




Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Πέμπτη 15η Οκτωβρίου 2020, στη Θεσσαλονίκη, οι Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων Οργάνων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Κατά τις Αρχαιρεσίες που έλαβαν χώρα για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΞ, εξελέγησαν οι ακόλουθοι (βάσει σταυρών προτίμησης):
Αμέσως μετά,  μετά την εκλογή του   ο Βαγγέλης Κατσαράς. δήλωσε τα εξής: 

Δημοσκoπήσεις MARC και ALCO: Ευρύτατο προβάδισμα άνω των 19 και 15 μονάδων για ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ

Ευρύτατο προβάδισμα άνω των 19 και των 15 μονάδων, αντίστοιχα, για τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις της MARC για τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και της ALCO, η οποία παρουσιάστηκε στο δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού OPEN BEYOND, για τον μήνα Οκτώβριο.


MARC

Ο Αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Βαγγέλης Κατσαράς Υποψήφιος στο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων



Δεκαοκτώ υποψηφιότητες υποβλήθηκαν ενόψει των αρχαιρεσιών για την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Ενόψει των Αρχαιρεσιών για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων που θα πραγματοποιηθούν στις 15 Οκτωβρίου 2020 στη Θεσσαλονίκη, το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας κατά τη χθεσινή του (Κυριακή 4 Οκτωβρίου) συνεδρίαση ενέκρινε ομόφωνα και ανακήρυξε τις υποβληθείσες υποψηφιότητες ως εξής (με αλφαβητική σειρά):

Πρόταση βουλευτών ΜέΡΑ25 να χρηματοδοτήσει η Βουλή την βιβλιοθήκη Γλέζου στην Απείρανθο

Η βιβλιοθήκη Νίκου Νικολάου Γλέζου, η μεγαλύτερη σήμερα βιβλιοθήκη της Νάξου και των Κυκλάδων, είναι δημιούργημα του Μανώλη Γλέζου στη μνήμη του εκτελεσθέντος αδερφού του.
Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά και μόνο από τον Μανώλη Γλέζο ενόσω ήταν εν ζωή. Σήμερα, οι βουλευτές του #ΜέΡΑ25 με επιστολή τους στον ΠτΒ προτείνουν να γίνει η χρηματοδότησή της από την Βουλή των Ελλήνων.

Φίλιππος Φόρτωμας: “Στρατηγική επένδυση για τον τουρισμό οι εναλλακτικές μορφές του”

Παρέμβαση για την στρατηγική στροφή στις εναλλακτικές μορφές Τουρισμού στη συνεδρίαση για την έγκριση των εισηγήσεων που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση της Υποεπιτροπής Ορεινών και Νησιωτικών Περιοχών, έκανε ο Βουλευτής Κυκλάδων, Φίλιππος Φόρτωμας.Ο Βουλευτής συνεχάρη την Πρόεδρο και το Προεδρείο της Υποεπιτροπής για το έργο που διετέλεσαν όλους τους προηγούμενους μήνες, τονίζοντας ότι η περίοδος της υγειονομικής κρίσης καθιστά επιτακτική την ανάγκη για σοβαρή μελέτη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

«Ομόφωνα δεκτή η τροπολογία Κεφαλογιάννη για την ενσωμάτωση της εξισωτικής αποζημίωσης στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα». «8 δις ευρώ επιπλέον στους Αγρότες από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2021 & 2022».



 

«Σημαντικές αποφάσεις για τους αγρότες στο Ε.Κ.».

«Ομόφωνα δεκτή η τροπολογία Κεφαλογιάννη για την ενσωμάτωση της εξισωτικής αποζημίωσης στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα».

«8 δις ευρώ επιπλέον στους Αγρότες από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2021 & 2022».

 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Στον ΣΥΡΙΖΑ… Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει!

Γιάννης Σιδέρης
Η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο βράβευσε τους - ούτως ειπείν –«προστατευόμενους μάρτυρες» της υπόθεσης Novartis, που είναι γνωστοί με τα ψευδώνυμα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση»!
Και ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καταγγέλλει ότι «στην ΕΕ (έτσι γενικώς στην ΕΕ, όχι η ομάδα της Αριστεράς) βραβεύουν τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis, στην Ελλάδα η ΝΔ τους θεωρεί σκευωρούς» (ξέχασε ότι το ίδιο τους θεωρεί και το ΚΙΝΑΛ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε ΝΑΙ στη ν-τροπολογία, τώρα θέλει να την αλλάξει!



“Φωτιές” στο αυτοδιοικητικό -και όχι μόνο σκηνικό- έχει ανάψει η ν-τροπολογία “πλυντήριο” που ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ , για την παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων και διαδικασιών καταλογισμού Αιρετών και Υπαλλήλων των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.

Μέσα σε κλίμα έντονων επικρίσεων, πολιτικό κόμμα του Κοινοβουλίου εξέδωσε χθες Ανακοίνωση για το θέμα, στην οποία προσπαθεί να πείσει ότι « (...) δεν πρόκειται ποτέ να κλείσει το μάτι σε χαριστικές διατάξεις ή να συναινέσει σε χορήγηση άφεσης αμαρτιών σε υποθέσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος (...) ».

Αυτή, όμως, η Ανακοίνωση δεν προέρχεται από το Κίνημα Αλλαγής (που ψήφισε “όχι”) ή την

Κατάθεση Αναφοράς του Βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα για την αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών στην Τοπική Κοινότητα Καλλονής Τήνου

 


Ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, κατέθεσε την Πέμπτη 15/10 αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με θέμα την αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών 2019 στην Τοπική Κοινότητα Καλλονής Τήνου.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του Δήμου Τήνου προς το Υπουργείο Οικονομικών, εκφράζεται η δυσαρέσκεια των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Καλλονής για την υπερβολική αύξηση της αντικειμενικής αξίας των ζωνών, η οποία καθορίσθηκε δίχως να λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά, χωροταξικά, πολεοδομικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της περιοχής.

Δηλαδή ο Τσίπρας θα προχωρούσε στην επέκταση

Ανεμοδείκτης 
Από τον Άγγελο Κωβαίο
Υποτίθεται ότι στα εθνικά θέματα και εν πάση περιπτώσει στο πεδίο της ελληνοτουρκικής έντασης, υπάρχει ένα είδος εθνικής ομοψυχίας και σύμπνοιας.
Έλα όμως που αυτό είναι απ’ ότι φαίνεται ένας απλός ευσεβής πόθος κάποιων και δεν φαίνεται να έχει κάποια σχέση με την πραγματικότητα.
Πώς να μιλήσει δηλαδή κανείς για σοβαρή και υπεύθυνη στάση των κομμάτων και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο Τσίπρας καλεί τον Μητσοτάκη να

Γ. Βρούτσης: Συνεχίζεται κανονικά μέχρι το τέλος του έτους το πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

Το πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», που αφορά την επιδότηση έως 60% του μισθού και του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για το χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται, θα συνεχιστεί κανονικά ως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Η κυβέρνηση και τo υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συνεχίζουν να στηρίζουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν ή και

H εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου


 Η εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ 

και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα  

στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών 

και των ανταποκριτών ξένου τύπου 


Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,


Α. Εθνικά θέματα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ για την τοποθέτηση του Γ. Ραγκούση για την κακή διαχείριση της πανδημίας στην Πάρο

Τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Ραγκούση, για την κακή διαχείριση της πανδημίας στην Πάρο, και οι απαντήσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης με θέμα:

«Στις τρεις κρίσιμες δοκιμασίες εφέτος, η πολιτική προστασία αποδείχτηκε ανήμπορη και υπόλογη. Μοναδικό κυβερνητικό σχέδιο, η παραποίηση της πραγματικότητας και η απόκρυψη της αλήθειας».

Νίκος Συρμαλένιος στη Σύρο και στη Νάξο

O Νίκος Συρμαλένιος στη Σύρο και στη Νάξο  

Τη Σύρο και τη Νάξο επισκέφθηκε ο Νίκος Συρμαλένιος από Σάββατο έως και Τρίτη 10-13/10. Στη Σύρο παρευρέθηκε στην εκδήλωση για την απελευθέρωση από τα Γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα, ενώ στη Νάξο συμμετείχε στα εγκαίνια του Υποσταθμού Υψηλής Τάσης που συνδέει πλέον ενεργειακά τη Νάξο με τη Μύκονο και την Πάρο, στα πλαίσια της 3ης φάσης του έργου διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, έργο που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ.

Ανλήθειες και ψέματα για την περίπτωση της ΠΙΤΣΟΣ: Οι συδικαλΗστές είχαν συμφωνήσει στο κλείσιμο-Παρακινούσαν τους εργαζόμενους να μην φύγουν με εθελούσια έξοδο

Όσοι ξαφνιάστηκαν με το κλείσιμο της ιστορικής βιομηχανίας Πίτσος, είτε δεν κατανοούν το πως δουλεύουν οι βιομηχανίες είτε εργαλειοποιούν την υπόθεση για δημιουργία εντυπώσεων.


Πρώτοι απ’ όλους οι συνδικαλιστές. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου με επιστολή της στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, ζητά “τη λήψη πρωτοβουλιών, ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο ενός ιστορικού εργοστασίου και μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες αυτή τη στιγμή στη χώρα”. Επιπλέον επενδύουν σε ένα λογικοφανές σλόγκαν. “Ανάπτυξη με κλειστά εργοστάσια δεν υπάρχει”.Παραλείπουν ωστόσο να αναφέρουν ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είχαν συμφωνήσει με την εταιρεία στο χρονοδιάγραμμα κλεισίματος του εργοστασίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η οικονομική έκθεση που συνοδεύει τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό -αυτόν του 2017- η διοίκηση “κατόπιν διαβουλεύσεων με τους εργαζόμενους, συμφώνησε το κοινό πλαίσιο για την παράταση της παραγωγικής λειτουργίας του εργοστασίου της Αθήνας έως την 31η Δεκεμβρίου του 2020, οπότε και θα κλείσει πλέον οριστικά ο κύκλος της παραγωγικής του δραστηριότητας, ενώ η ολοκλήρωση κάθε εν γένει δραστηριότητας του εργοστασίου της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί έως την 31η Μαρτίου του 2021”.


Γι ατό λόγο αυτό η εταιρεία προχώρησε και σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων κόστους 20,9 εκατ. ευρώ. Η εθελούσια ωστόσο δεν στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία. Δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν ότι μόλις 51 εργαζόμενοι από το σύνολο των 250 που εργάζονταν στο εργοστάσιο του Ρέντη, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.


Όσο για το σλόγκαν των κλειστών εργοστασίων, οι συνδικαλιστές έχουν πρωτοστατήσει σε κλεισίματα εργοστασίων μετάλλου από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Τότε τα κλειστά εργοστάσια ήταν απόδειξη αγωνιστικότητας. Οι συνδικαλιστές αρνούνταν να συμβαδίσουν με την παγκόσμια οικονομία που βρισκόταν σε πρωτοφανή ύφεση. Μετά ήρθαν τα λουκέτα.


Το πτώμα της Πίτσος ήρθε φυσικά να σκυλέψει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι τομεάρχες Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απευθύνουν έκκληση στην Κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της παραγωγής στη μονάδα της Πίτσος. Αναφέρουν επίσης ότι “Το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε και κατάφερε να δώσει μια πολύτιμη ανάσα ζωής σε μια ιστορική ελληνική βιομηχανία που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους”.


Παραλείπουν ωστόσο να αναφέρουν ότι η απόφαση για κλείσιμο του εργοστασίου είχε ήδη ληφθεί και συμφωνηθεί τότε, όπως ανέφερα προηγουμένως. Την εποχή εκείνη, η ίδια η διοίκηση ενημέρωνε ότι το εργοστάσιο της Αθήνας έχει ολοκληρώσει τον παραγωγικό κύκλο του. Επιπλέον ανέφερε ότι η εταιρεία έκανε προσπάθεια να επιμηκύνει σε έναν βαθμό τη λειτουργία του εργοστασίου “αν και η απόφαση αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από αντικειμενικούς επιχειρηματικούς κανόνες και κριτήρια αφού επιβαρύνει περαιτέρω τη λειτουργία της εταιρείας”.


Καθώς μιλάμε για επιχειρήσεις με μετόχους που δεν έχουν σκοπό να χάσουν τα λεφτά τους, η απόφαση για μεταφορά της παραγωγής στην Τουρκία σχετίζεται τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία και όχι με κάποιο εκδικητικό κίνητρο. Επιπλέον, στη βιομηχανία, οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται αυτοστιγμεί. Απαιτείται χρόνος για να ληφθούν. Δεν ήταν “μια ακόμα απόδειξη για το πού οδηγεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας”, όπως απλουστευτικά αναφέρουν οι πολιτικοί γύπες του ΣΥΡΙΖΑ.


Βασικός παράγοντας γι’ αυτή την απόφαση ήταν τα φθηνά εργατικά χέρια στην Τουρκία. Τα μεροκάματα εκεί είναι υποδεκαπλάσια. Στην Ελλάδα της κρίσης, ακόμη και μετά τη δραματική μείωση των μισθών, οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι άνω το μη μισθολογικό κόστος εκτινάχθηκε τα προηγούμενα χρόνια με τις αλχημείες του ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλιστικό και στους φόρους. Επιπλέον οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι εργάζονταν τρεις ημέρες την εβδομάδα, αμείβονταν κανονικά. Χωρίς περικοπές.


Αν λάβει κανείς υπόψιν του και τη διαρκή υποτίμηση της Τουρκικής λίρας, το κόστος παραγωγής στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου είναι πολύ χαμηλότερο.


Τα εργοστάσια της Τουρκίας άλλωστε βρίσκονται εγγύτερα στις πρώτες ύλες και αυτό δεν αφορά μόνο τα μέταλλα αλλά και την κλωστοϋφαντουργία ή ακόμη και τα μαζικά προϊόντα τεχνολογίας.


Οι παραδοσιακές ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής μαζικών προϊόντων, επιχειρούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους μετακομίζοντας στη φθηνότερη Ασία. Τα προϊόντα που παράγονται εκεί είναι πλέον ευθέως ανταγωνιστικά. Η άνθιση του διεθνούς εμπορίου καθιστά πολύ ευκολότερη τη μεταφορά τους και όποιος δεν συμμορφωθεί, θα υποχρεωθεί σε λουκέτο.


Σε ότι αφορά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων σχετικά με τις υποσχέσεις της εταιρείας να επενδύσει, όντως η εταιρεία είχε δεσμευθεί να επενδύσει 60 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά του εργοστασίου του Ρέντη στην Ελευσίνα, ως μέρος του συμβιβασμού της Siemens (η οποία ήταν μέτοχος στην BSH Hellas) με το ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο αυτή η δέσμευση ελήφθη την προ-προηγούμενη δεκαετία. Οι συνθήκες άλλαξαν έκτοτε και τελικά αυτό που μπορεί να κάνει μια Κυβέρνηση είναι να τιμωρήσει τη Siemens για την αθέτηση μιας συμφωνίας. Από την πλευρά της η Siemens μπορεί επίσης εύκολα να αποδείξει σε κάθε διαιτητικό δικαστήριο ότι η απόφασή της επιβλήθηκε από την αλλαγή των συνθηκών. Το μόνο που θα κερδίσει η χώρα είναι να χάσει και την υπόλοιπη δραστηριότητα της Siemens.


Ο ΣΥΡΙΖΑ (και οι συνδικαλιστές) ζητούν από την Κυβέρνηση “να εξασφαλίσει τη συνέχιση της παραγωγής στη μονάδα της Πίτσος και τις θέσεις εργασίας”. Αυτό που ζητούν στην ουσία είναι η Κυβέρνηση να επιδοτήσει μια “προβληματική εταιρεία”, όπως δηλαδή συνέβη τη δεκαετία του ’80 με τους φορολογούμενους να επωμίζονται το βάρος της λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών. Ανταγωνιστικές δεν μπορούν να είναι, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Μπορούν ωστόσο να συντηρούν στρατιές συνδικαλιστών και αυτό είναι που ενδιαφέρει περισσότερο. Κακά τα ψέματα.


Σταμάτης Ζαχαρός
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ