slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Με ενέργειες του Φίλιππου Φόρτωμα η επέκταση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου καυσίμων σε Ηρακλειά και Δονούσα


Κατόπιν πρωτοβουλίας και ενεργειών του Βουλευτή Κυκλάδων της Νέα Δημοκρατίας, κ. Φίλιππου Φόρτωμα, η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κοινή Υπουργική Απόφαση με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με την οποία, το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου Καυσίμων, επεκτείνεται αναδρομικά στην Ηρακλειά και τη Δονούσα.

Φίλιππος Φόρτωμας: Άμεσος επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών



Μετά από ενέργειες του Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππου Φόρτωμα και επαφές του με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ανοίγει ο δρόμος για τον εξορθολογισμό των αντικειμενικών αξιών και την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν προκύψει από αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με διάταξη του σχεδίου νόμου που προωθείται από το Υπουργείο, οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν την πλήρως αιτιολογημένη γνώμη τους για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην περιοχή τους και στη συνέχεια, το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρά στον επαναπροσδιορισμό τους.

Το μέτρο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα όλα τα νησιά των Κυκλάδων, αλλά ιδιαίτερα για την Τήνο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Τα τελευταία χρόνια οι αντικειμενικές αξίες έχουν εκτοξευτεί, με δυσμενείς επιπτώσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή τους, αλλά και για την καθημερινότητα των κατοίκων, καθώς η αύξηση των αντικειμενικών αξιών επισύρει και αντίστοιχη αύξηση των φόρων που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία τους.

 «Θα ήθελα να συγχαρώ την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, που ξεκινά μία συντονισμένη προσπάθεια εξορθολογισμού των αντικειμενικών αξιών, αποκαθιστώντας τις αδικίες που προέκυψαν από την κατακόρυφη αύξησή τους. Το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, το οποίο είχα θέσει προσωπικά στον Υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα, αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων των νησιών μας, καθώς θα συνδράμει στη βιώσιμη ανάπτυξή τους, αλλά και στη μείωση των φόρων που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία, τα οποία αποτελούν μείζονα ζητούμενα, λόγω της δυσμενούς οικονομικής περιόδου που διανύουμε. Συνεχίζουμε μαζί!», δήλωσε ο κ. Φόρτωμας.

Αντικειμενικές αξίες

Κατερίνα Μονογυιού: Επιχορήγηση ύψους 37.116,21€ στο Δήμο Άνδρου για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης των Γιδών






   Υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη απόφαση επιχορήγησης του Δήμου Άνδρου, ύψους 37.116,21€, για την υλοποίηση του έργου "Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Γιδών" της κοινότητας Γαυρίου Άνδρου. Η σχετική απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο λήψης μέτρων και δράσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας και την υδροδότηση των νησιών στο πλαίσιο του έργου «Υδροδότηση άνυδρων νησιών και έργα βελτίωσης υποδομών ύδρευσης των νησιών» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2022.

Συγχαρητήρια Φίλιππου Φόρτωμα για την χρηματοδότηση του Δήμου Άνδρου



Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Φόρτωμας, για την απόφαση χρηματοδότησης του Δήμου Άνδρου μέχρι του συνολικού ποσού των 37.116,21€  με σκοπό την υλοποίηση του έργου "Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Γιδών" της κοινότητας Γαυρίου Άνδρου, η οποία υπεγράφη από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Η δαπάνη εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Υδροδότηση άνυδρων νησιών & έργα βελτίωσης υποδομών ύδρευσης των νησιών» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έτους 2022.

Το έργο αυτό  θα συμβάλλει στην πρόσβαση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού σε επαρκές και καλής ποιότητας πόσιμο νερό, ενώ η αντικατάσταση κρίνεται απαραίτητη δεδομένης της παλαιότητας και της κακής κατάστασης του υφιστάμενου δικτύου αγωγών ύδρευσης.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Φόρτωμας δήλωσε: « Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, πιστή στις δεσμεύσεις της, συνεχίζει αδιάκοπα το έργο της για τη στήριξη των νησιωτικών περιοχών. Ευχαριστώ για άλλη μία φορά θερμά τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, οι οποίοι εργάζονται καθημερινά με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας. Οι προσπάθειες του Δημάρχου της Άνδρου, Δημήτρη Λοτσάρη, φέρνουν καρπούς, με έργα, όπως το δίκτυο ύδρευσης Γιδών, που θα αναβαθμίσουν το νησί και θα συνδράμουν στη βελτίωση των υποδομών και της καθημερινότητας. Συνεχίζουμε μαζί!».

Δήμος ΆνδρουΧρηματοδότηση

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου στα 50 κορυφαία ελληνικά τυριά!

Ακόμη μια σπουδαία διάκριση για την Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου!


Το κορυφαίο προϊόν της Ε.Α.Σ. και της ναξιώτικης τυροκομίας συμπεριελήφθη στην λίστα με τα 50 κορυφαία ελληνικά τυριά που καταρτίζει κάθε χρόνο, εδώ και μία τετραετία, το περιοδικό «Τυροκόμος»!

Μάλιστα, στην ίδια έκδοση φιλοξενείται και αφιέρωμα στην Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα 50 top ελληνικά τυριά του «Τυροκόμου», καθώς το ίδιο είχε συμβεί και το 2019.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ευχαριστεί θερμά την δημοσιογραφική ομάδα του «Τυροκόμου» για αυτήν την διάκριση, η οποία της δίνει δύναμη να συνεχίσει το έργο της παραγωγής των ...εκλεκτών, πεντανόστιμων και… πολυβραβευμένων προϊόντων της! 

Δείτε αναλυτικά την λίστα του περιοδικού «Τυροκόμος» με τα 50 Top ελληνικά τυριά εδώ. Η πλήρης έκδοση κυκλοφόρησε πανελλαδικά, μαζί με την εφημερίδα «Αgrenda».

Επέκταση της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας της AegeanRebreath για τα αποτσίγαρα στη Νάξο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος

«Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα»
Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα διεθνών προδιαγραφών σχετικά με την αλόγιστη απόρριψη των αποτσίγαρων «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα» που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της Ραφήνας, επεκτείνεται και στη Νάξο. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέργεια του Δήμου, της Aegean Rebreath και της BAT Hellas και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η τοποθέτηση ειδικά σχεδιασμένων συλλεκτήρων για τα αποτσίγαρα και η υλοποίηση δράσεων, όπως η ειδική σηματοδότηση για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών, με στόχο τη μείωση του αριθμού των αποτσίγαρων που απορρίπτονται στο έδαφος.

Είναι ενδεικτικό ότι η εφαρμογή του προγράμματος στη........

Ανακοίνωση για Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση από το Σωματείο Σμυριδεργατών Νάξου

Ο Σύνδεσμος Σμυριδορυκτών καλεί ΟΛΟΥΣ τους  σμυριδορύκτες την Κυριακή 20 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 στο Οικομουσείο Κορώνου σε Εκλογοαπολογιστική  Συνέλευση.  
Σε περίπτωση που τα ορυχεία μέχρι και την ήμερα της  Συνέλευσης δεν έχουν ανοίξει θα συζητηθούν και οι  περαιτέρω κινητοποιήσεις και ενέργειες. 
Η παρουσία όλων κρίνεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.

Κατά την προσέλευση-αναχώρηση και παραμονή σας  παρακαλούνται να τηρούνται όλα τα απαραίτητα ατομικά  μέτρα προστασίας (αποστάσεις κλπ) για την πρόληψη  μετάδοσης και διασποράς του κορωνοϊού.

Οι επιχειρηματίες που δεν είναι ευχαριστημένοι από την κυβέρνηση ως προς τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης βγάζουν τις υποκλοπές



…λέει η Θεανώ Φωτίου – ΒΙΝΤΕΟ

Βρούτσης, : Εγκρίθηκε επιχορήγηση ύψους 37.116 ευρώ για την αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Γιδών, Κοινότητας Γαυρίου Άνδρου

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ. κ. Γιάννης Βρούτσης,

ενημερώνει ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ενέκρινε επιχορήγηση

ύψους 37.116 ευρώ στο Δήμο Άνδρου, για την υλοποίηση του έργου «Αντικατάσταση δικτύου

ύδρευσης Γιδών» της Κοινότητας Γαυρίου Άνδρου.

Το εν λόγω έργο, θα συμβάλλει στην πρόσβαση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού

σε επαρκές και καλής ποιότητας πόσιμο νερό, καθώς το υφιστάμενο δίκτυο αγωγών ύδρευσης

είναι παλαιό.

Προβλήματα στο κέντρο εκπομπής και επικοινωνίας της Πάρου στους Αγ. Πάντες, λόγω της υποστελέχωσης της ΔΕΔΔΗΕ Πάρου

Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την επιστολή του Επάρχου της Π.Ε της Πάρου, κου Κωνσταντίνου Ν. Μπιζά που αναφέρεται στην μη συνεχή λειτουργία στο κέντρο εκπομπής και επικοινωνίας της Πάρου στους Αγ. Πάντες με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να μην υπάρχει και ενημέρωση των πολιτών από τις συχνές διακοπές του ραδιοσταθμού ΗΧΩ FM.  Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η σημερινή τραγική κατάσταση ελλιπούς στελέχωσης με τεχνικό προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ Πάρου, εγκυμονεί κινδύνους για τους ελάχιστους εργαζόμενους εναερίτες όσο και για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και πολίτες της Πάρου.  

Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο: 

Ο Γ. Βρούτσης στην Άνδρο για τον εορτασμό του Aγίου Φιλίππου

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, επισκέφθηκε τη νήσο Άνδρο, προσκεκλημένος του Δημάρχου Άνδρου, όπου και παραβρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Φιλίππου, πολιούχου της Κοινότητας Μπατσίου. 

Ο κ. Βρούτσης παρέστη στην Αρχιερατική θεία λειτουργία που έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Φιλίππου και στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου – Μυκόνου κ.κ. Δωρόθεος Β΄, καθώς και στη λιτανεία που ακολούθησε. 

Παρουσία του Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλινίκου πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο για τα 100 χρόνια από την εκτέλεση των Έξι στις 15 Νοεμβρίου 1922

Η δίκη και η εκτέλεση των Έξι: ένας ενδικοφανής φόνος με τραγικές θεσμικές και πολιτικές προεκτάσεις (15 Νοεμβρίου 1922)
γράφει ο Ιωάννης Β. Δασκαρόλης (πρώτη δημοσίευση σε δύο συνέχειες: ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο )
Οι αρνητικές εξελίξεις λόγω της υπογραφής της Ανακωχής των Μουδανιών και την απώλεια της Ανατολικής Θράκης αύξησαν την πίεση στην Επαναστατική Επιτροπή που έψαχνε πλέον εξιλαστήρια θύματα (1). Ετσι, παρά τις αρχικές περί του αντιθέτου δημόσιες διαβεβαιώσεις της τόσο στο εσωτερικό όσο και προς τον άγγλο πρεσβευτή, η Επαναστατική Επιτροπή παρέπεμψε στις 31 Οκτωβρίου / 13 Νοεμβρίου 1922 (παλαιό και νέο ημερολόγιο) σε δίκη επί εσχάτη προδοσία, μέρος της πολιτικής



 ηγεσίας μετά την εκλογική νίκη των αντιβενιζελικών τον Νοέμβριο του 1920. Κατηγορούμενοι ήταν οι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ του Θεόφιλου Λάζαρου Προέδρου του Ιδρύματος Στήριξης Κέντρου Υγείας – Νοσοκομείου Νάξου,


Το Ίδρυμα Στήριξης Κέντρου Υγείας – Νοσοκομείου Νάξου,
σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεών του, θερμότατα
ευχαριστεί το ΚΤΕΛ Νάξου, τον κ. Ευάγγελο Στρατούρη, την
οικογένεια του τέως Δημάρχου Εμμανουήλ Μαργαρίτη, την
οικογένεια Δημητρίου Βουτσίνου, καθώς και την οικογένεια
Εμμανουήλ Αδελφουλάκου και Ζανέτας Αυγεράκη, που το
ενίσχυσαν οικονομικά στη μνήμη του Στέφανου Στρατούρη, για
την περαιτέρω βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής του
Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

Λ.Ν. Θεόφιλος