slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Καραϊβάζ και οι άλλοι «νεκροί της ειρήνης»

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Η άγρια δολοφονία του φίλου και συναδέλφου του διπλανού γραφείου Γιώργου Καραϊβάζ - αυτής της ήρεμης δύναμης που κυκλοφορούσε ανάμεσά μας σαν τον αέρα - μας έχει φέρει σε μια κατάσταση διαρκούς σοκ.

Το πρώτο σοκ ήταν, φυσικά, το χειρότερο: Σα να σβήστηκαν ξαφνικά όλα από τη μνήμη μας, σα να σταμάτησε ο χρόνος σ’ εκείνη την αποτροπιαστική στιγμή του στυγερού εγκλήματος.

Μετά, σιγά-σιγά, όπως όταν επιστρέφεις από μια κωματώδη κατάσταση, άρχισαν ξανά να ζωντανεύουν οι μνήμες από τα ξέγνοιαστα χρόνια μας.

Παρέμβαση της Περιφέρειας για το μέτρο στήριξης νέων αγροτών

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρο Λιβανό, τον υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου, τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών πόρων ΥΠΑΑ&Τ Κωνσταντίνο Μπαγινέτα και την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ 2014-2020 Μονάδα Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, επισημαίνει τις μη αποδεκτές προτάσεις που είχαν γίνει για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών της Περιφέρειας μας. Ο κ. Ζαννετίδης υπογραμμίζει την διαφορετικότητα των νησιών, ακόμα και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των αγροτεμαχίων και ζητά να αναθεωρηθεί η πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων με τις διορθώσεις που αιτείται η Υπηρεσία. 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του αντιπεριφερειάρχη, την οποία κοινοποίησε και στους βουλευτές της Περιφέρειας έχει ως εξής: 

Πρόγραμμα Πρώιμης Συγκομιδής οινοποιήσιμων αμπελώνων περιόδου 2020–2021

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ανακοινώνεται ότι ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το « Πρόγραμμα Πρώιμης Συγκομιδής οινοποιήσιμων αμπελώνων περιόδου 2020–2021». Το Πρόγραμμα εφαρμόζεται σύμφωνα µε την αριθµ. 1031/105581/19-4-2021 Υπουργική Απόφαση .

Συνάντηση Ε.Α.Σ. Νάξου με Βασίλη Κικίλια

Στη Νάξο βρέθηκε σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας και, παρότι δεν έμεινε πολύ, πρόλαβε να πάρει… γεύση από Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου!

Ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το νησί μας στο πλαίσιο των ταξιδιών-αστραπή που πραγματοποιεί ώστε να αποκτήσει πλήρη εικόνα της πορείας των εμβολιασμών σε κάθε γωνιά της χώρας μας (ενώ μετά τη Νάξο θα πάει στην Ηρακλειά και στην Σχοινούσα). Στο πλευρό του, δε, είχε τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αρμόδιο συντονιστή για το πρόγραμμα «Ελευθερία», Μάριο Θεμιστοκλέους.

Στο νησί μας, λοιπόν, ο κ. Κικίλιας είχε σειρά επαφών με τους φορείς κυρίως σε επίπεδο υγείας και, λίγο πριν αποχωρήσει, επισκέφθηκε και το Κέντρο Υγείας Νάξου. Εκεί ήταν που συνάντησε…

Η ΔΗΜ.Τ.Ο. Πάρου Αντιπάρου για την δήθεν «απένταξη» του Αεροδρόμιο Πάρου

Με αφορμή το δημοσίευμα [22/04/2021: http://oreaparos.blogspot.com/] του κ. Κώστα Αργουζή στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Ωραία Πάρος», σχετικά με το ενδεχόμενο απένταξης του Αεροδρομίου Πάρου από το ΕΣΠΑ, καθώς υπάρχει κίνδυνος παρέλευσης των προβλεπόμενων προθεσμιών, απέστειλα χθες, 21/04/2021 επιστολή στους τρεις Βουλευτές Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας (κκ. Βρούτση Ιωάννη, Μονογυιού Κατερίνα και Φόρτωμα Φίλιππο), προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα. Το βράδυ επικοινώνησε μαζί μου ο Βουλευτής, Φίλιππος Φόρτωμας γνωρίζοντάς μου, ότι για το εν λόγω θέμα, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γεώργιος Καραγιάννης του απάντησε ότι η ημερομηνία έναρξης της πράξης δεν σημαίνει απαραίτητα έναρξη εργασιών, αλλά πρόκειται για διαχειριστική έννοια· επίσης από τη στιγμή που θα εκκινήσει η διαδικασία ανάθεσης του έργου δεν ελλοχεύει κίνδυνος απένταξης του έργου, διαβεβαιώνοντας συγχρόνως ότι μέσα στον Μάϊο 2021 ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί. 

Γ. Βρούτσης: "Νέο, σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των θεομηνιών (πυρκαγιές, σεισμοί πλημμύρες). Σύνολο μέτρων 2020-2021 για εργαζόμενους και επιχειρήσεις 28 δισ €".


Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης : «Έντονη ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Γεωργίας και την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα λόγω του επιπλέον φόρου στα λιπάσματα»

 Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναδεικνύει τον προβληματισμό και την ανησυχία των αγροτών, των παραγωγών και εμπόρων λιπασμάτων  αλλά και των καταναλωτών σχετικά με τις επιπτώσεις του Διασυνοριακού Μηχανισμού Προσαρμογής Άνθρακα στις τιμές των τροφίμων και στις τιμές των εφοδίων, λόγω της επικείμενης περαιτέρω φορολόγησης των λιπασμάτων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία – το European Green Deal, προβλέπεται η δημιουργία του Διασυνοριακού Μηχανισμού Προσαρμογής Άνθρακα ή αλλιώς CBAM.

Ο φόρος άνθρακα θα επιβάλλεται σε εισαγόμενα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών των λιπασμάτων από τρίτες χώρες που δεν εφαρμόζουν τα υψηλά περιβαλλοντικά στάνταρ της ΕΕ.

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

 

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου

από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη


Καλό μεσημέρι. 


Οδικός χάρτης επανεκκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων

ΚΕΚ Γεννηματάς - Σεμινάρια Παραδοσιακής Αρτοποιίας και Μοναστηριακής Κουζίνας


Το ΚΕΚ Γεννηματάς, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Λέσχη Αρχιμαγείρων διοργανώνουν Σεμινάρια Παραδοσιακής Αρτοποιίας και Μοναστηριακής Κουζίνας

 

 

Το ΚΕΚ Γεννηματάς ακολουθώντας τις ωραιότερες ημέρες του εκκλησιαστικού μας εορτολογίου εντάσσει δύο νέες εξαιρετικές και επίκαιρες δράσεις στο τόσο επιτυχημένο 12ήμερο γαστρονομίας!

Φιλ. Ζαννετίδης στον Χαρ. Κόκκινο: «Λήθη των ιδίων κακών θρασύτητα γεννά» Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζαννετίδη στον Χαράλαμπο Κόκκινο


Όποιος ξεχνά τα δικά του σφάλματα αποθρασύνεται, έλεγε ο αρχαίος  Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος.

Δεν νομίζω να υπάρχει προηγούμενο στα πεπραγμένα δημόσιας διοίκησης καταδικαστεί αμετάκλητα κάποιος για πεπραγμένα στη θητεία του ως διορισμένος γ.γ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, να του δοθεί χάρη από την πολιτεία και αυτός να συνεχίζει να μας ....παρέχει τις... υπηρεσίες... του και να είναι επί παντός του επιστητού  τιμητής.  Άλλοι αυτοδιοικητικοί δεν έχουν το προνόμιο αυτό και δεν μπορούν να είναι ξανά υποψήφιοι.(περίπτωση Ψωμιάδη κ.λ.π). 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ : Πρόγραμμα "ΝΗΣΙΔΑ ": "Ναυάγιο" για την Περιφερειακή Αρχή Ν.Αιγαίου,

 
Πρόγραμμα "ΝΗΣΙΔΑ ": "Ναυάγιο" για την Περιφερειακή Αρχή Ν.Αιγαίου,  σε "ξέρα" οι προσδοκίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων !Πολλές  οι διαμαρτυριες, μεγάλος ο θυμός...
Άμεση  η αναγκη  για δημιουργία νέου προγράμματος που θα ενισχύσει οικονομικά τις χιλιάδες επιχειρήσεις των νησιών μας που δεν επιδοτήθηκαν!