slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ερώτηση Ν. Ανδρουλάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα προβλήματα της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π.


Έως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφθασαν η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει!

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, καταθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ιδιότητα του Ευρωβουλευτή, ερώτηση που αφορά στα αυξημένα και δυσβάσταχτα κόστη παραγωγής που έχουν φέρει σε απόγνωση τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στο νησί μας και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ιδιαίτερη, ωστόσο, αναφορά έκανε στην ερώτησή του στο πιο σημαντικό τυρί της ναξιώτικης τυροκομίας και στην μείωση της παραγωγής του η οποία παρατηρείται και οφείλεται, ακριβώς, στην δραματική ακρίβεια που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Ακολουθεί η ερώτηση του κ. Νίκου Ανδρουλάκη:

Συγχαρητήρια Φίλιππου Φόρτωμα για την έγκριση έργων Ύδρευσης σε Δονούσα, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Αμοργό και Φολέγανδρο


Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Φόρτωμας, για τις επιχορηγήσεις συνολικού ποσού 191.000,00 € που εγκρίθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Υδροδότηση άνυδρων νησιών & έργα βελτίωσης υποδομών ύδρευσης των νησιών» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής οικονομικού έτους 2022.

Απαράδεκτο καθεστώς

Γραφει ο Γιάννης Βρούτσης
Είναι αστείο να υπερασπίζεται κάποιος σήμερα τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο νέος ασφαλιστικός νόμος 4670/2020 αποτελεί μία μεταρρύθμιση που ήρθε για να μείνει. Είναι ο πρώτος ασφαλιστικός νόμος που ήρθε στην Ελλάδα μαζί με αναλογιστική μελέτη, η οποία δείχνει τη βιωσιμότητα του συστήματος μέχρι το 2070.

Κατήργησε το απαράδεκτο καθεστώς του

ΥΠΕΞ-Ελληνοτουρκικά: Απάντηση με χάρτες σε «γκρίζες ζώνες» και «Γαλάζια Πατρίδα»


Απαντήσεις στις τουρκικές αιτιάσεις για το Αιγαίο και τα νησιά δίνει το υπουργείο Εξωτερικών με την παρουσίαση 16 χαρτών που ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

Στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού, οι συνημμένοι χάρτες απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις.

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης : « Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προσβάλλει βάναυσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές»


 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την προσβλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε μετά την υπερψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Έκθεσης Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων αναφέρει: «Δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του ΕΚ που αποτελεί μία ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση. Το ΕΚ ανέχεται να φωλιάζουν μέσα του ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα. Το ΕΚ έχει καταστεί εργαλείο  στενόμυαλων κύκλων. Αυτή η έκθεση αξιολογεί την Τουρκία με μία ρηχή προοπτική και αποτελεί ένα νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης, ιδεολογικής και προκατειλημμένης στάσης του ΕΚ και βλάπτει μόνο τη φήμη του».

Αναλυτικά η ερώτηση:

Ανδρουλάκης για πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Σημαντικός ο ρόλος του κράτους

Με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τοποθετήθηκε στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά».
Αναλυτικά τόνισε:

Στην τοποθέτηση βηματοδότη προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

 Από το Γραφείο του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Από αύριο τα SMS στις δικαιούχους για δωρεάν μαστογραφίες Δικαιούχοι είναι 1,3 εκατ. γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών, οι οποίες θα πρέπει να διαθέτουν ΑΜΚΑ και ενεργοποιημένη την άυλη συνταγογράφηση - Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Ήδη από αύριο ξεκινά η αποστολή SMS στις δικαιούχους για δωρεάν προληπτική μαστογραφία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», παρουσία και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της οικογένειας της εκλιπούσας πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Δικαιούχοι είναι 1,3 εκατ. γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών, οι οποίες θα πρέπει να διαθέτουν ΑΜΚΑ και ενεργοποιημένη την άυλη συνταγογράφηση.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι το βασικό σύστημα πάνω στο οποίο βασιζόμαστε, για να μπορέσουμε να χτίσουμε τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς, που είναι αν θέλετε η βασικότερη πολιτική που ακολουθούμε σαν κυβέρνηση, είπε ο κ. Πιερρακάκης.
Πάνω σε αυτό το πρόγραμμα στήθηκε η άυλη συνταγογράφηση, που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 3,4 εκατομμύρια κινητών τηλεφώνων. Περίπου δηλαδή το 40% της ημερήσιας συνταγογράφησης, διενεργείται μέσω της άυλης και σε αυτό το πλαίσιο από το σύνολο των συμπολιτών μας που βρίσκονται μέσα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έχουμε για κάθε ΑΜΚΑ τη συνταγογράφηση που συσχετίζεται. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά εξετάσεις για όλες τις γυναίκες 50 ως 69 ετών, 1,3 εκατομμύρια. Ουσιαστικά διευκολύνουμε να μπορέσουν να γίνουν οι εξετάσεις εύκολα, άμεσα και δωρεάν».

«Εναρμόνιση της ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών» (Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου)


ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΡΟΥ

 

«Εναρμόνιση της ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών»


Με αφορμή την παρουσίαση από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, τον Δεκέμβριο του 2021, γίνεται αντιληπτό ότι όλο και περισσότερο, τίθεται υπό συζήτηση, το θέμα της εναρμόνισης της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, κυρίως των γυναικών. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι ένα οριζόντιο σχέδιο, με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στον κοινωνικό, εργασιακό και προσωπικό τομέα, ενώ παράλληλα αποσκοπεί και στην καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Οργανώνεται γύρω από τέσσερις Άξονες Προτεραιότητας, με τον καθένα από αυτούς να εστιάζει σε μια συγκεκριμένη θεματική:

  • Άξονας Προτεραιότητας 1: Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας

  • Άξονας Προτεραιότητας 2: Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας

  • Άξονας Προτεραιότητας 3: Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων/ηγετικούς ρόλους

  • Άξονας Προτεραιότητας 4: Ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές

Η υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων αυτού του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι επιτακτική, καθώς είναι σαφές ότι στην ελληνική κοινωνία, αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα, εν τούτοις υφίσταται ακόμα μεγάλο χάσμα ανισοτήτων μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, σε διάφορους τομείς και πεδία. Για παράδειγμα:

  • Το 2020, οι γυναίκες αποτελούσαν το 10% του Υπουργικού Συμβουλίου, ποσοστό που επτά χρόνια πριν, άγγιζε το 16,1%, σε αντίθεση με το αντίστοιχο ποσοστό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο, το 2020, έφτανε το 32%. 

  • Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών ηλικίας 20-64 ετών, το 2020, ανερχόταν σε 48,7%, με το αντίστοιχο των ανδρών να φτάνει το 68,1%. 

  • Στην Ελλάδα, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 22,8% των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών στους τομείς Επιστήμης και Μηχανικής.

  • Το 2020 μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα το ποσοστό συμμετοχής των Ελληνίδων στην αγορά εργασίας, καθώς, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας covid-19, προσέφεραν μη αμειβόμενη οικιακή εργασία.

  • Τις χρονιές 2020-2021, στον κλάδο της Υγείας, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και σε κλάδους που επλήγησαν από αυτήν, όπως το λιανικό εμπόριο, οι παροχές καταλυμάτων, οι τέχνες κ.ά., πάνω από το 50% του συνόλου των εργαζομένων αποτελούνταν από γυναίκες. 

Παρόλο που, όπως καταγράφεται παραπάνω, το χάσμα μεταξύ των φύλων, στους περισσότερους τομείς, είναι ακόμα μεγάλο, αξίζει να αναφερθεί πως, τα τελευταία χρόνια, γίνεται προσπάθεια, με την εφαρμογή ποικίλων πολιτικών, να αλλάξουν οι στερεοτυπικές αντιλήψεις, να υπάρξει ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις οικογενειακές/προσωπικές υποχρεώσεις, αλλά και να γίνει πραγματικότητα η εξισορρόπηση της εργασίας και της ιδιωτικής ζωής των γυναικών, δράσεις που επισημαίνονται και στον άξονα προτεραιότητας 2 για την προώθηση των γυναικών στην αγορά εργασίας. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υποχρεωτικότητα της προσχολικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά άνω των 4 ετών αλλά και τα vouchers, με τα οποία πάνω από 150.000 παιδιά κάθε χρόνο, ήδη από τη βρεφική ηλικία, εγγράφονται σε βρεφικούς/παιδικούς σταθμούς. Παράλληλα, έχουν εδραιωθεί οι γονικές άδειες των 4 μηνών και για τους δύο γονείς, ενώ την τρέχουσα περίοδο υλοποιείται και το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», για τη φύλαξη παιδιών από 2 μηνών έως και 2,5 ετών, με στόχο την εναρμόνιση της προσωπικής/οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, κυρίως των μητέρων.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό, από το σύνολο των μελών της κοινωνίας, ότι η εναρμόνιση της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, κυρίως των γυναικών, αποτελεί μια αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση των ρυθμών ανάπτυξης τόσο της κοινωνίας όσο και της οικονομίας, καθώς οι γυναίκες επιβαρύνονται δυσανάλογα με τις οικιακές ευθύνες και τη φροντίδα των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας. Είναι ξεκάθαρο ότι οφείλουμε να κινηθούμε συλλογικά, με στόχο την άρση των εμποδίων που αποκλείουν τη συμμετοχή αλλά και την παραμονή των γυναικών στον εργασιακό χώρο.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου, το οποίο διοικείται και εποπτεύεται επιστημονικά από το ΚΕΘΙ και ανήκει στις 64 υποστηρικτικές δομές του πανελλαδικού Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στοχεύει, κατά την παροχή δωρεάν υπηρεσιών συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες, τόσο στην ενδυνάμωσή τους σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο όσο και στην εξισορρόπηση της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής. Απώτερος σκοπός των ανωτέρω είναι η ευημερία, η βελτίωση της αυτοεικόνας αλλά και η διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας των γυναικών.




Στοιχεία επικοινωνίας Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου

Διεύθυνση: Φολεγάνδρου 2, 84100 Ερμούπολη, Σύρος

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-16:00

Τηλέφωνο: 22810 76496

E-mail: ermoupoli@isot

Κοινό Τηνίων - Αντιδημοκρατική μεθόδευση από την κυβέρνηση για τα Δημοτικά Συμβούλια

 


ΝΕΑ (ΑΝΤΙ)ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΕΑ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σε νέο νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών το οποίο τέθηκε μόλις εχθές σε δημόσια διαβούλευση (http://www.opengov.gr/ypes/?p=8362), η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο υπουργός Μάκης Βορίδης ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΝΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ.

Νίκος Συρμαλένιος: «Το Νότιο Αιγαίο προτελευταία περιφέρεια στη χρηματοδότηση για έρευνα-καινοτομία»


Ομιλία στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Έρευνα και καινοτομία στην Περιφέρεια»

 Κριτική για την ουσιαστική ανυπαρξία χρηματοδότησης της έρευνας από τον κρατικό προϋπολογισμό άσκησε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Έρευνα και καινοτομία στην Περιφέρεια» και ανέφερε ότι

Λιμενικό Σώμα: «Τεράστια ύβρις» οι ισχυρισμοί του Αποστολόπουλου περί πνιγμών στο Αιγαίο

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσαν οι συνδικαλιστές του Λιμενικού Σώματος, σχετικά με όσα ακούστηκαν από τον «ακτιβιστή» Ιάσωνα Αποστολόπουλο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Θυμίζεται ότι ο γνωστός «ακτιβιστής», καθήμενος σε πάνελ μαζί με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογου ο οποίος δεν αντέδρασε καθόλου, είπε μεταξύ άλλων ότι «το Λιμενικό Σώμα πετάει τους μετανάστες στη θάλασσα», ενώ, αγνοώντας τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι… οι πρόσφυγες φτάνουν μόνοι τους στις ελληνικές ακτές!

Δημοσκόπηση GPO στα Δωδεκάνησα: Μπροστά με 13,6% η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλη ικανοποίηση για τον περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο



Το Αυτοδιοικητικό Βαρόµετρο αυτής της εβδοµάδας καταγράφει τις απόψεις των πολιτών στην Περιφερειακή Ενότητα ∆ωδεκανήσων. Η δηµοσκόπηση επικεντρώθηκε στα ζητήµατα και στην αξιολόγηση του έργου της περιφερειακής Αρχής, καθώς και στους πολιτικούς συσχετισµούς που διαµορφώνονται τη δεδοµένη χρονική περίοδο.
Με βάση λοιπόν τα ευρήµατα, το ζήτηµα της καθαριότητας απασχολεί έντονα τους κατοίκους των ∆ωδεκανήσων, και κυρίως τους πολίτες της Ρόδου, σε ποσοστό 48,3%, µε το ζήτηµα των δρόµων/πεζοδροµίων να συγκεντρώνει 23,7% και τα έργα υποδοµής 19%.

Kινητοποίηση για τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου (VIDEO)

 Πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη κατάληψη στην πόρτα του Blue Star Paros.
Δυναμική κινητοποίηση για τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Ερμούπολη, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, εκτός από τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό), εκπρόσωποι του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, με επικεφαλής τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα, δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, φορείς, Σύλλογοι, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου φορέα, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες κλπ.

Συνάντηση Φίλιππα Φόρτωμα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, αρμόδια για τα νοσοκομεία, κ. Μίνα Γκάγκα,

 

Σε επικοινωνία μου με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, αρμόδια για τα νοσοκομεία, κ. Μίνα Γκάγκα, μου επιβεβαίωσε πως για το Νοσοκομείο Σύρου θα προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη θέσης για ογκολόγο-παθολόγο, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες η έκδοση του ΦΕΚ με τα αποτελέσματα

Νίκος Συρμαλένιος: «Η υποστελέχωση στην Περιφέρεια και ειδικά στα νησιά έχει ξεπεράσει κάθε όριο»


-

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα»