slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η Νάξος παίζει μπάσκετ :σήμερα Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι στο “Δημήτρης Περιστεράκης” ΑΠ.Α.Σ. «Τα ΦΑΝΑΡΙΑ» - ΕΦΑΟ Ζωγράφου

Νέα εποχή στην Aυτοδιοίκηση με 4 τομές






Μια βαθιά μεταρρύθμιση στην οργάνωση και λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών ετοιμάζεται να εισαγάγει η κυβέρνηση, με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και τον αναπληρωτή υπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο, να έχουν ήδη ολοκληρώσει τον «σκελετό» του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο πήρε και το «πράσινο φως» στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, με όρους διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας, και δημιουργεί πλέον ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας για τους «άρχοντες» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης και 15ης Οκτωβρίου.
Το τοπίο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχει ήδη αλλάξει, καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, και συγκεκριμένα με τον Νόμο 4804/2021, επανέφερε την πλειοψηφία του επιτυχόντος συνδυασμού στο δημοτικό ή στο περιφερειακό συμβούλιο (σύμφωνα με τον γενικό κανόνα 3/5 για τον επιτυχόντα συνδυασμό και 2/5 για τους λοιπούς συνδυασμούς), όρισε το 43% συν μία ψήφο επί των έγκυρων ψηφοδελτίων ως ποσοστό εκλογής από την πρώτη Κυριακή, έθεσε ποσοστό 3% ως ελάχιστο για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου και όρισε τη θητεία των νέων αυτοδιοικητικών Αρχών σε πενταετία αντί για τετραετία.

Συζητήσεις
Το νέο νομοσχέδιο φέρνει την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ορισμένες τομές που σίγουρα θα προκαλέσουν ζωηρές συζητήσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου.
Τέσσερις είναι οι βασικότερες αλλαγές τις οποίες θα βρουν μπροστά τους οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, που θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024.
1) Η πρώτη είναι, όπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές, μια σημαντική, δομική αλλαγή στο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων: Η κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, τα οποία θα ενσωματωθούν στη συνέχεια στον πυρήνα λειτουργίας των δήμων, μαζί βέβαια και το προσωπικό τους.
Παράλληλα, αναβαθμίζεται η διαχείριση σχολικών μονάδων από τους δήμους. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και καλύτερη διαχείριση των πόρων και του προσωπικού.
Οπως προβλέπει η σχετική διάταξη, το πάσης φύσεως προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού ορισμένου χρόνου και των δικηγόρων, καθίσταται προσωπικό του οικείου δήμου, ενώ ο ίδιος ο δήμος καθίσταται καθολικός διάδοχος των υπό κατάργηση ΝΠΔΔ.
Δίνεται δυνατότητα κατάρτισης ή τροποποίησης του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου, ώστε να προσαρμοστεί στη νέα διοικητική δομή. Για κάθε νομικό πρόσωπο που καταργείται, το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να συστήσει άμισθες επιτροπές, όπως, π.χ., επιτροπή πολιτισμού, επιτροπή αθλητισμού, παιδείας κ.λπ. Επιπλέον, για κάθε ένα ΝΠΔΔ που έχει μέσο όρο ετήσιου προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ τα τελευταία πέντε έτη αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός αντιδημάρχων κατά έναν.
2) Η δεύτερη μεταρρύθμιση εισάγει μια σημαντική καινοτομία, τη συνεδρίαση ελέγχου πεπραγμένων δημοτικής και περιφερειακής Αρχής, η οποία προσομοιάζει στο μοντέλο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενισχύοντας τον δημόσιο έλεγχο των πεπραγμένων των αυτοδιοικητικών Αρχών.
3) Το νομοσχέδιο καθιερώνει, επίσης, δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ανοιχτά διαθέσιμα δεδομένα σε όλους τους πολίτες και επιβράβευση των αποδοτικότερων. Στόχος είναι η δημόσια απεικόνιση κρίσιμων δεδομένων των Δήμων και των Περιφερειών, βασισμένων σε διεθνή πρότυπα (π.χ., ISO 37120). Με τον τρόπο αυτόν ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει, σε ένα κεντρικό σημείο, κρίσιμα δεδομένα για τη λειτουργία των ΟΤΑ και να συγκρίνει τις επιδόσεις τους.

Ενδεικτικά δεδομένα που θα αναρτώνται:
• Ποσότητα απορριμμάτων που οδηγούνται σε ΦΟΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων)
• Ποσότητα απορριμμάτων που ανακυκλώνονται
• Αριθμός αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος
• Αριθμός παιδικών σταθμών / Αριθμός φιλοξενούμενων παιδιών σε παιδικούς σταθμούς
• Αριθμός οχημάτων κατά κατηγορία / Γεννήσεις / θάνατοι ανά δήμο
• Ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα για την εκτέλεση έργων.
Αναφερόμενος ειδικά στα πεπραγμένα των δήμων για την πολιτική προστασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή ότι οι έλεγχοι του κεντρικού κράτους θα ενταθούν και θα συνδεθούν ευθέως με τη διάθεση πόρων, ανάλογα με τις επιδόσεις κάθε δήμου, και στον τομέα των δράσεων πρόληψης κατά των δασικών πυρκαγιών.
«Ολοι οι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται βάσει συγκεκριμένων δεικτών, που θα υποδεικνύουν πόσο συνεπείς είναι με τις οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και των δημοτών τους. Τα συμπεράσματα θα δημοσιοποιούνται και ο καθένας πια ας αναλάβει τις ευθύνες του», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

4) Τέλος, το νομοσχέδιο Κεραμέως/Λιβάνιου συνενώνει την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής των δήμων, βελτιώνοντας, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, την υλοποίηση του δημοτικού έργου, ενώ προσαρμόζει τη λειτουργία των οργάνων διοίκησης των ΟΤΑ στις αλλαγές του Ν. 4804/2021 (όπως, ενδεικτικά, η προσαρμογή της θητείας του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου στην πενταετή αυτοδιοικητική διάρκεια, με δύο θητείες δυόμισι και δυόμισι ετών αντί δύο ετών σήμερα).

parapolitika.gr

Την Δασική Υπηρεσία επισκέφθηκαν οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με την Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου Μαρία Χατζηγιάννη και Τάσος Γιουρούκογλου



.
Στη συνάντηση που είχαν με την διευθύντρια της Δασικής Υπηρεσίας Καίτη Μπαλατσούκα ,
συζητήθηκαν τα μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν για την αποκατάσταση των καμένων
δασικών εκτάσεων, τα αντιδιαβρωτικά και τα αντιπλημμυρικά έργα που επείγει να υλοποιηθούν
άμεσα.
Από την συζήτηση αναδείχθηκε ότι η ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που άφησε πίσω της
η πυρκαγιά, δεν μας έτυχε έτσι απλά ή δεν μπορούσε να αποτραπεί, αλλά ήταν ένα
προδιαγεγραμμένο έγκλημα με συγκεκριμένους λόγους και αιτίες, οι οποίες εδράζονται στην
υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση δύο υπηρεσιών που είναι και οι κόμβοι στην
αντιμετώπιση αυτών των φυσικών καταστροφών, όπως είναι η Δασική Υπηρεσία και η
Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Η απόρριψη της αίτησης χρηματοδότησης για έργα πρόληψης στις δασικές περιοχές του νησιού
που κατατέθηκε από την υπηρεσία, με την αιτιολογία ότι είχε πάρει ήδη σε προηγούμενο
πρόγραμμα (antinero Ι), αποδεικνύει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στον σχεδιασμό
πρόληψης και αντιπυρικής θωράκισης που αφήνει απροστάτευτο τον λαό και το περιβάλλον.
Η Δασική Υπηρεσία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αναμονή για την εύρεση χρηματοδότησης
μελετών και έργων για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στις καμένες εκτάσεις, το μεγαλύτερο μέρος
των οποίων είναι καμένα πάνω από μία και δύο φορές. Παραμένει υποστελεχωμένη με ευθύνη
όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η κυβέρνηση οφείλουν να στελεχώσουν την υπηρεσία με όλο το
αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και να χρηματοδοτήσουν όλα τα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά
σχέδια δράσης στο νησί.
Οι αναθέσεις σε ιδιώτες και σε διάφορους «αναδόχους» έργων αποκατάστασης και πρόληψης
με την αιτιολογία της υποστελέχωσης των δασικών υπηρεσιών, μόνο επιχειρηματικά συμφέροντα
«θωρακίζουν» και όχι την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και οι εκλεγμένοι της σύμβουλοι στην περιφέρεια συγκρούστηκαν με την
πολιτική που εκφράζει η περιφερειακή αρχή για να βγάλει «λάδι» το σύστημα και την πολιτική
της, που το υπηρετεί. Η περιφέρεια έχει τις ίδιες ευθύνες με την κυβέρνηση, όπως και οι άλλες
δυνάμεις που δεν αμφισβητούν την πολιτική που μετράει ως κόστος ό,τι αφορά τις ανάγκες
προστασίας του λαού.
Με την δική του οργάνωση, τον αγώνα , την διεκδίκηση θα μπορέσει ο λαός της Ρόδου και των
άλλων νησιών να προτάξει τις δικές του ανάγκες, να προστατευτεί από πυρκαγιές και άλλες
καταστροφές, ν' ανατρέψει την πολιτική που προστατεύει τα κέρδη των λίγων σε βάρος των
πολλών.
13/09/2023

Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών κα Ευδοκία Κατσάνη : “Υποδέχθηκαμε σήμερα στο νησί μας τον Περιφερειάρχη μας Γιώργο Χατζημάρκο.

Περπατήσαμε στη Νάξο, συναντήσαμε και μιλήσαμε με τους κατοίκους της!  Συζητήσαμε για τα έργα που έχουμε πραγματοποιήσει, αλλά και για αυτά που έρχονται στο νησί! Η υποδοχή του κόσμου με χαμόγελο και αισιοδοξία!
Ενα μεγάλο ευχαριστώ.  Προχωράμε μόνο μπροστά για το καλό του τόπου μας" 

 


 Προχωράμε μόνο μπροστά για το καλό του τόπου μας” 


Fwd: Κοινό Τηνίων - Όλοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού

Ο Έπαρχος Νάξου Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων Γιάννης Μαργαρίτης σχολιάζοντας την eπίσκεψη – αστραπή Χατζημάρκου στη Νάξο (photos)

Από naxospress
Περίοδος όπου οι επισκέψεις των υποψηφίων στα νησιά ή χωριά μοιάζουν όπως οι εμφανίσες της αστραπής λίγο πριν την καταιγίδα. Δυνατές, εντυπωσιακές αλλά κρατούν λίγο.

Πόσο μάλλον όταν είσαι υποψήφιος Περιφερειάρχης και καλείσαι να επισκεφθεις περίπου 50 νησιά, γιατί μιλάμε για το Νότιο Αιγαίο.

Ο Γιώργος Χατζημάρκος – Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και για 3η φορά διεκδικητής της Περιφέρειας με τη παράταξη “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο” χθες Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου βρέθηκε στη Νάξο…



Εχοντας στο πλευρό του τους πέντε υποψηφίους από τη Νάξο (με αλφαβητική σειρά: Κατερίνα Ανδρούτσου – Κουτελιέρη, Νίκος Αυγερινός, Ευδοκία Κατσάνη, Γιάννης Μαργαρίτης και Στάθης Πολυκρέτης) γύρισε αρχικά τη πόλη της Νάξου και τη συνέχεια μετέβη στο Φιλώτι (σ.σ. είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό) αλλά και την αγαπημένη του Απείρανθο..

Πότε τα πρόλαβε όλα από τη στιγμή που έπρεπε στις 3 το μεσημέρι να είναι στα Κουφονήσια, μόνο αυτός και η συνοδεία του το ξέρει…

Ηρθε από τη Σύρο όπου κι εκεί έκανε εμφάνιση αστραπή, ενώ στη Νάξο μοίρασε ο ίδιος φυλλάδια με το πρόγραμμα του συνδυασμού του με χαρακτηριστικό το χαμόγελο αισιοδοξίας για τη νίκη στις εκλογές..

Μάλιστα, στη σελίδα του ο κος Χατζημάρκος είπε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στη Νάξο τονίζοντας “Στις 8 Οκτωβρίου, επιλέγουμε δρόμο. Ευχαριστώ τη Νάξο για την θερμή υποδοχή και την αποδοχή του μηνύματος μας. Η Νάξος, έχει αποφασίσει να παραμείνει #mprosta !
Η πολιτική που έβαλε τα νησιά μας στην τροχιά της ανάπτυξης με τον μεγαλύτερο ρυθμό στην Ευρώπη, η πολιτική που αγκάλιασε όλα τα επίπεδα της νησιωτικότητας, είναι η δική μας πολιτική. Αυτή που έβαλε τον άνθρωπο στο επίκεντρο και αγωνίστηκε για τις ανάγκες του και το μέλλον του.

Αυτή που έφερε επαγγελματισμό και σχέδιο στην τουριστική ανάπτυξη και εξωστρέφεια στον πρωτογενή τομέα με την συνεχή προώθηση παραγωγών και προϊόντων σε όλο τον κόσμο, για πρώτη φορά στην ιστορία.
Ευχαριστώ τη Νάξο για την απόφαση να συνεχίσουμε μαζί μια πορεία ανάτασης που κάνει την ζωή μας καλύτερη”

Τι ανέφερε ο κος Μαργαρίτης 

Ο Έπαρχος Νάξου Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων Γιάννης Μαργαρίτης σχολιάζοντας την παρουσία Χατζημάρκου στη Νάξο ανέφερε μέσα από τη προσωπική του σελίδα στα social media … “Σήμερα υποδέχθηκα τον Περιφερειάρχη μας Γιώργος Χατζημάρκος και την ομάδα του στη Νάξο μας. Ήταν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια χαλαρή βόλτα στην αγορά της Νάξου, στο Φιλότι και στην Απείρανθο. Σας ευχαριστώ για την υποδοχή, το χαμόγελο και τις ανοιχτές κουβέντες που κάναμε. Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε πάρα πολλά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και θα καταφέρουμε ακόμα περισσότερα.
Ο προγραμματισμός του κ. Χατζημάρκου, η εμπιστοσύνη σας και η αγάπη μου για τον τόπο μας είναι τα συστατικά της επιτυχίας μας.
Θα ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις στα χωριά μας όπως και στις Μικρές Κυκλαδες και στην Αμοργό”.

Τι 

📺Χρησμός Γεροβασίλη για διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ -Άνω κάτω με το βίντεο Κασσελάκη από τη Μακρόνησο

Η καταδρομική επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στη Μακρόνησο δεν θα μπορούσε ίσως να γίνει τόσο γρήγορα και κάτω από τα ραντάρ αν δεν είχε μαζί του έναν βατραχάνθρωπο για τις επικίνδυνες αποστολές, το ναύαρχο και πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.
Ανάμεσα στα όσα αντίκρυσε στον τόπο μαρτυρίου του μετεμφυλιακού ελληνικού κράτους ο εξ Αμερικής τεχνοκράτης, είδε και την ευκαιρία να στείλει ένα διπλό μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος και όχι μόνο.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ο κ. Μαρινάκης και ψεύδεται και παραπλανεί

Aπάντηση στις επικρίσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη σχετικά με τα σχόλια για τις συζητήσεις του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο Στρασβούργο έδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Ο κ. Μαρινάκης και ψεύδεται και παραπλανεί. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ μας επιβεβαίωσε ότι τα 250 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 “θα χάνονταν” με ευθύνη της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Άρα συμφωνεί μαζί μας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

ΔΗΛ. "ΕΙΜΑΙ ΓΑΝΤΖΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ"🤷‍♂️👉Κικίλιας για τα σενάρια παραίτησης: «Δεν έχω μάθει να φυγομαχώ»


Τέλος στα σενάρια περί παραίτησής του έβαλε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.


«Δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα το 2014 ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη μέχρι τις εκλογές, δεν φυγομάχησα ως υπουργός Υγείας μέσα στην πανδημία μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού. Δεν θα φυγομαχήσω τώρα με τις μεγαλύτερες πυρκαγιές και πλημμύρες που έχει βιώσει η χώρα για δεκαετίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπερίζω τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Μαρινάκη. Καταρχάς να μου
πείτε που θα πάει αυτό το κακό, γιατί παρακολουθούμε μια εικόνα που κάθε μέρα αντί να
καλυτερεύει, τη βλέπουμε ίδια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία δεν έχει προηγούμενο. Δεν έχει καταγραφεί
ξανά, είναι το πιο έντονο φυσικό φαινόμενο που έχει συναντήσει η χώρα μας. Και νομίζω το
εντονότερο που έχει καταγραφεί στα χρονικά και της Ευρώπης, τα τελευταία πάρα πολλά
χρόνια. Είναι αυτό που λέμε συμβαίνει -και ελπίζουμε να μη συμβεί συχνότερα- μια φορά στα
300 τουλάχιστον χρόνια. Όσο νερό έπεσε στη Θεσσαλία, σε μια περιφέρεια της Ελλάδας, μέσα
σε λίγες μέρες, πέφτει σε έναν χρόνο στη Γερμανία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι κατανοητό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε και πολύ πιο γρήγορες λύσεις. Το
κράτος είναι εκεί, ο κρατικός μηχανισμός, ως οφείλει, είναι εκεί για όλα τα επίπεδα
αντιμετώπισης: Και τη γρήγορη αποκατάσταση, αποζημίωση, επανόρθωση όλων των
πληγέντων, είτε αφορά νοικοκυριά, είτε αυτό αφορά επιχειρήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι να φτάσουμε στην αποκατάσταση και την οικονομική βοήθεια, τα
νέα από την Ευρώπη ευτυχώς είναι θετικά, θέλω να μου πείτε τι θα γίνει με τους ανθρώπους
που δεν μπορούν να γυρίσουν σπίτι τους. Αυτοί οι άνθρωποι που θα πάνε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς προβλέπεται μετεγκατάσταση σε συγκεκριμένα σημεία της
Καρδίτσας, σε σχολικά συγκροτήματα. Όλα αυτά έχουν ανακοινωθεί και ήδη κάποιοι
άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί. Και προφανώς η Κυβέρνηση θα δει, πέραν των πρώτων
μέτρων που ανακοίνωσε και τις περιπτώσεις οικισμών που ενδεχομένως να πρέπει συνολικά,
ένας πληθυσμός, προαιρετικά, εφόσον δεν χρησιμοποιήσει την επιδότηση ενοικίου, που ήδη
έχει δοθεί ως ένα από τα πρώτα μέτρα, να μετεγκατασταθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον Παλαμά, με αυτά που έχουν συμβεί, αναρωτιέται κανείς πότε θα
μπορεί να ζήσει εκεί, με βάση το νερό, την καθαριότητα, λόγοι υγείας δεν το επιτρέπουν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή είναι και η λογική των μέτρων. Τα μέτρα αυτά χωρίζονται ουσιαστικά σε
δυο φάσεις: Στα άμεσα και αυτά για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στα άμεσα μέτρα,
πέραν των πρώτων ποσών που δίνονται σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων είναι και η
επιδότηση ενοικίου, για να μπορεί κάποιος, ο οποίος δεν μπορεί άμεσα να επιστρέψει στο
σπίτι του να μείνει κάπου αλλού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για καινούργια ζωή, άλλη δουλειά, δεν είναι φεύγει από ένα
χωριό και πάει σε άλλο…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν δεν έχει ζήσει κανείς αυτό το απίστευτο δράμα που ζουν οι άνθρωποι
αυτοί, δεν μπορεί να καταλάβει και δεν μπορεί να βρεθεί με τίποτα στη θέση τους. Δεν έχει
προηγούμενο. Προφανώς με πιο τραγικό τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, που ελπίζουμε - και
φαίνεται, δεν υπάρχει καμία άλλη ένδειξη- να μένουμε σε αυτό τον αριθμό. Είναι κάτι
πρωτοφανές αυτό που συνέβη. Και σίγουρα το να χάνεις από τη μια μέρα στην άλλη το σπίτι
σου, την επιχείρησή σου, δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να επιτάξετε συγκεκριμένους χώρους για να μείνουν
αυτοί οι άνθρωποι..
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, κανένας από τους πολίτες αυτούς, οι οποίοι
έχασαν το σπίτι τους να μείνει χωρίς στέγη. Και ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό να
αποκατασταθεί η ζημιά αυτή και με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, και με το 80% της
κάλυψης κόστους ανακατασκευής και όλα τα υπόλοιπα μέτρα αναστολής φορολογικών
υποχρεώσεων, ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πλήρους αναστολής μέχρι και 6 μήνες της
διαδικασίας της αναγκαστική εκτέλεσης, δηλαδή των πλειστηριασμών. Κανένας από αυτούς
τους ανθρώπους δεν θα μείνει χωρίς να έχει στέγη. Αυτό είναι δεδομένο. Ήδη έχει ξεκινήσει
μια διαδικασία υποδοχής των ανθρώπων αυτών σε προσωρινά καταλύματα καθώς και η
τροφοδοσία τους. Και σε ανθρώπους που έχουν επιλέξει να μείνουν στην οικία τους και
πρέπει να έχουν την τροφοδοσία και το νερό και όλα τα υπόλοιπα που χρειάζονται, μέχρι να
δοθούν οι σχετικές άδειες υδροδότησης και να κριθεί ασφαλές το νερό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα πάρει τουλάχιστον να κριθεί ασφαλές το
νερό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι διαδικασίες υδροδότησης και ηλεκτροδότησης κινούνται παράλληλα, με
τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Κάθε μέρα γίνονται και σχετικοί έλεγχοι. Στη μεν διαδικασία
ηλεκτροδότησης αποκαθίσταται οι υποσταθμοί, οι οποίοι είχαν καταστραφεί, ο ένας μετά
τον άλλο, σύμφωνα με σχετικές ενημερώσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτή τη στιγμή είναι σε ένα
πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπιζόταν τις προηγούμενες ημέρες
στη Λάρισα. Όλο και λιγότερα νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα και όλο και λιγότερες
επιχειρήσεις. Η διαδικασία υδροδότησης είναι μια άλλη διαδικασία, γιατί πέραν των εργασιών
που γίνονται, πρέπει να δοθούν άδειες από την επιστημονική επιτροπή που είναι εκεί, υπό
την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ. Αγαπηδάκη,. Γι΄ αυτό και εκδίδονται καθημερινά
ξεχωριστές οδηγίες από την Αναπληρώτρια Υπουργό για κάθε περιφερειακή ενότητα. Είναι

πολύ σημαντικό να ακούνε οι πολίτες αυτές τις οδηγίες, πότε το νερό είναι κατάλληλο για
κάποια χρήση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν τοπικοί άρχοντες, με τον κ.Μπέο που λένε άλλα από αυτά που
λέει η Υπουργός.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτά που λέει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, είναι πορίσματα
επιστημόνων, οι οποίοι βρίσκονται εκεί και κάνουν συνεχείς ελέγχους. Θέλουμε, το ταχύτερο
δυνατό να δοθούν οι σχετικές άδειες, ούτως ώστε οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν
για όλο και περισσότερες χρήσεις το νερό. Είναι μια πρώτης τάξεως ανάγκη. Νομίζω ότι η
διαδικασία θα τρέξει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Υπάρχουν, όμως, και περιοχές, μικρότερες
περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο, που θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρονικό
διάστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, θέλω να έρθω λίγο να δούμε τι γίνεται με αυτή την ευρωπαϊκή
χρηματοδότηση. Ακούσαμε τις ανακοινώσεις σήμερα για 2,25 δις ευρώ. Πρόκειται καταρχάς
για επιχορήγηση ή για δάνειο;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η χώρα μας, να ξεκαθαρίσω, δεν θα πάρει κανένα άλλο δάνειο. Πολύ
σημαντικό. Σήμερα ήταν μία σημαντική εξέλιξη, γιατί όπως είπαμε πριν ήταν το μεγαλύτερο
φυσικό φαινόμενο και έπρεπε και η χώρα μας να κινηθεί με τις μεγαλύτερες δυνατές
ταχύτητες και αυτό φάνηκε. Άμεσα υπέβαλλε αίτημα ο πρωθυπουργός και σήμερα βρέθηκε με
το κυβερνητικό κλιμάκιο στο Στρασβούργο. Άρα έπρεπε να κινηθεί και να συνεχίσει να κινείται
γρήγορα και η Ευρώπη. Σήμερα, λοιπόν, ποια ήταν τα νέα από αυτήν την επίσκεψη και τις
συναντήσεις του πρωθυπουργού; Ότι το σύνολο των έργων που θα χρηματοδοτηθούν για την
αποκατάσταση των υποδομών και τα αντιπλημμυρικά έργα, ανέρχονται όπως φαίνεται σε
πάνω από 2 δις, 2,25, 250 εκατομμύρια ευρώ από τρεις πηγές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τόσα χρειαζόμαστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτά αναφέρονται σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση σε αυτές τις εργασίες.
Δηλαδή, από που προέρχονται; Από χρήματα τα οποία θα χάνονταν από το προηγούμενο
ΕΣΠΑ, θα πήγαιναν χαμένα και θα δοθούν άμεσα 250 εκατομμύρια στη χώρα μας μέχρι το
τέλος του έτους, από ανακατεύθυνση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 500
εκατομμύρια ευρώ και από το νέο ΕΣΠΑ 1,5 δις το οποίο θα κατανεμηθεί σε αυτά τα έργα.
Επιπλέον, η χώρα μας θα αιτηθεί και θα λάβει 400 εκατομμύρια ευρώ από το Αγροτικό Ταμείο
καθώς και το Ταμείο Αλληλεγγύης Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει, λοιπόν, δάνειο σε αυτά. Άκουσα σήμερα το ΠΑΣΟΚ που λέει,
ότι εκείνοι που μιλούσαν για ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή εσείς,
εσείς τώρα τους δίνεται Νόμπελ οικονομικής ασυναρτησίας και ζητάει το ΠΑΣΟΚ εξεταστική
επιτροπή ταυτόχρονα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να τα πάρουμε λίγο με τη σειρά. Το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να γίνει
αξιωματική αντιπολίτευση τελικά θα γίνει χειρότερο από το ΣΥΡΙΖΑ σε όσα λέει και όσα εκτιμά.

Δύο είναι τα ενδεχόμενα και τα δύο είναι επικίνδυνα, αν ισχύει ένα από τα δύο. Ή δεν
γνωρίζουν τα βασικά, τα στοιχειώδη ή τα γνωρίζουν και παραπλανούν τον κόσμο. Η
ανακατεύθυνση πόρων υπό κανονικές συνθήκες για το Ταμείο Ανάκαμψης απαιτεί τη
σύμφωνη γνώμη 27 κρατών μελών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, όταν το λένε, γιατί μιλάνε για Νόμπελ οικονομικής ασυναρτησίας;
Μπορούσε να γίνει αυτό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μία σύνθετη διαδικασία που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη 27 κρατών υπό
κανονικές συνθήκες. Υπό έκτακτες συνθήκες όπως είναι τώρα και υπό την προϋπόθεση ότι η
χώρα μπορεί να κινηθεί γρήγορα και έχει την αξιοπιστία για να έχει αυτό το αποτέλεσμα ώστε
να ανακουφιστούν το συντομότερο δυνατόν οι άνθρωποι αυτοί που έχουν πληγεί όσο κανένας
στο παρελθόν από ένα φυσικό φαινόμενο, τότε, ναι, γίνεται με μία πιο γρήγορη διαδικασία.
Και η σημερινή εξέλιξη – προφανώς δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε όταν υπάρχει μία τέτοια
ζημιά μετά από ένα τέτοιο φυσικό φαινόμενο – δεν ήταν και καθόλου αυτονόητη. Και αυτό το
οποίο λένε, επίσης, κ. Κουβαρά ότι χάνονται ουσιαστικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης και
δεν θα γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, αυτό το λέει η αντιπολίτευση συνολικά. Αυτό, καταρχάς
δεν αναφέρεται στις πληγείσες περιοχές. Δεύτερον, τα έργα αυτά θα γίνουν. Ο λόγος που
απεντάσσονται και θα καλυφθούν από άλλους πόρους, είναι, γιατί πολύ απλά υπάρχει ένα
χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2026 για το Ταμείο Ανάκαμψης. Άρα, αν δεν γινόταν αυτή η
ενέργεια, που το ξαναλέω, τα έργα θα γίνουν και θα καλυφθούν από άλλους πόρους, θα
χάνονταν και τα χρήματα και συνολικά η χρηματοδότησή μας από το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξεταστική επιτροπή θα δεχθείτε που ζητάει το ΠΑΣΟΚ;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Κουβαρά, κοιτάξτε. Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο προέχει, είναι να
τρέξει όλη η διαδικασία αποκατάστασης, όλη η διαδικασία εκ νέου λειτουργίας των κρίσιμων
υποδομών, να χτιστούν και πάλι οι γέφυρες, να αποκατασταθούν οι δρόμοι. Συνεχίζονται όλες
αυτές οι διαδικασίες καταγραφής ώστε οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν το συντομότερο
δυνατόν στη ζωή τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την εξεταστική επιτροπή.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή εγώ δεν έχω κάποια τέτοια απάντηση, κάποια τέτοια
ενημέρωση. Προέχει, ξαναλέω, να πέσουμε πάνω σε όλα τα προβλήματα. Εκεί βρίσκονται οι
καθ΄ ύλην αρμόδιοι υπουργοί για να τα επιλύσουμε ταχύτατα. Η κυβέρνηση αυτή έχει
αποδείξει -με πρώτο τον Πρωθυπουργό- ότι ποτέ δεν έχει κρυφτεί από κανένα πρόβλημα. Έχει
κληθεί να αντιμετωπίσει τα περισσότερα εξωγενή προβλήματα και τις πιο έντονες φυσικές
καταστροφές. Πάντοτε αποδίδονται ευθύνες, πάντοτε κοιτάμε τι καλύτερο μπορούμε να
κάνουμε και πάντοτε είμαστε παρόντες με πρώτο τον Πρωθυπουργό. Και όλα όσα έχουμε
καταφέρει να κάνουμε στις πιο δύσκολες συνθήκες, όπως τη μείωση των συνεπειών της
πανδημίας, τη μείωση των συνεπειών στις εισαγόμενες πληθωριστικές κρίσεις, δεν είναι
τυχαία. Και ένας από τους λόγους είναι ότι, η Ελλάδα δεν είναι αυτή που ήταν. Μία Ελλάδα

που κάποτε είχε μία οικονομία που χαρακτηριζόταν με τους όρους «στα σκουπίδια», δεν θα
μπορούσε σε καμία περίπτωση να αντέξει στα δύσκολα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία για να ρωτήσω τώρα κάτι με αφορμή την οικονομία. Αλλάζει κάτι
από τις παροχές που σκόπευε να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ; Μπορεί να δούμε
αλλαγές και στον προϋπολογισμό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς ένας από τους λόγους που είναι πολύ σημαντική η σημερινή
εξέλιξη, είναι ότι ουσιαστικά η χώρα δεν θα χρειαστεί να δανειστεί περισσότερα χρήματα.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Ένα δεδομένο
είναι αυτό. Ένα δεύτερο δεδομένο είναι πως, ότι έχει ψηφιστεί και ότι έχει εξαγγελθεί, γιατί
ήδη έχει ψηφιστεί το 50% του οικονομικού μας προγράμματος, θα εφαρμοστεί πλήρως και θα
ισχύσουν όλα όσα ψηφιστούν. Το δεύτερο που θέλω να πω, ενόψει και της ΔΕΘ, είναι ότι ο
Πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται, μία ομιλία, είτε στην ΔΕΘ, είτε οπουδήποτε αλλού, ως
μία αφορμή για να φέρει ένα καλάθι. Είναι άλλη μια ευκαιρία, να περιγράψει με
συγκεκριμένες κινήσεις πως θα αυξηθεί περαιτέρω το εισόδημα των πολιτών. Πως; Με
μόνιμες παρεμβάσεις, όπως το πρόγραμμα που ήδη έχει ψηφιστεί, το ξαναλέω, το 50%, όσων
λέγαμε προεκλογικά για την οικονομία έχει ήδη γίνει πράξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:… η ακρίβεια θα είναι χειρότερη τώρα, λόγω του κάμπου, επομένως αυτά
που ήσασταν έτοιμοι να πείτε στην ΔΕΘ και αφορούσαν και την ακρίβεια, μια βοήθεια ή
οτιδήποτε, δεν ξέρω πόσο μπορείτε να τα πάρετε πίσω επειδή έχουμε το πρόβλημα. Το
πρόβλημα κάνει χειρότερη την ακρίβεια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εφιστούμε την προσοχή ειδικά για αυτό που είπατε, γιατί υπάρχουν πολλοί
επιτήδειοι, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι οποιαδήποτε κρίση, είτε εντός, είτε εκτός της χώρας,
εφευρίσκουν αιτίες για να αυξάνουν τις τιμές. Σε συνέχεια των πολλών ελέγχων και πολλών
προστίμων που έχουν μπει, στις εταιρίες πώλησης ηλεκτρικών ειδών, σε εταιρίες διανομής
φαγητού, σε εταιρίες πώλησης καλλυντικών, χωρίς καμία εξαίρεση και πρόστιμα για
φοροδιαφυγή, η κυβέρνηση αυτή κάνει πράξεις και θα συνεχίσει να κάνει. Προφανώς τώρα η
αυστηρότητα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αν κάποιος πάει να εκμεταλλευτεί, πολλώ δε
μάλλον σε αυτές τις περιοχές, ή στην υπόλοιπη χώρα, τον πόνο των ανθρώπων και μία πολύ
δύσκολη συγκυρία, για να βγάλει παραπάνω αδικαιολόγητα κέρδη, τότε θα υποστεί, με βάση
τις προβλεπόμενες διαδικασίες τα πιο σκληρά πρόστιμα. Όμως, η αντιμετώπιση του
μεγαλύτερου φαινομένου εισαγόμενου προβλήματος, πληθωριστικής κρίσης ειδικά στα
τρόφιμα, γίνεται με τρεις συγκεκριμένες κινήσεις. Η πρώτη ενότητα κινήσεων είναι όλα αυτά
που λέμε, με τα μόνιμα μέτρα. Αυξάνεται το εισόδημα για το Δημόσιο, αυξάνεται το εισόδημα
για τον Ιδιωτικό Τομέα, μέσω άμεσων ή έμμεσων παρεμβάσεων. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι
οι έλεγχοι στην αγορά. Όταν υπάρχουν κάποιες αιτίες που ανεβαίνουν οι τιμές, πρέπει να
βλέπουμε την αντίστοιχη ταχύτητα μείωσης. Γίνονται έλεγχοι; Γίνονται όλο και περισσότεροι
και έχουμε πολλά παραδείγματα να πούμε. Η τρίτη κατεύθυνσή είναι τα προσωρινά μέτρα.
Αυτό όμως που πρέπει να πούμε είναι ότι τα προσωρινά αυτά μέτρα είναι σημαντικά,

λειτούργησαν, αλλά όσο προχωράμε πρέπει να πηγαίνουμε σε όλο και περισσότερες μόνιμες
παρεμβάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είσαστε τρεις μήνες κυβέρνηση και έχετε ήδη εκτός δύο υπουργούς, δεν
είναι και λίγοι. Υπάρχουν σενάρια, τα ακούτε και εσείς, ότι θα δούμε και άλλους εκτός
σύντομα. Υπάρχει τέτοιο θέμα ή έχει κλείσει για την κυβέρνηση το θέμα των παραιτήσεων,
αποχωρήσεων ή αποπομπών;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ούτε γνωρίζω, ούτε θα μπορούσα να γνωρίζω οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση ή
εξέλιξη. Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ….ναι αλλά το «όλοι κρινόμαστε» όταν το λέτε εσείς, δεν το λέτε μόνο για
μας, το λέτε και για τους υπουργούς.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πρώτον, όποιος έχει δημόσιο αξίωμα, κρίνεται. Πριν και πάνω από όλα από
τους πολίτες και κρίνεται καθημερινά για την δουλειά του και το αποτέλεσμα του. Και επειδή
δυστυχώς είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, η μόνη ιδεολογία κάποιου να είναι η
καρέκλα, και λέξεις όπως η ευθιξία, η πολιτική ευθύνη να είναι άγνωστες και να θυμώνουν
περισσότερο τον κόσμο, αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση για τις κυβερνήσεις και
όσους έχουν θέση ευθύνης επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεύτερον, προφανώς
και αξιολογούνται όλοι καθημερινά. Αξιολογούμαστε όλοι καθημερινά, σε σχέση με το τι
είχαμε πει και το τι κάνουμε. Αυτό είναι μία διαρκής διαδικασία. Σε καμία περίπτωση ούτε θα
μπορούσα να γνωρίζω, ούτε γνωρίζω. Είναι κάτι που είναι αποκλειστικό προνόμιο του
Πρωθυπουργού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κρατάω ότι αξιολογείστε με βάση το τι έχετε πει και το τι κάνετε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη προς όλους τους πολίτες, σε πολύ δύσκολες
συγκυρίες. Αυτό το καλοκαίρι είδαμε την μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει συμβεί ποτέ. Το πιο
δύσκολο καλοκαίρι, επτά ημέρες σε ακραίο κίνδυνο, ημέρες ρεκόρ με παράλληλες εστίες. Ο
Κρατικός μηχανισμός δοκιμάστηκε, οι άνθρωποι αυτοί του μηχανισμού, των Σωμάτων
Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, υπερέβαλαν εαυτούς. Είδαμε το μεγαλύτερο φυσικό
φαινόμενο που έχει συναντήσει η χώρα μας, άρα οφείλουμε να κινούμαστε ακόμα πιο
γρήγορα, όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά και προφανώς να εντοπίζουμε τι άλλο πρέπει να
γίνει για να γινόμαστε καλύτεροι.

📺Κακοκαιρία «Daniel»-ΓΓΠΠ-Τριαντόπουλος: Υποβλήθηκαν 2.258 οριστικές και 1.920 προσωρινές αιτήσεις στο Ταμείο Αρωγής-Αγαπιδάκη: 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας


Την καθημερινή ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του πλαισίου κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων στη Θεσσαλία πραγματοποίησε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.


Μαζί του με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος είναι αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, ήταν οι Ειρήνη Αγαπηδάκη, Διονύσης Σταμενίτης και Γιάννης Αρτοποιός, προκειμένου να παρουσιάσουν την πλήρη εικόνα των επιχειρήσεων, της οικονομικής βοήθειας, της υγείας και των ζημιών που συνέβησαν στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία «Daniel».

Προς τι τόση ανοχή;

Σάκης Μουμτζής
Κανένας δεν κυνηγά μάγισσες ούτε φαντάσματα. Αυτό που θέλουμε –τουλάχιστον όσοι ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία– είναι να τηρούνται οι νόμοι και να τιμωρούνται οι παραβάτες τους, εφ όσον τους κρίνουν ενόχους τα δικαστήρια. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο επίορκος στρατιωτικός που φωτογράφισε το επίμαχο ελικόπτερο και συνετέλεσε στη δημοσιοποίηση στρατιωτικού υλικού εξακολουθεί και παραμένει ατιμώρητος; Στην εποχή μας είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί. Επειδή είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε ένα μήνα, που δημοσιοποιείται στρατιωτικό υλικό, εύλογα διερωτάται ο πολίτης τι τρέχει; Όποιος θέλει τραβά φωτογραφίες οπλικών συστημάτων και ελικοπτέρων ατιμωρητί;

Ο στρατός έστησε 5 σταθμούς απολύμανσης για προσωπικό και πολίτες στη Θεσσαλία

Ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι στους πέντε σταθμούς θα γίνεται η απολύμανση των συνεργείων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων – Παράλληλα, θα δίνεται ευκαιρία στους πλημμυροπαθείς να φροντίσουν την ατομικής τους υγιεινή
Πέντε σταθμούς απολύμανσης έστησε στη Θεσσαλία ο Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής - Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ, ανακοίνωσε μέσω Χ (πρώην Twitter) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, που βρέθηκε σήμερα στη Λάρισα, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ενώ μετείχε στην κυβερνητική σύσκεψη στο Κέντρο Διαχείρίσεων.

📺Σοκάρει ο διάλογος υπάρχου-πλοιάρχου του Blue Horizon: «Ένας μ@@@@@ς παλαβός έπεσε στη θάλασσα» -Ηχητικό ντοκουμέντο


Στο φως της δημοσιότητας ήρθε ηχητικό ντοκουμέντο από τον διάλογο μεταξύ του πλοιάρχου και του υπάρχου μετά τη μοιραία πτώση του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά, ύστερα από σπρώξιμο στον καταπέλτη.
Σύμφωνα με την τηλεόραση του Mega, οι δυο τους αποκάλεσαν τον άτυχο Αντώνη «μ@@@@α παλαβό», ενώ ο πλοίαρχος έδωσε εντολή στον ύπαρχο να... μην πει πολλά για το τι έγινε.
Αναλυτικά οι διάλογοι:

Συγκλονιστικό στιγμιότυπο: Πεζοναύτης ξαπλώνει στις λάσπες για να περάσουν πάνω του ηλικιωμένοι πλημμυροπαθείς

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας ακόμα μια φορά στο πλευρό της κοινωνίας, για όσο χρειάζεται, όπου χρειάζεται και με όλα τα μέσα που διαθέτουν», έγραψε στα social media ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος
Οι Ένοπλες Δυνάμεις τις τελευταίες μέρες συμμετέχουν στους απεγκλωβισμούς πλημμυροπαθών από τον θεσσαλικό κάμπο. Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές εικόνες αυταπάρνησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που με αυτοθυσία σώζουν ζωές.

Κακοκαιρία Daniel – Σταμενίτης: 38.000 αιγοπρόβατα και 7.000 χοίροι έχουν δηλωθεί νεκρά

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η συγκέντρωση, η αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων που «πνίγηκαν» κατά την διάρκεια της σαρωτική κακοκαιρία Daniel, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.
Μέχρι σήμερα 9 το πρωί ο αριθμός των αιγοπροβάτων που έχει δηλωθεί στον ΕΛΓΑ είναι 38.000 νεκρά ζώα,