slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Fwd: Σε άμεσο κινδυνο Ούζο, Τσικουδιά, Τσίπουρο και Μαστίχα Χίου με την Κυβέρνηση Τσίπρα

«Ούζο, Τσικουδιά, Τσίπουρο και Μαστίχα Χίου σε πρόβλημα από τις προτεινόμενες αλλαγές του κανονισμού στην ΕΕ.»


«Η κυβέρνηση Τσίπρα έχασε τις προθεσμίες για προτάσεις τροποποίησης του ευρωπαϊκού κανονισμού.»

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης  επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία του για προωθούμενες αλλαγές στην ΕΕ στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε ελληνικά ποτά εξαιρετικής ποιότητος όπως το ούζο, η τσικουδιά, το τσίπουρο και η μαστίχα Χίου και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση Τσίπρα χάνει  παντού προθεσμίες. Τα αντανακλαστικά και η ετοιμότητα της είναι ανύπαρκτα. Η ευαισθησία της μηδενική. Από τη δική της άγνοια, ανικανότητα και αδιαφορία τώρα κινδυνεύουν και  τα εξαιρετικής ποιότητος ελληνικά ποτά. 

Το ούζο, η τσικουδιά, το τσίπουρο, η μαστίχα Χίου. Όπως κινδυνεύουν και οι μικροί παραγωγοί σε οικονομικό μαρασμό.
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο συζήτησε εκπρόθεσμα στις 30 Μαρτίου την αποστολή των προτάσεων του για την τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά.  Η προθεσμία έληξε στις 10 Μαρτίου και αυτό ήταν γνωστό στην κυβέρνηση από τις αρχές Ιανουαρίου.
Αδιαφορία σε όλα επίπεδα. Και το μόνο που μένει μία βαρύγδουπη δήλωση του σημερινού πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, σε γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή ότι "τα μόνα που δεν μπορούν να μας πάρουν είναι ο Ήλιος και το Τσίπουρο"!!!. 

Με τη σημερινή κυβέρνηση φοβάμαι ότι κανείς όλα μπορεί να τα περιμένει.»

Αναλυτικά η ερώτηση:
Τις ανησυχίες, αλλά και έντονες ενστάσεις εκφράζει ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών στη Ελλάδα, αναφορικά με την τροποποίηση του ευρωπαϊκού κανονισμού που αφορά τα αλκοολούχα ποτά. Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα είναι κατά βάση εξαγωγικός και στηρίζει την εθνική οικονομία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, σε βαθμό πάνω από 65%, δημιουργώντας αγαθά με υψηλή προστιθέμενη αξία και πάνω από 21.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Τον Δεκέμβριο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αντικατάσταση του κανονισμού (ΕΚ) 110/2008 - κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά - με ένα νέο κανονισμό, με στόχο την ευθυγράμμιση με τα άρθρα 290 και 291 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) σχετικά με τις κατ 'εξουσιοδότηση και εκτελεστικές αρμοδιότητες της. Ωστόσο ο νέος κανονισμός δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα αν υιοθετηθούν οι αλλαγές που προωθούνται, να κινδυνεύσουν ελληνικά ποτά εξαιρετικής ποιότητας, όπως το τσίπουρο, η τσικουδιά, το ούζο, η μαστίχα Χίου, κλπ, ενώ παράλληλα να επιβαρυνθούν οικονομικά οι μικροί παραγωγοί.
Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται η Ε.Επιτροπή:
1. Η εξουσιοδότηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισης κριτηρίων υπό σειρά άρθρων όπως για παράδειγμα το άρθρο 38.1 για την οριοθέτηση των γεωγραφικών ζωνών, τους περιορισμούς και παρεκκλίσεις, αλλά και άλλες εξουσιοδοτήσεις υπό τα άρθρα 5, 16, 34.2, 41 and 46(2), έχουν σκοπό την απλή ευθυγράμμιση, ή την εισαγωγή καινοτόμων στοιχείων στο υπάρχον νομικό πλαίσιο;
2. Πως με τις εν λόγω διατάξεις διασφαλίζεται η τήρηση του θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά των αλκοολούχων ποτών;

Τέταρτο και πιο σκληρό μνημόνιο ύψους 40 δισ.




© Παρέχεται από: Newmoney.gr
του Αργύρη Παπαστάθη
Χωρίς οι Ευρωπαίοι να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη και να χρειάζεται έγκριση από τα κοινοβούλια, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί αγκαλιά με ένα τέταρτο και σκληρότερο μνημόνιο ύψους πάνω από 40 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε την ανώμαλη προσγείωση στο άγριο περιβάλλον των αγορών το 2018.