slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αφού λεφτά … υπάρχουν νέο πρόγραμμα Νησίδα από το Νοέμβριο για την στήριξη όλων των επιχειρήσεων


Δεν έχουν αντίκρισμα τελικά οι πανηγυρισμοί της  περιφερειακής αρχής και των υποστηρικτών – αυλικών της, σε ότι αφορά την εφαρμογή και υλοποίηση, του προγράμματος ΝΗΣΙΔΑ, αφού μόνο το 37% των  αιτήσεων που υπεβλήθησαν, από τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων  έγιναν δεκτές.

Σε όσους έχουν αδύνατη μνήμη, θυμίζουμε πως η Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου, όχι μόνο ανέδειξε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και πίεσε για να διανεμηθούν οι πόροι που αρχικά είχαν ανακοινωθεί, δηλαδή  49 εκατομμύρια ευρώ και όχι τα 35 που τελικά  δίνονται. 

Φιλ. Ζαννετίδης “Η παραγωγή λάσπης και σανού από τον Χαράλαμπο Κόκκινο συνεχίζεται ακάθεκτα”


Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης απαντά στον Χαράλαμπο Κόκκινο για όσα αναφέρει στην ανακοίνωση, που εξέδωσε. Το κείμενο της απάντησης είναι το εξής:

«Αντιλαμβάνομαι την δύσκολη θέση του Χαράλαμπου Κόκκινου, που έχει πρωτόδικα καταδικασθεί για εξακολουθητική απάτη, καθώς η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου των αιρετών οργάνων της αυτοδιοίκησης για παραγραφή του αδικήματος λόγω παρέλευσης της πενταετίας, είναι εν δυνάμει αιώνια πολιτική καταδίκη. Το θετικό γι αυτόν θα ήταν να εξεταζόταν η υπόθεση του επί της ουσίας και να υπήρχε απαλλακτική απόφαση. Εξακολουθεί, όμως, να εμφανίζει μία απόφαση όπως τον συμφέρει χωρίς ακόμα, όπως ο ίδιος λέει, να έχει υπογραφεί.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ : -Το 64% των επιχειρήσεων του Ν. Αιγαίου που αποκλείστηκαν από τη χρηματοδότηση του προγράμματος "ΝΗΣΙΔΑ" σε καιρό φτώχειας, δεν συμμερίζονται την αυταρεσκη "ικανοποίηση " του κ. Χατζημάρκου και της παρέας του!

-Άμεση ανάγκη να δημιουργηθεί νέο πρόγραμμα από την Π.Ν.Α.  που θα ενισχύσει την ρευστότητα του επιχειρηματικού κόσμου στα νησιά μας!


Ο αποκλεισμός από την χρηματοδότηση  του προγράμματος" ΝΗΣΙδΑ "  του 64% των επιχειρήσεων του  Νοτίου Αιγαίου διογκώνει τα οικονομικά τους προβλήματα σε καιρούς φτώχειας και αβεβαιότητας .

Από τον Δεκέμβριο του 2020 κατατέθηκαν 10.119  αιτήσεις , δαπανήθηκαν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις πολύτιμα   χρήματα για τη συμετοχή τους στη διαδικασία και τελικά...  πρόσφατα  αποφασίστηκε η  χρηματοδοτήση  από τους πόρους του προγραμματος " Νησίδα "  της Π.Ν.Α. των....  3705 επιχειρήσεων  δηλαδή.... μόνο  το  36%  των ενδιαφερομενων!

Την ίδια ώρα που ο Περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος και οι συνεργάτες του εκφράζουν αυτάρεσκα την ικανοποίηση τους για το 36% που χρηματοδοτείται .....στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει θυμός και αγανακτηση από την συντριπτική πλειοψηφία(64%)  που αποκλείστηκε ! Ξεχειλίζει η οργή των χιλιάδων" απορριπτεων " από την χρηματοδότηση του προγράμματος ΝΗΣΙδΑ, καταγράφεται η αμφισβήτηση για τις διαδικασίες της αξιολόγησης και ....αναφέρονται ονόματα ωφελημένων επιχειρηματιών που είναι στελέχη της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου!

Η μεγάλη απορία που επικρατεί  είναι ότι ενισχύονται οικονομικά  λιγότεροι και... οι περισσότεροι αποκλείονται, σε δύσκολες συγκυρίες και διακυβευεται πλέον τον μέλλον τους  και η βιωσιμότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης τους!

Δεχόμενοι "καλοπιστα " ότι όλα εξελίχθηκαν νόμιμα και ομαλά στην διαδικασία αξιολόγησης  αλλά...,  με δεδομένο  τα πολλά "παρατράγουδα"  και ολιγωρίες που   παρατηρήθηκαν ....θυμίζουμε, επισημαίνουμε και προτείνουμε τα εξής:

1. Η Π.Ν.Α   ήταν  η έκτη στη σειρα(όχι η πρώτη...) που  ακολούθησε
την καλή πρακτική  των αλλων Περιφερειών της χώρας και οργάνωσε αυτό το πρόγραμμα που στηριχτηκε σε ευρωπαϊκούς πόρους και στόχους είχε την ενίσχυση των ΜΜΕ των νησιών μας που επλήγησαν απο τις συνέπειες του covid/19.

2. Η πρόταση για δημιουργία του προγράμματος κατατέθηκε απο παρατάξεις της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου ΑιγαίουΑιγαίου(μεταξύ αυτών και η δική μας).

3. Ο Περιφερειάρχης  κ.Χατζημαρκος αρχικά προέβλεπε πρόγραμμα 49 εκ € .....και τελικά περιορίστηκε σε 35εκ €....που διατέθηκαν  σε 3705 επιχειρήσεις από τις  10.119 που συμμετείχαν στη διαδικασία.

4. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-μικρότερη σε πληθυσμό και αριθμό μικρο μεσαίων  επιχειρήσεων σε σύγκριση μετο Νότιο Αιγαίο -διέθεσε 40εκ. σε αντίστοιχο προγραμμα δηλ. περισσότερα απο το Ν.Αιγαίο!!!

ΠΡΟΤΑΣΗ:

Είναι υποχρέωση της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου να στηρίξει το σύνολο της δοκιμαζομενης  κοινωνίας μας.
 Να σταματήσει ΤΩΡΑ : τα ρουσφέτια , τις πολυδάπανες οικονομικές αναθέσεις σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας δράσεις και τους παχυλους μισθούς σε "ημέτερους" και τους πολιτικούς" αυλικούς" της!

Να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ  στη δημιουργία Νέου Προγράμματος, ευέλικτου και διαδραστικού, που θα επιχορηγήσει  τον επιχειρηματικό κόσμο και θα διασφαλίζει θέσεις εργασίας .
Εμείς  προτείνουμε και  θα "βάλουμε πλάτη"..., ο κ. Χατζημάρκος και η παρέα του να μην αδρανήσει!Άλλωστε στην Περιφέρεια Νοτιου Αιγαίου... "λεφτά υπάρχουν"!!!


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ

Επικεφαλής του Περιφερειακού Συνδυασμού "ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ "- Περιφερειακος Σύμβουλος Π. Ε. Ρόδου- Αντιπρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου Ε Ν. Π.Ε.

Μικρότερο έλλειμμα κατά 880 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του έτους

Με μικρότερο έλλειμμα κατά 880 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις έκλεισε το α΄ τρίμηνο του έτους, ως αποτέλεσμα της συγκράτησης των δαπανών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επεξεργαστεί πρόσθετα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαρτίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 5.725 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 6.605 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021 και ελλείμματος 1.822 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 3.424 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 4.365 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 494 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.

Γ. Βρούτσης: "Eξαιρετικά σημαντική η συμβολή της Τoπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη. Αναγκαία η αλλαγή του εκλογικού νόμου!" ΒΙΝΤΕΟ

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΝΔ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 14.04.2021


Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων


Ειδική τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα 19 Απριλίου και ώρα 12:00 μ.μ. με μοναδικό θέμα την έγκριση απολογισμού και οικονομικών καταστάσεων του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, διαχειριστικής χρήσεως 2018. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει στις 12:30 τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με 18 θέματα στην ημερήσια διάταξη, μεταξύ των οποίων είναι και η λήψη απόφασης περί απαλλαγής τελών και τροφείων. Δείτε αναλυτικά...