slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δημοσκοπήσεις ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης χάνει αλλά ο Τσίπρας δεν κερδίζει - Πώς «διαβάζει» τις μετρήσεις η Κουμουνδούρου


Parapolitika 
Διαφορά 8 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της ΝΔ καταγράφεται στις εκλογικές τάσεις Νοεμβρίου του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζά..
Η αναζήτηση της αντιπολιτευτικής στρατηγικής που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτως ώστε να καρπωθεί την - αναμενόμενη- κυβερνητική φθορά, αποτελεί το Νο1 θέμα που απασχολεί τους επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα.
Στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται κατά καιρούς συμβαίνει το εξής πρωτοφανές: Η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά κράτος του ΣΥΡΙΖΑ δυόμιση χρόνια μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Στις τελευταίες μάλιστα μετρήσεις η ψαλίδα έχει κλείσει ελάχιστα ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας, ωστόσο αυτό που προβληματίζει την Κουμουνδούρου είναι η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί την αναπόφευκτη κυβερνητική φθορά.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που μελετά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι εκλογικές τάσεις που κάθε τρίμηνο παρουσιάζει το, φίλιο στον ΣΥΡΙΖΑ, Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, και με βάση αυτά αναμένεται να αναπροσαρμόσει την αντιπολιτευτική στρατηγική του για το επόμενο διάστημα.
Στις εκλογικές τάσεις του μηνός Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη μελέτη που επιμελείται ο Κώστας Πουλάκης η πολιτική επιστήμονας Δανάη Κολτσίδα το κυβερνών κόμμα προηγείται με 30,8 έναντι 22,8 της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενώ ένα συμπέρασμα που θα μπορούσε να εξαχθεί είναι ότι η ΝΔ χάνει, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει κάτι από τις απώλειες.

Η μελέτη του Ινστιτούτου Πουλαντζάς καλύπτει την περίοδο από τον Αύγουστο ως τα μέσα Νοεμβρίου του 2021 και παρουσιάζει τα κυριότερα ευρήματα των πολιτικών ερευνών που δημοσιεύτηκαν κατά την περίοδο αυτή, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Το πρώτο συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι στη λίστα με τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία προηγούνται η οικονομία, η ακρίβεια και η πανδημία.

Σε ό,τι αφορά τα περισσότερο «ποσοτικά» ευρήματα των πολιτικών ερευνών της περιόδου, η ανάλυση αξιοποιεί τριάντα τέσσερις (34) έρευνες που δημοσιεύτηκαν από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, για να καταγράψει τους δείκτες τους οποίους μελετά σταθερά – με την εξαίρεση της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών, που δεν παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη έκδοση των Εκλογικών Τάσεων, λόγω της απώλειας της Φώφης Γεννηματά που μεσολάβησε.

Έτσι, σε όλους τους δείκτες που παρακολουθεί σταθερά η μελέτη, καταγράφεται, σύμφωνα με τους συγγραφείς μια προς τα κάτω τάση σύγκλισης των δύο μεγάλων κομμάτων, με την έννοια ότι οι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος είναι, τουλάχιστον προς το παρόν, μεγαλύτερες ή ταχύτερες από τα κέρδη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικότερα:

Ως προς την ικανοποίηση που εκφράζεται από τους πολίτες, σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση αυτή παραμένει σχεδόν σταθερή μεσοσταθμικά (+0,8%), ενώ η ικανοποίηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, που κρίνεται από τις προτάσεις που καταθέτει, παρουσιάζει μικρή άνοδο (+2,2%).

Αμετάβλητη παραμένει σε μεγάλο βαθμό η εικόνα ως προς τον δείκτη του καταλληλότερου πρωθυπουργού.

Απώλειες καταγράφει μεσοσταθμικά η πρόθεση ψήφου προς τη Νέα Δημοκρατία (-3,6%), ενώ οριακά σταθερή παρέμεινε η πρόθεση ψήφου προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (+0,5%) και το ΚΙΝΑΛ (+0,2%), και οριακές απώλειες κατέγραψαν τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ως προς τον δείκτη της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντίστοιχα, η συσπείρωση της ΝΔ παραμένει μεγαλύτερη κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, αν και η διαφορά της συσπείρωσης των δύο κομμάτων έχει μειωθεί συγκριτικά με την προηγούμενη μελέτη. Το ίδιο ισχύει και για τις εκατέρωθεν μετακινήσεις ψηφοφόρων, μεταξύ των δύο κομμάτων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την κομματική προέλευση όσων σήμερα ανήκουν στην «αδιευκρίνιστη ψήφο», οι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φαίνεται «να εγκαταλείπουν σταδιακά την «γκρίζα ζώνη» και ξαναμπαίνουν στο εκλογικό “παιχνίδι”», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, ενώ στην τρέχουσα περίοδο οι πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ του 2019 αποτελούν ένα αυξημένο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Από τα επιμέρους στοιχεία των δημοσκοπήσεων της περιόδου, οι συγγραφείς στέκονται ιδιαίτερα στην εναλλαγή οικονομίας, ακρίβειας και πανδημίας στη λίστα των σημαντικότερων προβλημάτων και στη «συνθήκη πολλαπλών και επάλληλων κρίσεων», που αυτή η εναλλαγή αποτυπώνει, με την κοινωνία να νιώθει, όπως επισημαίνουν, «απροστάτευτη».

Με βάση εξάλλου αυτά τα στοιχεία, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι το «δυνατό σημείο» της κυβέρνησης – πάντα με βάση τις αξιολογήσεις των πολιτών – είναι η ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά και η εξωτερική πολιτική και άμυνα, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερτερεί στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και προστασίας των ασθενέστερων.
Ενόψει τέλος και των εν εξελίξει διεργασιών στο κομματικό σύστημα, οι συγγραφείς αναδεικνύουν τη σημασία της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά και της κινητικότητας που παρατηρείται στο χώρο δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.

Λαμβάνοντας δε υπόψη και τις μεγάλες προκλήσεις και μεταβάσεις που προχωρούν στη χώρα μας και διεθνώς και έχουν επιταχυνθεί μέσα στις αλλεπάλληλες κρίσεις, οι συγγραφείς περιγράφουν την τρέχουσα περίοδο ως «περίοδο πολιτικής μετάβασης», θεωρώντας σημαντικό τον συνεδριακό κύκλο στον οποίο βρίσκονται πολλά από τα κυριότερα κοινοβουλευτικά κόμματα, περιλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων, και εκτιμούν ότι ο φετινός χειμώνας θα αποτελέσει «καταλύτη εξελίξεων», από τις οποίες «θα ευνοηθούν πολιτικά οι δυνάμεις που αντιλαμβάνονται έγκαιρα τις τάσεις και, κυρίως, που έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν σε αυτές με προτάσεις».

Δείτε εδώ την μελέτη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντάς

Αποκλειστικό: Όταν η Επιτροπή συζήτησε για κίνητρα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών Βασίλης Βενιζέλος

Βασίλης Βενιζέλος
Ποιες ήταν οι δύο προτάσεις που αντιπαρατέθηκαν και δεν κατέληξαν σε κοινή συνισταμένη
Μία πολύ ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση απόψεων αναπτύχθηκε σε μία από τις πρόσφατες συνεδριάσεις των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, ορισμένα από τα μέλη της Επιτροπής πρότειναν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Επιτροπή να εισηγηθεί προς την κυβέρνηση την παροχή ουσιαστικών κινήτρων, τα οποία θα παρωθήσουν τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 60 ετών να προσέλθουν επιτέλους στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας μας και να λάβουν το εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού.

ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ 22.11 ΕΩΣ ΚΑΙ 06.12.2021

C:\Users\User\Documents\Λουκία\Εμπορικός Σύλλογος Τήνου\6}  Λογότυπα Εμπορικού Συλλόγου Τήνου\ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ & ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΝΟΥ\ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ.pdf (2).jpg

Σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε εχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΚΥΑ Δ1α/ΓΠοικ72486/20-11-2021 (ΦΕΚ 5401Β΄- επισυνάπτεται στην παρούσα) συνεχίζουν για το λιανεμπόριο να ισχύουν τα μέτρα έως και την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου.

Τα κυριότερα μέτρα που θεσπίζονται με την Υπουργική Απόφαση είναι τα εξής:

Στο "ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΕΦΕΡΗ" προς τιμή του μεγάλου μας ποιητή Γιώργου Σεφέρη, παραβρέθηκε ο ιδρυτής της "Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη" του Σ.Φ.Ν. κ. Γιώργος Ανωμερίτης,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ


Στην Αγία Νάπα της Κύπρου, όπου κάθε δύο χρόνια διοργανώνεται το "ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΕΦΕΡΗ" προς τιμή του μεγάλου μας ποιητή Γιώργου Σεφέρη, παραβρέθηκε ο ιδρυτής της "Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη" του Σ.Φ.Ν. κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα "Ποίηση και Μουσική" με εξειδίκευση στο ποιητικό έργο του Σεφέρη. Για πρώτη φορά παρουσιάσθηκε ένα ποίημα του Μάνου Χατζηδάκι για το Γιώργο Σεφέρη με μουσική υπόκρουση του Νότη Μαρουδή. Ο κ. Γ. Ανωμερίτης,

Το Ευχαριστώ του Γιώργου Χατζημάρκου προς σε όλους που βοήθησαν στην χθεσινή φωτιά στην Τήνο

Η χθεσινή φωτιά στην Τήνο, δοκίμασε τα αντανακλαστικά ενός κρατικού μηχανισμού που αντέδρασε άμεσα και αποτελεσματικά.
Ενα μεγάλο Ευχαριστώ σε όλους !
Στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, στον Δήμο Τήνου, στο Λιμενικό Σώμα, στους εθελοντές, στις ναυτιλιακές εταιρείες Βlue Star και Αφους Στεφάνου.
Και στους συνεργάτες μου Γιώργο Λεονταρίτη και Νατάσα Δεληγιάννη ✌

Κοινό Τηνίων - Γιατί διεγράφη ΤΩΡΑ ο κ. Σανταμούρης

Ακούσαμε, ζωντανά, τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Σανταμούρη στην προσπάθεια του να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, να χαρακτηρίζει τα Άτομα με Αναπηρία, "καταραμένα από το θεό ή σφάλματα την φύσης". Δεν ακούσαμε όμως καμιά παρατήρηση ή μομφή, ούτε από τον δήμαρχο Τήνου κ. Γιάννη Σιώτο, που όπως είπε ο ίδιος "είτε σας αρέσει είτε όχι, έχω πάντα ανοικτό μικρόφωνο" και έχει την δυνατότητα να παρεμβένει οποιαδήποτε στιγμή, ούτε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Πέτρο Μαρκουίζο, ως όφειλε.

Δελτίο Τύπου ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τήνου: «Κατάπτυστες οι δηλώσεις του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γ. Σανταμούρη»


 

Όταν  χιλιάδες συμπολίτες μας δοκιμάζονται από αναπηρία, χωρίς ουσιαστική στήριξη από το κράτος, όταν χιλιάδες παιδιά με αναπηρία παλεύουν για μια θέση στον ήλιο, είναι απαράδεκτο να ακούγονται τέτοιου είδους δηλώσεις από ένα δημοτικό σύμβουλο και τις καταδικάζουμε απερίφραστα.

 

Τις καταδικάζουμε επειδή ενοχλούν το αξιακό μας σύστημα, το ήθος μας και την αξιοπρέπεια μας. Επειδή οι άνθρωποι με αναπηρία έχουν εμπράκτως αποδείξει ότι δεν είναι ούτε καταραμένοι ούτε σφάλματα. Αντίθετα είναι ολυμπιονίκες, είναι πανεπιστημιακοί, είναι αγαπημένα παιδιά γονέων που τα στηρίζουν, είναι ανάμεσα μας, είναι αγαπημένοι φίλοι, είναι δηλαδή ότι είμαστε όλοι!

Κατερίνα Μονογυιού: Δεν υπάρχουν παιδιά κατώτερου Θεού

 
Καταδικάζω απερίφραστα τις προσβλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου. Τέτοιες δηλώσεις τραυματίζουν ψυχές και φθείρουν τον Πολιτισμό μας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά και ισχύουν για όλους. Δεν υπάρχουν παιδιά κατώτερου Θεού. Ο Κύριος δίδαξε την ισότητα, την αγάπη και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο.

Νίκος Συρμαλένιος: Αποτροπιασμός για τις δηλώσεις Γ. Σανταμούρη

  


Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου και την απόλυτη καταδίκη μου για τις επιεικώς απαράδεκτες, ντροπιαστικές και ρατσιστικές δηλώσεις περί ΑΜΕΑ του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου Γ. Σανταμούρη, ο οποίος αποκάλεσε τα άτομα με αναπηρία «σφάλματα της φύσης» και «καταραμένους από τον Θεό»