slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

22 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου

 Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει η μεγαλύτερη εθελοντική παιδαγωγική κίνηση για νέους σε όλο τον κόσμο: η Προσκοπική Κίνηση! Περισσότερα από 54.000.000 μέλη σε 220 χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ημέρα γέννησης του Ιδρυτή της Προσκοπική Κίνησης, Λόρδου Baden-Powell.

 Με αφορμή τα γενέθλια του Ιδρυτή, κάθε χρόνο αυτή τη μέρα Πρόσκοποι &Οδηγοί σε κάθε άκρη της γης οργανώνουν δράσεις εμπνευσμένες από τις σκέψεις και τα αποφθέγματά του, την επονομαζόμενη και ως «Ημέρα Σκέψης». Ειδικά φέτος οι δράσεις αυτές έχουν προσαρμοστεί σύμφωνα με τους .......

Απαλλοτρίωση δεκάδων τόνων άμμου από την περιοχή "Ποριά" στον Αη Γιώργη

 Την  καταγγελία  την διαβάσαμε στη σελίδα του Στράτου Φουτάκογλου  απο οπου και οι φωτογραφίες είναι από την περιοχή "Ποριά" στον Αη Γιώργη αμέσως μετά τις μέρες κακοκαιρίας που όπως φαίνεται εκμεταλλεύτηκαν οι βιαστές του περιβάλλοντος και ωμοί κερδοσκόποι για να πάρουν μερικά φορτηγά γεμάτα άμμο (αντιστοιχούν σε δεκάδες τόνους). Η άμμος όπως όλοι γνωρίζουμε χρησιμοποιείται ως οικοδομικό υλικό και μάλιστα εκτεταμένα σήμερα με την οργιώδη οικοδομική δραστηριότητα. Το ερώτημα είναι αν

Με κατά πλειοψηφία απόφαση ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα αιτηθεί "διαζύγιο" από το ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου

Παρά την έντονη προσπάθεια που καταβλήθηκε από τη δημοτική παράταξη του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού να βρεθεί η συνισταμένη μεταξύ της εισήγησης που ο ίδιος έκανε με σκοπό το "διαζύγιο" μεταξύ του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. και των απόψεων που εξέφρασαν οι δημοτικές παρατάξεις της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας, τελικώς στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε την Παρασκευή 19/2, κάθε δημοτική παράταξη υπερψήφισε τη δική της πρόταση, ενώ η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Παρασκευή Μαργαρίτη ψήφισε "λευκό". Δηλαδή, κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να διεκδικήσει ο Δήμος δι’ αιτήματός του την κατάργηση/τροποποίηση της 1ης παρ. του άρθρου 226 ως και του άρθρου 226 Α του Ν. 4555/2018...

Μπιμπίλας: Το ΣΕΗ είχε αποβάλει τον Γιώργο Κιμούλη... διά βίου- Η προηγούμενη διοίκηση παραδόξως τον ενέγραψε ξανά

Η έκταση που έχει πάρει το κίνημα #metoo είναι σαρωτική.

«Δεν περίμενα ποτέ πως θα γίνει κάτι τόσο μεγάλο. Είναι μια κατάσταση δυναμική, που θα φέρει μία κάθαρση στο θέατρο και ελπιδοφόρα μηνύματα σε όλη την κοινωνία», λέει ο Σπύρος Μπιμπίλας σε συνέντευξη που δίνει στο περιοδικό ΟΚ!.

"Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις τους ολες οι παρατάξεις στηρίζουν το νέο «χαράτσωμα» και νομιμοποίησαν το νέο φορέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ψεύτικος μικροπολιτικός καβγάς, στήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στη συζήτηση για το Περιφερειακό Διαβαθμιδικό  Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των άλλων παρατάξεων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΖΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΟΚΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σήμερα 19 Φεβρουαρίου 2021 ολοκληρώνονται 17 μήνες που είχα την ευθύνη ως πολιτικός προϊστάμενος των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων παράλληλα με τα καθήκοντα του Επάρχου Πάρου - Αντιπάρου. 

Σε αυτό το διάστημα προσπάθησα με ειλικρίνεια και εργατικότητα να ανταποκριθώ στα καθήκοντα μου πάντοτε σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκο, τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτη, τους Συναδέλφους Περιφερειακούς Συμβούλους αλλά και με τους Διευθυντές και τα Στελέχη των παραπάνω Διευθύνσεων τους οποίους ευχαριστώ για την αγαστή και έντιμη συνεργασία μας.

ΚΥΡΙΑΚΟ ΕΛΕΟΣ Χάθηκε το μέτρο ΜΑΖΕΨΕ ΤΟΥΣ !! Κάθε εβδομάδα διαφημίζει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό Πατέλη: Με τον Μιχάλη ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά-ΦΩΤΟ

[Είναι δυνατόν τέτοιοι καραγκιόζηδες να κυβερνάνε την Ελλάδα.... μιλάμε για το τύπο που πριν μερικές μέρες πόσταρε έρωτες και αγάπες ανήμερα του Α. Βαλεντίνου σαν τα 14χρονα... τώρα χτυπάει πάλι διαφημίζοντας το ότι είναι "γκέι και ο Μιχ, και πως παντρευτήκαμε και πως ερωτευτήκαμε"... τι μας νοιάζει ρε ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ποιος είναι μπροστά και ποιος πίσω; Ποιος ο λόγος να διαφημίζει κάποιος το πόσο ερωτευμένος είναι; Και αυτό είναι άσχετο με το γκέι και το ξεγκέι... και η

Μαντί με αρνίσιο κιμά και Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ της ΕΑΣ Νάξου και σάλτσα γιαουρτιού | ΠΟΠ Μαγειρική

Ο θησαυρός της γαστρονομίας του νησιού μας, η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, που με την υπέροχη γεύση και το όμορφό της άρωμα «απογειώνει» κάθε πιάτο, «πρωταγωνίστησε» στο σημερινό επεισόδιο της εκπομπής «Π.Ο.Π. Μαγειρική» της ΕΡΤ2!

Ο καταξιωμένος chef και παρουσιαστής της εκπομπής, Μανώλης Παπουτσάκης, έφτιαξε μαντί (ζυμαρικό με καταγωγή από τον Πόντο) γεμιστά με αρνίσιο κιμά και το σπουδαιότερο τυρί της Νάξου και τα συνόδευσε με σάλτσα γιαουρτιού.

Το νέο διοικητικό σχήμα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου μετά τις αλλαγές που αποφάσισε ο Γ. Χατζημάρκος

Γ. Χατζημάρκος:  «Το τελικό νήμα, θα το κόψουμε όλοι μαζί, μέσα από μια διαδρομή δυναμικής ροής με αλλαγές σκυτάλης, με νίκες μικρές και μεγάλες, κρίσιμες για το μέλλον των νησιών μας » 

Συμμετοχική διοίκηση και αποκεντρωμένη διακυβέρνηση παραμένει η φιλοσοφία και του νέου σχήματος της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου

Σε αλλαγές στο διοικητικό σχήμα προχώρησε με απόφασή του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, επικυρώνοντας την αντίληψη που διέπει την Περιφερειακή Αρχή για συμμετοχική διοίκηση και συλλογική πορεία.

Από την πλούσια φαρέτρα της πλειοψηφούσας παράταξης, αξιοποιούνται όλα τα εκλεγμένα μέλη για να συμβάλουν και να καταθέσουν το δικό τους μερίδιο σε αυτή την συνεχή, δυναμική δοκιμασία που είναι η πολιτική και.....

η τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Η νέα σύνθεση του διοικητικού σχήματος, όπως και των προηγουμένων, απηχεί την πάγια φιλοσοφία περί ενίσχυσης της ενδοπεριφερειακής συνοχής και της περιφερειακής συνείδησης που η Περιφερειακή Αρχή έχει κάνει πράξη,  αντικαθιστώντας  οριστικά αναχρονιστικά μοντέλα διοίκησης, με  μια σύγχρονη αντίληψη αποκέντρωσης σύμφωνα με την οποία όλα τα νησιά αντιμετωπίζονται ισότιμα, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων.

 

Με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, το νέο διοικητικό σχήμα είναι δομημένο στην αρχή της κινητικότητας, ώστε να  δίνει διαδοχικά την ευκαιρία στο σύνολο των στελεχών της πλειοψηφούσας παράταξης να προσφέρουν στον κοινό σκοπό και στόχο,  αξιοποιώντας τις ικανότητες, τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Με το παρόν σχήμα, η Περιφερειακή αρχή θα πορευθεί έως και το μέσο της θητείας, τον προσεχή Νοέμβριο, όπως έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, οπότε και θα  προσαρμοστεί στις συνθήκες της περιόδου.

 

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, με την ανακοίνωση του νέου διοικητικού σχήματος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου για τη εξαιρετική δουλειά, για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν,  για την ενέργεια που έδωσαν, για να υπηρετήσουν  με αυταπάρνηση τον κοινό στόχο. Η συμμετοχή στην πολιτική είναι για όλους μας μια συνεχής εκπαιδευτική δοκιμασία. Ο τελευταίος χρόνος, στις πρωτοφανείς συνθήκες που κληθήκαμε να ανταποκριθούμε,  το απέδειξε πιο έντονα από ποτέ. Τα θαυμαστά αποτελέσματα του Νοτίου Αιγαίου ακόμη και στην πιο δύσκολη συγκυρία, είναι απόρροια ομαδικής δουλειάς και συνοχής, του συνόλου των στελεχών μας.

Και με τη νέα της σύνθεση, η Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσει να εργάζεται με ενότητα και ομαδικό πνεύμα, με σχέδιο και στρατηγική, με προσήλωση και αποφασιστικότητα, με ειλικρινή διάθεση προσφοράς και στο μέγιστο το δυνατοτήτων της, για την παραγωγή έργου προς όφελος των νησιωτών του Νοτίου Αιγαίου, τιμώντας στο ακέραιο την εντολή που μας έδωσαν.   Στον κοινό στόχο δεν περισσεύει κανείς. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ομαδικά, να αξιοποιούμε τις ικανότητες, τις γνώσεις και την εμπειρία όλων των στελεχών μας. Η θητεία αυτής της περιφερειακής αρχής είναι μία δυναμική ροή με αλλαγές σκυτάλης, που βασίζεται στην ισχύ της ομάδας, μέχρι το τελικό νήμα, που θα κόψουμε όλοι μαζί με νίκες μικρές και μεγάλες, κρίσιμες για το μέλλον των νησιών και των νησιωτών μας  ».

 

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 

 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ ΧΑΡΟΥΛΑ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

&  ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

ΖΑΝΝΕΤΙΔΗΣ ΦΙΛΗΜΩΝ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

 

ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ- ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ-ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ-ΑΚΤΟΠΛΟΙΑΣ-ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

 

ΝΙΚΟΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

ΜΠΑΡΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Α.Ε.

 ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

ΦΛΕΒΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΦΥΤΩΡΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.

 

ΛΟΓΓΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ε.Κ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Α.Ε.

 

 

 

Π.Ε. ΚΩ 

 

ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΠΑΡΧΟΣ ΚΩ – ΝΙΣΥΡΟΥ

 

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

ΧΑΛΚΙΔΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Α.Μ.Κ.Ε. ΥΓΕΙΑΣ ῾ΓΑΛΗΝΟΣ῾

 

 

 

Π.Ε. ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΜΟΥΣΕΛΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΕΠΑΡΧΟΣ Π.Ε. ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 

ΘΕΜΕΛΑΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

 

 

 

Π.Ε. ΚΑΡΠΑΘΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΚΑΛΙΟΠΗ

ΕΠΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ

 

 

 

Π.Ε. ΣΥΡΟΥ

ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 

(ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ -ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ)

ΔΑΔΑΟΣ ΜΑΚΗΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

 

Π.Ε. ΘΗΡΑΣ

ΔΑΡΖΕΝΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΕΠΑΡΧΟΣ ΘΗΡΑΣ

 

 

Π.Ε. ΑΝΔΡΟΥ

ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

 

 

 

Π.Ε. ΠΑΡΟΥ

ΜΠΙΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΕΠΑΡΧΟΣ ΠΑΡΟΥ

ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

 

Π.Ε. ΜΗΛΟΥ

ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΛΗ

ΕΠΑΡΧΟΣ Π.Ε. ΜΗΛΟΥ

 ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

 

Π.Ε. ΜΥΚΟΝΟΥ

ΜΠΡΙΓΓΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

 

 

Π.Ε. ΝΑΞΟΥ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΠΑΡΧΟΣ Π.Ε. ΝΑΞΟΥ

 ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ-ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ-ΑΚΤΟΠΛΟΙΑΣ-ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

 

ΚΑΤΣΑΝΗ ΕΥΔΟΚΙΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

 

Π.Ε. ΚΕΑΣ – ΚΥΘΝΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΠΑΡΧΟΣ ΚΕΑΣ - ΚΥΘΝΟΥ

 ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

 

Π.Ε. ΤΗΝΟΥ

ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΝΑΤΑΣΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 ΕΠΑΡΧΟΣ ΤΗΝΟΥ

 

 

 

 

 

Το Γραφείο Τύπου