slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Στα 20.000 ευρώ ο πραγματικός μισθός του κάθε βουλευτή

Συνολικά 20.203 ευρώ τον μήνα δαπανά η Βουλή των Ελλήνων για κάθε βουλευτή προκειμένου να καλύψει την τυπική του αποζημίωση, αλλά και μια σειρά φανερών και κρυφών προνομίων.

Την ώρα δηλαδή που οι βουλευτές νομοθετούν προκειμένου ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα να περιοριστεί στα 450 ευρώ τον μήνα, οι ίδιοι επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία με 673,4 ευρώ την ημέρα! Πάντως, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων έδειξε αποφασισμένος να καταργήσει πολλά από αυτά τα προνόμια που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του νέου προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος ξεκαθάρισε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε τις σπατάλες και τις περιττές πολυτέλειες. Οφείλουμε να επανεξετάσουμε προνόμια που δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις». Πέραν αυτών, το επόμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου θα υποχρεωθούν να δώσουν στη Δικαιοσύνη όλα τα στοιχεία που περιγράφουν ακριβώς το πόσο κοστίζει ο κάθε βουλευτής.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικοί κωδικοί του προϋπολογισμού της Βουλής είναι ασαφείς, με αποτέλεσμα το πραγματικό κόστος ανά βουλευτή ενδεχομένως να ξεπερνά τις 20.200 ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση 4/2012 του Ειδικού Δικαστηρίου (Μισθοδικείο), η οποία έχει ήδη κοινοποιηθεί στον γενικό γραμματέα της Βουλής, ζητείται μεταξύ άλλων η κοινοποίηση «του ποσού στο οποίο ανήλθε κατά το έτος 2008 η δημόσια δαπάνη για τις πάσης φύσεως αποδοχές των βουλευτών… και δ) μέση ανά βουλευτή δαπάνη για αποδοχές…». Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε ύστερα από προσφυγή τριών δικαστών στο Μισθοδικείο, οι οποίοι ζήτησαν να καταργηθούν ως αντισυνταγματικές οι περικοπές που επέφερε το μνημόνιο στους μισθούς τους και η προσαρμογή αυτών στο ποσό που πραγματικά λαμβάνουν οι Ελληνες βουλευτές.


Βουλευτική αποζημίωση: μ.ό. 7.500 ευρώ
Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ζ' Ψηφίσματος της Ε' Αναθεωρητικής Βουλής (18/2/1975), οι βουλευτές δικαιούνται αποζημίωσης η οποία είναι ίση με το σύνολο των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών του ανώτατου δικαστικού λειτουργού. Σήμερα η αποζημίωση για κάθε βουλευτή ανέρχεται σε 6.000-6.500 ευρώ καθαρά, περίπου 7.500-8.000 ευρώ μικτά!

Επίδομα οργάνωσης γραφείου: 2.263 ευρώ
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2012, το ποσό που θα εκταμιευτεί για την κάλυψη του συγκεκριμένου επιδόματος ανέρχεται σε 8.146.900 ευρώ ή 2.263 ευρώ τον μήνα ανά βουλευτή. Στο ποσό περιλαμβάνεται και η ταχυδρομική ατέλεια, το κόστος δηλαδή για να στέλνονται οι επιστολές στους ψηφοφόρους.

Επίδομα κίνησης: μ.ό. 473 ευρώ
Το επίδομα κίνησης χορηγήθηκε με απόφαση της Ολομέλειας στις 30/5/1991. Σήμερα το ποσό που λαμβάνει κάθε βουλευτής μηνιαίως κυμαίνεται από 364 έως 607 ευρώ ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση της εκλογικής περιφέρειας.

Βουλευτικά Ι.Χ.: μ.ό. 975 ευρώ
Το Ιδρυμα της Βουλής παρέχει σε κάθε βουλευτή πολυτελές αυτοκίνητο αναλαμβάνοντας να πληρώνει το μηνιαίο μίσθωμα (leasing) στην εταιρεία ενοικίασης. Σύμφωνα με τις τελευταίες περικοπές, οι βουλευτές του Λεκανοπεδίου Αττικής (Α', Β' Αθηνών και Πειραιά και Υπόλοιπο Αττικής) δικαιούνται αυτοκίνητο έως 1.400 κυβικά εκατοστά και έως 750 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα. Για τους βουλευτές περιφέρειας προβλέπεται Ι.Χ. έως 1.800 κ.ε. και 1.200 ευρώ μίσθωμα.

Επίδομα ενοικίου: 1.000 ευρώ
Το συγκεκριμένο επίδομα λαμβάνουν οι βουλευτές περιφέρειας που αναγκάζονται λόγω των κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων να διαμένουν στην πρωτεύουσα. Για τον λόγο αυτό η Βουλή έχει προχωρήσει σε συνεργασία με συγκεκριμένα ξενοδοχεία ή διαφορετικά παρέχει ρευστό σε όσους επιθυμούν να μείνουν σε διαμέρισμα. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο ποσό ανέρχεται σε 1.000 ευρώ τον μήνα.

Ατέλεια τηλεφωνική για τα πολιτικά γραφεία: 917 ευρώ
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ζ' Ψηφίσματος, οι βουλευτές δικαιούνται ατέλεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Η ετήσια δαπάνη της Βουλής για κάθε βουλευτή ανέρχεται σε 11.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές περιφέρειας δικαιούνται μέχρι και οκτώ τηλεφωνικές γραμμές και αυτοί του Λεκανοπεδίου Αττικής μέχρι επτά.

Ατέλεια κινητού τηλεφώνου: 200 ευρώ
Πέραν του σταθερού τηλεφώνου, οι βουλευτές δικαιούνται δωρεάν συσκευή κινητού. Η Βουλή καλύπτει λογαριασμούς έως και 200 ευρώ, ενώ τις τυχόν υπερβάσεις τις καλύπτει ο βουλευτής.

Αεροπορικά εισιτήρια: 875 ευρώ
Συνολικά 104 αεροπορικά εισιτήρια τον χρόνο δικαιούνται οι βουλευτές της περιφέρειας προκειμένου κάθε εβδομάδα να επιστρέφουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, το συνολικό κονδύλι για κάθε βουλευτή ανέρχεται σε 10.000-11.000 ευρώ.

Δύο επιστημονικοί συνεργάτες: 4.500 ευρώ
Σε κάθε βουλευτή παρέχονται τέσσερις υπάλληλοι και δύο αστυνομικοί. Από τους υπαλλήλους οι δύο είναι αποσπασμένοι και άρα πληρώνονται από τις υπηρεσίες τους. Τους υπόλοιπους δύο -οι ειδικοί συνεργάτες όπως αποκαλούνται- τους επιλέγει ο ίδιος και πληρώνονται από τη Βουλή. Η μηνιαία επιβάρυνση του Κοινοβουλίου ανέρχεται σε περίπου2.000-2.500 ευρώ για κάθε υπάλληλο.

Οικογενειακή παροχή και εργοδοτική εισφορά υπέρ ΕΟΠΠΥ: 350 ευρώ
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου για το 2012, το συνολικό ποσό για την κάλυψη των συγκεκριμένων παροχών ανέρχεται σε1.062.000 ευρώ ή 350 ευρώ για κάθε βουλευτή ανά μήνα.


Αποζημίωση για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και θερινά τμήματα: μ.ό. 1.150 ευρώ
Το προβλεπόμενο κονδύλι ανέρχεται σε 2.875.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο ο κάθε βουλευτής λαμβάνει έξτρα 1.000 ευρώ μηνιαίως ως αποζημίωση για τη συμμετοχή του στις διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές (150 ευρώ ανά συνεδρίαση). Επιπροσθέτως, ως επιτροπές θεωρούνται και οι συνεδριάσεις των θερινών τμημάτων της Βουλής, με αποτέλεσμα ο κάθε βουλευτής να λαμβάνει 150 ευρώ ανά συνεδρίαση. Τα θερινά τμήματα διαρκούν συνήθως από μέσα Ιουλίου έως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου και το συνολικό ποσό που λαμβάνει ο κάθε βουλευτής είναι περίπου 1.500 ευρώ.

Δήλωση του υπουργού Εργασίας σχετικά με τη σύναψη των πρώτων κλαδικών συμβάσεων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της χώρας και στα ιδιωτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα


Με αφορμή τη σύναψη των πρώτων κλαδικών συμβάσεων για χιλιάδες εργαζόμενους σε όλα τα ξενοδοχεία και στα Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας ο Υπουργός, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κος Ιωάννης Βρούτσης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι Κοινωνικές Συμφωνίες είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά εργασίας.
Αποτελούν ένα ακόμα βήμα εξόδου από την.....

vigla.gr posted "Εφορία"

... Ήταν η τέταρτη επίσκεψή μου σε αυτά τα περίεργα γραφεία για την “εξυπηρέτηση των φορολογούμενων πολιτών”!
Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική παρότι δεν υπήρχε χτυπητή ακαθαρσία ή ακαταστασία. Αλλά οι τοίχοι χρειάζονταν βάψιμο και τα έπιπλα λίγη φροντίδα.
Οι υπάλληλοι ήταν ομολογουμένως πολύ εξυπηρετικοί. Αλλά η περίπλοκη γραφειοκρατική και, όπως κάθε σύγχρονος ιός, συνεχώς μεταβαλλόμενη φορολογία μας δεν τους βοηθούσε. Πολύ περισσότεροι πολίτες προστίθονταν στην ουρά από αυτούς που έφευγαν.
Εγώ έπρεπε να πάρω έναν “κλειδάριθμο” για να ενημερώσω τους εφοριακούς μέσω διαδικτύου TAXIS (!) πως ένα μικρό περιουσιακό στοιχείο της συζύγου μου είχε πωληθεί το προηγούμενο έτος. Αυτό, για λόγους μυστήριους, όπως τα θρησκευτικά μυστήρια της βάπτισης κλπ, δεν μπορούσε να γίνει με μια σημείωση στην Φορολογική Δήλωσή μου, ούτε καν με το έντυπο Ε9, όπως παλιά. Όχι, εκσυγχρονίστηκε, μεταρρυθμίστηκε το σύστημα και τώρα εγώ έπρεπε να εκτελώ χρέη λογιστού για τους εφοριακούς, τους οποίους πληρώνουμε με τους φόρους μας για να κάνουν αυτή τη δουλειά...

Μια νέα δημοσίευση στο vigla.gr:

http://vigla-watch.blogspot.gr/2012/07/blog-post_12.html

Μπροστά η ΝΔ σε δύο δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας καταγράφουν δύο νέες μετρήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.

Πιο συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της MRB για τη Real News η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό...
23,5% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος με ποσοστό 21,7%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 10,1%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,3%, Χρυσή Αυγή 6,1%, Δημοκρατική Αριστερά 5,1%, ενώ το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 4,1%. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 18,5%.

Η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην δημοσκόπηση της KAPA RESEARCH για το Βήμα της Κυριακής. Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχαμε νέες βουλευτικές εκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 23,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,7%. Το ΠΑΣΟΚ έχει ποσοστό 11,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,4%, η Χρυσή Αυγή 7,4%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,7% και το ΚΚΕ 4,8%.

Στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ οι λογαριασμοί πολιτικών προσώπων

Ανοίγουν, με εντολή των εισαγγελικών αρχών, οι τραπεζικοί λογαριασμοί πολιτικών προσώπων για τα οποία υπάρχουν υποψίες αλλά κυρίως καταγγελίες για αδικαιολόγητο πλουτισμό.

ην ίδια ώρα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διεξάγει εξονυχιστικό έλεγχο στα περιουσιακά στοιχεία περισσοτέρων των 1000 πολιτικών προσώπων, όπως πρώην υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, δημάρχων, αντιδημάρχων, νομαρχών περιφερειαρχών, διοικητικών οργανισμών, ακόμη και καθηγητών πανεπιστημίου που χρημάτισαν, είτε σύμβουλοι υπουργών, είτε υπηρέτησαν σε δημόσια θέση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση διαφάνειας που έγινε ση χώρα μας για πολιτικά πρόσωπα ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρξε και σε ποιες περιπτώσεις ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που αποτελεί τη μοναδική κατηγορία για πολιτικούς που δεν παραγράφεται.

Το ΣΔΟΕ θα πρέπει πάντως να δημοσιοποιήσει σε εύλογο χρόνο τα ευρήματα των ελέγχων αυτών και τα ονόματα των πολιτικών που ενδεχομένως να εμπλέκονται, ώστε να μη διασύρεται συνολικά ο πολιτικός κόσμος.

e-Επιλογές της 14/07/2012