slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, έδωσε την «εκκίνηση» των δράσεων του #BeΑctiveHellas για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, παραβρέθηκε στην εκκίνηση των δράσεων του #BeΑctiveHellas για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, στις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά.

Ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα νέα παιδιά που μυούνται στο άθλημα της ιστιοπλοΐας, αλλά και να συνομιλήσει με τον πρόεδρο του ΙΟΠ, Γιάννη Παπαδημητρίου και την Πρέσβειρα του προγράμματος #BeΑctiveHellas, χάλκινη Ολυμπιονίκη μας στο Πεκίνο, Βιργινία Κραβαριώτη, σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι για το σύνολο του πληθυσμού όλων των ευρωπαϊκών χωρών να ασχοληθούν με την άθληση, εντάσσοντας τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή τους σε κάθε ηλικία.

Δ. Καπούνης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!».

Για το πώς επηρεάστηκαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Νάξου από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία αλλά και από το γενικότερα αυξημένο κόστος παραγωγής μίλησαν, στο «Mega Σαββατοκύριακο», ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και ο Ναξιώτης παραγωγός, Στέλιος Βαθρακοκοίλης.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για τους νεκρούς στη Θεσσαλία. Είμαστε κοντά στους πληγέντες, ως νησί και ως Ένωση και θα τους επισκεφθούμε ως Ένωση σύντομα», είπε, αρχικά, ο Δ. Καπούνης.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ναξιώτες παραγωγοί λόγω των καταστροφών στη Θεσσαλία: «Δεν βρίσκουν ζωοτροφές για τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι. Κάποιες παραγγελίες που είχαμε κάνει έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Λόγου χάρη, εάν είχαμε παραγγείλει 100 τόνους τριφύλλι βρίσκουμε πλέον 40 ή 50. Δημιουργούνται, έτσι, προβλήματα όσον αφορά στη σίτιση των ζώων στο νησί μας. Επίσης, οι τιμές θα ανεβαίνουν, συνεπώς θα δούμε και ότι η τιμή του καλαμποκιού, που θα "κουρευτεί" τώρα, θα εκτοξευθεί προς τα πάνω. Εάν δεν εισέλθουν στην αγορά τα εισαγόμενα, θα ξεπεράσει τα 250 ευρώ η αγορά από τον παραγωγό και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν προβλήματα».

Τον λόγο, έπειτα, πήρε ο Σ. Βαθρακοκοίλης: «Έχω καλλιεργήσει κηπευτικά για μεγάλες αλυσίδες της Αθήνας και για τη Νάξο. Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (από 1,10 που ήταν η τιμή της). Αυτή η αύξηση συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον και βασικότερο, όπως πέρυσι έτσι και φέτος δεν έχουμε το κατάλληλο νερό για να ποτίσουμε τα φυτά, τα ποτίζουμε με υφάλμυρο νερό, γι' αυτό και παρατηρείται σε αυτά μία ξήρανση – υπάρχει στη Νάξο ένα υπό ανέγερση φράγμα εδώ και 20 χρόνια περίπου και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί (σ.σ. εννοεί το φράγμα του Τσικαλαριού). Δεύτερον, έχουμε υψηλά κόστη: το ρεύμα είναι στα ύψη, το πετρέλαιο κίνησης έχει πάει στο 2,10 και η βενζίνη στο 2,35, έχουν αυξηθεί και τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, ενώ και το μεροκάματο είναι στα 70 ευρώ (και δεν υπάρχουν και χέρια για να έλθουν να εργαστούν)».

Κατόπιν, ο Δ. Καπούνης ρωτήθηκε από τους παρουσιαστές της εκπομπής του Mega τι θα δουν οι καταναλωτές το επόμενο διάστημα όσον αφορά στις τιμές και απάντησε: «Πιστεύω ότι θα υπάρξει αύξηση των τιμών. Όπως λέει και ο Στέλιος, θα υπάρξει αύξηση σε μελιτζάνες, ντομάτες, πιπεριές και γενικά σε αυτά τα είδη, επειδή, πρώτον, υπάρχει έλλειψη και, δεύτερον, είναι μεγάλα τα κόστη των παραγωγών. Σχετικά με τα τυριά, εκτιμώ πως δεν θα αυξηθούν ακόμα, αλλά θα ανέβει και η δική τους τιμή κάποια στιγμή επειδή πάλι θα υπάρχει έλλειψη – πέθαναν, άλλωστε, τόσα ζώα στη Θεσσαλία, καταλαβαίνουμε ότι θα υπάρχει σχετική έλλειψη στο γάλα και θα υπάρξει ζήτηση που θα φέρει αύξηση. Από την άλλη, η Πατάτα Νάξου θα... μείνει εκεί που είναι, γιατί έχει βγει από Ιούνιο-Ιούλιο, όμως όσοι βγάλουν πατάτες από εδώ και στο εξής θα έχουν αυξημένα κόστη, είχαν εξάλλου καταστροφές, οπότε θα υπάρχει σχετική αύξηση. Εάν υπήρχε το κατάλληλο νερό εδώ στο νησί μας, ο Στέλιος θα πουλούσε φθηνότερα τη ντομάτα του. Έχουν ξεραθεί τα φυτά. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερο κόστος και μικρότερη παραγωγή».

Δείτε το απόσπασμα:

Μιχαήλ- Νεκτάριος Καπίρης Δικηγόρος- Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος : Κατα την επίσκεψη μου στο Επαρχείο Νάξου διαπιστώθηκε, για άλλη μία φορά, η υποστελέχωση του Επαρχείου

8Στο πλαίσιο των επισκέψεων μου σε υπηρεσίες και συναντήσεών με φορείς, την Παρασκευή 22/9/2023, επισκέφτηκα τις υπηρεσίες του Επαρχείου της Περιφερειακής μας Ενότητας, όπου είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τους εργαζόμενους και να ακούσω τις ανησυχίες τους.

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους διαπιστώθηκε, για άλλη μία φορά, ότι η υποστελέχωση αποτελεί ένα από τα κύρια εμπόδια, εξαιτίας των οποίων είναι αδύνατο η Περιφέρεια να λειτουργήσει αποτελεσματικά για την εξυπηρέτηση του πολίτη σε βασικούς τομείς της ζωής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Πρόνοιας, που μετά την συνταξιοδότηση της μοναδικής υπαλλήλου και την μη πρόσληψη νέου, η υπηρεσία επί της ουσίας «έβαλε λουκέτο».