slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αρθρο του Σ. Τζίμα στην «Κ»: Η σκιά ενός ονόματος σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη Ιστορία από Σταύρος Τζίμας

Ηταν Ιούνιος του 1989, με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις της ταραγμένης εκείνης εποχής, όταν ο νεαρός τότε Κώστας Καραμανλής κατήλθε στην ενεργό πολιτική δράση διά της συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Βγήκε ψηλά, συγκεντρώνοντας 35.068 σταυρούς, πίσω από τον πανίσχυρο τότε

Μαυρογιάννης : αψηφώντας την ετυμηγορία του Ναξιακού Λαού έκαναν τα πάντα για την αλλαγή του Προέδρου της Κοινότητας Νάξου.

 

Μετά την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 79Α του Νόμου 3852/2010, το οποίο προβλέπει ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο Πρόεδρος μίας Κοινότητας –ακόμη και αν πρόκειται για την Κοινότητα της έδρας του Δήμου- τελικά δεν εκλέγεται άμεσα από τον λαό αλλά έμμεσα από το Συμβούλιο της Κοινότητας (η Δημοκρατία των λίγων…), δεν ασκώ πλέον το αξίωμα του Προέδρου της Κοινότητας Νάξου μέχρι και το τέλος της τρέχουσας Δημοτικής Περιόδου (31.12.2023).

Αυτό το άρθρο προβλέπει δηλαδή ότι ακόμη και αν ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος σύμβουλος μίας Κοινότητας της εκλεγμένης Δημοτικής Αρχής έχει πάρει περισσότερες αθροιστικά ψήφους από τους 2 εκλεγμένους συμβούλους των άλλων συνδυασμών δε θα ασκήσει τα καθήκοντα του Προέδρου αν δεν ψηφιστεί από τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας. Και για να το αναλύσω με αριθμούς ψήφων:

Εξεταστικό κέντρο Αγγλικών για πρώτη φορά στην Πάρο

Μετά από την απόφαση της Υπουργού Παιδείας θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Πάρο και συγκεκριμένα στο ΓΕ.Λ. ΠΑΡΟΥ εξεταστικό κέντρο για το ειδικό μάθημα των Αγγλικών (ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2023) που θα εξυπηρετεί τους μαθητές από όλες τις σχολικές μονάδες Πάρου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Κεντρική ομιλία του Γιάννη Βρούτση στην Αθήνα την Κυριακή 14 Μαΐου, στο DIVANI CARAVEL HOTEL.

 

Συγχαρητήριο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη στην ΑΠΟ ΕΛΛΑΣ Σύρου και στην Α.Ε. Μυκόνου


Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης συγχαίρει τη Διοίκηση, την τεχνική ηγεσία και τους παίκτες της ΑΠΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΡΟΥ για την - για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά - κατάκτηση του πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας Κυκλάδων και της Α.Ε. ΜΥΚΟΝΟΥ για την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυκλάδων.

Ο Νικόλαος Φωτεινιάς, από τη Σύρο, υποψήφιος με τον Γιώργο Χατζημάρκο

 

Την υποψηφιότητα του Νικόλαου Φωτεινιά, στο πλευρό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, ανακοινώνει η παράταξη "Μπροστά το Νότιο Αιγαίο" για τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές, στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου.

 

Ο κ. Φωτεινιάς, Αντιδήμαρχος Δήμου Σύρου, με εμπειρία δύο θητειών στην τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού και ενεργός πολίτης με κοινωνικές ευαισθησίες αναφέρει στη δήλωσή του, με την οποία ανακοινώνει την απόφασή του να συμπορευτεί με τον Γιώργο Χατζημάρκο:

Οι Κυκλάδες μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε όλοι μαζί.




         Η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας θεσμοθετήσει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τα θέματα της νησιωτικότητας με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία.
 
         Έχουμε καταφέρει μετά από διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για την ανάπτυξη των νησιωτικών λιμενικών εγκαταστάσεων άνω των 200 εκ. Ευρώ και από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης.Ένα σημαντικό ποσοστό αυτού του ποσού θα δοθεί στις Κυκλάδες.

          H  νησιωτικότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, γιατί να μην ξεχνάμε ότι τα νησιά αποτελούν το 15% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ενώ το το παραγόμενο ΑΕΠ από τις νησιωτικές περιοχές φτάνει στο 25%.Ο τουρισμός μόνο στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων παράγει το 5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος όλης της χώρας. Καταλαβαίνει αμέσως κανείς την σημασία που έχουν οι Κυκλάδες για την ελληνική οικονομία.

         Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία η νησιωτικότητα πρέπει να υποστηριχθεί με νέες υποδομές, οι οποίες σαν στόχο θα έχουν έναν βιώσιμο τουρισμό που τα τελευταία χρόνια αλλάζει μορφή με ταυτόχρονη επέκταση της τουριστικής περιόδου και στις 4 εποχές του χρόνου.

       Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη από αυτά που προσφέρει σήμερα, έχοντας συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές.Εξαλλου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της μόνιμης κατοικίας από πολίτες άλλων χωρών σε αρκετά από τα νησιά μας.Ειναι ένα μικρό δείγμα τις καλυτερευσης των συνθηκών ζωής.
Η προσπάθειά όμως για την βελτίωση αυτή δεν σταματάει ποτέ. Και αυτό οι Κυκλαδιτες το γνωρίζουν.
Την προηγούμενη τετραετία έγινε μία σημαντική προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών στα νησιά μας παρά τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν μέσα σε αυτήν την περίοδο εξαιτίας της πανδημίας.

        Σήμερα έχει αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους Δήμους των Κυκλάδων.
Οφείλουμε να δημιουργήσουμε κίνητρα για την πληθυσμιακή ενίσχυση των Κυκλάδων και να υπάρχει συντονισμός των υπηρεσιών για τα πιο μικρά Κυκλαδονήσια.

        Για εμάς δεν υπάρχουν ευνοημένα η μη ευνοημένα νησιά, ούτε μεγαλύτερα ούτε μικρότερα. Σε κάθε περίπτωση καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση όλων των προβλημάτων.

       Μήν ξεχνάμε ότι οι Κυκλάδες κάνουν πρωταθλητισμό στον τουρισμό.Σε αυτές τις συνθήκες είναι αναμενόμενο να δοκιμάζονται οι υποδομές.Και αυτό είναι ένα γεγονός που θέτουμε ως προτεραιότητα με νέα έργα υποδομής καθώς και τις πρέπουσες ενέργειες.

       Οι Κυκλαδιτες αντιλαμβάνονται το έργο που έχει πραγματοποιηθεί τα 4 τελευταία χρόνια. Αυτό είναι το πλεονέκτημα μας για την επόμενη μέρα και αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε μόνο μαζί.



Ανθή Χαλκιά
Υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων ΝΔ