slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γ. Βρούτσης: Το Μνημόνιο δεν δίνει λύσεις, αντίθετα σωρεύει προβλήματα

Ο Υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή το αδιέξοδο που προέκυψε στη συνάντηση τρόικας με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η προχειρότητα και το διαπραγματευτικό έλλειμμα που διαπιστώσαμε όλοι, τον περασμένο Μάιο, όταν η κυβέρνηση παρουσίασε το Μνημόνιο (μετά από πολυήμερες μυστικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα), επιβεβαιώνεται καθημερινά.
Η κυβέρνηση προσυπέγραψε και νομοθέτησε «την....
υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών…..

Σήμερα, μπροστά στα προβλήματα και στα αδιέξοδα που δημιουργούνται, διστάζει να το υλοποιήσει, υπεκφεύγει και προσπαθεί να παζαρέψει.

Με την επιπόλαιη και ενδοτική της στάση, άνοιξε το δρόμο για αμοιβές ακόμη και κάτω από τα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ – 739 € το μήνα για πλήρη εργασία).

Εκεί, είναι το μεγάλο πρόβλημα, η μεγάλη οικονομική και κοινωνική ανατροπή. Πλήρης εργασία, με αμοιβή κάτω από το όριο της φτώχιας.

Έτσι, όμως, δεν κερδίζεται το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας. Η συμπίεση των αμοιβών σε επίπεδα φτώχιας δεν είναι λύση. Η Ν.Δ. τάσσεται θετικά στην ποιοτική εργασία, σε ισορροπία, όμως, με την αναγκαία ευελιξία.

Η ποιοτική και καλά αμειβόμενη εργασία, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των στόχων της ανταγωνιστικότητας της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Η κυβέρνηση, αντί να επιδιώξει τη διασφάλιση ισορροπίας μεταξύ της αναγκαίας ευελιξίας και της προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων, άνοιξε το δρόμο σε μια απελευθέρωση αμοιβών, που όχι μόνο θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους εργαζόμενους, αλλά θα δυναμιτίσει και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.

Άλλες επιχειρήσεις θα μπορούν να αξιοποιούν περισσότερο και άλλες λιγότερο την πολύ φθηνή πια εργασία, αφού δεν θα υπάρχει η ασφαλιστική δικλείδα του υποχρεωτικού για όλους κατώτατου μισθού.

Σήμερα, για την αντιμετώπιση της κρίσης απαιτούνται:

* Ποιοτική εργασία σε ισορροπία με την αναγκαία ευελιξία
* Άμεση μείωση του μη μισθολογικού κόστους
* Περαιτέρω αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία
* Επένδυση στην επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτιση
* Βελτίωση της προσαρμοστικότητας εργαζομένων και επιχειρήσεων
* Άρση των στρεβλώσεων στο πεδίο της μεσολάβησης και της διαιτησίας

Όλα όσα παρακολουθούμε σήμερα, είναι επικίνδυνοι πειραματισμοί που επιβαρύνουν την αγορά εργασίας και καθηλώνουν την Ελληνική οικονομία.

Το Μνημόνιο δεν δίνει λύσεις, αντίθετα σωρεύει προβλήματα».

Ν.Δ.: Μη ρεαλιστικός προϋπολογισμός

Νέες ακόμα μεγαλύτερες θυσίες από αυτές του 2010
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για άλλη μια φορά, άλλα υποστηρίζει και άλλα πράττει» τονίζει σε δήλωση του ο τομεάρχης οικονομικών της Ν.Δ. κ. Χ. Σταϊκούρας και συνεχίζει:
Άλλο, ηπιότερο, προσχέδιο Προϋπολογισμού παρουσίασε πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, και άλλον, σκληρότερο, Προϋπολογισμό κατέθεσε σήμερα. Προϋπολογισμός που εδράζεται σε αβάσιμες παραδοχές και περικλείει μη ρεαλιστικές προβλέψεις που περιλαμβάνει πρόσθετα, εντός και εκτός Μνημονίου, περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα.

Σε περιβάλλον βαθύτερης και παρατεταμένης ύφεσης (4,2% το 2010 και 3% το 2011, υψηλότερα από τα εκτιμώμενα), χωρίς αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Με πρόσθετους φόρους και περαιτέρω περικοπές.

Με νέες, ακόμη μεγαλύτερες και από εκείνες του 2010, θυσίες.

Θυσίες που γίνονται πιο οδυνηρές λόγω του διαφαινόμενου εκτροχιασμού του Προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, όπως αποτυπώνεται και στις αποκλίσεις των προβλέψεων για βασικά μεγέθη της Ελληνικής Οικονομίας.

Προβλέψεις όπως είναι αυτές για:

- Την ύφεση (το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προέβλεπε -0,3%, η αναθεώρηση του Μαρτίου -2%, το Μνημόνιο -4%, και ο Προϋπολογισμός -4,2%).

- Τα δημόσια έσοδα (το Μνημόνιο προέβλεπε αύξηση 13,7%, το Προσχέδιο εκτιμούσε αύξηση 8,7%, ο Προϋπολογισμός εκτιμά αύξηση 6%, και μέχρι τον Οκτώβριο είναι στο 3,7%).

Χαιρετιστήριο μήνυμα της κίνησης ,"Πολίτες για τα Νησιά μας"

Δελτίο Τύπου

Η κίνηση ‘Πολίτες για τα Νησιά μας’ χαιρετίζει τους ψηφοφόρους και φίλους της και τους καλωσορίζει στις προσπάθειες για έναν άλλο Δήμο, διαφορετικό από το σημερινό και τους καλεί να πάρουν ενεργά μέρος στις δραστηριότητές της. Ερμηνεύοντας το μήνυμα του τελικού εκλογικού αποτελέσματος εκτιμά ότι αυτό δεν αποτελεί επιβράβευση κάποιου συγκεκριμένου έργου του κ. Μανώλη Μαργαρίτη, ούτε και επιδοκιμασία κάποιας κομματικής γραμμής. Δεν αποτελεί λευκή επιταγή στα χέρια του νέου δημάρχου.

Η πλειοψηφία των
αυτών της μεγάλης αποχής έκρινε αρνητικά την τετραετία του απερχομένου δημάρχου και τον ίδιο ως ακατάλληλο για το νέο δήμο. Καταδίκασαν το πρόσωπο που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση να μας επιβάλει τον Καλλικράτη. Καταδίκασαν τις κυβερνητικές παρεμβάσεις βουλευτών, υφυπουργών, υπουργών, κομματικών αξιωματούχων. Καταδίκασαν τις μεθόδους πολιτικής κακοποίησης, τους εκβιασμούς, τις πελατειακές σχέσεις με ψηφοφόρους, τις ασύμβατες συναλλαγές υποψηφίων, την αναξιοκρατία, το λαϊκισμό.

Η κίνησή μας περιμένει από όλους να καταβάλλουν προσπάθειες για ένα Δήμο που θα διοικήσει με αξιοκρατία μέσα σ’ ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού, με γνώμονα τις κοινές ανάγκες και όχι τα μικροσυμφέροντα των δημοτών. Η κίνησή μας έχει αντιπαρατεθεί προεκλογικά στην ανυπαρξία αυτοδιοικητικού πολιτικού λόγου με δράσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις ουσίας και κατάφερε να εκπροσωπηθεί στο νέο Δ.Σ. Δεσμευόμαστε και δηλώνουμε ότι θα προσπαθήσουμε με τη συμμετοχή μας να βοηθήσουμε τον τόπο μας και κάθε επιλογή του νέου Δήμου που στοχεύει με δημοκρατία, διαφάνεια και ορθολογισμό στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής μας, στην πρόοδο της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Θα συμβάλλουμε στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του πολίτη στην κοινωνία με όρους αυτοδιοικητικούς, στο νέο δύσκολο τοπίο που θα αντιμετωπίσουμε.

Νάξος 18/11/2010

Ξένοι ... στον τόπο μας!!!


Γράφει ο Γιάννης Πρεβενιός
e-mail: prevejohn@yahoo.gr

Δηλώνω εξ αρχής ότι δεν είμαι θρησκόληπτος αλλά και ούτε ενάντια στην ανάγκη του κάθε ανθρώπου να εκφράσει την πίστη του αλλά θεωρώ αδιανόητο αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό με τις συγκεντρώσεις των χιλιάδων μουσουλμάνων για προσευχή στα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας.
Τα ερωτήματα πολλά και ζητούν άμεσες απαντήσεις......

1ον Γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα και πως κάλυπταν αυτήν τους την ανάγκη και 2ον ποιος ενημερώνεται και ποιος δίνει τέλος πάντων την άδεια για αυτές τις συναθροίσεις;

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι μπαίνουμε πλέον σε φάση τετελεσμένων ενεργειών που έχουν να κάνουν με την αλλοίωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό όπου τα αρχαιοελληνικά σύμβολα και η Ελληνική γραμματεία (που καθιστούσαν την Ελλάδα λίκνο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού) θα αντικατασταθούν με τις μουσουλμανικές κουρελούδες, το φανατισμό και ενδεχόμενος αργότερα και με την τυφλή τρομοκρατία!!!

Θεωρώ επίσης ότι πέρα από τα μέχρι τώρα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της χωρίς μέτρο λαθραίας εισροής τόσων ανθρώπων που έχει να κάνει με την αύξηση της εγκληματικότητας, της ανεργίας και της γκετοποίησης πολλών περιοχών της Αθήνας, με αυτές τις εικόνες θα πληγωθεί και η βαριά βιομηχανία μας δηλ. ο τουρισμός!

Σίγουρα στο παιχνίδι αυτό εμπλέκεται η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση αλλά και τα φερέφωνα τους μια και η προπαγάνδα τους αναλώνεται στα δικαιώματα των αλλοδαπών και όχι στην διερεύνηση για τον ακριβή αριθμό τους, καθώς και για την νομιμότητα παραμονής στην χώρα μας των περισσότερων εξ αυτών!!!
Αυτή την νομιμότητα που οι συμπατριώτες μας μετανάστες είχαν σε όλες τις χώρες του κόσμου που πήγαν!!

Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών εξελίξεων αλλά δεν φαίνεται να είναι μακριά η μέρα που θα είμαστε εμείς οι ξένοι στον τόπο μας μια και όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό ωθούν την νεολαία μας (εκτός από την αποχή και την αδιαφορία για τα πολιτικά δρώμενα) στην ξενιτιά προς αναζήτηση καλύτερης τύχης!

Βγήκαν «μαχαίρια» στο ΠΑΣΟΚ Νάξου για την ήττα Μαράκη

Πόλεμος μεταξύ του Υφυπουργού Ανάπτυξης Παναγιώτη Ρήγα και του υπεύθυνου Οργανωτικού της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στη Νάξο Μιχάλη Φουτάκογλου, προκάλεσε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και η απώλεια του δήμου Νάξου από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έπειτα από 50 χρόνια. Με αφορμή λοιπόν τις δηλώσεις και τους χαρακτηρισμούς εις βάρος στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Νάξο, που έκανε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξή σου στο «ΖΕΥΣ», που ουσιαστικά χρέωσε την ήττα Μαράκη στην Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ Νάξου, ο υπεύθυνος Οργανωτικού της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Νάξο Μιχάλης Φουτάκογλου απάντησε με ειρωνικό ύφος με ανοιχτή επιστολή προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Παναγιώτη Ρήγα.

Διαβάστε στο www.naxos-news.gr την ανοικτή επιστολή του υπεύθυνου Οργανωτικού της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νάξου

Έθεσαν εκτός παράταξης τον Στέφανο Φραντζέσκο

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ-ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΔΗΜΟΥ ΝΑΞΟΥ

  ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΑΛΔΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Νάξος 17-11-2010

Η Δημοτική Παράταξη μας με σημαία της την καθαρότητα, την διαφάνεια και την αξιοκρατία έλαβε από τον λαό της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων την ισχυρή εντολή να τα εφαρμόσει στην πράξη.

Σχετικά με το ζήτημα που πρόεκυψε όσον αφορά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων του συνδυασμού μας, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο εκλεγείς με την παράταξή μας δημοτικός σύμβουλος, Στέφανος Φραντζέσκος, η Παράταξή μας, όταν μάλιστα το εν λόγω θέμα βρίσκεται υπό δικαστική διεύρυνση, δεν δικάζει και δεν καταδικάζει κανέναν.

Ουδόλως όμως θα επιτρέψουμε να υπάρξει έστω και η παραμικρή σκιά στην δράση και το έργο μας.

Κατόπιν,όλων των ανωτέρω ζητήθηκε από τον εκλεγμένο Δήμαρχο και επικεφαλής της Παράταξή μας, Μανόλη Μαργαρίτη, από το κύριο Στέφανο Φραντζέσκο να υποβάλλει την παραίτησή του, κάτι το οποίο και αρνήθηκε.

Μετά από όλα τα παραπάνω, η δημοτική Παράταξή μας κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, αποφάσισε ομόφωνα ο εκλεγείς δημοτικός σύμβουλος, Στέφανος Φραντζεσκός, να τεθεί εκτός της Δημοτικής μας Παρατάξεως.

 

Ο εκλεγείς Δήμαρχος

και επικεφαλής της Παρατάξεως

Μανόλης Μαργαρίτης

ΕΙΔΗΣΗ ΒΟΜΒΑ

ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ της 7ης &

14ης Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κατόπιν των έντεχνα αναπαραγόμενων λασπολογιών και σεναρίων που αναπαράχθηκαν κατά το τελευταίο τριήμερο πριν της εκλογές της 14ης Νοεμβρίου και επειδή πολύς θόρυβος έγινε αβάσιμα και για το όνομα μου, που δεν μου επέτρεψαν να χαρώ τη νίκη του συνδυασμού μας δηλώνω ότι :

· Ουδεμία ανάμειξη έχω με το θέμα των ψηφοδελτίων,

· Η σπίλωση και οι μεθοδεύσεις που επιχειρούν κάποιοι στο όνομα μου, δεν θα περάσει, θα επιστρέψει σύντομα στους ίδιους.

· Δεν θέλω και δεν μπορώ να παίξω τα πολιτικά παιχνίδια κανενός,

· Στη μάχη της εκλογικής διαδικασίας μπήκα καθαρός και θέλω να φύγω καθαρός,

· Σέβομαι και αποδέχομαι το εκλογικό αποτέλεσμα και τους ψήφους όπως ακριβώς ανακοινώθηκαν από το Πρωτοδικείο Νάξου,

· Δεν μπορώ και δεν δέχομαι να μου ασκούνται πιέσεις υποκινούμενες από σκοπιμότητες,

· Δεν θέλω να γίνω αφορμή και αίτια να καταλογιστεί το ελάχιστο, έστω και από φήμες, στο συνδυασμό, που όπως όλοι ξέρετε ήμουν ο πρώτος και ουσιαστικός δημιουργός και βασικός συντελεστής της συνένωσης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΟΥΜΕ από τον συνδυασμό ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η ανεξαρτητοποίηση μου πραγματοποιείται για να διευκολύνει τον συνδυασμό για τον οποίο πάλεψα, αγωνίστηκα και οραματίστηκα μέσα απ΄ αυτόν, τη Νάξο του αύριο. Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι με την ανεξαρτησία μου δεν θα στηρίζω την νέα Δημοτική Αρχή και το Έργο της . Η ολοκλήρωση και αποκατάσταση της αλήθειας θα αποτελέσει κυρίαρχο στόχο των ενεργειών μου το επόμενο διάστημα μέχρι την οριστική δικαίωση.

Στην 1η Ιανουαρίου θα ορκιστώ ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος υπηρετώντας και διεκδικώντας την ευημερία και την πρόοδο του Νέου Καλλικρατικού μας Δήμου, εκπληρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιταγή που μου εγγυήθηκαν 864 συνδημότες μας, τους οποίους ευχαριστώ από καρδίας.

Με Εκτίμηση

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΣ

Σκέψεις ενός αναγνώστη

Άκουσα και διάβασα με ενδιαφέρον τις δηλώσεις του κου ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων, μετα το τέλος και του 2ου γύρου των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών και έκπληκτος παραδέχτηκα την μαεστρία που τον διακρίνει στο να προβάλλει μια εικόνα ήττας δικής του αλλά και του ΠΑΣΟΚ, στο νομό, ώς νίκη.Με λίγα λόγια θέλω να πώ πως η κυκλαδίτική κάλπη ανέδειξε "Ρήγα Μπαστούνια..." Και αναλύω...


Στον Δήμο της Ερμούπολης, τον παραδοσιακά εδώ και 30 χρόνια ΠΑΣΟΚικό δήμο, ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ και φίλος του κου ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων ( αφού όλοι γνωρίζουν την φιλία τους και τις κοινές τους εμφανίσεις ), μπορεί τελικά να επικράτησε, αλλά αυτό έγινε με την ψυχή στο στόμα, και με σοβαρότατες κομματικές απώλειες τις οποίες θα λουστεί τελικά ο κος ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων. Αυτό γιατί, και ο βασικός αντίπαλος Δεκαβάλλα προέρχονταν από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν υποστηρίχθηκε από τον βασικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, αλλά μάλλον από το ομόθρησκο παρακλάδι του, και αυτό σιωπηλά. Η ανόητη κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Ορθοδόξων Χριστιανών και Καθολικών Χριστιανών, εβλαψε τους πάντες ανεξαιρέτως και φαίνεται οτι επηρέασε την συνείδηση των μεν και των δε, δίνοντας ένα ακόμη κριτήριο για το πώς θα ψηφίζουν από εδώ και εξής. Αρα ενα τμήμα του Καθολικού ΠΑΣΟΚικού στοιχείου της Σύρου φαίνεται ο κος ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων να το έχασε. Παράλληλα ο κος Δεκαβάλλας - και προς τιμήν του- φαίνεται οτι στηρίχθηκε σε άτομα που προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ. Αυτό σημαίνει όμως οτι στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες δεν θα έχουν αυτοδιοικητικό αλλά πολιτικό χαρακτήρα, ο κος ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων δεν θα μπορεί να υπολογίσειτην βοήθειά τους αφού θα κινηθούν πρός τον δικό τους ΄χωρο. Αντίθετα οι αρεστοί φίλοι του και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, έπιασαν μικρό αριθμό σταυρών στην Σύρο, δεν βγήκαν ή βγήκαν με την ψυχή στο στόμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και γενικά φαίνεται οτι έχουν ήδη χάσει την απήχηση που άλλοτε μπορεί να είχαν στους Συριανούς. Ολα αυτά θα έχουν τις επιπτώσεις τους στους υποψηφίους των επόμενων εθνικών εκλογών. Στην Νάξο, ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ και επιστήθιος φίλος του κου ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων, τελικά ηττήθηκε στον 2ο γύρο από τον κ. Μαργαρίτη της Ν.Δ. Παρά την συστράτευση ακόμα και του Νο1 υπουργού του ΠΑΣΟΚ, που κατέβηκε στο νησί για να τους υποστηρίξει, οι Ναξιώτες τους γύρισαν την πλάτη και έστειλαν μύνημα αλλαγής δίνοντας και αυτόν τον παραδοσιακά ΠΑΣΟΚικό Δημο στην ΝΔ. Μήνυμα που πρέπει να έλαβε υπ'όψιν του ο κος ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων, αφού μια ενδεχόμενη καλή Ναξιακή υποψηφιότητα είτε από την ΝΔ είτε και από το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως, θα τύχει μεγαλύτερης εύνοιας από την δική του. Στο νησί της Σαντορίνης, η επιλογή του ΠΑΣΟΚ και του κου ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων, από την 1η Κυριακή αποδείχθηκε ανεπαρκής να υπερασπιστεί τα κεκτημένα. Το εντυπωσιακό ποσοστό που έλαβε ο κος Ζώρζος, είναι αποστομωτικό για όλους, πολύ περισσότερο δε για τον ίδιο, αφού ο κος Σιγάλας ήταν δική του επιλογή, και δεν νομίζω οτι χρήζει περαιτέρου σχολιασμού. Αλλά και στην Πάρο, η πύρρειος νίκη Βλαχογιάννη έστειλε το μηνυμά της. Οι δηλώσεις της άλλης υποψηφίας και ΠΑΣΟΚικής επίσης Πρωτολάτης, οτι κάποιοι έδρασαν προεκλογικά ως αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοιτου κου Βλαχογιάννη δίνουν την εντύπωση, οτι αυτό το 50%-1 που δεν πήραν τον δήμο, έχουν τις χειρότερες εντυπάσεις για αυτούς που έδρασαν έτσι προεκλογικά. Και αυτό το 50%-1, δεν είναι μόνο αριστεροί ή ΝΔτες αλλά και ΠΑΣΟΚικοί που δεν τα έχουν καλά με τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ και θα δείξουν τα συναισθήματά τους στις επόμενες εθνικές εκλογές. Και το ρεσιτάλ της προσωπικής ήττας του κου ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων κορυφώνεται στις Περιφερειακές εκλογές. Εκεί που μέχρι πριν λίγο από την 1η Κυριακή όλοι μιλούσαν για θρίαμβο ΜΑχαιρίδη και σίγουρη νίκη. Ποιός θρίαμβος και ποιά νίκη; Η νίκη ήρθε μεν αλλά έχει δίκιο ο Μαχαιρίδης όταν λέει οτι ήρθε από τα 12νησα. Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας συνθλίβησαν εντελώς. Η πολιτική μνημονίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι κακές επιλογές του τοπικού ΠΑΣΟΚ σε πρόσωπα άγνωστα ή μη αρεστά στους κυκλαδίτες, για τα οποία προφανώς και είχε άποψη ο κος ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων ίσα- ίσα διασώθησαν. ΚΑι πιστέυω οτι εάν ο Μαχαιρίδης είχε έναν σοβαρό αντίπαλο 12νήσιο ΝΕοδημοκράτη, ικανό να συσπειρώσει την ΝΔ στα 12νησα, τα αποτελέσματα σήμερα θα ήταν διαφορετικά. Αλήθεια, τα ποσοστά της Αριστεράς στην Σύρο, και το ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων δεν ήταν άραγε μια εκδήλωση αντίδρασης των Συριανών για την καρατόμηση Μπάιλα απο την θέση του Αντιπεριφεριάρχη, την οποία αν δεν εντέλλεσαι, τουλάχιστον προκάλεσε ή βοήθησε ο κος ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων; Τα χαμηότερα ποσοστά που πήρε ο Μαχαιρίδης στην Πάρο, δεν ήταν μια αντίδραση των Παριανών για την ανάμειξη του κου ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων στα του οικου-Δήμου τους; Τα ποσοστά στην Άνδρο και την Μύκονο πουείναι τα χαμηλότερα απο τότε που η Νομαρχίακή Αυτοδιοίκηση έγινε αιρετή, εκτός από την παραδοσιακή ένταξη των νησιών αυτών στην ΝΔ, δεν εκφράζουν μια αντικυβερνητική διαμαρτυρία που θα χρεωθεί στους εκπροσώπους του τοπικού ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές; Όλα αυτά τα συμπεράσματα πιστέυω οτι δείχνουν οτι ο ΄κόσμος ξέρει να ψηφίζει και μπορεί να διακρίνει την αλαζονεία της εξουσίας και το διαίρει και βασίλευε που επικρατούσε όλο αυτό τον καιρό στα νησιά. Και είναι τα πρώτα σημάδια παρακμής και πτώσης για τον κο ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων που είναι αρκετά έξυπνος για να καταλάβει οτι ο κόσμος δεν τον αποδέχεται πια... Αν είναι σοβαροι στο κεντρικό ΠΑΣΟΚ, με την ανάλυση που θα κάνουν μάλλον θα έπρεπε να του ζητήσουν ευθύνες για άστοχες προσωπικές επιλογές και για ήττα, παρά για νίκη. Σκέφτομαι οτι και ο Νο1 υπουργός ΠΑΣΟΚ, μπορεί να τον άφησε να εκτεθεί και να ζητήσει τώρα τα ρέστα, εκθέτοντας έτσι τον Βενιζελικό κο ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων. Ας μή μιλάει λοιπόν για νίκες, ο κος ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων αλλά για μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΗΤΤΑ... Πάντως νομίζω οτι πρέπει να τα λάβουν τα σημάδια υτά σοβαρά υπόψιν τους τα τοπικά επιτελεία της Ν.Δ, ώστε να κατεβάσουν μια σοβαρή ΣΥΡΙΑΝΗ υποψηφιότητα στις επόμενες εθνικές εκλογές εκμεταλλευόμενοι την αντίδραση του κόσμου...
......εκτός εαν καταλάβει και ο ίδιος οτι τα έχει βρεί μπαστούνια πια, και οτι σημασία δεν έχει πως μπαίνεις στην πολιτική αλλά πως αποχωρείς, και τραβήξει από την τσέπη του τον " Ρήγα... από κούπες..." βάζοντας υποψηφιότητα στο χωνευτήρι της Β' Αθήνας....

Ο νεοπασόκος δημοτικός σύμβουλος Στάθης Αγγελής κατά των παλαιοπασόκων

Νάξος, 17-11-2010
naxos-news.gr
Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου προς το νικητή των δημοτικών εκλογών της 14ης Νοεμβρίου 2010 κύριο Μαργαρίτη και να του ευχηθώ καλή δύναμη. Επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς το Λαό που μας τίμησε σαν «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ» και τη δεύτερη Κυριακή και στάθηκαν ηρωικά κοντά μας και ότι σαν «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ» δε θα τους εγκαταλείψουμε ποτέ και θα αγωνιστούμε για το καλό και την πρόοδο της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων.
Σαν αυτοδιοικητικός με εμπειρίες, θα ακολουθήσω την ίδια τακτική και στη νέα Δημοτική Αρχή, που ακολούθησα όλα αυτά τα χρόνια με τους προηγούμενους Δημάρχους, για το καλό των δημοτών της Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Βλέποντας τα αυτοδιοικητικά αποτελέσματα στην υπόλοιπη ΕΛΛΑΔΑ, άποψη μου είναι ότι τις δημοτικές εκλογές στις 14ης Νοεμβρίου 2010 στη Νάξο και Μικρών Κυκλάδων, δεν τις έχασε ο κύριος Νίκος Μαράκης όπως λένε κάποιοι «καλοθελητές», αλλά τις έχασε το κακό ΠΑΣΟΚ της Νάξου, μια «βεντέτα» που συνεχίζεται από τις δημοτικές εκλογές του 2006.
Εύχομαι αυτό να μην αποβεί εις βάρος του Ναξιακού Λαού και των Μικρών Κυκλάδων. Επίσης ίσως η «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ» είχε την ατυχία να βγει Περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή (βλέπε αύξηση της αποχής).

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος

Βλαχογιάννης κατά Πρωτολάτη,Δραγάτη και Βρούτση

Την Κυριακή 14-11-2010 η Πάρος αποφάσισε και εξέλεξε με νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες δήμαρχο της επόμενης τετραετίας τον Χρήστο Βλαχογιάννη.

Δυστυχώς σήμερα μετεκλογικά, οι ανερμάτιστες προεκλογικές υποσχέσεις, η ατελείωτη υποσχεσιολογία για διορισμούς, το ανερυθρίαστο μοίρασμα αξιωμάτων και τα συνεχή ψεύδη και συκοφαντίες με τα οποία διήλθε η κ. Πρωτολάτη όλη την περίοδο του προεκλογικού αγώνα, συνεχίζονται.

Επί δέκα μήνες τώρα σε αγαστή συνεργασία με το γνωστό εκδοτικό συγκρότημα του κ. Κ. Δραγάτη, προσπάθησε με ύβρεις και συκοφαντίες να απαξιώσει και να αποδομήσει το πρόσωπο του Χρήστου Βλαχογιάννη και της παράταξης μας.

Έγκαιρα με
δηλώσεις του ο Χρήστος Βλαχογιάννης είχε επισημάνει προεκλογικά την πολιτικά απαράδεκτη εμπλοκή τόσο του γνωστού εκδοτικού συγκροτήματος όσο και του βουλευτή κ. Ιωάννη Βρούτση στα δρώμενα της Πάρου.

Σήμερα 17-11-2010 η κ. Πρωτολάτη, ενώ ουδέποτε κατά την προεκλογική περίοδο κατήγγειλε ή υπέδειξε οποιεσδήποτε ενέργειες ή πράξεις που δήθεν την υπονόμευαν, έρχεται μετεκλογικά να κατηγορήσει τους πάντες προκειμένου να εφεύρει άλλοθι για την ήττα της παράταξής της.

Και ενώ ο εμφύλιος ευτυχώς τελείωσε πριν πολλά χρόνια, τα πράσινα και τα γαλάζια καφενεία αποτελούν παρελθόν, η δημοκρατία μας είναι στέρεη, η κ. Πρωτολάτη προσπαθεί να διχάσει τους Παριανούς.

Οι πολίτες και τα κόμματα βεβαίως έχουν και εκφράζουν ελεύθερα διαφορετικές απόψεις, αλλά η αμφισβήτηση των θεσμών είναι άκρως επικίνδυνη ατραπός.

Γνωρίζοντας ήδη πολύ καλά τους υπόγειους μηχανισμούς, τους οποίους χρησιμοποίησε όλο το προηγούμενο διάστημα για να χτυπήσει τον Χρήστο Βλαχογιάννη και την παράταξή μας, δημιουργεί σήμερα η κ. Πρωτολάτη σενάρια συνομωσιολογίας που μόνο στην φαντασία της υπάρχουν. Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί ατυχώς να προκαλέσει τον οίκτο των πολιτών της Πάρου προς το πρόσωπό της.
Η αν-ΑΞΙΑ σαν μωρό που δεν της έφεραν το παιχνίδι που της υποσχέθηκαν κλαίει, κλωτσάει και φωνάζει. Στην παραζάλη της παρασυρόμενη από τον συγκεκριμένο εκδότη και τον φίλο του γνωστό «μπλόγκερ» της παραπληροφόρησης, προσπαθεί να παρασύρει την Παριανή κοινωνία, χωρίς στοιχεία. Χωρίς να αναλογίζεται τί ευθύνη έχει όταν μιλάει για στοιχεία τα οποία δεν διαθέτει και θα αναζητήσει στην δικαιοσύνη.

Ας μας πει ποιά είναι αυτά και ποιός τα έκρυψε;
Κατηγορεί μήπως 28 εκλογικούς αντιπροσώπους ότι δεν ξέρουν αριθμητική;
Πιστεύει ότι πρόσθεσαν ή αφαίρεσαν ψηφοδέλτια από την κάλπη;
Ας μας εξηγήσει επί τέλους τι ακριβώς αμφισβητεί;
Τί εννοεί όταν λέει ότι αναζητεί «δίκαιη απόφαση» για το εκλογικό αποτέλεσμα;
Μήπως ξέχασε να φέρει κάποιους ακόμη για να την ψηφίσουν;

Ο πολιτικός της πολιτισμός δεν της επέτρεψε να συγχαρεί τον Χρήστο Βλαχογιάννη για την νίκη της παράταξης μας. Πριν ακόμη επιτελέσει το αναφαίρετο και από το νόμο προβλεπόμενο δικαίωμά της για επανακαταμέτρηση των ψήφων, διέσπειρε ανυπόστατες απόψεις περί δήθεν υφαρπαγής σάκων ψηφοδελτίων, αθρόων μεταδημοτεύσεων και άλλα ευτράπελα.

Σ’ όλη την Ελλάδα και σε αρκετούς Δήμους το αποτέλεσμα κρίθηκε από λίγους ψήφους. Και σε άλλους Δήμους οι ηττημένοι ζήτησαν επανακαταμέτρηση των ψήφων αλλά το έπραξαν με αξιοπρέπεια, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ήθος. Πουθενά δεν παρατηρήθηκε το φαινόμενο «Γρηγορία».

Επειδή δεν φοβόμαστε οποιονδήποτε έλεγχο, επειδή δεν φοβόμαστε οποιαδήποτε επανακαταμέτρηση σε οποιοδήποτε εκλογοδικείο, την καλούμε να σταματήσει να φαντασιώνεται.

Δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι από τον οποιονδήποτε. Αυτό όμως δεν μας επιτρέπει να ολιγωρούμε σε όλα όσα τόσο προεκλογικά όσο και δυστυχώς μετεκλογικά συνεχίζει να λέει και να πράττει.

Δεν θα παρακολουθήσουμε την κ. Πρωτολάτη στον πρωτόγνωρο και ιδιότυπο για τα δεδομένα της Πάρου πολιτικό της πολιτισμό, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το νησί μας σε επικίνδυνο διχασμό και ολισθηρό κατήφορο.

ΕΝΙΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜ. ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΝΑΞΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ για την Επέτειο ίδρυσης του ΚΚΕ σήμερα

Επέτειος ίδρυσης του ΚΚΕ σήμερα, αφού στις 17 Νοέμβρη, το 1918, συγκλήθηκε το 1ο Συνέδριο του Κόμματος. Σ' αυτήν τη σημερινή επέτειο παρουσιάζουμε ορισμένα ιστορικά στοιχεία που προετοίμασαν την ίδρυσή του.

Η σοσιαλιστική φιλολογία στην Ελλάδα

Τα πρώτα εργοστάσια κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα μετά το 1870. Ετσι, εμφανίζεται το βιομηχανικό προλεταριάτο. Αυτήν την εποχή οργανώνονται και τα πρώτα σωματεία και οι πρώτοι αξιόλογοι οργανωμένοι συνδικαλιστικοί εργατικοί αγώνες. Η πρώτη, βεβαίως, εργατική απεργία έγινε το 1826 από τους τυπογράφους του Ναυπλίου, αλλά σταθμός στην ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος ήταν η μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων του Λαυρίου το 1896 που πήρε τη μορφή της εξέγερσης.

Την ίδια περίοδο αναπτύσσεται και η σοσιαλιστική φιλολογία, κυρίως μέσω εφημερίδων, με έργα όπως του Μπέμπελ «Γυνή και Κοινωνισμός», (Γυναίκα και Σοσιαλισμός), του Βέλγου Λεβαλιέ «Ιστορία και θεωρία του Σοσιαλισμού» και το έργο του Μαρξ «Μισθωτή Εργασία και Κεφάλαιο».

Το 1907, κυκλοφορεί το πρώτο θεωρητικό έργο της ελληνικής σοσιαλιστικής φιλολογίας, το βιβλίο του Γ. Σκληρού, (Γ. Κωνσταντινίδης) με τίτλο «Το Κοινωνικό μας ζήτημα», που έκανε την πρώτη προσπάθεια διερεύνησης των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας με βάση τον ιστορικό υλισμό, προπαγανδίζοντας το αναπόφευκτο της πάλης των τάξεων σαν το μοναδικό παράγοντα της κοινωνικής προόδου.

Στη συνέχεια, ο Κώστας Χατζόπουλος,…


που ενστερνίστηκε τις σοσιαλιστικές ιδέες στη Γερμανία, μεταφράζει το κλασικό ιστορικό έργο, «Το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» των Μαρξ - Ενγκελς, με τίτλο «Το Κοινωνιστικό Μανιφέστο» και αργότερα το έργο του Ενγκελς «Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από ουτοπία σε επιστήμη», με τίτλο «Ο επιστημονικός και ουτοπικός σοσιαλισμός», ενώ αργότερα άρχισε να δημοσιεύει η εφημερίδα «Κοινωνισμός» αποσπάσματα από το «Κεφάλαιο» του Μαρξ.
Η οργανωμένη προσπάθεια διάδοσης των σοσιαλιστικών ιδεών
Το 1911 συγκροτείται στην Αθήνα το Σοσιαλιστικό Κέντρο από τον Ν. Γιαννιό. Το Σοσιαλιστικό Κέντρο έχει δικό του πρόγραμμα και αρχές, με βάση τα διεθνή σοσιαλιστικά συνέδρια της Β' Διεθνούς.
Το 1912, στην Αθήνα ιδρύεται ο Σοσιαλιστικός Ομιλος της Ελληνικής Νεολαίας, από νέους εργάτες, και εκδίδει το δεκαπενθήμερο περιοδικό «Ανάστασις». Στόχος του ομίλου είναι η δημιουργία πανελλαδικού σοσιαλιστικού ομίλου νέων, και η προετοιμασία προπαγανδιστών για το σοσιαλιστικό αγώνα. Ο όμιλος αυτός εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κέντρο της Αθήνας του Ν. Γιαννιού, ενώ συνδέθηκε και με τη Διεθνή Σοσιαλιστική Νεολαία.
Το 1912 ιδρύεται και ο Σοσιαλιστικός Ομιλος της Κέρκυρας, και στη συνέχεια η Σοσιαλιστική Νεολαία Καβάλας που αναπτύσσει έντονη σοσιαλιστική προπαγάνδα και δράση στους καπνεργάτες.Το 1914, ο Π. Δημητράτος ίδρυσε στην Αθήνα τη Σοσιαλιστική Εργατική Ενωση.
Το 1916 ιδρύθηκε η Σοσιαλιστική Νεολαία της Αθήνας, με πρωτοβουλία του Δημοσθένη Λιγδόπουλου και των συμφοιτητών του, Σπ. Κομιώτη, Φρ. Τζουλάτη και αδελφών Δούμα. Αυτή η οργάνωση έδινε έμφαση στις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και στην ανάγκη της διαφώτισης και οργάνωσης της εργαζόμενης νεολαίας. Εξέδιδε δε και την εφημερίδα «Εργατικός Αγών» που διηύθυνε ο Λιγδόπουλος.
Η Οχτωβριανή Επανάσταση επιδρά στις διαδικασίες συνένωσης
Η Φεντερασιόν, σοσιαλιστική οργάνωση που δρούσε στη Θεσσαλονίκη και συσπείρωνε στις γραμμές της εκπροσώπους από εργάτες όλων των εθνικοτήτων της πόλης (Ελληνες Τούρκους, Εβραίους, Βούλγαρους) και είχε οργανώσει και καθοδηγήσει σημαντικούς εργατικούς αγώνες στη Μακεδονία, είχε συνειδητοποιήσει περισσότερο την ανάγκη οργάνωσης κόμματος της εργατικής τάξης της Ελλάδας. Ετσι, πήρε την πρωτοβουλία της σύγκλησης, τον Απρίλη του 1915 στην Αθήνα, της πρώτης Πανελλαδικής Σοσιαλιστικής Συνδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποί της και αντιπρόσωποι της Σοσιαλιστικής Ενωσης, των Σοσιαλιστικών Κέντρων του Πειραιά, του Βόλου, της Κέρκυρας και της Μυτιλήνης, καθώς και των εφημερίδων «Αβάντι» (Θεσσαλονίκης) και «Οργάνωσις».
Η Συνδιάσκεψη κατέληξε σε μια σειρά διακηρύξεις για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και την ανάγκη ίδρυσης δικού της κόμματος και ανέθεσε στη Σοσιαλιστική Ενωση να συγκαλέσει το ιδρυτικό συνέδριο, στο οποίο έπρεπε να πάρουν μέρος όλες οι σοσιαλιστικές οργανώσεις της Ελλάδας.
Τον Ιούνη του 1917 πραγματοποιήθηκε νέα Σοσιαλιστική Συνδιάσκεψη στην Αθήνα, η οποία αποφάσισε τη σύγκληση, το Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς, συνεδρίου του πολιτικού κόμματος του ελληνικού προλεταριάτου. Οι διαφωνίες, όμως, που υπήρχαν, ιδιαίτερα ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κέντρο και τη Φεντερασιόν εμπόδισαν τη σύγκλησή του. Εδώ πρέπει να τονίσουμε τις προσπάθειες της εφημερίδας «Εργατικός Αγών», με επικεφαλής τον Δημοσθένη Λιγδόπουλο, στην πάλη για την υπερνίκηση των διαφωνιών.
Η Οχτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία επιδρά αποφασιστικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών και την ωρίμανση της ανάγκης ίδρυσης κόμματος του προλεταριάτου. Στα τέλη του 1918 επαναλήφθηκαν στην Αθήνα οι εργασίες της Δεύτερης Σοσιαλιστικής Συνδιάσκεψης, στην οποία πήραν μέρος, εκτός από τους αντιπροσώπους της Φεντερασιόν, της Σοσιαλιστικής Εργατικής Ενωσης της Αθήνας και της Σοσιαλιστικής Οργάνωσης του Πειραιά, οι Σοσιαλιστικές Ενώσεις του Βόλου και της Κέρκυρας. Το Σοσιαλιστικό Κέντρο του Γιαννιού δεν προσκλήθηκε, λόγω συνεργασίας του με την κυβέρνηση του Βενιζέλου.
Η Συνδιάσκεψη αποφάσισε να συνέλθει τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς συνέδριο, με σκοπό την ίδρυση πολιτικού κόμματος της εργατικής τάξης.
Τελικά το 1ο Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο, το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ, συνήλθε στις 17 Νοέμβρη 1918.
Το Κόμμα μας, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, επέμεινε στην οργάνωσή του σύμφωνα με τις αρχές της επιστημονικής κοσμοθεωρίας, αλλά και στην εξασφάλιση στις συγκεκριμένες συνθήκες της πρωτοπορίας από την άποψη της ιδεολογίας, της πολιτικής και της δράσης για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλου του λαού. Ηταν κόμμα επαναστατικό - διεθνιστικό. Τάχτηκε στο πλευρό της Οχτωβριανής Επανάστασης.
Το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ (ΚΚΕ) ήταν το πιο σημαντικό ιστορικό γεγονός της εποχής, γιατί μπήκε το θεμέλιο της ανάπτυξης της συνειδητής ταξικής πάλης για την εκπλήρωση του ιστορικού ρόλου της εργατικής τάξης.
Στο ιδρυτικό ψήφισμα κατοχυρώθηκε ο προλεταριακός - διεθνιστικός χαρακτήρας του Κόμματος, ως εξής:
«Το Σοσιαλιστικόν Εργατικόν Κόμμα της Ελλάδος βασίζεται επί των εξής θεμελιωδών αρχών:
1. Πολιτική και οικονομική οργάνωσις του προλεταριάτου σε ξεχωριστό κόμμα τάξεως για την κατάκτησιν της πολιτικής εξουσίας και την δημοσιοποίησιν των μέσων της παραγωγής και ανταλλαγής, δηλαδή την μεταβολήν της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας εις κοινωνίαν κολεχτιβικήν ή κομμουνιστικήν.
2. Διεθνής συνεννόησις και δράσις των εργατών».

(αναδημοσίευση άρθρου του « Ριζοσπάστη» στις 17-11-2010, σελίδα 31)
Πηγές:
1. «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, 1918-1949, τ.1ος», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».
2. «Σαράντα χρόνια του ΚΚΕ, 1918-1958, επιλογή ντοκουμέντων», «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις».
3. Βασίλη Λάζαρη: «Οι ρίζες του Ελληνικού Κομμουνιστικού Κινήματος», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».






ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Για το αποτέλεσμα του β' γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών


Ο δεύτερος γύρος των εκλογών για τα περιφερειακά και δημοτικά όργανα του κράτους, όπως και ο πρώτος, δείχνει ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι βαθιά και συσσωρευμένη. Εκφράστηκε με σταθερότητα και πιο διευρυμένη στο δεύτερο γύρο.

Πρόκειται για μια πλατιά λαϊκή δυσανασχέτηση και διαμαρτυρία με ευρύτερα, ισχυρά και βαθύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με πριν. Στρέφεται ευθέως κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και των βάρβαρων μέτρων και του μνημονίου που αφαιρούν τις τελευταίες εργατικές λαϊκές κατακτήσεις, προκειμένου να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης και να υπηρετηθούν τα στρατηγικά συμφέροντα των μονοπωλίων. Καταμαρτυρά ότι η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της δεν έχουν τη λαϊκή συναίνεση, όπως ψευδώς ισχυρίζονται.

Διαμορφώνεται ένα ισχυρό ρεύμα αντίθεσης στην ασκούμενη πολιτική και στα κόμματα εξουσίας και θέληση για βαθύτερες αλλαγές και ανατροπές. Τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η πολιτική συσπείρωσης και συμμαχιών του ΚΚΕ μέσα από ένα ισχυρό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης είναι και αποτελεσματική και ελπιδοφόρα.

Είναι αισιόδοξο και ποιοτικό στοιχείο ότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κόμματος, αγνόησαν τις παγίδες και τα εκβιαστικά διλήμματα των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των υποψηφίων τους, δεν τους έδωσαν ψήφο και στήριξη. Δείχνει ότι η σημαντική άνοδος σε ψήφους και ποσοστά, που κατέγραψαν στον πρώτο γύρο οι συνδυασμοί του ΚΚΕ, δεν ήταν μόνο μια ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά εκφράζουν σε ένα βαθμό και πολιτική συμφωνία σε πολλά ζητήματα.


Η διευρυμένη αποχή σε αυτήν τη φάση εκφράζει κυρίως τη λαϊκή απογοήτευση και δυσαρέσκεια προς την κυρίαρχη πολιτική και το πολιτικό σύστημα. Η στάση των αστικών κομμάτων απέναντι στην αποχή είναι υποκριτική, όπως και η στάση όλων αυτών που συστηματικά λοιδορούν και συκοφαντούν τη συμμετοχή των εργατών, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων στο οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα και στους αγώνες.
Η αποχή αντανακλά, με μη ολοκληρωμένη και αποτελεσματική έκφραση, την αμφισβήτηση της διακυβέρνησης των υφιστάμενων αστικών κομμάτων.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι είμαστε σε μια φάση που συντελούνται θετικές διεργασίες στις συνειδήσεις πλατιών δυνάμεων της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, παρά το γεγονός ότι αυτές είναι ανολοκλήρωτες και δεν έχουν λάβει ακόμα βαθιά ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Το ΚΚΕ με την πολιτική ιδεολογική παρέμβαση και δράση του συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση αυτών των θετικών διεργασιών, είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στο καθήκον και να συμβάλει, ώστε αυτές να αποκρυσταλλωθούν σε λαϊκή χειραφέτηση, ταξική συνειδητοποίηση και πλατιά συμμετοχή στο οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, στην πάλη για φιλολαϊκή διέξοδο.
Το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να συναντηθεί με αυτά τα εργατικά λαϊκά στρώματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έκαναν το βήμα απεγκλωβισμού από την πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Θα είναι πρωτοβουλίες: Για τη διαμόρφωση μιας μεγάλης και ισχυρής λαϊκής συμμαχίας αντεπίθεσης και ανατροπής. Για να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο πάλης της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου, των γυναικών, της νεολαίας, που θα εδράζεται στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους και στις συνοικίες, ώστε να ορθώσουμε εμπόδια στα νέα βάρβαρα μέτρα που φέρνουν μαζί κυβέρνηση - πλουτοκρατία - τρόικα.
Για να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την προστασία των ανέργων, των χαμηλοαμειβόμενων, των λαϊκών οικογενειών που συνθλίβονται από τις συνέπειες της κρίσης και ταυτόχρονα θα συμβάλλει στη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, υπέρ των ταξικών εργατικών δυνάμεων της λαϊκής αντιμονοπωλιακής συμμαχίας και προοπτικής, τόσο στο μαζικό κίνημα όσο και σε πολιτικό επίπεδο υπέρ του ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ απευθύνεται με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στο λαό. Εχουν απτές αποδείξεις ότι οι προβλέψεις και οι θέσεις του ΚΚΕ έχουν επιβεβαιωθεί. Η κρίση στην Ελλάδα και στην ΕΕ βαθαίνει. Οι άγριες θυσίες που επέβαλαν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ και οι ακόμα χειρότερες που φέρνουν δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο για το λαό. Η επιμήκυνση ή αναπροσαρμογή του μνημονίου σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν την κρίση ή θα απαλύνουν τη βαρβαρότητα των μέτρων.
Η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα με αιχμή το μνημόνιο διαρκείας θα συνεχιστεί και θα δυναμώσει. Στόχος τους είναι να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και με τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Ταυτόχρονα, προ των θυρών βρίσκεται η υλοποίηση άκρως επικίνδυνων σχεδίων ενεργητικότερης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, με την προώθηση συμφωνιών ΝΑΤΟποίησης και συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου.
Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φόρα, η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να απορρίψουν τα εκβιαστικά τρομοκρατικά διλήμματα κυβέρνησης - πλουτοκρατίας, των συμμάχων τους ΕΕ και ΔΝΤ. Καμιά εμπιστοσύνη στη ΝΔ. Είναι εντελώς ψεύτικη η κριτική της προς το μνημόνιο και υποκριτικές οι φιλολαϊκές της διακηρύξεις, ενώ είναι δεδομένη η ουσιαστική συναίνεσή της στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ.
Οι λαϊκές δυνάμεις, με τη δράση τους, πρέπει να αντιπαλέψουν θαρρετά και αποφασιστικά κάθε είδους πολιτικά σενάρια που έχουν στόχο να ανανεώσουν τη λαϊκή χειραγώγηση και να ανακόψουν τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Το αστικό πολιτικό σύστημα κάνει κάθε προσπάθεια να υποκαταστήσει τη σημασία της οργάνωσης και της πάλης του λαού, προβάλλοντας τις ακομμάτιστες και δήθεν ανεξάρτητες προσωπικότητες.
Είναι μονόδρομος η λαϊκή συμμαχία και η πάλη κατά του δρόμου των μονοπωλίων, της ΕΕ, που υπηρετούν τα αστικά κόμματα. Οσο πιο γρήγορα αυτό συνειδητοποιηθεί από τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, όσο πιο γρήγορα αυτές συστρατευτούν για άλλο δρόμο ανάπτυξης που να ανταποκρίνεται στα δικά τους συμφέροντα, τόσο λιγότερα θα είναι τα δεινά που θα υποστεί ο λαός από την κρίση και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Η ευημερία του λαού, η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης και τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας, είναι εφικτή αν ο λαός με τη δική του εξουσία μετατρέψει σε κοινωνική λαϊκή ιδιοκτησία τα μονοπώλια, ώστε να υπάρξει κεντρικά σχεδιασμένη πανεθνική ανάπτυξη με εργατικό λαϊκό έλεγχο.
ΑΘΗΝΑ 16/11/2010
ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜ. ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΝΑΞΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Γιατί αποσιώπησαν το συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΚΚΕ ;

Εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό η λαϊκή συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ στο Σύνταγμα τη Δευτέρα, 15 Νοέμβρη 2010, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - τρόικας και των συμμάχων τους.

Γι' αυτή την εντυπωσιακή σε όγκο, παλμό και μαχητικότητα προχτεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, κόντρα σε τρόικα - κυβέρνηση (βλέπε φωτ.), τα αστικά ΜΜΕ, Τύπος και ραδιοτηλεοπτικά, δεν είπαν κουβέντα. Φοβήθηκαν μην τους κακοχαρακτηρίσουν για φιλοκομμουνιστική προπαγάνδα οι πολιτικοί ταγοί του κεφαλαίου; ή τους «πονάει» η άνοδος του ΚΚΕ; Πάντως, η διολίσθηση της δημοσιογραφίας τους σ' αυτή την ταχτική για άλλη μια φορά δείχνει πως είναι επιταχτική ανάγκη το ξέκομμα του λαού από τα αστικά ΜΜΕ.

Η δική του αληθινή ενημέρωση τελικά μόνο ο «Ριζοσπάστης» και ο «902».

Όσον αφορά τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ενημερώνουμε για μία ακόμη φορά ότι πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση για το λαϊκό κίνημα, την πολιτική, την οικονομία, τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ μπορούν άμεσα να έχουν από τις ιστοσελίδες www.rizospastis.gr και www.kke.gr . Το απαιτεί εξ άλλου η δημοσιογραφική δεοντολογία, όταν υπηρετεί την αντικειμενική και ολόπλευρη ενημέρωση των κατοίκων των νησιών μας .

17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010

Κ.Ο. ΝΑΞΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ