slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παράταση στο πρόγραμμα για φθηνό αγροτικό ρεύμα - Επιδοτήσεις μόνο σε όσους τις δικαιούνται

Παράταση στο πρόγραμμα για φθηνό αγροτικό ρεύμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου, αντιμετωπίζοντας δομικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το κόστος παραγωγής», τόνισε.

📺Βορίδης για ΛΑΡΚΟ: Δεν μπορεί οι φορολογούμενοι να πληρώνουν μια διαχρονικά ζημιογόνα εταιρεία


«Η αντιπολίτευση οφείλει να απαντήσει στον ελληνικό λαό αν θα παίρνουμε λεφτά από τον φορολογούμενο, για να τα δίνουμε σε μια διαχρονικά ζημιογόνα εταιρεία; Θα παίρνουμε λεφτά τα οποία θα αφαιρούμε από κάπου αλλού;», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στη ΛΑΡΚΟ. Η τροπολογία της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ δέχθηκε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση που κατήγγειλε ότι κατατέθηκε σε μια προσπάθεια να γίνει παρέμβαση στη δικαιοσύνη στην οποία έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι. «Η τροπολογία δεν έχει κάνει σε τίποτα με το αντικείμενο της δίκης», είπε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Οι στρατηγοί της στρατιάς των… νεκρών

Του Γιάννη  Σιδέρη 
Στον «Στρατηγό της στρατιάς των νεκρών» ο Ισμαήλ Κανταρέ εξιστορεί την παραμονή στην Αλβανία δύο Ιταλών, ενός στρατιωτικού κι ενός ιερέα, που πηγαίνουν 15 χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου για να βρουν και να ξεθάψουν τα οστά των σκοτωμένων Ιταλών στρατιωτών.
Κάτι τέτοιο θυμίζει η κατάσταση στην κεντροαριστερά. Όμως δεν έχει δίκιο η Ντόρα Μπακογιάννη που δηλώνει ότι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ της θυμίζει δελφινάριο. Ούτε ο Πρωθυπουργός που προέβη σε αντιδεοντολογικό φάουλ, κάνοντας χιουμοριστικό παραλληλισμό με τους μνηστήρες της Πηνελόπης. Δεν τον αφορά.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΖΑΝΝΕΤΙΔΗ (word)

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα & Γαστρονομίας στο πλαίσιο του Διεθνούς
Διαγωνισμού Τροφίμων και Ποτών «Mediterranean Taste Awards 2024 – 7 th Edition» που διεξάγεται στο Λονδίνο, συγχαίρει τους παραγωγούς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τις διακρίσεις των προϊόντων τους όπως αναφέρονται κάτωθι:

Μάρκος Καφούρος : "Άμεση η ανταπόκριση της Υπουργού Τουρισμού στην ερώτηση για την υποστελέχωση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κυκλάδων"




Άμεση ήταν η ανταπόκριση της υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη στην
ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Μάρκος Εμμ. Καφούρος στις 25/5,
με θέμα την ενίσχυση της ΠΥΤ Κυκλάδων με ανθρώπινο δυναμικό.
Όπως ανέφερε ο κ. Καφούρος βάσει στοιχείων, το έργο της υπηρεσίας εκτελείται σήμερα
από πέντε (5) υπάλληλους και έναν (1) προϊστάμενο και σημειώνει επίσης ότι, η ΠΥΤ
Κυκλάδων εξαιρέθηκε τόσο από τη διαδικασία μόνιμων προσλήψεων το 2021 όσο και από
τον 1ο κύκλο του ενιαίου συστήματος κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων το 2024.

Άδωνις Γεωργιάδης Άδωνις Γεωργιάδης: Διπλοί Μισθοί, Δωρεάν Στέγη και Νέα Κίνητρα για Γιατρούς στα Νησιά

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αποφασισμένες να βελτιώσουν άμεσα τις συνθήκες εργασίας στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, προχωρούν με νέα μέτρα για την προσέλκυση γιατρών. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, πρόκειται να καταθέσει άμεσα το επόμενο διάστημα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που αυξάνει τα οικονομικά και άλλα κίνητρα για τους εργαζόμενους του ΕΣΥ.

Εκτός του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη κανένας δεν ασχολείται πλέον με Καραμανλή και Σαμαρά

Γιώργος Χατζημάρκος για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου: «Πετύχαμε στο ακέραιο τους στόχους μας, χωρίς να χάσουμε ούτε ευρώ από τους πόρους, ούτε μια ευκαιρία για τα νησιά μας»


Πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρόδο η 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027 – Απολογιστική εκδήλωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014-2020.

Το μήνυμα της αισιοδοξίας για το μέλλον των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, εξέπεμψε τόσο η 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027, η οποία αποτύπωσε την ικανοποιητική εξέλιξη του προγράμματος, όσο και η απολογιστική παρουσίαση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της περασμένης προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, το οποίο έκλεισε με απορρόφηση της τάξης του 122%, φέρνοντας το Νότιο Αιγαίο για άλλη μια φορά στην κορυφή των επιδόσεων, όσον αφορά την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός Μητσοτάκη για στήριξη της κοινωνίας



Δέκα ημέρες μετά το ηχηρό, όπως αποδείχθηκε, μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση επιχειρεί χωρίς χρονοκαθυστέρηση, να μετουσιώσει σε εφαρμοσμένη πολιτική το σήμα των πολιτών. Έτσι, μετά την παράταση κατά έξι μήνες των μέτρων, που έχουν ληφθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το οικονομικό επιτελείο ήρθε να ανακοινώσει, με τη σειρά του, σειρά μέτρων προς την ίδια κατεύθυνση, φορολογώντας τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για δεύτερη χρονιά και μονιμοποιώντας μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.


Χωρίς να έχει διαρρεύσει η παραμικρή πληροφορία, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης την επιβολή Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης 33% στις εταιρείες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023. Η φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων έρχεται για δεύτερη χρονιά και θα υπολογιστεί ως 33% επί των φορολογητέων κερδών του 2023, που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των ετών 2018 έως 2021, θα βεβαιωθεί εντός του 2024 και θα αποτυπωθεί στις δηλώσεις των εταιριών του φορολογικού έτους 2024.

Η στοχευμένη αυτή κίνηση, που είχε αποτελέσει πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, έχει για την κυβέρνηση και συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση συνταξιούχων τον Δεκέμβριο, οι οποίοι λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από τη νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025, καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η απόφαση ελήφθη τώρα, καθώς, όπως δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, η εικόνα επί των λογιστικών κερδών των εταιρειών διύλισης και για το 2023 έχει αποκρυσταλλωθεί και είναι εμφανές ότι αν και μερικώς μειωμένα σε σχέση με το 2022, παραμένουν σε αισθητώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση.


Δίνοντας το πολιτικό στίγμα της απόφασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια δίκαιη απόφαση, καθώς τα διυλιστήρια «έβγαλαν πολύ υψηλά κέρδη και τα δύο αυτά έτη σε σχέση με τα ιστορικά τους κέρδη».

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, στον Real, απάντησε και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν δημεύει τα κέρδη των επιχειρήσεων, ούτε τιμωρεί την επιχειρηματικότητα, ωστόσο έχει την πολιτική και ηθική νομιμοποίηση να αξιοποιήσει αυτή την έκτακτη φορολόγηση για να στηρίξει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και τους πιο αδύναμους πολίτες.

Παράλληλα, μετά τη μονιμοποίηση από 1/1/2024 των μειώσεων ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθών που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας όπως στις μεταφορές, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τους κινηματογράφους και σε μια σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία με ετήσιο κόστος 305 εκατ. ευρώ, από 1/7/2024 μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής στα ταξί (από το 24% στο 13%) με εκτιμώμενο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 45 εκατ. ευρώ, ενώ παραμένει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%) σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι σε take away και delivery, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 65 εκατ. το χρόνο.


Επανέρχεται, ωστόσο, στο 24% στα σερβιριζόμενα, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 43 εκατ. το χρόνο. «Αυτοί οι οποίοι εισηγούνται προσωρινή μείωση του ΦΠΑ θα πρέπει να μας πουν πότε σκοπεύουν να τον αυξήσουν ξανά» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις προτάσεις της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μια περίοδο που τα στοιχεία του πληθωρισμού δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Η Κυβέρνηση πράττει τα μέγιστα ώστε να ενισχύσει, σε δύσκολες συνθήκες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους δημοσιονομικούς στόχους, σε μια περίοδο που οι οικονομίες πολλών άλλων χωρών της ΕΕ δοκιμάζονται», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, περιγράφοντας ουσιαστικά τον άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί και το επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο. Την ώρα, μάλιστα, που 6 χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται στο μικροσκόπιο για υπερβολικά ελλείμματα, κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να διατηρήσει εαυτόν εκτός της επίμαχης λίστας.

«Γι’ αυτό έλεγα ''όχι'' στις διάφορες ''σειρήνες'' των εύκολων παροχών, γιατί ξέρω πόσο σημαντικό είναι για μια χώρα σαν την Ελλάδα, με τόσο ''βαρύ'' ιστορικό, να μην είναι σήμερα στις χώρες εκείνες οι οποίες είναι στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διότι αυτό θα ακύρωνε όλη την προσπάθεια που έχουμε κάνει συνολικά ως χώρα, συλλογικά ως κοινωνία, να αφήσουμε πίσω μας την περίοδο της κρίσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει πολλάκις δεσμευτεί ότι δεν θα επιτρέψει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.


Η μείωση της ανεργίας μέσω νέων επενδύσεων, η αύξηση των εισοδημάτων και η στήριξη των ευάλωτων ομάδων, παράλληλα με την βελτίωση της καθημερινότητας σε κάθε επίπεδο, αποτελούν την αιχμή του δόρατος των κυβερνητικών πολιτικών που σχεδιάζονται, με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει κάνει σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο χρόνου για την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων. Το νέο κυβερνητικό σχήμα καλείται να «τρέξει» με ορίζοντα το φθινόπωρο, οπότε θα αρχίσει εκ νέου να καταγράφεται και να αποτυπώνεται το πολιτικό κλίμα, με στόχο, προφανώς, να έχει αλλάξει η εικόνα, που εξέπεμψε για την κυβέρνηση το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου.
https://www.liberal.gr/politiki/xediplonetai-o-shediasmos-mitsotaki-gia-stirixi-tis-koinonias

Δημοσκόπηση GPO: 1% πάνω από τις Ευρωεκλογές ή ΝΔ-Διπλάσια τα ποσοστά Τσίπρα έναντι Κασσελάκη στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ για την «Ενωμένη Κεντροαριστερά»


Πρώτος ο «Κανένας» - Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπαίνει με προβάδισμα στην κούρσα για την εκλογή ηγεσίας στο κόμμα - Δείτε την παρουσίαση της έρευνας

Τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων καταγράφει η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση της GPO, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Όπως είναι προφανές, έντεκα ημέρες μετά τις εκλογές, τα ποσοστά των κομμάτων δεν εμφανίζουν αξιόλογες αλλαγές. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 29,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,4%, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση 8%, η Νίκη 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, η Φωνή Λογικής 3,3% και η Νέα Αριστερά 1,9%.