slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010


Θεαματική σίγουρα υπήρξε. Πικάντικες στιγμές σίγουρα είχε. "Ιστορική", όμως, αποκλείεται να χαρακτηριστεί από οποιονδήποτε, στο παρόν ή στο μέλλον, η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Αυτή καθαυτή η επίσκεψη ήταν ασήμαντη από πλευράς περιεχομένου και ως τέτοια είναι αναπότρεπτο ότι θα ξεχαστεί - εκτός και αν κάποτε αποκαλυφθεί ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής συνομολογήθηκαν σημαντικές μυστικές συμφωνίες Παπανδρέου - Ερντογάν, κάτι για το οποίο δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη και ούτε πιστεύουμε ότι έγινε κάτι τέτοιο.
Εμείς οι δημοσιογράφοι θα θυμόμαστε την επίσκεψη αυτή πρωτίστως από την ενόχληση του Ερντογάν από την ερώτηση του διευθυντή του "Εθνους" Γιώργου Χαρβαλιά για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και την άποψη του Τούρκου πρωθυπουργού ότι οι ελληνικές εφημερίδες λειτουργούν ως γραφείο Τύπου του υπουργείου Αμυνας επειδή μετρούν τις παραβιάσεις!


Ο Γιώργος Παπανδρέου θα θυμάται την επίσκεψη αυτή ίσως εξαιτίας της αμέριστης υποστήριξης που του παρέσχε ο Ερντογάν υπέρ των μέτρων του ΔΝΤ, τασσόμενος εναντίον των διαδηλώσεων των Ελλήνων εργαζομένων κατά των μέτρων και αναλαμβάνοντας να νουθετήσει και τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να συμπαραταχθούν κι αυτά με την κυβέρνηση Παπανδρέου υπέρ του ΔΝΤ! "Απαιτείται η αλληλεγγύη προς την κυβέρνηση και από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Εδώ πρέπει η αντιπολίτευση να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτού του καθαρά εθνικού θέματος. Νομίζω ότι όλα τα πολιτικά κόμματα, όλα τα πολιτικά κινήματα πρέπει να επωμιστούν αυτή την άκρως σημαντική ευθύνη", δήλωσε επί λέξει ο Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γ. Παπανδρέου.

Στα ελληνοτουρκικά θέματα, όμως, ο Ερντογάν δεν έφερε κανένα "δώρο" στον Γ. Παπανδρέου - ούτε καν στο ήσσονος σημασίας θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπου κάτι ήλπιζαν να ακούσουν ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι. Αντιθέτως ο Τούρκος πρωθυπουργός, λαμβάνοντας υπόψη του προφανώς και τη μαινόμενη σύγκρουσή του με τους πιο ακραία στρατοκρατικούς κύκλους των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του και επίδοξους πραξικοπηματίες εναντίον του, διατύπωσε με τρόπο σκληρότερο από όσο στο παρελθόν είχε κάνει ο ίδιος τις θέσεις του για τα Ελληνοτουρκικά. Οι θέσεις του Ερντογάν συγκλίνουν ισχυρότατα πλέον, αν δεν ταυτίζονται ολοκληρωτικά, σε πολλά ελληνοτουρκικά ζητήματα, με εκείνες των κεμαλιστών στρατοκρατών. Αυτό συνιστά μια νέα πολιτική πραγματικότητα.

Αναμφισβήτητα ο Ερντογάν πιέζεται από τη σύγκρουσή του με τους ακραίους κεμαλιστές και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να τον χαρακτηρίσουν οι αντίπαλοί του ως "υποχωρητικό" απέναντι στην Ελλάδα. Παράλληλα, όμως, συντελείται σταδιακά και μια σύγκλιση θέσεων των δύο τουρκικών στρατοπέδων, καθώς ισλαμισμός και κεμαλισμός επανασυντίθενται σε ένα κυρίαρχο κοινωνικοπολιτικό ρεύμα στην Τουρκία, αλλά αυτήν τη φορά στη βάση της ηγεμονίας του μετριοπαθούς ισλαμισμού του Ερντογάν, που ενσωματώνει στοιχεία του κεμαλισμού, ο οποίος αποτελεί πια ένα παρωχημένο πολιτικό ρεύμα, που δίνει απλώς κάποιες μάχες οπισθοφυλακών. Στην περίπτωσή μας αυτό σημαίνει ότι οι άκαμπτες θέσεις του Ερντογάν στα Ελληνοτουρκικά δεν είναι απλώς καιροσκοπικές, τακτικές κινήσεις, αλλά αντανακλούν τις βαθύτερες απόψεις που διαμορφώνει σταδιακά στα θέματα αυτά μετά την πολύχρονη πλέον και όντως θυελλώδη άσκηση της εξουσίας εκ μέρους του, η οποία αλλάζει εκ βάθρων την Τουρκία.

Ο Ερντογάν είναι πραγματικά ένας πολύ μεγάλος πολιτικός. Αυτός θα βάλει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση της Τουρκίας του 21ου αιώνα. Πιθανότατα θα αναδειχθεί με το κυβερνητικό του έργο στη δεύτερη κορυφαία πολιτική προσωπικότητα της σύγχρονης Τουρκίας μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ. Το κακό για μας είναι ότι η Τουρκία του Ερντογάν δεν φαίνεται να είναι λιγότερο εχθρική προς την Ελλάδα από την Τουρκία των κεμαλιστών.

ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ Δεν άφησε κανένα περιθώριο λύσης

Εικονικό κλίμα εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων επεδίωξε με την επίσκεψή του ο Ερντογάν. Το χρειάζεται για να υπηρετήσει την πολιτική "μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες" που χρησιμοποιεί τελευταία η Αγκυρα ως διαφημιστικό χαρτί στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, τις ηγεμονικές δυνάμεις της Ευρώπης και τη Ρωσία. Το θεωρεί αναγκαίο για να αναγνωριστεί από αυτές ως περιφερειακή υπερδύναμη. Το πρόβλημα για την Αθήνα είναι, όμως, ότι η ασυνήθιστη αδιαλλαξία που επέδειξε ο Ερντογάν σε όλα τα ελληνοτουρκικά θέματα και στο Κυπριακό δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελπίδων ότι ίσως η Αγκυρα να ήθελε να διευθετηθεί κάποιο ζήτημα.

ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ

Αρχίζει το … ξεσκόνισμα στη Ν.Δ.

Μιλώντας σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση Στελεχών Αυτοδιοίκησης του κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι ενόψει των βουλευτικών εκλογών όλοι όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι του κόμματος (καινούργιοι και παλιοί) θα αξιολογηθούν από ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης που συγκροτεί επί τούτου. Και φυσικά, όπως πρόσθεσε, όσοι πλήγωσαν την παράταξη δεν θα έχουν κανένα απολύτως ρόλο στην καινούρια Νέα Δημοκρατία.

Όπως ο ίδιος τόνισε άλλωστε, η αξιολόγηση ξεκινά από τώρα, ανεξαρτήτως χρόνου εκλογών

Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα δυναμικό άνοιγμα προς τα νέα στελέχη του κόμματος και την κοινωνία.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι με τον τρόπο αυτό η Ν.Δ. θα σταματήσει να είναι κόμμα βαρώνων και δημογερόντων.

Ότι τα στελέχη θα αξιολογούνται και θα επιλέγονται με βάση την επιστημονική τους κατάρτιση, την επαγγελματική καταξίωση, την κοινωνική προσφορά και το ήθος τους.

Αρκεί η Επιτροπή αυτή να λειτουργήσει με αντικειμενικά κριτήρια και να μην αποτελέσει μια ακόμα δέσμευση που θα χαθεί στη γραφειοκρατία και θα ξεχαστεί.

Διαβάστε και το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία Σαμαρά:

«Σήμερα, ανακοινώνω την απόφαση, ότι από τώρα και στο εξής και ενόψει των βουλευτικών εκλογών, όποτε αυτές γίνουν, όλοι όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν προς αξιολόγηση την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι.

Για το λόγο αυτό, συγκροτώ Επιτροπή Αξιολόγησης, από καταξιωμένα στελέχη της Παράταξης, με σκοπό αφού αξιολογήσουν, όλες τις υποψηφιότητες να υποβάλουν τις προτάσεις τους στην ηγεσία του κόμματος.

Όλοι μα όλοι, θα αξιολογηθούν και θα κριθούν, με βάση την πολιτική και προσωπική τους διαδρομή. Η παράταξη έχει μεγάλο πλούτο. Και ασφαλώς όσοι έχουν πονέσει και όσοι έχουν θίξει την παράταξη δεν θα έχουν κανένα απολύτως ρόλο στην καινούρια Νέα Δημοκρατία. Η σελίδα έχει γυρίσει».

ΠΗΓΗ: http://www.antinews.gr/?p=46076


Το παρακάτω σχολιο το βρηκαμε στο blog Δεξί Εξτρέμ μας βρήκε σύμφωνους και το αναδημοσιεύαμε : Εγώ διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις για το ότι αυτή η απόφαση αποτελεί ένα άνοιγμα προς την κοινωνία... «Άνοιγμα προς την κοινωνία» σημαίνει να αποφασίσει η ίδια η κοινωνία και όχι κάποιοι εξ ονόματός της. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως μπορεί να λειτουργήσει έναν τέτοιο όργανο. Ποιος θα επιλέξει την επιτροπή; Θα είναι θεσμοθετημένο ποιοι θα την απαρτίζουν (πχ. οι 2-3 πρώτοι σε ψήφους στην ΚΕ, οι 2-3 παλαιότεροι βουλευτές, πρώην Πρόεδροι, πρώην Πρωθυπουργοί, εκπρόσωποι Νομαρχιακών Επιτροπών, εκπρόσωπος ΟΝΝΕΔ, ο Διευθυντής του γραφείου του Προέδρου κ.λπ) ή ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ME TOΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ (Παπακώστα, Μανώλης κ.α.) ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΧΤΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ;

Τόσο δύσκολο είναι για το κόμμα να δώσει 1000-200-300 χιλιάδες κωδικούς σε μέλη που ενδιαφέρονται και να τους δώσει τη δυνατότητα να ψηφίζουν ηλεκτρονικά γι τέτοια θέματα; Ή τόσο δύσκολο είναι να πει το κόμμα, ότι μόλις προκυρηχθούν εκλογές, εντός 5 ημερών θα στηθούν προκριματικές κάλπες στις νομαρχιακές για την επιλογή των υποψηφίων... και αντ' αυτού πρέπει να μας εκφράσουν 5-10 άτομα παντογνώστες οι οποίοι θα πρέπει να κρίνουν (αν είναι εν ενεργεία βουλευτές) και ποιοι θα είναι συνυποψήφιοί τους στις περιφέρειές τους;

Αποδεκτή η παραίτηση Γκερέκου

Από Factorx

Την παραίτησή της υπέβαλε η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αντζελα Γκερέκου τη Δευτέρα μετά το θέμα που ανέκυψε με δημοσιεύματα για οφειλές του συζύγου της Τόλη Βοσκόπουλου στην Εφορία. Ο κ. Βοσκόπουλος φέρεται να οφείλει στην Εφορία το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ.

Η κ. Γκερέκου αναφέρει οτι υπέβαλε την παραίτησή της για λόγους ευαισθησίας.

Η παραίτησή της έγινε αποδεκτή απο τον Πρωθυπουργό που βρίσκεται στην Μαδρίτη

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, ο κ. Βοσκόπουλος (σύζυγος της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Α.Γκερέκου) φέρεται να οφείλει στην Εφορία το ποσό των 5,5 εκατ. ευρ

Από το 1993 ήξερε η Άτζελα ότι ο Τόλης φοροδιαφεύγει

Και εσείς κ. Παπακωνσταντίνου συνεχίζετε να μας κοροϊδεύετε λέγοντας μας ότι η η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου θα πολεμήσει ταχα μου τη φοροδιαφυγή ! Πως κ. Παπακωνσταντίνου; Πως θα την πολεμήσετε καλύπτοντας την ομοτράπεζη σας Άτζελα Γκερέκου που από το 1993 η ίδια και ο σύζυγος της κοτζάμ Τόλης Βοσκόπουλος δεν είχαν κάνει φορολογική δήλωση και χρωστάνε στο κράτος 5,5 εκατ, ευρώ. Και εσείς κάνατε πως δεν ξέρατε τίποτα Πως θα πείσετε εμάς όταν ακόμα και τώρα ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού συνεχίζει να καλύπτει το ζευγάρι των φοροφυγάδων ;
Ντροπή και για τον Βοσκόπουλο, και την σύζυγό του υφυπουργό Τουρισμού Άτζελα Γκερέκου. Ντροπή και για σας και την κυβέρνηση σας κύριε πρωθυπουργέ .

ΤΕΛΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

ΑΠΟΧΩΡΙΣΑΝ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ

Με ειρηνικό τρόπο έληξε η κατάληψη που πραγματοποίησαν το πρωί στο Δημαρχιακό Μέγαρο, κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος της Γαλήνης - Εγγαρών διαμαρτυρόμενοι για την δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ στην περιοχή τους.
Στην συνάντηση - σύσκεψη των καταληψιών με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμαρχος κ. Μαράκης επικαλέστηκε την νομιμότητα των διαδικασιών και επισήμανε την αναγκαιότητα του έργου καθώς και την καθυστέρηση της υλοποίησής του.
Οι καταληψίες αφού διάβασαν το ψήφισμα που εξέδωσαν από κοινού η ΠΕΚΙΝ, και σύλλογοι των δυο χωριών( Έγγαρές Γαλήνης), στο όποιο μεταξύ άλλων αναφέρονται οι συνέπειες που θα έχει ο Χ.Υ.Τ.Υ. στην περιοχή και η προσφυγή τους στο Συμβούλιο της επικρατείας, αποχώρισαν ειρηνικά। ΝΑΧΟΣ FAN

ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΕΦΟΡΙΑ

"Σχετικά με την Γκερέκου και την εφορία!"

"ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΠΕΡΣΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ 1000 ΕΥΡΩ ,ΑΠΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ 900 ΕΥΡΩ , Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΚΟΦΑΛΑΛΟΣ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ 200 ΕΥΡΩ , Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΕΠΙΛΥΠΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ 400 ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ 2 ΜΗΝΕΣ, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΝΟΙΚΙ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ 430 ΕΥΡΩ...
ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΣΤΕ ΠΕΡΙΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΧΑΤΕ ΠΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΑΦΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΤΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΩ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΕΦΤΑ.
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ?"

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

το στοιχημα του αντωνη σαμαρα

Το επόμενο ερώτημα είναι ποιος θα μπορούσε να προτείνει μια τέτοια λύση; Το μεγάλο του στοίχημα του Σαμαρά, είναι να μετατρέψει τη Ν.Δ. σ’ ένα γνήσιο λαϊκό κόμμα, με σαφή ιδεολογικό κεντροδεξιό προσανατολισμό. Θεωρητικές ανοησίες τύπου «μεσαίος χώρος» δεν εκφράζουν κανέναν, ούτε έχουν αντίκρυσμα στην κοινωνία. Ένα κόμμα εξουσίας, από τη φύση του είναι πολυσυλλεκτικό, αλλά όχι ευνουχισμένο ιδεολογικά. Ευκαιριακές και ετερόκλητες συμπορεύσεις με την Αριστερά, δεν είναι μόνο άστοχες, αλλά μακροπρόθεσμα περισσότερο ζημιά κάνουν, παρά οφέλη προσφέρουν.

Στη συνέχεια να τη στελεχώσει με άφθαρτα στελέχη, που θα αντιληφθούν τη συμμετοχή τους ως εθνική αποστολή και όχι ως πρόσκληση στα μελλοντικά λάφυρα της εξουσίας. Υπάρχουν πολλά φωτεινά μυαλά στο εξωτερικό τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις.

Η Ν.Δ. πρέπει να σταματήσει να ντρέπεται για τον εαυτό της και το κυβερνητικό της παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να της χρεώσει την πτώχευση της χώρας! Και αντί να αντιδρά, αυτομαστιγώνεται! Επειδή έχουν καταλογίσει τα μύρια όσα στον Καραμανλή. Ας δούμε λίγο την περίοδο Σημίτη. Στην πρώτη του θητεία, είχαμε τα Ιμια και το έγκλημα του Χρηματιστηρίου, ενώ ξεπουλήθηκαν οι μεγαλύτερες ΔΕΚΟ. Στη δεύτερη θητεία του, έγιναν περίεργες συμφωνίες με τη Goldman Sachs, οργανώσαμε μια Ολυμπιάδα, δίνοντας bonus στους εργολάβους για να μας παραδώσουν τα έργα, αντί να τους επιβάλλουμε ρήτρες για την καθυστέρηση. Ο εξ απορρήτων συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο κ. Τσουκάτος, παραδέχθηκε ότι πήρε χρήματα από τη Siemens για το ταμείο του ΠΑΣΟΚ, και ο κ. Μαντέλης βρίσκεται στο εξωτερικό! Ο δε κ. Βούγιας είχε απομακρυνθεί από τον κ. Παπανδρέου για την υπόθεση Πόρτο Καράς! Αυτά για να μην επεκταθώ. Το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν απαξίωσε την κυβερνητική του θητεία και τον πρώην πρωθυπουργό; Αυτή η παρωδία με τα «στελέχη που πλήγωσαν την παράταξη», ενώ έπρεπε να είχε τελειώσει σ’ ένα μήνα, έγινε σήριαλ! Και όσο παρατείνεται αυτή η συζήτηση, στη εκλογική της βάση θα παρουσιάζονται εκφυλιστικά συμπτώματα.

Ο Σαμαράς δεν πρέπει να διστάσει να έρθει αντιμέτωπος με κατεστημένες (και αποτυχημένες) νοοτροπίες και πρακτικές. Αν εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο σε ανούσιες διαμάχες για ήσσονος σημασίας θέματα ή σε εσωκομματικές έριδες που εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές το μήνυμά του δε θα βρεί απήχηση στην κοινωνία. Θα θεωρηθεί και αυτός μέρος του προβλήματος και θα πληρώσει την κρίση!

Επειδή ο χρόνος δεν περισσεύει, ο Σαμαράς πρέπει το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, να καταθέσει στον ελληνικό λαό, μια ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου της χώρας από την πολιτική του κ. Παπανδρέου. Για να εκφράσει τον απλό πολίτη, χωρίς κραυγές διαμαρτυρίας, χωρίς δημαγωγικές εξάρσεις, αλλά με «λογισμό και μ’ όνειρο» όπως λέει ο Εθνικός μας ποιητής, στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους».

Στη συνέχεια να απαιτήσει μια εκλογική αναμέτρηση. Με δυναμική αντιπολίτευση και πορεία προς το λαό. Ούτως ή άλλως το ΠΑΣΟΚ έχει υφαρπάξει τη ψήφο του και κάνει κατάχρηση της εντολής που έλαβε στις 4 Οκτωβρίου.

Οι μεγάλοι ηγέτες, τολμούν να συγκρουστούν για να κάνουν το όραμά τους πράξη και δεν συμβιβάζονται, περιμένοντας τη σειρά τους. Γιατί η ιστορία μπορεί να τους προσπεράσει.

Κώστας Ροδινός

ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ????????????


Νέο πακέτο μέτρων 11 δις
Από Factorx Δευτ. 17 Μαι 2010, 13:20 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.
Λίγες ώρες προτού ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης στείλει στην Ελλάδα τα 14,5 δις που αποτελεί την πρώτη δόση της βοήθειας για φέτος, ξεκινά και το ξεσκόνισμα των μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Όλες οι περικοπές μισθών, συντάξεων, δημοσίων δαπανών μπαίνουν στο μικροσκόπιο των κοινοτικών αξιωματούχων οι οποίοι θα αποφανθούν αν αρκούν τα μέτρα αυτά ή θα πρέπει να ληφθούν κι άλλα.

Ενώ η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά διαβεβαιώνει ότι δεν θα πάρει πρόσθετα μέτρα, δηλαδή νέες περικοπές και ακόμη σκληρότερη πολιτική λιτότητας, οι πληροφορίες από την Ευρώπη λένε ότι ήδη έχουμε δεσμευτεί για νέο πακέτο μέτρων ύψους 11 δις. Κι αυτό αν οι Ευρωπαίοι μας πουν ότι δεν πάμε καλά, πράγμα που θα μας το πουν σίγουρα και επομένως, τα μέτρα είναι προ των πυλών.

Την ίδια στιγμή και το ΔΝΤ ετοιμάζεται να ζητήσει νέες περικοπές, αυτή τη φορά στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων. Αρχές Ιουνίου θα βγει η πρώτη έκθεση προόδου από το Ταμείο και θα περιγράφει με ανησυχία την εικόνα της Ελλάδας ενώ θα ζητά νέο σφίξιμο στο ζωνάρι. Δεν αποκλείεται να ζητήσει περικοπές τουλάχιστον 10% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, αν όχι την κατάργηση των δώρων. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επαίρεται διότι, όπως λέει, έπεισε το ΔΝΤ ότι δεν είναι αναγκαίες οι περικοπές στον ιδιωτικό τομέα.

Τον Ιούνιο ενδεχομένως να μη ληφθεί καμιά απόφαση, όμως, η επόμενη έκθεση του ΔΝΤ, τον Οκτώβριο θα θέτει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία. Με αυτό το πρόσχημα και η κυβέρνηση θα υποκύψει στις εντολές. Οπότε, όσοι είχαν σίγουρο το δώρο των Χριστουγέννων καλύτερα να κάνουν άλλο προγραμματισμό. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, έστω κι αν ακόμη δεν το έχουμε καταλάβει

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΑΞΟΥ

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΑΞΟΥ

ΑΠΟ NAXOS FAN
Πραγματοποιείται αυτή την στιγμή κατάληψη στο δημαρχείο της Νάξου από δεκάδες κάτοικους του δημοτικού διαμερίσματος της Γαλήνης - Εγγαρών

Οι καταληψίες αφού διέσχισαν με μεγάλη αυτοκινητοπομπή το κέντρο της πόλης κορνάροντας και κρατώντας μαύρες σημαίες έφτασαν πριν λίγα λεπτά στο Μέγαρο του δημαρχείου, και φωνάζοντας " έξω τα σκουπίδια από την Γαλήνη" ζήτησαν ακρόαση από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο.
Όπως είναι γνωστό οι κάτοικοι του συγκεκριμένου χωριού αντιδρούν στην δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α στην περιοχή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το πρωί μηχανικοί και τοπογράφοι με συνοδεία δυνάμεων της αστυνομίας, ξεκίνησαν απροειδοποίητα εργασίες στην περιοχή αλλά εμποδίστηκαν από το εξαγριωμένο πλήθος.
Αυτή την στιγμή πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη με τους καταληψίες και το Δημοτικό συμβούλιο.
Θα επανέλθουμε για περισσότερες πληροφορίες.

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΘΕΡΜΟ ΕΠΙΣΟΔΕΙΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΧΥΤΑ ,ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΚΟΜΒΟΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΚΙΝ ΚΑΤΕΥΘΗΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ
Βοσκόπουλος: δεν πληρώνει φόρους εδώ και 17 χρόνια

«Στα μαχαίρια» με την Εφορία φαίνεται πως είναι ο Τόλης Βοσκόπουλος που χρωστάει στο Δημόσιο 5,5 εκατομμύρια ευρώ και δεν έχει πληρώσει ούτε... δεκάρα τσακιστή εδώ και 17 χρόνια!

Σύμφωνα με έγγραφα της ΙΓ’ Εφορίας Αθηνών, ο λαϊκός βάρδος και σύζυγος της υφυπουργού Τουρισμού Άντζελας Γκερέκου, είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρεώστες ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μάλλον το κοινό του κ. Βοσκόπουλου είναι τόσο φανατικό, που μέχρι και «χάρες» στους φόρους του έκανε...

Στην δήλωση που υποβάλλει μαζί με την Άντζελα Γκερέκου, ο Τόλης εμφανίζεται να μην έχει πληρώσει φόρο εισοδήματος από το 1993, αλλά και τους φόρους που προέκυπταν από τις φορολογικές του δηλώσεις τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2009.

Λέτε το 2010 να αλλάξει, τώρα που έχει και σύζυγο στην κυβέρνηση;

Τα χρέη του τραγουδιστή είναι πάνω από 3 εκατομμύρια, ενώ τα τέλη ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και οι προσαυξήσεις τα 2 εκατομμύρια. Επ’ ακριβώς, η οφειλή του είναι 5.501.901,55 ευρώ!

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Τόλης (σύζυγος υφυπουργού πλέον, μην το ξεχνάμε) ζητούσε και εξασφάλιζε αναστολές για την πληρωμή του χρέους του, ενώ η αρμόδια Εφορία έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις ακινήτων και έχει ζητήσει την ποινική του δίωξη.

Ως δια... «μαγείας», τίποτα από όσα ορίζει ο νόμος δεν έγινε, ενώ ο τροβαδούρος του έρωτα ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών την διαγραφή του χρέους λόγω... αδυναμίας εξόφλησης (είναι και φτωχαδάκι ο Τόλης), αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.

Πολλά είναι πάντως τα ερωτήματα που εγείρονται για τον «φτωχό» Τόλη και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, την στιγμή που οι Έλληνες ζουν με «κουτσουρεμένους» μισθούς και συντάξεις...

Πάλι καλά δηλαδή που ο άνθρωπος είχε έναν λογαριασμούλη και εκταμίευσε χρήματα για την διατηρητέα μονοκατοικία που αγόρασε στο Λιστόν της Κέρκυρας... Μην φανταστείτε τίποτα υπερβολικό... η αντικειμενική της αξία «αγγίζει» τις 500.000 ευρώ! Αλλά ας μην είμαστε και πλεονέκτες: τόσες... στάμνες πετάει από το παράθυρό του ο άνθρωπος τηρώντας το έθιμο! Άραγε αυτές τις υπολογίζει ως... πάγια έξοδα;

πηγή: εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»

ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ

ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ?????ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕ ΤΟ ΛΕΝΕ !!!!!!! ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ??????

Πέρασε απ' την Ίο ο Πανναξιακός (0-3)

Σε ένα επεισοδιακό ματς με πολλά νεύρα, αποβολές και όχι την καλύτερη φιλοξενία από πλευράς γηπεδούχων, οι παίκτες του Στέφανου Μειμάρογλου καθάρισαν από νωρίς το παιχνίδι αφού προηγήθηκαν με 0-2 στο πρώτο μέρος, με γκολ των Σουσούνη (πεν), και Λυμπερτά, ενώ στην επανάληψη ο φετινός πρώτος σκόρερ του Πανναξιακού (Σουσούνης) διαμόρφωσε το τελικό 0-3. Έκαναν το καθήκον τους οι Ναξιώτες παίρνοντας σπουδαίο διπλό στην Ίο, διπλό που θα είχε μεγαλύτερη αξία αν οι Παριανές ομάδες στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων και πάλευαν τα παιχνίδια τους, όπως ακριβώς έκαναν με τον Πανναξιακό. Και αυτό γιατί ο ΑΟ Πάρου διασύρθηκε στην Πάρο από την Άνω Σύρο με 0-4, ενώ ο Νηρέας δεν μετέβη καν στην Άνδρο για τον αγώνα με τον Αστέρα Κορθιου, (τον οποίο χάνει βέβαια με 3-0 άνευ αγώνος). Έτσι, η Άνω Σύρος (με 20 βαθμούς) χρειάζεται πλέον τη νίκη στον επόμενο αγώνα με τον Αστέρα Κορθίου (με 17 βαθμούς), για να στεφθεί πρωταθλήτρια δυο αγωνιστικές πριν το φινάλε. Παρ όλα αυτά ο τρίτος Πανναξιακός (16 βαθμοί), διατηρεί τις όποιες (μαθηματικες κυριως) ελπιδες του για πρωτιά. Την επόμενη αγωνιστική (προτελευταία) παίζουν : Άνω Σύρος - Αστέρας Κορθίου, Πανναξιακός - ΑΟ Πάρου, Νηρέας - Ίος, και την τελευταία : Αστέρας Κορθίου - Πανναξιακός, Νηρέας - Ανω Συρος, και ΑΟ Πάρου - Ίος.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ : ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ 20, ΑΣΤΕΡΑΣ 17, ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ 16, ΝΗΡΕΑΣ 13, ΙΟΣ 3, ΑΟ ΠΑΡΟΥ 3.
Β।Κ NAΧΟΣ FΑΝ

Οι λαθρομετανάστες και η κοροϊδία του κ. Γ. Παπανδρέου!

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

http://www.politis-gr.com/
Προεκλογικά ο κ. Γ. Παπανδρέου εγκαλούσε την τότε κυβέρνηση της ΝΔ για το θέμα των λαθρομεταναστών και την καλούσε να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών που είχε υπογράψει ο ίδιος με την Τουρκία (ασχέτως εάν δεν εφαρμόστηκε ποτέ).

Η ΝΔ προσκρούοντας στην άρνηση της Τουρκίας να δεχτεί τους λαθρομετανάστες στα εδάφη της, χρησιμοποιούσε μαζί με τις διεθνείς συμβάσεις και αυτή την υπογεγραμμένη διμερή σύμβαση για να καταδεικνύει την απροθυμία της Τουρκίας να συμμορφωθεί ακόμα και στην …υπογραφή της. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το καλοκαίρι του 2009 ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Ζακ Μπαρό επισκεπτόμενος τον Έβρο , να καταδικάσει εκ μέρους της Ε.Ε την άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί στη συμφωνία και να την προειδοποιήσει εμμέσως πλην σαφέστατα ότι… «μη συμμόρφωση στη συμφωνία σημαίνει φρένο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας στην Ε.Ε.».

Υπενθυμίζω ότι η Συμφωνία εκείνη είχε δύο απαράβατες αρχές: Focal point ήταν το Λιμάνι της Σμύρνης και οι Τούρκοι όφειλαν να δεχτούν πίσω οποιονδήποτε λαθρομετανάστη είχε φτάσει στην ελληνική πλευρά -αποδεδειγμένα- από την Τουρκία. Η συμφωνία αυτή όπως προείπα παρέμενε «κενό γράμμα» καθ’ όλη τη διάρκεια διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ.

Αυτή όμως αποτελεί παρελθόν όπως άλλωστε και οι προεκλογικές κορώνες του κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς προχθές υπεγράφη νέα Συμφωνία Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών η οποία όμως εγείρει σοβαρά ερωτήματα .

Η κυβέρνηση -αντί να εμμείνει στα κεκτημένα της- επέλεξε να υπογράψει νέα συμφωνία με την τουρκική πλευρά, αυτή τη φορά σε μικρότερο λιμάνι, με αριθμητικό περιορισμό επανεισδοχής μεταναστών (1.000 τον χρόνο, αριθμός που είναι «ψύλλος στα άχυρα» μπροστά στον όγκο των λαθρομεταναστών του εισέρχονται από την Τουρκία) – χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνει το ζήτημα χωριστής συμφωνίας με την Ε.Ε. που είχε θέσει ο αρμόδιος τότε Ευρωπαίος επίτροπος.

Πρόκειται όντως για «επιτυχία» όπως ασμένως πανηγυρίζει η κυβέρνηση και το παρουσιάζει ο υπάκουος Τύπος ή μήπως στην πραγματικότητα πρόκειται για… διευκόλυνση στη Τουρκία;

Γιατί ο κ. Γ. Παπανδρέου ανατρέπει τον ..εαυτό του ;

Ως φαίνεται άλλωστε, η μη τήρηση της συμφωνίας από τουρκικής πλευράς, έτσι όπως αυτή συντάχθηκε, την απαλλάσσει από το «αγκάθι» κυρώσεων αναφορικά με την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε.

Στην ουσία λοιπόν η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου έβγαλε από τα «σχοινιά» την Τουρκία που είχε στριμώξει η προηγούμενη κυβέρνηση και της προσέφερε μια ακόμα «υπηρεσία», την σκοπιμότητα της οποίας ουδείς αντιλαμβάνεται πέραν του κ. Γ. Παπανδρέου και των συμβούλων του.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ

To μικρόβιο της κρατικής τηλεόρασης που θέτει τον εαυτόν της στις υπηρεσίες της εκάστοτε κυβερνητικής προπαγάνδας απέκτησε και η (εντελώς άσχετη με το πολιτικό ρεπορτάζ) Ρίτσα Μπιζόγλη. Από το...
πρωί δεν είχε τι να πει και προσπαθούσε να αναλύσει τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αρχισυντάκτες και παραουσιαστές σε ένα ρεσιτάλ κυβερνητικής γελοιότητας το μόνο που είδαν από τα γκάλοπ ήταν ότι προηγείται το ΠΑΣΟΚ! Το ότι έχει πέσει 20 μονάδες μέσα σε έξι μήνες από τις εκλογές, ή το ότι ο δικομματισμός βουλιάζει συνεχώς δεν το πρόσεξαν καθόλου! Δεν βάζουν μυαλό εκεί στην ΕΡΤ. Γι αυτό και το πρωινό ενημερωτικό μπορεί κάποιος να το παρακολουθήσει μόνο μερικές ημέρες όπως σήμερα. Όταν δηλαδή δεν μεταδίδονται οι εκπομπές των ιδιωτικών καναλιών λόγω της απεργίας των τεχνικών...

Το μεγάλο στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά


Από Factorx

Το μεγάλο στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά: να καταθέσει μια πρόταση εξουσίας και να ζητήσει εκλογές!

Ο David Stockman, το «παιδί θαύμα» των Ρεπουμπλικάνων, σε ηλικία μόλις 34 ετών, ανέλαβε το 1981, στην πρώτη Κυβέρνηση Reagan το Γραφείο του Προϋπολογισμού, με αντικειμενικό σκοπό να περιορίσει τα ελλείμματα της αμερικανικής οικονομίας και να την επαναφέρει στο δρόμο της ανάπτυξης. Εγκαταλείποντας το Λευκό Οίκο, απογοητευμένος γιατί οι οικονομικές αποφάσεις λαμβάνονταν με πολιτικά, παρά οικονομικά κριτήρια, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο ‘The triumph of politics” , όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Το 1981, ξεκινήσαμε μια μάχη ιδεών. Η «επανάσταση» του Reagan, δεν θα μπορούσε ποτέ να επικρατήσει, παρά μόνο, αν το κατεστημένο, οι πολιτικοί (φίλοι και αντίπαλοι) και αυτοί που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, έδιναν στις ιδέες μας μια ευκαιρία… Έπρεπε να πεισθούν ο,τι τα υγιή δημοσιονομικά, που είναι η μοναδική συνταγή για σταθερή οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο, προϋποθέτουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, μεγάλο περιορισμό της σπατάλης, περικοπή των περιττών κρατικών δαπανών και των κρατικών επιδοτήσεων…..Περισσότερα από 40 χρόνια υποσχέσεων, επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων, προνομίων, “δικτύων ασφαλείας» που χορήγησαν οι κυβερνήσεις σε κάθε κοινωνική ομάδα , έπρεπε να επανεξετασθούν. Μια πραγματική οικονομική πολιτική που θα έφερνε επανάσταση, έπρεπε να αναλάβει το ρίσκο της σύγκρουσης με αυτούς που απολαμβάνουν υψηλά προνόμια από το κράτος χωρίς να τα δικαιούνται, με τους αγρότες, με την εκπαιδευτική κοινότητα, με τις τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις και με πολλούς άλλους…»

Ακόμα και εκείνοι που διαφωνούσαν με τα “Reaganomics”, παραδέχονταν ότι είχαν σαφές ιδεολογικό υπόβαθρο, ξεκάθαρη στόχευση και οραματική στρατηγική. Διαμόρφωσαν ένα τρόπο σκέψης και καθόρισαν μια εποχή.

Μας οδηγεί σε αδιέξοδο

Ο κ. Παπανδρέου με την ( από τον Οκτώβριο όπως απεκάλυψε ο κ. Σαχινίδης), απόφασή του να προσφύγει στο ΔΝΤ, μας έβαλε σε μια πορεία με προδιαγεγραμμένο τέλος. Όσοι νομίζουν ότι το ΔΝΤ είναι λύση, απλώς να υπενθυμίσω ότι η Ρουμανία, που ακολουθεί τη ίδια συνταγή εδώ και ένα χρόνο, υποχρεώθηκε να ανακοινώσει επιπλέον περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25%, των συντάξεων κατά 15% και χιλιάδες απολύσεις, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του ΔΝΤ, τον Ιούνιο.

Η πολιτική του κ. Παπανδρέου μας οδηγεί σε δραματικό αδιέξοδο. Ήδη η ανεργία ανήλθε στο 12.1%, υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 2004! Τον αντίστοιχο μήνα του 2009 ήταν 9.1%. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 20% τα επόμενα χρόνια! Με τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στο ασφαλιστικό, θα αυξήσει τις δαπάνες για επιδόματα ανεργίας και θα περιορίσει ακόμα περισσότερο την ζήτηση, ενισχύοντας την ύφεση. Ο πληθωρισμός καλπάζει πάνω από το 4%, ροκανίζοντας τα ήδη μειωμένα εισοδήματα. Οι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές (ο ΦΠΑ έφτασε στο 23% και δεν αποκλείεται με τα νέα μέτρα να φτάσει στο 25%) αποτρέπουν κάθε επενδυτή, έλληνα και ξένο. Στο μέτωπο περιστολής των δαπανών δε σημειώνεται αξιόλογη επιτυχία (τα νοσοκομεία έχουν προσθέσει έλλειμμα 1.2 δις, το 2010),ενώ ο μειωμένος τζίρος (μέχρι στιγμής 20%) θα συρρικνώσει και τα προσδοκώμενα έσοδα. Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, κινητήριος δύναμη της οικονομίας μας, παρουσιάζει για το 2010 μείωση κατά 43%,ενώ και στον τουρισμό οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις λένε για υποχώρηση εσόδων τουλάχιστον 10%. Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον τα νέα μέτρα φαίνονται νομοτελειακά.

Μετά το τριετές πρόγραμμα λιτότητας, η Ελλάδα θα βρεθεί σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι είναι σήμερα. Κοινωνικά διαλυμένη και οικονομικά πτωχευμένη. Για να εξυπηρετήσει το χρέος, που μετά το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα ανέλθει τουλάχιστον στο 140% του ΑΕΠ, η οικονομία μας θα πρέπει να αναπτύσσεται ετησίως με 7%. Στόχος ρεαλιστικά ανέφικτος. Όσο ταχύτερα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να αντιδράσουμε προτού να είναι αργά.

« ένα νέο ξεκίνημα»

Τους επόμενους μήνες, ενώ θα καταρρέει το σοσιαλιστικό ιδεολόγημα του ΠΑΣΟΚ, ο λαός θα συνειδητοποιεί το αδιέξοδο στο οποίο μας οδηγεί ο κ. Παπανδρέου. Και θα αντιδράσει. Κάνουν τραγικό λάθος όσοι υποτιμούν το μέγεθος των επερχομένων κοινωνικών αντιδράσεων. Θα είναι πρωτόγνωρες. Το κίνημα οργής που θα εκδηλωθεί από τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχος, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη μεγάλη μάζα των αγροτών, θα διαπερνά τις γνωστές κομματικές γραμμές. Θα είναι ένα κίνημα διαμαρτυρίας προς τους οπαδούς του «ναι», που παρέδωσαν τη χώρα στο ΔΝΤ. Εναντίον αυτών, που στο όνομα δήθεν του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, αντί για μια «περήφανη εξωτερική πολιτική», αποδέχονταν στο παρασκήνιο επώδυνους συμβιβασμούς για να είναι αρεστοί στα αφεντικά της νέας τάξης.

Αυτό το κίνημα θα αναζητήσει πολιτική έκφραση. Θα αναζητήσει την χαμένη ελπίδα της μεταπολίτευσης για ένα δίκαιο κράτος που ποτέ δεν ήρθε. Για μια δημοκρατία που αλλοιώθηκε από τις μειοψηφίες και τα οργανωμένα συμφέροντα. Για την πολιτική που έγινε ουραγός των εξελίξεων αντί να είναι φορέας αλλαγών και ελπίδας. Για το πολιτικό προσωπικό, που είδε την πολιτική ως προσοδοφόρο επάγγελμα.

μια νέα οικονομική πολιτική

Το ερώτημα, που η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να καταπνίξει, είναι αν υπήρχε άλλη λύση. Η απάντηση είναι πως υπάρχει. Η λύση αυτή, όμως, προϋποθέτει μια άλλη οικονομική πολιτική που θα επιδιώξει ριζικές τομές, για να απελευθερωθεί η επιχειρηματικότητα και να δημιουργηθούν προοπτικές ανάπτυξης. Χωρίς οικονομική ανάπτυξη, η χώρα δεν έχει μέλλον! Να ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής ότι μια τέτοια πολιτική γενναίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δεν θα επιβαρύνει τον απλό πολίτη. Το αντίθετο μάλιστα.

Θα αναφέρουμε, μερικές μόνο, πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις βάσεις μια νέας οικονομικής πολιτικής.

1. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, «η Ελληνική οικονομία αποτελεί την τελευταία ‘σοβιετικού τύπου’ οικονομία στην Ευρώπη, με εκατοντάδες περιορισμούς που ανήκουν σε μια άλλη, παρωχημένη εποχή, μας δίνει την ευκαιρία να ‘σπάσουμε’ το φαύλο κύκλο της κρίσης και να βελτιώσουμε παράλληλα την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό απαιτεί κυρίως πλήρη αντίληψη αυτών των ευκαιριών και πολιτική βούληση εκμετάλλευσής τους, αγνοώντας το όποιο βραχυχρόνιο πολιτικό κόστος. Τα ετήσια οφέλη από την άρση αυτών των περιορισμών σε περίπου 10% του ΑΕΠ

2. Με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) να τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρύτατο πρόγραμμα δημιουργίας παραγωγικών υποδομών (π.χ. λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, οδικοί άξονες, κ.λ.π.) Τέτοια έργα θα έδιναν δευτερογενή ώθηση και σε άλλους κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές.

3. Η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα προσελκύσει σημαντικά ξένα κεφάλαια, ενώ θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, που έχει μεγάλη ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία μας.

4. Να αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

5. Με τη συγχώνευση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, να δημιουργηθεί ένας ισχυρός τραπεζικός όμιλος, που θα στηρίξει αποφασιστικά την ανάκαμψη της οικονομίας μας, χωρίς τα ληστρικά επιτόκια των ιδιωτικών τραπεζών. Μια τέτοια κίνηση θα ανάγκαζε και τις ιδιωτικές τράπεζες να ακολουθήσουν.

6. Επαναπροσδιορισμός της γεωργίας μας (από το να ασχολείται με επιδοτούμενες καλλιέργειες ή να παράγει για τις χωματερές) στην παραγωγή τυποποιημένων προϊόντων υψηλής ποιότητας.

7. Παιδεία και πολιτισμός να αποτελέσουν το νέο εθνικό μας στόχο.

Το στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά

Το επόμενο ερώτημα είναι ποιος θα μπορούσε να προτείνει μια τέτοια λύση; Το μεγάλο του στοίχημα του Σαμαρά, είναι να μετατρέψει τη Ν.Δ. σ’ ένα γνήσιο λαϊκό κόμμα, με σαφή ιδεολογικό κεντροδεξιό προσανατολισμό. Θεωρητικές ανοησίες τύπου «μεσαίος χώρος» δεν εκφράζουν κανέναν, ούτε έχουν αντίκρυσμα στην κοινωνία. Ένα κόμμα εξουσίας, από τη φύση του είναι πολυσυλλεκτικό, αλλά όχι ευνουχισμένο ιδεολογικά. Ευκαιριακές και ετερόκλητες συμπορεύσεις με την Αριστερά, δεν είναι μόνο άστοχες, αλλά μακροπρόθεσμα περισσότερο ζημιά κάνουν, παρά οφέλη προσφέρουν.

Στη συνέχεια να τη στελεχώσει με άφθαρτα στελέχη, που θα αντιληφθούν τη συμμετοχή τους ως εθνική αποστολή και όχι ως πρόσκληση στα μελλοντικά λάφυρα της εξουσίας. Υπάρχουν πολλά φωτεινά μυαλά στο εξωτερικό τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις.

Η Ν.Δ. πρέπει να σταματήσει να ντρέπεται για τον εαυτό της και το κυβερνητικό της παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να της χρεώσει την πτώχευση της χώρας! Και αντί να αντιδρά, αυτομαστιγώνεται! Επειδή έχουν καταλογίσει τα μύρια όσα στον Καραμανλή. Ας δούμε λίγο την περίοδο Σημίτη. Στην πρώτη του θητεία, είχαμε τα Ιμια και το έγκλημα του Χρηματιστηρίου, ενώ ξεπουλήθηκαν οι μεγαλύτερες ΔΕΚΟ. Στη δεύτερη θητεία του, έγιναν περίεργες συμφωνίες με τη Goldman Sachs, οργανώσαμε μια Ολυμπιάδα, δίνοντας bonus στους εργολάβους για να μας παραδώσουν τα έργα, αντί να τους επιβάλλουμε ρήτρες για την καθυστέρηση. Ο εξ απορρήτων συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο κ. Τσουκάτος, παραδέχθηκε ότι πήρε χρήματα από τη Siemens για το ταμείο του ΠΑΣΟΚ, και ο κ. Μαντέλης βρίσκεται στο εξωτερικό! Ο δε κ. Βούγιας είχε απομακρυνθεί από τον κ. Παπανδρέου για την υπόθεση Πόρτο Καράς! Αυτά για να μην επεκταθώ. Το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν απαξίωσε την κυβερνητική του θητεία και τον πρώην πρωθυπουργό; Αυτή η παρωδία με τα «στελέχη που πλήγωσαν την παράταξη», ενώ έπρεπε να είχε τελειώσει σ’ ένα μήνα, έγινε σήριαλ! Και όσο παρατείνεται αυτή η συζήτηση, στη εκλογική της βάση θα παρουσιάζονται εκφυλιστικά συμπτώματα.

Ο Σαμαράς δεν πρέπει να διστάσει να έρθει αντιμέτωπος με κατεστημένες (και αποτυχημένες) νοοτροπίες και πρακτικές. Αν εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο σε ανούσιες διαμάχες για ήσσονος σημασίας θέματα ή σε εσωκομματικές έριδες που εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές το μήνυμά του δε θα βρεί απήχηση στην κοινωνία. Θα θεωρηθεί και αυτός μέρος του προβλήματος και θα πληρώσει την κρίση!

Επειδή ο χρόνος δεν περισσεύει, ο Σαμαράς πρέπει το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, να καταθέσει στον ελληνικό λαό, μια ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου της χώρας από την πολιτική του κ. Παπανδρέου. Για να εκφράσει τον απλό πολίτη, χωρίς κραυγές διαμαρτυρίας, χωρίς δημαγωγικές εξάρσεις, αλλά με «λογισμό και μ’ όνειρο» όπως λέει ο Εθνικός μας ποιητής, στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους».

Στη συνέχεια να απαιτήσει μια εκλογική αναμέτρηση. Με δυναμική αντιπολίτευση και πορεία προς το λαό. Ούτως ή άλλως το ΠΑΣΟΚ έχει υφαρπάξει τη ψήφο του και κάνει κατάχρηση της εντολής που έλαβε στις 4 Οκτωβρίου.

Οι μεγάλοι ηγέτες, τολμούν να συγκρουστούν για να κάνουν το όραμά τους πράξη και δεν συμβιβάζονται, περιμένοντας τη σειρά τους. Γιατί η ιστορία μπορεί να τους προσπεράσει.

Κώστας Ροδινός

Ποιος, είπατε, θα κάνει… κάθαρση και θα θεσμοποιήσει κανόνες διαφάνειας; Ποιος; Ο… γίγαντας του κανό; Καλό αυτό! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

(Επιλογή παραπολιτικών από τη στήλη Ευαγγέλιον του Μάρκου Μουζάκη στο Παρόν της Κυριακής)Ποιος, είπατε, θα κάνει… κάθαρση και θα θεσμοποιήσει κανόνες διαφάνειας; Ποιος; Ο… γίγαντας του κανό; Καλό αυτό! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Θέλετε από άγνοια κινδύνου, θέλετε από αφέλεια (το πιθανότερο;) ο γίγαντας υφυπουργός Φ. Σαχινίδης το παραδέχτηκε και μάλιστα απ’ την επίσημη κυβερνητική «ντουντούκα», την ΕΡΤ: Ναι, απ’ τις πρώτες μέρες που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας το ΔΝΤ ήταν στις πρώτες επιλογές μας! Ναι! Και δεν κουνήθηκε φύλλο σε αυτή τη χώρα! Η κυβέρνηση της πολιτικής απάτης; Ελάτε τώρα! Ο… «Πανάρας» της Ρηγίλλης; Αυτός με άλλα ασχολείται! Οι δημοσιογραφικοί ευνούχοι της εξουσίας; Μα τι λέτε; Τελικά έχουμε την πολιτική, δημοσιογραφική και… λοιπή εξουσία που μας ταιριάζει! Παναγία βόηθα!


Και μπορεί μεν η Μπακογιάννη να ορέγεται ένα νέο κόμμα, τον λαό όμως τον παίρνει υπόψη; Καθότι, όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις, ορισμένες απ’ τις οποίες τις έχει η ίδια παραγγείλει, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων είναι αρνητική στην ίδρυση νέου κόμματος απ’ την Ντόρα! Οπότε; Τι θα κάνει, που είναι και ανυπόμονη να… ηγηθεί ενός κόμματος; Μια λύση, να πάει χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη!


Προσέξτε. Τα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα που ποντάρουν στην ίδρυση νέου κόμματος απ’ την Ντόρα δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Είναι τα ίδια –εξωπολιτικά και εξωθεσμικά– συμφέροντα, που στο δυσώδες παρασκήνιο απεργάζονται «λύσεις» συγκυβερνήσεων. Στο μέλλον. Το εγγύς ή το κάπως απώτερο, ανάλογα με το πώς –και αν– θα τους «κάτσει». Ήδη πάντως έχουν αρχίσει και «σκάνε μύτη» εγχώριοι πολιτικοί παράγοντες (λέγε με κωλοτούμπα!) που λανσάρουν αυτά τα σενάρια. Το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε. Και θα ’χει μεγάλο ενδιαφέρον…

Λάθος, μεγάλο λάθος η συνέχιση της σιωπής τού Κ. Καραμανλή, για όσα του καταμαρτυρούν για την κατάσταση της οικονομίας. Δεν κάνει καλό ούτε στον ίδιο ούτε στην παράταξή του. Και δεν δείχνει υπεύθυνο πολιτικό…

Να με συμπαθάτε, πατριώτες, μα πολύ ανησυχώ για το τι θα βγάλει, πού θα οδηγήσει αυτή η επίσκεψη του Ερντογάν. Τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ελάχιστα είναι γνωστά για το παρασκήνιό της, επειδή αυτό είναι που ενδιαφέρει κυρίως. Άλλωστε έχουμε συνηθίσει να μαθαίνουμε την αλήθεια μετά από καιρό… Αλλά και μόνο το γεγονός, ότι το θέμα χειρίζονται βασικά ο Γιώργος, ο sir Δρούτσας, ο Πάγκαλος (…) εμένα διόλου δε με καθησυχάζει, ακριβώς διότι γνωρίζω τις επί του –σοβαρότατου– θέματος προσεγγίσεις τους. Και το γεγονός, ότι της επίσκεψης προηγήθηκε μπαράζ παραβιάσεων και παραβάσεων απ’ την Τουρκία, λέει κι αυτό πολλά… Α και by the way, θα
οδηγηθούμε και σε αναθεώρηση των βιβλίων της Ιστορίας α-λα… Ρεπούση;

Ε, το είχαμε προεξοφλήσει. Κι εδώ που τα λέμε, δεν χρειαζόταν και σοφία για να το προβλέψει κάποιος. Ότι δηλαδή ο Αντ. Σαμαράς απ’ τη στιγμή που επέλεξε το «όχι» στα μέτρα εργασιακού μεσαίωνα της κυβέρνησης και μετά τη διαγραφή της Ντόρας, θα γίνονταν στόχος πολύ συγκεκριμένων οικονομικών κι εκδοτικών συμφερόντων, ακόμα και προσκείμενων (λέμε τώρα…) στην παράταξή του. Και πράγματι, οι επιθέσεις ξεκίνησαν. Είναι σαφές, κάποιοι δεν κρατιούνται με τίποτα!


Μέσα σε μόλις εφτά μήνες «κατάφερε» ο ΓΑΠ να μην μπορούν να κυκλοφορούν όχι μόνο οι υπουργοί και υφυπουργοί του, αλλά ακόμα και οι πράσινοι βουλευτές, οι οποίοι δεν τολμούν να βγουν στις περιφέρειές τους και να μιλήσουν με τους ψηφοφόρους τους! Ε, θέλει μεγάλη… ικανότητα να πετύχει κάτι τέτοιο ένας πρωθυπουργός! Φαντάζεστε να μην είχε και τη στήριξη των ξεφωνημένων ΜΜΕ;


Αλήθεια, γιατί ο ΓΑΠ δεν δέχεται την πρόταση για μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200; Αυτός ο οποίος δεν χρωστάει σε… κανέναν; Τι φοβάται;

ελικά κάτι ήξερε ο ΓΑΠ που έκανε πέρσι στις ευρωεκλογές κεντρικό σύνθημα το «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Κι επειδή ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του σοσιαλιστή (θου Κύριε!) και μάλιστα… ενισχυμένο εσχάτως, έμελλε να δούμε και «σοσιαλισμό» (λέμε τώρα!) και βαρβαρότητα!

Ε, είναι κι αυτό δείγμα των καιρών (της παρακμής και της επικράτησης των μετριοτήτων). Σε τέτοια περίοδο, μεγάλης κρίσης, μεγάλων ανακατατάξεων, σοβαρότατων διεργασιών, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ να είναι ο… Σώκρατες (Ξυνίδης)! Ναι, ενός κόμματος που είδε στη θέση τού γραμματέα να βρίσκονται κατά καιρούς ο Άκης, ο Λαλιώτης, ο Σκανδαλίδης… Αντ’ αυτών ο Σώκρατες! Ειδικά σήμερα. Ένα στέλεχος… μονίμως εκτός κλίματος. Ένα στέλεχος που πυροδοτεί ανόητες εκρήξεις αντί να επιδιώκει συνθέσεις. Ένα στέλεχος… άσ’ τα να πάνε δηλαδή!





Μαφιόζικο χτύπημα!


TEΣΣΕΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ, ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Μπορεί το ματς ανάμεσα στον Αστέρα Κορθίου και τον Νηρέα να μην έγινε, όμως θα μείνει αξέχαστο στους διαιτητές. Φεύγοντας από το γήπεδο της Άνδρου δέχθηκαν επίθεση από τέσσερεις κουκουλοφόρους! Ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν. Το αυτοκίνητό τους υπέστη σοβαρές ζημιές...




...Ένα απίστευτο περιστατικό, που παραπέμπει σε πρακτικές υποκόσμου και τραυματίζει βαθύτατα το ποδόσφαιρο, διαδραματίστηκε στην Άνδρο λίγη ώρα μετά το κλείσιμο του Φύλλου Αγώνα της αναμέτρησης των πλέι οφ ανάμεσα στον Αστέρα Κορθίου και τον Νηρέα, που δεν έγινε λόγω της μη προσέλευσης της φιλοξενούμενης ομάδας.

Φεύγοντας από το γήπεδο κι αφού είχαν επιβιβαστεί σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, οι διαιτητές Βακόνδιος, Μαραγκός και Αρμακόλλας δεν πρόλαβαν να διανύσουν απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων, όταν είδαν ξαφνικά μπροστά τους κουκουλοφόρο, ο οποίος ακινητοποίησε το αυτοκίνητό τους πετώντας…κάδο απορριμμάτων! Ταυτόχρονα εμφανίστηκαν τρεις μαυροντυμένοι τύποι που φορούσαν κράνη, οι οποίοι άρχισαν να εκτοξεύουν πως το αυτοκίνητο μεγάλες πέτρες (η ζημιά που υπέστη το αυτοκίνητο υπολογίζεται στις 2.000 Ευρώ)!

Ευτυχώς, οι διαιτητές όχι μόνο δεν τραυματίστηκαν, αλλά κατάφεραν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να διαφύγουν (οι δράστες εξαφανίστηκαν), μεταβαίνοντας στο Αστυνομικό Τμήμα της Άνδρου, όπου υπέβαλαν μηνύσεις κατά αγνώστων.

http://www.gazzetta.gr/