Περνάνε νύχτα ΝΤΡΟΠΟλογίες για την υγεία στα νησιά. Παρέμβαση Γιάννη Βρούτση
Οι αθεόφοβοι που μας κυβερνάνε σε νόμο του υπουργείου εργασίας πέρασαν ΝΥΧΤΑ διάταξη που υποβαθμίζει το νοσοκομείο Σύρου και τα κέντρα υγείας που ανήκουν σ΄αυτό.
Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση με ερώτηση στη Βουλή στις 5-1-2011...
«Με το Ν. 3896/2010, ψήφισαν διάταξη που υποβαθμίζει το Νοσοκομείο Σύρου, τα Κέντρα Υγείας σε Μύκονο, Τήνο, Πάρο, Σαντορίνη, Μήλο, Ίο, Άνδρο και 12 Πολυδύναμα Ιατρεία του Ν. Κυκλάδων που υπάγονται σε αυτό.
Η κυβέρνηση παραβιάζοντας ακόμη μια φορά τη συνταγματική διάταξη του άρθρου 101 για τη νησιωτικότητα, έρχεται προκλητικά και ψηφίζει νύχτα και μάλιστα σε άσχετο νόμο (του Υπουργείου Εργασίας), ρύθμιση που ουσιαστικά υποβαθμίζει τις Υπηρεσίες Υγείας των Κυκλάδων.
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, όπως είναι φυσικό, προκαλεί αρρυθμίες στη λειτουργία των Υγειονομικών Μονάδων, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών στις Κυκλάδες, περιορίζει δραματικά τις εφημερίες, στερεί τη δυνατότητα από τα απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία να έχουν γιατρούς. Παράλληλα, όμως, δημιουργεί και σοβαρά αντικίνητρα για την στελέχωση των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού.
Όλη αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, προκαλεί την εύλογη οργή και το θυμό των κατοίκων των νησιών, οι οποίοι βλέπουν ημέρα με την ημέρα την κυβέρνηση να υποβαθμίζει με την αναλγησία της, την αξία της ζωής στις Κυκλάδες.
Αποτελεί τουλάχιστον εμπαιγμό, αν όχι πολιτική υποκρισία, το γεγονός ότι η κυβέρνηση αφού ψήφισε με προχειρότητα την απαράδεκτη αυτή ρύθμιση σε άσχετο νόμο, μετά ήρθε χωρίς το παραμικρό ίχνος ντροπής να υπόσχεται – μέσω των εκπροσώπων της - ότι η επίμαχη διάταξη (άρθρο 34, ν 3896/2010) θα διορθωθεί σε επόμενο νομοσχέδιο.
Όμως, οι λεονταρισμοί αυτοί, δεν πείθουν πλέον κανένα. Αντίθετα, προκαλούν τους νησιώτες γιατί παραμένουν ακόμη νωπές οι μνήμες των προεκλογικών μαξιμαλιστικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ, που έταζαν τα πάντα για τους πάντες.
Η κυβέρνηση, θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει τα πολιτικά παιχνίδια και να φερθεί με την πρέπουσα σοβαρότητα. Η ασφάλεια των νησιωτών και η ποιότητα των Υπηρεσιών Υγείας στις Κυκλάδες πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο. Οι Υπηρεσίες Υγείας των Κυκλάδων επιβάλλεται να ενισχυθούν και όχι να υποβαθμίζονται.
Γι’ αυτό λοιπόν και στην ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή (8569/5-1-2011), ζητώ από τον αρμόδιο υπουργό να διορθώσει άμεσα αυτή την άδικη, επικίνδυνη και αντικοινωνική ρύθμιση, προκειμένου το Σύστημα Υγείας των Κυκλάδων να επανέλθει στην προγενέστερη κατάσταση (Ζώνη Γ΄)».
Και για του λόγου το αληθές παραθέτουμε το επίμαχο άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως...
Άρθρο 34 (Ν. 3896 -ΦΕΚ 207 Α΄/ 8.12.2010)
1.Η παράγραφος 2 του άρθρου 45 του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλης της χώρας, για την πραγματοποίηση εφημεριών, κατατάσσονται σε τρεις (3) ζώνες ανάλογα με την έδρα τους, ως εξής:
α. Ζώνη Α΄
Στη ζώνη αυτή ανήκουν τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων, συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών, καθώς και τα κέντρα υγείας
που ως οργανικές μονάδες υπάγονται σε αυτά.
β. Ζώνη Β΄
Στη ζώνη αυτή ανήκουν τα περιφερειακά και νομαρχιακά νοσοκομεία των υπολοίπων νομών ή πόλεων, της Αλεξανδρούπολης και της Λάρισας, καθώς και τα κέντρα υγείας που ως οργανικές μονάδες υπάγονται σε αυτά
με την επιφύλαξη αυτών που ανήκουν στη Γ΄ Ζώνη.
γ. Ζώνη Γ΄
Στη ζώνη αυτή ανήκουν το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας και τα Γενικά Νοσοκομεία − Κέντρα Υγείας Λήμνου, Γουμένισσας, Ικαρίας, Καλαβρύτων, Καλύμνου, Καρύστου, Κυθήρων, Κύμης, Κω, Λέρου, Μολάων, Σητείας, Φι−
λιατών, Ιθάκης, Νάξου, τα Κέντρα Υγείας που υπάγονται σε αυτά, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) με τα παραρτήματά του.»
Και για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό πρακτικά,σας λέμε ότι στην παράγραφο 3 του άρθρου 45 του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α΄)αναφέρει ότι οι εφημερίες στη ζώνη Β΄ θα επανδρώνονται από το 1/2 του ιατρικού προσωπικού ενώ στη ζώνη Γ΄ οι εφημερίες θα επανδρώνονται από ΟΛΟΚΛΗΡΟ το υπάρχον ιατρικό προσωπικό. Εκεί ακριβώς είναι όλη η ιστορία και γι΄αυτό η δικαιότατη αντίδραση του Βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση.
Άραγε αυτοί της πράσινης κυβερνητικής λαίλαπας που ψηφίζουν τους νόμους, έχουν περάσει καθόλου απ΄τα νησιά μας χειμώνα να δουν τί γίνεται;
Μπας και νομίζουν ότι τα νησιά είναι το Κολωνάκι κι η Εκάλη ή τα μπαρ που γυρνάει ο πρωθυπουργός για να δείξει τη δήθεν λαϊκότητά του;
Συγχαρητήρια κύριοι και.... εις άλλα με ΥΓΕΙΑ!!!!
Μανώλης εξ Απειράνθου
Mε εισηγητή τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.Π. Α.Ε. κ. Γιώργο Ανωμερίτη, παρουσιάστηκε
Με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου, του Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας κ. Γιάννη Διαμαντίδη, της Γ.Γ. ΥΠΟ.Τ κ. Λίνας Μενδώνη και με εισηγητή τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.Π. Α.Ε. κ. Γιώργο Ανωμερίτη, παρουσιάστηκε στους φορείς του Πειραιά και τα ΜΜΕ η γενική διάταξη (master plan) της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά.
Το master plan θα βρίσκεται αναρτημένο στο www.olp.gr για διαβούλευση μέχρι της 31 Ιανουαρίου 2011.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι βουλευτές Πειραιά κ.κ. Γρ. Νιώτης, Δημ. Καρύδης, Δημ. Λυτζέρης, Γιάννης Τραγάκης, Τάσος Νεράτζης, και Βαϊτσης Αποστολάτος, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, οι Αντιπεριφερειάρχες Πειραιά κ.κ. Σ. Χρήστου και Δ. Κατσικάρης, οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής Πειραιά, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων και επαγγελματικών φορέων της πόλης, ο τ. Νομάρχης κ. Ι. Μίχας, o τ. Δήμαρχος Πειραιά κ. Π. Φασούλας, εκπρόσωποι της Nαυτιλίας κ.ά., οι οποίοι έλαβαν και το λόγο με θετικά σχόλια και κριτικές παρατηρήσεις για το όλο έργο. Το master plan επεξήγησε στους παριστάμενους ο project leader του έργου, αρχιτέκτονας κ. Γιώργος Αραχωβίτης.
Όπως τόνισε και ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης στην εισήγησή του, πέντε είναι οι κύριοι στόχοι του έργου αυτού:
Α. Να αλλάξουμε το αναπτυξιακό πρότυπο του Πειραιά.
Β. Να συζεύξουμε τον Τουρισμό με τον Πολιτισμό, ενισχύοντας την κρουαζιέρα και μετατρέποντας μαζί και με τα λοιπά έργα τον Πειραιά ως μεγάλο κομβικό (hub) λιμάνι κρουαζιέρας στη Μεσόγειο.
Γ. Να διασυνδέσουμε την πόλη με το Λιμάνι, δημιουργώντας χώρους και δράσεις δίπλα στην θάλασσα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής
Δ. Να αξιοποιήσουμε το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα, το οποίο δεκαετίες παραμένει σκυθρωπό και ανεκμετάλλευτο προς όφελος όλων.
Ε. Να αναδείξουμε τον αρχαιολογικό πλούτο του Πειραιά στον πιο αρχαίο χώρο του Λιμανιού, τον χώρο των Ηετωνίων Πυλών.
Οι εισηγήσεις, τα πρακτικά, η έκθεση της γενικής διάταξης και τα σχέδια βρίσκονται αναρτημένα στο www.olp.gr.
Ο εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ. υποχρέωσε σε «άτακτη υποχώρηση» τον Τάκη Ρήγα
Σε «άτακτη υποχώρηση» υποχρεώθηκε ο Τάκης Ρήγας μετά τις αναφορές του στη Βουλή σχετικά με τις επιστροφές ΦΠΑ και τους συμψηφισμούς οφειλών από το Δημόσιο. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτης Ρήγας πρόσελθε περιχαρής στη Βουλή και δήλωσε
ότι το Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί, - και στην Ελλάδα αυτό που ισχύει σε κάθε σοβαρό κράτος - σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, το ζήτημα του συμψηφισμού ΦΠΑ που οφείλει το κράτος με οφειλές των επιχειρήσεων στο κράτος.
Μόλις ενημερώθηκε ο εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ. κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τα όσα είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ενοχλήθηκε και ζήτησε άμεσα από τον ίδιο να ανασκευάσει, τονίζοντας ότι δεν είναι αρμόδιος για το ζήτημα.
Και όπως ήταν φυσικό μετά το... αλαλούμ που υπήρξε υποχρεώθηκε ο κ. Ρήγας να ανακρούσει πρύμναν και να μιλήσει για ατυχή διατύπωση και για ρυθμίσεις που αγνούσε ότι υπάρχουν.
η εκπροσώπηση της παράταξης μας στην Οικονομική Επιτροπή δεν έγινε κατορθωτή, εξ αιτίας “περίεργων” συμμαχιών
Με θέματα την εκλογή Προεδρείου και Οικονομικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στη Σύρο χθες 3/1/2011 η πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.
Κατά την τοποθέτηση του ο Νίκος Συρμαλένιος, τόσο στη διάσκεψη της μειοψηφίας όσο και στην Ολομέλεια, δήλωσε ότι η θέση μας για το Προεδρείο είναι να εκπροσωπηθούν οι παρατάξεις κατά σειρά εκλογικής δύναμης, ενώ υποστήριξε ότι στην Οικονομική Επιτροπή θα πρέπει να εκπροσωπηθούν όχι μόνο δύο παρατάξεις της μειοψηφίας, όπως πρότεινε ο κ. Κόκκινος, αλλά να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή, δηλαδή τρείς παρατάξεις για τις τρεις θέσεις που δικαιούται η μειοψηφία, μιας και το αντικείμενο της Επιτροπής είναι απόλυτα συνυφασμένο με τη διαφάνεια και τη διαχείριση των οικονομικών της Περιφέρειας. Καταδίκασε επίσης για μια ακόμα φορά, τη μείωση της εκπροσώπησης συνολικά της μειοψηφίας, όπως θεσπίζει ο "Καλλικράτης" (3 μέλη της μειοψηφίας στις 9μελείς επιτροπές έναντι 4 και 2 στις 7μελείς έναντι 3, όπως προβλεπόταν πριν στους Δήμους και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση).
Μετά τα παραπάνω και μετά την άρνηση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" να συμμετάσχει στο Προεδρείο, δηλώσαμε τελικά ότι θα διεκδικήσουμε εκπροσώπηση μόνο στην Οικονομική Επιτροπή και όχι στο Προεδρείο, ενώ για τη θέση του γραμματέα ότι θα υποστηρίξουμε το Ν. Χρυσόγελο.
Δυστυχώς η εκπροσώπηση της παράταξης μας στην Οικονομική Επιτροπή δεν έγινε κατορθωτή, εξ αιτίας "περίεργων" συμμαχιών που εκφράστηκαν κατά την ψηφοφορία.
Ι. Βρούτσης: Πάρτε μέτρα προκειμένου να ανακόψετε το κύμα φυγής νέων ανθρώπων από τη χώρα
Ιδιαίτερα οι νέοι μας πληρώνουν βαρύ το τίμημα της πολιτικής του Μνημονίου, της πολιτικής της Ύφεσης, της Ανεργίας και των “Λουκέτων”.
627.301 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ το μήνα Νοέμβριο!
12,4% η Ανεργία της Χώρας το Σεπτέμβριο του 2010!
33,6% η Ανεργία των Νέων!
1 στους 3 νέους μας είναι Άνεργος
Ο πολυτιμότερος και σπανιότερος πόρος της κοινωνίας μας μένει αναξιοποίητος και, τώρα πια, αναγκάζεται να μεταναστεύσει, να ξενιτευτεί.
Τους διώχνει η κυβερνητική πολιτική του Μνημονίου, που εγκλωβίζει την Ελληνική Οικονομία σε μια εφιαλτική παγίδα χαμηλών εισοδημάτων, ελάχιστων ευκαιριών και μηδενικών προσδοκιών.
Μια πολιτική, που δημιουργεί ανοιχτές πληγές στην Ελληνική Κοινωνία.
Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακριβή στοιχεία για το πόσοι άνεργοι και ιδίως νέοι αναγκάζονται να καταφύγουν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας.
Η κυβέρνηση, μετά από σχετική ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή, καλείται να δώσει απαντήσεις και ακριβή στοιχεία για τον αριθμό αυτών που φεύγουν, αλλά και για τα χαρακτηριστικά τους (ηλικία, εκπαίδευση, ειδικότητα).
Ένα μείζον κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα, που αποκτά επικίνδυνες διαστάσεις με τη μορφή χιονοστιβάδας, όπως η μετανάστευση – φυγή νέων ανθρώπων από τη χώρα, απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση.
Επιβάλλεται μια ολοκληρωμένη πολιτική συγκράτησης του κύματος φυγής, μέσα από τη δημιουργία, στη χώρα μας, προϋποθέσεων για δουλειά, καριέρα, προοπτική.
Αυτό, μπορεί να το πετύχουμε μόνο μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο Στήριξης της Νέας Γενιάς, που θα βασίζεται στην :
* Στροφή στην Ανάπτυξη
* Προώθηση της Καινοτομίας
* Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας
* Επένδυση στην Έρευνα και τις Νέες Τεχνολογίες
* Ανάπτυξη εκπαιδευτικών δομών της χώρας μας
Όλα αυτά, όμως, δεν αποτελούν προτεραιότητα του Μνημονίου και η κυβέρνηση αδυνατεί να τα υλοποιήσει.
Μόνο μια άλλη πολιτική μπορεί να τα κάνει πραγματικότητα.
Μια πολιτική που θα εγγυάται την Ανάπτυξη, την Απασχόληση και θα διασφαλίζει την Κοινωνική Συνοχή.
Μια πολιτική Αλληλεγγύης, Προοπτικής και Ευκαιριών για τους νέους της πατρίδας μας».