slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Οι μισθοί δεν πληρώνονται με τροπολογίες


Πριν λίγες μέρες, στο ψηφισθέντα σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έγινε αποδεκτή τροπολογία που χαρακτηρίζει ως μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας την αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης.
Πράγματι, η μη καταβολή του μισθού συνιστά μη εκπλήρωση της βασικής συμβατικής υποχρέωσης του εργοδότη, με αποτελέσματα βαρύτερα από εκείνα της βλαπτικής μεταβολής για την τύχη της συμβάσεως. 
Η μεταξύ τους σχέση είναι η σχέση μείζονος με έλασσον. Στην ουσία πρόκειται περί μιας ακόμη τροπολογίας για τον κατευνασμό της κοινής γνώμης για να αποπροσανατολιστούν οι ψηφοφόροι και να μην ασχοληθούμε για μια ακόμη φορά με την ουσία που είναι το πώς θα καταβάλλονται οι μισθοί, δηλαδή για το πώς αφενός θα οικοδομήσουμε έναν πιο αποδοτικό ιδιωτικό –και δημόσιο- τομέα, και πώς, αφετέρου, θα ενεργοποιήσουμε αποτελεσματικά τις αρμόδιες αρχές (ΣΔΟΕ, Οικονομική Αστυνομία, ΙΚΑ, ΣΕΠΕ κλπ) τόσο σε κατασταλτικό όσο και, κυρίως, σε προληπτικό επίπεδο. Αυτά είναι λύσεις και όχι η ψήφιση νόμων και τροπολογιών για να …μην εφαρμοστούν.