slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κατερίνα Μονογυιού: Η τοποθέτηση μου για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2024



-


Κατερίνα Μονογυιού: Η τοποθέτηση μου για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2024


Χθες υπερψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024. Επί της αρχής, ο προϋπολογισμός για το νέο έτος έλαβε τις 158 θετικές ψήφους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων με πρόσθετα μέτρα στήριξης 2,5 δισ. ευρώ, καθώς και σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επενδυτική βαθμίδα, τόνισε ότι είναι κινητήριος μοχλός ενός υπεύθυνου πατριωτισμού, ο οποίος και θα εκδηλώνεται παντού. Με λίγα λόγια, η επενδυτική βαθμίδα είναι η ευκαιρία να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών στο ΕΣΥ, ενώ τόνισε πως οι μισθοί έχουν ήδη αυξηθεί 10%.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα προχωρήσει η αξιολόγηση στο δημόσιο σχολείο, ενώ θα γίνουν νόμος του κράτους τον Ιανουάριο του 2024 τα μη κρατικά ανώτατα ιδρύματα. Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Πυρήνας της οικονομικής πολιτικής μας συνεχίζει να αποτελεί η σταθερότητα, η δημοσιονομική σοβαρότητα και η κοινωνική ευαισθησία. Η Κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα με έξι προτεραιότητες για το 2024. Ειδικότερα, η στήριξη του εισοδήματος των πολιτών με μόνιμα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ περιλαμβάνει:

• Αύξηση μισθών στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια

• Αύξηση συντάξεων κατά 3%, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά

• Επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

• Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται

• Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη

• Άρση του παγώματος των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα

• Κατάργηση της μείωσης 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται

Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αύξηση των εσόδων χωρίς αύξηση των φόρων, όπως έγινε άλλωστε και το 2023, καθώς και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Επίσης, εστιάζουμε στην αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές και στην υλοποίηση επενδύσεων πόρων ύψους 12 δισ. με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τέλος, αυξάνουμε τις δαπάνες για την παιδεία κατά 255 εκατ. ευρώ και την υγεία με αύξηση της επιχορήγησης για τα νοσοκομεία κατά 20%.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη εφαρμόζει μια πολιτική που παράγει αποτελέσματα για την οικονομία και τους πολίτες και ιδιαίτερα τους πλέον ευάλωτους. Αυτό είναι το μείγμα πολιτικής που θα ακολουθήσουμε, επιταχύνοντας το βηματισμό μας και τις διαρθρωτικές αλλαγές, συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σοβαρότητα που είναι το θεμέλιο κάθε πολιτικής, τις αναπτυξιακές πολιτικές και την πολιτική κοινωνικής συνοχής με αποτελέσματα.





Κατερίνα Μονογυιού

Βουλευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας

Email : katerinamonogiou@gmail.com
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2103709461
Μητροπόλεως 1, Σύνταγμα
http://www.katerinamonogiou.gr





Θηραϊκή Πολιτεία : Ορκωμοσία Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θήρας

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην κατάμεστη αίθουσα του Μπελλωνείου Πολιτιστικού Κέντρου, η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής που θα αναλάβει καθήκοντα για την επόμενη δημοτική περίοδο ήτοι από την  1η  Ιανουαρίου 2024 έως την 31η Δεκεμβρίου 2028. 

     Ο νέος Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην υποχρέωση των Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων να υπηρετήσουν με ευσέβεια τον όρκο που δίνουν έτσι ώστε να διατηρηθεί ο θεμέλιος λίθος που στερεώνει το οικοδόμημα της σχέσης των πολιτών και των αιρετών αρχόντων που δεν είναι άλλος από την εμπιστοσύνη. 

     Παρατίθεται η ομιλία του νέου Δημάρχου Θήρας Νίκου Ζώρζου. 

Αμοργός-Μόνο μία γιατρός για όλο το νησί – Χωρίς παιδίατρο εδώ και ένα χρόνο

«Το νησί μας παραμένει με μία γιατρό» αναφέρει στην εφημερίδα Κυκλαδική η αντιδήμαρχος Πολιτιστικής και Τουριστικής Προβολής Δήμου Αμοργού, Πόπη Δεσποτίδη. Στην Αμοργό υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού που, αν καλύπτονταν, θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τόσο τους κατοίκους όσο και τους τουρίστες του νησιού.
«Εμείς που ζούμε μόνιμα στο νησί, όπως και εγώ σαν μητέρα που επέλεξα να κάνω την οικογένειά μου και να ζήσω στην Αμοργό, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την υγεία. Και το λέμε αυτό γιατί στο Κέντρο Υγείας υπηρετεί μια μόνιμη γιατρός καρδιολόγος και δυο υπαίθριοι, δηλαδή αγροτικοί, την στιγμή που οι οργανικές θέσεις αναφέρουν για τέσσερις, ενώ το οργανόγραμμα του Κ.Υ κάνει λόγο για οχτώ θέσεις», αναφέρει η αντιδήμαρχος Αμοργού.

Ειρήνη Γρατσία (Monumenta): Η αστική μας κληρονομιά τελεί υπό κατεδάφιση

Απόnaxospress
Μιλώντας με την Ειρήνη Γρατσία βλέπει κανείς έναν παθιασμένο άνθρωπο που δεν έχει μόνο ιδέες και αρχές, αλλά έργο με απτά αποτελέσματα. Αφοσιωμένη στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, η Ειρήνη Γρατσία ίδρυσε το 2006 μαζί με άλλους αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες και περιβαλλοντολόγους τη Monumenta, που είναι ήδη γνωστή ως ένας φορέας της κοινωνίας των πολιτών που έχει κερδίσει τον σεβασμό της κοινωνίας και των θεσμικών φορέων. Η Monumenta έχει καταγράψει στην Αθήνα 11.500 κτίρια της περιόδου 1830-1940, συλλέγει αρχεία και προφορικές μαρτυρίες και καλλιεργεί στο πεδίο τη συνείδηση της τοπικής ιστορίας και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Με δράση συχνά ακτιβιστική υπέρ του ιδρυτικού σκοπού της, η Monumenta πασχίζει για τη διάσωση της ταυτότητας του τόπου και για τη διασφάλιση κινήτρων για τους ιδιοκτήτες.: 

Ευχές από τον Γιάννη Βλασερό



Σύνδεσμος Σεριφίων : στις 5 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 19:00 στα γραφεία του Συνδέσμου η κοπή της Αγιοβασιλειόπιτας










Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ του Συνδέσμου Σεριφίων σας προσκαλούν στην κοπή της Αγιοβασιλειόπιτας στις 5 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 19:00 στα γραφεία μας 3ης Σεπτεμβρίου 18, 6ος όροφος, Αθήνα.

Fwd: ΕΥΧΕΣ

Δ. Καπούνης στα Παραπολιτικά: «Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. είναι μία, είναι μοναδική!».



Για την σπουδαία επιτυχία της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου να βρεθεί στην πρώτη δεκάδα της λίστας του Taste Atlas με τα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου μίλησε ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ., Δημήτρης Καπούνης, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Agenda με την Αλεξάνδρα Καϋμένου.

Παράλληλα, ο Δ. Καπούνης ανέδειξε, ξανά, τα προβλήματα που σημειώθηκαν στην παραγωγή του γάλακτος και του κορυφαίου τυριού του νησιού μας. Προανήγγειλε, επίσης, την πραγματοποίηση χριστουγεννιάτικων δρωμένων από την Ε.Α.Σ. τις επόμενες ημέρες!

Η απάντηση Μητσοτάκη στον Ανδρουλάκη και η αναφορά στο «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου και η «ιστορική αλήθεια»


Πυρά κατά του Νίκου Ανδρουλάκη εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού του έτους 2024. «Έχω πει πολλές φορές ότι ο στόχος είναι η συλλογική πρόοδος να μετατρέπεται σε ατομική ευημερία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.