slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο νέος χάρτης με επιδημιολογικά φορτία στην Ελλάδα – Δείτε τις 22 περιοχές που «ακολουθούν»

Newsroom eleftherostypos.gr


Ανανεώθηκε ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη νόσο Covid-19 μετά την ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας της Κοζάνης στο επίπεδο συναγερμού 4.

Ο Χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας (Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 – Επιτήρησης, Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου) και εντάσσει τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.


Σημειώνεται, ότι η Κοζάνη αποτελεί τη μοναδική μέχρι στιγμής Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Γ. Βρούτσης: Υλοποιούμε την δέσμευση της κυβέρνησης και καταβάλλουμε τα αναδρομικά ύψους 1,4 δις ευρώ σε 1,150 εκατ. δικαιούχους μαζί με τις συντάξεις μηνός Νοεμβρίου

 Με πλήρη σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις και στο πλαίσιο  υλοποίησης της κυβερνητικής απόφασης για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών συντάξεων που αντιστοιχούν στις μειώσεις των κύριων συντάξεων για το χρονικό διάστημα από 11.06.2015 έως και 12.05.2016, το Υπουργείο Εργασίας, η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ  σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχωρούν στην καταβολή τους.

Η καταβολή θα γίνει στις ίδιες ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί σε διακριτό κωδικό ώστε ο κάθε συνταξιούχος να έχει λεπτομερή ενημέρωση για το ύψος των αναδρομικών ποσών που δικαιούται. Ειδικότερα, οι συντάξεις και τα αναδρομικά ποσά θα καταβληθούν με βάση τον ΑΜΚΑ στις ακόλουθες ημερομηνίες:

Ερώτηση στη Βουλή από το ΜέΡΑ25 για να μη γκρεμιστεί το σπίτι της μητέρας του Μανώλη Γλέζου στην Μάρπησσας της Πάρου

Προς:  την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Να μην γκρεμιστεί το σπίτι της μητέρας του Μανώλη Γλέζου στην Μάρπησσα της Πάρου»


Ο μεγάλος αγωνιστής μας Μανώλης Γλέζος καταγόταν εκτός από τη Νάξο, όπως είναι ευρέως γνωστό, και από την Πάρο, καθώς η μητέρα του, Ανδρομάχη Ναυπλιώτη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μάρπησσα της Πάρου, σε ένα υστεροαναγεννησιακό αρχοντικό του 1747 στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, στο κέντρο της Μάρπησσας. 

Δωρεά αντιδραστηρίων στο Νοσοκομείο Νάξου απο το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων


Συμβάλλοντας έμπρακτα στη στήριξη του Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προμηθεύτηκε 204 αντιδραστήρια, για τη διενέργεια μοριακών εξετάσεων για COVID-19. Τα αντιδραστήρια, αξίας 30 χιλ. ευρώ, παραδόθηκαν ήδη στο Νοσοκομείο, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του Μοριακού Αναλυτή και η άμεση διάγνωση των εξεταζόμενων, πιθανών ασθενών με Covid-19.

Αντιδράσεις για τη δήλωση Γεραπετρίτη περί «κόκκινης γραμμής στα 6 ν.μ.»- Τι λένε Μαλλιάς, Καραγιάννης

Η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι «η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια», προκάλεσε αντιδράσεις.

Eιδικότερα, ο πρέσβης επιί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς, σχολίασε:

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Κυριαρχία ΝΔ, ιστορικό χαμηλό για τον ΣΥΡΙΖΑ


Η νέα δημοσκόπηση Opinion Poll επιβεβαιώνει την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς καταγράφεται ξανά μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 38% των προτιμήσεων στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 40,3% τον Σεπτέμβριο, διατηρεί ωστόσο το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σημειώνει πτώση 1.4%, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό στις έρευνες από τις περυσινές εκλογές, με 18.1%. Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το 54% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση.

Από τα υπόλοιπα κόμματα όλα εμφανίζουν μικρές αυξήσεις και κυρίως το ΚΙΝΑΛ το οποίο ξεκινώντας από 4.5% τον Μάιο φτάνει τώρα το 6.7%.

Επίσκεψη εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοιν. Μέριμνας Κυκλάδων Κώστα Μπιζά, στη Τήνο

Επίσκεψη εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοιν. Μέριμνας Κυκλάδων, Κώστα Μπιζά, στη Τήνο


Επίσκεψη εργασίας στην Τήνο, στις 12 Οκτωβρίου 2020, πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων Κώστας Μπιζάς όπου μαζί με την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και Έπαρχο Τήνου κα Αναστασία Δεληγιάννη, επισκέφτηκαν :

 

α) την Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων <<Η ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ ΤΗΝΟΥ>> του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου και συζήτησαν με τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Βιδάλη, τον Αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Πολατσίδη, και τον Διευθυντή Γεώργιο Γρηγοράκη

 

β) το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπου πραγματοποιούνται οι διανομές των επισιτιστικών προϊόντων και

 

γ) το Ίδρυμα της Μεγαλόχαρης Τήνου όπου συναντήθηκαν με τον Αρχιερατικό Επίτροπο

 πάτερ Γεώργιο Φανερό.

 

Μετά το πέρας των επαφών του, ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε:

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων από το ΜέΡΑ25 για το κενό της θέσης νεκροτόμου στην Σύρο

Προς:  τον Υπουργό Δικαιοσύνης

τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Δεν υπάρχει νεκροτόμος στη Σύρο»


Ένα μείζον πρόβλημα που παραμένει άλυτο εδώ και δύο χρόνια στις Κυκλάδες είναι η έλλειψη νεκροτόμου στην Σύρο, και γι' αυτό όλα τα περιστατικά να τα στέλνουν στον Πειραιά, όπου, λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας, τηρείται η διαδικασία προτεραιότητας μέσω πρωτοκόλλου, με αποτέλεσμα να υπάρχει αργοπορία..


Όπως είναι γνωστό, ο ρόλος του νεκροτόμου είναι να προετοιμάσει το νεκρό σώμα του θανόντος ώστε ο ιατροδικαστής να το εξετάσει. Στην Σύρο, λοιπόν, υπάρχει ιατροδικαστής (που ουσιαστικά πληρώνεται χωρίς αντικείμενο) ο οποίος φυσικά δεν αναλαμβάνει την εξέταση αφού δεν υπάρχει νεκροτόμος. 


Να σημειωθεί πως ο τελευταίος νεκροτόμος μετατέθηκε πριν δύο χρόνια στην Λάρισα, χωρίς όμως να μεριμνήσει η τότε κυβέρνηση για αναπλήρωση της θέσης. 


Κατόπιν των παραπάνω,


Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί: 

  1. Είναι ενήμεροι για την έλλειψη νεκροτόμου στη Σύρο;

  2. Ποιο το αντικείμενο εργασίας του ιατροδικαστή στη Σύρο, εδώ και δύο χρόνια, αφού δεν υπάρχει νεκροτόμος; 

  3. Ποια η διαδικασία νεκροτομή κάποιου θανόντος στις Κυκλάδες;

  4. Ποιος αναλαμβάνει τα έξοδα μεταφοράς του νεκρού στον Πειραιά και επιστροφής του σε νησί των Κυκλάδων για ταφή;

  5. Για ποιο λόγο δεν έχει διοριστεί νεκροτόμος στις Κυκλάδες δύο χρόνια τώρα;

  6. Πόσοι νεκροτόμοι υπάρχουν στη Λάρισα και τι περιοχές εξυπηρετούν;

  7. Πόσοι νεκροτόμοι υπάρχουν στον Πειραιά και ποιες περιοχές εξυπηρετούν;

  8. Πόση καθυστέρηση υπάρχει στο νεκροτομείο Πειραιά;

  9. Τι άμεσες ενέργειες θα γίνουν ώστε να λυθεί το σημαντικό αυτό πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους των Κυκλάδων;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

 

Φωτεινή Μπακαδήμα


Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδωνΤου Δημήτρη Κατσαγάνη

Νομοσχέδιο για την ενίσχυση των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αλλά με διάφορες  κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων έφερε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Εργασίας.

Αναλυτικά, τα 51 άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν :