slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε την απόφαση ένταξης  αναβάθμισης – επέκτασης Δημοτικού Σχολείου Φρυ Κάσου, στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021 – 2027 του έργου, με χρηματοδότηση 1,79 εκατ. ευρώ

Συνεχίζοντας τις εντάξεις έργων που στόχο έχουν την ενίσχυση των δομών εκπαίδευσης  στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε την απόφαση ένταξης  του έργου «Αναβάθμιση – επέκταση Δημοτικού Σχολείου Φρυ Κάσου» στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021 – 2027 και στην Προτεραιότητα «Ανάπτυξη και βελτίωση κοινωνικών υποδομών», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το έργο, προϋπολογισμού 1.858.000,00 ευρώ και συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 1.794.000,00 ευρώ, αφορά στην προσθήκη αιθουσών στο υφιστάμενο Δημοτικό Σχολείο στο Φρυ της Ηρωικής Νήσου Κάσου, μέσω κατασκευής δύο νέων, ανεξάρτητων κτιρίων και, παράλληλα, η στατική ενίσχυση και η ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιρίου, προκειμένου αυτό να μετατραπεί σε εξατάξιο δημοτικό σχολείο, Η πράξη θα υλοποιηθεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου Κάσου, εμβαδού 1.428,30 μ2, καθώς και σε όμορο οικόπεδο 400 μ2 περίπου, το οποίο πρόκειται να αγοράσει ο Δήμος. Το συνολικό εμβαδό του σχολείου θα είναι περί τα 905 μ2, εκ των οποίων τα 23 5τ.μ. περίπου αφορούν στο υφιστάμενο κτίριο που ενισχύεται στατικά και αναβαθμίζεται ενεργειακά. Μετά τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις στο υφιστάμενο κτίριο και την κατασκευή των δύο νέων κτιρίων (προσθηκών), το σχολείο θα διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες εργαστηρίων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφεία, βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο, κυλικείο, αποθήκες, WC και WC ΑμεΑ. Περαιτέρω, περιλαμβάνεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η κατασκευή υποστέγου γυμναστικής και γηπέδου μπάσκετ - βόλλεϋ. Η δυναμικότητα του σχολείου θα είναι 45 μαθητές. Στην πράξη επίσης περιλαμβάνεται η αγορά του όμορου οικοπέδου, η σύνδεση με δίκτυα ΟΚΩ και η παροχή υπηρεσιών βασικού μελετητή.

Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 01/12/2024 και λήξης η 31/12/2028.

Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος 









Μήνυμα του Φίλιππου Φόρτωμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940


Written on October 26, 2024.

Ήταν ξημερώματα της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου 1940, όταν ο Ελληνικός Λαός επέστρεψε το τελεσίγραφο των Ιταλών και βγήκε στα βουνά της Αλβανίας να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας και τη Δημοκρατία. Με εθνική ομοψυχία και υψηλό πατριωτικό φρόνημα, ένας στρατός «ξυπόλυτος» τα έβαλε με μια στρατιωτική υπερδύναμη κι ένας Λαός στην απόλυτη ανέχεια δεν έσκυψε το κεφάλι, είπε ΟΧΙ στον φασισμό και αγωνίστηκε, στο μέτωπο και σε κάθε γωνιά της χώρας, για το πιο πολύτιμο αγαθό, την ελευθερία, γράφοντας χρυσές σελίδες στην ελληνική αλλά και στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Στη φετινή Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ και της έναρξης της ελληνικής εποποιίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κλίνουμε με σεβασμό το γόνατο στον άγνωστο στρατιώτη και σε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που με απόλυτη αυταπάρνηση μας χάρισαν την ελευθερία μας και μας κληροδότησαν τη Δημοκρατία. Ως ελάχιστος φόρος τιμής στους ήρωές μας, είναι σήμερα χρέος μας, κόντρα στις Σειρήνες των άκρων, να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία μας. Είναι αιώνιο χρέος μας να επαγρυπνούμε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας. Είναι χρέος μας να εμπνεόμαστε από το παράδειγμα των ηρώων μας, που μας άφησαν την απαράγραπτη παρακαταθήκη, ότι μια γροθιά οι Έλληνες γεννούν Γοργοπόταμους.

Χρόνια πολλά σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα όπου Γης!

28η Οκτωβρίου