slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σύλλογος Μνήμης και Δράσης Μανώλης Γλέζος : Πρόσκληση για τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού


 


                                       Αρχείο Μανώλη Γλέζου   

          Πρόσκληση για τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού

 

Είναι γνωστό, ότι τα αρχεία και το αρχειακό υλικό αποτελούν εθνικό πλούτο και μέρος της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΠΟΕΣΕ Ν. Αιγαίου & Κρήτης: «...ΘΕΟΠΙΚΡΟΣ! ΓΙΑΤΙ;»


 

Η

 αλήθεια είναι ότι δε γνωρίζουμε πώς ακριβώς πίνει τον καφέ του ο κ. Πρωθυπουργός. Ξέρουμε πολύ καλά όμως, ότι οι Έλληνες πλέον, πίνουμε τον ακριβότερο καφέ στην Ευρώπη. Όχι αναλογικά, αλλά σε πραγματικά, αληθή και απόλυτα νούμερα. Γιατί; Γιατί σύμφωνα με τις μελέτες(*), περισσότερο από το ένα τρίτο της τιμής του σερβιριζόμενου καφέ στην Ελλάδα σήμερα, είναι φόροι, κρατήσεις και εισφορές.

 

Σ

αν να μην ήταν αρκετός ο Ειδικός Φόρος Καφέ, που έχει και την παγκόσμια πρωτοτυπία να υπόκειται και σε ΦΠΑ, σαν να μην ήταν αρκετή η αφαίμαξη των δήμων, και οι φόροι υπέρ τρίτων, σαν να μην αρκούσε ο πληθωρισμός και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών, η Κυβέρνηση μας «κέρασε» μόλις, και το «κερασάκι» του ΦΠΑ: Από 1η Ιουλίου, κόντρα σε όλα τα υπεσχημένα και τα πιστεύω της, τον αύξησε στο 24%! 

 Ήταν φυσικό επόμενο, η Εστίαση με τόσο συμπιεσμένες κερδοφορίες, να μην είναι σε θέση πια, να τον απορροφήσει.

Η «προηγούμενη» ζωή της Δονούσας ζωντανεύει μέσα από ένα πρότζεκτ

 Ένα πρότζεκτ κρατάει ζωντανές τις μνήμες των κατοίκων του νησιού των Μικρών Κυκλάδων, το οποίο, πριν γίνει δημοφιλής τουριστικός προορισμός, έζησε για δεκαετίες μακριά από την υπόλοιπη χώρα
Το σπίτι της Καλλιόπης και του Ηλία Κωβαίου στον Σταυρό Δονούσας. Το ζευγάρι, που πλέον έχει φύγει από τη ζωή, εικονίζεται στην ασπρόμαυρη φωτογραφία. ( ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΠΥΡΟΥ)
Ξένια Γεωργιάδου

Η «μαύρη τρύπα» της αδιευκρίνιστης ψήφου

Στην κάλπη των ευρωεκλογών επέλεξαν την αποχή, σε ένα ποσοστό, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Τρεις μήνες μετά, στις δημοσκοπήσεις, καταγράφονται στο φάσμα των «μετέωρων» ψηφοφόρων, που επιλέγουν «δεν ξέρω», «δεν απαντώ», «άλλο κόμμα» και «αποχή/λευκό/άκυρο». Είναι η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος, που στη δημοσκόπηση της MRB ανήλθε στο 22%, στη δημοσκόπηση της Opinion κοντά στο 20% και στη δημοσκόπηση της Interview πριν λίγες ημέρες, άγγιξε το 27%.
Οι δημοσκόποι αποδίδουν τις απαντήσεις των πολιτών εν μέρει στο «νεκρό» πολιτικό χρόνο, που διεξάγονται οι δημοσκοπήσεις, πολύ μακριά, δηλαδή, από μια εκλογική αναμέτρηση. Και το ερώτημα για τα κομματικά επιτελεία είναι αν η εξήγηση αυτή είναι επαρκής.
Ο προβληματισμός και για το κυβερνητικό επιτελείο εστιάζεται στο συνδυασμό των τάσεων της κοινής γνώμης, που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις. Οι απώλειες από το εκλογικό ποσοστό του Ιουνίου του 2023 είναι δεδομένες, ωστόσο δεδομένο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων, που απομακρύνονται από τη Νέα Δημοκρατία δεν οδεύει στην αντιπολίτευση... –ενδεχομένως μόνο σε κάποια από τα μικρότερα κόμματα και κυρίως κατευθύνεται στην αντισυστημική ψήφο.

Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου επί της προσβλητικής στάσης του Δημάρχου Κω στο πρόσωπο των εκλεγμένων μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Περιφερειακή Ενότητα Κω

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, το οποίο συνεδρίασε χθες, Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024
με τηλεδιάσκεψη, και σχετικά με την προσβλητική και διχαστική στάση του Δημάρχου Κω στο
πρόσωπο των εκλεγμένων μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Περιφερειακή Ενότητα Κω,
έλαβε κατά πλειοψηφία την παρακάτω απόφαση:
Tο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου καταδικάζει την προσβλητική στάση του Δημάρχου Κω,
Θεοδόση Νικηταρά στο πρόσωπο των εκλεγμένων μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κω.
Ο Δήμαρχος Κω υιοθέτησε διχαστική στάση, στοχοποιώντας τους περιφερειακούς συμβούλους για ένα
ζήτημα, για το οποίο οι τελευταίοι δεν δύνανται εκ της θέσης τους να έχουν ούτε συμμετοχή ούτε
αρμοδιότητα ή κάποιο αποφασιστικό ρόλο.