slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γ. Βρούτσης: Ρυθμίζουμε τις ασφαλιστικές οφειλές 800.349 ελ. επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών σε πέντε δόσεις με πρώτη καταβολή στο τέλος Μαρτίου του 2021 - Κλείνει οριστικά ο κύκλος της σύνδεσης εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών με τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ και η απίστευτη ταλαιπωρία και γραφειοκρατία που προκαλούσε

To Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε σήμερα τροπολογία στο νομοσχέδιο του, που βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, σύμφωνα με την οποία ρυθμίζονται σε 5 μήνες τα χρεωστικά υπόλοιπα ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών τα οποία προέκυψαν από την εκκαθάριση των οφειλών  τους για το έτος 2019. 

Η καταβολή των 5 μηνιαίων δόσεων θα ξεκινήσει από τον

Γ. Βρούτσης: Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ήταν προεκλογική μας δέσμευση, την κάνουμε πράξη

«Είναι ένα νομοσχέδιο που ενώνει», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος, μιλώντας ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, κάλεσε την αντιπολίτευση «να παραμερίσει τις κομματικές σκοπιμότητες και να στηρίξει τις διατάξεις», που έφερε η κυβέρνηση.

Ο Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε εμβληματική τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες από 1.1.2021 και που σωρευτικά θα είναι μείωση 3,9 μετά και τη μείωση που καθιερώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Είπε, επίσης, ότι η μείωση αφορά 265.216 επιχειρήσεις και 1.986.336 εργαζόμενους που θα επηρεαστεί θετικά το εισόδημα τους και τόνισε ότι η διάταξη θα δώσει οξυγόνο στην αγορά εργασίας, θα βελτιώσει το εισόδημα των εργαζομένων και θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Συμμετοχή του Φίλιππου Φόρτωμα στην τηλεδιάσκεψη για το νέο Νομοσχέδιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. που αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση


Ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, στην οποία έλαβε μέρος η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η ενημέρωση για το νέο Νομοσχέδιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης και για θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Ο κ. Φόρτωμας έθεσε προς την Υπουργό ζητήματα που αφορούν τον τομέα Παιδείας των νησιών και την αναγκαστική εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως:

Διαγνωστικά τεστ αντιγόνου προμηθεύεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Απόλυτη προτεραιότητα θα δοθεί στο έλεγχο των κατοίκων των μικρών νησιών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα νησιά, προχωρά στην προμήθεια μεγάλου αριθμού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test).
Πρόκειται για την ίδια κατηγορία τεστ που χρησιμοποιεί και ο ΕΟΔΥ στους διαγνωστικούς ελέγχους, που διενεργεί σε εξωτερικούς χώρους, για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2. Σκοπός της Περιφερειακής Αρχής είναι να ελεγχθούν κατά απόλυτη προτεραιότητα όλοι οι κάτοικοι των μικρών νησιών, των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.
Την προμήθεια καλείται να εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, στη συνεδρίαση της προσεχούς Παρασκευής.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά:

Ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

25/11/2020

Ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

25 Νοέμβρη – Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

«ΜΙΛΑ – ΔΡΑΣΕ»  - ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ

 

Παραμονές της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, συντελείται στη Μάνη, η δέκατη (10) γυναικοκτονία μέσα στο 2020. Μπροστά στο παιδί της. Η  πιο αποτρόπαιη μορφή έμφυλης βίας. Οι τέσσερεις από τις δέκα γυναικοκτονίες, έγιναν σε συνθήκες lockdown. Ενώ καθημερινά σε όλο τον πλανήτη, έχουμε, κατά μέσο όρο, 137 δολοφονίες γυναικών.

Καθώς οι πόρτες των σπιτιών έκλεισαν και άρχισε η απομόνωση λόγω covid-19, τα κρούσματα κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ιδίως της ενδοοικογενειακής βίας, παρουσίασαν ανησυχητική αύξηση. Τα νούμερα είναι μόνο από όσες γυναίκες μίλησαν.

Ποιες παρεμβάσεις προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη στο ασφαλιστικό σύστημα και τι εισηγείται για τα επαγγελματικά ταμεία;

Της Μαίρης Λαμπαδίτη, 

Τάχιστα και με επαρκώς ευρύ πεδίο εφαρμογής πρέπει να προωθηθεί η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης και η μετατροπή της σε νέο σύστημα με αμιγώς κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, επισημαίνει το σχέδιο ανάπτυξης  της επιτροπής Πισσαρίδη προκειμένου να ενισχυθούν οι εγχώριες αποταμιεύσει και επενδύσεις. Συμπληρωματικά προς την παραπάνω αλλαγή, δίνει έμφαση στην ενίσχυση της επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης.

Παράλληλα η επιτροπή ζήτησε να μην υπάρξουν εξαιρέσεις στην έξοδο προς τη σύνταξη με βάση τα γενικά όρια ηλικίας 67 και 62 ενώ προτείνει μείωση του ανώτατου ορίου εισοδήματος (πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών και αντικατάσταση της ποσοστιαίας εισφοράς υγείας των μισθωτών με ένα σταθερό ποσό ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων). 

Αναλυτικά, η επιτροπή επισημαίνει τα εξής:

Μήνυμα της Φιλολόγου και Πρόεδρου της ΔΗΜ.ΤΟ. Ν.Δ. Πάρου Αντιπάρου Ιφιγένειας Χατζηγεωργίου για την Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

 Ο πολιτισμός μας, είναι πολιτισμός ενοχής κι αναπαράγει τη βία, αλλά κυρίως το συναίσθημα της οργής και του θυμού. Τη Βία την αντικρίζεις στα μάτια. Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις γι αυτήν· νιώθεις ενοχές όταν την έχεις γευτεί. Έχει πολλές όψεις η βία· μπορεί να κρύβεται στη σιωπή, στα λόγια, στις χειρονομίες. Η «βία κατά των γυναικών» είναι πολυπρόσωπη· μπορεί να είναι σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική, με απειλές, εξαναγκασμούς, εξευτελισμούς είτε στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή. Αποτελεί την πιο κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν υπάρχει διαχωρισμός πολιτισμού, κοινωνικού, μορφωτικού ή οικονομικού επιπέδου. Αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 16-44 ετών, όχι μόνο στην Αφρική αλλά και στην πολιτισμένη Δύση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στις ίδιες τις γυναίκες, οι οποίες δεν τολμούν να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας που αντιμετωπίζουν. 

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η κακοποιητική συμπεριφορά είναι επιλογή. 

Μήνυμα της Αντιδημάρχου Πάρου Δώρα Σαρρή-Παπακυρίλλου για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών.

Σε μία κίνηση ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, σήμερα 25 Νοεμβρίου, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, λέμε ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών, λέμε ΝΑΙ στην εξάλειψη ενός φαινομένου που μας αφορά όλες και όλους.

Η άσκηση βίας αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, του δικαιώματος στην ελευθερία, στη ζωή, στη σωματική ακεραιότητα, στην ασφάλεια και στην αξιοπρέπεια. Έχει πολλές μορφές, με πιο γνωστές τη σεξουαλική, τη σωματική, τη συναισθηματική, τη λεκτική, την οικονομική και τελευταία, την ηλεκτρονική παρενόχληση από το Διαδίκτυο. 

Κάθε πέντε λεπτά μια γυναίκα απειλείται, ξυλοκοπείται, βιώνει ψυχολογική βία, παρενοχλείται σεξουαλικά ή βιάζεται. Η βία κατά των γυναικών δεν έχει ηλικία, συμβαίνει παντού και συμβαίνει συχνά. Δεν γνωρίζει από σύνορα, χώρες, και πολιτισμούς και δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε  κοινωνικές τάξεις, μορφωτικό ή οικονομικό επίπεδο. 

Για να δούμε τι ΕΣΥ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ας πάμε λίγο στον όχι και τόσο μακρινό Φεβρουάριο του 2018 τότε που η ΠΟΕΔΗΝ φώναζε του Πολάκη να κάνει κάτι διότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται υπο κατάρρευση και χάνονται 5000 ζωές ετησίως λόγω ανεπάρκειας στον αριθμό κλινών ΜΕΘ

 

Στο συμπέρασμα ότι  καταλήγει έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση των δημόσιων Νοσοκομείων εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Στην έρευνα της η ΠΟΕΔΗΝ κρούει των κώδωνα του κινδύνου για σοβαρές ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, χειρουργικά υλικά και φάρμακα, τονίζοντας μάλιστα ότι κατ’ εκτίμηση  χάνονται 5000 ζωές ετησίως λόγω ανεπαρκούς αριθμού κλινών στις εντατικές. Το ίδιο σοβαρές, υπογραμμιζει, η ΠΟΕΔΗΝ είναι και οι ελλείψεις σε χημειοθεραπευτικά φάρμακα  με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται αρκετοί καρκινοπαθείς

Αναλυτικά η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ:

Το τελικό κείμενο της «Επιτροπής Πισσαρίδη»

Το τελικό κείμενο της «Επιτροπής Πισσαρίδη», το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις για να αλλάξει η εικόνα της ελληνικής οικονομίας σε μια 10ετία, έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Το σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, της επιτροπής του νομπελίστα καθηγητή του LSE Χριστόφορου Πισσαρίδη, παρουσιάστηκε χθες σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.  Όπως γράφει η «Κ», η μείωση των συντελεστών φορολογίας μετά τα πρώτα κλιμάκια, αλλά και η ενιαία κλίμακα φορολογίας, ένας πιο αναλογικός δημόσιος πυλώνας ασφάλισης και ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης είναι από τις τολμηρές προτάσεις του, που όμως δεν σταματούν εκεί.

Ερώτηση στη βουλή για την καταστροφή του κεδρόδασους της Νάξου εξαιτίας ενός σπάνιου μύκητα

Προς:  τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας


Θέμα: «Καταστρέφεται το κεδροδάσος της Νάξου εξαιτίας ενός σπάνιου μύκητα»


Όπως αναφέρουν κάτοικοι της Νάξου τα δέντρα στο φημισμένο κεδροδάσος στο Αλυκό που είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πυκνότερα, έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, από τον σπάνιο μύκητα Phomopsis juniperovora, ο οποίος εντοπίζεται κυρίως στον νότιο Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με αποτέλεσμα να ξεραίνονται αφού πρώτα αλλάξουν χρώμα από πράσινο σε κοκκινωπό. 

Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των ΚΕΠ του Δήμου Νάξου και Μ. Κυκλάδων

 

               

Μετά από σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με τη λειτουργία των ΚΕΠ, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες ώρες λειτουργίας τους από την ερχόμενη Δευτέρα, 23/11/2020 και μέχρι νεωτέρας: 

Κατερίνα Μονογυιού: Καταδικάζω οποιαδήποτε συμπεριφοράβίας κατά των γυναικών


Σήμερα 25 Νοεμβρίου 2020, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα για
την Εξάλειψη  της Βίας κατά των Γυναικών, κατά την οποία η
Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη μιας γυναίκας, που υπήρξε
θύμα βίας για τις ιδέες της και την πίστη της στον έναν και
μοναδικό Θεό, της Αγίας Αικατερίνης .
    Κακοποίηση δεν είναι μόνο η σωματική , είναι  η λεκτική, αλλά
και η ψυχολογική. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλεται
πάνω μας με οποιοδήποτε τρόπο. Ως βουλευτής και κυρίως ως
γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της,  καταδικάζω οποιαδήποτε
τέτοιου είδους συμπεριφορά και καλώ όσες γυναίκες βιώνουν

Δήλωση - απάντηση Ανδρ. Ξανθού, στην εξαγγελία Μητσοτάκη για μονιμοποίηση γιατρών στις ΜΕΘ


Άλλη μια εξαγγελία του Πρωθυπουργού χωρίς σοβαρό αντίκρισμα και με αποκλειστικά επικοινωνιακή στόχευση, την ώρα που η υγειονομική κρίση είναι εκτός ελέγχου. 

Οι επικουρικοί γιατροί που έχουν προσληφθεί σε ΜΕΘ στη διάρκεια της πανδημίας, είναι ελάχιστοι. Η προκήρυξη λοιπόν μόνιμων θέσεων δεν μπορεί να αφορά μόνο αυτούς τους γιατρούς, αλλά όλους τους χιλιάδες επικουρικούς γιατρούς κάθε ειδικότητας που χρόνια τώρα στηρίζουν το ΕΣΥ και έχουν προσφέρει  πολύτιμες υπηρεσίες στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. 

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία : εύλογη η κρατική χρηματοδότηση προς την Aegean αρκεί να γίνει με σαφείς όρους και προϋποθέσεις

 Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναγνωρίζει την ανάγκη συνέχισης του πτητικού έργου της Aegean, όπως και τη σημασία της ενίσχυσης της εταιρίας για τη διατήρηση και των θέσεων εργασίας, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ελληνική οικονομία.


Ως εκ τούτου, η απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει με 120 εκατ. ευρώ κρατικής χρηματοδότησης την αεροπορική εταιρεία Aegean είναι εύλογη, αρκεί να γίνει με σαφείς όρους και προϋποθέσεις:

Ερώτηση για την υποστελέχωση και δυσλειτουργία του Π.Π.Ι. Κέας εν μέσω πανδημίας

 Προς:  τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Καταγγελία για πλήρη υποστελέχωση και δυσλειτουργία του Π.Π.Ι. Κέας εν μέσω πανδημίας»


Όπως ενημερωνόμαστε, η έντονη υποστελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου (Π.Π.Ι.) Κέας σε ό, τι αφορά στο ιατρικό προσωπικό δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία του και η Δήμαρχος του νησιού, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου ζητάει λύση από τους αρμοδίους.