slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δ. Καπούνης στον Real FM: «Οι παραγωγοί καταστρέφονται, δεν τον προσέχουν τον πρωτογενή τομέα!».


Μιλώντας στον «αέρα» της εκπομπής του Τέρενς Κουίκ στον Real FM ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, αναφέρθηκε στην επιτυχία της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. να καταταγεί (πολύ) ψηλά στις λίστες του Taste Atlas με τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας του νησιού μας.

«Αυτό το επίτευγμα οφείλεται στη Διοίκηση της Ε.Α.Σ., στους κτηνοτρόφους μας, που ακούν τις συμβουλές του κτηνιάτρου και του ζωοτέχνη (ενώ οι ζωοτροφές είναι ελεγμένες και η ποιότητα του γάλακτος καλή) και στους τυροκόμους μας, οι οποίοι εδώ και 50 χρόνια φτιάχνουν την Γραβιέρα Νάξου. Είναι ένα προϊόν Π.Ο.Π. και για την παραγωγή ενός κιλού τυριού απαιτούνται 11.200 γραμμάρια γάλα, οπότε καταλαβαίνει κανείς από αυτό την διατροφική αξία που έχει για το παιδί και όχι μόνο. Το κόστος παραγωγής, βέβαια, είναι υψηλό, αλλά είμαστε συνεταιρισμός, δεν έχουμε κέρδος, όλο το κέρδος πηγαίνει στους παραγωγούς, στους κτηνοτρόφους, στα μέλη των συνεταιρισμών (γι' αυτό και υφίσταται η κτηνοτροφία στο νησί, διαφορετικά θα είχε σταματήσει με τα προβλήματα που υπάρχουν)», είπε, στην αρχή, ο Δ. Καπούνης.

Έπειτα, ξεκίνησε να απαριθμεί τα πολλά και σοβαρά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρωτογενής τομέας της Νάξου: «Έχουμε μεγάλα κόστη. Όταν ο κτηνοτρόφος πληρώνεται από εμάς 60 λεπτά/κιλό το γάλα, η πρώτη ύλη για την Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. κοστίζει περίπου 7 ευρώ. Από εμάς, το προϊόν φθάνει στην Αθήνα γύρω στα 11,5-12 ευρώ, γιατί προστίθενται τα μεταφορικά (50 λεπτά) και η διανομή (άλλα 50 λεπτά). Ταυτόχρονα, οι ζωοτροφές είναι στα ύψη. Αναφέρω ένα απλό παράδειγμα: ένας κτηνοτρόφος που αγοράζει τριφύλλια από τη Θήβα, για να τα πάει Καλάβρυτα θα πληρώσει 2.000 ευρώ το φορτίο και 300 τα μεταφορικά – το ίδιο φορτίο, για να έλθει στη Νάξο, θα κοστίσει στον κτηνοτρόφο 3.780 ευρώ, γιατί είναι στη μέση τα μεταφορικά. Ζητούμε εδώ και δύο χρόνια να εφαρμοστεί και στις ζωοτροφές το μεταφορικό ισοδύναμο που είναι πάρα πολύ καλό για τη νησιωτικότητα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει, με αποτέλεσμα να είναι πάρα πολύ αυξημένα τα κόστη και ο κτηνοτρόφος να φεύγει, έτσι, σιγά σιγά από το επάγγελμα (και θα συνεχίσουν να φεύγουν παραγωγοί γιατί υπάρχει η ακρίβεια)».

Και συνέχισε ο Δ. Καπούνης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του φράγματος του Τσικαλαριού: «Το μεταφορικό ισοδύναμο εφαρμόζεται για τα προϊόντα ανταγωνισμού, όχι όμως για τις ζωοτροφές που έρχονται από όλη την Ελλάδα στη Νάξο. Επίσης, υπάρχει και πρόβλημα ζωοτροφών τώρα στη Νάξο, λόγω της μεγάλης ανομβρίας. Υπάρχουν δύο φράγματα, αλλά από το 2010 έχει δημοπρατηθεί ένα ακόμη φράγμα που, αν λειτουργήσει, θα αποθηκεύει περίπου 3 εκατ. κ.μ. νερό και δεν θα υπάρχει πρόβλημα στο νησί για 5 χρόνια ακόμα και αν δεν βρέξει. Το φράγμα αυτό έχει εγκαινιαστεί πέντε φορές. Το 2017 ξεκίνησαν κάποια έργα αλλά μετά από λίγο σταμάτησαν. Προσπαθούμε 4-5 χρόνια τώρα αλλά δεν συνεχίζεται αυτό το, κόστους 37,5 εκατ. ευρώ, έργο. Το επισκέφθηκαν πριν έναν χρόνο οι τοπικοί βουλευτές και ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς, ο οποίος δεσμεύθηκε πως θα ξεκινήσει το έργο, αλλά δεν έχει ξεκινήσει. Δεν υπάρχει νερό στο νησί, τα πηγάδια είναι υφάλμυρα, η παραγωγή πατάτας έχει μειωθεί δραματικά, δεν υπάρχουν ζωοτροφές. Αυτό το έργο αιωρείται 14 χρόνια. Καταστρέφονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Νάξου».

Εξηγώντας, κατόπιν, την μείωση της παραγωγής της Πατάτας Νάξου, ο Δ. Καπούνης ξεκαθάρισε: «Η Πατάτα Νάξου είναι ένα προϊόν Π.Γ.Ε. Αυτό το διάστημα, θα μπορούσαν οι παραγωγοί να βγάλουν πάνω από 2.000 τόνους, όμως βγάζουν περίπου 500 (σ.σ. λόγω της κακής ποιότητας του νερού που χρησιμοποιούν). Τα κόστη τους είναι ανεβασμένα και δεν υπάρχει και ζωή – για ποιον λόγο ένας άνθρωπος να στραφεί στην αγροτιά ή στην κτηνοτροφία;».

Τέλος, ο Δ. Καπούνης ανέφερε: «Η νησιωτικότητα είναι μόνο στα χαρτιά. Δεν εφαρμόζεται. Επιπλέον, στη Νάξο το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί κατά πολύ, κάτι που φαίνεται από τις ποσότητες γάλακτος που παραλαμβάνουμε: το 2021 ήταν 40 τόνοι, το 2022 ήταν 32 και τώρα είναι 25. Έχουν κλείσει γύρω στους 20 στάβλους και αυτός ο αριθμός ανεβαίνει… Το 60% της οικονομίας της Νάξου στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα. Δεν το έχουν πάρει είδηση, όμως και δεν τον προσέχουν τον πρωτογενή τομέα γενικά στην Ελλάδα, όχι μόνο εδώ…».

Ακούστε τις δηλώσεις του Δ. Καπούνη στον Real FM:

Τα όρια στην τουριστική ανάπτυξη και στη δόμηση στο νέο ειδικό χωροταξικό




Τέσσερις βασικές αλλαγές για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα προτείνονται στο νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό.
Πρώτη, η ενίσχυση των μεγάλων οργανωμένων (πολεοδομικά) τουριστικών εγκαταστάσεων, που θα επιτρέπονται σχεδόν παντού. Δεύτερη, ο συνυπολογισμός του Airbnb στις ρυθμιζόμενες τουριστικές δραστηριότητες και μάλιστα με συγκεκριμένους χρονικούς και ποσοτικούς περιορισμούς στις πιο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές. Τρίτον, η δημιουργία οργανωμένων τουριστικών μονάδων σε ακατοίκητα νησιά. Και τέταρτον, η απαγόρευση δόμησης κοντά στις ακτές και ειδικά σε όσες είναι ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το τελικό κείμενο του νέου ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό βρίσκεται πλέον στα χέρια του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πρόκειται για την πρόταση που κατάρτισε ομάδα μελετητών για λογαριασμό του υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα τεθεί το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, μετά τις αλλαγές που θα αποφασίσει να κάνει η πολιτική του ηγεσία.

Πέθανε ο αστυνομικός που χτυπήθηκε από φωτοβολίδα στα επεισόδια στου Ρέντη

Ο 31χρονος αστυνομικός νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση

Την τελευταία του πνοή άφησε ο αστυνομικός που τραυματίστηκε βαρύτατα από ναυτική φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στις 7 Δεκεμβρίου, έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη.
Πρόκειται για τον Γιώργο Λυγγερίδη, ο οποίος υπηρετούσε στα ΜΑΤ και είχε καταγωγή από Σέρρες και Θεσσαλονίκη. Ο άτυχος αστυνομικός δεν ήταν παντρεμένος αλλά είχε σύντροφο.

Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο πολιτικός του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) πέθανε το βράδυ της Τρίτης. Ο Σόιμπλε «έφυγε» ειρηνικά, έμαθε η Bild από οικογενειακές πηγές.
Ο πολιτικός του CDU, ο οποίος ήταν μέλος της γερμανικής Βουλής για περισσότερα από 50 χρόνια, αφήνει πίσω του τέσσερα παιδιά και τέσσερα εγγόνια.
O Σόιμπλε, ο οποίος βοήθησε στη διαπραγμάτευση της επανένωσης της Γερμανίας το 1990 αλλά και ως υπουργός Οικονομικών ήταν κεντρική φιγούρα στην προσπάθεια να βγει η Ευρώπη από την κρίση χρέους περισσότερο από δύο δεκαετίες αργότερα, γράφει το Associated Press.

Οικονομική ενίσχυση απο την Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.), στο Ίδρυμα Στήριξης Κέντρου Υγείας – Νοσοκομείου Νάξου στη μνήμη του πρώην Προέδρου της Μανώλη Δ. Μανωλά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Το Ίδρυμα Στήριξης Κέντρου Υγείας – Νοσοκομείου Νάξου,
σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινωσεων του, θερμότατα
ευχαριστεί, για την οικονομική ενίσχυση του σκοπού του, την
Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.), στη μνήμη του
πρώην Προέδρου της Μανώλη Δ. Μανωλά.
Χρόνια Πολλά και Δημιουργικά!

«Νευρική κρίση» στην Κεντροαριστερή «γειτονιά» για τα ιδιωτικά ΑΕΙ – Ρόλος πρωταγωνιστή για το ΚΚ

Αντώνης Γκιόκας
Αμηχανία στην ευρύτερη Κεντροαριστερά προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2024 το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για διαφορετικούς λόγους, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.
Αντίθετα, φαίνεται ότι το ΚΚΕ θα αποκτήσει ρόλο πρωταγωνιστή σε αυτή τη σύγκρουση με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ και η Νέα Αριστερά ευελπιστεί να αυξήσει το κύρος της στον προοδευτικό κόσμο και τη νεολαία.