slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μεταφορικό Ισοδύναμο – Κουτουλάκης:” Οι Νησιώτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, θα πάρουν τα χρήματά τους” (video)

Απόnaxospress
Καθησυχαστικός σε ότι αφορά τις πληρωμές μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου ήταν ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Μάνος Κουτουλάκης.

Από τη Χίο όπου παραβρέθηκε την Παρασκευή στην έναρξη του Επιστημονικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ενωσης Γενικών Γραμματέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» (το οποίο διοργανώνεται 3-5 Νοεμβρίου στη Χίο από την «Τριήρης Αναπτυξιακή ΑΕ ΑΟΤΑ» και το «Forum Training & Consulting») μίλησε και για τον μελλοντικό σχεδιασμό του υπουργείου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που εξετάζεται να είναι προσαρμοσμένο ανά ομάδα νησιών.

Αποκαλύψεις Σκρεκα στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πίκουλα ότι η κυβέρνηση ελέγχει 7 πολυεθνικές

Από την αρχή του 2023 μέχρι και σήμερα έχουν επιβληθεί από τη ΔΙΜΕΑ πρόστιμα που αγγίζουν τα 8 εκατ. Μόλις πριν από λίγα 24ωρα επιβάλαμε πρόστιμα ύψους 2 εκατ. σε δύο μεγάλες πολυεθνικές που παραβίαζαν το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Όπως έχω πει ξανά, η ελληνική αγορά δεν είναι «μπάτε, σκύλοι, αλέστε» και θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι Υπουργός Ανάπτυξης «Στο στόχαστρο 7 πολυεθνικές - Οι έλεγχοι αποδίδουν, τα πρόστιμα πληρώνονται»
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλάει στην «Political» λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επιβολή προστίμων σε δύο μεγάλες πολυεθνικές και προαναγγέλλει ότι στο στόχαστρο των ελέγχων του υπουργείου είναι συνολικά επτά πολυεθνικές.
Τονίζει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και ότι τα πρόστιμα ύψους 8 εκατ. ευρώ από τις αρχές 2023 πληρώνονται κανονικά. Συγχρόνως αποκαλύπτει ότι η ΔΙΜΕΑ, το ελεγκτικό όργανο του υπουργείου, θα προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις για να ανταποκριθεί στους αυξημένους ελέγχους. Συνολικά, αναφέρει τους τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, ενώ, τέλος, επισημαίνει πώς εξελίσσεται το μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμής 5% σε 500 κωδικούς προϊόντων. 

Βαλέρης σε ΕΡΤ: «Δεν υπάρχει λάδι! Αν φέτος είναι πάλι κακή χρονιά θα χειροτερέψει η κατάσταση!».

ΕΑΣ Νάξου
Για τα φημολογούμενα φαινόμενα κλοπής λαδιού και ελιών στη Νάξο αλλά και για την τιμή του ναξιώτικου ελαιόλαδου μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και ελαιοπαραγωγός, Ιάκωβος Βαλέρης, στην εκπομπή «Δύο στις Δέκα» της ΕΡΤ.
«Εγώ, προσωπικά, δεν έχω τέτοια εμπειρία. Στο νησί, όμως, ακούγεται ότι κλέβουν λάδι και ελιές. Έχω φέρει έναν εργάτη γης και τον έχω να κοιμάται στο κτήμα μου, γιατί, όσο να 'ναι, αρχίζεις και φοβάσαι. Ακούω, επίσης, ότι άλλοι παραγωγοί έχουν… σεκιούριτι!», είπε, χαρακτηριστικά, ο Ι. Βαλέρης.
Κατόπιν, εξήγησε ότι «η χρονιά φέτος δεν είναι καθόλου καλή. Εγώ έχω τρεις ελαιώνες, γύρω στα 300 ελαιόδεντρα και θα μαζέψω μόνο από 50 δέντρα. Πέρυσι είχα παραγωγή πάνω από 3 τόνους, φέτος θα είναι ζήτημα εάν φθάσω τα 1000 κιλά. Πιστεύω ότι φταίει για την μειωμένη παραγωγή και η κλιματική κρίση και η ανομβρία και οι καύσωνες που είχαμε τον Μάιο, όταν ήταν στην ανθοφορία τα δέντρα και τους έκαναν ζημιά. Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες, αλλά δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο».
Ερωτηθείς, έπειτα, για την τιμή του ελαιόλαδου, ο Ι. Βαλέρης επεσήμανε: «Θα μιλήσω μόνο για τη Νάξο. Άκουσα, προχθές, ελαιοπαραγωγό να διαθέτει 175 ευρώ τον τενεκέ (17 λίτρα). Στα δέκα ευρώ, δηλαδή, είναι το λάδι στο λιοτρίβι κι έχω ακούσει και για 12 ευρώ. Εάν φύγει στα 10 ευρώ από το λιοτρίβι, εξαρτάται τι θα συναντήσει στην πορεία αλλά, στο ράφι, θα είναι πάνω από 15 ευρώ. Δεν υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχει λάδι. Μάλιστα, εάν και η φετινή χρονιά είναι το ίδιο κακή με την περυσινή (με ανομβρία, πλημμύρες, πυρκαγιές, κλπ) και δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή, θεωρώ πως η κατάσταση θα χειροτερέψει».
Δείτε το απόσπασμα: