slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Θετικά τα μηνύματα από την έκθεση Τουρισμού στο Μιλάνο!!!

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την συμμετοχή της Νάξου και των μικρών Κυκλάδων στην διεθνή έκθεση Τουρισμού στο Μιλάνο της Ιταλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από Επαγγελματίες που έρχονται κάθε χρόνο αλλά και από ανθρώπους του ΕΟΤ φέτος η προσέλευση ήταν αισθητά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.
Το περίπτερο του διευρυμένου Δήμου Νάξου τράβηξε το ενδιαφέρον των επισκεπτών με αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργείται συνωστισμός μπροστά από τα κισσέ.
Όσο για το έντυπο υλικό που μοίραζαν οι εκπρόσωποί μας, Μανώλης Λατίνας, Δέσποινα Μουστάκα και Luca Lattanzio, έγινε ανάρπαστο.


genikos grammateas eot sto milanou.JPG
IMG_2501.JPG
IMG_2526.JPG
IMG_2529.JPG
IMG_2531.JPG
IMG_2532.JPGjh
IMG_2537.JPG
proistemenos tou eot sto milano(ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΙΜΠΑΣΗΣ).JPGproistemenos tou eot sto milano(ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΙΜΠΑΣΗΣ).


Η Αερολέσχη Νάξου σας καλεί σε Αποκριάτικο πάρτυ!

Είστε όλοι καλεσμένοι στο αποκριάτικο πάρτυ που διοργανώνει η Αερολέσχη Νάξου.
Η είσοδος θα έιναι ελεύθερη και η μουσική αυστηρώς 80's και Latin έτσι για να θυμηθούμε τα παλιά.
Το BAR Escoba θα διακοσμηθεί ειδικά από μέλη της λέσχης και θα είναι η έκπληξη της βραδιάς.

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!!

Mε τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης Νάξου.

Πραγματοποιήθηκε σημειώνοντας τεράστια επιτυχία σήμερα το πρωί η Διαδήλωση του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία». Οι καταστηματάρχες σε ποσοστό 100% έκλεισαν τα καταστήματά τους για ένα 24ωρο για να βροντοφωνάξουν ότι δεν αντέχουν άλλο τα τεράστια βάρη που επιβάλλονται στον μικρό και μικρομεσαίο επαγγελματία.
Μετά από την συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία της Χώρας Νάξου, και την ομιλία κατευθύνθηκαν προς το Δημαρχείο όπου προχώρησαν σε ειρηνική συμβολική κατάληψη.
Έπειτα από την επίδοση του σχετικού ψηφίσματος στον Δήμαρχο και την απαίτηση από τους επαγγελματίες για την δέσμευσή του, κατέλαβαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο συνεδρίαζε εκείνη την ώρα με τους αντιπροσώπους του Δήμου και κατέθεσαν τα αιτήματά τους.
Στην συνέχεια αποχώρησαν δεσμευόμενοι για....
συσπείρωση και ενότητα γύρω από το Σωματείο και την Ομοσπονδία.

Ο πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Ιωάννης Ευαγ. Παπαδόπουλος Ευάγγελος Αθαν. Καραμανής


To Ψήφισμα που επιδόθηκε στον Δήμαρχο:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Εμείς οι επιχειρηματίες καταστημάτων καφέ, καφέ-μπαρ, μπαρ, Ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων κλπ κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα (21.02.2011) από όλες τις περιοχές του διευρυμένου Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας «Φιλοξενία» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) σε διαδήλωση, στην Κεντρική Πλατεία της Χώρας Νάξου, προκειμένου να δηλώσουμε την αντίδρασή μας σε συγκεκριμένα προβλήματα του κλάδου μας . Στην Διαδήλωση παρευρέθηκαν εκατοντάδες επαγγελματίες απ’ όλο τον διευρυμένο Δήμο, οι οποίοι έκλεισαν και τα καταστήματά τους (24ωρο), μαζί τους εργαζόμενοι, πελάτες αλλά και απλοί πολίτες επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

* Αντιδρούμε στις συνεχείς αυξήσεις ΦΠΑ και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στην περιοχή μας. Απαιτούμε μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο μας (όπως έγινε σε άλλον συναφή τουριστικό κλάδο) ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των εποχιακών και άλλων επιχειρήσεων.
* Αντιδρούμε στις υψηλές απαιτήσεις του ασφαλιστικού μας φορέα. Ζητάμε ουσιαστική ρύθμιση των υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ρυθμίσεων που να δύναται να καλύψει ο επαγγελματίας όχι ρυθμίσεις για την δημιουργία εντυπώσεων. Ζητάμε συνυπολογισμό της εποχικότητας στις εισφορές να μην πληρώνουν τα ίδια οι επιχειρήσεις που λειτουργούν 5 μήνες μ’ αυτές που λειτουργούν 12.
* Αντιδρούμε στην διατήρηση Δημοτικού Φόρου 5% στα μπαρ και στα κέντρα Διασκέδασης και Ζητάμε την κατάργησή του ολοσχερώς από όλους τους κλάδους Εστίασης αφού εξ’ ορισμού είναι και παράνομος.
* Αντιδρούμε στις δυσβάσταχτες μισθώσεις επαγγελματικών χώρων και ζητάμε πάγωμα των αυξήσεων , και των εξώσεων. Ζητάμε επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων όπως κάνει το Δημόσιο στα ακίνητα που νοικιάζει εκείνο, προχωρώντας σε μειώσεις μέχρι και 30%.
* Αντιδρούμε στις απαιτήσεις των εταιρειών Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων. Ζητάμε σαφή κριτήρια για τον καθορισμό του ύψους των οφειλομένων δικαιωμάτων.
* Αντιδρούμε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ακτοπλοΐα. Ζητάμε εφαρμογή του «Μεταφορικού Ισοδυνάμου» και «κατάργηση των εισφορών προς τρίτους» που επιβαρύνουν το εισιτήριο σε ποσοστό 35%.

* Αντιδρούμε στην εφαρμογή αυτού του Αντικαπνιστικού νόμου που προέκυψε χωρίς διαβούλευση και επιβάλλεται φασιστικά. Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι:
* Στη Χώρα μας το ποσοστό των καπνιστών είναι υψηλό, κατά πολύ υψηλότερο αυτού των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι δε πελάτες των καταστημάτων μας είναι σε συντριπτικό ποσοστό καπνιστές. Η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι εκ μέρους της Κυβέρνησης υποκριτική και ανελεύθερη διότι:
* αν υποθέσουμε, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η προστασία του πληθυσμού από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, τότε θα έπρεπε η κυβέρνηση και η εξ ίσου υποκριτική ΕΕ, να απαγορεύσει την καλλιέργεια, την μεταποίηση και την εμπορία των προϊόντων καπνού, και όχι απλά να ποινικοποιήσει το κάπνισμα στα καταστήματά μας
* η κυβέρνηση, ως Μεγάλος Αδελφός, λαμβάνει μέτρα για την υγεία μας, μετατρέποντας τους πολίτες σε άβουλα όντα και παραβιάζοντας στοιχειώδεις ελευθερίες τους. Και οι καπνιστές, όπως και οι μη καπνιστές, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα αναζητήσουν την έξοδο, τη χαλάρωση, τη διασκέδαση, σε χώρους καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων.

Τα καταστήματά μας βιώνουν ήδη τις καταστροφικές συνέπειες της απαγόρευσης, καθώς οι πελάτες τους (καπνιστές στο μεγαλύτερο μέρος τους), έχουν πλέον ως αντικίνητρο την απαγόρευση του καπνίσματος. Μη μπορώντας να βγουν για καφέ ή για ποτό, που κατά παράδοση συνοδεύεται από ένα τσιγάρο, μένουν σπίτι τους ή συχνάζουν σε όσα καταστήματα διαθέτουν μεγάλους υπαίθριους χώρους. ΄Ετσι, εκτός από την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης, είμαστε αντιμέτωποι με τον αθέμιτο ανταγωνισμό των καταστημάτων αυτών, αφού δεν έχουν όλα τα καταστήματα τη δυνατότητα να διαθέτουν υπαίθριους χώρους.

Μ’ άλλα λόγια, με την απαγόρευση αυτή η κυβέρνηση:
* πλήττει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεων σε όλη τη Χώρα, σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης.
* συμβάλλει στην περαιτέρω καθίζηση της Αγοράς, στο κλείσιμο καταστημάτων και στην κατάργηση θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα στη μείωση των εσόδων του Δημοσίου από φόρους.
* επιδεινώνει την ψυχολογία του πληθυσμού, κόβοντάς του, είτε το θέλει είτε όχι, μια συνήθεια, που «λειτουργεί» ως παρηγοριά και ανάσα στα δύσκολα.
* δεν διδάσκεται από τις ακραίες συνέπειες, που παρατηρήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και που ήδη τους υπαγορεύουν την επάνοδο σε καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας καπνίσματος (π.χ. Ολλανδία, Αυστρία )
Αποφασίζουμε να επιμείνουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε ένα σύστημα ελεύθερης επιλογής και για τον επιχειρηματία και για τον πελάτη : στον ελεύθερο εκ μέρους του επιχειρηματία χαρακτηρισμό του καταστήματός του σε «καπνιζόντων» και «μη καπνιζόντων», με τρόπο εμφανή, και με βάση αυστηρών προδιαγραφών ώστε ο πελάτης να μπορεί να κάνει την επιλογή του και να το προτιμήσει ή όχι. Να δοθούν κίνητρα από την Πολιτεία για την δημιουργία καταστημάτων μη καπνιζόντων.
Τέλος Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο την μέριμνα για όλες τις περιοχές του Δήμου. Απαιτούμε Διαβούλευση και συμμετοχή των Επαγγελματιών μαζί με τους απλούς Πολίτες στις αποφάσεις. Απαιτούμε την ουσιαστική βοήθεια του Δήμου στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος σε μια προσπάθεια προστασίας και ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα.
ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Το παρόν ψήφισμα να επιδοθεί στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στους αρμόδιους Υπουργούς, στους τοπικούς Βουλευτές και στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.
Το Προεδρείο του Σωματείου
Της Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων « Φιλοξενία »
Υιοθετούμε ανεπιφύλακτα το περιεχόμενο του ψηφίσματος της 21.02.2011 των επιχειρηματιών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και το συνυπογράφουμε, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα τους.
Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση
AΠΟ NAXOS FAN

Η τελευταία ευκαιρία του Γ. Παπανδρέου


Είναι η τελευταία ευκαιρία του πρωθυπουργού το ταξίδι του στο Βερολίνο και το ραντεβού με την Α. Μέρκελ. Είτε θα αποφασίσει να διαπραγματευτεί μια ευνοϊκότερη για τη χώρα λύση σχετικά με το χρέος ή καλύτερα να μείνει στη Γερμανία… γκασταρμπάιτερ. Αν επιστρέψει στην Ελλάδα με κομμένα φτερά και με δικαιολογίες τύπου «μας άκουσαν, έχουμε δυνατή φωνή, είμαστε πλέον αξιόπιστοι συνομιλητές αλλά…

» καλύτερα να μην το κάνει. Έτσι κι αλλιώς πάλι στη Γερμανία θα τον βρούμε όλοι μας αφού θα γίνουμε μετανάστες για ένα κομμάτι ψωμί.

Οι πληροφορίες που έρχονται πάντως από την κυβέρνηση δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Ο Γ. Παπανδρέου θα πάει να συναντήσει μια Καγκελάριο η οποία έχει βγει από την πρώτη στη σειρά δεινή ήττα με απώλεια 50% των δυνάμεών της στο Αμβούργο. Επομένως, οι Γερμανοί της την έχουν στημένη στη γωνία και κάθε απόκλιση από αυτά που πιστεύουν αυτοί για την Ελλάδα θα σημάνει νέο πατατράκ σε επόμενες εκλογές για τη Μέρκελ.

Επομένως, η Καγκελάριος θα κρατήσει την ίδια σκληρή στάση όλων αυτών των μηνών. Ο πρωθυπουργός πάει για να ζητήσει να αποσυνδεθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Ζητά ουσιαστικά να πληρώσουμε με μικρότερο επιτόκιο τα δάνειά μας για περισσότερο χρόνο χωρίς να τεθεί ως συνδεδεμένη υποχρέωση να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό ταμείο και να δώσεις στην Ελλάδα χρήμα για να επαναγοράσει ομόλογα με «κούρεμα». Θέλει δηλαδή να είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες.

Τα αιτήματα της χώρας είναι να μειωθεί το επιτόκιο 5% που θεωρείται μεγάλο. Αλλά τότε γιατί υπέγραφαν το Μάιο μια τέτοια λεόντειο συμφωνία;

Θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Αλλά γιατί δεν το έκανε τότε που έπρεπε και κόπτεται σήμερα;

Θα ζητήσει τέλος αναχρηματοδότηση παλαιών και νέων δανείων βάζοντας στο τραπέζι ως υποθήκη τις αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιήσεις της κρατικής περιουσίας.

Κι αφού τα πει όλα αυτά στη Μέρκελ με το γνωστό απαράμιλλα σκληρό ύφος του η κ. Καγκελάριος θα του πει «nein» και θα τον στείλει σπίτι του.

Η Μέρκελ συζητά μόνο για νέο Μνημόνιο με σκληρά μέτρα λιτότητας αν θέλουμε να δούμε το χρώμα του χρήματος. Ζητά «αίμα» στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με περικοπές μισθών και συντάξεων. Ζητά ξεπούλημα κρατικής περιουσίας και να μπουν στο παιχνίδι όσο το δυνατόν περισσότεροι επιχειρηματίες για να βγάλουν το κατιτίς τους από το πωλητήριο που θα βάλει η Ελλάδα.

Το κακό είναι, επίσης, ότι μαζί με τη Γερμανία, αντίσταση στην ελληνική ικεσία προβάλλουν κι άλλες χώρες που θα κληθούν να πληρώσουν στο ταμείο σταθερότητας. Γι’ αυτό και απαιτούνται ιδιαίτερα προσεκτικοί ελιγμοί από Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. Αλλιώς, ίσως είναι το κύκνειο άσμα τους.

Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών η χώρα θα πρέπει σε 5 χρόνια να εξοφλήσει χρέος 150 δις ευρώ, δηλαδή κάθε χρόνο να βρίσκει 30 δις. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να έχει τεράστιο πλεόνασμα, πράγμα πολύ δυσκολο.

Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο τέλος του 2010 έφτασε στα 340,27 δισ. ευρώ, ενώ από το Δεκέμβριο του 2009 έχει αυξηθεί συνολικά κατά 28,3%. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2010 είχε διαμορφωθεί στα 336,80 δισ. ευρώ. Μήνα το μήνα δηλαδή παίρνει την ανηφόρα. Δεν το ήξεραν στο ΠΑΣΟΚ όταν υπέγραφαν το Μνημόνιο;

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου ανήλθαν στα 7,18 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010, ενώ στα τέλη του Σεπτεμβρίου είχαν διαμορφωθεί στα 11,1 δισ. ευρώ, δηλαδή αδειάζει και το ταμείο για τις δύσκολες ώρες.


Πρόσκληση Δημοτικού Συμβουλίου 25/02/2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΕ  ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Προς τον κ. Δήμαρχο και τους  κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

Παρακαλούμε  να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημοτικό Κατάστημα  στις 25  Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Παρασκευή και ώρα: 19.30  με τα παρακάτω θέματα  ημερήσιας διάταξης:

1.      Συζήτηση επί του θέματος συγχωνεύσεις, ιδρύσεις σχολικών μονάδων πρωτ/θμιας και δευτ/θμιας εκπαίδευσης και έκδοση απόφασης.
2.      Σύσταση, διορισμός μελών και συγκρότηση Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.
3.      Σύσταση, διορισμός μελών και συγκρότηση Επιτροπής Συγκοινωνιών - Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.
4.      Καθορισμός των αυτοτελών οικισμών της εδαφικής περιοχής του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, σε επίπεδο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας για την διενέργεια γενικών απογραφών κτιρίων - πληθυσμού - κατοικιών, έτους 2011.
5.      Συζήτηση και λήψη απόφασης επί του θέματος  εφαρμογής του άρθρου 207 του Ν. 3852/2010 (εκλογή προέδρου άσκηση καθηκόντων προέδρου στις  Νησιωτικές Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων).
6.      Ορισμός ζωνών παραλίας για θαλάσσια σπορ.
7.      Συγκρότηση επιτροπής άρθρου 41 Ν. 1249/82 ( προσδιορισμός φορολογητέας αξίας ακινήτων) .
8.      Καθορισμός εκπροσώπησης για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου με την τράπεζα MARFIN EGNATIA BANK.
9.      Έγκριση πρωτοκόλλων παραλαβής προμηθειών χημικών υλικών ύδρευσης και αποχέτευσης 2010 Δήμου Νάξου.
10.  Θεώρηση πιστοποιητικών εμπειρίας έργων  της εταιρείας Η. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.
11.  Τιμολογιακή πρόταση ΕΛΤΑ για ύδρευση Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.
12.  Έγκριση παράτασης περαίωσης εργασιών του έργου: «Δίκτυα αποχέτευσης κοινότητας Δονούσας».
13.  Έγκριση παράτασης περαίωσης εργασιών του έργου: «Ασφαλτοστρώσεις δρόμων Δήμου Νάξου 2010».
14.  Έγκριση παράτασης προθεσμίας εξόφλησης του τιμήματος, για την παραλαβή μεταχειρισμένων σωλήνων HDPE 2ης γενιάς Φ560/ΡΝ10.
15.  Έγκριση παράτασης εκπόνησης της μελέτης Η/Μ εγκαταστάσεων και τευχών δημοπράτησης του έργου « Ανάπλαση πλατείας Δημαρχείου».
16.  Διαγραφή βεβαιωτικών καταλόγων ύδρευσης.
17.  Ορισμός  εκπροσώπων για την συμμετοχή του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων σε τουριστικές εκθέσεις.
18.  Αιτήσεις - Τρέχοντα.

Ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Φώτιος Ι. Μαυρομμάτης

Δημοτική Οργάνωση Ν.Δημοκρατίας Σαντορίνης: Η ακύρωση του έργου Νέου Λιμένα Θήρας δεν οφείλεται σε λόγους περιβαλλοντικούς ,αλλά εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα.

ΤΗΛ:22860-33540                                     ΘΗΡΑ: 22/2/2011

ΦΑΞ:22860-31351                                                 ΠΡΟΣ

ΚΙΝ:6946448471                                          κ.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

e-mail: info@ndsantorinis.gr          ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

http: //www.ndsantorinis.gr              ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ        

Κ. Κόκκινε


Προ ημερών οι Θηραίοι πολίτες με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το έργο του Νέου εμπορικού Λιμένα Θήρας στη θέση Βλυχάδα ακυρώνεται διότι , δεν εγκρίνεται τάχα η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Η απογοήτευση μας είναι μεγάλη διότι η θέση είχε οριοθετηθεί από αρμόδια Υπηρεσία κατόπι επιστημονικής επιτόπιας έρευνας και είχε γίνει αποδεκτή από όλους τους φορείς του νησιού.

Η μελέτη του έργου είχε χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ με 2.500.000 ευρώ και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε δεσμεύσει 20.0000.000 ευρώ από το πρόγραμμα <<ενίσχυσης  Προσπελασιμότητας >> του ΕΣΠΑ για την εκτέλεση του.

Οι Θηραίοι δεν πειθόμεθα ότι η ακύρωση του έργου οφείλεται σε λόγους περιβαλλοντικούς ,αλλά ότι τα κίνητρα είναι άλλα ,εξυπηρετούν και οικονομικά συμφέροντα. Η Θήρα προσφέρει πολλά στα κρατικά ταμεία και έχει απαίτηση να γίνονται έργα υποδομής.

 Κατόπιν αυτών,  η Δημοτική Οργάνωση της Ν.Δ Θήρας ζητά από τη Μείζονα Αντιπολίτευση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να  θέσει το ζήτημα αυτό στο Περιφερειακό Συμβούλιο , να τονίσει την επιτακτική ανάγκη κατασκευής σύγχρονου και ασφαλούς από τα φυσικά φαινόμενα  λιμένα στη θέση Βλυχάδα Θήρας.

  

-Ο-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ


 ΗΛΙΑΣ ΠΕΛΕΚΗΣ

            

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΝΔ

-Η ΝΔ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ

ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

 

ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΔ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΟΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ» ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

 ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ 2007-2013

Το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και της Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ κος Χαράλαμπος Κόκκινος, μίλησε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ που πραγματοποιήθηκε στις 19/2/2011 στα νέα γραφεία του κόμματος.

Στην τοποθέτησή του ο κος Κόκκινος αναφέρθηκε:

α) Στην μεταστροφή του πολιτικού κλίματος όπου το κυβερνόν κόμμα καθημερινά βλέπει την εκλογική του δύναμη να συρρικνώνεται ενώ η ΝΔ συσπειρώνει τις δυνάμεις της. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ότι η διαφορά των δύο κομμάτων κυμαίνεται από 1-3  μονάδες όταν πέρυσι τέτοια εποχή έφθανε τις 13 μονάδες υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Τόνισε ότι απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και καθαρός πολιτικός λόγος για να φέρουμε και πάλι την ελπίδα στο λαό μας.

β) Στις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές με την ακρίβεια, την ανεργία και την ύφεση να «καλπάζουν» και να δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή.

γ) Στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που βλέπουν  ότι επί ημερών του ΠΑΣΟΚ τα εισοδήματά τους εξανεμίζονται , καταπατώνται εργασιακές κατακτήσεις ετών και οδηγούνται σε εργασιακό μεσαίωνα.

δ) Στη αποτυχία του «Καλλικράτη» που με βαρύγδουπες δηλώσεις διαφήμιζε στο παρελθόν η κυβέρνηση. Η απουσία επαρκών οικονομικών πόρων και το ασαφές θεσμικό πλαίσιο δημιουργούν ένα «ασφυκτικό» περιβάλλον  για την αυτοδιοίκηση.

ε) Για την απουσία νησιωτικών πολιτικών με την αύξηση του ΦΠΑ «επί των θυρών»,την απουσία οργανωμένης προβολής του τουριστικού μας προϊόντος, οι καταστροφές που άφησε πίσω της η πρόσφατη θεομηνία στα νησιά μας και τα προβλήματα της καθημερινότητας, ιδιαίτερα στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας.

στ) Στην «πολιτική απάτη» της διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2007-2013 από τους κυβερνώντες και την «εικονική» πραγματικότητα που εμφανίζει η «απορρόφηση» του προγράμματος στο οποίο μεταφέρθηκαν έργα και δράσεις της περιόδου 2007-2009 (δηλ. του Γ' ΚΠΣ επί ΝΔ) και το ΠΑΣΟΚ το έχει οδηγήσει στην 17η θέση ενώ το 2009 ήταν στην 5η θέση στην Ε.Ε.

 

   

 

 

Όταν ο λαός διεκδικεί, καταργεί τα Μνημόνια εξουσίας

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΓΕΝΝΗΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΝ

Από τη μία στην άλλη αραβική χώρα, μοιάζει να μεταπηδά η σπίθα των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων (αναμοχλεύοντας την εσωτερική αντιπαράθεση και στο Ιράν, αν και μη αραβική χώρα).

Παρότι κάθε χώρα έχει και δικά της χαρακτηριστικά, υπάρχουν σημαντικά κοινά στοιχεία: Εκρηκτική ανεργία, κυρίως μεταξύ των νέων, εκτεταμένη διαφθορά, ανυπαρξία δημοκρατικών, συνδικαλιστικών, πολιτικών ελευθεριών.

Το σύνολο των καθεστώτων διακρίνεται για ενεργή στήριξη και συμμετοχή στα ευρύτερα γεωπολιτικά σχέδια στην περιοχή, καθώς βρίσκονται σε γεωστρατηγικά σημαντικές θέσεις, και για την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που ακολούθησαν, ανηλεώς, ξεπουλώντας τον πλούτο των λαών τους, τους οποίους βύθισαν, με γρήγορο ή αργό βήμα, στη φτώχεια.

Η υποκρισία περισσεύει, όλες αυτές τις μέρες, καθώς πρώην «καλοί σύμμαχοι», όπως ο Μπεν Αλί ή ο Χόσνι Μουμπάρακ, γίνονται ανεπιθύμητοι, όταν ο λαός βρίσκεται πλέον στο δρόμο και διεκδικεί, αποδεικνύοντας ότι έχει δύναμη και ότι δεν υπάρχουν «αιώνιες εξουσίες».

Μπροστά στο ενδεχόμενο περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης, ξένες και εγχώριες δυνάμεις ελίσσονται με παραχωρήσεις για να εκτονώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αναζητούν νέα πρόσωπα για την εξουσία (π.χ. Μπάρανταϊ για την Αίγυπτο), «παζαρεύοντας» ακόμη και με τον ισλαμιστικό παράγοντα, χρησιμοποιώντας τον ταυτόχρονα και ως φόβητρο.

Αν και οι λαοί μπορεί να πετύχουν κάποιες βελτιώσεις στην καθημερινότητά τους, μέσα από τους αιματηρούς αυτούς αγώνες, το κατά πόσον η τελική κατάληξη της αλυσιδωτής αυτής έκρηξης θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ίδιους μένει να φανεί.

Η αναλυτικότερη παρουσίαση της κάθε χώρας αποδεικνύει του λόγου το αληθές:

ΑΛΓΕΡΙΑ

Αρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι το τέλος του μήνα προανήγγειλε η αλγερινή ηγεσία, δεσμευόμενη για «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικά δικαιώματα». Εχοντας, ήδη, αναστείλει την αύξηση των τιμών σε αλεύρι, ζάχαρη και λάδι, και προμηθευόμενη περίπου 1,75 τόνων σιταριού, προκειμένου να καταφέρει να συγκρατήσει την τιμή του, η ηγεσία υπό τον Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα (τον οποίο επέβαλε ο στρατός από το 1999) επιχειρεί να κατευνάσει τη λαϊκή οργή που ξέσπασε το διήμερο 5 – 6 Ιανουαρίου με 3 νεκρούς και περισσότερους από 300 τραυματίες. Εκτοτε τα πνεύματα είναι εξαιρετικά τεταμένα.

Από τα μέσα του ’90, και ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν αιματηρός εμφύλιος ισλαμιστών – στρατού (200.000 νεκροί) η Αλγερία, που έχει τα 8α αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, υπογράφει συμφωνία με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις σημαντικών οικονομικών τομέων (ηλεκτρισμός, νερό, υδρογονάνθρακες), υπογράφει «στενή συνεργασία» με την ΕΕ, ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία και ο στρατός της συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ. Χαρακτηρίζεται ως «αναπτυσσόμενη οικονομία». Στη χώρα των 35.423.000, με τη δημοκρατία «βιτρίνας», η ανεργία κυμαίνεται στο 10%. Οι νέοι, κάτω των 25 χρόνων, που αποτελούν το 70% του πληθυσμού, πλήττονται περισσότερο, με 21,5%.

ΤΥΝΗΣΙΑ

Με αλλεπάλληλες υπαναχωρήσεις, η «μεταβατική» κυβέρνηση προσπαθεί να «απαντήσει» στα αιτήματα που επίμονα θέτει ο λαός με απεργίες και διαδηλώσεις, επισημαίνοντας ότι δε «βλέπει ούτε σε επίπεδο προσώπων, ούτε σε επίπεδο κεντρικών πολιτικών και οικονομικών επιλογών να υλοποιούνται αλλαγές». Είναι προφανές ότι τίποτε δεν έχει ακόμη λήξει, παρά την οικονομική και γενικότερη βοήθεια που οι ξένες δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία, Γαλλία κ.λπ.) έδωσαν στη «μεταβατική κυβέρνηση», εξαίροντας, ταυτόχρονα, ξεδιάντροπα «το θάρρος του τυνησιακού λαού» (των 219 νεκρών και 510 τραυματιών των διαδηλώσεων), για τον οποίο, επί δεκαετίες, αδιαφορούσαν στηρίζοντας το καθεστώς Μπεν Αλί.

Στην Τυνησία (10.383.577 πληθυσμός, 55% ανεργία στους νέους, συνολικά 30%), την «πλέον ανταγωνιστική οικονομία της Αφρικής» κατά την έκθεση του ΟΟΣΑ, και το «παράδειγμα προς μίμηση» κατά το ΔΝΤ, όπου οι δείκτες ανθούσαν (4,8% ανάπτυξη, σειρά ιδιωτικοποιήσεων), στις 17 Δεκεμβρίου στο Σίντι Μπουζίντ, ο 26χρονος πτυχιούχος – πλανόδιος πωλητής Μουχάμαντ Μπουαζίζι αυτοπυρπολήθηκε απελπισμένος πυροδοτώντας κύμα διαδηλώσεων και απεργιών για «Ελευθερία, Ψωμί, Αξιοπρέπεια». Η δωρεάν Παιδεία, Υγεία και τα βοηθήματα δεν μπόρεσαν να εξισορροπήσουν την αντιλαϊκή λαίλαπα και την καταπίεση του Μπεν Αλί της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που ήταν μόλις ο δεύτερος ηγέτης της χώρας, μετά τον Μπουργκίμπα και την ανεξαρτησία από τη Γαλλία το 1956!

ΛΙΒΥΗ

Η σπίθα έφτασε και στη Λιβύη, όπου διαδηλώσεις και συγκρούσεις σημειώνονται από την Τρίτη. Οι συγκεχυμένες πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 200, ενώ οι τραυματίες είναι εκατοντάδες. Οι διαδηλωτές φέρονται να ζητούν, εκτός από δημοκρατικές και ατομικές ελευθερίες, υλοποίηση των δεσμεύσεων για οικιστικά προγράμματα και καταπολέμηση της ανεργίας που έφτασε στο 21%, σε λίγα μόλις χρόνια. Η νέα κατάσταση για τα 6.420.000 πληθυσμό (αν και απέχει από την αθλιότητα που επικρατεί σε άλλες αραβικές χώρες) οφείλεται στη «στροφή» της ηγεσίας Καντάφι προς τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τις καλές σχέσεις με τους ιμπεριαλιστές.

Μια στροφή, που, προφανώς, ήταν το αντάλλαγμα για την άρση του εμπάργκο (είχε επιβληθεί το 1988 μετά τη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της «Panamerican» στο Λόκερμπι της Σκοτίας, όπου σκοτώθηκαν 270 άνθρωποι που αποδόθηκε σε λιβυκές μυστικές υπηρεσίες) σε βάρος της χώρας το 2003. Είχε προηγηθεί ο αμερικανικός βομβαρδισμός της Βεγγάζης (45 στρατιώτες νεκροί, 15 πολίτες) το 1986 με πρόσχημα έκρηξη σε ντισκοτέκ στο Βερολίνο, και αιτία τη διαμάχη για τα λιβυκά χωρικά ύδατα στον κόλπο Σίντρα.

Η αποκήρυξη των όπλων μαζικής καταστροφής και η παράδοση των υπόπτων για την επίθεση στο Λόκερμπι οδήγησαν σε αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ (2006), σειρά επενδύσεων του αμερικανικού, ιταλικού, ισπανικού, γαλλικού, βρετανικού, ρωσικού και ιαπωνικού κεφαλαίου στη χώρα (πετρέλαιο και εξοπλιστικές συμφωνίες), που συμπληρώθηκαν, φυσικά, από ιδιωτικοποιήσεις περίπου 100 κρατικών επιχειρήσεων. Επίσης, έλαβε σημαντική χρηματική βοήθεια από την ΕΕ, το 2010, για να «αναχαιτίζει» τα μεταναστευτικά κύματα. Ο Καντάφι ήρθε στην εξουσία το 1969, ανατρέποντας τον βασιλιά Ιντρίς, και συνέστησε 12μελές Επαναστατικό Συμβούλιο (αμετάκλητο) και 1.500 Λαϊκές Επιτροπές (εκλέγονται ανά 4 χρόνια), από όπου προέρχεται το Κοινοβούλιο.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Εκατοντάδες χιλιάδες συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις «Νίκης» για τη συμπλήρωση μίας εβδομάδας από την εκδίωξη Μουμπάρακ (έτερο καλό «σύμμαχο» όσων σήμερα εξαίρουν τον «αγώνα του αιγυπτιακού λαού» – 365 νεκροί, 5.500 τραυματίες – και μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) από την εξουσία, αλλά και ως υπενθύμιση ότι ο αιγυπτιακός λαός περιμένει ακόμη να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του: Αρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ελεύθερες εκλογές, αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Αιτήματα που θυμίζουν με απεργίες οι εργαζόμενοι. Αν και η στάση των Αιγυπτίων απέναντι στο στρατό, που ανέλαβε τα ηνία της χώρας «μεταβατικά», διακρίνεται από συγκατάβαση για ιστορικούς λόγους (όλοι οι πρόεδροι, από την ανεξαρτησία 1953 μέχρι σήμερα, προέρχονται από το στρατό, Μουχάμαντ Ναγκίμπ, Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, Ανουάρ Σαντάτ, Χόσνι Μουμπάρακ), η κατάσταση είναι εύθραυστη.

Ο στρατός, με ελιγμούς, επιδιώκει να λήξουν απεργίες και κινητοποιήσεις. Η αστική τάξη της Αιγύπτου συνεργάζεται με το ΔΝΤ από το 1991, έχοντας, πλέον, μόνο 149 κρατικές επιχειρήσεις (έχουν ιδιωτικοποιηθεί περισσότερες από 500 με μεγάλη βοήθεια και από USAID), έχοντας βιώσει το μεγαλύτερο «άνοιγμα» της ψαλίδας των κοινωνικών ανισοτήτων την τελευταία δεκαετία, με 20% κάτω από το όριο της φτώχειας, 7 εκατομμύρια παιδιά να υποσιτίζονται, 150% αύξηση στις τιμές των βασικών προϊόντων και έχοντας «εκρηκτική ανεργία στη νεολαία» (κατά το ΔΝΤ) που φθάνει το 30% (συνολικά 9,8%). Είναι εξαιρετικά πολύτιμη, για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις λόγω της γεωστρατηγικής (ελέγχει τη διώρυγα του Σουέζ, συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ το 1979) και συμβολικής της σημασίας (η μεγαλύτερη αραβική χώρα με 80 εκατομμύρια πληθυσμό και τεράστια επιρροή σε όλη την αραβική κοινή γνώμη).

ΥΕΜΕΝΗ

Καθημερινές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη χώρα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες ενώ ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ «παζαρεύει» την υποστήριξη των ισχυρότατων ενόπλων φυλάρχων. Μέχρι στιγμής, οι διαδηλώσεις καταμετρούν τουλάχιστον 13 νεκρούς. Οι διαδηλωτές ζητούν αποχώρηση του Σάλεχ από την εξουσία (την οποία κρατά από το 1978 ως Πρόεδρος της Β. Υεμένης, παρά τις εκλογικές παρωδίες που διοργανώνει), συνταγματική διασφάλιση ελευθεριών και αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας. Η μεγαλύτερη ένταση επικρατεί στο νότο, όπου τίθεται και αίτημα απόσχισης.

Η Υεμένη είναι, σήμερα, η φτωχότερη αραβική χώρα. Με πληθυσμό, κατά προσέγγιση, 23.580.000, το 46% είναι κάτω των 15 χρόνων, η ανεργία κυμαίνεται στο 65% και σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Το 1990, η Λαϊκή Δημοκρατία του νότου ενώθηκε με τον, κυρίως, ισλαμιστικό βορρά. Εμφανίστηκε το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, και η «δομική προσαρμογή» οδήγησε σε ιδιωτικοποιήσεις, μείωση βοηθημάτων, περικοπές σε Υγεία – Παιδεία. Η Υεμένη είναι εξαιρετικά σημαντική για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, που χορηγεί εκατομμύρια δολάρια «βοήθειας» ετησίως για αντιμετώπιση της «αλ Κάιντα», που έχει βρει πρόσφορο έδαφος στις ισλαμιστικές αντιλήψεις των φυλάρχων, που καλλιεργήθηκαν ως όπλο απέναντι στον «κομμουνιστικό κίνδυνο». Βρίσκεται στην είσοδο προς την Ερυθρά Θάλασσα, συνορεύει με τον «στρατηγικό σύμμαχο» τη Σαουδική Αραβία, και διαθέτει το Αντεν, την «εμπορική πύλη προς την Ασία», όπως έλεγαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Επτά συνεχόμενες Παρασκευές, διαδηλωτές ζητούν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, για εκλογή κυβέρνησης και ελευθερίες, και για μέτρα κατά της εντεινόμενης φτώχειας, που οφείλεται και στην «οικονομική προσαρμογή» μέσα από ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές βοηθημάτων κ.λπ. υπό τις οδηγίες του ΔΝΤ, από τα μέσα του ’90. Αντιδρώντας γρήγορα, και κινητοποιώντας τους φυλάρχους που αποτελούν κύριο μοχλό της εξουσίας του, ο βασιλιάς Αμπντάλα προχώρησε σε σειρά δεσμεύσεων για θέσεις εργασίας, μισθούς και βοηθήματα, ενώ διόρισε και νέα κυβέρνηση. Δεν έπεισε τους πάντες, αλλά έπεισε την κύρια αντιπολιτευόμενη οργάνωση, τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» που αποφάσισαν «να δώσουν χρόνο και εμπιστοσύνη».

ΙΡΑΚ

Οκτώ χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική εισβολή και κατοχή «των προθύμων», στη χώρα που διαθέτει από τα μεγαλύτερα ενεργειακά αποθέματα του κόσμου και μάλιστα επιφανειακά, οπότε είναι πιο επικερδής η εξόρυξή τους, η φτώχεια και η ανεργία σαρώνουν, πλέον, περισσότερο από ό,τι οι επιθέσεις καμικάζι. Ο πληθυσμός του Ιράκ, κατ’ εκτίμηση, φτάνει πλέον τα 31.234.000. Το 20% δεν έχει ακόμη πρόσβαση σε ασφαλείς συνθήκες υγιεινής, το 45% σε καθαρό νερό, το 50% έχει ηλεκτρικό μόνο τη μισή ημέρα, το 23% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και τα ποσοστά ανεργίας δεν μπορούν να εκτιμηθούν με ακρίβεια!!!

Ο ιρακινός λαός, έχοντας υποστεί το καθεστώς Χουσεΐν, το φονικό εμπάργκο μετά τον πόλεμο του Κόλπου (4-5 χιλιάδες παιδιά νεκρά το μήνα (!) κατά τον Χάλιντεϊ του προγράμματος βοήθειας του ΟΗΕ) και μετά την εισβολή και κατοχή που σκότωσε τουλάχιστον άλλους 109.000 ανθρώπους, σακάτεψε εκατοντάδες χιλιάδες, και ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις, διαλύοντας υποδομές, είναι πλέον στους δρόμους ζητώντας δουλειά, μέτρα κατά της φτώχειας και της εκτεταμένης διαφθοράς (των δωσίλογων κυβερνώντων). Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον επτά νεκροί και αρκετοί τραυματίες.

ΜΠΑΧΡΕΪΝ

Η «πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία», κατά την αρμόδια επιτροπή ανάπτυξης του ΟΗΕ (2006) όπου κατοικούν 1.234.596 άνθρωποι, αλλά οι 550.000 είναι αυτόχθονες, σείεται από αιματηρές διαδηλώσεις. Η, διά της βίας, απομάκρυνση των διαδηλωτών από την κεντρική πλατεία της Μανάμα – παρεμπιπτόντως πέριξ μαζικά κατοικούν Αμερικανοί – την Πέμπτη, ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε πέντε και των τραυματιών σε περισσότερους από 250. Παράλληλα, ενέτεινε μία από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις, καθώς ο αντιπολιτευόμενος σιιτικός συνασπισμός «αλ Ουαφίκ» απέσυρε τους 18 βουλευτές του από το 40μελές Κοινοβούλιο.

Οι διαδηλωτές, που αντιπροσωπεύουν κυρίως το σιιτικό 70% του συνολικού πληθυσμού, ζητούν υλοποίηση σειράς δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια ο βασιλιάς, για προγράμματα ανοικοδόμησης, κυρίως για συνταγματικές ρυθμίσεις υπέρ των ίσων δικαιωμάτων σουνιτών (μειοψηφία από όπου προέρχεται και η βασιλική οικογένεια) και σιιτών και για δρομολόγηση πολιτικών ελευθεριών και αξιόπιστων εκλογών και για περιορισμό της παροχής υπηκοότητας σε ξένους, κυρίως σουνίτες. Η βασιλική οικογένεια (που παραμένει στο θρόνο από το 1797, συνεργαζόμενη με όλους τους κατακτητές) έχει την υποστήριξη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και των ΗΠΑ, καθώς είναι στρατηγικός σύμμαχος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού: Είναι το λιμάνι του 5ου αμερικανικού στόλου, που περιπολεί στον Κόλπο, και συνδέεται οδικώς με τη Σαουδική Αραβία (που, μάλιστα, απείλησε με στρατιωτική επέμβαση αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου!).

Προφανώς τα πράγματα στην Ελλάδα είναι καλύτερα. Προφανώς.

Τα περιθώρια αντοχής-ανοχής του ελληνικού λαού είναι μεγαλύτερα.

Το μήνυμα όμως είναι το ίδιο.

Όταν ο λαός διεκδικεί δεν υπάρχουν αιώνιες εξουσίες. Δεν υπάρχουν Μνημόνια-συμβάσεις εκχώρησης εξουσιών και δικαιωμάτων.

Μια σπίθα είναι αρκετή.

Μια σπίθα που για να ανάψει θέλει δουλειά πολύ.