slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πέντε Νησιά του Νοτίου Αιγαίου συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των 7 Υπό Απειλή περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2021  

Η Europa Nostra - η ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών αφοσιωμένη στην πολιτιστική και φυσική

κληρονομιά - και ο εταίρος της, το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ανακοίνωσαν σήμερα τον Κατάλογο των 7 Υπό Απειλή Μνημείων και Περιοχών Πολιτιστικής Κληρονομιάς  στην Ευρώπη για το 2021:

Διαδικτυακά Σεμινάρια Ενδυνάμωσης και Ανάπτυξης Ικανοτήτων Συλλογικών Φορέων

 Graphical user interface, application, Word

Description automatically generated


Ο νησιώτικος χαρακτήρας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δευτεροβάθμιων οργάνων, όπως η ΟΣΥΓΥ, μαζί με τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας στους συλλογικούς φορείς, επιβάλλουν την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών μας, ώστε η κοινωνία των πολιτών να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα. 

Το 1821 ως Επανάσταση. Γιατί ξέσπασε και γιατί πέτυχε» | Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Δημήτρη Παπανικολόπουλου, από την εκδοτική σειρά «Βασικές Έννοιες» του Ινστιτούτου ΕΝΑ

 Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Για άλλη μια φορά, το ιδρυτικό γεγονός του νεοελληνικού κράτους τροφοδοτεί τον δημόσιο διάλογο, ενώ επιτείνει και τη σχετική ακαδημαϊκή παραγωγή. Οι ιστορικές έρευνες πάνω σε επιμέρους πλευρές της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου πληθαίνουν. Μαζί τους και οι γνώσεις μας για τις προϋποθέσεις της έναρξης και της θετικής εξέλιξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Ωστόσο, οι συνολικές ερμηνείες γύρω από την έναρξη και την έκβαση του Αγώνα κάθε άλλο παρά πλήρεις μπορούν να θεωρηθούν. Όπως έχει ισχυριστεί ο ιστορικός Γκούναρ Χέρινγκ, παρ' όλο τον συσσωρευμένο «όγκο υλικού για παράγοντες οι οποίοι μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο σε ερμηνευτικούς συσχετισμούς, […] σπάνια μόνο αντιπαραθέτουν οι ιστορικοί τις θέσεις και τις υποθέσεις τους με ερμηνευτικά μοντέλα τα οποία έτυχαν επεξεργασίας κατά τη μελέτη άλλων επαναστάσεων». Ένα παρόμοιο κενό σε σχετικές μελέτες παρατηρείται και στο πλαίσιο των  πολιτικών και κοινωνικών επιστημών.

Υπόμνημα προέδρων των σμυριδοχωριών της Νάξου προς συναρμόδιους υπουργούς. Με θέματα ζωτικής σημασίας για τα Σμυριδοχώρια της Νάξου.

Ρουσόπουλος: Ο Σημίτης λέει ψέματα -Δεν υπήρξε ποτέ συνάντηση με παρόντα τον Μολυβιάτη

Διαψεύδει ο Θοδωρής Ρουσόπουλος όσα υποστηρίζει ο Κώστας Σημίτης αναφορικά με συνάντησή του με τον Κώστα Καραμανλή και τον Πέτρο Μολυβιάτη, κατά την οποία τον ενημέρωσαν ότι δεν θα ακολουθήσουν τη γραμμή του στα ελληνοτουρκικά.
Μιλώντας στο Action24 ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος υπήρξε το «δεξί χέρι» του Κώστα Καραμανλή, κληθείς να σχολιάσει τα όσα γράφει ο κ. Σημίτης στο βιβλίο του για το Ελσίνκι, δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός ψεύδεται.
«Σας λέω ευθέως ότι ο κ. Σημίτης ψεύδεται. Ψεύδεται και θα σας το αποδείξω αμέσως. Γράφει ότι κάλεσε μετά τις εκλογές τον κ. Καραμανλή με τον κ. Μολυβιάτη. Κατ’ αρχάς, μετά τις εκλογές ο εκλεγμένος πρωθυπουργός δεν χρειάζεται πρόσκληση από τον απερχόμενο. Δεύτερον, δεν έγινε ποτέ

Καραμανλής «κονιορτοποιεί» Σημίτη! Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο».

«Από τα Ίμια μέχρι το Ελσίνκι, η κυβέρνηση Σημίτη ζητούσε ουσιαστικά από ΗΠΑ και Ευρωπαίους να ωθήσουν την Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη εναντίον μας για τα Ίμια και τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες»΄Για τη μια και μοναδική διαφορά μας με την Τουρκία, ο Κώστας Καραμανλής βγάζει στη.. σέντρα τον Κώστα Σημίτη: «Στο άρθρο του κ. Σημίτη αναφέρεται μάλιστα ότι διαφορά μας προς επίλυση με την Τουρκία δεν είναι μόνον η υφαλοκρηπίδα, αλλά και τα χωρικά μας ύδατα! Από πότε; Και μας εγκαλεί ότι τάχα δεν αξιοποιήσαμε το Ελσίνκι, για να «επιλύσουμε» και αυτό το ζήτημα! Φαίνεται, γι αυτό η κυβέρνηση Σημίτη διαπραγματευόταν με την Τουρκία αποκλειστικά το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ.! Για να «επιλύσει» το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας – που το Ελσίνκι έκανε πακέτο με όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις – με τρόπο αποδεκτό από την Τουρκία!»

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού:

Φίλιππος Φόρτωμας: «Ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ελλάδα


Για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0». τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φορτωμας, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και των Ευρωβουλευτών.

Μητσοτάκης στο STAR για το Πάσχα θα ακούσουμε τους ειδικούς - Κατηγορηματικό «όχι» σε πρόωρες εκλογές ΒΙΝΤΕΟ

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και τη Μάρα Ζαχαρέα. Ο πρωθυπουργός επίσης έκανε εκτενείς αναφορές στα ελληνοτουρκικά, και τη διαχείριση της πανδημίας. Είπε ότι για «το Πάσχα θα ακούσουμε τους ειδικούς», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί στους υγειονομικούς.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη

Χωρίς ίχνος ουσιαστικής αυτοκριτικής και έχοντας χάσει κάθε αξιοπιστία, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε και πάλι απόψε ως ένας εκτός τόπου και χρόνου πρωθυπουργός.

Την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει και οι εργαζόμενοι σε αυτό καταγγέλλουν ότι δεκάδες συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αυτός με τρόπο σοκαριστικό δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν.

Προσπάθησε με ψέματα, για μια ακόμη φορά, να δημιουργήσει μια πλασματική εικόνα επιτυχίας στο πρόγραμμα εμβολιασμού λέγοντας πως έχουν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια πολίτες, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις είναι μόλις 704.000. Για το δε μπάχαλο που προκαλεί η πολιτική του βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και καταστρέφοντας την οικονομία, ως συνήθως φταίνε οι άλλοι. Από τους πολίτες έως τους επιστήμονες και τα ΜΜΕ. Γι' αυτόν το μόνο πρόβλημα είναι η επικοινωνία.

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Δήλωση του τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Φίλη: «Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς σχέδιο»


Τα Λύκεια ανοίγουν ξανά στις 12 Απριλίου, δέκα ημέρες πριν κλείσουν ξανά για τις διακοπές του Πάσχα. Αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησης, αφού δεν κατάφερε να κάμψει την επιμονή της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων. Όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ακόμα και για τα Λύκεια υπήρξε ισχυρή διαφωνία μελών της επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Τσιόδρα.

Ας αναλογιστούμε: