slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μ Κεφαλογιάννης σήμερα στη Βουλή για τους ημιυπαίθριους και την Κυβέρνηση αλαλούμ

Είναι σοβαρή Κυβέρνηση αυτή; Σε ένα νομοθέτημα το 2010, το νομοθέτημα 3843 για τους ημιυπαίθριους, που έχει τις υπογραφές του μισού Υπουργικού Συμβουλίου και του Υπουργείου των Εσωτερικών και βγάζει ένα νόμο, ο οποίος λέει συγκεκριμένα πράγματα:

Απαλλάσσει από εισφορές, απαλλάσσει από φόρο ακίνητης περιουσίας, από τέλη φωτισμού, από οτιδήποτε άλλο και βγαίνει μια εγκύκλιος, που η εγκύκλιος δεν μπορεί να έχει ισχύ νόμου, να αναιρέσει το νόμο; Μα, ο Υπουργός των Εξωτερικών δεν είχε υπογράψει το συγκεκριμένο νόμο;

Ασφαλώς και τον είχε υπογράψει, αφού είχε διατάξεις. Και έρχεται ο αρμόδιος Υπουργός στη Βουλή λαχανιασμένος, αγχωμένος, να πάρει πίσω και αυτήν την εγκύκλιο. Είναι αυτή κυβέρνηση; Μπορούμε να εμπιστευτούμε εμείς αυτήν την Κυβέρνηση ότι μπορεί να πάει την Ελλάδα, σε αυτήν τη φουρτούνα την οποία αντιμετωπίζουμε ως χώρα και διεθνώς και ως οικονομία, σε ήσυχα λιμάνια;

Μας ανησυχείτε πραγματικά. Αν έχετε χάσει το μπούσουλα, αν έχετε χάσει τον προσανατολισμό σας, αν θέλετε να παίζετε με τις εκλογές ή όχι, εμείς σας λέμε, κύριοι συνάδελφοι, ότι τις εκλογές δεν τις φοβόμαστε. Όποτε και να γίνουν είναι καλοδεχούμενες. Ούτε πιστεύω ότι η Κυβέρνηση το έχει στο μυαλό της.

Όμως με μια τέτοια Κυβέρνηση, σε τέτοια σύγχυση, φοβούμαι ότι μπορεί να έχουμε εκλογές από τυχαίο γεγονός. Αυτό να το ξέρετε οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ. Μην βαυκαλίζεστε για τη λίστα. Εσείς έχετε το πρόβλημα. Εμείς είμαστε σε ανοδική πορεία. Εσείς είστε σε καθοδική. Οι μισοί από εσάς δεν θα είναι Βουλευτές. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης θα είναι όλα μέσα στη Βουλή και θα είναι και ενισχυμένα και κυρίως η Αξιωματική Αντιπολίτευση που θα είναι πρώτο κόμμα. Αυτό είναι το θέμα.

Παρέμβαση Μ. Συμεώνογλου

Στα πλαίσια της διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής για τα ελληνικά νησιά, θελήσατε να λάβετε υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σ΄αυτά. Για το σκοπό αυτό εντάξατε σε πιλοτικό πρόγραμμα, Δήμους-Νησιά, όπως η Σύρος, Ζάκυνθος, Λήμνος κ.λπ.
Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι ...



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Νάξος, 16.2.2011
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑΞΟΥ Αρ. Πρωτ.: 29
Ταχ. Δ/νση:Χώρα Νάξου
Ταχ. Κώδικας :84300
Τηλ.:22853-60121
Fax :22850-23570 Προς: Την Υφυπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων
Ηλ.Ταχ:Simeonoglou@naxos.gov.gr Νήσων και Αλιείας (Υ.ΘΥ.Ν.ΑΛ)
κ .Ελπίδα Τσουρή

Κοιν: Ως ο πίνακας αποδεκτών


Στα πλαίσια της διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής για τα ελληνικά νησιά, θελήσατε να λάβετε υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σ΄αυτά. Για το σκοπό αυτό εντάξατε σε πιλοτικό πρόγραμμα, Δήμους-Νησιά, όπως η Σύρος, Ζάκυνθος, Λήμνος κ.λπ.
Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι από τον κατάλογο αυτό απουσιάζει «ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων». Και μόνο το όνομα του Δήμου μας θα ήταν ικανό να δικαιολογήσει και τη δική μας παρουσία.
Είναι ο πλέον πολυνησιακός Δήμος της Ελλάδας και περιλαμβάνει τα νησιά Νάξο, Κουφονήσια , Ηρακλειά, Σχοινούσα και Δονούσα.
Η Δημοτική Κοινότητα Νάξου, που πληθυσμιακά αποτελεί το 40% του Δήμου, ενδιαφέρεται άμεσα.
Στους σημερινούς καιρούς, κύριο πρόβλημα δεν είναι τόσο η εξεύρεση πόρων για σύνταξη μελετών και προγραμμάτων , όσο η χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους.
Γνωρίζετε καλά ότι χωρίς την επιστημονικά τεκμηριωμένη σύνταξη ενός προγράμματος, δεν είναι δυνατή η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρόγραμμα ESPON «Ανάπτυξη των νησιών-Ευρωπαϊκά νησιά και Πολιτικής Συνοχής Euroilands» συμβάλει θετικά προς την κατεύθυνση αυτή. Οι στόχοι του προγράμματος για «Ποιοτικά, πράσινα και νησιά ίσων ευκαιριών» εκφράζουν και τις δικές μας επιδιώξεις.
Μας ενδιαφέρει όχι τόσο η άνοδος του «κατά κεφαλή» εισοδήματος όσο η ισομερής «κατά κεφαλή» άνοδος της ποιότητα ζωής, που οι δείκτες της είναι πιο σύνθετοι και που καταγράφονται στο πρόγραμμα αυτό.
Με την τελευταία αυτή επισήμανση είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα κληθεί και ο Δήμος μας να ενταχθεί στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα .
Οι απόψεις μας βάσει των αρχών της διακυβέρνησης και επικουρικότητας, θα συμβάλλουν τα μέγιστα σε μια γόνιμη συνεργασία, για την πραγμάτωση των στόχων του προγράμματος που προωθείτε.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου

Βαρσαμάς Ι.Συμεώνογλου


Πίνακας αποδεκτών

1.κ.Παναγιώτη Ρήγα
Υφυπουργό Οικονομίας, Περιφερειακής
Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
2.κ. Ιωάννη Βρούτση
Βουλευτή Κυκλάδων
3.κ. Γεώργιο Παπαμανώλη
Βουλευτή Κυκλάδων
4.κ. Ιωάννη Μαχαιρίδη
Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
5.κ.Γεώργιο Γκούφα
Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου
Νοτίου Αιγαίου
6. Τοπικά ΜΜΕ

Στην Ρόδο για την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και της πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές

Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που έγινε στη Ρόδο, εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής της κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Παπαμανώλης. Στο δελτίο τύπου που ακολουθεί όλες οι τοποθετήσεις της μείζονος μειοψηφίας. Στη συνέχεια, ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, συνοδευόμενος από τους περιφερειακούς συμβούλους κ. Εμμανουήλ Παλλά και κ. Γιώργο Παπαμανώλη, επισκέφτηκε το δήμαρχο Ρόδου κ. Ευστάθιο Κουσουρνά.

Ρόδος, 17 Φεβρουαρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ
-ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
-ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΔ

2Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΡΟΔΟΥ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΗΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στη Ρόδο, συμμετείχαν, εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής της κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Παπαμανώλης.
Κατά τη συζήτηση του θέματος «Έγκριση διακήρυξης για την καθαριότητα των υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου – Κω – Καλύμνου – Καρπάθου για το οικ. έτος 2011», προϋπολογισμού 100.000 €, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, παρατήρησε:

Με δεδομένο ότι ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έχει μόλις ξεκινήσει και δεν υπάρχει άλλη εφικτή λύση, άμεσα εφαρμόσιμη θα εγκρίνουμε την προτεινόμενη διακήρυξη για το τρέχον έτος 2011. ‘Έχοντας όμως υπ’ όψη ότι η αντίστοιχη διακήρυξη για την καθαριότητα των υπηρεσιών της πρώην Νομαρχίας Κυκλάδων για το 2010 είχε προϋπολογισμό 500.000 €, ποσό δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με τα τετραγωνικά των υπηρεσιών, είναι επιβεβλημένο η Περιφέρεια να διερευνήσει και άλλους τρόπους για την καθαριότητα των υπηρεσιών της.
Προτείνουμε εντός των επομένων μηνών να διερευνηθεί η ανάθεση της καθαριότητας σε μόνιμο προσωπικό με νέες προσλήψεις ή εναλλακτικά με συμβάσεις έργου, με κριτήριο αφενός τον περιορισμό του κόστους για την Περιφέρεια και αφετέρου την εξασφάλιση σταθερών και τίμιων εργασιακών σχέσεων για το προσωπικό της καθαριότητας. Έτσι θα καταστεί δυνατόν, να προγραμματιστεί έγκαιρα, για το επόμενο έτος, ο βέλτιστος και οικονομικότερος τρόπος για την καθαριότητα των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Κατά τη συζήτηση των θεμάτων:
Γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ίδρυση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση ΑΓΡΙΛΙΔΙ Δήμου Αστυπάλαιας ιδιοκτ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.»
Γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ίδρυση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση ΑΓΡΙΛΙΔΙ Δήμου Αστυπάλαιας ιδιοκτ. ΔΗΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.»

αφού ψηφίσαμε θετικά, απαιτήσαμε την ενημέρωση όλων των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις συγκεκριμένες γνωμοδοτήσεις, όπως είχαμε προτείνει κατά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Επιπλέον, συζητήθηκαν τα θέματα:
Έγκριση δαπάνης για τη μετατόπιση στύλου της ΔΕΗ που βρίσκεται εντός οριοθετημένου χειμάρρου «Φονιά» στο Δ.Δ. Λάρδου του Δ. Λινδίων, προϋπολογισμού 836,52 €.
Έγκριση δαπάνης για τη μετατόπιση στύλου της ΔΕΗ από το χώρο Γυμνασίου Μεσαριάς Θήρας, προϋπολογισμού 1.512,64 €.
Ανάθεση έργου με τίτλο «Χωματουργικές εργασίες και κατασκευή Τ.Ε. στο Νότιο Περιφερειακό Δρόμο Σερίφου», προϋπολογισμού 6.623,57 €, μετά από διαγωνισμό.
Έγκριση 1ου λογαριασμού ποσού 44.080 € για το έργο: «Γυμνάσιο – Λύκειο Νισύρου» προϋπολογισμού 1.140.000 €.
Έγκριση 1ου λογαριασμού ποσού 18.576 € για το έργο «Βελτίωση – Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου Κω» προϋπολογισμού 134.679 €.
Έγκριση 1ου λογαριασμού ποσού 9.792 € για το έργο «Βελτίωση επαρχιακής οδού Μαλώνα – Πλατάνια (Β’ φάση)» προϋπολογισμού 70.992 €.
Έγκριση 1ου λογαριασμού ποσού 33.024 € για το έργο «Βελτίωση οδικού δικτύου νοτίας Ρόδου» προϋπολογισμού 239.000 €. στα οποία ψηφίσαμε θετικά.


Στη συνέχεια, ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, συνοδευόμενος από τους περιφερειακούς συμβούλους κ. Εμμανουήλ Παλλά και κ. Γιώργο Παπαμανώλη, επισκέφτηκε το δήμαρχο Ρόδου κ. Ευστάθιο Κουσουρνά.

Εκεί συζήτησαν θέματα που αφορούν την πορεία του «Καλλικράτη», τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη θεομηνία και τις προσπάθειες αποκατάστασής τους, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος και τα θέματα που αφορούν την απασχόληση των δημοτικών υπαλλήλων, μονίμων και συμβασιούχων, στο Δήμο Ροδίων.

Τέλος, το ίδιο κλιμάκιο, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, επισκέφτηκε τους χώρους του νησιού που επλήγησαν από τη θεομηνία και πραγματοποίησαν συναντήσεις με κατοίκους του νησιού, επαναλαμβάνοντας την περιοδεία που είχε γίνει κατά τις ημέρες της θεομηνίας.

Τζ. Μακριωνίτης: Μας ενώνουν πολλά, κοινά τα προβλήματα των νησιών μας


Συνεδρίασε σήμερα στη Ρόδο η Οικονομική Επιτροπή, υπό την προεδρία του αρμοδίου αντιπεριφερειάρχη Τζώρτζη Μακριωνίτη.


Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο κ. Μακριωνίτης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για να λειτουργήσει ο νέος θεσμός, «κάτι που γίνεται καθημερινά, ώστε να μην αντιμετωπίζει η Περιφέρειά μας προβλήματα», όπως είπε.

«Το κράτος οφείλει να πιστέψει στην αποκέντρωση» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, προσθέτοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουμε καθημερινά, διεκδικώντας για τα νησιά μας με επικεφαλής έναν δυναμικό Περιφερειάρχη.

Ο κ. Μακριωνίτης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υπογράμμισε ότι «Κυκλάδες και Δωδεκάνησα διαθέτουν έναν τεράστιο πλούτο, έχουν ομοιότητες και κοινά προβλήματα. Μας ενώνουν πολλά, παρά τις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού».

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι και η επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα γίνει στη Ρόδο, παράλληλα με τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 3 Μαρτίου.

«Σκοπός μας είναι, η θεματολογία της Επιτροπής, ανεξάρτητα από το πού θα συνεδριάζει, να αφορά τον πολίτη, τα προβλήματα και την εξυπηρέτησή του», κατέληξε ο κ. Τζώρτζης Μακριωνίτης.

Ερώτηση Μπακογιάννη στο ΓΑΠ για «Αύξηση των «μυστικών» κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών»

Προς τον Πρωθυπουργό κ.Γιώργο Παπανδρέου

Θέμα : «Αύξηση των «μυστικών» κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών»

Η κυβέρνηση με δικαιολογία τα ελλείμματα προχωρεί σε σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό του Υπουργείου εξωτερικών. Με τις περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες και τη η μαζική περικοπή κονδυλίων για τις ελληνικές πρεσβείες και προξενεία σε πολλές χώρες, να είναι αδύνατη η στοιχειώδης ανταπόκριση στις υποχρεώσεις τους.

Με το ίδιο σκεπτικό, η κυβέρνηση προχώρησε σε περικοπές των μισθών και σε υπερφορολόγηση των επιδομάτων των διπλωματών και των άλλων κλάδων των υπαλλήλων του Υπουργείου εξωτερικών. Την ίδια όμως περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά διπλασιάζονται αδικαιολόγητα τα περίφημα «μυστικά κονδύλια» .

Το 2010 στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΞ για τις «απόρρητες δαπάνες» αναγράφονταν 18 εκατομμύρια ευρώ. Το 2011, ενώ ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ περικόπηκε ακόμη περισσότερο φτάνοντας το 0,3% του ΑΕΠ το ποσό των «απορρήτων κονδυλίων» αυξήθηκε στα 34 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εγκρίθηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών.

Ερωτάται ο κ.Πρωθυπουργός:

1) Αν γνωρίζει και έχει εγκρίνει την υπερβολική αύξηση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠΕΞ;
2) Ποιές ανάγκες υπαγόρευσαν αυτή την απόφαση και αν αληθεύει ότι έχουν καταβληθεί άμεσα;

Η βουλευτής
Ντόρα Μπακογιάννη


Συνεδρίαση συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Χώρας

 

Τη  Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου στις 18:00, συνεδριάζει  το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου, στο γραφείο της Δημοτικής Κοινότητας στο Δημαρχείο.

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                               Nάξος  16/2/2011                    

ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                                           

ΔΗΜΟΣ  ΝΑΞΟΥ  ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                           

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑΞΟΥ                                      Αρ.Πρωτ: 28            

 

                                                ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

ΠΡΟΣ:Τα μέλη του  Συμβουλίου της Δημοτικής  Κοινότητας Νάξου

 

   Παρακαλούμε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημο-τικής  Κοινότητας Νάξου , στο γραφείο της Δημοτικής Κοινότητας (Δημαρχείο )  την   21η Φεβρουαρίου 2011 ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00 με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

 

1. Χορήγηση αδειών λειτουργίας Μουσικής

2. Χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης καταστημάτων  υγειονομικού ενδιαφέροντος 

3. Παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού για θαλάσσια σπορ

4. Αποκριάτικες εκδηλώσεις 

5.Αναβάθμιση προσφερόμενων υπηρεσιών  από την Δημοτική Κοινότητα Νάξου 

6.Πρόταση για αμοιβαία  παραχώρηση  ακινήτων Χώρας Νάξου-Σαγκρίου

7.Πρόταση για νέα οδαρίθμηση βάσει οδηγιών ΕΛΤΑ

8. Περί καταπάτησης ή μη Δημοτικής οδού στα Αγγίδια Νάξου

                  Τρέχοντα θέματα

                        Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου

                                                Βαρσαμάς Ι.Συμεώνογλου                 

 

"Λέμε "όχι" στο "Καμίνειο-χαράτσι"

Ο επικεφαλής του Συνδυασμού "Αθήνα Πόλη της Ζωής μας", Νικήτας Κακλαμάνης,σε ανακοίνωση του  αναφέρει :
Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο δύο μήνες, ώστε ο "επιτυχημένος" Συνήγορος του Πολίτη, να εξελιχθεί σε δήμαρχο-"φοροεισπράκτορα" των Αθηναίων Πολιτών αλλά και σε "Συνήγορο της Τρόικας". "Με το καλημέρα" της θητείας του, ο Γιώργος Καμίνης παρουσίασε το πραγματικό του πρόσωπο.
    Έτσι, μετά από το "χαράτσι" με τις 60.000 κλήσεις, που μοίρασε απλόχερα η δημοτική αστυνομία, σε 60 μόλις μέρες, για τη "δήθεν νομιμότητα" στους δρόμους της Αθήνας, έρχεται τώρα να επιβάλλει "κεφαλικό φόρο" στις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της πρωτεύουσας, όπως οι πολύτεκνοι και τρίτεκνοι, με την επιβολή εισοδηματικών κριτήριων, ώστε να πληρώνουν δημοτικά τέλη για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.
    Παράλληλα, ο κ. Καμίνης δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του για την πρόταση του Νικήτα Κακλαμάνη για τη δικαστική διεκδίκηση των 38 εκ ευρώ, που παρανόμως παρακρατήθηκαν από τους θεσμοθετημένους κρατικούς πόρους για τον δήμο Αθηναίων.
 "Λέμε "όχι" στο χαράτσι, που επιβάλλει η νέα δημοτική αρχή στους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους και στέκεται αλληλέγγυα στα δίκαια αιτήματα τους.
Λέμε "όχι" στην υπακοή των υπουργών σας- συνηγόρων της Τρόικας κ.κ. Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου.
Λέμε "όχι" στους νεοφιλελεύθερους -σοσιαλιστές.
  Τέλος, λέμε "ναι" στην εφαρμογή της δικής μας πολιτικής, με την οποία ίσχυε πλήρη απαλλαγή δημοτικών τελών για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα και όχι με προεκλογικές υποσχέσεις, τη συμπαράστασή μας στο πρόσωπό τους.
    Μόνο συμπτωματικό δεν είναι άλλωστε, ότι στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, το "Καμίνειο-χαράτσι" αποδοκιμάστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση".

Η διαπλοκή στην Υγεία αναλυτικά στην … Βουλή

Η διαπλοκή στην Υγεία αναλυτικά στην … Βουλή

Ευθεία επίθεση εναντίον συγκεκριμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και έμμεσες βολές κατά του πολιτικού συστήματος περιλάμβανε η χθεσινή εμφάνιση του προέδρου του Ομίλου MIG Αν. Βγενόπουλου στη Βουλή, όπου ο επιχειρηματίας είχε κληθεί να εκθέσει τις απόψεις ... περισσότερα

Nα τι γίνεται στον ΟΠΑΠ

ΑΝΕΚΔΟΤΟ

Ταξιδεύουν ο Παπανδρέου, η Μπιρμπίλη και ο Παπακωνσταντίνου με το Πρωθυπουργικό αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες. Κάπου πάνω από την Αττική, κάνει μια το βλέμμα του κάτω στο δάπεδο του αεροπλάνου η Μπιρμπίλη και βλέπει ένα χαρτονόμισμα των 200 ευρώ.
Το μαζεύει και με ύφος γυρίζει στον Παπακωνσταντίνου και του λέει " Να μπορούσα να άνοιγα τωρα το παράθυρο, να το πέταγα κάτω και να έκανα έναν Έλληνα που θα το....έβρισκε ευτυχισμένο..." . 
 
Απαντάει και ο Παπακωνσταντίνου " Γι' αυτό Τίνα μου είσαι εσύ στο ΥΠΕΧΩΔΕ και εγώ στο οικονομίας, γιατί αυτό που θα έκανα εγώ, ήταν να χαλάσω τα 200 ευρώ σε 2 κατοστάρικα, που θα πέταγα από το παράθυρο και έτσι θα έκανα 2 Έλληνες ευτυχισμένους".

Τα ακούει και ο Παπανδρέου αυτά που λέγανε, παρατάει το PSP και λέει και στους δυο:
 "Τρίχες...γι' αυτό κανείς από τους 2 σας δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός, γιατί αυτό που θα έκανα εγώ είναι να το χαλάσω σε 4 50άρικα και έτσι θα έκανα 4 Έλληνες ευτυχισμένους!!!"

Ακούνε και οι κακομοίρηδες οι πιλότοι την όλη κουβέντα και των τριών και λέει ο ένας στον άλλο:

"Να το καρφώσω τώρα στην Πάρνηθα και να κάνω 10 εκατομμύρια Έλληνες ευτυχισμένους????"

Όχι στις συγχωνεύσεις και στο κλείσιμο σχολείων λέει και η Κόρωνος

Ομόφωνο όχι στο κλείσιμο και στις συγχωνεύσεις σχολείων, στην ορεινή Νάξο είπε το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Κορώνου. Διότι όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους περεταίρω  ερήμωσης του χωριού μας και γενικά της ορεινής αν εφαρμοστεί το παραπάνω μέτρο και κλείσει το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο της Τοπικής Κοινότητάς μας, αλλά και το Γυμνάσιο Σκαδού,Νάξου".                                                                                                                                                                                             Κόρωνος, 14 / 2 / 2011

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟ 13/2/2011 ΜΕ ΑΡΙΘ.  1ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 

ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΚΟΡΩΝΟΥ

Α Π Ο Φ Α Σ Η   Με αριθμό 1

ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

σε νόμιμη απαρτία συγκροτημένο μετά από την με αριθ. Πρωτ Δ.Υ./9-2-2011 πρόσκληση του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κορώνου με παρουσία των τοπικών συμβούλων: Μανδηλαρά-Μανωλά Στυλιανή                     Σιδερή Ματθαίο

 συγκεντρώθηκε σήμερα 13/2/2011, ημέρα Κυριακή και ώρα 18:00 στο γραφείο του Τοπικού Διαμερίσματος για συνεδρίαση.

Στη Συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο υπάλληλος του Κ.Ε.Π. Φιλωτίου, Νικηφόρος Αξαόπουλος, για την τήρηση των πρακτικών.

ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ 1ο : Κλείσιμο και Συγχώνευση Σχολείων.

 ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου εισηγούμενος το θέμα της ημερήσιας διάταξης είπε τα εξής :

Το Τοπικό Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του Προέδρου και μετά από διαλογική συζήτηση,

Αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ

Διαφωνεί με την απόφαση της Κυβέρνησης για το κλείσιμο σχολικών μονάδων και τη συγχώνευσή τους με άλλες και συγκεκριμένα του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου της Τοπικής Κοινότητας Κορώνου αλλά και του Γυμνασίου Σκαδού για τους παρακάτω λόγους :

-           Είναι αδύνατον μια νεοσύστατη οικογένεια να μένει στο χωριό μας αφού τα παιδιά της δεν θα έχουν το βασικότερο αγαθό που είναι η παιδεία και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο ερήμωσης του τόπου μας αλλά και όλης της Ορεινής Νάξου.

-           Οι μαθητές (και μάλιστα παιδιά ηλικίας από 5-15 ετών) θα υπόκεινται σε μεγάλη ταλαιπωρία  αφού θα διανύουν καθημερινά μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να πηγαίνουν στο σχολείο και να επιστρέφουν στο τόπο διαμονής τους λόγω της μεγάλης έκτασης του νησιού μας.

-           Το κακό οδικό δίκτυο που θα εγκυμονεί καθημερινούς κινδύνους τροχαίων με ότι αυτό συνεπάγεται.

-           Τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν τους περισσότερους μήνες στην Ορεινή Νάξο όπως ομίχλη, έντονες βροχοπτώσεις με κατολισθήσεις στο κεντρικό οδικό δίκτυο, χιονοπτώσεις κλπ.

 

Τα Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου                     Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου

Μανδηλαρά-Μανωλά Στυλιανή                                     Νικόλαος Χουζούρης

Σιδερής Ματθαίος  

ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ


Όλοι ακούσαμε αυτές τις μέρες ότι η ΠΡΑΣΙΝΗ ΧΟΥΝΤΑ φέρνει το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων.
Για να πάμε 16 μήνες πίσω και πιο συγκεκριμένα στις 2 Νοεμβρίου 2009.
Τότε που η νεοεκλεγείσα, δυστυχώς για όλους μας, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταργούσε το μέτρο της απόσυρσης,μέτρο που είχε πάρει η επάρατος και κακή δεξιά και που θα ίσχυε μετά τις εκλογές με μια απλή υπογραφή του Παπακωνσταντίνου.
Και εγένετο θαύμα.
Παρά την κατακραυγή ακόμα και του Πετσάλνικου, ο ΑΛΑΖΟΝΑΣ ΤΣΑΡΟΣ καταργεί την απόσυρση με αιτιολογικό το κόστος των 400 εκ. ευρώ και με πρόφαση επίσης ότι δε θα βοηθούσε το μέτρο αυτό το περιβάλλον.
Η δε Μπιρμπίλη , στην κοινή συνέντευξη που έδωσαν με τον ΤΣΑΡΟ είπε ότι το 1 δις που θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση του μέτρου θα δοθούν στην Παιδεία.
Αλήθεια το 1 δις αυτό δόθηκε στην Παιδεία κυρία Μπιρμπίλη;
Αλήθεια κύριε Παπακωνσταντίνου τι έγινε και φέρατε τώρα την απόσυρση;
Τώρα δεν στοιχίζει;
Τώρα δεν βλάπτει το περιβάλλον, όπως τότε λέγατε;

Και για τους άπιστους πράσινους Θωμάδες, σας παραθέτουμε τις διευθύνσεις που μπορείτε να δείτε τι έγραφαν τότε, ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ και το in.gr

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4544068&ct=1
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=20319140#
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1070350

Δείτε επίσης σε βίντεο, τι ακούστηκε από τα κανάλια στα δελτία ειδήσεων στις 3-11-2009...


Ακόμα μια απόδειξη για ποιους λόγους δεν πήρε μέτρα τότε η ΠΡΑΣΙΝΗ ΧΟΥΝΤΑ.
Αφενός γιατί έπρεπε να καταργηθούν τα όποια καλά μέτρα της κακιάς δεξιάς και αφετέρου γιατί το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ήταν στις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ του ΓΑΠ απέναντι στα αφεντικά του.
Αυτή κύριοι είναι η ιστορία της απόσυρσης.Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

Να τη χαίρεστε συντρόφια τη ΧΟΥΝΤΑ που μας κουβαλήσατε και μην ξεχαστείτε...
Να την ξαναψηφίσετε βρε...

Μανώλης εξ Απειράνθου

Επίσκεψη του Δ.Σ. της ΟΝΑΣ στο Βρούτση

Επίσκεψη στο γραφείο του Ναξιώτη Βουλευτή Κυκλάδων και Αναπληρωτή Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Βρούτση θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη 17-2-2011 η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΑΞΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ.

Το Δ.Σ. της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΑΞΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ θα ενημερώσει τον Αναπληρωτή Υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Βρούτση για τα προβλήματα της ΝΑΞΟΥ και θα ακούσει της απόψεις του.

Κοινή δήλωση των Βουλευτών του Αιγαίου της Ν.Δ.

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός προτίθεται να εγκρίνει τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με την Τουρκία, έτσι ώστε να ηλεκτροδοτούνται από αυτήν, οι βουλευτές Αιγαίου της Ν.Δ. Ιωάννης Βρούτσης (Ν. Κυκλάδων), Σπυρίδων Γαληνός (Ν. Λέσβου), Μίκα Ιατρίδη (Ν. Δωδεκανήσου) και Κωστής Μουσουρούλης (Ν. Χίου) προέβησαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση:




«Πρόχειροι και επικίνδυνοι είναι οι Κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την ηλεκτρική διασύνδεση των ελληνικών νησιών με την Τουρκία, όπως εμφανίζονται σε σημερινά δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου.

Βασική αρχή της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος ηλεκτροδότησης αποτελεί η επάρκεια και η ασφάλεια ενέργειας για όλους τους πολίτες και σε όλη την επικράτεια της χώρας. Αυτή ήταν και βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης της Ν.Δ., όταν προχωρούσε στην επικαιροποίηση της μελέτης διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα καθώς και στη μελέτη διασύνδεσης ειδικά για τις Κυκλάδες .

Οποιαδήποτε άλλη λύση για την ενεργειακή επάρκεια των νησιών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Το σημερινό δημοσίευμα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ αποκαλύπτει, ότι ελλοχεύει κίνδυνος μετά από πιέσεις της Τρόικας, ο Πρωθυπουργός να ενδώσει στο «αίτημα» του Τούρκου ομολόγου του να συνδεθούν τα νησιά του Αιγαίου με την Τουρκία. Με αυτό τον τρόπο, η ηλεκτροδότηση των νησιών δεν θα εξαρτάται από τη χώρα μας, αλλά από τις προθέσεις και τις διαθέσεις της γείτονος χώρας.

Σημειώνουμε ότι το Μάιο του 2010, η Υπουργός Περιβάλλοντος κα. Μπιρμπίλη είχε δηλώσει ότι η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί εθνική προτεραιότητα, καθώς και ότι ο Διαχειριστής του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ ) προχωρούσε στην επικαιροποίηση της Μελέτης Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ), προκειμένου να ενταχθούν τα αναγκαία έργα.

Μέχρι σήμερα, όμως, τα πάντα έχουν παραμείνει σε επίπεδο προθέσεων.

Στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν, ότι η ενεργειακή πολιτική είναι εθνικό θέμα που απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό και σοβαρότητα χειρισμών. Ιδίως, όταν πρόκειται για την ηλεκτροδότηση των νησιών του Αρχιπελάγους»

Επί του θέματος αυτού οι κ.κ. Κωστής Μουσουρούλης (Βουλευτής Ν. Χίου), Σπύρος Γαληνός (Βουλευτής Ν. Λέσβου), Ιωάννης Βρούτσης (Βουλευτής Ν. Κυκλάδων) και Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη (Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσων) κατέθεσαν σήμερα σχετική Ερώτηση.


ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ: ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ


ΕΡΩΤΗΣΗ



Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Ηλεκτροδότηση νησιών Αιγαίου

Κάθε σοβαρή και συγκροτημένη ενεργειακή πολιτική εξασφαλίζει επάρκεια ισχύος για όλους τους πολίτες και σε όλη την επικράτεια. Στο πλαίσιο αυτής της γενικής αρχής και υποχρέωσης, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε το 2008 στην επικαιροποίηση της μελέτης διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα, καθώς και στη μελέτη διασύνδεσης ειδικά για τις Κυκλάδες .

Το Μάιο του 2010, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Τ. Μπιρμπίλη, προέβη σε δηλώσεις βάση των οποίων, η διασύνδεση των νησιών (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη) με την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελεί εθνική προτεραιότητα, ενώ ανακοίνωσε ότι ο Διαχειριστής του Συστήματος (ΔΕΣΜΙΕ ) ήδη προχωρεί σε επικαιροποίηση της Μελέτης Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ) για να ενταχθούν άμεσα τα αναγκαία έργα.

Πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο (εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 16-2-2010, σ. 11) αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός προτίθεται να εγκρίνει τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με τη γείτονα χώρα, έτσι ώστε να ηλεκτροδοτούνται από αυτήν.

Επειδή τα θέματα ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας απαιτούν εθνική στρατηγική και όχι πρόχειρους και πειραματικούς σχεδιασμούς


Ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Ανταποκρίνονται στην αλήθεια τα δημοσιεύματα περί ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με την Τουρκία;

2. Υφίσταται πρόταση διασύνδεσης των νησιών με την Τουρκία; Εάν ναι, πώς συσχετίζεται αυτή με τη διασύνδεση νησιών και ηπειρωτικής χώρας;

3. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση της νέας ΜΑΣΜ; Προβλέπονται σε αυτή οι διασυνδέσεις όλων των νησιών;

4. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας των νησιών;

5. Ποιος είναι ο μεσομακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός της Κυβέρνησης μετά και την κατάργηση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής;




Οι Ερωτώντες Βουλευτές Αθήνα, 16.02.2011



Κωστής Μουσουρούλης
Βουλευτής Ν. Χίου




Σπύρος Γαληνός
Βουλευτής Ν. Λέσβου




Ιωάννης Βρούτσης
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων




Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη
Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσων




"Όχι" στις αποδρομολογήσεις πλοίων ψήφισε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Μαργαρίτης (Μπαρμπούνης)

Στη προχθεσινή (15/2) συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) συμμετείχε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων Γιάννης Μαργαρίτης (Μπαρμπούνης) ο οποίος ήταν αντίθετος σε κάθε αποδρομολόγηση πλοίου ψηφίζοντας «όχι» στη σχετική πρόταση.
Να σημειώσουμε τέλος ότι ο Γιάννης Μαργαρίτης (Μπαρμπούνης) είναι επικρατέστερος για τη θέση του προέδρου τουριστικής επιτροπής του

Αποκριάτικος χορός Απεραθίτικου Συλλόγου

Ο Απεραθίτικος Σύλλογος προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του
στο κέντρο ΟΜΟΡΦΗ ΝΥΧΤΑ (ΘΕΟΦΙΛΟΣ), επί της οδού Ζήνωνος 5
(όπισθεν πολυκατοικίας επί της οδού Αγίας Γλυκερίας 44)
Τηλ. 2102131356 στο Γαλάτσι στις 18 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9:00 μ.μ. για ένα γνήσιο νησιώτικο γλέντι με τους Απεραθίτες καλλιτέχνες: Μαρία Αναματερού με το συγκρότημά της, το Γιώργο Πρωτονοτάριο (Καλυμνιό), Μανώλη Ν. Χατζηπέτρο, Γιάννη Αντωνίου (Φυσάλη) και στη τσαμπούνα το Φλώριο Κρητικό (Τίγρη)
Στην τιμή του εισιτηρίου, εκτός από το πλούσιο μενού περιλαμβάνεται και απεριόριστη κατανάλωση ποτών (κρασί βαρελίσιο λευκό ή κόκκινο, ελληνικές μπύρες και αναψυκτικά).
Το Δ.Σ.

Ο Σύλλογός Κορωνίδας Νάξου σας προσκαλεί.......


Oι "Πολίτες για τα Νησιά μας" κατέθεσαν στο Δήμο προτάσεις για τα Απορρίματα

Αντιπροσωπεία της Εναλλακτικής Δημοτικής Κίνησης "Πολίτες για τα Νησιά μας", αποτελούμενη από τους μηχανικούς Λευτέρη Βερύκοκκο, Μιχάλη Φραγκίσκο, Κώστα Απιδόπουλο και τη δημοτική σύμβουλο Θέκλα Κίζη, συναντήθηκαν και επέδωσαν στο Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και στους αρμόδιους αντιδημάρχους τις "θέσεις και τις προτάσεις της Εναλλακτικής Δημοτικής Κίνησης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων", δηλ....


μέτρα πρόληψης, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και.... υγειονομικής ταφής ελάχιστου υπολείμματος σε ΧΥΤΥ.
Οι Πολίτες για τα Νησιά μας υποστήριξαν, πως πρέπει άμεσα να προχωρήσει ο Δήμος προς αυτήν την κατεύθυνση, να αναθέσει μελέτη ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ ή σε άλλο μελετητή, να γίνει αναβάθμιση της σύμβασης με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης [ΕΕΑΑ] και να αναλάβει δράσεις ευαισθητοποίησης των δημοτών.

Με τη μελέτη Ο.Δ.Α. μπορεί να γίνει αίτηση τροποποίησης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ. Γι αυτό ζήτησαν την παρέμβαση του Δήμου στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ για το δυνατό περιορισμό του χώρου των εκσκαφών.

Από την πλευρά τους ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι κκ. Τοτόμης Πρωτονοτάριος, Απόστολος Ψαρράς και Μανώλης Πολυκρέτης συναίνεσαν με την αναγκαιότητα της ολοκληρωμένης διαχείρισης και ενημέρωσαν για τις ενέργειες που έχουν γίνει.

Βασικές θέσεις και προτάσεις της
Εναλλακτικής Δημοτικής Κίνησης “Πολίτες για τα Νησιά μας”,
για το σχεδιασμό Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων
στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Η Εναλλακτική Δημοτική Κίνηση πολίτες για τα νησιά μας υποστηρίζει ένα ρεαλιστικό, εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που βασίζεται στο τρίπτυχο : Πρόληψη – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση. Είναι άμεσα υλοποιήσιμο, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ανταποκρίνεται σ’ όλες τις νομικές υποχρεώσεις της χώρας μας και είναι κοινωνικά αποδεκτό.

Αναλυτικότερα

Η διαχείριση των αποβλήτων τοποθετεί ως πρώτη προτεραιότητα την πρόληψη και ως τελευταία την τελική διάθεση υπολειμμάτων σε ΧΥΤΥ. Η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση των απορριμμάτων έχει για μας τη μείζονα σημασία. Τα εναπομείναντα υλικά θα πρέπει να υποστούν τη φιλικότερη δυνατή προς το περιβάλλον επεξεργασία. Από τα απορρίμματα, θα πρέπει να ανακτώνται τα χρήσιμα συστατικά, που θα υποβάλλονται σε παραπέρα επεξεργασία ώστε να μπορούν να αντικαταστήσουν φυσικούς πόρους.

Η υπάρχουσα νομοθεσία επιβάλλει στους υπόχρεους της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, να μην αποθέτουν στους ΧΥΤΑ απορρίμματα χωρίς προηγούμενη επεξεργασία, που οδηγεί στη μείωση του όγκου των, να χρησιμοποιούν μεθόδους διαλογής και ανακύκλωσης, καθώς και μεθόδους κομποστοποίησης. Επιπρόσθετα, ενθαρρύνει την οικιακή κομποστοποίηση. Στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής, θα πρέπει να αποτίθεται κατά την τρέχουσα δεκαετία, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, διαρκώς μειούμενο ποσοστό των παραγόμενων απορριμμάτων.

Επιπλέον στο χωροταξικό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (2003) στους άξονες πολιτικής για το περιβάλλον, εκτός από τη δημιουργία ΧΥΤΑ, την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, αναφέρεται η μείωση του όγκου των απορριμμάτων, με την εφαρμογή μεθόδων ανακύκλωσης-ανάκτησης οργανικών υλικών, με κέντρα ανακύκλωσης που θα λειτουργούν συμπληρωματικά των ΧΥΤΑ και θα χωροθετούνται σε μεγάλα νησιά.

Πιο συγκεκριμένο είναι το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α) του Νοτίου Αιγαίου (2008). Ορίζει την 6η Διαχειριστική ενότητα Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Επιβάλλει ποσοστά μείωσης των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων (κατά 25% το 2010, 50% το 2013, 65% το 2020 σε σχέση με τις ποσότητες του 1995) και βαθμούς ανάκτησης στα ανακυκλώσιμα κατά 15-80% μέχρι το 2013. Επιβάλλει τη λειτουργία Κ.Δ.Α.Υ. (κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών) μέσω συμβάσεων με τις πιστοποιημένες εταιρείες συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης (Ε.Ε.Α.Α.).

Με βάση τα παραπάνω επιστημονικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά στοιχεία προτείνουμε στο Δήμο Νάξου:

1. Την εκπόνηση μελέτης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, αναλύοντας όλα τα στάδιά της (διαλογή στην πηγή, διαλογή συμμείκτου μέρους στις εγκαταστάσεις διαχείρισης, κομποστοποίηση του οργανικού μέρους, συνδυασμένη με τη διάθεση της λυματολάσπης του βιολογικού, διάθεση του κομποστοποιημένου μέρους ως εδαφοβελτιωτικού στον πρωτογενή τομέα ή σε αποκαταστάσεις τοπίων).
2. Συντονισμό της ανωτέρω μελέτης με αυτήν που πρόκειται να εκπονήσει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ για κατασκευή ΧΥΤΑ, ώστε να εναρμονισθούν οι δύο μελέτες, με στόχο τον περιορισμό της έκτασης ΧΥΤ προς όφελος των όποιων εγκαταστάσεων θα προβλέψει η μελέτη της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Εναλλακτικά ο Δήμος μπορεί να αποκτήσει νέες περιοχές εφόσον δεν επαρκούν οι υπάρχουσες.
3. Άμεση ενεργοποίηση και αναβάθμιση της σύμβασης του Δήμου με την Ε.Ε.Α.Α. για τη λειτουργία του Κ.Δ.Α.Υ., που θα περιλαμβάνει τη Δρυμαλία και τα νησιά. Εξάντληση κάθε δυνατότητας διαλογής και αποστολής των ανακτώμενων στις εγκαταστάσεις της. Άμεση προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού (κάδοι, οχήματα, πρέσσες) με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάκτηση και προωθηση των ποσοτήτων γυαλιού, χαρτιού, πλαστικών και μετάλλων. Προσωρινά να γίνουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις στον υπάρχοντα ΧΑΔΑ.
4. Ο Δήμος να αναλάβει δράσεις ευαισθητοποίησης των δημοτών με συγκεκριμένο σχέδιο και κάθε μέσο (έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, μαθήματα, ομιλίες, επισκέψεις, επιβραβεύσεις, κλπ), με σκοπό την άμεση εφαρμογή μέτρων μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, την αλλαγή των καταναλωτικών συμπεριφορών των δημοτών, την αντιμετώπιση από την κοινωνία μας των απορριμμάτων ως χρήσιμων υλικών, την ανάπτυξη οικολογικών συνειδήσεων και την ένθερμη χρήση των προϊόντων της ανακύκλωσης. Αξιοποίηση εναλλακτικών προτάσεων και πρακτικών. Ενθάρρυνση της οικιακής κομποστοποίησης κυρίως στα νησιά και στις μακρινές περιοχές. Συνεργασία με φορείς πολιτών.
5. Άμεση προκήρυξη μελέτης αποκατάστασης και αξιοποίησης των χρήσιμων υλικών του ΧΑΔΑ της Χώρας των χωριών και των νησιών. Πιθανή προσωρινή χρησιμοποίησή του ΧΑΔΑ Χώρας και ως τόπου διαχείρισης απορριμμάτων μέχρι την μετεγκατάσταση στη νέα θέση.
6. Δημιουργία μόνιμης δημοτικής επιτροπής διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων με ειδικούς και πολίτες. Διερεύνηση δημιουργίας τοπικού Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων.
7. Χωροθέτηση άμεσα από την περιφέρεια, με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ 2008), των εγκαταστάσεων Κ.Δ.Α.Υ. στον προβλεπόμενο χώρο διαχείρισης. Με βάση την μελέτη Ο.Δ.Α. του Δήμου, η οποία θα προτείνει τη μέθοδο επεξεργασίας του βιοαποδομήσιμου μέρους, να ζητηθεί άμεσα η τροποποίηση της υπάρχουσας έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τον προβλεπόμενο ΧΥΤΑ στο Ξύδη (2010), με σκοπό την αναβάθμιση του σε ΧΥΤΥ. Η διαδικασία αυτή ήδη προβλέπεται από την σημερινή έγκριση περιβαλλοντικών όρων.



Τα παραπάνω αποτελούν προϋπόθεση για λειτουργία εγκαταστάσεων διαχείρισης σε οποιοδήποτε μέρος του νησιού που δεν έχει βαρύνουσα περιβαλλοντική ή αρχαιολογική αξία, με την διασφάλιση βεβαίως της σωστής επίβλεψης και κατασκευής του, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής. Με αυτές τις προϋποθέσεις και την προοπτική, αποδεχόμαστε την χωροθετημένη ήδη περιοχή Κορυφή Ξύδη. Πιστεύουμε ότι η λύση που προτείνουμε παραπάνω, ελαχιστοποιεί τη συνολική περιβαλλοντική και πολιτιστική επιβάρυνση στο χώρο του Δήμου μας.

Δυστυχώς σήμερα πρέπει να πληρώσουμε το περιβαλλοντικό κόστος των πολιτικών που επί σειρά ετών άφησαν στο έλεος των σκουπιδιών τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες. Εμείς σαν υπεύθυνοι και οικολογικά συνειδητοί πολίτες δεν θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας την κατάσταση αυτή όπως είναι σήμερα, ούτε θα αποδεχτούμε αποσπασματικές και αναποτελεσματικές λύσεις. Θα αγωνιστούμε για την εφαρμογή της Ο.Δ.Α. ως μόνης λύσης, με κάθε τρόπο και μέσο. Αυτή είναι η πρόταση μας προς το Δήμο, από τον οποίο ζητούμε να υιοθετήσει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων ως μόνη βιώσιμη λύση και να προβεί στις ενέργειες και διαδικασίες που αναφέρονται παραπάνω.


Νάξος, 16/ 02/ 2011 Εναλλακτική Δημοτική Κίνηση

Πολίτες για τα Νησιά μας

Αυτή είναι πρόοδος για την Σάμο. Θα μας δίνουν ρεύμα οι Τούρκοι!!!!

Αυτή είναι πρόοδος για την Σάμο. Θα μας δίνουν ρεύμα οι Τούρκοι!!!!
Αυτό και αν είναι μια σημαντική εξέλιξη για το νησί μας και σίγουρα θα κάνει υπερήφανους όλους τους Σαμιώτες και ειδικά αυτούς (ΠΑΣΟΚΟΥΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗ - ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ - ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ - κ.λ.π.) που μιλούσαν "για μια άλλη Ελλάδα που οραματιζόμαστε και μας αξίζει", για "...ριζικές θεσμικές ανατροπές. Για να επανακτήσουμε την εθνική μας αξιοπιστία, για να οικοδομήσουμε ένα κράτος δίκαιο και ευνομούμενο, για να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας" κ.λ.π. - κ.λ.π.!

Όλοι αυτοί θα νιώσουν υπερήφανοι που στα πλαίσια της Ελληνοτουρκικής Φιλίας που οραματίζονταν ήρθε η ώρα να γίνει πράξη!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι Τούρκοι σε λίγο καιρό θα μας κατεβάζουν τους διακόπτες ότι ώρα γουστάρουν και αυτό πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησής μας αφού μετά τα ζειμπέκικα του Γιωργάκη με τους Τούρκους, κύριο μέλημά της ήταν τέτοιου είδους συμφωνίες!

Δηλαδή με λίγα λόγια τώρα φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος μέσω... απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Κατ' επιταγή της τρόικας “σπάει” το μονοπώλιο της ΔΕΗ και ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στο παιχνίδι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” η υπουργός ΠΕΚΑ έχει ήδη στα χέρια της σχετικό κείμενο-πρόταση για την ηλεκτροδότηση των νησιών μας από τουρκικές εταιρείες παραγωγής.

Μετά την απελευθέρωση της ενέργειας η διαδικασία θα είναι... απλή. Μια μόνο αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα είναι αρκετή για να μπουν τουρκικές εταιρείες στο παιχνίδι πώλησης ρεύματος σε νησιά όπως η Χίος, η Σάμος, η Κως ή το Καστελόριζο. Στην περίπτωση που ο φάκελος-αίτηση της τουρκικής εταιρίας πληρεί τις προϋποθέσεις η ΡΑΕ δεν θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί.

Θα υπάρξει άραγε πρόβλεψη ανάλογη με αυτή που ισχύει στην περίπτωση της τηλεφωνίας για κολλήματα και απαγορεύσεις που μπορεί να βάλει για θέματα εθνικής ασφάλειας το υπουργείο Άμυνας ή ο Στρατός θα περιοριστεί στα... ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη;

Ειλικρινά καμαρώνουμε για αυτή την Ελλάδα που μας χαρίζετε...!!!

samiakignomi.gr



ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΔΡΑΝΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ


Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Χαράλαμπος Κόκκινος μετέβη στην Άνδρο όπου περιόδευσε στο νησί συνοδευόμενος από τους περιφερειακούς συμβούλους κ. Λοτσάρη Δημήτρη και κ. Κουκά Κώστα αλλά και από στελέχη του συνδυασμού κ. Δαλέζιο Ιωάννη και κ. Λώλο Αθανάσιο.



Κατά την παρουσία του στο νησί επισκέφθηκε τους οδικούς άξονες και τη «χωματερή» του νησιού που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία. Η διαδικασία καταγραφής των ζημιών ολοκληρώθηκε και απαιτούνται άμεσες χρηματοδοτήσεις και παρεμβάσεις.

Τεράστια οικολογική καταστροφή απειλεί την Άνδρο εάν δεν πραγματοποιηθούν άμεσα ενέργειες αποκατάστασης της υπάρχουσας «χωματερής» διότι υπάρχει κίνδυνος τα απορρίμματα να πέσουν στον επικείμενο θαλάσσιο χώρο ενώ είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός καινούριου βιώσιμου χώρου για τα απορρίμματα του νησιού. Μελέτες υπάρχουν και πόροι μπορεί να αντληθούν από το ΕΣΠΑ (2007-2013).



Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του νησιού, παρουσία του Δημάρχου κ. Γληνού Ιωάννη και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Σουσούδη Θεοδόση, διατυπώθηκαν ανησυχίες για την πληγείσα «χωματερή» του νησιού και το πρόβλημα μεταφοράς των απορριμμάτων μέχρι την ανασύστασή της.

Επίσης καταγράφηκε η ελλιπής χρηματοδότηση των ΟΤΑ από την κυβέρνηση και το «βίαιο» σταμάτημα δέκα (10) αναπτυξιακών έργων του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ λόγω αναστολής του προγράμματος και μη δημιουργίας καινούριου από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τόσο στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες όσο και στους πολίτες του νησιού, με τους οποίους ήρθε σε επαφή, ο κ. Κόκκινος τόνισε ότι η παράταξή του θα ασκήσει πίεση ώστε η κυβέρνηση να σταματήσει να αδρανεί και να παρέμβει άμεσα δίνοντας τις απαιτούμενες λύσεις.



Αύριο Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου ο κ. Κόκκινος θα βρίσκεται στη Ρόδο όπου θα συμμετέχει στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ.

Στις 13.00 μ.μ. θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης κ. Στάθη Κουσουρνά και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στο νησί όπου θα έχει συναντήσεις με φορείς, αυτοδιοικητικούς παράγοντες και πολίτες του νησιού.

Αρνητική η ψήφος του Περιφερειάρχη στην αποδρομολόγηση των πλοίων

Συνάντηση του κ. Γ. Μαχαιρίδη με το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Αντίθετος σε κάθε αποδρομολόγηση πλοίου ήταν ο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης κατά τη χθεσινή (15/2) συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), ψηφίζοντας …



«όχι» στη σχετική πρόταση, όπως και στη μείωση των δρομολογίων, από τέσσερα σε τρία, από και προς την Κάρπαθο.

Αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο, ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε πως η Πολιτεία οφείλει να αναζητεί και να εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους, ενώ σε ό, τι αφορά στους πλοιοκτήτες τόνισε, ότι μπορεί να αναγνωρίζει τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν, όμως «είναι άδικο, την ώρα που καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες προσέλκυσης των επισκεπτών στα νησιά μας, να μειώνονται τα δρομολόγια».

Πρότεινε μάλιστα, σε μια επόμενη συνεδρίασή του, το ΣΑΣ να ασχοληθεί σοβαρά με τον ακτοπλοϊκό χάρτη του Αιγαίου.

«Συνεργάτες μας
τα Επιμελητήρια»

ΣΗΜΕΡΑ (Τετάρτη), ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης συναντήθηκε στη Σύρο με τη Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Γιώργου Πουσσαίου και Τζώρτζη Μακριωνίτη.

Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και η κοινή βούληση για συνεργασία σε πολλούς τομείς, ενθαρρύνοντας πρωτοβουλίες και δομές, όπως το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (KETA) Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Μαχαιρίδης ενημέρωσε τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, όπως και για την προοπτική δημιουργίας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, με σκοπό την υλοποίηση δράσεων για την αγροτική ανάπτυξη των νησιών μας, σε σχέση πάντα με τον συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας.


«Σε αυτές τις πρωτοβουλίες, τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου θα είναι συνεργάτες μας» είπε ο κ. Μαχαιρίδης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη διάθεση συμπόρευσης από τους παραγωγικούς φορείς των νησιών μας.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης είχε συνεργασία με στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε, με αντικείμενο τις μελέτες που πρέπει να προωθηθούν άμεσα, απαιτώντας να δοθεί προτεραιότητα στα μικρά νησιά και σε έργα περιβάλλοντος, τα οποία να αφορούν στο τρίπτυχο «νερά, λύματα, απορρίμματα».