O Μαντέλης και η αλήστου μνήμης εποχή Σημίτη
Τώρα το κατάλαβε ο Κώστας Σημίτης... Η ανακοίνωσή του μετά την κυνική παραδοχή του Τάσου Μαντέλη για τη μίζα από τη Siemens, αποτελεί μνημείο πολιτικής υποκρισίας και «παχυδερμισμού». Διαβάστε: «Θλίβομαι και εξοργίζομαι επειδή τέτοιες πράξεις εκκολάφθηκαν και κατά την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2004. Πράξεις που προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης και τις προσπάθειες όλων όσων εργάσθηκαν και προσέφεραν για μια καλύτερη Ελλάδα».
Αυτός δεν ήταν υπεύθυνος τότε; Ουσιαστικά δηλαδή μας λέει...
ότι είχε χάσει τον έλεγχο. Φυσικά, απολάμβανε της πολιτικής στήριξης όλων εκείνων που έπεσαν με τα μούτρα στη μάσα.
Όλα ήταν «καλά» τότε…
Όταν κυβερνούσε ο γκουρού του εκσυγχρονισμού, ήταν όλα «καλά» κατά το ΠΑΣΟΚ και τα παπαγαλάκια του στα ΜΜΕ. Για να θυμηθούμε όμως: απομάκρυνση Πανταγιά, απομάκρυνση του υφυπουργού Χρήστου Θεοδώρου, οι υποθέσεις του Στέφανου Μανίκα και του Μιχάλη Νεονάκη, αργότερα η υπόθεση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου, η παραδοχή του Θεόδωρου Τσουκάτου και τώρα η παραδοχή του Τάσου Μαντέλη για τη Siemens, αλλά και η υπόθεση της Μονής Τομπλού (πολύ χειρότερη από εκείνη του Βατοπεδίου), αναδεικνύουν την ανεξέλεγκτη διαφθορά επί των αλήστου μνήμης ημερών του «πράσινου» πρωθυπουργού.
Και αυτά είναι μόλις κάποια από τα αναρίθμητα σκάνδαλα της εποχής. «Αυτή είναι η Ελλάδα», κραύγαζε από το βήμα της Βουλής, όταν «ζορίστηκε» για το Σάμινα και τις δεκάδες νεκρούς του ναυαγίου, ο Κώστας Σημίτης.
"Αρχιερέας της διαπλοκής"
Και μετά διαμαρτύρονταν στο ΠΑΣΟΚ, όταν η ΝΔ τον αποκάλεσε «αρχιερέα της διαπλοκής»… Σιγά-σιγά όμως οι μύθοι καταρρέουν. Επί Σημίτη, εισήλθαμε στην ευρωζώνη «ταΐζοντας» ψέματα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των εταίρων μας, την ώρα που οι πανούργοι εκσυγχρονιστές υπουργοί του Σημίτη έκρυβαν το ελληνικό χρέος στα swaps και μετέρχονταν και άλλων πολιτικών απατών, ενώπιον του εκστασιασμένου «μεσαίου χώρου».
Μια επίπλαστη ευημερία αποκοίμιζε το λαό, για να ακολουθήσει η μεγάλη ληστεία του Χρηματιστηρίου και των αποθεματικών των ταμείων, την ώρα που η διαπλοκή θησαύριζε εις βάρος του μέλλοντος της χώρας. Σκάνδαλα, σκάνδαλα, σκάνδαλα… Στα εξοπλιστικά, χαμός. Στα δημόσια έργα, «πάρτι». Κτηματολόγιο, ολυμπιακά έργα, παντού φαγοπότι. Και ακολούθησαν ελληνοποιήσεις, για να μη χαθεί η εξουσία και εξαναγκαστούν σε αποχώρηση οι φαύλοι.
Υπό την αιγίδα του
Ο Κώστας Σημίτης θα αποτελέσει στην ιστορία παράδειγμα προς αποφυγή. Δεν προσέφερε στον τόπο. Αντίθετα, μείωσε την ισχύ του (βλέπε Ίμια), πλήγωσε το φιλότιμό του (βλέπε παράδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στους δήμιούς του), έμαθε τον Έλληνα να ζει εύκολα και με δανεικά, ανύποπτος για τις συνέπειες. Ακολούθησε πιστά την παράδοση του «είπαμε να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του, αλλά όχι και 500 εκατομμύρια».
Παράλληλα, επέτρεψε στην πλουτοκρατία, σε στελέχη του κόμματός του και σε διεφθαρμένους γραφειοκράτες να μεθοδεύσουν την πιο βίαιη ανακατανομή εισοδήματος στην ιστορία του τόπου, υπέρ των εχόντων. Αυτή είναι η εικόνα της εποχής του, η υστεροφημία που θα συνοδεύει τον Κολωνακιώτη πρώην πρωθυπουργό και της αλήστου μνήμης ημέρες της σαθρής εξουσίας του.
Πρόεδρε άμα συμφωνεί μαζί σου η Μάκρη κάτι δεν πάει καλά
Και η κ. Δραγώνα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στην Θράκη
Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Μαζί του, στο πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνοδεύει, είναι και η ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θάλεια Δραγώνα, η
οποία επανειλημμένως έχει δεχθεί σκληρή κριτική για την πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας στον τομέα της εκπαίδευσης των μουσουλμάνων της Θράκης, με αποτέλεσμα να ανοίγει η Κερκόπορτα για να καταστεί η τουρκική πρώτη γλώσσα στη μειονότητα, και δεύτερη η ελληνική.
Η κ. Δραγώνα, η οποία εδώ και 13 χρόνια, μαζί με ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών που διαφημίζει ότι έχει το στίγμα της “διαπολιτισμικής ιδεολογίας”, ουσιαστικά διαμορφώνει την εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθείται στη Θράκη. Μια πολιτική που, ως έχει κατηγορηθεί, προωθεί τον εκτουρκισμό και των Πομάκων και των Τσιγγάνων, τους οποίους στέλνει στην αγκαλιά του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και στην αγκαλιά της Άγκυρας.
Στο κυβερνητικό κλιμάκιο επίσης, μετέχουν οι: Γιώργος Πεταλωτής, Λούκα Κατσέλη, Δημήτρης Ρέππας, Τίνα Μπιρμπίλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Παύλος Γερουλάνος, Γιάννης Μαγκριώτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Σπύρος Βούγιας, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Γιώργος Πετρουλάκης, βουλευτές της περιοχής, και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης.
ΠΗΓΗ: http://www.antinews.gr/?p=47659
Σατανική κίνηση Σαμαρά
Δημοσιεύθηκε από olympiada
Το πολύ καλά ενημερωμένο “Φίμωτρο”, δίνει μία άλλη διάσταση στην σημερινή κίνηση Σαμαρά να διαγράψει τον Ρουσόπουλο και τον Βουλγαράκη.
Σύμφωνα λοιπόν με το ιστολόγιο, ο Σαμαράς διέγραψε σήμερα τους δύο πρώην υπουργούς “για να προλάβουν με εκτενή ρεπορτάζ τα Κυριακάτικα φύλλα και να παίζει είδηση όλο το Σαββατοκύριακο!”
Πραγματικά ήταν μία διάσταση που λιγοι την είχαν σκεφτεί. Επειδή την διαβάσαμε μόνο στο Φίμωτρο που έχει πολύ καλή ενημέρωση από το περιβάλλον Παναγιωτόπουλου, θεωρούμε ότι δεν είναι σπέκουλα ή λογια του αέρα. Άρα όντως ήταν αυτή η σκοπιμότητα της κίνησης. Να παίζει το θέμα όλο το Σαββατοκύριακο, που είναι άλλωστε η μόνη περίοδος που ο Έλληνας αγοράζει εφημερίδες.
Προφανώς η πρωτοβουλία ήταν του κυρίου Παναγιωτόπουλου ο οποίος θεώρησε καλό για την Νέα Δημοκρατία να φύγουν άρον άρον οι προβολείς από το σπάσιμο του αποστήματος της Siemens, αφού οι προβολείς θα ήταν στραμμένοι στον Μαντέλη, τον Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, η πρώτη μεγάλη επιτυχία του κοινοβουλίου τα τελευταία χρόνια στην πάταξη της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος θα περάσει στο παρασκήνιο λόγω της πρωτοβουλίας του κυρίου Παναγιωτόπουλου. Όπως ακριβώς και οι προηγούμενες αποκαλύψεις “χάθηκαν” ελέω της περιβόητης κατάθεσης Μαντέλη.
Ίσως κάποιοι σπεύσουν να πουν, ότι η κίνηση αυτή έκρυβε υστεροβουλία και συγκάλυψη του σκανδάλου της Siemens. Εμείς δεν συμφωνούμε. Δε μπορούμε να δεχτούμε ότι στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν άνθρωποι που τα έχουν αρπάξει από τη Siemens και προσπαθούν να συγκαλύψουν αυτήν την ελπιδοφόρα εξέλιξη.
Μάλλον θα επικράτησε η άποψη του Αμερικάνικου marketing, ότι ακόμα και η αρνητική διαφήμιση δεν παύει να είναι διαφήμιση. Ίσως είχαν και τίποτα μετρήσεις που να έδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία ωφελήθηκε από την “διαφήμιση” που της έγινε με την κατάθεση της κυρίας Μαντέλη ή ότι της έκανε καλό που το θέμα Γείτονα πέρασε στις καλένδες.
Αυτό βέβαια που δεν βγάζει νόημα είναι ότι αμέσως μετά την δήλωση της “διαγραφής”, ο κύριος Σαμαράς είπε ότι “δεν θα αφήσω στοχοποιηθεί άδικα”. Μάλλον θα είναι και αυτό διαφημιστικό τρικ.
Αντώνη για να καταλάβω δηλ: ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ ΟΤΑΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ;
(λαδοπόντικες και απατεώνες)
ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ!!!
να κοιμόμαστε και ήσυχοι...
Εντάξει δεν ξεχνάει βέβαια να σε παρουσιάσει και σαν ουρά του Γιωργάκη στην κάθαρση...
Και φυσικά να υποδείξει και τα επόμενα θύματα...
αν δεν τον διαγράψεις κι αυτόν... δεν θα έχεις κάνει τίποτα!!!
Σου κάνει δε και υπόδειξη για το τέλος:
ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ
Άντε καλά κρασά...
θα πέσει και δουλεματάκι με δημοσκόπηση που θα μας πάει από το 18 στο 21 και τοΠΑΣΟΚ από το 30 στο 33%...
και θα έχουμε δικαιωθεί...
Φίλε Αντώνη… εγώ τουλάχιστον δεν σου έδωσα εντολή να κάνεις ότι σου επιβάλλει το σύστημα ΠΑΣΟΚ
Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να έχω γράψει παλαιότερα ότι την ανοχή που δείξαμε στον Καραμανλή δεν θα την δείξουμε σε κανέναν άλλο Πρόεδρο της ΝΔ… είτε λέγεται Σαμαράς είτε λέγεται Φούφουτος. Δυστυχώς πολύ νωρίς φαίνεται ότι η ηγεσία της ΝΔ πανικοβλήθηκε και προβαίνει σε αψυχολόγητες ενέργειες…
η σημερινή δεν μπαλώνεται με τίποτα.
Εκεί που το ΠΑΣΟΚ δείχνει να τρώει ξύλο…
πετάγονται σαν τους ηλίθιους και στρέφουν τα φώτα στη ΝΔ…
μην είμαστε αφελείς…
ενώ οι Ρουσόπουλος Βουλγαράκης στοχοποιήθηκαν δικαίως…
Κρίμα… μακάρι να μην συνεχίσεις έτσι για να μη γίνεις
ο άνθρωπος που απογοήτευσε τόσους πολλούς σε τόσο λίγο χρόνο…
dexiextrem.blogspot.com
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΕΡ।।ΠΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜ।Τ.Ο ΝΑΞΟΥ
ΑΠ।ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΙ ΟΧΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΟΥ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ।
ΕΡ।ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ
ΑΠ।ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΝΥΣΧΙΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΕΝΝΟΙΑ ।
ΕΡ।ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ?
ΑΠ।ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΤΗΡΕΙ ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΕΜΠΛΕΚΟΥΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
ΕΡ।ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΥΡΙΕ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Δήλωση του Θόδωρου Ρουσόπουλου
Δήλωση Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ndpress@nd.gr
Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Ρηγίλλης, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου ως εξής:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ερώτηση: Όπως είχατε υποσχεθεί, ανακοινώσατε σήμερα την Επιτροπή Αξιολόγησης. Θέλετε να καθαρίσετε από το χθες τη Νέα Δημοκρατία, κύριε Πρόεδρε;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αν δεν το έχετε καταλάβει, εγώ έχω πάρει εντολή να χτίσω μια καινούργια Νέα Δημοκρατία. Δεν απολογούμαι για το χθες, δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη ή Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου.
Όποιος -το ξεκαθαρίζω- έχει βλάψει την Παράταξη, δεν θα είναι μαζί μας. Αλλά και δεν πρόκειται να αφήσω ποτέ κανέναν να στοχοποιηθεί άδικα.
Τίποτε άλλο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ :Τα είχα περιγράψει από το 1997 στην Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ
Αλαβάνος: Στην Ελλάδα κυβερνά η Merkel
«Καταλύτης της νέας πλειοψηφίας μπορεί να είναι η Αριστερά». Αυτό δήλωσε μιλώντας σήμερα σε συγκέντρωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στο γήπεδο του Σπόρτινγκ ο Αλέκος Αλαβάνος.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης λέγοντας ότι υποκύπτει σε «ιμπεριαλιστικές εντολές, τελεσίγραφα και διατάγματα» και επανέλαβε ότι «πρωθυπουργός της χώρας είναι η κ. Merkel».
Απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στον Συνασπισμό και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο έσπευσε να απαντήσει στις επικρίσεις, ότι επιθυμεί τη διάσπαση της Αριστεράς. «Μόνο μέσα σε μια γη ενότητας και κοινής δράσης μπορεί να μαζέψουν χυμούς οι ρίζες του Μετώπου. Όχι μόνο να ενώσουμε την Αριστερά. Να ενώσουμε την Αριστερά με ρυάκια από κάθε πολιτικό χώρο, με τη νεολαία, σε ένα ασταμάτητο χείμαρρο», επισήμανε.
Ο Αλ. Αλαβάνος έκανε άνοιγμα προς τις πολιτικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, λέγοντας: «Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Μέχρι και ως εκείνο τον αντιεξουσιαστικό χώρο που κατήγγειλε αδυσώπητα την δολοφονική βία στη Marfin. Στα κινήματα. Συντροφικά ας πάρουμε την πρωτοβουλία να οικοδομήσουμε Μετωπικές Επιτροπές. Θα βρούμε στους πολίτες εύφορη γη. Κάθε κομματικής προέλευσης».
ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Α. ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά συγκροτείται η Επιτροπή Αξιολόγησης, που ήδη ανακοίνωσε στις πρόσφατες ομιλίες του.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης αναλαμβάνει την αποστολή της διαρκούς αξιολόγησης και της ανανέωσης των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο ένα κόμμα αξιών και αξίων.
Στην Επιτροπή μετέχουν, υπό τη θεσμική τους ιδιότητα,
· Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής,
· Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας,
· Η Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας ''Κωνσταντίνος Καραμανλής''.
Τέλος τα ψεύδη
ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΗ δεν αρέσει η αλήθεια. Είναι φανερό ότι συνεχίζει να ψεύδεται ασύστολα, να σερβίρει με γαρνιτούρα...
ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΗ δεν αρέσει η αλήθεια. Είναι φανερό ότι συνεχίζει να ψεύδεται ασύστολα, να σερβίρει με γαρνιτούρα τα ψέματα αυτά και να πιστεύει ότι ο ελληνικός λαός τρώει κουτόχορτο. Εχουν όμως γνώσιν οι φύλακες και πλέον τιμωρούν αλαζόνες πολιτικούς που πιστεύουν ότι μετά από όλα αυτά έχουν ακόμη το πάνω χέρι.
ΤΙΜΩΡΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΥΣ που δεν αναγνωρίζουν τα λάθη τους, δεν σκύβουν το κεφάλι ή «λιντσάρουν» μόνον εξιλαστήρια θύματα αφήνοντας στο απυρόβλητο τους ηθικούς αυτουργούς. Κύριοι του σημερινού ΠΑΣΟΚ, για να μην τρελαθούμε όλοι μαζί, ξεχνάμε ποιος ήταν ο Τ. Μαντέλης; Εσείς μπορεί, εμείς όμως δεν πρέπει. Μήπως δεν ανήκε λοιπόν στον σκληρό πυρήνα των κυβερνήσεων Σημίτη; Μήπως δεν ήταν ουσιαστικά ένας των τριών σωματοφυλάκων του; Μαντέλης, Τσουκάτος, Πανταγιάς; Συνεχίζετε να μας λέτε χωρίς αιδώ ότι δεν ευθύνονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή κατάντια της χώρας; Με άλλα λόγια ότι δεν ευθύνονται όσοι συμμετείχαν σε αυτές;
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ υπήρξε μέλος των κυβερνήσεων αυτών και σε περίοπτες θέσεις, μάλιστα, δεν θα πρέπει κανείς να το ξεχνάει αυτό. Οπως κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι ο Τ. Μαντέλης υπήρξε στη δεκαετία του '80 επί κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΤΕ. Οπως καλό θα είναι να μην ξεχνάει κανείς ότι τα περίφημα επιτεύγματα των κυβερνήσεών του, για τα οποία μίλησε ο Κ. Σημίτης στην κατόπιν εορτής ανακοίνωσή του, έχουν να κάνουν με τη δημιουργική λογιστική που μας οδήγησε στην ΟΝΕ, με τη ρύθμιση χρέους με την Goldman Sachs και φυσικά με το τεράστιο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Ουδείς θα πρέπει να τα ξεχνάει αυτά. Διότι μόνον έτσι θα μπορεί να κρίνει και να αποφασίζει από εδώ κι εμπρός.
Ντινόπουλος κατά Σημίτη
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜ।Τ.Ο ΝΑΞΟΥ
ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΔΗΜ।Τ.Ε.ΝΑΞΟΥ
ΖΩΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΚΑΤΣΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΟΥΤΑΝΤΖΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ
ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΕΝΤΖΟΥΒΗ ΑΛΙΚΗ
ΜΥΛΩΝΑΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΞΕΝΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΣΕΡΓΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΣΕΡΓΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΙΔΕΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΣΚΑΡΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΣΤΡΑΤΟΥΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Η αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας
του Γιάνη Βαρουφάκη
Για μέρες τώρα βαραίνουμε τις ψυχές μας με μια μόνιμη αγωνία: Θα χρεοκοπήσει το κράτος μας; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτό που φοβόμαστε.
Αν οι φίλοι μας οι Γερμανοί δεν έχουν πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Όχι ως διαπραγματευτική μπλόφα και ούτε μόνο γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρεοκοπήσουμε σε ένα χρόνο (βλ. το προηγούμενο άρθρο μου Το Πρώτο Τάνγκο στην Ευρωζώνη) αλλά επειδή ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας.
Υπάρχει τέτοια πλευρά; Και βέβαια υπάρχει। Σε σχέση με χώρες όπως η γνωστή τρόικα Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, αλλά και η Βρετανία και το Βέλγιο, το σύνολο του χρέους μας (δημοσίου και ιδιωτικού) είναι το μικρότερο.
Πάνω από 150 δις πραγματικών καταθέσεων! Μιλάμε για άνω του μισού ΑΕΠ σε καταθέσεις, κάτι για το οποίο οι περισσότεροι εταίροι μας θα σκότωναν να το έχουν, που λέει ο λόγος.
Αν μάλιστα προσθέσετε και όλα τα χρήματα ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα δείτε ότι οι έλληνες δεν είμαστε και τόσο φτωχοί κατά μέσον όρο, κι ας έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Λεττονία).
Ως πολίτες είμαστε ελάχιστα χρεωμένοι σε σχέση με πολλούς από τους επικριτές μας στις Λόνδρες, στα Παρίσια και στις Νέες Υόρκες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε λευκές περιστερές. Για δεκαετίες φορτώναμε το δημόσιο με τόσο μεγάλο χρέος που το βλέπουμε πλέον να βουλιάζει μπροστά στα μάτια μας.
Εδώ όμως που φτάσαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ακόμα και να αποφασίσουμε σύσσωμοι (ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, γιάπηδες και στελέχη του ΠΑΜΕ, αστοί των βορείων προαστίων και αναρχικοί της Πλατείας Εξαρχείων) να δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε στο κράτος, δεν αρκεί.
Αν μάλιστα το παρακάνουμε στην αλληλεγγύη προς το δημόσιο, η 'γενναιοδωρία' μας αυτή θα στεγνώσει την κυκλική ροή του πλούτου από το οποίο εξαρτάται το δημόσιο για τα έσοδά του το 2011, το 2012 κ.ο.κ.
Ποια είναι λοιπόν τα χαρμόσυνα νέα;
Ότι μια πτώχευση θα αποδειχθεί σχετικά ανώδυνη. Ο λόγος διττός: Πρώτον, δεν είμαστε κατά μέσον όρο ούτε οι φτωχότεροι ούτε οι πιο υπερχρεωμένοι. Δεύτερον, όσον αφορά τα χρέη του δημοσίου, αυτά βαραίνουν εμάς, ως άτομα, πολύ λιγότερο από όσο βαραίνουν τους ξένους.
Κάντε την σύγκριση με την Ιαπωνία, το χρέος της οποίας ανήκει σε Ιάπωνες σε ποσοστό 95%. Αν το Ιαπωνικό κράτος αναγκαστεί στην πτώχευση, η καταστροφή της χώρας θα είναι ολική. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για εμάς, καθώς μας ανήκει (δηλαδή στις δικές μας τράπεζες) μόνο το 25% του δημόσιου χρέους μας.
Έτσι λοιπόν, δεδομένου ότι η πτώχευση του δημοσίου διαγράφεται ως αναπόφευκτη (εκτός αν πανικοβληθούν οι εταίροι μας αρκετά και το συνδράμουν για χρόνια πολλά, οπότε έχει καλώς), το κόστος της στάσης πληρωμών δεν θα το υποστούμε μόνοι μας.
Μα αν το δημόσιο κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει την επόμενη μέρα; Πως θα ξανα-δανειστεί; Πράγματι, το κράτος θα στριμωχθεί. Για κάμποσο καιρό το δημόσιο θα πρέπει απλώς να ξοδεύει όσα μαζεύει από φόρους.
Και γιατί είναι κακό αυτό; Να μάθει επί τέλους, αφού θα έχει ανακουφιστεί από το νταλκά των τοκοχρεολυσίων, να ζει με αυτά που εισπράττει. Π.χ. να καταγγείλει όλες τις εξοπλιστικές συμβάσεις, να συμπιέσει τους ανώτερους μισθούς (τον δικό μου συμπεριλαμβανομένου) τόσο που να καλύπτει τις δαπάνες του από τους φόρους που εισπράττει κλπ.
Οι τράπεζές μας; Θα υποφέρουν, είναι αλήθεια - δεδομένου ότι ακόμα και το 25% του δημόσιου χρέους που διαθέτουν θα παγώσει. Ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι το έχουν ήδη διαθέσει στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για ζεστό χρήμα που έχουν ήδη πάρει. Και ότι έχουν πρόσβαση στις τεράστιες, κατά κεφαλήν, αποταμιεύσεις μας.
Για να μην προσθέσω ότι απολαμβάνουν εγκληματικά υψηλά ποσοστά κέρδους τόσα χρόνια. Όπως το κράτος μας, έτσι κι αυτές να μάθουν να ζουν λιτά και με σύνεση όπως κάνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ.
Επί πλέον, ο αποκλεισμός του κράτους μας από τις χρηματαγορές δεν θα διαρκέσει πολύ. Αν κηρύξει στάση πληρωμών, και ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, δεν θα περάσει πολύ καιρός που παλιοί δανειστές θα αποδεχθούν νέους όρους αποπληρωμής ενός ποσοστού των περασμένων δανεικών και νέοι υποψήφιοι δανειστές (μπορεί και οι ίδιοι με τους παλιούς) θα σχηματίσουν ουρά έξω από το Υπουργείο Οικονομίας να το δανείσουν!
Βλέπετε, το χρέος μας θα έχει μειωθεί τόσο που θα αποτελούμε εξαιρετική επένδυση. Έτσι είναι το κεφάλαιο - όταν οσφραίνεται ένα επικερδές deal δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του.
Σε τελική ανάλυση, είναι λάθος μας να φοβόμαστε τόσο πολύ την στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου. Άλλοι πρέπει να φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη περισσότερο από εμάς:
• η κυβέρνηση της κας Μέρκελ η οποία θα πρέπει να διασώσει τις Γερμανικές τράπεζες που θα κλονιστούν από μια δική μας στάση πληρωμών
• η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα πρέπει να δει τι θα κάνει με μία χώρα-μέλος την οποία δεν μπορεί να αποβάλει από την ΕΕ αλλά η οποία τελεί υπό πτώχευση
• οι κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών (πλην ίσως της Ολλανδίας και της Αυστρίας) που θα τρέμουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των αγορών (των οποίων η όρεξη θα έχει ανοίξει από την 'επιτυχημένη' επίθεση στο χρέος της Ελλάδας)
• οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας (χωρών με συνολικό χρέος πάνω από 400%)
• όλοι όσοι έχουν επενδύσει στο ευρώ, είτε σε περιουσιακά στοιχεία είτε ως μέσο συναλλαγής.
Στάση πληρωμών λοιπόν!
Τώρα!
Με χαμόγελο και αισιοδοξία!
(Και ξέρετε ποιο είναι το ωραίο; Ότι αν πειθόμασταν να απελευθερωθούμε από τον φόβο της πτώχευσης, οι φίλοι μας οι Γερμανοί θα έσπευδαν την ίδια στιγμή να την αποσοβήσουν...)
*Ο Γιάνης Βαρουφάκης διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική οικονομία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών।αναρτηθηκε απο α-ναχιος
Νεοδημοκράτισσες, Νεοδημοκράτες, ελάτε να βάλουμε τέλος στους τυχάρπαστους»
Υποψήφιος Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Κυκλάδων
Νεοδημοκράτισσες, Νεοδημοκράτες,
Μετά από μακρόχρονη αποχή από τα κομματικά δρώμενα της παράταξης, αποφάσισα να ξαναβρεθώ σ’ αυτές τις επάλξεις.
Όπως οι περισσότεροι από σας, έτσι κι εγώ, κατά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, έχω απαξιώσει πολιτικούς και πολιτικές, κόμματα και κομματικούς μηχανισμούς, Μ.Μ.Ε. και μισθοφόρους δημοσιογράφους.
Όπως εσείς, έτσι κι εγώ, έχω απηυδήσει από ασυνείδητες και αλαζονικές συμπεριφορές, από μιαρές και ανίερες πρακτικές ανθρώπων που έχουν ισοπεδώσει την ….
ηθική, έχουν εξουθενώσει τη δημοκρατική πνοή, έχουν κατακρεουργήσει την ελπίδα και έχουν καταρρακώσει τους θεσμούς που μας ενώνουν σε Έθνος και χρηστές κοινωνίες.
Όπως εσείς, έτσι κι εγώ, νοιώθω θλίψη, απογοήτευση, αγωνία! Πίκρα, οργή, θυμός συσσωρεύονταν καθημερινά στη ψυχή μου και αλλοίωναν την ίδια μου την υπόσταση, το χαρακτήρα μου, την ταυτότητα του ανθρώπου που κουβαλάω μαζί μου στην εξηντατετράχρονη διαδρομή μου!
Μέχρι εκείνη τη στιγμή που κάποια παλληκάρια σαν το γιο μου, κάποιοι νέοι άνθρωποι που παλεύουν για Αρχές και Ιδανικά, στάθηκαν μπρος μου, μέσα στο δρόμο και είπαν: «Κύριε Νικολιά, βοηθείστε μας. Πνιγόμαστε…! Ελάτε να βοηθήσετε να καθαρίσουμε τον κόπρο του Αυγεία…».
Αυτό κάνω τώρα. Τους βοηθώ! Μαζί μ’ αυτούς, βοηθώ τα παιδιά των νησιών μας. Βοηθώ εσάς και τ’ αδέλφια σας, εσάς και τα παιδιά των παιδιών σας να ξαναποκτήσετε ελπίδα και όραμα. Να έχετε το δικαίωμα στην ανάδειξη και την προκοπή. Να έχετε πρόσβαση στην προοπτική και την πρόοδο, χωρίς να σας εκμεταλλεύεται ο κάθε που αυτοπροσδιορίζεται ως αγωνιστής και απαιτεί τη δουλική σας συνύπαρξη και τις δουλικές σας υπηρεσίας.
Αυτό είναι το όραμα και του Αρχηγού μας Αντώνη Σαμαρά. Μια νέα Ν.Δ. για μια νέα Ελλάδα. Μια νέα Ν.Δ. σε μια Νέα Μεταπολίτευση. Μια νέα Ν.Δ. που θα πορεύεται με σύνθημα και σημαία την εντιμότητα, τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και την ηθική!
Νεοδημοκράτισσες, Νεοδημοκράτες, ελάτε να βάλουμε τέλος στους
Μέχρι να επικυρωθεί η υποψηφιότητά μου ως Προέδρου ΝΟ.Δ.Ε. Κυκλάδων, συνέβησαν απίστευτα πράγματα. Αντιμετώπισα μίσος, κακία, ψεύδος, πλεκτάνες, απάτες, δολιότητες! Ας είναι! Όλα τα ξεχνάω! Κι όλα τα συγχωρώ! Όλοι θα γίνουμε καλύτεροι, γιατί η Νέα Δημοκρατία και η Πατρίδα μας χρειάζεται καλύτερους όλους!
Τώρα προέχει αυτός ο αγώνας. Ένας αγώνας που είναι πάνω απ’ όλα αγώνας δικός σας για το δικαίωμά σας στην ελπίδα και στην αξιοπρέπεια!
Κάποιοι λένε πως το αξίωμα του Προέδρου ΝΟ.Δ.Ε. είναι μεγάλη υπόθεση. Λένε πως ο Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. είναι ο μικρός αρχηγός του κόμματος στο νομό του. Λένε πολλά και διάφορα, μα εγώ λέω μόνο αυτό:
Ο σωστός Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. είναι απλά ένας διαιτητής και δίκαιος κριτής μεταξύ των κομματικών στελεχών. Ένας εξισορροπητής μεταξύ εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, ένας σύνδεσμος και μια γέφυρα μεταξύ του λαού και των ανωτέρων οργάνων.
Εγώ αυτό ελπίζω να είμαι. Μαζί μ’ αυτό όμως και κάτι σημαντικότερο: Να είμαι ο φίλος σας που θ’ ανακαλύψει στα σπίτια σας τα παιδιά σας! Τα παιδιά σας που έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν, να δοκιμασθούν, να κριθούν, να αναδειχθούν, να πατήσουν γερά και ν’ ανέβουν ψηλά! Δεν προσδοκώ και δεν επιθυμώ τίποτε άλλο.
Το όραμά μου είναι να γεμίσουμε τις Τοπικές Οργανώσεις και τις Τοπικές Επιτροπές με ηθικούς και αξιοπρεπείς ανθρώπους, που με ευγένεια και ανωτερότητα θα διεκδικήσουν το προνόμιο να αποτελέσουν τους μελλοντικούς κομματικούς και πολιτικούς ηγήτορες!
Συγχρόνως, απαιτείται να φράξουμε το «δρόμο» σε όλους εκείνους που με τη συμπεριφορά τους βλάπτουν και ζημιώνουν την παράταξη και τον τόπο μας.
Τολμώ, τούτη την ώρα, να ζητώ τη βοήθειά σας.
Τολμώ να ελπίζω σε συμπαράσταση.
Με το χέρι στην καρδιά, προσμένω ν’ αρθείτε σ’ αυτό το δρόμο μαζί μου.
Μετά…, θα έλθω εγώ σε σας. Για να πορευθούμε μαζί σε μια Νέα Εποχή για το Κυκλαδίτικο χώρο. Εποχή εντιμότητας και διαφάνειας, όπως κηρύττει ο Πρόεδρός μας!
Η παράταξη περιμένει με αγωνία τη συμμετοχή σας σε αυτές τις εκλογές, όπως το κάνατε στις 29 Νοεμβρίου.
Όποιαν απόφαση και αν πάρετε, Σας ευχαριστώ απ’ τη καρδιά μου.
Δημήτριος Νικολιάς
Υποψήφιος Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Κυκλάδων
Που βρίσκεται ο Καραβέλας;;;
Καθαρά "άνωθεν" εντολή για μια πρωτοφανούς μεγέθους επιχείρηση αφελληνισμού της χώρας με τελικό στόχο τη διάλυσή της.
" Κ Α Λ Λ Ι Κ Ρ Α Τ Η Σ "
Το ελληνικό κράτος είναι ένα "σκάφος", το οποίο διατηρεί τη "ρότα" του μέσα στην ιστορία μόνον για όσο διάστημα εξασφαλίζει την ύπαρξή του και άρα δεν διαλύεται. Αυτήν τη δυνατότητα την
εξασφαλίζει μόνον για όσο διάστημα εξασφαλίζει τη "μνήμη" του. Η συλλογική ελληνική "μνήμη" είναι η "μνήμη" των κυττάρων του. Η μνήμη των κοινοτήτων του. Ο ελληνισμός επιβίωνε μέσα στους αιώνες, γιατί κάποιοι αισθάνονταν μόνιμα Έλληνες —επειδή ήταν Αθηναίοι, Σπαρτιάτες Μυκηναίοι αλλά και Σιατιστινοί και Αμπελακιώτες και Σφακιανοί ή Καστελιώτες—. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει Ελλάδα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, αν δεν υπάρχει η ελληνική "μνήμη" της κοινωνίας της Σιάτιστας, των Σφακιών, των Αμπελακίων, των Μυκηνών, του Καστελίου και χιλιάδων άλλων μικρών αλλά ζωντανών κοινωνικών "κυττάρων", τα οποία είναι έμπειρα στον αγώνα τους για την επιβίωση μέσα στο χρόνο.
Κύτταρα μικρά ή μεγάλα και τα οποία —άσχετα αν ονομάζονται Δήμοι ή Κοινότητες— έχουν αποκτήσει "ανοσία" στην απειλή του χρόνου. Κύτταρα, τα οποία επιβίωναν πολύ εύκολα ακόμα και στις πιο δύσκολες για τον ελληνισμό εποχές. Κύτταρα, τα οποία επιβίωναν ακόμα κι όταν δεν τα χρηματοδοτούσε καθόλου και κανένα κράτος. Κύτταρα, τα οποία μέσα στους αιώνες "παρήγαγαν" τοπικούς ή ακόμα και εθνικούς ευεργέτες και από τότε που άρχισαν να χρηματοδοτούνται "παράγουν" μόνον λαμόγια. Κύτταρα, τα οποία μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και με την αυτοχρηματοδότηση των δομών τους αν παραστεί ανάγκη. Το έχουν κάνει άπειρες φορές στο παρελθόν και δεν βλέπουμε τον λόγο που δεν θα μπορούσαν να το επαναλάβουν και στο μέλλον.
Η ελληνική κοινωνία, δηλαδή, δεν είναι ένας άμορφος "χυλός" ανθρώπινων ψυχών, που εντάσσονται σε σύνολα ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του εκάστοτε κρατικού συστήματος. Η ελληνική κοινωνία είναι ένα σύνολο ελληνικών κοινωνιών, οι οποίες επιβιώνουν μέσα στον χρόνο με τις δικές τους ιδιομορφίες. Είναι ένα "λιθόκτιστο" "κάστρο" μέσα στο οποίο η κάθε μικρή κοινωνία είναι ένας σκληρός "λίθος", που συμμετέχει ενεργά σ' αυτήν τη "δομή". Ένας ιδιαίτερος "λίθος", του οποίου η ελληνική "σκληρότητα" δίνει μακροβιότητα στο ελληνικό "κάστρο". Με αυτόν τον τρόπο πορευόταν η Ελλάδα μέσα στους αιώνες και αυτή ήταν η απόδειξη ότι αυτό το μοντέλο αυτοδιοίκησης ήταν πετυχημένο.
Σήμερα αυτό το πετυχημένο μοντέλο αμφισβητείται και επιχειρείται μια "ισοπέδωση" των πάντων. Όμως, αυτό δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι τυχαίο, γιατί τα τυχαία είχαν στη διάθεσή τους ολόκληρους αιώνες για να εμφανιστούν. Οι ελληνικές "κοινότητες" ήταν αυτές οι οποίες επιβίωσαν μέσα στον χρόνο και όχι τα διοικητικά "βιλαέτια" των κατά καιρούς κυρίαρχων Αγάδων. Οι "λίθοι" επιβίωσαν και όχι οι αυθαίρετες διοικητικές "ξυλοκατασκευές", που εξαφανίστηκαν σαν "σκόνη". Σήμερα με τον "Καλλικράτη" οι σύγχρονοι "Αγάδες" επιχειρούν να στήσουν και πάλι τέτοιες νέες διοικητικές "κατασκευές". Αυτό συμβαίνει, γιατί απλούστατα αυτό βολεύει την Νέα Τάξη. Την Τάξη, η οποία μισεί την έννοια του "έθνους" και του "εθνικού κράτους". Όλοι αυτοί μισούν την έννοια της "ελληνικότητας". Μισούν την έννοια που μας συντηρεί ως λαό. Μισούν την "ιδιαιτερότητα" των μικρών ελληνικών κοινωνιών, οι οποίες δίνουν μακροβιότητα στην ελληνική κοινωνία.
Αυτοί είναι οι στόχοι των "αφεντικών" των Ραγκούσηδων. Στόχος τους είναι να μετατρέψουν την ελληνική κοινωνία σε μια άμορφη και ουδέτερη νεοταξική "σούπα". Στόχος τους είναι να βάλουν τους Έλληνες σε μια άμορφη διοικητική δομή, προκειμένου να τους "αποκολλήσουν" από τη συλλογική τους "μνήμη". Να αποκολλήσουν τους Έλληνες από τη γη της ιδιαίτερης πατρίδας τους, για να μην διατηρούν τις αντιστάσεις τους στις νεοταξικές αλλαγές. Αλλαγές, οι οποίες προβλέπεται να εντάξουν "βιαίως" μέσα στις κοινωνίες τους και τους σημερινούς λαθρομετανάστες. Αυτό είναι το ζητούμενο. Σε χώρους νέους, άγνωστους και κενούς από πλευράς μνήμης για τους τοπικούς πληθυσμούς, θα λειτουργήσουν άψογα τα νέα συμβούλια ένταξης μεταναστών. Σε χώρους άγνωστων και ψυχρών τοπικών αρχών θα αντιμετωπίζονται οι πάντες ως ξένοι και άρα πραγματικά επωφελημένοι θα είναι μόνον οι πραγματικά ξένοι.
Αυτούς τους μικτούς πληθυσμούς θα τους "ομογενοποιήσουν" σε νέους σχηματισμούς, οι οποίοι δεν είναι αποτελέσματα πολιτιστικών ή εθνικών ζυμώσεων, αλλά καθαρά αποτελέσματα οικονομοτεχνικών μελετών. Θα τους "ομογενοποιήσουν" με κριτήρια αγοράς και αντιμετωπίζοντάς τους σαν καταναλωτές. Αυτοί είναι οι στόχοι τους. Δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι, οι οποίοι "οραματίστηκαν" τον Καλλικράτη, είναι οι ίδιοι που σπρώχνουν και τον νέο εθνοκτόνο νόμο περί πολιτικών δικαιωμάτων των μεταναστών.
Όλοι αυτοί έχουν ως στόχο να διαγράψουν από τη μνήμη των Ελλήνων όχι απλά ότι είναι Έλληνες μέσα σε ελληνική κοινωνία, αλλά άνθρωποι, οι οποίοι μεγάλωσαν μέσα σε οικογένειες. Γιατί; Για να πάνε και να ξεπουλήσουν τα πάντα. Για να μην συνδέονται οι πληθυσμοί με τη γη, η οποία θα ξεπουληθεί σε ξένους Για να μην αντιδρά κανένας στο ξεπούλημα της εθνικής και άρα της "οικογενειακής" μας περιουσίας. Άνθρωπος, ο οποίος δεν αντιδρά στο ξεπούλημα της οικογενειακής του περιουσίας, δεν θα μπορεί να σκεφτεί ως Έλληνας και ν' αντιδράσει στο αντίστοιχο ξεπούλημα της εθνικής μας περιουσίας. Γι' αυτόν τον λόγο μάς θέλουν σαν καταναλωτικά ζώα. Ζώα με άγρια ένστικτα, τα οποία σκέφτονται μόνον την έννοια του στενού προσωπικού τους συμφέροντος. Ό,τι δεν κατάφεραν να μας πάρουν οι Οθωμανοί μέσα σε τετρακόσια χρόνια, σκοπεύουν να μας τα πάρουν αυτοί μέσα σε τετρακόσιες μέρες.
Αυτοί είναι οι στόχοι των αυθαίρετων "οραματιστών" των νέων κοινωνικών μοντέλων. Των νεοταξιτών κοινωνικών "διανοουμένων" τύπου Ραγκούση, του οποίου η μέχρι τώρα διοικητική "σκέψη" περιοριζόταν στο να εξυπηρετήσει ένα "αίτημα" του τύπου …"πιάσε ένα μπιφτέκι με διπλή ντομάτα". Αυτό είναι ο Ραγκούσης. Ένας "κομματάνθρωπος", ο οποίος μεταλλάχθηκε, για να "παρακολουθήσει" την Νέα Τάξη. Μια εύπλαστη "κατασκευή" του κομματικού "σωλήνα". Μέχρι τώρα τα αφεντικά των κομμάτων διέταζαν αυτούς τους "κομματανθρώπους" να κομματικοποιήσουν το κράτος και σήμερα τα ίδια αφεντικά τούς ζητάνε να το διαλύσουν.
Κάποτε όλους αυτούς τους έβαζαν να φέρονται αντεθνικά στο πνεύμα της ιδεολογίας και στο όνομα του "κομματικού" συμφέροντος και σήμερα τους βάζουν να κάνουν το ίδιο στο πνεύμα της ελεύθερης οικονομίας και στο όνομα του οικονομικού συμφέροντος. Ο Ραγκούσης αυτόν τον "δρόμο" τον βάδισε μέχρι τέλους. Μέχρι ενός σημείου ζούσε άνετα ως αφισοκολλητής του κόμματος και στη συνέχεια ανακάλυψε την ελεύθερη οικονομία ως επιχειρηματίας της σαλάτας.
Αν δεν ήταν κομματικός σφουγκοκολάριος, ακόμα θα περιφερόταν στην Πάρο με τη σαγιονάρα. Ως κομματόσκυλο έζησε μια εύκολη ζωή. Όλη του η ζωή ήταν το κομματικό παρακράτος του ΠΑΣΟΚ. Από την ΠΑΣΠ στην ΠΑΣΠ και από εκεί πάλι στην ΠΑΣΠ. Όταν δεν σήκωνε τα βρακιά των πασοκικών αξιωματούχων, ξεσκόνιζε τα σακάκια τους. Όταν οι ιδεολογίες "πέθαναν", ο κομματάνθρωπος ανακάλυψε την ιδιωτική οικονομία και έφτασε μέχρι το ύψος της βάσης της. Ούτε έναν πόντο παραπάνω. Μπιφτέκια τύλιγε ο "επιστήμονας" Ραγκούσης μέχρι να τον "ανακαλύψει" ο Giorgo. Ούτε καν "ραγκούσικα" μπιφτέκια. Franchising μπιφτέκια, για να φάει στις σίγουρες πλάτες των άλλων.
Αυτός ο άνθρωπος έρχεται τώρα να "διαλύσει" τη χώρα. Να "σβήσει" τη "μνήμη" της κοινωνίας της. Ο σαγιονάρας του ΠΑΣΟΚ. Ο μπιφτεκάνθρωπος του Αιγαίου. Επειδή ακριβώς είναι τέτοιος, ανάλογη είναι και η σκέψη του. Ένας τέτοιος άνθρωπος μόνον για "παράδες" μπορεί να μιλάει και αυτό κάνει. "Κουκιά" ξέρει να μετράει και να απαντάει σε απλά αριθμητικά ερωτήματα, τα οποία άπτονται της έννοιας του συμφέροντος. Απόδειξη αυτού του οποίου λέμε είναι ότι δεν έχει επιχειρήματα να υπερασπιστεί το "όραμά" του. Συνέχεια επιχειρηματολογεί γύρω από την έννοια του κόστους. Πόσο θα μας κοστίσει και τι "ρέστα" θα πάρουμε. Ποτέ δεν μας εξήγησε τι ακριβώς επιδιώκεται ως κέρδος από τον Καλλικράτη. Κέρδος εθνικό, πολιτισμικό, πολιτιστικό ή άλλο.
Ας μας πει το οποιοδήποτε άλλο κέρδος, που μπορεί να προκύψει για τους Έλληνες και εμείς απλά δεν το φανταζόμαστε. Να μάθουμε ως Έλληνες πού θα μας εξυπηρετήσει αυτό το σχέδιο. Πού θα μας εξυπηρετήσει συλλογικά ως κοινωνία ή ατομικά ως πολίτες. Πού θα μας "ανυψώσει" εθνικά ή πολιτισμικά. Πού θα μας βελτιώσει ως πολίτες και ως ανθρώπους. Πού θα μας "θωρακίσει" ως λαό μέσα σε έναν κόσμο, ο οποίος απειλεί λαούς και πολιτισμούς με αφανισμό, εφόσον τους βάζει σχεδόν με τη βία στη μηχανή του "κιμά" της παγκοσμιοποίησης. Το μόνο που μας λένε είναι πόσα χρήματα θα "γλιτώσουμε". Είναι δυνατόν να επιχειρείται πλήρης και εκ βάθρων αναδιάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας και το μόνο επιχείρημα, που να τη στηρίζει, να είναι οικονομικής φύσεως;
Αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες έχει την εξήγησή του. Αυτός και όλοι όσοι κρύβονται πίσω από αυτόν, εκμεταλλεύονται τώρα την άσχημη οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, προκειμένου να περάσουν στον λαό εκβιαστικά διλήμματα …Να μειωθούν τα έξοδα …Να αυξηθούν τα έσοδα. Αναρωτιόμαστε λοιπόν εμείς …τι άνθρωποι είναι αυτοί, που στη ζωή τους υπάρχουν μόνον έσοδα και έξοδα; Πώς σκέφτονται άραγε τέτοιοι άνθρωποι; Όλα τα μετράνε με τα ευρώ; Μόνον τα χρήματα υπάρχουν σ' αυτήν τη ζωή; Αν δηλαδή ο Ραγκούσης δεν τα βγάζει πέρα με τα μπιφτέκια, θα βγάλει στη "βίζιτα" τη γυναίκα του; Γιατί δεν μοιράζει τα παιδιά του σε ανάδοχες οικογένειες, για να περιορίσει τα έξοδά του; Κέρδη θα βγάλει από όλες αυτές τις κινήσεις. Δημοφιλής σε όλη την Πάρο θα γίνει.
Πως μπορεί να σταματήσει
η λαίλαπα του Καλλικράτη;
Ο "Καλλικράτης" τους εξυπηρετεί όλους αυτούς, κυρίως εξαιτίας της δυνατότητας που δίνει σε κάποιους "ανώτερους" ανθρώπους —του τύπου των μελών της λέσχης Μπίλντεμπεργκ— να απειλούν την πατρίδα μας με διάλυση. Σ' αυτήν του τη δυνατότητα βρίσκεται η όλη "στήριξη" που απολαμβάνει. Αν για κάποιον λόγο το "σχέδιο" Καλλικράτης στερηθεί αυτήν τη δυνατότητα εκβιασμού, δεν θα συνεχίσουν να το υπερασπίζονται με το πάθος που το κάνουν σήμερα. Αν δηλαδή θέλει κάποιος να σταματήσει τον "καρκίνο" του Καλλικράτη, θα πρέπει να γνωρίζει πού θα πρέπει να τον "χτυπήσει". Πού να τον "χτυπήσει", για να τον κάνει —αν όχι "άχρηστο" για τους νεοταξίτες— τουλάχιστον λιγότερο αποδοτικό, ώστε να τον εγκαταλείψουν.
Πού βρίσκεται η παρανομία του Καλλικράτη; Πού βρίσκεται η "αχίλλειος πτέρνα" του; Η παρανομία του και άρα η αδυναμία του βρίσκεται στην αιρετή θέση των Περιφερειαρχών.
Η θέση αυτή είναι "εκκωφαντικά" παράνομη, γιατί απλούστατα δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και δεν σέβεται το Πολίτευμα που αυτό το Σύνταγμα περιγράφει. Στην πραγματικότητα αυτή η ιδιόμορφη θέση όχι απλά δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, αλλά στην κυριολεξία διαλύει το Πολίτευμά μας. Η κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει, όταν θα υπάρχουν "παράλληλα" επίπεδα αντιπροσώπευσης των πολιτών. Όταν κάποιοι θα αντιπροσωπεύονται ως Έλληνες από τους Βουλευτές και ταυτόχρονα θα αντιπροσωπεύονται ως Μακεδόνες ή Κρητικοί ή Θράκες από τους αντίστοιχους Περιφερειάρχες. Δεν προβλέπεται από το Σύνταγμά μας αιρετός "αντιπρόσωπος" πολιτών, που να είναι ισχυρότερος από τον βουλευτή. Δεν προβλέπεται κατακερματισμός της ενιαίας κρατικής εξουσίας σε "άθροισμα" περιφερειακών εξουσιών. Δεν προβλέπεται να μοιράζονται κοινοί εθνικοί πόροι —όπως είναι ο ΦΠΑ ή ο φόρος εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων— με ειδικά περιφερειακά "κριτήρια".
Ο Πρωθυπουργός της χώρας ασκεί την εκτελεστική εξουσία με βάση την "εντολή" του ελληνικού λαού και δεν είναι απλά ο "προϊστάμενος" του "σώματος" των Περιφερειαρχών, οι οποίοι παίρνουν ειδικές "εντολές" από "ειδικούς" Έλληνες. Το ελληνικό κράτος είναι ενιαίο "μόρφωμα" και δεν είναι μια "χαλαρή" συνομοσπονδία ημιαυτόνομων περιφερειών. Ο "Καλλικράτης" απειλεί ευθέως το ελληνικό κράτος με "καντονοποίησή" του και άρα με διάσπασή του. Ο "Καλλικράτης" δημιουργεί μικρούς "Πρωθυπουργούς" ισχυρότερους από ολόκληρες ομάδες βουλευτών. Παράνομους "Πρωθυπουργούς", οι οποίοι απειλούν το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Ο "Καλλικράτης" με την αναδιανομή των κοινών εθνικών πόρων απειλεί την ελληνική κοινωνία με "στρέβλωση" και μακροπρόθεσμα με διχασμό.
Αν κάποιος θέλει να "σταματήσει" τον "Καλλικράτη", θα πρέπει να τον "καταγγείλει" στα συνταγματικά δικαστήρια. Θα πρέπει να κριθεί η συνταγματικότητά του και αυτό για τον "Καλλικράτη" είναι ένα αξεπέραστο εμπόδιο. Ο "Καλλικράτης" θα μας απειλεί μόνον για όσο διάστημα η άγνοια των Ελλήνων πολιτών θα τον προστατεύει. Μόνον για όσο διάστημα δεν κρίνεται η παρανομία του από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Στα δικαστήρια θα αποκαλυφθεί ότι το δημιούργημα του Ραγκούση είναι πιο σάπιο από τα μπιφτέκια του. Στα δικαστήρια θα ηττηθούν οι σύγχρονοι ανθέλληνες γενίτσαροι. Οι λακέδες της Νέας Τάξης. Οι ξεδιάντροποι δωσίλογοι. Τουλάχιστον οι προηγούμενοι είχαν μια στοιχειώδη ντροπή και φόβο και φορούσαν κουκούλες. Οι σημερινοί ούτε αυτό δεν κάνουν …Είναι απόλυτα σίγουροι για την ισχύ των αφεντικών τους …Έξω από τη λέσχη Μπίλντεμπεργκ κάνουν τις ανακοινώσεις τους …Απ’ ευθείας στα αγγλικά μάς τις μεταφέρουν …Ούτε καν μεταφράζουν.
Τραϊανού Παναγιώτης
Αρχηγός του ΕΑΜ.Β’
ΥΓ.
Ο "Καλλικράτης" σε ένα πράγμα αποδεικνύεται χρήσιμος για τους Έλληνες. Είναι αποκαλυπτικός των όσων πραγματικά συμβαίνουν σ' αυτήν τη χώρα και δεν φαίνονται. Διαψεύδει με τον πιο απόλυτο τρόπο τον λαό, ο οποίος κατηγορεί τους πολιτικούς ότι είναι στο σύνολό τους διεφθαρμένοι. Διαψεύδει τον λαό, ο οποίος θέλει τη διαφθορά να είναι το αίτιο της υπολειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων. Άδικα τους κατηγορούμε τους ανθρώπους. Ο "Καλλικράτης" αποδεικνύει ότι το αίτιο της υπολειτουργίας της Βουλής είναι η βλακεία και όχι η διαφθορά. Οι Βουλευτές είναι στην πλειοψηφία τους βλάκες και όχι διεφθαρμένοι. Δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λαού επειδή είναι βλάκες και όχι επειδή είναι διεφθαρμένοι. Η απόδειξη αυτού που λέμε είναι ότι δεν μπορούν να υπερασπιστούν ούτε τα δικά τους συμφέροντα. Είναι αξιολύπητοι οι άνθρωποι.
Θα πάνε σαν τα "πρόβατα" της κομματικής "στάνης" να ψηφίσουν το σχέδιο "Καλλικράτης". Μόνοι τους θα βγάλουν τα "μάτια" τους. Μόνοι τους θα υποσκάψουν τη δική τους θέση. Μόνοι τους θα μειώσουν τη δική τους εξουσία. Θα μετατρέψουν τους εαυτούς τους σε παρατρεχάμενους και σφουγκοκολάριους των νέων πανίσχυρων "καλλικρατικών" Περιφερειαρχών. Θα "διορίσουν" —και μάλιστα παρανομώντας— τα δικά τους αφεντικά. Θα βοηθήσουν αυτούς, τους οποίους σε άλλη φάση θα έπρεπε να πολεμάνε με όλα τα μέσα. Θα "αυτοκτονήσουν", ευθυγραμμισμένοι με την κομματική γραμμή. Θα νομιμοποιήσουν "έγχρωμους" ψηφοφόρους, οι οποίοι μελλοντικά θα στηρίξουν "έγχρωμους" εκπροσώπους τους. Αν αυτό δεν είναι απόδειξη βλακείας, τότε τι είναι; Όταν σε "δουλεύει" ένας Γιωργάκης, όχι τα συμφέροντα ενός λαού δεν μπορείς να προστατεύσεις, αλλά πρέπει το κράτος να σου εξασφαλίσει συνοδό, για να περνάς τις διασταυρώσεις.
Τα πρακτικά της εξεταστικής για τη Siemens: Off-Shore ο ΟΤΕ στις πλάτες του Ελληνικού λαού για φοροδιαφυγή!
Εισερχόμεθα τώρα στην ημερήσια διάταξη.
Σας ενημερώνω ότι έχουμε αποστείλει κάποια έγγραφα. «Προς τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Αργύρη και Πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου για το πόθεν έσχες. Στο πλαίσιο της λειτουργίας της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής η οποία συνεστήθη με την από 28 Ιανουαρίου 2010 ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής η οποία ερευνά στο σύνολό της την υπόθεση Siemens σας παρακαλούμε να προβείται στον επανέλεγχο όλων των δηλώσεων περιουσιακής κατάσταση του κ. Αναστασίου Μαντέλη υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που προκύπτουν από τα Πρακτικά της συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής της 26ης Μαίου 2010 και να μας γνωρίσετε το αποτέλεσμα του ελέγχου». Συμφωνούμε κύριοι συνάδελφοι;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επίσης έχουμε αποστείλει έγγραφο προς την .....
από olympiada
αρχή διασφάλισης απορρήτου των επικοινωνιών. «Μετά την αναφορά σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 24-5-2010, προς τον Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Επικοινωνιών κ. Ανδρέα Λαμπρινόπουλο, για την κατά αντιπαράσταση των μαρτύρων Νικήτα Μπαριτάκη και Παναγιώτη Βουρλούμη ο κ. Βουρλούμης κατά τη διάρκεια της συζήτησης ζήτησε να ενημερωθεί από τον γενικό διευθυντή περιφερειών κ. Καραγιώργο ο οποίος επιβεβαίωσε τεχνικό πρόβλημα και απάντησε ότι ο υπεύθυνος παραδέχθηκε το πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες της οικίας του Πρωθυπουργού. Ο κ. Βουρλούμης διαβεβαίωσε για τη διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών αλλά απεδείχθη ότι στον νέο κανονισμό του ΟΤΕ προβλέπεται η ύπαρξη παράλληλου μηχανισμού ασφαλείας επικοινωνιών με επικεφαλή τον κ. Αϊβάζη. Επειδή κατά την εκτίμηση της επιτροπής δημιουργούνται βάσιμες υπόνοιες για παραβίαση απορρήτου επικοινωνιών σας αποστέλλουμε τα σχετικά Πρακτικά και σας παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».
Υπάρχει και έγγραφο για τον έκτακτο φορολογικό έλεγχο του κ. Μαντέλη. Είναι προς τον κ. Καπελέρη
Συμφωνείτε κύριοι συνάδελφοι;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και πιθανώς να του κοινοποιήσουμε και τα Πρακτικά και να του πούμε ότι εδώ υπάρχει φορολογικό αδίκημα για να πράξει τα δέοντα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να τον συλλάβουμε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι βγήκε και είπε ο κ. Καπελέρης…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε διαβάζω. Προς τον Ιωάννη Καπελέρη Γενικό Γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ΣΔΟΕ. Στο πλαίσιο της λειτουργίας της εξεταστικής επιτροπής κ.λπ. η οποία ερευνά το σύνολο της υπόθεσης Siemens μετά την εξέταση του κ. Αναστασίου Μαντέλη παρακαλούμε να προβείτε σε φορολογικό έλεγχο του κ. Μαντέλη. Συνημμένα Πρακτικά της συνεδρίασης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε εγώ διαφωνώ με αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συντάξτε το κείμενο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να συμφωνήσουμε στη λογική του κειμένου. Εδώ επειδή βγήκε και είπε ότι σήμερα μου έστειλαν την αίτηση μπορούμε να πούμε..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Χθες συνεδριάζαμε μέχρι τις 9 η ώρα. Σήμερα λοιπόν…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς με εντολή δική σας και με παρέμβαση που έκανα χθες σας ζήτησα και το κάνατε μέσω των υπηρεσιών της Βουλής κοινοποιήσαμε άμεσα τα Πρακτικά στον Τύπο. Δεν τα κοινοποιήσαμε χωρίς λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και στον εισαγγελέα τον κ. Χατζίκο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί τα κοινοποιήσαμε; Διοτι εάν πιθανώς κάποια εκ των εμπλεκομένων υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένου του ΣΔΟΕ ανακάλυπτε παραβάσεις ή θα μπορούσε να παρέμβει εκείνη την ώρα όπως υποχρεούται θα έπρεπε να είχε παρέμβει γιατί εμείς ως οφείλαμε πολύ νωρίς κοινοποιήσαμε τα Πρακτικά. Δηλαδή αν υπήρχε ένα αδίκημα αυτόφωρο δική τους δουλειά ήταν να παρέμβουν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επειδή βγαίνει σήμερα και κάνει δήλωση ο κ. Καπελέρης και λέει δεν μου το ζήτησε η επιτροπή με το να του στείλουμε εμείς αυτή την επιστολή χωρίς να επισημάνουμε ότι χθες και μέσα στα πλαίσια του 24ωρου και πριν ο κ. Μαντέλης φύγει για το εξωτερικό ήταν στη δημοσιότητα και εν γνώσει του Προέδρου, θα μπορούσε να είχε παρέμβει. Σήμερα στέλνουμε την τυπική επιστολή. Αλλά να μην κάνουμε την τυπική επιστολή όπλο εναντίον μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γιατί να την κάνουμε όπλο εναντίον μας;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί θα βγει μετά και θα πει είδατε που σας τα έλεγα, σήμερα μου έστειλαν την επιστολή που έχει φύγει ο Μαντέλης. Ενώ εμείς από χθες κάναμε τις κινήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σοβαρά μιλάτε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σοβαρά μιλάω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε παρακαλώ κύριε συνάδελφε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σοβαρά μιλάω. Να στείλουμε την επιστολή αλλά μπροστά να υπάρχει ένα κείμενο και να λέμε παρότι εχθές δημοσιοποιήσαμε άμεσα κατόπιν αιτήματος της επιτροπής και ομόφωνα τα πρακτικά κατά την 14η μεσημβρινή που πήγε το πρώτο και αναπαράχθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σήμερα σας στέλνουμε και τα πρακτικά διά της επιστολής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είμαστε εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε συλλήψεις κατά τη δική σας άποψη τότε να τις κάνουν αυτοί που πρέπει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι κατά την άποψή μου. Κατά το Σύνταγμα και τους νόμους.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ έχω διαφορετική άποψη. Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε συλλήψεις. Εμείς όμως στείλαμε σε εκείνους που θα μπορούσαν να κάνουν συλλήψεις ή να διαπιστώσουν φορολογικές παραβάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το κάναμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να το επισημάνετε λοιπόν ότι χθες από το μεσημέρι στις 2 η ώρα …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μιλάμε για επιστολή που έχει φύγει από νωρίς το πρωί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σήμερα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι να το κάνεις; Έφυγε χθες το βράδυ στις 12.10. Ήταν να φύγει σήμερα στις 4 το μεσημέρι ο κ. Μαντέλης για το Αζερμπαϊτζάν. Έφυγε όμως χθες το βράδυ και πήγε στην Ελβετία που από εκεί είχε πτήση σήμερα για Αζερμπαϊτζάν που δεν είχε λόγο να φύγει σήμερα από την Ελλάδα. Επέλεξε προφανώς την Ελβετία γιατί ήταν χώρα η οποία…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μέχρι τις 9 η ώρα κατέθετε στην επιτροπή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς όμως τα Πρακτικά της επιτροπής κατά την διάρκεια που εξελισσόταν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τα στείλαμε στον Χατζίκο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πολύ πριν την 12.10 βραδυνή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είμαστε κατηγορούμενοι και πρέπει να απολογηθούμε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είμαστε κατηγορούμενοι αλλά να επισημάνουμε ότι εμείς έχοντας από χθες κοινοποιήσει τα Πρακτικά της επιτροπής από τις 14.00 και με πέρας επιτροπής 9 η ώρα στέλνουμε και αντίγραφο δεύτερο ειδικά προς χρήση σας.
(XP)
Η απόδειξη ότι τα έχουμε κάνει είναι ότι στα δελτία των οκτώ μέλη της Επιτροπής βγήκαμε και μιλήσαμε και αν θα ήθελαν εκείνοι να χρησιμοποιήσουν την αυτόφωρη διαδικασία, ας το έκαναν και όχι να μας λένε σήμερα ότι δεν μας το ζήτησε η Επιτροπή.
Εμείς, τα μέλη της Επιτροπής εκφράσαμε και δημοσίως και επισήμως και γραπτώς…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, προ της ολοκλήρωσης…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταλαβαίνετε τι σας λέω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καταλαβαίνω πολύ καλά.
Το λέω για εσάς και για όλους τους συναδέλφους. Προ της ολοκλήρωσης της διαδικασίας δεν είναι τυπικά και ουσιαστικά σωστό ούτε δεοντολογικό να σπεύδουμε σε ενέργειες προς τις διάφορες αρχές. Θα ολοκληρώνεται σε κάθε περίπτωση η κατάθεση και μετά εμείς μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες. Αυτό έγινε και με τον κ. Μαντέλη. Μέχρι τις οκτώμισι περίπου είχαμε χτες την εξέταση του κ.Μαντέλη.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ζητούσα και επιμένω να αναφερθεί ότι απεστάλησαν τα Πρακτικά και ότι μέλη της Επιτροπής χτες το βράδυ και προ της λήξεως βγήκαν στα μέσα και δήλωσαν το περιεχόμενο της κατάθεσης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό είναι έτσι όπως το λέτε και σε γνώση των μελών της Επιτροπής όταν βγαίνουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ.Καπελάρης βγαίνει και μας λέει σήμερα «δε μου το ζήτησε η Επιτροπή». Το ήξερε ο κ. Καπελάρης χτες από νωρίς, γιατί είχε βγει στα Μέσα και τα έβγαλε η Επιτροπή με την ευθύνη όλων μας και μάλιστα κάναμε δηλώσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ.Χατζίκος είχε τα πρακτικά πολύ νωρίτερα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πείτε το.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, έχω να σας κάνω κάποιες ανακοινώσεις.
Καταρχήν –και αναφέρομαι και στην παρατήρηση του κ. Παφίλη- θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι σε μία σειρά περιπτώσεων –δεν θα διακινδυνεύσω τον αριθμό, ευάριθμη σειρά- με ερωτηματικά εμπλοκής κυβερνητικών προσώπων πώς ξεδιαλύθηκε πλήρως μία περίπτωση, δηλαδή του κ. Μαντέλη;
Δεύτερον, πώς αυτή η περίπτωση έμεινε στο απυρόβλητο; Ήταν γνωστή πολλά χρόνια, αλλά τα τελευταία χρόνια όλοι οι μηχανισμοί της δικαιοσύνης και της πολιτείας γνώριζαν και δεν ενεργοποιήθηκε κανείς. Το ότι ενεργοποιούμεθα εμείς, σημαίνει ότι το πολιτικό σύστημα έχει τη δυνατότητα και εξ’ αυτού του λόγου την ευθύνη. Θα υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις.
Καταρχήν, φοβάμαι ότι κανείς δεν μας λέει την αλήθεια. Τι λέει εδώ στην απάντηση της Siemens ο κ. Σικέλης; «Στις 19 Φεβρουαρίου 2009 ο ειδικός ανακριτής κ. Ζαγοριανός, ο εισαγγελέας κ. Νικολόπουλος, με συνοδεία 7 ατόμων –πήγε ολόκληρο συνεργείο, εννέα άτομα πήγαν εκεί…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πού, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Στον κλειδωμένο χώρο που φυλάσσονταν τα αρχεία της Siemens. Άρα τι μας είπε ο κ.Ζαγοριανός ότι πήγε μόνος και έρμος και απροστάτευτος; Πήγε ολόκληρο συνεργείο. Δεν έψαξαν, δεν ήξεραν και γι’ αυτό μας ήρθαν τελευταίοι οι λογαριασμοί. Μας ήρθαν επιλεκτικά οι τελευταίοι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πότε πήγε, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Στις 19 Φεβρουαρίου 2009. Άρα, δεν υπήρχε μυστικό για τον κ. Ζαγοριανό έκτοτε. Και βέβαια δεν αναφέρομαι εδώ στην περίπτωση του κ. Μαντέλη, που ήταν γνωστή ήδη από το 2008 και τα στοιχεία της έρευνας της DEBEVOISE.
(MB)
(MT)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μου φέρατε κείμενο, κύριε Καμμένο;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κείμενο δεν σας έφερα, διότι ο σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής δεν βρίσκεται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το κείμενο θα βρεθεί;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ΤΙ κείμενο να κάνουμε; Αν δεν μας πει ο κύριος σύμβουλος τη διαδικασία,…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, έχω έρθει σε επαφή ήδη. Λέγεται Χονδρονάσος Γιώργος, έχει ραντεβού και μου είπαν σε μισή ώρα να τον ξαναπάρω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης):Κύριε Παπαδημούλη, έχετε το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κατ’ αρχήν χαιρετίζω την απόφασή σας να μην διανεμηθούν αυτά τα κομμάτια της δικογραφίας γιατί υπάρχει ο κίνδυνος, ανεξαρτήτως προθέσεων, να ερμηνευθούν ως προσπάθεια συμψηφισμού. Ήδη λένε «η κυρία Μαντέλη στο Βατοπέδι, ο κ. Μαντέλης στη SIEMENS». Μην έχουμε και μεταξύ μας… Αυτό είναι καλό, να τα ψάχνουμε όλα, αλλά να μην φαίνεται ότι πάμε μέρα παρά μέρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγω σας ενημερώνω ότι πρόεκυψε και θέμα που αφορά…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν ζήτησα γι’ αυτό το λόγο, κύριε Πρόεδρε. Εγώ το λέω για να επιδοκιμάσω την πρωτοβουλία σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας ενημερώνω ότι προέκυψε και θέμα που αφορά την έρευνα του Βατοπεδίου. Στην έρευνά μας προέκυψε και θέμα -και το οποίο με την άδειά σας θα διαβιβάσω στον κ. Μπεντενιώτη- δικαστικό, που έχει να κάνει με το Βατοπέδι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι θέμα κύριε Πρόεδρε;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Παραγραφής;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι. Με την κυρία Ψάλτη, αν θυμάμαι καλά ή κάπως έτσι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα το λόγο για κάτι άλλο πολύ σύντομο, με την άδεια και των συναδέλφων. Αν η πρότασή μου να κληθεί σήμερα ο κ. Αριστείδης Μαντάς…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν γίνεται. Το αντιλαμβάνεστε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ:…δεν είναι εφικτή ή δεν γίνεται αποδεκτή, ή πρακτικά δεν είναι εφαρμόσιμη, προτείνω να τον καλέσουμε προς το τέλος. Αφού χαίνουμε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, να το πω έτσι,…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να κερδίσουμε το πλεονέκτημα της ωριμότητας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αφού στο μεταξύ έχουμε μάθει περισσότερα για τους περίφημους αυτούς λογαριασμούς. Να τον αφήσουμε προς το τέλος, διότι κατά την άποψή μου υπάρχει εκεί ψητό. Μην τον πάμε σε μια σειρα την επόμενη εβδομάδα. Είναι κρίσιμος μάρτυρας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμφωνώ. Το κατέγραψα και θα κληθεί. Νομίζετε ότι μπορούμε να καλέσουμε το μάρτυρα;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω ολοκληρώσει το έγγραφο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Διαβάστε το, αν και το θέλω γραμμένο. Διαβάστε το για τους συναδέλφους. Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ την προσοχή σας.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Επιδέχεται και διορθώσεων βέβαια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς. Διαβάστε το.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Η Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή για την διαλεύκανση του σκανδάλου SIEMENS στο σύνολό του έχει συσταθεί και λειτουργεί τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες, με στόχο να διερευνήσει μια υπόθεση, η οποία έχει τις ρίζες της αφενός σε βάθος χρόνου δεκαετιών και αφετέρου με προεκτάσεις σε παραπάνω από ένα πεδία: ασφάλεια, τηλεπικοινωνίες, συγκοινωνίες κ.λπ. Όποτε αυτό απαιτείται, η Επιτροπή μας ή η Επιτροπή, άμεσα, είτε ενημερώνει, είτε κοινοποιεί έγγραφα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αμέσως, όχι άμεσα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Εντάξει. Εγώ σας το διαβάζω όλο και το δίνω για να κάνουμε παρατηρήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτομάτως και αμέσως.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Όποτε αυτό απαιτείται.
(GK)
(MB)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, όποτε απαιτείται, κύριε συνάδελφε!
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Μα, όποτε απαιτείται, κύριε Πρόεδρε. Χωρίς να απαιτείται;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, τα Πρακτικά πηγαίνουν καθημερινά. Άμεσα και αυτόματα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Η Επιτροπή μας αμέσως και αυτομάτως είτε ενημερώνει είτε κοινοποιεί έγγραφα, καταθέσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ενημερώνει και κοινοποιεί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Καλύτερα, κοινοποιεί και ενημερώνει.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Το αλλάζουμε αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το πάμε μαλακά, κύριε Τζαβάρα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Σας λέω το αποτέλεσμα της «μοναχικής» μου προσπάθειας, εντάξει.
Η Επιτροπή μας αμέσως και αυτομάτως κοινοποιεί και ενημερώνει έγγραφα, καταθέσεις και μαρτυρίες στις αρμόδιες δικαστικές και άλλες αρχές…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πληροφορίες πρώτα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κοινοποιεί πληροφορίες;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ενημερώνει.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ενημερώνει και κοινοποιεί έγγραφα, καταθέσεις, μαρτυρίες και πληροφορίες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Στο «κοινοποιεί» θα βάλουμε τη λέξη «έγγραφα».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ενημερώνει για πληροφορίες και κοινοποιεί καταθέσεις.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κοινοποιεί έγγραφα, καταθέσεις και μαρτυρίες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι «καταθέσεις και μαρτυρίες». Σβήσε το «καταθέσεις» και γράψε «μαρτυρίες». Ή καταθέσεις ή μαρτυρίες.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ενημερώνει, λοιπόν και κοινοποιεί έγγραφα και μαρτυρίες στις αρμόδιες δικαστικές και άλλες αρχές, για να λειτουργήσουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους ή για να ενεργήσουν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να ενεργήσουν.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Για να ενεργήσουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.
Είναι ευνόητο –και κλείνω με αυτό- ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή δεν νομιμοποιείται να υποκαθιστά θεσμούς και αρχές (δικαιοσύνη, Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διωκτικές αρχές, κυβέρνηση).
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Οι λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Τα βάζω σε παρένθεση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, πολύ καλά κάνει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Βάλε και ΣΔΟΕ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Βάζω και ΣΔΟΕ.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Σωστό είναι αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και λοιπά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Σωστό. Και λοιπά και κλείνει η παρένθεση.
Είναι χρέος της όμως και θα επιμείνει ή θα εμμείνει μέχρι τέλους στην εκπλήρωση της αποστολής της, η οποία αφορά αποκλειστικά και μόνο την αποκάλυψη της αλήθειας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, η ανακοίνωση είναι καλή προσπάθεια, αλλά είναι χλιαρή. Είναι αναντίστοιχη με το κλίμα που θέλουμε να δώσουμε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Όχι, όχι. Η ανακοίνωση γράφτηκε –είπε ο Πρόεδρος- όχι για να βγει τώρα σε απάντηση, αλλά για να βγει σε ένα γενικότερο πλαίσιο, γι’ αυτό δεν την έβαλα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σύμφωνοι, στο πνεύμα αυτό κάνω εποικοδομητικές παρατηρήσεις.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Δεν ξέρω πότε θα τη βγάλουμε. Για τώρα μιλάμε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εγώ προτείνω να τη βγάλουμε σήμερα με τις εξής αλλαγές: Η πρώτη παράγραφος να είναι: Η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτήθηκε με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και άρχισε να λειτουργεί το Φεβρουάριο του 2010 και είναι αυτονόητο ότι δεν υποκαθιστά το ρόλο και τις αρμοδιότητες των άλλων αρχών –όπως το περιγράφετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μου αρέσει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αυτό να είναι η πρώτη παράγραφος, για να μη φορτωνόμαστε εμείς τις αμαρτίες των άλλων, να μη μας λένε «τα παπαγαλάκια της συγκάλυψης» και ότι εμείς φταίμε.
Αυτή την παράγραφο να τη βάλουμε πρώτη λέγοντας την ιστορία και τα υπόλοιπα, τα «γλυκά» να τα πούμε μετά. Δηλαδή να είναι μια πρώτη κοφτή παράγραφος που να δίνει ένα σήμα ότι εμείς ομόφωνα δεν σηκώνουμε τις αμαρτίες των άλλων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ: Μιλάτε για παπαγαλάκια της συγκάλυψης. Συμφωνώ και εγώ να γραφτεί!
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και εγώ!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα έλεγα ότι εμείς πρέπει να βάλουμε μια παράγραφο που να λέει ότι η εντολή μας αφορά τη διερεύνηση του σκανδάλου και τα πεπραγμένα των τριών εξουσιών, αλλά δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία των εξουσιών αυτών…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ούτε τις υποκαθιστά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): …ούτε τις υποκαθιστά. Δηλαδή, να ενισχύσουμε το θεσμικό μας ρόλο και εκεί θα πούμε εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία. Ωραία.
Συμφωνεί η Επιτροπή;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ομοφώνως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ ωραία η ανακοίνωση του κ. Καλαφάτη και νομίζω ότι είναι πολύ σωστή η παρατήρηση του κ. Παπαδημούλη. Όπου βγαίνουμε, όποιος βγαίνει στα Μέσα Ενημέρωσης, να λέμε ότι ήταν επιτυχία της Εξεταστικής Επιτροπής αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Να το λέμε, να αρχίσουμε να λέμε ότι είναι επιτυχία. Γιατί πολλή καρπαζιά πέφτει!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, σας διορθώνω. Δεν είναι μόνο επιτυχία της Εξεταστικής Επιτροπής. Είναι επιτυχία του ίδιου του πολιτικού συστήματος στην προσπάθεια αυτοκάθαρσής του.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και είναι μόνο η αρχή!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και προφανώς είναι μόνο η αρχή.
Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ να δακτυλογραφηθεί η ανακοίνωση, να τη δω και να φύγει κατευθείαν.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το 10.100 από τον κ. Ξυνή ήλθε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό λέμε. Σας λείπουν επεισόδια, κύριε Καμμένο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τι κάνει ο κ. Καπελέρης; Δηλαδή καλαμπούρι είναι η Επιτροπή μας; Τι κάνει το ΣΔΟΕ; Χθες του στείλατε χαρτί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πείτε αυτά στον όπισθεν καθήμενο κύριο συνάδελφο .
Παρακαλώ να προσέλθει στην Αίθουσα ο μάρτυς κ. Αϊβάζης.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυς κ. Ιορδάνης Αϊβάζης)
Κύριε Αϊβάζη, θα παρακαλούσα το όνομά σας και την ιδιότητά σας για τα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως. Ονομάζομαι Ιορδάνης Αϊβάζης και είμαι Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής στον Ο.Τ.Ε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πολύ ωραία.
Έχετε κάποια αντίρρηση να ορκιστείτε κατά τη διαδικασία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, καμία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ, κύριε μάρτυς, να θέσετε το χέρι σας στο Ευαγγέλιο και να δώσετε τον ακόλουθο νενομισμένο όρκο: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω και να αποκρύψω τι».
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε Αϊβάζη, διερευνούμε –όπως ξέρετε- την υπόθεση του σκανδάλου SIEMENS στο σύνολό της και βεβαίως κατά το τμήμα που αφορά τον Ο.Τ.Ε. και αυτά έχουν προκύψει τόσο από δικαστικές αποφάσεις του Ειρηνοδικείου και του Πρωτοδικείου του Μονάχου όσο και από την έκθεση της αμερικάνικης εταιρείας Debevoise που διεξήγαγε τον εσωτερικό έλεγχο στη SIEMENS, αλλά επίσης και από μαρτυρίες των ίδιων, ανωτάτων στελεχών της SIEMENS αλλά και από έγγραφα και μαρτυρίες που είναι στη δικογραφία που σχηματίζεται και εν πάση περιπτώσει στην ακροαματική διαδικασία που διεξαγάγει η Επιτροπή μας.
Θέλουμε εδώ να μας βοηθήσετε –και θα σας δώσω το λόγο- στο εξής: Εδώ προκύπτει ότι το 10% του κόστους των υλικών που προμηθεύετο ο Ο.Τ.Ε. από τη SIEMENS ενσωματωνόταν ως υπερτίμημα στο πραγματικό κόστος και χρησιμοποιείτο. Ενώ το πλήρωνε ο Ο.Τ.Ε. και κατ’ επέκταση το ελληνικό δημόσιο και οι συνδρομητές του επίσης, δηλαδή οι Έλληνες πολίτες και όχι μόνο, αυτό το ποσό χρησιμοποιείτο για εξαγορά συνειδήσεων, για να οδηγήσει δηλαδή σε παράβαση καθήκοντος στελέχη του Οργανισμού.
(DP)
(GK)
Ήδη ο Οργανισμός έχει κινηθεί για την αποθετική του ζημιά σε σχέση με τη δυσφήμηση όταν αναφέρονται ότι εβδομήντα, εβδομήντα πέντε στελέχη του Οργανισμού «λαδώνονταν» από τη SIEMENS κατά το 8%, αλλά υπάρχει και ένα 2% που κατευθυνόταν σε πολιτικά πρόσωπα, με την έννοια των μελών των κυβερνήσεων, Υπουργών και Υφυπουργών και κόμματα.
Αυτό το 10%, καταρχήν, δεν το βρίσκουμε σε καμία από τις εκθέσεις των κοστολογικών ελέγχων που έχουν γίνει. Μάλιστα αποδείχθηκε ότι σε ό,τι αφορά την Price Waterhouse η έρευνα του κοστολογικού ελέγχου αφορούσε ανόμοια πράγματα. Ενώ, δηλαδή, ο κοστολογικός έλεγχος όφειλε να γίνει με βάση τις διεθνείς αγορές και τις σχετικές τιμές του εξειδικευμένου ψηφιακού τηλεπικοινωνιακού υλικού, γινόταν με το γενικό περιθώριο κέρδους και τον έλεγχο του κοστολογίου που υπήρχε στις «λευκές συσκευές» και ανερχόταν αυτό το περιθώριο κέρδους και στο 20%, ή στο 16% και 17% και θεωρείτο λογικό.
Η δικιά μου αίσθηση –και σας το λέω ως προσωπική αίσθηση- είναι ότι τέτοιες προμήθειες υλικών σε ένα σωστό διεθνή διαγωνισμό δεν μπορούν να έχουν ένα κέρδος πάνω από 5%. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Το θέμα μας είναι ότι η σειρά ελέγχων δεν ενετόπισε αυτό το υπερτίμημα, το «καπέλο» του 10% και μάλιστα όταν αυτό το 10% πληρώνεται από τη SIEMENS και δεν πληρώνεται για δημόσιες σχέσεις μόνο, πληρώνεται ώστε να μην ενεργοποιούνται οι ρήτρες, ώστε η SIEMENS να απολαμβάνει υπέρογκες τιμές, πέραν του ανταγωνισμού. Επίσης, ο Οργανισμός ενδεχομένως να ζημιώνεται κατά το ποσοστό που μπορεί να παίρνει και αυξημένες τιμές, πέραν του 10% –δηλαδή, οι διαγωνισμοί θα έδιναν χαμηλότερες τιμές- και βεβαίως κατά την ποιότητα των υλικών. Το ένα είναι αυτό.
Δεύτερον, θέλω να μας πείτε για την 8002 και τις προγραμματικές συμβάσεις, διότι εδώ είχαμε και χθες περίπτωση Υπουργού, όπως θα παρακολουθήσατε και από τη δημοσιότητα, ο οποίος αποδέχθηκε ότι δέχθηκε δώρο από αυτά τα ταμεία. Προφανώς…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Χορηγία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δώρο από τα ταμεία της SIEMENS, τα παράνομα, τα «μαύρα ταμεία». Και αυτό το ποσό βεβαίως δόθηκε μέσω αυτού του δρόμου, αλλά προς ζημία και σε κόστος του Οργανισμού και του δημοσίου.
Θα θέλαμε, λοιπόν, να έχουμε την εικόνα τη δικιά σας για το τι γίνεται εκεί: το εάν εσείς έχετε διαπιστώσει περιπτώσεις δωροδοκίας υπαλλήλων, το εάν έχετε διαπιστώσει περιπτώσεις δωροδοκίας κομμάτων ή ειδικότερα αυτών που διενεργούμε την έρευνα εμείς, κυβερνητικών προσώπων.
Θα θέλαμε εκεί την τοποθέτησή σας με τα δικά σας λόγια. Θα σας δώσω ένα χρόνο είκοσι λεπτών. Εάν δεν επαρκέσει, θα σας δώσω και άλλο χρόνο και μετά θα είσαστε στη διάθεση των μελών της Επιτροπής.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω, καταρχάς, προς απάντηση των όσων με ρωτήσατε ότι θα καταθέσω γεγονότα που ως εκ της εμπλοκής μου σ’ αυτή τη διαδικασία μπορώ να γνωρίζω…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και έγγραφα που έχετε, εάν έχετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως, οτιδήποτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και αν δεν έχετε κάτι μαζί σας, θα σας δώσουμε τη δυνατότητα να το καταθέσετε αργότερα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Πολύ ευχαρίστως.
Να ξεκινήσω, καταρχάς, και να πω για τη περίφημη 8002, ότι η 8002 ως σύμβαση και σε ό,τι αφορά παραγγελίες ολοκληρώθηκε το 2002. Δηλαδή, όλες οι παραγγελίες, οι οποίες είχαν γίνει στο πλαίσιο της 8002 και μέσω των έξι εκτελεστών, ολοκληρώθηκαν το 2002. Από το 2002 και δώθε απλώς δεν έχουν γίνει καθόλου παραγγελίες, ούτε έχει υπάρξει άλλη προγραμματική έκτοτε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ούτε υπήρξε και επέκταση του αντικειμένου των εκτελεστών παραγγελιών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Καμία απολύτως, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βεβαίως μην ξεχνάτε ότι έχουμε και το θέμα της τεχνικής υποστήριξης, που θα θέλαμε και γι’ αυτό τη μαρτυρία σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως. Αυτό όμως, είναι πέραν των εκτελεστών και πέραν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αλλά είναι, όπως ξέρετε, κύριε μάρτυς, μέσα στο αντικείμενο το οποίο ελέγχει και εξετάζει η Επιτροπή μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως, το γνωρίζω.
Στο πλαίσιο των εκτελεστών, όπως και εσείς και η Επιτροπή γνωρίζει, υπήρχαν οι περίφημες τρεις ρήτρες: Η ρήτρα της ανταγωνιστικότητας, η ρήτρα του πλέον ευνοούμενου πελάτη και η ρήτρα της κοστολόγησης.
Καταρχάς, να θυμίσω στην Επιτροπή ότι έγιναν πρώτα οι τρεις πρώτες εκτελεστές και μετά υπήρξε μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Τ.Ε. το 2000 όπου έγινε η τέταρτη και η πέμπτη εκτελεστή.
Σ’ ένα ενημερωτικό σημείωμα προς τον τότε Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Τ.Ε. τον κ. Μανασή, με ημερομηνία Οκτώβριο του 2000 πιστοποιείται –και υπάρχει απόφαση προς αυτόν του Διοικητικού Συμβουλίου- ότι ο Ο.Τ.Ε. αντιμετωπίζεται σαν ο πλέον ευνοούμενος πελάτης σε θέματα τιμής και ποιότητας εξοπλισμού, επιβεβαιώνεται η ανταγωνιστικότητα της προσφοράς και στο τέλος αποφασίζεται η συγκριτική αναγωγή, το λεγόμενο bench marking. Οι όροι περί ανταγωνιστικής προσφοράς στην πραγματικότητα δεν μπορούν να γίνουν απολογιστικά. Πρέπει να γίνουν κατά την περίοδο κατά την οποία ορίζεται ο ανάδοχος, ορίζεται ο προμηθευτής. Όπως προσδιορίζεται και στη σύμβαση-πλαίσιο για τη ρήτρα της ανταγωνιστικότητας, αυτή μπορεί να ασκηθεί ένα μήνα πριν ή μετά τον ορισμό της κάθε παραγγελίας. Άρα, η ρήτρα ανταγωνιστικότητας δεν ασκείται απολογιστικά, ασκείται προϋπολογιστικά ή πριν την εκτελεστή. Αυτό είναι το ένα σημείο.
Το δεύτερο σημείο, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, είναι ότι η ρήτρα του ευνοούμενου πελάτη καταδεικνύεται από ορισμένα στοιχεία: Ότι δεν ορίζεται ο πελάτης αυτός ως εκτός ισοτιμίας με τους άλλους πελάτες σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, στην προκειμένη περίπτωση ήταν στην Ευρώπη.
Το τρίτο, το οποίο θέλω να καταγραφεί και το ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, είναι η συγκρισιμότητα –σε πίνακες υλικών- των τιμών σε ό,τι αφορά τις τιμές. Θέλω να τονίσω ότι η συγκρισιμότητα έγινε σε όμοια πράγματα. Πρέπει να τονίσω και να καταθέσω στην Επιτροπή ότι οι πίνακες που είχαν γίνει τότε – εξ όσων γνωρίζω γιατί άρχισα την θητεία μου στον Ο.Τ.Ε. τον Μάρτιο του 2001- έγιναν επί ομοίων πραγμάτων. Το τηλεπικοινωνιακό υλικό είναι σε μεγάλο βαθμό τυποποιημένο κα άρα, θεωρώ εγώ προσωπικά ότι με όσα προκύπτουν υπήρξε συγκρισιμότητα.
Άρα, τον Οκτώβριο του 2000 υπάρχει ένα σημείωμα και μια απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Τ.Ε., η οποία προσδιορίζει, κύριε Πρόεδρε, και μέλη της Επιτροπής, τα εξής: Πρώτον, ότι ο Ο.Τ.Ε. αντιμετωπίζεται σαν ο πλέον ευνοούμενος πελάτης. Αυτή είναι η πρώτη ρήτρα.
(DE)
(DP)
Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει η ρήτρα της ανταγωνιστικότητας και το τρίτο είναι ότι προσδιορίζεται, επίσης, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η συγκριτική αναγωγή, το bench marking.
Είπα πρωτύτερα ότι το 2002, με βάση τις εκτελεστές, τέθηκαν οι τελευταίες παραγγελίες κάτω από την περίφημη Σύμβαση 8002. Έκτοτε, υπήρξαν ουρές αυτής της Συμβάσεως, όχι σε επίπεδο παραγγελιών, αλλά σε επίπεδο επιτροπών αξιολόγησης, οι οποίες επιτροπές αξιολόγησης είχαν ένα μοναδικό σκοπό, να προσδιορίζουν εάν, όντως, οι τιμές οι οποίες είχαν δοθεί ήταν οι σωστές, εάν οι πίνακες του υλικού ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και τρίτον, εάν, όντως, υπήρχε θέμα στην ποιότητα του υλικού -γιατί και αυτό ρώτησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής- άρα, μπορούσε, εκ των υστέρων, να προσδιοριστεί τι είχε αγοραστεί και τι όχι.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την ποιότητα του υλικού -και νομίζω ότι η Επιτροπή το αντιμετώπισε- είναι το περίφημο σύστημα IMNIS. Το σύστημα IMNIS είναι σύστημα για την φορητότητα των αριθμών. Δεν παρελήφθη από τον Ο.Τ.Ε., δεν πληρώθηκε από τον Ο.Τ.Ε., ως αποτέλεσμα των εργασιών που είχαν γίνει στο πλαίσιο των επιτροπών αξιολόγησης.
Επίσης, στο πλαίσιο των επιτροπών αξιολόγησης υπήρχαν και διάφορες επιστροφές χρημάτων, δεδομένου ότι είχε πιστοποιηθεί -και μιλάω αποκλειστικά για τη SIEMENS αυτή τη στιγμή- ότι η ποιότητα του υλικού δεν ήταν η αναμενόμενη.
Πέρα από το 2002, άρχισε το υλικό να εγκαθίσταται, άρα, είχαν ολοκληρωθεί οι παραγγελίες και εκείνο το οποίο εναπόκειτο στον Οργανισμό να κάνει είναι να πιστοποιεί ότι το υλικό όντως είχε παραληφθεί, ήταν της ποιότητας που είχε προσδιοριστεί ή όχι.
Έρχομαι τώρα σε αυτό που ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ως «καπέλο» ή ποσοστό πάνω στις τιμές. Προσωπικά, δεν είναι κάτι το οποίο εγώ γνωρίζω, δεδομένου ότι από τις τιμές οι οποίες είχαν προκύψει και μέσα από τη συγκρισιμότητα που ανέφερα, μέσα από την γνώση των πραγμάτων που έχω, δεν προέκυπτε κάτι τέτοιο. Άρα, δεν μπορώ να μιλήσω και δεν μπορώ να κάνω εικασίες αυτή την στιγμή, αν στις τιμές μέσα περιεχόταν αυτό το ποσό το οποίο σωστά ο Πρόεδρος ανέφερε και είναι και αποτέλεσμα των εργασιών αυτής της Επιτροπής και έχει διατυπωθεί. Άρα, δεν μπορώ να καταθέσω στην Επιτροπή ότι προέκυπτε ένα τέτοιο ποσοστό.
Το δεύτερο το οποίο ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής είναι αν ήταν εύλογες οι τιμές. Το εύλογο των τιμών σε σχέση με την ποιότητα του εξοπλισμού αναμφισβήτητα προκύπτει μέσα από την λογική της ανταγωνιστικότητας ή την ρήτρα της ανταγωνιστικότητας. Εκείνο το οποίο, λοιπόν, προέκυπτε τότε ήταν ότι, από ό,τι προκύπτει, μάλιστα και από την κατάθεση, την εισήγηση που έγινε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε., είχε εξεταστεί ότι οι τιμές ήταν ανταγωνιστικές. Εάν οι τιμές περιελάμβαναν, όπως ρώτησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αυτό το ποσοστό, είναι κάτι το οποίο προσωπικά εγώ δεν μπορώ να απαντήσω.
Επίσης, σαν αποτέλεσμα πρωτύτερα -και εδώ κλείνω την αρχική παρουσίαση, αν θέλετε- υπήρχε και μια τέταρτη ρήτρα και είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Είναι η περίφημη ρήτρα εναρμόνισης τιμών. Η ρήτρα εναρμόνισης τιμών είχε να κάνει με το γεγονός ότι, όπως γνωρίζετε, υπήρχαν δυο προμηθευτές και αν υπήρχε διάσταση μεταξύ των δυο προμηθευτών σε ό,τι αφορά το υλικό και τις τιμές, έπρεπε ένας εκ των προμηθευτών να επιστρέψει τη διαφορά, όποιος είχε μεγαλύτερη τιμή, με την λογική δωρεάν υλικού.
Ήδη αυτό είχε γίνει μια φορά και μέσα από ενέργειες τις οποίες έκανε η εταιρεία προέκυψε ότι έπρεπε να πάρει από τη SIEMENS η εταιρεία υλικό αξίας 10,5 εκατομμυρίων, υλικό όχι της τότε εποχής, αλλά σύγχρονο υλικό για τις ανάγκες της εταιρείας. Εν τέλει, η SIEMENS ολιγώρησε ή ακολούθησε παρελκυστική τακτική, με αποτέλεσμα στις 26 Απριλίου του 2010, αφού ακολουθήθηκε μια σειρά γεγονότων, για να τεκμηριωθεί όλη αυτή η κατάσταση, να ζητήσουμε κατάπτωση εγγυητικών επιστολών οι οποίες εισπράχθηκαν αντί του ποσού των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στις 26 Απριλίου ζητήθηκε η κατάπτωση και πήραμε τα χρήματα…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Στις 26 Απριλίου ζητήθηκε η κατάπτωση, πήραμε τα χρήματα και μπήκαν στα ταμεία της εταιρείας.
Αυτό που θέλω να πω είναι για τον κύκλο όλων αυτών των πραγμάτων, γιατί μίλησα για ουρές στην αρχή και παρακαλώ την Επιτροπή να συγκρατήσει τα εξής: Πρώτον, το 2002 μπήκαν οι τελευταίες παραγγελίες. Μετά τις εκτελεστές παραγγελίες υπήρχαν επιτροπές αξιολόγησης. Προέκυψαν θετικά αποτελέσματα για την εταιρεία από τις επιτροπές αξιολόγησης και οι ουρές αυτές έκαναν έναν κύκλο και πολύ πρόσφατα κατέπεσαν εγγυητικές υπέρ του Ο.Τ.Ε.
Για να κλείσω και απαντώντας και στον Πρόεδρο της Επιτροπής, δεν έχω αντιληφθεί εάν στις τιμές οι οποίες υπήρχαν υπήρχε το «καπέλο», όπως αναφέρθηκε από τον κύριο Πρόεδρο. Δεύτερον, ο πίνακας ή οι συγκρίσεις γίνονταν επί ομοίων πραγμάτων και αυτό θέλω να το τονίσω, γιατί το ανέφερε ήδη ο κύριος Πρόεδρος και το τρίτο και τελευταίο είναι ότι υπήρξε, με βάση μια εισήγηση-απόφαση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε. του Οκτωβρίου του 2000 μια διατύπωση των υπηρεσιών, όπου αναγνωρίζουν ότι ισχύει η ρήτρα του πλέον ευνομούμενου πελάτη, δέχονται την ρήτρα της ανταγωνιστικότητας και επίσης, ορίζουν και ποιοι συμβουλευτικοί οίκοι θα κάνουν τη συγκριτική αναγωγή, το bench marking και με ποιους όρους και χαρακτηριστικά.
Αυτά είχα να πω, κυρίες και κύριοι, σαν ξεκίνημα στα ερωτήματα του κυρίου Προέδρου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Παπαδημούλη, θέλετε να κάνετε ερωτήσεις τώρα στον κύριο μάρτυρα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μετά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η κυρία Τσόνογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Αϊβάζη, εσείς προσληφθήκατε στον Ο.Τ.Ε. INTERNATIONAL από ποιόν, πότε και σε ποια ακριβώς θέση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κυρία Τσόνογλου, προσλήφθηκα τον Μάρτιο του 2001 από ένα γραφείο το οποίο ασχολείται με προσλήψεις στελεχών. Έκανα…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιο γραφείο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Το ECON GENDER.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Του κ. Γαβριηλίδη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Του οποίου είναι ο κ. Γαβριηλίδης Διευθύνων Σύμβουλος. Έκανα διάφορες συνεντεύξεις. Μία από αυτές, η πιο μακριά ήταν, με τον τότε Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον κ. Μανασή και ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν ότι προσλήφθηκα, πράγματι, τον Μάρτιο του 2001 στον Ο.Τ.Ε. INTERNATIONAL, με αρμοδιότητα αποκλειστικά θέματα χρηματοοικονομικά και έλεγχο των επενδύσεων του εξωτερικού σε ό,τι αφορά οικονομικές καταστάσεις, δεδομένου ότι και η εμπειρία μου ήταν κατά κύριο λόγο από τράπεζες και αυτός ήταν και ο λόγος που ασχολήθηκα με αυτά τα θέματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Είχατε σχέση εσείς, σαν Ο.Τ.Ε. INTERNATIONAL, με προμήθειες ή με ROM-TELECOM ή με ARMENTEL κ.λπ.; Τι γνωρίζετε γι’ αυτές;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Οι προμήθειες ήταν αποκλειστικά στο πεδίο λειτουργίας των εταιρειών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δηλαδή, κάθε εταιρεία και το Διοικητικό της Συμβούλιο έπαιρνε τις αποφάσεις για τις προμήθειες που ήταν απαραίτητες για να λειτουργήσουν οι εταιρείες.
Θα έλεγα απλά ότι ο Ο.Τ.Ε. INTERNATIONAL, με τη μορφή που είχε τότε, είχε τη διαχείριση, αλλά όχι την λήψη αποφάσεων σε σχέση με τις εταιρείες. Το μόνο κομμάτι στο οποίο υπήρχε, αν θέλετε, άμεση διαχείριση, γιατί ήταν ένα θέμα στο οποίο έπρεπε να υπάρχει κεντρική διαχείριση, όπως θα έλεγα και στο σύνολο των εταιρειών, ήταν στο κομμάτι του δανεισμού, της διαχείρισης διαθεσίμων και κυρίως, στον έλεγχο των ισολογισμών που κάθε εταιρεία δημοσίευε.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει το μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ)
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτός ο ισολογισμός βασιζόταν σε πραγματικά στοιχεία προφανώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως. Και κάθε εταιρεία τότε…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: …όπου φαίνονταν οι ροές χρημάτων και από πού θα έρχονταν απολύτως.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δηλαδή, για να συμπληρώσω αυτό που σας είπα πρωτύτερα, θυμίζω ότι τότε ο Ο.Τ.Ε. δημοσίευε αποτελέσματα, με βάση τα τότε ελληνικά λογιστικά πρότυπα και τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα, τα US GAAP, δεδομένου ότι είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο Αξιών Νέας Υόρκης και κάθε εταιρεία είχε τα αμερικανικά και τα λογιστικά πρότυπα της χώρας στην οποία λειτουργούσε.
(KO)
(2DE)
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ωστόσο, κύριε μάρτυς, πείτε μου το εξής: Σαν Γενικός Διευθυντής των Χρηματοοικονομικών στην κρίσιμη αυτή περίοδο –από το 2001, όπως είπατε, και μετά- έγινε εφαρμογή των προγραμματικών συμφωνιών 8, 9 και 10;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αναφέρεστε στις εταιρείες ή για…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για τον Ο.Τ.Ε., για τις προγραμματικές «8002».
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Εξ όσων γνωρίζω, κυρία Τσόνογλου, γιατί σας είπα ότι το 2001 δεν είχα ασχοληθεί με τα χρηματοοικονομικά του Ο.Τ.Ε., αλλά με τις επενδύσεις του εξωτερικού…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μόνο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Μόνο.
Άρχισα να ασχολούμαι με τα χρηματοοικονομικά του Ο.Τ.Ε. από το έτος 2003 -τέλη του 2002, αν θυμάμαι καλά- όταν ανέλαβε ο κ. Αντωνακόπουλος ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έστω από το 2003 και μετά και εξ όσων περιήλθαν σε γνώση σας, είχαν προηγηθεί κοστολογικοί έλεγχοι στις προηγούμενες χρονικές περιόδους; Πείτε μας από τα στοιχεία που έχετε εσείς μέχρι τώρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Από τα στοιχεία που έχω εγώ, η δική μου συμμετοχή τότε και λίγο αργότερα ήταν περισσότερο σε επιτροπές αξιολόγησης. Μέρος της λειτουργίας ή των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Αξιολόγησης είναι η πραγματοποίηση κοστολογικών ελέγχων. Και ως αποτέλεσμα αυτών των κοστολογικών ελέγχων, προέκυπταν κατά περιπτώσεις οι διαφορές ή οτιδήποτε άλλο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ή τα «καπέλα».
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όσον αφορά τα «καπέλα», κυρία Τσόνογλου, το θέμα είναι, όπως είπα και πρωτύτερα, ότι δεν είναι εύκολο να προσδιορίσει κανείς αν σε μια τιμή ενσωματώνεται ένα «καπέλο». Αν υποθέσουμε ότι είναι αυτό που ονομάζουμε «εύλογη» -fair η τιμή- δεν είναι εύκολο να προσδιορίσει αν όντως στην τιμή ενσωματώνεται ένα «καπέλο».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Αϊβάζη, έχουν παρελάσει μάρτυρες οι οποίοι μας έχουν πει ότι γινόταν ροή «μαύρου χρήματος» κατά τη σύναψη των προγραμματικών, σε σημείο ώστε εκείνα τα οποία δίδοντο -2% για πολιτικά πρόσωπα και 8% για υπηρεσιακούς παράγοντες και υψηλόβαθμα στελέχη- επιβάλλονταν πάνω στη τιμή του προϊόντος. Και ένα προϊόν ή μια συσκευή που έκανε 17.000, για παράδειγμα στο εξωτερικό, στη Ελλάδα κόστιζε 35.000. Εσείς από τους ελέγχους που κάνατε, αυτό το διαπιστώσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, δεδομένου ότι η κοστολόγηση τότε, όπως είπα απολογιστικά, δεν γινόταν σε συγκριτική βάση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πώς γινόταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Η κοστολόγηση γινόταν με βάση τους πίνακες οι οποίοι είχαν δοθεί.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από ποιον;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Οι πίνακες υλικού δίνονται από τις υπηρεσίες του Ο.Τ.Ε. Ταυτοποιούνται οι πίνακες υλικού, δηλαδή εάν όντως αυτοί οι οποίοι είχαν δοθεί και στους οποίους βασίστηκε η παραγγελία και αν όντως το παραδοτέο υλικό ανταποκρίνεται σ’ αυτό που είχε δοθεί…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πώς ελέγχατε ότι ανταποκρίνεται στην αξία; Παίρνατε συγκριτικά στοιχεία από άλλες εταιρείες, παρόμοια προϊόντα εξωτερικού, τιμές εξωτερικού;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Είχαμε τις εταιρείες συμβούλους οι οποίες, όπως είπα πρωτύτερα…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποια ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ήταν η Price Waterhouse, η KPG, η NC YANG, η Arthur Andersen και ο Sole κατά περίπτωση και αυτοί έκαναν αυτή τη συγκριτική αναγωγή, το bench marking, ώστε να δουν αν προκύψει κάποια διαφοροποίηση με βάση τις τιμές οι οποίες επικρατούσαν στην Ευρώπη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Η SIEMENS είχε κάποια παρέμβαση στις τιμές αυτές που δίνονταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Εξ όσων γνωρίζω, κυρία Τσόνογλου, όχι. Επίσης, θα ήθελα να παρατηρήσω και να προσθέσω ίσως για να βοηθήσω τη συζήτηση ότι η «8002» προέβλεπε ότι αυτό το bench marking, η συγκριτική αναγωγή μπορούσε να γίνει από τον Ο.Τ.Ε. ή από τρίτους. Δηλαδή υπήρχε ένα διαζευκτικό «ή». Και όπως αντιλαμβάνεστε -γιατί τότε δεν ήμουν για να γνωρίζω την απόφαση- η εταιρεία επέλεξε να πάει σε τρίτους …
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Στην Price Waterhouse, για παράδειγμα και στις άλλες εταιρείες.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Μεταξύ άλλων. Για να τεκμηριωθεί, υποθέτω, κάποια αντικειμενικότητα σ’ αυτά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Η SIEMENS ήταν κι αυτή πελάτης της Price Waterhouse;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν το γνωρίζω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή, σας ρωτώ αν τον ίδιο χρόνο η SIEMENS ήταν και πελάτης και ελεγχόμενη κατά κάποιο τρόπο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν το γνωρίζω καθόλου, κυρία Τσόνογλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εάν προέκυπτε κάποια δυσαρμονία στις τιμές ή ο κοστολογικός έλεγχος έδειχνε ότι υπήρχε μια εξαιρετικά υψηλή τιμή, ποιος θα έχανε από τη σύμβαση; Ο Ο.Τ.Ε. ή η SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Εάν αποδεικνυόταν ότι υπήρχε μία εξαιρετικά υψηλή τιμή, είναι προφανές ότι θα έχανε η SIEMENS.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όλο αυτό το διάστημα, λοιπόν, μέχρι το 2003 που δεν έχετε προσωπική αντίληψη, αλλά έχετε τις πληροφορίες σας, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Έτσι;
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Για να είμαι ξεκάθαρος, κάτι τέτοιο δεν έπεσε στην αντίληψή μου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή η SIEMENS όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από το 1997 που έγινε η προγραμματική μέχρι το 2003 τουλάχιστον, δεν υπήρξε περίπτωση που να χάσει και όλα έβαιναν καλώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κυρία Τσόνογλου, έχασε η SIEMENS. Θα μου πείτε, έχασε σε μία-δύο περιπτώσεις τις οποίες εγώ γνωρίζω και έχασε και αυτά τα 12,5 εκατομμύρια τα οποία είναι διαφορά σημαντική…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτό που μας είπατε με την κατάπτωση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αυτό που σας είπα νωρίτερα. Ακριβώς.
Όμως, όσον αφορά στο αν έχασε η SIEMENS από τις τιμές τις οποίες είχε ορίσει, αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το πω ή τουλάχιστον δεν προέκυψε.
Επίσης, εάν, όπως παρατήρησε ο Πρόεδρος και λέτε και εσείς, ήταν ενσωματωμένο ένα ποσοστό σ’ αυτή την τιμή, αυτό δεν μπορεί κανείς να το γνωρίζει, έστω και με μια συγκριτική αναγωγή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, με συγχωρείτε.
Όφειλαν οι εταιρείες οι οποίες πληρώθηκαν και στις οποίες ανατέθηκε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Έχετε δίκιο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): …και ιστορικά έχουν διενεργήσει κοστολογικούς ελέγχους, όφειλαν να το εντοπίσουν και κατ’ αυτό είναι υπόλογες και απέναντι στη Δικαιοσύνη -διότι εδώ έχουμε διακίνηση προϊόντων εγκλήματος- αλλά και κατά την αξιοπιστία τους.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Έχετε δίκιο, κύριε Πρόεδρε, σ’ αυτό. Έχετε απολύτως δίκιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όφειλαν να το εντοπίσουν. Το 10% τουλάχιστον -και με αντιλαμβάνεστε τι λέω…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Απολύτως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): …δεν είναι ένα ποσοστό στα δισεκατομμύρια. Δηλαδή, μιλάμε από την αρχή της ψηφιοποίησης του δικτύου, άρα το 1989 τουλάχιστον.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όφειλαν οι ελεγκτές διαχρονικά και ιστορικά να το έχουν εντοπίσει. Δεν το έκαναν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Βάσει των διεθνών τιμών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, κυρία συνάδελφε, δεν ήθελα να σας διακόψω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όχι, κύριε Πρόεδρε, δεν πειράζει. Συμπληρωματικά μιλάτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι ερευνητέο το αν έγινε από αμέλεια, αν έγινε από ανικανότητα ή αν έγινε από δόλο. Η ιστορική, όμως, εμμονή στο μη εντοπισμό, αντιλαμβάνεστε ότι επιβεβαιώνει ότι εδώ κάτι δεν πήγαινε καλά. Και για τον Οργανισμό και για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς γενικότερα και για την πολιτική εποπτεία και για την αξιοπιστία αυτών των «ελεγκτών», μέσα σε εισαγωγικά εκ των πραγμάτων.
Όμως, κύριε μάρτυς, μην απαντάτε σε μένα, αλλά στην κυρία Βουλευτή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυς, είπατε επίσης ότι ήσασταν μετά το 2003. Άρα, μπορείτε να μας βεβαιώσετε αν έγινε κοστολογικός έλεγχος. Με πρωτοβουλία σας έγινε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι. Κατ’ αρχάς, συμμετείχα σε τρεις επιτροπές αξιολόγησης. Άρα, είχα και ιδία πείρα για το πώς λειτουργούσαν τα πράγματα. Τέλος του 2002 μέχρι το 2004, είχα ασχοληθεί περισσότερο -υπήρχε μία θέση τότε που ήταν Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου- με θέματα διαχείρισης του χρέους του Ο.Τ.Ε., παρά με την καθημερινή διαχείριση.
Από το 2004 και μετά, όπου ανέλαβα κανονικά ως Γενικός Οικονομικός Διευθυντής, ασχολήθηκα πλέον με το πώς «έτρεχαν» όλες αυτές οι διαδικασίες με τη SIEMENS, γιατί τότε πλέον είχαν κλείσει τον κύκλο τους οι επιτροπές αξιολόγησης και έπρεπε να ασχοληθούμε με την τελευταία ρήτρα που είχα πει πρωτύτερα και η οποία ήταν η ρήτρα για την εναρμόνιση των τιμών.
Οπότε, απαντώντας και στον κύριο Πρόεδρε, οι ρήτρες στην πραγματικότητα ήταν τέσσερις και όχι τρεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτοί οι κοστολογικοί έλεγχοι που κάνατε εσείς, τι απέδειξαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κυρία Τσόνογλου, απέδειξαν ότι υπήρχαν περιπτώσεις όπου προέκυπτε ότι ή το υλικό, όπως στην περίπτωση του IMNIS, δεν ήταν…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ήταν άστοχο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν ήταν, θα έλεγα, στις προδιαγραφές οι οποίες είχαν τεθεί από την εταιρεία. Τώρα, αν ήταν αστοχία ή όχι, όντως δεν κάλυπτε τις προδιαγραφές της εταιρείας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πώς αντέδρασε ο Ο.Τ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ο Ο.Τ.Ε. αντέδρασε μέσα από τις επιτροπές αξιολόγησης, μη πληρώνοντας και αναιρώντας την οποιαδήποτε συμβατική του υποχρέωση.
(NP)
(1KO)
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για τι ποσά μιλάμε, κύριε Αϊβάζη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Μόνο το IMNIS, κυρία Τσόνογλου, αν θυμάμαι καλά, ήταν γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, πέρα απ’ αυτό –γιατί δεν είναι μόνο το ποσό που συναρτάται με τη σύμβαση- το IMNIS ήταν για τη φορητότητα των αριθμών σε μια εποχή που ήταν από τη Ρυθμιστική Αρχή επιβεβλημένο να κάνει ο Ο.Τ.Ε. τη φορητότητα. Η φορητότητα καθυστέρησε, οπότε προκύπτει και μία συμβατική ζημία για την εταιρεία.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο κ. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ)
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ήσασταν στο Δ.Σ. το δεξί χέρι του κυρίου Βουρλούμη. Έτσι τουλάχιστον σας παρουσίασε και ο κ. Βουρλούμης, περνώντας από εδώ. Θέλω ευθέως να σας ρωτήσω αν αντιταχθήκατε στην απόφαση για την έκτη εκτελεστή παραγγελία που έγινε χωρίς διαγωνισμό εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κατ’ αρχάς, δεν ήμουν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τότε. Τότε ήμουν Γενικός Οικονομικός Διευθυντής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γνώριζα την εισήγηση που θα γινόταν στο Διοικητικό Συμβούλιο. Την εισήγηση, όπως την είχα διαβάσει, δεν την είχα προσυπογράψει, με την έννοια ότι δεν έπρεπε να μπει η υπογραφή μου. Είχε επαρκή τεκμηρίωση. Έπρεπε τότε η έκτη εκτελεστή να κλείσει μια μεγάλη εκκρεμότητα, προκειμένου να προχωρήσει σε ολυμπιακά έργα. Έπρεπε δηλαδή να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπήρχε κάποια εκβίαση εκ μέρους της προμηθεύτριας εταιρείας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπήρχε χρόνος να γίνει κάτι άλλο, δηλαδή να ακολουθηθεί μια διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού ή κάποιας άλλης δημοσιότητας, ώστε ενδεχομένως να προσέλθουν περισσότεροι μειοδότες και να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μικρότερη τιμή για τον Ο.Τ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Πρώτον, δεν υπήρχε χρόνος. Δεύτερον, όμως, η εταιρεία όταν υπέγραφε την σύμβαση 8002 και την αντίστοιχη με τον άλλο προμηθευτή, είχε προφανώς πάρει την απόφαση να πάει σε δύο τεχνολογίες. Οι τεχνολογίες ήταν της SIEMENS και της ERICSSON. Όταν, λοιπόν, φθάνουμε στην έκτη εκτελεστή, δεν μπορεί κανείς να βγει να κάνει διαγωνισμό, δεδομένου πως όταν έχεις ήδη εγκαταστήσει μια τεχνολογία, είναι πάρα πολύ δύσκολο μετά να πας και να εγκαταστήσεις άλλη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή αυτές οι εταιρείες ήταν το exclusive όχι μόνο κατά τις προγραμματικές, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της παροχής;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, ήταν μόνο για τις προγραμματικές ή για ό,τι προέκυπτε από τις προγραμματικές.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή ισοβίως θα ήμασταν υποχρεωμένοι με τον τρόπο που μας το λέτε να υπαχθούμε στην απαίτηση αυτών των δύο εταιρειών.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Στο πλαίσιο των προγραμματικών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ούτως ή άλλως δηλαδή δεν χρειάζονταν διαγωνισμοί και ό,τι ζητούσαν αυτές οι εταιρείες θα τους το δίναμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Σας λέω στο πλαίσιο πάντα των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όταν, όμως, ξέσπασε το σκάνδαλο SIEMENS, τι έκανε ο Ο.Τ.Ε., για να διαφυλάξει τα συμφέροντά του;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κατ’ αρχάς, προτού ακόμη ξεσπάσει το σκάνδαλο SIEMENS, ο Ο.Τ.Ε. υπενθυμίζω ότι είχε αρχίσει…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί ίσως σήμερα να πληρώνουμε ακριβώς αυτό το πράγμα, δηλαδή την αποκλειστικότητα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν έχω απάντηση σε αυτό, αλλά ενδεχομένως να μπορώ να απαντήσω εμμέσως στην ερώτησή σας.
Προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο SIEMENS, ο Ο.Τ.Ε. είχε πάρει την απόφαση να επεκτείνει το ευρυζωνικό του δίκτυο. Για να βοηθήσω τη συζήτηση περισσότερο, να πω ότι υπάρχουν δύο ειδών δίκτυα: το δίκτυο πρόσβασης και το δίκτυο κορμού. Το δίκτυο πρόσβασης είναι το δίκτυο που καλύπτει την ευρυζωνικότητα και το δίκτυο κορμού είναι το δίκτυο που διασφαλίζει την εύρυθμη διοχέτευση πληροφοριών και φωνής προς το τελικό δίκτυο πρόσβασης.
Όταν πήρε ο Ο.Τ.Ε. την απόφαση, πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο SIEMENS, ήδη είχε συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να είναι δέσμιος δύο τεχνολογιών, της SIEMENS και της ERICSSON. Εκ των πραγμάτων έπρεπε να διαφοροποιηθούμε, γιατί ο σφιχτός εναγκαλισμός με την 8002 είχε αρχίσει να γίνεται ορατός.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπό την έννοια;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Υπό την έννοια ότι δεν μπορούμε να έχουμε την ανταγωνιστικότητα που είπατε πρωτύτερα. Οι τιμές τεχνολογίας είχαν αρχίσει να πέφτουν και αν συνεχίζαμε στην ίδια λογική, τότε δεν θα είχαμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση των αναγκών μας…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και την καλύτερη τιμή ενόψει της διαφυλάξεως των συμφερόντων του Ο.Τ.Ε..
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ακριβώς.
Οπότε, όταν ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία για την ευρυζωνικότητα άνοιξε –αν μου επιτρέπεται την έκφραση- το «παιχνίδι» και εκτός από τη SIEMENS και την INTRACOM, μπήκαν και κινέζικες εταιρείες –μπήκε η ALCATEL- για να έχουμε πλέον τη δυνατότητα επιλογής και, βεβαίως, τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούμε τις χαμηλότερες τιμές, που ήδη στην αγορά είχαν εμφανιστεί.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε άρχισε να γίνεται αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αυτό είχε αρχίσει να γίνεται από το 2004.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Προηγούμενα δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Είχαν ήδη αρχίσει να περιορίζονται οι καταστάσεις, αλλά προηγούμενα μην ξεχνάτε ότι ήταν και τα απόνερα της 8002.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κατάλαβα τι εννοείται, αν και αυτό καθ’ υπαινιγμόν μας το λέτε. Μας μιλάτε για «απόνερα». Θα προτιμούσα να μας δίνατε μια πιο σαφή απάντηση. Τι εννοείτε; Ήμασταν δέσμιοι κάποιας χρονικής σύμβασης, κάποιας άλλης ρήτρας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι. Καμία απολύτως. Είπα πρωτύτερα στην Επιτροπή, απαντώντας και στον Πρόεδρο, ότι οι τελευταίες παραγγελίες από τις προγραμματικές έγιναν το 2002.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κατάλαβα. Και ήταν οι τελευταίες.
Μάθατε για το θέμα της τεχνικής υποστήριξης για το οποίο παραπέμπεται ο κ. Βουρλούμης και το τότε Διοικητικό Συμβούλιο για πράξη που μάλλον χαρακτηρίζεται –τουλάχιστον- από τον κύριο Εισαγγελέα ως απιστία σε βαθμό κακουργήματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς τι άποψη έχετε επ’ αυτού; Ήσασταν ανώτατο στέλεχος του Ο.Τ.Ε. στα θέματα της τεχνικής υποστήριξης. Υπήρχε μια αντίθετη εκτίμηση και εισήγηση της υπηρεσίας. Γιατί αγνοήθηκε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κατ’ αρχάς, θα ξεκινήσω απ’ αυτό που είπατε τελευταίο. Δεν αγνοήθηκε. Εκείνο που θα πρέπει να πω είναι…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Άλλοι μίλησαν για παραποίηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν μπορώ να έχω εικόνα. Απλώς λέω ότι δεν αγνοήθηκε. Είμαι πολύ σαφής ή όσο γίνεται –πιστεύω- πιο σαφής.
Να ξεκινήσω από το σημείο όπου τότε δεν υπήρχαν συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το ξέρουμε αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Άρα, έπρεπε οπωσδήποτε να καλυφθεί αυτό το κενό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Σύμφωνοι. Γι’ αυτό το λόγο και ανατέθηκε σε ειδική υπηρεσία του Ο.Τ.Ε. να τιμολογηθεί η τεχνική υποστήριξη. Πόσο θα αποτιμηθεί, έστω απολογιστικά ή προϋπολογιστικά για τις επόμενες περιόδους.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν είναι μόνο αυτό. Η διαφορά απόψεων –γιατί ξεκινά από μια διαφορά της υπηρεσίας, που είναι 26 εκατομμύρια, και του τελικού, που είναι 39 εκατομμύρια- προκύπτει, απ’ ό,τι γνωρίζω, και από έναν διαφορετικό πίνακα υλικών ή αν θέλετε δικτύων, που θα έπρεπε να συντηρούνται. Δηλαδή από το ξεκίνημα έως το τελικό αποτέλεσμα διαφοροποιήθηκε ο πίνακας υλικών και δικτύων, που έπρεπε να ενταχθούν στις συμβάσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ερήμην της διευθύνσεως που συνέταξε το πόρισμα και την εισήγηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αυτό δεν το γνωρίζω, κυρία Τσόνογλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί υποτίθεται ότι ανετέθη σε ειδική διεύθυνση να κάνει την εκτίμηση αυτή και ξαφνικά μετεβλήθη. Ποιος ήταν εκείνος που παρενέβη, ώστε να υποδείξει τα επιπλέον που έπρεπε να γίνουν, ώστε το 29 να γίνει 40;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν το γνωρίζω. Αν εννοείτε ότι παρενέβη κάποιος εξωεταιρικός παράγων, η απάντησή μου είναι πως δεν νομίζω. Είμαι βέβαιος ότι δεν παρενέβη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Παρενέβη ενδοεταιρικός παράγων;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ούτε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αλλά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Η λογική της τεχνικής υποστήριξης, κυρία Τσόνογλου, είναι ότι υπάρχουν όρια, ως ποσοστό που δαπανά μια εταιρεία, πάνω στην αξία του υλικού ή του εξοπλισμού, τα οποία προσδιορίζουν ποσοστιαία τι πρέπει να δαπανάται για την τεχνική υποστήριξη. Αυτά τα όρια δεν είναι δικά μας. Δεν πήγαμε στο ανώτατο όριο. Κινηθήκαμε σε ένα μέσο όριο, που πραγματικά πιστεύαμε πως, με βάση την πληρότητα υλικών και του εξοπλισμού, έπρεπε να καλυφθεί από τις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης.
(XP)
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Πάντως αυτή η πρόταση δεν έβρισκε σύμφωνη τη διεύθυνση η οποία συνέταξε τον πίνακα και αυτή ήταν η αιτία για την οποία παραπέμπεται…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αυτό αντιλαμβάνομαι και αυτό έχει κατατεθεί. Δεν μπορώ να πω κάτι πάνω σ’ αυτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Τη συνέχεια θα την δούμε στα δικαστήρια.
Υπάρχει κάποια επώνυμη καταγγελία σε βάρος σας για παράνομη υπογραφή σύμβασης παροχής υπηρεσιών ύψους 3.000.000 ευρώ κατά παρέκκλιση του κανονισμού προμηθειών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Είναι επώνυμη αλλά δεν έχει ταυτοποιηθεί. Η καταγγελία έγινε το Μάρτιο του 2010. Αναφερόταν σε μια σύμβαση η οποία ξεκίνησε με έναν σύμβουλο το 2008 και ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2009. Η καταγγελία αυτή αναφέρει ότι εγώ δεν είχα τη δυνατότητα να υπογράψω, δεν υπέγραψα. Ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες, πέρασαν από το Συμβούλιο Προμηθειών. Ως αποτέλεσμα αυτής της καταγγελίας, ερευνάται ήδη από τον εσωτερικό έλεγχο της εταιρείας μετά από εντολή της επιτροπής ελέγχου και του διοικητικού συμβουλίου. Υποθέτω ότι θα βγει ένα πόρισμα το οποίο θα απαντήσει. Επίσης έχει κατατεθεί και ερώτηση στη Βουλή η οποία ήδη έχει απαντηθεί από την εταιρεία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Εσείς βέβαια αρνείστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Καταρχήν δεν έχω την δυνατότητα δεδομένου ότι είμαι σε μια εταιρεία και πέρα του ότι είμαστε εισηγμένοι στο χρηματιστήριο αξιών Αθηνών, και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Το έχετε δηλώσει την καταγγελία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως και το 20f. Επίσης στο πλαίσιο της διαδικασία του σαρμπάνις σόφτλεϊ. Δηλαδή αυτό έπρεπε σίγουρα να γνωστοποιηθεί και στους ελεγκτές που ελέγχουν για το σαρμπάνις σόφτλεϊ όχι μόνο για τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας αλλά και της διαδικασίας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Η υπόθεση του κ. Βουρλούμη έχει δηλωθεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως. Όπως γνωρίζετε το 20f είναι ένα έγγραφο το οποίο υποβάλλεται κάθε χρόνο στη αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Είναι ένα πληρέστατο έγγραφο. Είναι υποχρεωμένη η εταιρεία οποιεσδήποτε εκκρεμοδικίες υπάρχουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και ποιοι εμπλέκονται να καταγράφονται. Καταγράφονται δεδομένου ότι υπό μίαν έννοια συνιστούν κίνδυνο δυνητικά και πρέπει οι μέτοχοι να το γνωρίζουν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Όσον αφορά την ΟΤΕΝΕΤ υπάρχουν κάποιες συμβάσεις με τον ΟΤΕ όπου για τις υπηρεσίες ιντερνετ γίνεται προμηθεύτρια η ΟΤΕΝΕΤ και μάλιστα υπάρχει μια περίοδος το 2006 που ενώ κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούσαν τα 16.000.000 ευρώ στο ύψος των προμηθευτριών γίνεται 140.000.000 ευρώ. Μπορείτε να μου πείτε τι προμήθευσε η ΟΤΕΝΕΤ ώστε να πληρωθούν σε αυτή την εταιρεία στην οποία διευθυντής τεχνολογίας ήταν ο κ. Ιωαννίδης και συγχρόνως διευθύνων σύμβουλος το ίδιο πρόσωπο, τι προέκυψε ώστε να δοθούν τόσα χρήματα στην ΟΤΕΝΕΤ σαν προμηθεύτρια από τον ΟΤΕ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Η ΟΤΕΝΕΤ ήταν 100% θυγατρική του ΟΤΕ. Έχει απορροφηθεί από τον ΟΤΕ από το 2008. Αυτό το ποσό η ΟΤΕΝΕΤ διαχειριζόταν την κίνηση του ιντερνετ. Το 2005-2006 υπήρξε τρομερή έκρηξη στην κίνηση του ιντερνετ και η ΟΤΕΝΕΤ διαχειριζόταν και ήταν προμηθευτής του λεγόμενους ιντερνετ fee.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Υπήρξε έκρηξη ώστε η προμηθεύτρια να πάρει 120.000.000 ευρώ παραπάνω;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Εννοείτε την ΟΤΕΝΕΤ. Αφού είναι θυγατρική μας η πελατεία της, υπάρχει και το πρόσχημα otenet.gr που είχε τη χρήση, άρα πήγαιναν σε μια θυγατρική μας εταιρεία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ήταν οι ίδιοι μέτοχοι ή παίχτηκε παιχνίδι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι. Οι μέτοχοι είναι αποκλειστικά ο ΟΤΕ. Δεν υπήρχαν τρίτοι μέτοχοι στην ΟΤΕΝΕΤ. 100% θυγατρική. Γι αυτό και απορροφήσαμε αυτή την εταιρεία με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και γενικής συνελεύσεως τον Ιούλιο του 2008.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Ενώ ήταν κερδοφόρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Εξέλειπε ο λόγος για τον οποίο υπήρχε η ΟΤΕΝΕΤ διότι η ΟΤΕΝΕΤ ήταν τότε διαχειρίστρια. Τότε στην αρχή υπήρχε όχι η ευρυζωνικότητα αλλά το dial up στο ιντερνετ. Όταν άρχισε η ευρυζωνικότητα να καθιερώνεται και να αναπτύσσεται δεν είχε λόγο ύπαρξης η ΟΤΕΝΕΤ και ενσωματώθηκε στις υπηρεσίες του ΟΤΕ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Έγινε πολύ σούσουρο σχετικά με την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών. Τι άποψη έχετε επ αυτού; Υπάρχει απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων διασφαλισμένο απολύτως από τον ΟΤΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κατηγορηματικά ναι. Άκουσα στις ειδήσεις ότι αναφέρθηκε το όνομά μου ενδεχομένως όχι από την επιτροπή. Υπάρχει διεύθυνση ασφαλείας στον ΟΤΕ η οποία αναφέρεται σε μένα. Ωστόσο η διεύθυνση ασφαλείας δεν ασχολείται με το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών. Ασχολείται με φυσική ασφάλεια ασφάλεια δικτύων ασφάλεια λογισμικού. Όχι όμως με αυτό το οποίο ονομάζετε lawfull inter cepsion το οποίο είναι υπηρεσία συνακρόασης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Ποιος είναι υπεύθυνος αυτής της υπηρεσίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Η ευθύνη είναι σε δύο γενικές διευθύνσεις, στη γενική διεύθυνση τεχνολογίας της εταιρείας η οποία ασχολείται με την καλή λειτουργία του συστήματος και οι χρήστες υπάγονται στην γενική διεύθυνση περιφερειών της εταιρείας. Τα άτομα τα οποία στελεχώνουν αυτή την υπηρεσία είναι διακομματικά. Υποδεικνύονται από όλα τα κόμματα στο Κοινοβούλιο. Ο μόνος που έχει τη δυνατότητα και την εξουσία για συνακρόαση μετά από εντολή του εισαγγελέα είναι ο εκάστοτε διευθύνον σύμβουλος της εταιρείας. Άρα η δική μου ευθύνη όσον αφορά τη διεύθυνση ασφάλειας δεν περιλαμβάνει το lawfull inter cepsion το οποίο είναι εταιρικό είναι σύννομη συνακρόαση. Κατά συγκοπή LA. Είναι το σύστημα το οποίο κατά νόμο έχει υποχρέωση ο ΟΤΕ να λειτουργεί. Εάν υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση ή αίτημα να μπορεί να γίνεται…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Μου είπατε για την γενική διεύθυνση περιφέρειας. Οι χρήστες είναι διακομματικοί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ναι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Ο κ. Καραγιώργος είναι υπεύθυνος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Είναι γενικός διευθυντής περιφερειών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Είχατε πληροφορία την προηγούμενη εβδομάδα για προβλήματα στις επικοινωνίες του σπιτικού του Πρωθυπουργού;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι εγώ το έμαθα από τις ειδήσεις στη ΝΕΤ. Από εκεί και πέρα προσπάθησα να ξεδιπλώσω όλο το νήμα για να καταλάβουμε τι γίνεται. Έμαθα αυτό που αναφέρεται και στην ανακοίνωση. Αυτή είναι και η εσωτερική πληροφόρηση που έχω. Υπήρξε μια φραγή από λάθος σε αναριθμητισμό. Είναι κέντρα που οι φραγές γίνονται χειροκίνητες όχι σε όλους τους σταθμούς αλλά δεν συγκεκριμένους. Κατά αναριθμητισμό έγινε λάθος και μπήκε φραγή στο τηλέφωνο του Πρωθυπουργού.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Ήταν ανθρώπινο χέρι που έστω κατά λάθος το έκανε;
(2XP)
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γι’ αυτό το ανθρώπινο λάθος έχει διεξαχθεί κάποια έρευνα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Είμαστε σ’ αυτή τη διαδικασία και περιμένω τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, κυρία Τσόνογλου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Το λόγο έχει ο κ. Καμμένος.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Καταρχήν θα ήθελα να δηλώσω στην Επιτροπή -και να το σημειώσετε και εσείς- το εξής. Όπως ξέρετε η Επιτροπή έχει δυνατότητα να λειτουργεί ως εισαγγελέας πλημμελειοδικών. Να αποστείλετε τα στοιχεία –θα κρατηθούν απόρρητα- του πελάτη με τον αναριθμητισμό του τηλεφώνου του Πρωθυπουργού…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …για να δούμε αν υπήρχε πράγματι διακοπή. Να μας στείλετε τους πέντε τελευταίους λογαριασμούς και πού κατεβλήθησαν τα χρήματα, να δούμε αν από λάθος έγινε ο αναριθμητισμός, αν από λάθος αντί για φραγή εξερχομένων κλήσεων φραγή εισερχομένων κλήσεων. Δυο λάθη έγιναν από ότι κατάλαβα, έτσι είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ναι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως έγιναν τρία λάθη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Εξ όσων γνωρίζω, κύριε Καμμένο, όχι. Συμφωνώ, όμως, μαζί σας και θα στείλω στην Επιτροπή τα στοιχεία που ζητήσατε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όλα τα στοιχεία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω για τη δολοφονία του Κώστα Τσαλικίδη. Θεωρείτε, με τις γνώσεις που έχετε τηλεπικοινωνιακά, ότι πιθανώς ο μακαρίτης Τσαλικίδης μπορεί να δολοφονήθηκε λόγω του ότι είχε πρόσβαση σε κάποια γραμμή από τη συμμετοχή του στο κέντρο της VODAFONE;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν είμαι τεχνικός. Δεν θέλω να απαντήσω, γιατί πρώτον δεν έχω τη γνώση και δεύτερον αν προσπαθήσω ή αποπειραθώ να δώσω μια απάντηση θα καταλήξω σε εικοτολογίες. Πραγματικά δεν μπορώ να απαντήσω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πώς ξέρετε ότι ήταν δολοφονία και δεν ήταν αυτοκτονία όπως λέει η Αστυνομία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Από ό,τι γράφτηκε στις εφημερίδες. Δεν ξέρω καν αν είναι δολοφονία.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς, ας αρχίσουμε τώρα με τα προσωπικά στοιχεία.
Δηλώσατε ότι είστε εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής του Ο.Τ.Ε., σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Μάλιστα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είστε και Αντιπρόεδρος του Ο.Τ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είστε μέλος του Δ.Σ. της COSMOTE;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως είμαι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είστε μέλος του Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είστε μέλος της Ο.Τ.Ε. ESTATE;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Είμαι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.Τ.Ε. ESTATE.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι αμοιβές σας είναι 380.000 ευρώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ακριβώς.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε 100.000 ευρώ μπόνους το χρόνο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε απεριόριστη πιστωτική κάρτα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε αυτοκίνητο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Έχω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε stock option;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Έχω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε αμοιβές διοικητικού συμβουλίου σε κάθε συνεδρίαση σε κάθε διοικητικό συμβούλιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι σε όλα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Με συγχωρείτε, τι σπουδές έχετε κάνει που παίρνετε 400.000 ευρώ;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι 400.000. Είναι γύρω στις 650.000. Θα φτάσουμε εκεί, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε μάρτυς, ήσασταν Γενικός Διευθυντής χρηματοοικονομικών του Ο.Τ.Ε. από το 2000 και σας τοποθέτησε ο κ. Γεώργιος Σκαρπέλης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν με τοποθέτησε ο κ. Σκαρπέλης. Δεν ήμουν από το 2000. Όπως είπα πρωτύτερα στην κυρία Τσόνογλου, προσλήφθηκα από την Ο.Τ.Ε. INTERNATIONAL το Μάρτιο του 2001. Έγινα Γενικός Διευθυντής του Ο.Τ.Ε., Οικονομικών, του Ομίλου στο τέλος του 2002. Από το τέλος του 2004 ανέλαβα Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του Ο.Τ.Ε. Από το 2007 και πέρα είμαι εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εισαγγελικός λειτουργός που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της SIEMENS δήλωσε ότι από τον Ο.Τ.Ε. υπήρξε άρνηση παροχής στοιχείων των ετών 2006-2007. Χειριστής ήσασταν εσείς, ως Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών. Για ποιο λόγο αρνηθήκατε στην ελληνική δικαιοσύνη να δώσετε στοιχεία, αν το αρνηθήκατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν έχω αρνηθεί κάτι και μου κάνει εντύπωση το ότι αναφέρθηκε το όνομά μου.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στο σημείο αυτό, κύριε Πρόεδρε, ζητάω κατά αντιπαράσταση εξέταση του Εισαγγελέα κ. Αθανασίου με το μάρτυρα, διότι μας κατέθεσε ότι ο Ο.Τ.Ε. αρνήθηκε να παρέχει στοιχεία στην Εισαγγελία κατά τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης και τότε χειριστής, όπως φαίνεται, ήταν ο κ. Αϊβάζης, ο οποίος αρνείται ότι αρνήθηκε να δώσει στοιχεία. Άρα, μεταξύ των δυο μαρτυριών υπάρχει μια αντίθεση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κύριε Καμμένο, ποια είναι ακριβώς η ημερομηνία, αν έχετε την καλοσύνη να μου πείτε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι τα έτη 2006-2007.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Μου κάνει εντύπωση, αλλά εν πάση περιπτώσει για να το λέτε…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως δεν το θυμάστε; Προσέξτε, γιατί εδώ έχετε ορκιστεί και έχει ορκιστεί και ο Εισαγγελέας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Προφανώς έχω ορκιστεί. Λέω απλώς ότι δεν γνωρίζω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν δεν το θυμάστε, πείτε ότι δεν θυμάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν θυμάμαι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, λοιπόν, αρνείστε, δεν θυμάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, δεν θυμάμαι και εκπλήσσομαι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι στενός σας συνεργάτης ο κ. Γεώργιος Μαυράκης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Φυσικά. Είναι τώρα Οικονομικός Διευθυντής του Ο.Τ.Ε., Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών θεμάτων του Ο.Τ.Ε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στη θέση σας δηλαδή. Ξέρετε αν ο κ. Μαυράκης ελέγχεται για κακούργημα στην υπόθεση εξαγοράς του ΓΕΡΜΑΝΟΥ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της COSMOTE.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της ARMENTEL και ελέγχεται για κακούργημα για τις ατασθαλίες που είχαν γίνει εκεί, προμήθειες, υπερτιμολογήσεις κ.λπ.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Η ARMENTEL έχει πάψει πλέον…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όταν ήταν Πρόεδρος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αυτό δεν το γνωρίζω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γνωρίζετε αν κουμπάρος του κ. Γεώργιου Μαυράκη είναι ο κ. Πάρης Πασιάς, Νομικός Σύμβουλος του Ο.Τ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αυτό το γνωρίζω.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Γραμματέας της Επιτροπής κυρία ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ)
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν σας φαίνεται λίγο περίεργο ότι άρχισαν οι κουμπαριές μεταξύ όλων των νομικών συμβούλων;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κύριε Καμμένο…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν το θυμάστε, τέλος πάντων.
Σας τα ρωτάω όλα αυτά γιατί εδώ προκύπτει ότι για το κακούργημα το οποίο φέρεται να διέπραξε ο κ. Βουρλούμης υπάρχει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Τ.Ε., όπου για την απιστία εις βάρος του Ο.Τ.Ε., ο σημερινός Πρόεδρος του Ο.Τ.Ε. πήρε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που πλήρωσε το δικηγόρο του, τον κ. Γιαννίδη και δικηγόρο του κ. Χριστοφοράκου ο Ο.Τ.Ε. και όμως ο Ο.Τ.Ε. δεν παρεστάθη ως πολιτικός ενάγων. Εσείς το επιτρέπετε αυτό σαν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και θεωρείτε ότι είναι λογικό να γίνεται αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Καταρχάς όταν πάρθηκε αυτή η απόφαση δεν ήμουν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Τ.Ε., άρα με ρωτάτε με την τωρινή μου ιδιότητα;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας ρωτήσω το εξής. Αν αύριο σας καλέσει ο κ. Παπακωνσταντίνου και σας ορίσει Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Τ.Ε. και κάποια στιγμή διωχθείτε για το κακούργημα της απιστίας εις βάρος του Ο.Τ.Ε., θα επιτρέψετε στον εαυτό σας σαν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Τ.Ε. να μην παρίσταται ο Ο.Τ.Ε. ως πολιτικός ενάγων για την απιστία που πιθανώς διαπράχθηκε εις βάρος του;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κύριε Καμμένο, σέβομαι την ερώτηση και καταλαβαίνω τη λογική της. Δεν θα ήθελα να απαντήσω επί υποθετικών θεμάτων.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ρωτάω αν το βλέπετε νόμιμο και ηθικό ένας Πρόεδρος μιας δημόσιας επιχείρησης να αρνείται να παραστεί η επιχείρηση, η οποία φέρεται ότι βλάφτηκε από συμπεριφορά διοικητικού του στελέχους, ως πολιτικός ενάγων.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αυτό είναι καθαρά προσωπικό θέμα του πώς…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προσωπικό θέμα είναι το αν είναι νόμιμο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όταν λέω προσωπικό θέμα είναι το πώς θα αντιμετώπιζε ο καθένας καθαρά σε προσωπικό επίπεδο και μετά σε εταιρικό. Σίγουρα θα το έθετα στο Διοικητικό Συμβούλιο και στην οποιαδήποτε απόφαση επρόκειτο να πάρει το Διοικητικό Συμβούλιο, δεν θα συμμετείχα εγώ.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν δεν διωκόσασταν εσείς και διωκόταν κάποιος άλλος, θα είχατε δώσει εντολή να παρασταθεί ο Οργανισμός ως πολιτικός ενάγων;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Η απάντηση είναι ναι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, πιστεύετε ότι η απόφαση να μην παρίσταται ο Οργανισμός ως πολιτικός ενάγων είναι μια λανθασμένη απόφαση η οποία δεν είναι νόμιμη ούτε ηθική.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν θέλω να σχολιάσω αυτή τη στιγμή την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θεωρείτε ότι εσείς προσωπικά εκπροσωπείτε το ελληνικό δημόσιο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Φυσικά, ως εκτελεστικό μέλος αυτής της εταιρείας, γιατί είμαι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και, αν θέλετε, μέλος της διοικητικής ομάδας της εταιρείας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι ψηφίσατε στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο, όταν προτάθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, στην Εξεταστική Επιτροπή, να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο και η Βουλή των Ελλήνων τον κοστολογικό έλεγχο; Ψηφίσατε υπέρ ή κατά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ψήφισα να πληρώσει όχι η Βουλή των Ελλήνων, να μην πληρώσει ο Ο.Τ.Ε. τον κοστολογικό έλεγχο, γιατί από ό,τι αντιλαμβάνομαι είχε τεθεί θέμα αντικειμενικότητας του ελέγχου από την Επιτροπή.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιος σας το πληροφόρησε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Από ό,τι γράφτηκε…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν γράφτηκε πουθενά αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Τέθηκε θέμα αντικειμενικότητας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιος το έθεσε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ο Εισηγητής, ο κ. Βουρλούμης.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Βουρλούμης, λοιπόν, είπε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε. ότι η Εξεταστική Επιτροπή θεωρεί ότι δεν υπάρχει αντικειμενικότητα…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι. Ο κ. Βουρλούμης είπε ότι κατά τη συζήτηση και την παρουσίαση στην Επιτροπή, όταν τέθηκε το θέμα ποιος πληρώνει το σύμβουλο και ειπώθηκε ο Ο.Τ.Ε., η Επιτροπή είχε τις εύλογες αντιρρήσεις της.
(MB)
(MT)
Και εκεί πάνω έγινε η συζήτηση και είπαμε ότι ίσως θα ήταν προτιμότερο, για να μην πάμε στον ορισμό ενός νέου συμβούλου με τα ίδια δεδομένα και για να αποφύγουμε αυτό το σχόλιο ή έστω κι οποιονδήποτε σκεπτικισμό της Επιτροπής, θα ήταν καλύτερο να καλύψει κάποιος τρίτος, ενδεχομένως το Ελληνικό Κοινοβούλιο, για να διασφαλιστούν τα στοιχεία της αντικειμενικότητας αυτού του ελέγχου.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θεωρείτε δηλαδή ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο του Ο.Τ.Ε. κι ως εκφραστής των συμφερόντων του ελληνικού λαού ότι ψηφίσατε υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού ψηφίζοντας να πληρώσει…;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι, για τον εξής απλό λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς. Εντάξει. Εκτιμάται.
Τον κ. Ανδρέα Καλογερόπουλο, δικαστικό της Χάγης, καθηγητή, πρώην νομικό σύμβουλο του Ο.Τ.Ε. τον γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως. Ήταν ο προκάτοχος του κ. Πασσιά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν ο προκάτοχος του κ. Πασσιά σαν νομικός σύμβουλος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε αν έχει απολυθεί άλλος νομικός σύμβουλος ποτέ από τον Ο.Τ.Ε. ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν το γνωρίζω αυτό κύριε Καμμένο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε αν ο κ. Καλογερόπουλος Ανδρέας, ο οποίος φέρεται ότι διαφωνούσε με τον κ. Βουρλούμη σε διάφορες αποφάσεις, πήρε αποζημίωση 1 εκατομμύριο ευρώ κι ένα Μερσεντές Ε 200 όταν έφυγε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν το γνωρίζω αυτό.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί τότε το απαντήσατε εσείς στον κ. Καρχιμάκη όταν έκανε ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Απάντησα εγώ στον κ. Καρχιμάκη;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Απαντήσατε στον κ. Καρχιμάκη, το σημερινό Υφυπουργό…Έκανε ερώτηση ο κ. Καρχιμάκης εάν πήρε αποζημίωση από τον Ο.Τ.Ε. ο κ. Ανδρέας Καλογερόπουλος 1 εκατομμύριο ευρώ και μία Μερσεντές Ε 200.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Και φέρει το όνομά μου;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Φέρει την απάντηση του διοικητικού συμβουλίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Άλλο η απάντηση του διοικητικού συμβουλίου.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γενικός Διευθυντής δεν ήσασταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Πότε απαντήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πριν από δύο- τρία χρόνια, αν θυμάμαι. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς την ερώτηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Τότε δεν ήμουν μέλος του διοικητικου συμβουλίου, πρώτον, και δεύτερον, οι οποιεσδήποτε αποφάσεις έχουν να κάνουν με απολύσεις ή διακοπή οποιασδήποτε συμβατικής σχέσης με την εταιρία δεν είναι αρμοδιότητα του γενικού διευθυντή χρηματοοικονομικών θεμάτων, αλλά του γενικού διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού και του προϊσταμένου της Νομικής Υπηρεσίας, που είναι ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ως διευθυντής χρηματοοικονομικών θεμάτων θεωρείτε ότι είναι μια λογική αποζημίωση το 1 εκατομμύριο ευρώ και ένα Μερσεντές Ε 200 σε ένα δικηγόρο που απολύεται, επειδή δεν συμφωνεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας παρακαλέσω να ζητούσουν από τα Πρακτικά, από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, την ερώτηση του σημερινού Υφυπουργού κ. Καρχιμάκη προς τον Υπουργό Μεταφορών κ. Λιάπη, αν θυμάμαι, για το θέμα της απόλυσης του Ανδρέα Καλογερόπουλου, δικαστικού της Χάγης, καθηγητή, νομικού συμβούλου του Ο.Τ.Ε. , όπου απαντήθηκε από τον Ο.Τ.Ε. ότι πήρε αποζημίωση 1 εκατομμύριο ευρώ κι ένα Μερσεντές Ε 200 και να σημειωθεί η απάντηση του μάρτυρα και να κοινοποιηθεί προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Να καταχωρηθεί το αίτημα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, έχετε ένα σπίτι στο λόφο ΄Εντισον στην Παλλήνη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ακριβώς.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό το σπίτι έχει κατασκευαστεί από ποια εταιρία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Από την κοινοπραξία ΑΚΤΟΡ Ελληνική Τεχνοδομική.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην περιοχή που έχει κτιστεί το σπίτι η έκταση ανήκε παλιά στον Ο.Τ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως. Ήταν κοινοπραξία, στην οποία συμμετείχε κατά 33% ο Ο.Τ.Ε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιος υπέγραψε ή ποιος συμφώνησε ή ποιος διαπραγματεύθηκε με τη συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρία, που τυγχάνει να έχει πάρει την αντιπαροχή στο συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στον Ο.Τ.Ε. και τυγχάνει να είναι και πρώην ιδιοκτήτης του σπιτιού σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι εγώ.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι εσείς. Μπορείτε να μας πείτε σε τι τιμή αγοράσατε αυτό το σπίτι και πότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Φυσικά. Το αγόρασα Φεβρουάριο του 2004, 350.000 ευρώ και το εμβαδόν του είναι 138 τετραγωνικά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κήπος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν έχει κήπο. Είναι διαμέρισμα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι διαμέρισμα 138 τετραγωνικά. Φαντάζομαι ότι το εισόδημά σας θα κάλυπτε τότε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Πήρα κι ένα δάνειο κατά 50% του τιμήματος από την τράπεζα HSBC.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όταν ήσασταν στην OTE INTERNATIONAL από τη θέση που ήσασταν γνωρίζατε τις κινήσεις…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Με τέτοιες αποδοχές πήρατε και δάνειο κύριε Αϊβάζη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κυρία Τσονογλου, κοιτάξτε. Οι αποδοχές… Εντάξει, έκρινα σκόπιμο ότι έπρεπε να πάρω ένα δάνειο για να διαχειριστώ, αν θέλετε, τα οικονομικά της οικογένειας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από τη θέση που ήσασταν, στη θητεία σας στον OTE INTERNATIONAL, τη θέση που κατείχατε, γνωρίζατε τις κινήσεις της διοίκησης του Ο.Τ.Ε. για τη ROMTELECOM και την ARMENDEL;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Γνώριζα τις κινήσεις του Ο.Τ.Ε. κατ’ αρχάς για τη ROMTELECOM, συμμετείχα στην ομάδα η οποία διαπραγματεύθηκε τη δεύτερη ιδιωτικοποίηση της ROMTELECOM…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Διαπραγματευτήκατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Την ιδιωτικοποίηση του δευτέρου μέρους της ROMTELECOM όπου το ποσοστό του Ο.Τ.Ε. πήγε από 35% στο 54%, στο οποίο βρίσκεται σήμερα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θεωρείτε ότι ήταν μια επιτυχής επένδυση του Ο.Τ.Ε. στη ROMTELECOM;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Θεωρώ ότι ήταν μια πάρα πολύ καλή επένδυση του Ο.Τ.Ε. στη ROMTELECOM το 1998 που έγινε, θεωρώ ότι τα πρώτα χρόνια η διαχειριση θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αλλά μετά την εξαγορά και του δεύτερου ποσοστού… Γιατί θυμίζω ότι ο Ο.Τ.Ε. έχει το 35% και είχε δικαίωμα να ψηφίζει για 51%. Δηλαδή είχε άλλο ένα 16% το οποίο ψήφιζε, αλλά δεν ανήκε στον Ο.Τ.Ε., ανήκε στο Ρουμανικό Δημόσιο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφού ήταν τόσο καλή η συμφωνία για ποιο λόγο η SIEMENS από τα μαύρα ταμεία, όπως προκύπτει από τον έλεγχο της DEBEVOISE, με επιβεβαιωμένες πληρωμές και όπως ομολογήθηκε χθες, έδωσε 250.000 γερμανικά μάρκα δώρο στον τότε Υπουργό κ. Μαντέλη για να γίνει η δουλειά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κύριε Καμμένο, δεν έχω απάντηση. Δεν γνωρίζω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρατε ότι παράλληλα 8% δόθηκαν σε στελέχη του Ο.Τ.Ε., όπως προκύπτει, και μάλιστα σε συγκεκριμένες τράπεζες και λογαριασμούς που έχουν αρχίσει να διερευνώνται, στην Τράπεζα Κύπρου, στη τράπεζα Reifelchen bank στο Σάλτσμπουργκ. Την ξέρετε την τράπεζα αυτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Είναι μεγάλη αυστριακή τράπεζα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επίσης, στην CREDIT SUISSE στη Γενεύη, στην CANADIAN IMPERIAL BANK –αυτή είναι του κ. Μαντέλη- στη NELCOM LIMITED στην ALPHA BANK στον Λονδίνο, στην Γενεύη στην BOLBON CENSAI και στη STATHAM FINANCE INVESTMENT and ROYAL BANK OF SCOTLAND στο Λονδίνο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, ό,τι διαβάζω από τις εφημερίδες.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είχατε ποτέ λογαριασμό σε κάποια από αυτές τις τράπεζες;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ούτε ως κάτοχος ούτε ως χειριστής ούτε ως πληρεξούσιος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι. Καθόλου.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αλλά πάντως τώρα μας λέτε ότι ήταν συμφέρουσα η συγκεκριμένη δουλειά, αλλά δόθηκαν…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή τουλάχιστον για έναν το έχουμε σίγουρο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κοιτάξτε. Η απόφαση, όπως είπα πρωτύτερα, πάρθηκε το 1998 κι η δεύτερη ιδιωτικοποίηση το 2003 το Φεβρουάριο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Όταν ήσασταν πρόεδρος της Ο.Τ.Ε. international…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αν μου επιτρέπετε, να σας διακόψω. Δεν ήμουν πρόεδρος της Ο.Τ.Ε. international, δεν υπήρξα ποτέ.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήσασταν στην Ο.Τ.Ε. international το 2001.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως, αλλά όχι πρόεδρος.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήσασταν τι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ήμουν εκτελεστικός, executive vice president για χρηματοοικονομικά θέματα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ως εκτελεστικός vice president στην Ο.Τ.Ε. international ξέρετε ότι στις 20 Σεπτεμβρίου του 2001 υπάρχει ένα transferred 1.100.000 ευρώ από τον τροφοδότη λογαριασμό του «μαύρου ταμείου», τη HARD CORN INDUSTRIAL LTD στην ABN Amro προς τον Ο.Τ.Ε. international;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι. Δεν το γνωρίζω αυτό.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και που πήγαν τα λεφτά αυτά, χωρίς να το γνωρίζετε εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν το γνωρίζω, κύριε Καμμενο. Όταν σας λέω κατηγορηματικά ότι δεν το γνωρίζω, δεν το γνωρίζω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, σ’ αυτό το σημείο επικαλούμαι το έγγραφο της δικογραφίας 063277 όπου φέρεται κατά τη διάρκεια που ήταν ο κ. μάρτυς εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ο.Τ.Ε. international να έχει σταλεί από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS και συγκεκριμένα από εκείνον που χειριζόταν τις μίζες για τη ROMTELECOM, για τις μίζες στη Ρουμανία, και όπως προκύπτει από τους μάρτυρες, ότι η Ο.Τ.Ε. international ltd έλαβε ένα έμβασμα 1.100.000 ευρώ. Θα σας παρακαλέσω άμεσα να ζητηθεί από το ΣΔΟΕ.
ΠΡΟΕΔΡΕΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη): Αυτό το έγγραφο που επικαλείστε από ποια δικογραφία είναι;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι από τη γερμανική δικογραφία και από τις καταθέσεις, τις κινήσεις του λογαριασμού της HARD CORN INDUSTRIAL LTD στην ABN Amro που έχει ανοίξει η γερμανική δικαιοσύνη και είναι από τα μαύρα ταμεία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κύριε Καμμενο, μου επιτρέπετε, με όλο το θάρρος; Της Ο.Τ.Ε. international ltd αναφέρεται η έδρα;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η Κύπρος είναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Γιατί εγώ ήμουν στην Ο.Τ.Ε. international ελληνική. Δεν είχα να κάνω με την Ο.Τ.Ε. international στην Κύπρο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην Κύπρο ποιος ήταν;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη): Υπήρχε και δεύτερη λοιπόν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε, να το διευκρινίσω. Γι’ αυτό έκανα αυτή την ερώτηση, γιατί το LTD με παρέπεμπε…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε. Το LTD Ο.Τ.Ε. international…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Limited.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ:…ελληνική, μπορεί να είναι Limited ή δεν πρέπει να είναι ΕΠΕ ;
(gk)
(MB)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, όχι. Εφόσον είναι εγκατεστημένη στην Κύπρο είναι ltd.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εννοώ στην Ελλάδα που ήσασταν εσείς. Σας ρώτησα αν ήσασταν στην ΟΤΕ International Ltd και μου απαντήσατε ότι ήσασταν Αντιπρόεδρος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, δεν ήμουν στην ltd. Ήμουν στην ΟΤΕ International την ελληνική. Η ΟΤΕ International Κύπρου ήταν η εταιρεία, η οποία κατείχε και κατέχει ακόμη τις μετοχές της ROM-TELEKOM. Είχε δημιουργηθεί το 1998.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι off-shore;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ήταν off-shore τότε, σωστά λέει ο κ. Τζαβάρας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τις μετοχές ποιος τις έχει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Η ΟΤΕ International Κύπρου είχε τις μετοχές.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άλλο σας λέω. Της ΟΤΕ International Κύπρου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Τις είχε η εδώ εταιρεία, η ΟΤΕ International η ελληνική.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, εσείς ήσασταν ο μέτοχος και ο διαχειριστής των μετοχών της ΟΤΕ International Ltd της Κύπρου, της off shore εταιρείας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κύριε Καμμένο, επαναλαμβάνω ότι δεν ήμουν ο διαχειριστής και δεν είχα καμία σχέση με την ltd.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήσασταν Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ναι, αλλά δεν είχα σχέση.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πώς δεν είχατε σχέση; Ήσασταν εκτελεστικός αντιπρόσωπος του μετόχου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ναι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε, από τη στιγμή που είστε εκτελεστικός αντιπρόσωπος του μετόχου, δηλαδή είστε ο διαχειριστής της περιουσίας του μετόχου που κατέχει την off shore εταιρεία, αν υπάρχει αλλοίωση ή οποιαδήποτε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης της υπό την κατοχή σας off shore εταιρείας, θα έπρεπε να το γνωρίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν το γνώριζα και σας απάντησα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας παρακαλέσω άμεσα να μας καταθέσετε όλες τις συναλλαγές από της ιδρύσεώς της της ΟΤΕ International, το μετοχικό κεφάλαιο, να μας κοινοποιήσετε τα βιβλία της ΟΤΕ International Ltd.
Κυρία Πρόεδρε, ζητώ η Επιτροπή μας άμεσα με απόσπασμα των Πρακτικών που θα αποστείλει στο Υπουργείο Οικονομικών και στο ΣΔΟΕ στην κυπριακή Αρχή Προστασίας μαύρου χρήματος να μπουν μέσα τώρα, το συντομότερο δυνατόν, σήμερα, λογιστές ελεγκτές της κυπριακής και της ελληνικής Κυβέρνησης να μπλοκάρουν τους λογαριασμούς.
Διότι εδώ προκύπτει από τη μαρτυρία του κυρίου Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της ΟΤΕ International ότι δεν γνώριζε –που ήταν μέτοχος της off shore εταιρείας ΟΤΕ International Ltd- την καταβολή από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS 1.100.000 ευρώ την 20η Σεπτεμβρίου του 2001.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Να καταχωρηθεί το αίτημα και να εκδοθεί άμεσα απόσπασμα των Πρακτικών.
Κύριε Αϊβάζη, με συγχωρείτε. Έχω μια απορία. Δηλαδή υπήρχε συγχρόνως ΟΤΕ International;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δυο εταιρείες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Δυο εταιρείες ΟΤΕ International, μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Γιατί τότε για λόγους φορολογικούς, επειδή το φορολογικό καθεστώς στην Κύπρο ήταν διαφορετικό, έγινε η εταιρεία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πότε έγινε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Το 1998, αν θυμάμαι καλά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τότε πρέπει να πάει για φοροδιαφυγή. Γιατί για το Βουλγαράκη αυτό έγινε! Έγινε για λόγους φορολογικούς.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Παρακαλώ μη με διακόπτετε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Καμμένο, συγνώμη. Οι off shore εταιρείες στην Κύπρο γίνονται καθαρά για λόγους φορολογικούς. Ηγέρθη θέμα για τον κ. Βουλγαράκη για το ηθικό και νόμιμο. Εδώ δηλαδή επίσημα ο κρατικός οργανισμός το 1998 παρακαλώ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Είχε off shore εταιρεία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: …σε βάρος του ελληνικού δημοσίου φοροέκλεπτε το δημόσιο. Είναι ηθικής τάξης ζήτημα και πρέπει όλες οι διοικήσεις, οι οποίες επέλεξαν και πέρναγαν λεφτά από εκεί –κερδοφορία προφανώς, έτσι δεν είναι κύριε Αϊβάζη;-…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, απλά ήταν το κέλυφος, το οποίο κατείχε τις μετοχές. Όλα τα κέρδη ανέβαιναν στη μητρική εταιρεία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αφού φορολογούντο όμως με χαμηλό συντελεστή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ναι, με χαμηλό συντελεστή.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, επειδή έχω μια σχετική γνώση να σας πω τι γινόταν. Τις μετοχές τις έχεις σε ανώνυμη εταιρεία, βάζεις ένα διαχειριστή, τα κέρδη φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή και έρχονται στην Ελλάδα. Όμως το ελληνικό δημόσιο έχει απώλεια φόρων. Φορολογούνται με 5% -λέμε τώρα- ενώ εδώ είναι με 40% τα κέρδη. Το ελληνικό δημόσιο σε βάρος του εαυτού του είχε απώλεια εσόδων! Από το 1998 και εντεύθεν.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κάνω μια προσωπική παρατήρηση για τους συναδέλφους. Δεν είναι η μόνη…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν αναφέρεται αυτό στον κ. Αϊβάζη κατ’ ανάγκη, αλλά σε αυτούς οι οποίοι επέλεξαν…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, αλλά ο κ. Αϊβάζης τότε –προσέξτε- ήταν Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της εταιρείας μετόχου της ΟΤΕ International Ltd, δηλαδή ήταν ο μέτοχος ουσιαστικά της ΟΤΕ International Ltd και δεν γνωρίζει 1.100.000 ευρώ, τα οποία δόθηκαν από τη Handwork Industrial Ltd της AB&MABO που είναι μίζες για την υπόθεση της Ρουμανίας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εδώ έχετε δίκιο, αλλά το παρεπόμενο είναι το εξής: Υπάρχει θέμα όταν επίσημα το κράτος, όταν ο Έλληνας πολίτης πληρώνει και οι φορολογούμενοι με έμμεσους και άμεσους φόρους και έχουμε αυτό το τραγικό αδιέξοδο στην ελληνική οικονομία, το κράτος επί δώδεκα χρόνια –και τώρα προφανώς- κλέπτει τον προϋπολογισμό!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Μέχρι πότε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είναι μια νέα, υγιής επιχείρηση, μια επιχείρηση με κέρδη.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφήστε με να συνεχίσω και θα καταλάβετε γιατί.
Την εταιρεία GRIVCO την ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχετε ακούσει ποτέ την εταιρεία GRIVCO;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχει πάρει ποτέ μίζα η εταιρεία GRIVCO ή ποσοστό 5% στην Κύπρο για Αμερικάνους αξιωματούχους για την υπόθεση της ROM-TELEKOM;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν το γνωρίζω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν το γνωρίζετε.
Στις 23.1.2003 ήσασταν στη Ρουμανία, στο Βουκουρέστι, ως εκπρόσωπος της ΟΤΕ International Investment με τον κ. Σκαρπέλη, για να συμμετέχετε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ROM-TELEKOM;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Το είπα ήδη ότι ήμουν και από τους διαπραγματευτές, βέβαια.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, στο σημείο αυτό επικαλούμαι –έχει σημασία- την ημερομηνία 23.1.2003 γιατί συμπίπτει με κομμάτι της γερμανικής δικογραφίας και δημοσίευμα, στο οποίο φέρεται ότι ο κύριος μάρτυς μαζί με τον κ. Σκαρπέλη, το διαχειριστή των μαύρων ταμείων, ήταν στη Ρουμανία.
Άρα, κύριε μάρτυς, με τον κ. Σκαρπέλη συμμετείχατε στις διαπραγματεύσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κύριε Καμμένο, να προσδιορίσουμε δυο πράγματα. Πήγαινα στη Ρουμανία, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτά τα οποία αναφέρετε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν σας έπαιρνε ο κ. Σκαρπέλης μαζί του;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ή με έπαιρνε ή πήγαινα και μόνος μου στη Ρουμανία.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί ο κ. Σκαρπέλης είναι φυλακή γι’ αυτό το θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Με συγχωρείτε, όταν λέτε «με έπαιρνε μαζί του», τι εννοείτε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήσασταν μαζί στις διαπραγματεύσεις που έκανε ο κ. Σκαρπέλης στη Ρουμανία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ποιες διαπραγματεύσεις;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ROM-TELEKOM.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Στο Διοικητικό Συμβούλιο;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έτσι λέει εδώ πέρα. «Για να συμμετέχετε» –είναι ανάρτηση στο internet, στο eurotoday, το οποίο λέει ότι στις 23.1 .2003 –σας διαβάζω το απόσπασμα-…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ναι, ναι παρακαλώ.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: … «από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ρουμανίας θα περάσει σήμερα η συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης του Βουκουρεστίου και του Ο.Τ.Ε. για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού…»
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αυτό ήδη το ανέφερα, κύριε Καμμένο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το αναφέρατε, γι’ αυτό σας λέω.
«Στη συνέχεια και πιο συγκεκριμένα την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΟΤΕ International Investment κ. Σκαρπέλης και κ. Αϊβάζης θα μεταβούν στο Βουκουρέστι, προκειμένου να συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ROM-TELEKOM, το οποίο πρέπει με τη σειρά του να εγκρίνει τους ίδιους όρους της συμφωνίας, καθώς το προσυπογράφουν μέρη της. Αφού ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, αναμένεται τη Δευτέρα, αμέσως μετά τη συνέλευση να υπογραφεί και η τελική συμφωνία για την απόκτηση ποσοστού.»
Σας ερωτώ: Με τον κ. Σκαρπέλη ήσασταν σε όλες τις διαπραγματεύσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της ROM-TELEKOM;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν γινόντουσαν διαπραγματεύσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της ROM-TELEKOM, κύριε Καμμένο. Γινόντουσαν οι διαπραγματεύσεις με το ρουμανικό δημόσιο. Εντάξει;
Όταν κατέληξε η διαπραγμάτευση με το ρουμανικό δημόσιο, έπρεπε η σύμβαση να περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο της ROM-TELEKOM αφενός και αφετέρου και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε. Δεν βλέπω δηλαδή γιατί δεν θα ήμουν στο Βουκουρέστι, όταν εγώ όπως είπα πρωτύτερα…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ρωτώ αν είστε με τον κ. Σκαρπέλη, γιατί ο κ. Σκαρπέλης είναι προφυλακισμένος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Το ξέρω ότι είναι προφυλακισμένος. Και δέκα άλλοι μπορεί να είναι προφυλακισμένοι. Το ότι βρέθηκα εγώ με τον κ. Σκαρπέλη στο Βουκουρέστι υποδηλώνει κάτι;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν σας λέω ότι είστε κατηγορούμενος, αλλά…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Συγνώμη, ο κ. Σκαρπέλης δεν σας προσέλαβε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Απάντησα στην ερώτηση πρωτύτερα στην κ. Τσόνογλου. Προσλήφθηκα από μια εταιρεία…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Την περίοδο που ήταν ο κ. Σκαρπέλης.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ναι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αυτό λέμε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Το ΣΔΟΕ, η εφορία –σε τακτικό ή σε έκτακτο έλεγχο- έχει καταλογίσει πρόστιμα στον Ο.Τ.Ε. ή σε θυγατρική του Ο.Τ.Ε. ή σε εταιρεία που συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο για το θέμα της τεχνικής υποστήριξης και της ίδιας της τεχνικής υποστήριξης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Μπορείτε να επαναλάβετε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν το ΣΔΟΕ ή η εφορία ή ο οποιοσδήποτε άλλος μηχανισμός του Υπουργείου Οικονομικών, σε τακτικό ή σε έκτακτο έλεγχο, έχει καταλογίσει πρόστιμα στον Ο.Τ.Ε. για το θέμα της ίδιας της τεχνικής υποστήριξης.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν το γνωρίζω, κύριε Καμμένο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα το γνωρίζατε αυτό. Αφού ήσασταν στο Διοικητικό Συμβούλιο, δεν τα γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Συμμετέχω στα Διοικητικά Συμβούλια, λαμβάνω γνώση. Δεν το θυμάμαι, σε τελική ανάλυση.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ρωτάω γιατί εδώ υπάρχει το εξής θέμα: Ο κ. Βουρλούμης μας λέει ότι ουδέποτε η εφορία ή το ΣΔΟΕ ή άλλος οργανισμός, σε τακτικό ή έκτακτο έλεγχο, έχει βάλει πρόστιμα για το θέμα της τεχνικής υποστήριξης.
(DP)
(GK)
Από τη μεριά του Υπουργείου Οικονομικών μας διαβεβαιώνουν ότι για το 2003, το 2004, το 2005 έχουν γίνει καταλογισμοί από την εφορία και συνεχίζεται ακόμα έλεγχος σε άλλα μέρη. Αυτό δεν το ξέρετε να μας το απαντήσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κύριε Καμμένε, ο τελευταίος φορολογικός έλεγχος έκλεισε μέχρι και το τέλος του 2008. Δεν υπήρχε κανένα θέμα, το οποίο να ακουμπούσε στην τεχνική υποστήριξη. Στον τελευταίο φορολογικό έλεγχο έγινε συζήτηση όντως για την τεχνική υποστήριξη, στοιχειοθετήσαμε αυτά τα οποία έπρεπε να στοιχειοθετήσουμε και καταλήξαμε και έκλεισε ο έλεγχος. Δεν υπήρχε κανένα θέμα με την τεχνική υποστήριξη.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, στον έλεγχο που έκλεισε το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Φυσικά. Έκλεισε μέχρι και την οικονομική χρήση του 2008.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας έχει προτείνει ο κ. Βουρλούμης –αναφέρομαι σε δημοσίευμα στο internet της «Σοφοκλέους 10»- για τη θέση του Προέδρου του Ο.Τ.Ε. στον κ. Παπακωνσταντίνου την προηγούμενη Παρασκευή. Ξέρετε κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν το γνωρίζω και εν τέλει αυτά είναι αποφάσεις των μετόχων. Το τι λένε οι εφημερίδες δεν με απασχολεί ιδιαιτέρως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με απόφαση των μετόχων τοποθετηθήκατε εκεί επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας. Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από ποιο Υπουργείο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Από το Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος φέρει τις μετοχές του Ο.Τ.Ε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον κ. Αλογοσκούφη τον ξέρατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Προσωπικά όχι. Τον έχω συναντήσει δυο φορές.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο νομικός σύμβουλος του κ. Αλογοσκούφη ήταν εκεί; Ο πρώην νομικός σύμβουλος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Για ποιο διοικητικό συμβούλιο λέτε; Αναφέρεστε στον κ. Δημητρίου;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στον κ. Δημητρίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Για ποια μέρα αναφέρεστε ότι ήταν εκεί;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ο.Τ.Ε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Εξακολουθεί βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με ανανέωση της νέας Κυβέρνησης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το γνωρίζετε ότι από έλεγχο που έγινε και από τη Debevoise, αλλά και τη γερμανική δικαιοσύνη, ως προς το 8% της συμφωνίας για την Ρουμανία και τη Armentel, όπως δήλωσε ο κ. Ρίχτερ, παραλήπτες καταβολών ήταν υπάλληλοι του Ο.Τ.Ε. και μάλιστα ανέφερε ότι θυμόταν πως ο Μαυρίδης τον ενημέρωσε ότι ένα μέρος των χρημάτων χρησιμοποιείτο για την πληρωμή και ένα άλλο μέρος χρησιμοποιείτο για την άσκηση επιρροής, lobbing, στα πολιτικά κόμματα και ένα άλλο μέρος χρησιμοποιείτο για την πληρωμή διάφορων ερευνητικών ινστιτούτων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός καθηγητή σε ένα ινστιτούτο οικονομικών ερευνών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Το έχω διαβάσει στις εφημερίδες.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε εσείς κανέναν καθηγητή και ένα ινστιτούτου οικονομικών ερευνών που να είχαν σχέση με τη Romtelecom;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το 2002 τι σχέση είχατε με την Armentel;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Καμία.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το δεξί σας χέρι ο κ. Μαυράκης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Τότε, καμία.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχει γίνει κανένας έλεγχος για την Armentel; Έχετε διατάξει κανέναν έλεγχο για το θέμα της Armentel;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, όταν επρόκειτο να πωληθεί η Armentel μέσα από τη διαδικασία που είχε οριστεί, γιατί έγινε κανονική διαδικασία πλειοδοτικού διαγωνισμού, είχε γίνει το λεγόμενο due diligence στην Armentel προτού καταλήξουμε μέσα από τη διαδικασία αυτή.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα βρήκατε όλα καλά εκεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Το due diligence, τo οποίο έγινε από δυο τρίτες εταιρίες, δεν έδειξε κάτι τότε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είστε υπέρ του να αποσυρθεί ο Ο.Τ.Ε. από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Είμαι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα είχατε καμία αντίρρηση εάν ενεργοποιείτο ο νόμος 1934 του αμερικανικού δημοσίου και ο νόμος για την καταπολέμηση «μαύρου χρήματος»…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Το anticorruption act λέτε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι.
…για έλεγχο του Ο.Τ.Ε. πριν να φύγει ο Ο.Τ.Ε. από το ταμπλό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Καταρχάς, κύριε Καμμένε, εάν ο Ο.Τ.Ε. προχωρήσει και γίνει delisted από το αμερικανικό Χρηματιστήριο για πέντε χρόνια μετά το delisting εξακολουθούν και ισχύουν οι νόμοι για το ΑCC.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε όμως ότι υπάρχει μια διάταξη όπου μπορεί να ζητήσει ο ίδιος ο listed από τη θέση που έχει, να γίνει έλεγχος από το αμερικανικό δημόσιο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Μα, ούτως ή άλλως κάθε χρόνο μέσα από τη διαδικασία της Sarbanes-Oxley υπάρχει αυτή η διαδικασία.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε όμως, ότι είναι διαφορετικός ο έλεγχος που μου λέτε με τον έκτακτο έλεγχο που μπορεί να ζητηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν θέματα διαφθοράς.
Εγώ σας ρωτώ κάτι άλλο. Εάν αναλάβετε πρόεδρος του Ο.Τ.Ε., ή αν παραμείνετε αντιπρόεδρος και γενικός διευθύνων σύμβουλος για να μην υπάρχουν τέτοιες «σκιές». είστε διατεθειμένος να ζητήσετε από τις αμερικανικές αρχές να γίνει έλεγχος για τον Ο.Τ.Ε. και τις θυγατρικές του, όπως προβλέπεται από την αμερικανική νομοθεσία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Η απάντηση είναι ότι δεν μπορώ να πω «ναι» τώρα δεδομένου ότι ήδη υπάρχουν μέσα στον Ο.Τ.Ε. και μέσα στο πλαίσιο της Deutsche Telekom, η οποία έχει το 30% του Ο.Τ.Ε. διαδικασίες και μεθοδεύσεις και ενέργειες, οι οποίες διασφαλίζουν ότι όλα βαίνουν καλώς. Υπάρχει compliance committee, Επιτροπή Συμμόρφωσης για το anticorruption act, το οποίο είπατε. Έχετε βεβαιωθεί αυτό το compliance committee και το process μέσω τρίτων διαδικασιών, άρα θεωρώ ότι όλα γίνονται καλώς. Αν υπάρξει κάτι μείζον, τότε «ναι» δεν βλέπω γιατί να μην το κάνω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είστε υπέρ της πώλησης του υπόλοιπου πακέτου μετοχών του ελληνικού δημοσίου στη Deutsche Telekom;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αυτό είναι απόφαση μετόχων, δεν είναι απόφαση δική μου.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σαν εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου και των συμφερόντων του ελληνικού λαού στο διοικητικό συμβούλιο του Ο.Τ.Ε. θα προτείνατε την πώληση στη Deutsche Telekom του υπολοίπου ποσοστού;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν απαντώ αυτή τη στιγμή, κύριε Καμμένε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.
Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, επειδή έχει ολοκληρωθεί η ανακοίνωση, που επιμελήθηκαν οι κύριοι συνάδελφοι, θα σας την αναγνώσω για να διανεμηθεί.
«Ανακοίνωση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της SIEMENS.
Αθήνα 27.5.2010
Είναι γνωστό σε όλους ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση του σκανδάλου SIEMENS συγκροτήθηκε και άρχισε να λειτουργεί μόλις το Φεβρουάριο του 2010. Είναι αυτονόητο ότι η Εξεταστική Επιτροπή δεν καταργεί, ούτε υποκαθιστά αρμοδιότητες και ευθύνες της δικαστικής, της εκτελεστικής ή της νομοθετικής εξουσίας. Εντολή και στόχος της Επιτροπής είναι να διερευνήσει ένα σκάνδαλο, που έχει τις ρίζες του σε βάθος χρόνου δεκαετιών, έχει τεράστια έκφραση και προεκτάσεις σε παραπάνω από ένα πεδία (ασφάλεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, νοσοκομειακός εξοπλισμός κ.λπ.)
Η Εξεταστική Επιτροπή αναζητεί την αλήθεια μέσα σε δύσκολες συνθήκες και με ελλιπή υποδομή και στήριξη. Ενημερώνει αμέσως και κοινοποιεί αμέσως και συνεχώς έγγραφα και μαρτυρίες στις αρμόδιες δικαστικές και άλλες Αρχές προκειμένου να ενεργήσουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.
Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή λειτουργεί μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Δεν νομιμοποιείται να υποκαθιστά θεσμούς και Αρχές (Δικαιοσύνη, Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ΣΔΟΕ, διωκτικές Αρχές, Κυβέρνηση κ.λπ.).
Το χρέος της είναι και θα εμμείνει μέχρι τέλους στην εκπλήρωση της αποστολής της για την αποκάλυψη της αλήθειας.».
Παρακαλώ να διανεμηθεί και στους δημοσιογράφους.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ρώτησα τους συναδέλφους και μου επέτρεψαν να κάνω μια συμπληρωματική ερώτηση στις ερωτήσεις του κ. Καμμένου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Αποστολάκο, για μια ερώτηση παρακαλώ έχετε το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε μάρτυς, ρωτηθήκατε νωρίτερα από τον κ. Καμμένο για την κατοικία σας στο Λόφο Έντισον και αν κατάλαβα καλά είπατε ότι ο Ο.Τ.Ε. συμμετείχε στο project κατασκευής;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι. Ο Ο.Τ.Ε., για να βοηθήσω και να συμπληρώσω την απάντηση που έδωσα στον κ. Καμμένο, κατείχε τη γη. Η γη ήταν περίπου 80 στρέμματα στην περιοχή εκείνη.
DE
(DP)
Επρόκειτο να απαλλοτριωθεί από το Δήμο Παλλήνης, αλλά δεν απαλλοτριώθηκε και εντάχθηκε στα ολυμπιακά έργα. Συνεστήθη εταιρεία στην οποία ο Ο.Τ.Ε….
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όταν λέτε «εντάχθηκε στα ολυμπιακά έργα», τι εννοείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Θα σας πω αμέσως. Συνεστήθη η εταιρεία στην οποία συνεισέφερε ο Ο.Τ.Ε. τη γη και έβαλαν κεφάλαιο οι άλλες δύο εταιρείες που ανέφερα, ο ΑΚΤΩΡ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ και έγινε το Ολυμπιακό Χωριό για τους δημοσιογράφους στην περιοχή εκείνη.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το ξέρω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αφού τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η εταιρεία που είχε κάνει την ανάπτυξη αυτή, δηλαδή, η ΑΚΤΩΡ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ είχε τη δυνατότητα να πουλήσει διαμερίσματα, αφού τα ανακατασκεύασε. Και εν τέλει, πουλήθηκαν τα διαμερίσματα και ο Ο.Τ.Ε., ασκώντας μία ρήτρα πριν δύο ή τρία χρόνια, πήρε 18.000.000 ευρώ, ως αποτέλεσμα της ρευστοποίησης της συμμετοχής του στην εταιρεία αυτή.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μάλιστα. Άλλος στέλεχος του Ο.Τ.Ε. αγόρασε σπίτι εκεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν νομίζω, δεν ξέρω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι καλόπιστο το ερώτημα: Μήπως θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ήταν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, λόγω εσωτερικής πληροφόρησης, η αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου από την πλευρά σας;
Κύριε Αϊβάζη, δεν με απασχολεί αυτό, αλλά σας κάνω την ερώτηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κύριε Αποστολάκο, να σας απαντήσω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Διότι σήμερα δεν πρέπει να είμαστε, αλλά και να φαινόμαστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Συμφωνώ απολύτως μαζί σας, κύριε Αποστολάκο.
Καταρχάς, το γεγονός ότι επωλούντο διαμερίσματα, αυτό ήταν δημοσιοποιημένο και μάλιστα, διαφημιζόταν…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό που λέτε είναι αλήθεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Άρα, δεν υπήρχε κάτι που να εμπόδιζε τον οποιονδήποτε, αν ενδιαφερόταν, να κάνει αυτή την αγορά ή μια οποιαδήποτε αγορά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ σας ρώτησα όλα αυτά, για να καταλήξω στο τελικό μου ερώτημα: Μισθώθηκε αυτό από την εταιρεία αυτή, την κοινοπραξία αυτή, τον ΑΚΤΟΡΑ, στον ΑΘΗΝΑ 2004.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για χρονικό διάστημα, ξέρετε πόσο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν το γνωρίζω, κύριε Αποστολάκο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αφού μου είπατε ότι και ο Ο.Τ.Ε. κατείχε ένα μέρος, τη διαχείριση την είχε μόνο ο ΑΚΤΩΡ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ως προς τη διαχείριση, ο Ο.Τ.Ε., όπως είπα, συνεισέφερε τη γη στο κεφάλαιο της εταιρείας η οποία δημιουργήθηκε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να σας πω γιατί σας ρωτώ, για να μην είμαι και αινιγματικός. Θέλω να ξέρω ποιος υπέγραψε τη μίσθωση αυτή και με ποια διαδικασία με τον «ΑΘΗΝΑ 2004».
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αυτό δεν το γνωρίζω, κύριε Αποστολάκο. Μπορώ να το μάθω και να ενημερώσω και εσάς και την Επιτροπή τι ακριβώς είχε γίνει, αλλά δεν το γνωρίζω, όπως δεν γνωρίζω γιατί η εταιρεία συνεστήθη, αν θυμάμαι καλά, το 2002 από τον Ο.Τ.Ε. και εγώ τότε τύποις δεν ήμουν στον Ο.Τ.Ε., δηλαδή, ήμουν στην εταιρεία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Επειδή ακριβώς συμμετείχε με τον τρόπο που περιγράψατε στο project, είναι προφανές ότι απαιτείτο, σύμφωνα με τα νομίμως προβλεπόμενα και συνυπογραφή του μισθωτηρίου συμβολαίου και από εσάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Προφανώς. Ή, αν μου επιτρέπετε την παρατήρηση, εφόσον είχε συσταθεί η εταιρία, απλώς, όπως είπα, ο Ο.Τ.Ε. είχε συνεισφέρει τη γη, η εταιρία συνεβλήθη με το 2004.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το τίμημα δεν το γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, δεν το γνωρίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ούτε ποιος το υπέγραψε, ούτε ποια διαδικασία, αν έγινε απευθείας μίσθωση ή οτιδήποτε άλλο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι η σύμβαση του Ο.Τ.Ε. με τις εταιρείες ΑΚΤΩΡ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ είχε συγκεκριμένες ημερομηνίες από τις οποίες ο Ο.Τ.Ε. θα μπορούσε, με βάση ρήτρες και προβλέψεις και από τις τιμές με τις οποίες όχι μόνο είχαν πουληθεί τα ακίνητα, αλλά και με τις αντικειμενικές τιμές που ίσχυαν, να έπαιρνε τα χρήματά του πίσω, έχοντας και ένα κέρδος. Και αυτό, όπως σας είπα, έκανε πριν από δυόμισι-τρία χρόνια…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Παρακαλώ, ότι στοιχεία έχετε στον Ο.Τ.Ε., να μας τα στείλετε, με τη συνήθη έκφραση, όπως λέμε, «αμελλητί», τα μισθωτήρια, όπου τα φαίνεται ο τρόπος μίσθωσης των συγκεκριμένων ακινήτων από τον «ΑΘΗΝΑ 2004».
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Αϊβαλιώτης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Λείπει και η Αριστερά και από τις δύο εκφάνσεις της, οπότε παίρνω εγώ το λόγο.
Κύριε μάρτυρα, ποιο ήταν το επαγγελματικό σας παρελθόν πριν αναλάβετε αυτές τις υψηλές θέσεις στον Ο.Τ.Ε. INTERNATIONAL και στον Ο.Τ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κύριε Αϊβαλιώτη, ήμουν όλα τα χρόνια στον τραπεζικό χώρο. Για να είμαι πιο ακριβής, δούλεψα δύο χρόνια στη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου και μετά πήγα στην Bank of America στην Αθήνα. Έμεινα αρκετά χρόνια εκεί. Μεταπήδησα στην Midland, μετέπειτα HSBC και μετά εργάστηκα στην Τράπεζα Χίου, η οποία, όπως ξέρετε, εξαγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς. Και μετά από ένα πολύ μικρό διάστημα στην Εγνατία Τράπεζα, προσλήφθηκα στον Ο.Τ.Ε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ο κ. Βουρλούμης δεν μας έκανε την τιμή να μας πει την αμοιβή που έχει. Εσείς το είπατε. Δεν είχατε κάποιο πρόβλημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Το είπα. Φαίνεται ότι δεν είχα πρόβλημα και απευθύνομαι στην Επιτροπή, διότι εξάλλου είναι και δημοσιοποιημένο, γιατί όλοι οι μισθοί των στελεχών γράφονται και στο ετήσιο δελτίο που κατατίθεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και στο περίφημο 20-F, το οποίο απευθύνεται στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν είναι απόρρητη η αμοιβή του κ. Βουρλούμη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, κύριε Πρόεδρε. Απλώς είναι δημοσιοποιημένη, δημοσιοποιήσιμη μάλλον.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μήπως θυμάστε χονδρικά ποια ήταν η αμοιβή σας μέσα στο 2008 και 2009, μαζί με τα επιπρόσθετα…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κύριε Αϊβαλιώτη, υπολογίστε ότι μπορεί να ήταν, 2008 και 2009, κατά 1.000 ευρώ μικρότερη. Υποθέστε 12.000 με 15.000 ευρώ. Όχι, περίπου 30.000 ευρώ το χρόνο μικρότερη, δεδομένου ότι, αφ’ ότου τοποθετήθηκα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Ιούνιο του 2009, μου έγινε μία μικρή αύξηση. Συμμετέχω στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε. Δεν λαμβάνω καμία αμοιβή απολύτως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν κατάλαβα ακριβώς. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου πείτε πόσα πήρατε συνολικά ως αμοιβή το 2008 και πόσα το 2009.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αν θυμάμαι καλά…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είπατε 350.000 ευρώ συν… Σας ρώτησε ο κ. Καμμένος και είπατε αυτό κι αυτό κι αυτό…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι. Απαντούσα «ναι» στον κ. Καμμένο. Απλώς απαντούσα «ναι», χωρίς να σημαίνει ότι τα παίρνω. Και διευκρινίζω τι εννοώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εννοούσατε «όχι», δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Μισό λεπτό. Με ρώτησε αν έχω stock options. Η απάντηση είναι: Ναι, έχω δικαιώματα μετοχών, τα οποία, όμως, δεν αποδίδονται, δεδομένου ότι οι μετοχές αυτή τη στιγμή… Δηλαδή, δεν υπάρχει λόγος ασκήσεως των δικαιωμάτων αυτών, αλλά δικαιούμαι, όπως λένε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πήρατε μπόνους το 2008 και το 2009;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Το 2009 όχι. Το 2008, ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είναι γύρω στις 500.000 ευρώ το χρόνο η αμοιβή σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, είναι 384.000 ευρώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ακριβώς αυτά εισπράξατε, 384.000 ευρώ και τα δηλώσατε στην εφορία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Φυσικά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και το 2008 και το 2009;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ναι.
Για το 2009, κύριε Αϊβαλιώτη, δεν έχω κάνει ακόμα φορολογική δήλωση, αλλά ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τώρα που θα κάνετε, πόσο θα είναι περίπου; Ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Περίπου τα ίδια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να σημειώσω -και δεν είναι καμία αιχμή για τον κ. Αϊβάζη- το εξής: Πόσες θητείες πρέπει να κάνουμε ο καθένας μας -κυρία Κόλλια, συμφωνείτε;- για να κάνουμε τα λεφτά που παίρνει ο κ. Αϊβάζης σε ένα χρόνο;
Αυτό το λέω, επειδή στα πρωινάδικα στοχοθετούνται οι Βουλευτές, ποτέ τα στελέχη εταιρειών στις οποίες μετέχει το Δημόσιο, κύριε Πρόεδρε, έτσι; Δεν έχει την υψηλή θέση ο κ. Αϊβάζης σε μια εταιρεία του αμιγώς ιδιωτικού τομέα. Έχει ποσοστό 20% το δημόσιο. Το ίδιο γίνεται και στα Ελληνικά Πετρέλαια κ.ο.κ.
Οι Βουλευτές στοχοθετούνται, οι Βουλευτές θα την πληρώσουν απ’ αυτή την Επιτροπή αν δεν γίνουν αυτά που ευτυχώς κάνουμε τώρα, για να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να επωμιστούμε ευθύνες άλλων αρχών.
Εντοπίζετε κάποια ανωμαλία στις δοσοληψίες της SIEMENS με τον Ο.Τ.Ε., μετά από εννέα-δέκα χρόνια περίπου που είσαστε εκεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Εννοείτε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Οποιουδήποτε είδους. Πάνε όλα καλά στις συναλλαγές της SIEMENS με τον Ο.Τ.Ε.; Ποια είναι η αίσθησή σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ της SIEMENS τότε, της διάδοχης κατάστασης, η οποία είναι η ΝΟΚΙΑ SIEMENS NETWORKS και ορισμένων άλλων εταιρειών SIEMENS. Διότι η SIEMENS, η οποία είχε τότε συμβληθεί με τον Ο.Τ.Ε., στο πλαίσιο της Συμβάσεως 8002, δεν είναι η τωρινή SIEMENS, για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα.
(KO)
(3DE)
Όσον αφορά στη SIEMENS, αυτή που γνωρίζουμε και η οποία είπα πρωτύτερα ότι έχει ορισμένα κατάλοιπα, ανέφερα πρωτύτερα στην Επιτροπή, κύριε Αϊβαλιώτη, ότι ακριβώς επειδή δεν κάλυψε αυτά τα οποία θέλαμε εμείς, ζητήσαμε την κατάπτωση εγγυητικών επιστολών. Και ήμουν αρκετά σαφής.
Αυτό, δηλαδή το αίτημα του Ο.Τ.Ε. να ζητήσει κατάπτωση εγγυητικών επιστολών, υποδηλώνει απλά ότι η εταιρεία δεν είχε συμπεριφορά συναλλακτική η οποία να είναι συμβατικά αποδεκτή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πρόσφατε δεν έγινε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αυτό έγινε τον Απρίλιο του 2010.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αφού έχει μεσολαβήσει όλος αυτός ορυμαγδός αποκαλύψεων γι’ αυτήν την περίεργη εταιρεία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι. Γιατί για να καταπέσουν οι εγγυητικές επιστολές, κύριε Αϊβαλιώτη, πρέπει να στοιχειοθετηθεί με επάρκεια η κατάπτωση. Διαφορετικά, όπως γνωρίζετε, αν δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη η κατάπτωση, η μεν τράπεζα θα αρνηθεί και η δε εταιρεία μπορεί να στραφεί και να το αποκλείσει αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Γενικά, κύριε μάρτυς, κρίνετε ως επωφελείς τις προγραμματικές; Μπορείτε να μου κάνετε μία αποτίμηση; Και όταν λέω «επωφελείς», εννοώ για τα συμφέροντα του δημοσίου, για τον Ο.Τ.Ε. κλπ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Η απάντηση, κύριε Αϊβαλιώτη, είναι ότι δεν έχω άποψη πάνω σ’ αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή, αφήνετε το ενδεχόμενο να μην ήταν και τόσο επωφελείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ήταν οπωσδήποτε ανάγκη, γιατί η ωφέλεια έχει και τεχνολογική διάσταση, αλλά και χρηματική διάσταση. Έτσι δεν είναι; Τεχνολογικά αναμφισβήτητα ήταν επωφελής. Χρηματικά, δεν μπορώ να έχω εικόνα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μας κόστισε λίγο παραπάνω;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Απάντησα πρωτύτερα στην Επιτροπή ότι δεν έχω εικόνα για το αν μας κόστισε παραπάνω, τουλάχιστον με τη συγκριτική αναγωγή που είχε γίνει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Υποθέτω ότι πριν αναλάβετε αυτές τις υψηλές θέσεις στον Ο.Τ.Ε., δεν ασχοληθήκατε με το τι γινόταν στο παρελθόν; Διότι μας κατέθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης, για παράδειγμα, ότι τις ψηφιακές παροχές τις πληρώσαμε δυόμισι φορές επάνω, σε σχέση με την αγοραία τιμή διεθνώς. Όμως, δεν θα ασχοληθήκατε μ’ αυτό, γιατί εσείς αναλάβατε το 2001. Έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ναι, ακριβώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Έχετε συναντήσει τον κ. Χριστοφοράκο ή άλλο στέλεχος της SIEMENS, από αυτά τα προβεβλημένα, τους «φιρμάτους» και τους «μουράτους» της SIEMENS; Τον Σίκατσεκ κλπ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Τον κ. Χριστοφοράκο ποτέ. Τον κ. Μαυρίδη ναι, τις τρεις περιπτώσεις, όπου συμμετείχα στις επιτροπές αξιολόγησης τις οποίες ανέφερα πρωτύτερα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν πήγατε ποτέ στο κτήριο της SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ούτε εκείνοι ήρθαν στο γραφείο σας ή κάποιος από αυτούς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιες αλλαγές έγιναν στο Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε. με τη νέα Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μετά τον Οκτώβριο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Καμία απολύτως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή, όσοι ήταν επί Νέας Δημοκρατίας…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Όσοι ήταν, λοιπόν, επί Νέας Δημοκρατίας είναι και με τη νέα Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Και τώρα η τελευταία ερώτηση.
Επιβεβαιώνετε ότι έγιναν υποκλοπές στο σπίτι του Πρωθυπουργού;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Απάντησα πρωτύτερα, κύριε Αϊβαλιώτη, σ’ αυτό το θέμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Άκουσα ότι είναι έρευνα σε εξέλιξη. Το άκουσα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ακριβώς. Κατ’ αρχάς και για να το ξεκαθαρίσουμε, δεν επρόκειτο περί υποκλοπών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αλλά; Είπατε για φραγή και δεν το κατάλαβα καλά. Τι εννοείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Νομίζω ότι απάντησα στον κ. Καμμένο πάνω σ’ αυτό. Όταν -και αυτό είναι προς απάντηση και προς τον κ. Καμμένο και στην Επιτροπή- ένας λογαριασμός δεν πληρώνεται, γίνεται φραγή εξερχομένων κλήσεων και όχι εισερχομένων. Όμως, αυτό είναι προς διερεύνηση και θα απαντήσω στην Επιτροπή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή, «έπεσε πόρτα» στο σπίτι του Πρωθυπουργού, επειδή δεν πλήρωνε το λογαριασμό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Επαναλαμβάνω ότι έγινε λάθος από έναν αναριθμητισμό. Όμως, θα επανέλθω στην Επιτροπή για να απαντήσω, όπως μου ζητάτε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Γι’ αυτό λένε ότι «νέκρωσαν» τα τηλέφωνα στο σπίτι του Πρωθυπουργού κλπ. Αυτό που γράφτηκε στον Τύπο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν «νέκρωσαν» τηλέφωνα. Έχει δέκα γραμμές το σπίτι του Πρωθυπουργού. Δεν νέκρωσε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κάποια θα νέκρωσαν. Δεν μπορεί να μη νέκρωσαν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αν η εκδοχή είναι ασφαλής -γιατί έχουμε ακούσει μερικές και όπως θυμάστε, μας κατέθεσε και ο κ. Βουρλούμης- φέρεται το τηλέφωνο του δικτύου του Ο.Τ.Ε. του Πρωθυπουργού ότι είχε φραγή εισερχομένων και όχι εξερχομένων και γι’ αυτό δεν έγινε αντιληπτό γρήγορα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν «κουδούνιζε», αλλά μπορούσε να πάρει τηλέφωνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπορούσε να πάρει, αλλά δεν «κουδούνιζε». Σας λέω ότι δεν είναι και ασφαλής η πληροφορία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος μάρτυς είπε πριν ότι έγινε και χειροκίνητα. Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ναι, κύριε Αϊβαλιώτη…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: «Έπεσε χεράκι», δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Είναι πρακτική όταν υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί, να μη γίνεται με αυτόματο τρόπο, αλλά να γίνεται χειροκίνητα. Και υπάρχει μια κατηγορία κέντρων που είναι «πολυκέντρα» και έχουν πάνω από δέκα γραμμές στα οποία γίνεται χειροκίνητα για να μη γίνει κάποιο λάθος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή, το κέντρο του Πρωθυπουργού, το κέντρο που εξυπηρετεί τις επικοινωνίες της οικείας του Πρωθυπουργού και υποστηρίζεται από τον Ο.Τ.Ε., τι είδους κέντρο είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν θυμάμαι ακριβώς, κύριε Πρόεδρε, το χαρακτηρισμό, αλλά είναι κέντρο το οποίο έχει πολλαπλές γραμμές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υποθέτω ότι ασχοληθήκατε. Εδώ έγινε….
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως. Αλλά δεν θυμάμαι το χαρακτηρισμό του κέντρου, πώς λέγεται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν ασχοληθήκατε τότε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ασχολήθηκα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ως υπεύθυνος ασφάλειας, δεν έχετε ευθύνη…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, γι’ αυτό το θέμα. Απάντησα πρωτύτερα. Όχι γι’ αυτό το θέμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είπατε, όμως, την έκφραση «φυσική ασφάλεια», κύριε Αϊβάζη. Τι θα πει «φυσική ασφάλεια»; Είμαι, λέει, υπεύθυνος και για τη «φυσική ασφάλεια». Δεν το κατάλαβα αυτό. Εγώ αντιλαμβάνομαι «body guard», όταν ακούω για «φυσική ασφάλεια».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, κύριε Αϊβαλιώτη.
Μιλάω για την ασφάλεια επικοινωνιών. Μιλάω για την ασφάλεια απορρήτου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Η ασφάλεια απορρήτου, κύριε Πρόεδρε, δεν υπάγεται σε μένα. Το απάντησα προηγουμένως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι υπάγεται σε σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Απάντησα πρωτύτερα ότι σε μένα υπάγεται αυτό που ονομάζεται «φυσική ασφάλεια», ασφάλεια δικτύων και ασφάλεια λογισμικού.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μας εξηγείτε τι σημαίνει ο όρος «φυσική ασφάλεια»;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή, η ασφάλεια λογισμικού στα ψηφιακά κέντρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι. Το κέντρο…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι ηλεκτρομηχανικό, δηλαδή, το κέντρο που εξυπηρετεί…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Είναι ηλεκτρονικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι ψηφιακό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και «έπεσε χέρι» στο ψηφιακό;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Action 10 ή AW;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, όχι. Αυτά είναι κέντρα στοιχείων. Δεν είναι κέντρα δικτύων, κύριε Καμμένε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μην παρεμβαίνετε, κύριε συνάδελφε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Υπήρξε παρέμβαση με το χέρι στο ψηφιακό; Αυτό λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν είναι κέντρο δικτύου. Είναι κέντρο σπιτιού. Είναι τα λεγόμενα «PBXS».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, δηλαδή, η βλάβη προήλθε στο εξειδικευμένο κέντρο που υπηρετεί τις επικοινωνίες σταθερής τηλεφωνίας της οικείας του Πρωθυπουργού;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ακριβώς. Όμως, δεν έχει να κάνει με τη λογική αυτού που ονομάζεται «σύννομη ακρόαση. Η «συνακρόαση» είναι μια ειδική μονάδα, η οποία δεν ελέγχεται από εμένα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, δεν καταλάβατε καλά.
Δεν μιλάμε εδώ –και νομίζω ότι διερμηνεύω και το ερώτημα του κυρίου συναδέλφου- για νόμιμη παραβίαση του απορρήτου επικοινωνιών.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, επ’ ουδενί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μιλάμε για αθέμιτη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ούτε αυτό.
Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει παραβίαση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών. Μιλάμε για βλάβη, φραγή, η οποία έγινε και πήγε να αποκατασταθεί. Η φραγή έγινε λάθος, με λανθασμένο τρόπο και πήγε να αποκατασταθεί και αποκαταστάθηκε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η φραγή πώς μπήκε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Η φραγή μπήκε.. αυτό που απάντησα πρωτύτερα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με λάθος πληκτρολόγηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Με λάθος πληκτρολόγηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή, κάποιος πληκτρολογούσε στους κωδικούς που αφορούσαν το σπίτι του Πρωθυπουργού.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Έγινε αναριθμητισμός, γιατί κάθε κέντρο έχει…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, φταίει η δακτυλογράφος δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι. Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Αϊβάζη, σας παρακαλώ πολύ!
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να το διευκρινίσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας επιτρέπω, αλλά σας ακούω κιόλας!
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν πρόκειται για δακτυλογράφους, αλλά για χειριστές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς. Καταλαβαίνω τι λέω. Είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνεστε και εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όταν λέμε «πληκτρολόγηση», κύριε Πρόεδρε, μιλάμε για στελέχη τα οποία έχουν ικανότητες σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό είναι το θέμα. Προφανώς!
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αυτό είναι το θέμα. Ναι, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με συνακρόαση ή παράβαση απορρήτου τηλεπικοινωνιών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή, είστε σε θέση να το εγγυηθείτε αυτό; Έχετε τη γνώση μέχρι τον τελευταίο χειριστή και τη δυνατότητα ελέγχου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κύριε Πρόεδρε, όπως είπα πρωτύτερα απαντώντας και στην κα Τσόνογλου, η ομάδα η οποία διαχειρίζεται το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών στην εταιρεία…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτή είναι άλλη υπόθεση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, εποπτεύετε αυτή την ομάδα εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, δεν είπα καν για υποψία. Τίποτα. Ούτε ανέφερα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι υποψία. Μιλάω για εποπτεία και έλεγχο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν την έχω εγώ την εποπτεία αυτής της ομάδας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, με συγχωρείτε. Εδώ βλέπω τις αρμοδιότητές σας. Διεύθυνση Ασφαλείας του Ο.Τ.Ε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ναι, το διευκρίνισα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και βλέπω το εξής: «Διαχείριση τηλεπικοινωνιακών συμβάντων νόμιμης συνακρόασης, άρσης απορρήτου». Άρα, έχετε αρμοδιότητα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Είναι λάθος. Δεν την έχω εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι λάθος ο Κανονισμός;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν έχω εγώ αυτή την αρμοδιότητα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, διαβάζω τον Κανονισμό. Παράρτημα ΙΙ, συνημμένο στην 1η Δ΄ 2079/16-12-2009 Απόφαση Γενικού Διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού. Εκτελεστικός γενικώς…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Έχει αλλάξει, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πότε άλλαξε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν συναρτάται αυτή η αρμοδιότητα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν ισχύει αυτός ο Κανονισμός; Άλλαξε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κύριε Πρόεδρε, έχει…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, θέλω να σταθούμε εκεί. Ισχύει ή δεν ισχύει; Υπάρχει νεότερη απόφαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Υπάρχει μια απόφαση η οποία έχει περάσει προσφάτως από το Διοικητικό Συμβούλιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Που αναιρεί αυτή που έχουμε εμείς εδώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν υπάγεται στις αρμοδιότητές μου. Απάντησα πρωτύτερα και ήμουν αρκετά σαφής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα ήθελα, παρακαλώ, με ευθύνη σας τη νεότερη απόφαση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως.
Και θα απαντήσω. Και ήδη απάντησα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, δεν είστε υπεύθυνος, εδώ που λέει «Διαχείριση τηλεπικοινωνιακών συμβάντων νόμιμης συνακρόασης, άρσης απορρήτου»;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν είστε. Γιατί λέει «Διεύθυνση Ασφαλείας του Ο.Τ.Ε.». Εσείς δεν την έχετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Η «Διεύθυνση Ασφαλείας του Ο.Τ.Ε.» δεν έχει την ευθύνη για τη νόμιμη συνακρόαση. Το είπα πρωτύτερα.
(NP)
(3KO)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, πρώτον, μου λέτε ότι δεν ισχύει αυτή η απόφαση και, δεύτερον, μου λέτε ότι η διαχείριση τηλεπικοινωνιακών συμβάντων νόμιμης συνακρόασης και άρσης του απορρήτου, που είναι στα πλαίσια της Διεύθυνσης Ασφαλείας του Ο.Τ.Ε., δεν ισχύει πια ως αρμοδιότητα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν υπάγεται στη Διεύθυνση Ασφαλείας του Ο.Τ.Ε. Το καταθέτω κατηγορηματικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μου είπατε ότι δεν ισχύει η απόφαση από 16/12/2009 και θα ήθελα την τροποποιητική της.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επίσης, μου είπατε ότι δεν έχετε ευθύνη και αρμοδιότητα στη διαχείριση τηλεπικοινωνιακών συμβάντων νόμιμης συνακρόασης και άρσης του απορρήτου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ερώτημα: Έχετε αρμοδιότητα για την υποστήριξη στις ακροάσεις της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Απολύτως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εδώ ισχύει δηλαδή αυτή η απόφαση.
Έχετε αρμοδιότητα για την παρακολούθηση του γενικού κανονιστικού πλαισίου για τη συμμόρφωση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια του απορρήτου των επικοινωνιών και την ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και αυτήν την έχετε. Άρα, έχετε απολέσει τη διαχείριση νόμιμης συνακρόασης.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν την έχω απολέσει. Δεν την είχα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Την είχε η Διεύθυνση Ασφαλείας, που σε μια περίοδο ήσασταν και εσείς διευθυντής.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, δεν υπήρξα ποτέ Διευθυντής Ασφαλείας. Είχα απλώς τον τίτλο. Η Διεύθυνση Ασφαλείας συγκροτήθηκε μόλις πριν από μερικούς μήνες. Η νόμιμη συνακρόαση, όπως είπα πρωτύτερα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βεβαίως, εμείς εδώ δεν μιλάμε για νόμιμη συνακρόαση στο τηλέφωνο του Πρωθυπουργού!
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κατ’ αρχήν, στο τηλέφωνο του Πρωθυπουργού δεν έγινε ούτε παράτυπη ούτε νόμιμη συνακρόαση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς. Όμως, υπάρχει βάσιμη υποψία μας ότι εδώ έχουμε συμβάν παραβίασης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών του Πρωθυπουργού. Με λόγου γνώση μιλώ. Χρειάζεται να σας κάνω ιστορική αναδρομή για τις διάφορες εκδοχές που δόθηκαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, βέβαια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εδώ ακούσαμε ότι τελείωσε η ατέλεια του Πρωθυπουργού και γι’ αυτό είχαμε πρόβλημα. Η λανθασμένη πληκτρολόγηση ήταν η τελευταία εκδοχή που μας έδωσε ο κ. Βουρλούμης, η οποία ελέγχεται και αυτή για την ακρίβειά της, μια και εσείς δεν έχετε διενεργήσει έρευνα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Η έρευνα είναι σε εξέλιξη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πάντως, εφόσον μπήκε ερώτημα και μάλιστα κατά επίσημο τρόπο στην Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα της ασφάλειας του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών γενικότερα και ειδικότερα του Πρωθυπουργού, δεν έπρεπε να γίνει άμεσος και πλήρης έλεγχος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Γίνεται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, τι γίνεται; Τις επόμενες εβδομάδες!
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι ήδη είναι σε εξέλιξη, κύριε Πρόεδρε. Το κατέθεσα ήδη στην Επιτροπή. Το είπα πρωτύτερα στην κυρία Τσόνογλου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η οποία κατέληξε στην αρχική εκδοχή του κυρίου Βουρλούμη περί λανθασμένης πληκτρολόγησης.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, όχι.
Επίσης, γνωρίζω ότι σήμερα η Επιτροπή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών είναι στην εταιρεία και διενεργεί έρευνα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μετά από δική μας εντολή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Πάντα έτσι συμβαίνει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, έγινε αίτημα της Επιτροπής και μάλιστα ομόφωνο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Υπάρχει θεσμική Ανεξάρτητη Αρχή που κάνει έρευνα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κινητοποιήθηκε με δική μας παρέμβαση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ανεξαρτήτως της παρέμβασης της Επιτροπής, θα εκινείτο η Επιτροπή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, αλλά τουλάχιστον μετά από μια εβδομάδα για πρόβλημα στο τηλέφωνο του Πρωθυπουργού. Εμείς οι Βουλευτές και ιδιαίτερα τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής τα έχουμε ξεπεράσει αυτά. Τα γνωρίζουμε. Δεν αναρωτιόμαστε για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών μας, αλλά αναρωτιέται ο απλός πολίτης. Όταν μπαίνουν ερωτηματικά για την ασφάλεια των επικοινωνιών του Πρωθυπουργού, καταλαβαίνετε τι συμβαίνει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ελπίζω η ανακοίνωση που εξεδόθη ομοφώνως να σας καλύπτει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τι να μας καλύπτει; Πέταξε το «πουλάκι» τώρα! Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα το βρει μπροστά του. Ο Χριστοφοράκος έφυγε. Θα δείτε επικοινωνιακά τι καλαμπούρι έχει να γίνει!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, αλλά αν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες και οι υπεύθυνοι είχαν την προσωπική τους και τη θεσμική τους ανεξαρτησία και έκαναν το καθήκον τους, δεν θα είχαμε τέτοια προβλήματα. Ας το θεωρήσουμε απαρχή μιας πορείας που θα καταλήξει εκεί. Οι αρμόδιες διωκτικές αρχές, με πρώτη τη δικαστική εξουσία και την εισαγγελική και ανακριτική αρχή –ξέρετε ότι τα Πρακτικά πηγαίνουν στον κύριο Χατζήκο- οφείλουν να τα πάρουν πιο πολύ στα σοβαρά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ας επανέλθουμε, όμως, στις παρακολουθήσεις, γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Δεν πείστηκα καθόλου.
Έχετε διαπιστώσει, κύριε μάρτυς, αλλού τέτοια φραγή από λάθος στην πληκτρολόγηση; Σε ποιους άλλους πολιτικούς το έχετε παρατηρήσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν το έχουμε παρατηρήσει σε πολιτικούς. Το έχουμε παρατηρήσει σε κοινούς αριθμούς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μήπως συνέβη σε κάποιον άλλο Αρχηγό Κόμματος; Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εντάξει. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε Παπαδημούλη, έχετε το λόγο.
(XP)
(NP)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πριν ξεκινήσω τις ερωτήσεις θέλω να πω ότι η απόφαση της δικαιοσύνης εξεδόθη αφού πέταξε το πουλάκι και η δικαιοσύνη συνεχίζει να βραδυπορεί και να εκτίθεται. Το αποσυνδέω αυτό από τον ρυθμό εργασίας των πρακτικογράφων γιατί ο λογαριασμός του κ. Τσουγγράνη με συνδικαιούχους τα παιδιά του κ. Μαντέλη ήταν γνωστός εδώ και πολύ καιρό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από το 2008.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και η δικαιοσύνη δεν τον είχε καλέσει καν για μάρτυρα. Επομένως όλα αυτά απαγορεύουμε την έξοδο, αφού έχει φτάσει στο Αζερμπαϊτζάν είναι δυστυχώς για τους επιθεωρησιογράφους. Καλά κάναμε και βγάλαμε την ομόφωνη ανακοίνωση γιατί δεν πρέπει εμείς να λουζόμαστε τις παραλήψεις και τις ευθύνες άλλων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμφωνώ με αυτά που λέτε.
Πρέπει να μου ετοιμάσετε σε συνεργασία με τους συναδέλφους χωρίς διαρροές μια παρουσίαση για την επόμενη εβδομάδα με τα επιμέρους, τις επιστολές.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν μπορώ να το φορτωθώ και αυτό. έχω αναλάβει ήδη πολλά.
Κύριε μάρτυς, από αυτά που είπατε αυτή τη στιγμή είστε το νούμερο δυο στον Ο.Τ.Ε. μετά τον κ. Βουρλούμη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ας πούμε ότι έχω αυξημένες αρμοδιότητες πέρα από τους άλλους γενικούς διευθυντές.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ξεκινήσατε την καριέρα σας στον Ο.Τ.Ε. το 2001 και είχατε μια γρήγορη ανοδική εξέλιξη την εποχή που αλλάζανε οι διοικήσεις. Τότε νούμερο δυο του Ο.Τ.Ε. ήταν ο κ. Σκαρπέλης. Τότε πήρατε το ασανσέρ των προαγωγών.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το μεγαλύτερο μέρος της θητείας μου στον όμιλο του Ο.Τ.Ε. ασχολήθηκα κατά κύριο λόγο με τα χρηματοοικονομικά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εγώ βλέπω ένα στέλεχος που μπαίνει στον Ο.Τ.Ε. παίρνει το ασανσέρ προς τα πάνω σε ρόλους και αρμοδιότητες την εποχή που αλλάζουν οι διοικήσεις του Ο.Τ.Ε. και λύνει και δένει ο κ. Σκαρπέλης. Συνεχίζει να ανεβαίνει ή κρατάει τα πόστα του και τα ενισχύει στην περίοδο Βουρλούμη. Θα σας περιέγραφα ως το σημερινό νούμερο δυο του Ο.Τ.Ε. άνθρωπο γέφυρα ανάμεσα στην εποχή Σκαρπέλη και στην εποχή Βουρλούμη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Είναι μια ερμηνεία που δεν την δέχομαι με όλο το σεβασμό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μπήκατε στον Ο.Τ.Ε. INTERNATIONAL.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ακριβώς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ο Ο.Τ.Ε. INTERNATIONAL σύμφωνα με το υλικό της δικογραφίας παίζει ένα ρόλο στις επενδύσεις του Ο.Τ.Ε. στο εξωτερικό στην εξαγορά…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Παίζει τον κύριο ρόλο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εκεί υπάρχουν δυο θέματα. Πρώτον, από το υλικό που εξετάζουμε η SIEMENS επεκτείνει το δίκτυο με τις μίζες και με τις απευθείας αναθέσεις επί προγραμματικών συμβάσεων και σε εταιρείες που αγοράζει ο Ο.Τ.Ε. στο εξωτερικό. Χαρακτηριστική περίπτωση η Ρουμανία. Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος σ’ αυτό το κομμάτι; Ο ρόλος του κ. Σκαρπέλη είναι δεδομένος. Κατηγορείται κιόλας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Για να απαντήσω στην ερώτηση πρέπει να υπενθυμίσω πότε έγιναν οι εξαγορές. Η Αρμενία εξαγοράστηκε το 1997.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τα ξέρω αυτά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν έχω καν εικόνα το τι έκανε ή το τι θα μπορούσε να κάνει ο κ. Σκαρπέλης ή η SIEMENS στο πλαίσιο…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τι ρόλο έπαιξε ο κ. Σκαρπέλης στην εξέλιξή σας την εποχή που συνυπήρξατε στον Ο.Τ.Ε.; Ήταν το νούμερο ένα στον Ο.Τ.Ε. INTERNATIONAL όταν εσείς ήσασταν εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Ήταν δική του εισήγηση να πάρετε ένα τόσο σημαντικό ρόλο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι. Ο ρόλος του κ. Σκαρπέλη ήταν δευτερεύον εκείνη την εποχή. Ο πρωταρχικός ρόλος ήταν του κ. Μανασή με τον οποίο είχα μια μεγάλη συνέντευξη γιατί αυτός αποφάσιζε. Ο κ. Μανασής ήθελε ένα μάτι για να μπορεί να ελέγχει το τι γίνεται χρηματοοικονομικά στις επενδύσεις στο εξωτερικό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή ο κ. Μανασής σας επέλεξε και σας είπε πήγαινε εκεί να πλαισιώσεις τον Σκαρπέλη γιατί δεν τον εμπιστευόταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν το ξέρω αυτό. Δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τι σας ανέθεσε ως ιδιαίτερη αποστολή; Γίνεται ένα σπουδαίο έργο εκεί και πήγαινε να πλαισιώσεις ή γίνεται κάτι που μυρίζει άσχημα και πήγαινε να ελέγξεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ήταν, οι εταιρείες δεν πάνε καλά. Πήγαινε να πιστοποιήσεις τι πραγματικά γίνεται.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όταν πήγατε και είδατε ότι η SIEMENS INTERNATIONAL LIMITED…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι δεν πήγα να δω τι πήγε να κάνει η SIEMENS INTERNATIONAL LIMITED…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όταν πήγατε στην Ο.Τ.Ε. INTERNATIONAL και διαπιστώσατε ότι η Ο.Τ.Ε. INTERNATIONAL LIMITED είχε συσταθεί για να μειώνει τα φορολογικά έσοδα του ελληνικού δημοσίου, γιατί γι’ αυτό συνεστήθη, ενδεχομένως και για άλλα που τα εξετάζουμε εμείς, ως εκτελεστικός Αντιπρόεδρος εσείς αντιδράσατε; Είπατε είναι μασκαραλίκι να κλέβουμε το καταχρεωμένο ελληνικό κράτος εμείς μια εταιρεία με μάνατζμεντ ελληνικού δημοσίου.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Βουλευτής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Καταρχήν είπα ότι έπρεπε να υπάρξει η συγχώνευση και ότι δεν υπήρχε λόγος να υπάρχει κέλυφος εταιρεία στην Κύπρο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Υπάρχει κάποιο δικό σας χαρτί πρακτικό συζήτησης στον Ο.Τ.Ε. INTERNATIONAL που να λέει κάποιος εσείς ή κάποιος άλλος ότι ξέρετε κάτι αυτή είναι μια κομπίνα για να κλέβουμε το κράτος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι. Επιτρέψτε μου δεν είναι κομπίνα. Το να υπάρχει μια εταιρεία η οποία είχε το 10% δεν είναι κομπίνα. Είναι μια συνήθης πρακτική.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Πόσο τις εκατό είχε η INTERNATIONAL, το 100%;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ναι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ξέρουμε ότι αυτό είναι νόμιμο. Αλλά το ερώτημα είναι αν είναι και ηθικό. Τώρα εσείς ξέροντας το ρόλο που έπαιξαν αυτά τα σχήματα των διεθνών επενδύσεων του Ο.Τ.Ε. στην εξαγωγή του σκανδάλου SIEMENS που είναι πιστοποιημένο από την έκθεση της ΝΤΕΜΠΕ ΒΟΙΣ ΠΛΙΝΤΟΝ πιστεύετε ότι παραλείψατε να κάνετε κάτι εκείνη την περίοδο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Στο βαθμό που είχα γνώση και δεν έκανα ναι. Στο βαθμό που δεν είχα γνώση γιατί δεν μπορούσα να είχα γνώση αντικειμενικά γιατί αυτές ήταν αποφάσεις ή ενέργειες που δεν περνούσαν μέσα από νόμιμες διαδικασίες και κέντρα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με τον κ. Σκαρπέλη είχατε κάποια προστριβή ή αντίθεση στο δέον γενέσθαι στο κομμάτι που συνεργαστήκατε, αυτός νούμερο ένα εσείς νούμερο δυο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν ήμουν νούμερο δυο του κ. Σκαρπέλη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ήσασταν βασικός του επιτελής.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι ήμουν ένα στέλεχος της εταιρείας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Είχατε κάποιες αντιθέσεις για το δέον γενέσθαι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Είχαμε πάρα πολλές αντιθέσεις για τον τρόπο που γινόταν η διαχείριση των εταιρειών του εξωτερικού και στον τρόπο που έπρεπε να γίνονται παρεμβάσεις για να επαναφέρουμε αυτές τις εταιρείες…
(MT)
(3XP)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έχετε κάποιο υλικό που να μπορεί να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό σας και να μπορεί να μας βοηθήσει και εμάς να ελέγξουμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κύριε Παπαδημούλη, το μόνο υλικό που μπορεί να έχω είναι από τον τρόπο που διαχειρίστηκα την περίπτωση, ας πούμε, της ROM TELEKOM, ώστε να μπορέσει το ελληνικό δημόσιο να αποκτήσει το 54% και μετά από το γεγονός ότι μπήκε η διοίκηση στη ROM TELEKOM, η οποία ήταν πλέον πολύ καλή διοίκηση, κατά κάποιο τρόπο βοηθώντας τότε τον κ. Αντωνακόπουλο που ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος να υιοθετηθεί για πρώτη φορά ένα σωστό meaningful πραγματικό επιχειρηματικό σχέδιο για την ROM TELEKOM. Αυτό προκύπτει και από τα δεδομένα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άλλο υλικό που να τεκμηριώνει, να μας βοηθάει να ερευνήσουμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να περάσω σ’ ένα άλλο θέμα.
Ο κ. Ψάλτης, επικεφαλής σήμερα της PRICE WATERHOUSE COOPERS, μας είπε ότι έκανε κοστολογικό έλεγχο για την πέντε και έξι εκτελεστές συμβάσεις, αλλά χωρίς να ελέγξει αν έχουν τηρηθεί οι τρεις περίφημες ρήτρες των άρθρων 8, 9 και 10 της Προγραμματικής Σύμβασης 8002, διότι η εντολή του από τον Ο.Τ.Ε. ήταν πολύ συγκεκριμένη, να συγκρίνει περιθώρια κέρδους και μόνο, με βάση τα στοιχεία που θα του έδινε το λογιστήριο της SIEMENS. Μας είπε επί λέξει «δεν είχα εντολή από τον Ο.Τ.Ε. να ελέγξω τις προγραμματικές ρήτρες και ας τις είχε προτείνει η PRICE WATERHOUSE, η πολυεθνική».
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Σε απάντηση αυτού που λέτε, να πω το εξής.
Θα αναφερθώ στις εντολές που είχε δώσει ο Ο.Τ.Ε.. Μιλάμε για την απόφαση διοικητικού συμβουλίου, μάλλον εισήγηση και συνακόλουθη απόφαση διοικητικού συμβουλίου του Ο.Τ.Ε. τον Οκτώβριο του 2000. Τι εντολές δόθηκαν στους ανεξάρτητους…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν μας ενδιαφέρει αυτή η περίπτωση. Για άλλο σας ρωτώ.
Εδώ μας μοιράστηκαν υλικά, για να μην ζητάμε τσιγάρο και μου λέτε για την ιστορία της καπνοβιομηχανίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, βεβαίως.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εδώ ήρθε ο κ. Ψάλτης και ο κ. Βουρλούμης. Ζητήσαμε και μας μοιράστηκαν οι Συμβάσεις. Τους εξετάσαμε κατ’ αντιπαράσταση και όλα τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής είδαν ότι ενώ ο Ο.Τ.Ε. είχε υπογράψει μια σύμβαση με τη SIEMENS και την INTRAKOM, που είχε τρεις ρήτρες, 8, 9 και 10, ανέθεσε στην PWC να κάνει έναν έλεγχο, όπου συνέκρινε απλώς μεικτά περιθώρια κέρδους, το ειδικό στον Ο.Τ.Ε. και το γενικό της εταιρείας, χωρίς να αξιοποιεί και να ενεργοποιεί τις τρεις ρήτρες. Και η απάντηση της εταιρείας αυτής είναι «ο Ο.Τ.Ε. μου έδωσε το πλαίσιο τι να κάνω, άρα δεν το έκανα με ευθύνη του Ο.Τ.Ε.». Πώς το σχολιάζετε; Γιατί είναι επί των ημερών που είστε πια μεγάλος και τρανός στον Ο.Τ.Ε..
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κατ’ αρχάς δεν είμαι μεγάλος και τρανός.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αφήστε, δική μου κρίση αυτή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Είμαι ένα ανώτατο στέλεχος της εταιρείας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Απαντήστε στην ουσία. Τα άλλα, τα καλολογικά, παρακάμψτε τα. Δεν τα θέτω για σχολιασμό σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Μου επιτρέπετε, όμως με όλο το θάρρος, κύριε Παπαδημούλη. Με αναγκάζετε να σχολιάσω αυτό που λέτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, όχι, απαντήστε σ’ αυτό που σας ρωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ο Ο.Τ.Ε. –και απάντησα και πρωτύτερα, νομίζω στην κ. Τσόνογλου- έδωσε εντολή συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις εκτελεστές και από την Σύμβαση 8002, στην PRICE WATERHOUSE και στις άλλες εταιρείες και προκύπτει απ’ αυτό ποιο είναι το πλαίσιο το οποίο…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή ο κ. Ψάλτης μας είπε ψέματα εδώ, αφού ορκίστηκε στο Ευαγγέλιο, ότι δεν του έδωσε αυτή την εντολή, αν του έδωσε άλλη εντολή ο Ο.Τ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν το γνωρίζω, δεν γνωρίζω κατ’ αρχάς την κατάθεση του κ. Ψάλτη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να την δείτε, γιατί μπορεί να χρειαστεί να εξεταστείτε κατ’ αντιπαράσταση με τον κ. Ψάλτη. Εσείς τον πληρώσατε, εννοώ ο Ο.Τ.Ε.
Μας έδωσε το προϊόν του ελέγχου. Ήταν, με βάση το τι του έδωσαν τα λογιστήρια των δύο SIEMENS, SIEMENS Τηλεβιομηχανική και SIEMENS HELLAS, ποιο είναι το περιθώριο κέρδους της SIEMENS για τις πωλήσεις στον Ο.Τ.Ε. και ποιο είναι το μεικτό περιθώριο κέρδους για όλες τις πωλήσεις της. Συνέκριναν αυτά τα δύο ποσοστά κέρδους, ανόμοια πράγματα και είπε «επειδή το ειδικό είναι χαμηλότερο του μερικού, εντάξει», χωρίς να συγκρίνει ούτε όμοια πράγματα ούτε να ελέγξει τις άλλες ρήτρες.
Κάποιος συνάδελφός μας εδώ είπε ότι αυτή δεν είναι δουλειά για 100.000 ευρώ, αλλά ούτε για 5.000 ευρώ δεν είναι, διότι εμφάνισε ως δικά της αυτά που της είπε η SIEMENS. Κουκιά έλεγε, κουκιά μαρτυρά. Μπορείτε να αποδείξετε ότι εσείς τους είπατε «ελέγξτε με βάση τις τρεις ρήτρες» και ότι δεν λέει αλήθεια ο κ. Ψάλτης που λέει «μας έδωσαν εντολή να μην τις πάρουμε υπόψη, αλλά να δούμε μόνο μεικτά περιθώρια κέρδους»;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κύριε Παπαδημούλη, να πω το εξής που το είπα, επιτρέψτε μου όμως να το επαναλάβω.
Πρώτον, η εταιρεία PRICE WATERHOUSE ή οποιαδήποτε εταιρεία συνέκριναν όμοια πράγματα. Αυτό το είπα και το κατέθεσα στην Επιτροπή, όχι γενικότητες. Έγινε και αυτό που λέτε, αλλά έγινε και η σύγκριση υλικών τα οποία ήταν πανομοιότυπα με το τι παίρνει ο Ο.Τ.Ε. και τι παίρνει η SIEMENS στο εξωτερικό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν είναι αλήθεια αυτό, διότι ρωτήθηκε ο κ. Ψάλτης από εμένα. Δεν συγκρίνατε, αλλά παραλάβατε το πόρισμα του ελέγχου και το πληρώσατε 100.000 ευρώ. Το πόρισμα αυτού του ελέγχου δεν είχε τίποτα από αυτά μέσα που λέτε.
Και ρωτήθηκε ο κ. Ψάλτης -και είναι στα Πρακτικά- το εξής: «Συγκρίνατε τα προϊόντα που αγόρασε ο Ο.Τ.Ε. με προϊόντα που πούλησε η SIEMENS σε άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιακές την ίδια περίοδο;». Η απάντηση ήταν «όχι, διότι δεν μου ζητήθηκε».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Αυτό έγινε και κατ’ αντιπαράσταση με τον κ. Βουρλούμη. Το είπε παρουσία του κ. Βουρλούμη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όταν τον ρωτήσαμε γιατί δεν ενεργοποιήσατε τις τρεις ρήτρες, ξέρετε τι μας απάντησε; «Δεν το γνωρίζω το θέμα, να φωνάξετε τον κ. Ιωάννη Βλάχο, προϊστάμενο των προμηθειών. Γιατί μπορεί οι υπηρεσίες μας –επί λέξει σας τα λέω, έχω καλή μνήμη- να έκριναν σκόπιμο να μην ζητήσουν να εξετάσουμε με βάση τις τρεις ρήτρες». Τότε γιατί τις βάλατε τις τρεις ρήτρες;
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κύριε Παπαδημούλη, πρωτύτερα ανέφερα τις τρεις ρήτρες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τις ξέρουμε τις τρεις ρήτρες. Εγώ σας ρωτάω γιατί δεν τις ενεργοποιήσατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω. Απάντησα σ’ αυτή την ερώτηση που μου τέθηκε.
Η ρήτρα της ανταγωνιστικότητας ενεργοποιείται απολογιστικά. Το είπα αυτό στην αρχή της κατάθεσής μου. Ενεργοποιείται προϋπολογιστικά. Από τη στιγμή που δεν ενεργοποιήθηκε η ρήτρα της ανταγωνιστικότητας, μετά από έξι χρόνια δεν έχει νόημα να ενεργοποιηθεί η ρήτρα της ανταγωνιστικότητας. Αυτό είναι ένα θέμα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τα άκουσα αυτά, γι’ αυτό σας ρωτάω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν έχει νόημα. Γιατί θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα της ανταγωνιστικότητας εκ των υστέρων;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τότε γιατί η Σύμβαση 8002, κύριε Αϊβάζη, λέει ότι κάνουμε κοστολογικούς ελέγχους σε βάθος εξαετίας; Ποιον κοροϊδεύει; Όταν μου λέτε ότι η ρήτρα που είπατε προηγουμένως, μπορεί να γίνει μόνο ένα μήνα…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ναι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τότε πώς λέτε ότι ζητήσαμε να ισχύσουν οι τρεις ρήτρες χρόνια μετά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, δεν είπα αυτό. Προσπαθώ να διευκρινίσω, αλλά δεν με αφήνετε να ολοκληρώσω. Σέβομαι και τη μνήμη και το σχόλιό σας, αλλά εκείνο που θέλω να πω είναι ότι οι τρεις ρήτρες –που όπως είπατε πολύ σωστά, τις γνωρίζετε- είναι η ανταγωνιστικότητα, του πλέον ευνοούμενου πελάτη …
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η ανταγωνιστική προσφορά, ο ευνοούμενος πελάτης και ο κοστολογικός έλεγχος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Η ρήτρα της ανταγωνιστικότητας ή γίνεται στην αρχή ή απολογιστικά δεν έχει νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έγινε τότε; Το ελέγξατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αυτό δεν το γνωρίζω. Εκείνο όμως που κατέθεσα στην Επιτροπή είναι εξ όσων υπάρχουν…
Δεν με αφήσατε να ολοκληρώσω πριν. Επαναλαμβάνω: Ενημερωτικό σημείωμα προς τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Τ.Ε., τον κ. Μανασή, στις 19/10/2000…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μη μου διαβάζετε χαρτιά τώρα. Άλλο σας ρωτώ. Σας ρωτάω για ελέγχους που διενεργήθηκαν το 2005 και μου απαντάτε με χαρτί του 2000;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Μισό λεπτό. Σας απαντώ κατ’ αρχάς τι είχε γίνει και μετά έρχομαι να απαντήσω για το 2005.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Καταθέστε το χαρτί να το δούμε και απαντήστε στην ερώτηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Θα το καταθέσω. Προσπαθώ να απαντήσω στην ερώτηση. Σας παρακαλώ να με αφήσετε να ολοκληρώσω. Είναι παράκλησή μου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εγώ προσπαθώ να σας υποβοηθήσω να απαντήσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Με όλο το θάρρος και το σεβασμό, μάλλον το αντίθετο καταφέρνετε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, εδώ είμαστε Εξεταστική Επιτροπή. Δεν ερχόμαστε να ακούσουμε έτοιμα ποιήματα. Σας ρωτάμε να μας απαντάτε.
(MB)
(MT)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Μα, αυτό αποπειρώμαι να κάνω, κύριε Παπαδημούλη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Για προσπαθήστε πάλι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Μου είπατε για την ενεργοποίηση των ρητρών και σας είπα για την πρώτη ρήτρα της ανταγωνιστικότητας ότι δεν μπορεί να ισχύσει απολογιστικά. Συμφωνούμε σ’ αυτό;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, δεν συμφωνούμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν μπορεί να ισχύσει απολογιστικά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν συμφωνούμε, διότι εμείς εδώ δεν είμαστε για να συμφωνήσουμε. Σας ρωτάω λοιπόν. Όταν διαπιστώσατε εσείς ότι αυτό το πράγμα…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν διαπίστωσα εγώ, κατ’ αρχάς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ασχοληθήκατε με το θέμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Φυσικά. Αλλά δεν…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ωραία. Δεν διαπιστώσατε ότι αυτή η ρήτρα, έτσι όπως είχε φτιαχτεί, μετά τον έναν μήνα ήταν άχρηστη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ναι. Και μετά έγινε η κοστολόγηση, κύριε Παπαδημούλη. Γιατί όταν άρχισαν τα πράγματα να λειτουργούν, μετά από μια εποχή, η ρήτρα της ανταγωνιστικότητας δεν μπορούσε να λειτουργήσει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κοστολογικός έλεγχος χωρίς σύγκριση με τις τιμές που δίνει η SIEMENS σε άλλες εταιρίες…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Απάντησα πρωτύτερα ότι έγινε κοστολογικός έλεγχος μέσα από τις επιτροπές αξιολόγησης, οι οποίες είχαν γίνει τότε. Και νομίζω ότι γνωρίζετε πότε έγιναν οι επιτροπές αξιολόγησης. Αν δεν γνωρίζετε, μπορώ να τις καταθέσω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Γνωρίζω και θα σας ρωτήσω γι’ αυτό. Άλλο σας είπα. Για τις εκτελεστές, 5 και 6, ο κοστολογικός έλεγχος που πληρώσατε στην PWC δεν είχε σύγκριση με τις τιμές αντίστοιχων προϊόντων που πούλησε η SIEMENS σε άλλες εταιρίες τηλεπικοινωνιακές. Καμία! Το αμφισβητείτε, ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Εντάξει. Εφόσον το λέτε, το δέχομαι. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ωραία. Τότε γιατί τον πληρώσατε; Τι κοστολογικός έλεγχος ήταν αυτός;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Έγινε κοστολογικός έλεγχος με βάση ορισμένα δεδομένα. Τώρα αν αυτό δεν ήταν πλήρες, δεν έχω κάτι να σας απαντήσω πάνω σ’ αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή ο μάρτυς μας λέει άλλα εντελώς απ’ αυτά που μας είπε ο κ. Βουρλούμης και αντίθετα από αυτά που μας είπε ο κ. Ψάλτης, να επιφυλαχθούμε να τους έχουμε και τους τρεις μαζί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, με ειδοποιούν ότι σε τρία λεπτά ξεκινάει η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εντάξει, θα επιταχύνω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα διακόψουμε για λίγο. Κύριε Αïβάζη, θα περιμένετε λίγο, να πάρετε και μία ανάσα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θα επιταχύνω και θα συνεχίσουμε μετά την ψηφοφορία. Να αξιοποιήσουμε το χρόνο.
Να ρωτήσω κάτι άλλο, κύριε μάρτυς. Benchmarking χωρίς κοστολογικό έλεγχο μπορεί να γίνει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Για εξηγήστε μου λοιπόν το εξής. Εδώ έχω ένα έγγραφο, το οποίο μας κατέθεσε ο κ. Βουρλούμης, με ημερομηνία 12 Μαρτίου του 2010, που λέει -και αυτόν τον πίνακα τον παίρνει πάνω της και η σημερινή διοίκηση- ότι το 1999 και το 2001 δεν πραγματοποιήθηκε κοστολογικός έλεγχος -το λέει στη σημείωση 1 εδώ, του πίνακα- με απόφαση των ανωτέρω επιτροπών αξιολόγησης: για το 1999 οι κ.κ. Κουβάτσος και Αργυρόπουλος και για το 2001 Μαλαπάνης και Αϊβάζης. Εσείς δεν είστε ο Αϊβάζης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Προφανώς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ωραία. Πώς λοιπόν αποφασίσατε, παρότι δεν έγινε κοστολογικός έλεγχος…; Ακούστε με λίγο, δεν ολοκλήρωσα την ερώτηση. Στον αντίστοιχο πίνακα, πάλι για τη SIEMENS, που αφορά στο benchmarking, υπάρχει και για το 1999 και για το 2001 πρακτικό: Αργυρόπουλος- Φλωράτος για το 1999, Μαλαπάνης -Γεωργίτσης –πολύ γνωστά σ’ εμάς ονόματα, με κρίσιμο ρόλο στο σκάνδαλο SIEMENS-Ο.Τ.Ε.- το 2001.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Και ποια είναι η ερώτηση, κύριε Παπαδημούλη;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η ερώτηση είναι: Πώς έγινε έλεγχος benchmarking για τα έτη ’99 και 2001, χωρίς να έχει γίνει κοστολογικός έλεγχος, αφού μου είπατε ότι προϋποτίθεται ο κοστολογικός έλεγχος για να γίνει το benchmarking; Αυτό το καταλαβαίνουν όσοι έχουν στοιχειώδη γνώση για το πώς λειτουργεί μια επιχείρηση και πώς ελέγχει τα κόστη της.
Και δεύτερον, με τίνων απόφαση και για ποιο λόγο υπάρχουν αυτές οι δύο «μαύρες τρύπες» το ’99 και το 2001;
Η ερώτηση έχει δύο σκέλη, κύριε Αϊβάζη. Πρώτον, για ποιο λόγο δεν διενεργήθηκε, απ’ ό,τι ξέρετε εσείς –δεν ήσασταν εσείς που παίρνατε τις αποφάσεις- το ’99 και το 2001 κοστολογικός έλεγχος και γιατί, παρ’ όλα αυτά, κατά παραβίαση κάθε εννοίας επιχειρηματικής λειτουργίας και κοινής λογικής, γίνεται benchmarking χωρίς κοστολογικό έλεγχο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν έχω απάντηση, κύριε Παπαδημούλη. Αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι. Πρέπει να καθίσω να το ψάξω, να βρω τα στοιχεία, να βρω το σχετικό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να τον δείτε τον πίνακα. Γιατί είναι ένας πίνακας που μας έδωσε εδώ ο κ. Βουρλούμης, ο οποίος υπογράφεται από τον κ. Βλάχο, με ημερομηνία 12 Μαρτίου 2010 κι ο οποίος είναι…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Πρέπει να το δω. Επιφυλάσσομαι να απαντήσω στην Επιτροπή, για να είμαι κι ακριβής.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει το μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έχω και μερικές ακόμα ερωτήσεις. Να διακόψουμε εδώ, αν θέλετε, κύριε Πρόεδρε. Ή θέλετε να ολοκληρώσω; Έχουμε περιθώρια από την Ολομέλεια;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σε τρία λεπτά αρχίζει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τότε να επιταχύνω και να ολοκληρώσω. Γιατί έχω την εντύπωση ότι τον ταλαιπώρησα και λίγο το μάρτυρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, περιμένω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κυρία Τσόνογλου, θέλετε να πάρετε το λόγο μόλις επιστρέψουμε;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για λίγο, κύριε Πρόεδρε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αν θέλετε, πηγαίνετε, κύριε Παπαδημούλη. Εγώ θα περιμένω στην Αίθουσα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πάντως, με τη βοήθεια του κ. Γραμματέα μπορείτε να ζητήσετε να δείτε αυτό τον πίνακα στο μεταξύ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Εντάξει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριοι συνάδελφοι, διακόπτουμε για λίγο τη συνεδρίαση.
(ΔΙΑΚΟΠΗ)
(MB)
(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παφίλης): Κύριοι συνάδελφοι, συνεχίζεται η διακοπείσα συνεδρίαση.
Ο κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, σύμφωνα με το έγγραφο με ημερομηνία 12 Μαρτίου 2010 που μας διένειμε εδώ ο κ. Βουρλούμης και υπογράφεται από τον κ. Ιωάννη Βλάχο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις προμήθειες του Ο.Τ.Ε., παρουσιάζεται το εξής παράδοξο: Για τα χρόνια 1999 και 2001 οι Επιτροπές Αξιολόγησης Κουβάτσος, Αργυρόπουλος –για το 1999- και Μαλαπάνης, Γεωργίτσης –για το 2001- δεν διενέργησαν κοστολογικό έλεγχο…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ώστε να ακολουθήσει το bench marking.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Παρόλα αυτά, διενεργήθηκε bench marking από Αργυρόπουλο-Φλωράτο, αντί για Αργυρόπουλο-Κουβάτσο, για το 1999 και από τα ίδια πρόσωπα Μαλαπάνης-Γεωργίτσης για το 2001.
Εδώ υπάρχουν δυο θέματα προς έλεγχο, γιατί είναι παράδοξα πράγματα αυτά, είναι παράλογα και αντικανονικά. Δεν νοείται bench marking χωρίς κοστολογικό έλεγχο…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: …και δεν υπάρχουν εξηγήσεις γιατί, με ποιο σκεπτικό για δυο κρίσιμα χρόνια που έγιναν μεγάλες προμήθειες από τη SIEMENS…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν είχε προηγηθεί ο κοστολογικός έλεγχος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: …δεν έγινε ο κοστολογικός έλεγχος. Αυτά προστίθενται σε όσα σας έλεγα πριν για το πόσο εφαρμόστηκαν και ελέγχθηκαν οι τρεις ρήτρες και πόσο σωστή ήταν η εφαρμογή και η πρόβλεψή τους κ.λπ..
Παρακαλώ, πρώτον, το σχόλιό σας αν έχω δίκιο να επισημαίνω ότι εδώ υπάρχει μια μαύρη τρύπα, μια αντίφαση, ένα κενό, ένα πρόβλημα προς εξέταση και, δεύτερον, αν είναι έτσι, να μου πείτε τι σκοπεύετε να κάνετε –έστω και εκ των υστέρων- για να μη φορτώνεστε ως σημερινή διοίκηση αυτές τις ανακολουθίες, αυτές τις αντινομίες. Γιατί είναι μια περίοδος, όπου οι μίζες έρρεαν άφθονες στον Ο.Τ.Ε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κύριε Παπαδημούλη, δεν έχω απάντηση. Αντιλαμβάνομαι και συμφωνώ ότι υπάρχει αυτό το κενό. Θεωρώ ότι είναι πολύ εύλογη η παρατήρηση και ζητώ και από τον Πρόεδρο και από εσάς να επανέλθω, δίνοντας και τις απαραίτητες εξηγήσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, για να μπορέσω να απαντήσω με σαφήνεια πάνω σε αυτό το οποίο μου λέτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να την κρατήσουμε αυτή τη δέσμευση του μάρτυρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παφίλης): Ναι, βεβαίως.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και γραπτά θέλουμε εξηγήσεις και αν χρειαστεί, να έρθει ο μάρτυρας, μόνος ή μαζί με άλλους. Άλλωστε, εκκρεμεί η κλήση του κ. Μαλαπάνη και του κ. Γεωργίτση που εκείνη την περίοδο έλυναν και έδεναν στον Ο.Τ.Ε., για να δούμε γιατί γίνονταν αυτά τα περίεργα πράγματα.
Κύριε μάρτυς, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Ο Ο.Τ.Ε. έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη έναντι της SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ναι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με κάποιες αξιώσεις και με κάποιες διεκδικήσεις, αλλά την ίδια ώρα δεν έχει –με τους εσωτερικούς του ελέγχους- θεμελιώσει τη ζημία που έχει υποστεί από τη SIEMENS.
Μπορείτε να μου πείτε τι έχετε κάνει έτσι ώστε να ισχυροποιήσετε έναντι της SIEMENS τη δική σας θέση, ενόψει του ότι είστε αντίδικοι; Δηλαδή μέχρι τώρα είστε σε θέση να πείτε σε εμάς και αύριο στο δικαστήριο ότι –ξέρετε κάτι;- η SIEMENS μας ζημίωσε, γιατί μας φέσωσε, λάδωνε κάποιους ανθρώπους ή εν πάση περιπτώσει υπερτιμολογούσε και υπερκοστολογούσε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κοιτάξτε, το θέμα είναι ότι, όπως παρατηρήθηκε, με όλη αυτή την πρακτική της η SIEMENS –γι’ αυτό και κατέθεσε αγωγή ο Ο.Τ.Ε.- κατέθεσε αγωγή για παθητική ζημία, αλλά κυρίως και για να προκαλέσει –αν θέλετε- τη SIEMENS να δώσει τα ονόματα, τα οποία αναφέρθηκαν –εβδομήντα, εβδομήντα πέντε ονόματα- από τον Ο.Τ.Ε., τα οποία κατά τη SIEMENS ήταν αποδέκτες των χρημάτων.
Ήταν ένα μέσο πίεσης προς τη SIEMENS. Πέραν αυτού όμως, συμφωνώ μαζί σας ότι καλό θα ήταν να προκύψει μια εκτίμηση του τι έγινε τότε και τι ενδεχομένως παραπάνω μπορεί και πρέπει να ζητηθεί από τη SIEMENS.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μπαίνουμε στο καλοκαίρι του 2010 και μιλάμε για ένα σκάνδαλο που έχει ζωής δεκαετιών στον Ο.Τ.Ε. Πότε περιμένετε να υπολογίσετε τη ζημία που έχετε υποστεί; Δεν καταλαβαίνετε ότι υπονομεύεται η θέση του Ο.Τ.Ε. έναντι του δικαστηρίου, όταν ακόμη δεν είστε σε θέση να πείτε σε εμάς και το Διεθνές Δικαστήριο ότι έχουμε υποστεί αυτή τη ζημία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κοιτάξτε, η ζημία σε πάρα πολλά στάδια –θα έλεγα ότι- έχει προσδιοριστεί. Είπα πρωτύτερα στην Επιτροπή, στην αρχή της κατάθεσής μου, γι’ αυτή την περίφημη κατάπτωση εγγυητικών επιστολών. Υποθέτω ότι το καταγράψατε αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το κατέγραψα, απλώς μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει ούτε από εσάς ούτε από τον κ. Βουρλούμη ούτε από οποιονδήποτε άλλον μια εκτίμηση που να λέει «με βάση κάποιες έρευνες που κάναμε, λογαριάζουμε ότι ο Ο.Τ.Ε. ζημιώθηκε τόσο».
Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Οι Αμερικάνοι έβαλαν τη SIEMENS να πληρώσει τα μαλλιοκέφαλά της και συμβιβάστηκαν. Οι Νιγηριανοί στέλνουν Υπουργούς στη δικαιοσύνη και στη φυλακή. Στην Ελλάδα ούτε ο Ο.Τ.Ε. ούτε το ελληνικό δημόσιο έχει πει «ζημιώθηκα τόσο» και φυσικά κανείς δεν πάει φυλακή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Θεωρώ εύλογη την απορία. Κύριε Πρόεδρε, αν μπορώ να επανέλθω με μια θέση της εταιρείας επ’ αυτού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παφίλης): Βεβαίως.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όταν λέω να επανέλθω, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι υπεκφυγή. Είναι για να προσδιορίσω με σαφήνεια και τη θέση της εταιρείας και να δώσω μια απάντηση στα όσα λέτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Απ’ όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα από μάρτυρες που εκπροσωπούν τη διοίκηση του Ο.Τ.Ε. γι’ αυτή την περίφημη αγωγή, δεν μας έχει δοθεί η εντύπωση ότι κυνηγάτε να πάρετε πίσω λεφτά από τη SIEMENS και ότι τους έχετε στριμώξει να πάρετε και ονόματα. Ούτε ονόματα έχετε πάρει ούτε λεφτά.
Αντίθετα, ο κ. Βουρλούμης και ο επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών κ. Πασσιάς που ήρθε εδώ, μας είπαν ότι γίνεται προπαρασκευαστική ζύμωση για έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη SIEMENS.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν το έχω υπ’ όψιν μου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μας το είπαν. Υπάρχει στα Πρακτικά, σας βεβαιώνω, εδώ ήταν και οι συνάδελφοι και το άκουσαν. Δεν πήρατε λεφτά ούτε έχετε λογαριάσει πόσα ζητάτε. Δεν έχετε πάρει ονόματα. Τι σόι συμβιβασμό θα κάνετε; Μήπως επειδή άλλαξε η διοίκηση του Ο.Τ.Ε. και μπήκαν οι Γερμανοί και στον Ο.Τ.Ε. πάτε να τους δώσετε όλα και να συμβιβαστείτε, χωρίς να πάρετε τίποτα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, κατηγορηματικά όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πώς μπορείτε να μας πείσετε γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν μπορώ να σας πω, πέρα από την κατηγορηματική μου άρνηση πάνω σε αυτό. Δεν μπορώ να σας πείσω, κύριε Παπαδημούλη.
(DP)
(GK)
Αλλά αυτό το οποίο κατηγορηματικά διαβεβαιώνω την Επιτροπή και εσάς είναι ότι η συμμετοχή κατά 30% της Deutsche Telekom στον Ο.Τ.Ε. δεν έχει καμία μα καμία απολύτως σχέση με την οποιαδήποτε αντιπαράθεση και διεκδίκηση εκ μέρους του Ο.Τ.Ε..
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, δεν θέλω να επιμείνω άλλο, είμαστε άλλωστε από τα μέλη της Επιτροπής ελάχιστοι εδώ μέσα.
Επειδή έστω και με καθυστέρηση ετών, έστω και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, έστω και για τα μάτια του κόσμου έχουν αρχίσει και γίνονται πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια, θα ήθελα να αντιστοιχεί με αυτό και η διοίκηση του Ο.Τ.Ε.. Δηλαδή, η δικαιοσύνη που θα έπρεπε να καλέσει τον κ. Μαντέλη και τον κ. Τσουγκράνη εδώ και καιρό να ενεργήσει τα δέοντα, αποφάσισε σήμερα να απαγορεύσει την έξοδο του κ. Μαντέλη από τη χώρα.
Ε, κάντε και εσείς με μια αντίστοιχη ταχύτητα αυτό που θα έπρεπε να κάνετε εδώ και χρόνια. Προσδιορίστε πόσο ζημιώθηκε ο Ο.Τ.Ε., κάντε τις ενέργειες που να πείθουν ότι διεκδικείτε και φέρτε μας και εμάς στοιχεία, διότι το κομμάτι Ο.Τ.Ε.-SIEMENS ως παράρτημα του γενικού σκανδάλου SIEMENS είναι μεγάλο κεφάλαιο, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Δηλαδή, αναφέρομαι στη διαθεσιμότητά σας να ξαναέρθετε ή να μας στείλετε χαρτιά και να μας πείσετε.
Η αίσθησή μου είναι ότι η τρέχουσα διοίκηση και πριν πουληθεί στους Γερμανούς το management και ακόμα περισσότερο μετά, η διοίκηση Βουρλούμη, παρότι δεν έχει τον ουσιαστικό ρόλο στην υπογραφή και την εκτέλεση των περίφημων προγραμματικών συμβάσεων με τη SIEMENS –οι άλλοι, οι προηγούμενοι έχουν κάνει τη δουλειά- συμπεριφέρεται με μια αλληλεγγύη και με μια εικόνα omertà, που μου είναι ανεξήγητη.
Δεν έχω άλλη ερώτηση, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παφίλης): Ο κ. Παπαγεωργίου έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Αντιπρόεδρε –Αντιπρόεδρος νομίζω ότι είστε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι. Μου επιτρέπετε, κύριε Παπαγεωργίου, δεν είμαι Αντιπρόεδρος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Αϊβάζη, πόσο ήταν μεσοσταθμικά η κερδοφορία τα τελευταία χρόνια της International;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Τα τελευταία χρόνια, κύριε Παπαγεωργίου, έχει περιοριστεί δραματικά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Περίπου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Δεν το θυμάμαι. Αλλά ειλικρινά, για να μην σας λέω αριθμούς, μπορώ να σας στείλω τα στοιχεία…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εντάξει, θα μας είναι χρήσιμο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): …γιατί δημοσιεύει και λογιστικές καταστάσεις κανονικότατα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μπορούμε να τα βρούμε και εμείς φυσικά, αλλά θα μας βοηθήσετε. Και με τι ποσοστό φορολογείται η Limited;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Τώρα πλέον κανονικά. Μετά την εισαγωγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εξισωθεί οι φορολογικοί συντελεστές.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 40%;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ακριβώς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Και στο παρελθόν δεν θυμάστε πόσο περίπου ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Στο παρελθόν, κύριε Παπαγεωργίου –αν δεν με απατά η μνήμη μου- ήταν 10%.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 10%. Τόσο και εγώ θυμάμαι, 5% με 10% ήταν περίπου η φορολογία σε αυτές τις εταιρείες.
Για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε «σκιά» στο πρόσωπό σας διερωτώμαι –και πρέπει να το διευκρινίσετε για τα Πρακτικά- γι’ αυτό το 30% του οικοπέδου το οποίο χτίστηκε από την εταιρεία. Στην εταιρεία πουλήθηκε το 30% του Ο.Τ.Ε. και χτίστηκε το σπίτι σας; Οφείλω να σας πω ότι με ρώτησαν οι δημοσιογράφοι…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η διαδικασία ποια ήταν; Ήταν ιδιοκτησία του Ο.Τ.Ε….
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ήταν ιδιοκτησία του Ο.Τ.Ε.. Έγινε μια εταιρεία στην οποία συνεισφέρθη το οικόπεδο στην εταιρεία αυτή.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Του Ο.Τ.Ε. εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι. Ήταν κοινοπραξία, αν μπορώ να το πω έτσι, Ο.Τ.Ε.-ΑΚΤΩΡ-Ελληνική Τεχνοδομική.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Οι τρεις εταιρείες, δηλαδή 30%, 30%…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ο Ο.Τ.Ε. δεν έβαλε κεφάλαια αντιθέτως…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εισέφερε το 30%.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ακριβώς εισέφερε εις είδος. Δηλαδή, συνεισέφερε το οικόπεδο το οποίο αποτιμήθηκε στο 1/3 της αξίας κεφαλαίου, της κεφαλαιακής αξίας της εταιρείας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Από την τελική οικοδομή πήρε το 30% ο καθείς εκ των εταίρων και εσείς αγοράσατε από την εταιρεία το διαμέρισμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι. Εγώ αγόρασα…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όχι, από τον Ο.Τ.Ε.. Η εταιρεία με 30% περίπου, Τεχνοδομική-ΑΚΤΩΡ-Ο.Τ.Ε., έχτισε το ακίνητο και το πούλησε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Πούλησε ακίνητα γιατί είναι αρκετά εκεί…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εντάξει. Και αγοράσατε εσείς από αυτή την εταιρεία ένα ακίνητο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ακριβώς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το τρίτο που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής. Δεν έχει ταυτοποιηθεί –λέτε- και αφορά τη σύμβαση των 3,1 εκατ. που σας κατηγορούν ότι δόθηκε χαριστικά ή αυτό τουλάχιστον φαίνεται. Λέει για υπηρεσίες παροχής. Αναφέρεται εδώ, από ό,τι είδα, για σύμβαση παροχής υπηρεσιών ύψους 3,1 εκατ. κατά παρέκκλιση του κανονισμού προμηθειών. Τι υπηρεσίες αφορά αυτή η σύμβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ήταν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αναμόρφωση και αναδιοργάνωση της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού του Ο.Τ.Ε..
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είναι δηλαδή project για διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, για διαχείριση αλλά για αναδιοργάνωση…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Για οργανογράμματα κ.λπ..
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αν θέλετε και γι’ αυτό, όχι μόνο γι’ αυτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αυτό το έργο ανατέθηκε σε ποιες εταιρείες;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Σε μια εταιρεία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Σε ποια εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Στην Boston Consulting Group.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μπορείτε να επαναλάβετε λίγο, κύριε Αϊβάζη, για τα κριτήρια που λήφθηκαν για να αναπροσαρμοστεί η τεχνική υποστήριξη από είκοσι έξι, που ήταν η εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης σε σαράντα περίπου. Ποια κριτήρια πρόσθετα λήφθηκαν για να γίνει η αναπροσαρμογή, γιατί εδώ κατηγορείται ο κύριος διοικητής, ο κ. Βουρλούμης σε βαθμό κακουργήματος. Θεωρήθηκε, δηλαδή, ότι παραγνωρίστηκε …
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Η εισήγηση των υπηρεσιών.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εσείς είπατε ότι δεν πιεστήκατε –και λογικά το είπατε- από κανέναν από αυτούς, οι οποίοι ανέλαβαν την τεχνική υποστήριξη. Εσείς όμως σαν διοίκηση αναπροσαρμόσατε και είπατε με κάποια σύνθετα κριτήρια, πρόσθετα. Μπορείτε να μας αναφέρετε ποια είναι αυτά τα κριτήρια, που τουλάχιστον πήγε στο ένα τρίτο πάνω…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κύριε Παπαγεωργίου, δεν ήταν ακριβώς το κριτήριο. Ήταν η σύνθεση του καταλόγου υλικών και εξοπλισμού και δικτύων, τα οποία πρέπει να συντηρηθούν. Εγώ πιστεύω –και είναι προσωπική μου εκτίμηση- ότι η διαφορά αυτή οφείλεται σε διαφοροποίηση αυτού του καταλόγου υλικών.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Άρα, ισχυρίζεστε ότι τα υλικά ήταν διαφορετικά…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Όχι, τα υλικά διαφορετικά, αλλά ο κατάλογος των υλικών. Δηλαδή, αν θέλετε, το εύρος ή το περιεχόμενο του καταλόγου υλικών ή του εξοπλισμού ή και των δικτύων τα οποία έπρεπε να συντηρηθούν, απλώς ήταν διευρυμένος σε σχέση με αυτό προέβλεπε για τα 26 εκατομμύρια.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δηλαδή, σε ένα δίκτυο το οποίο συντηρείτο έμπαιναν περισσότερα υλικά από ό,τι ήταν…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Διευρύνθηκε το περιεχόμενο της συμβάσεως συντήρησης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το περιεχόμενο συνίσταται σε ποιοτικά καλύτερα προϊόντα ή σε εύρος προϊόντων…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αν μου επιτρέπετε, κύριε Παπαγεωργίου, η σύμβαση συντήρησης δεν έχει να κάνει με την προμήθεια προϊόντων, όσο έχει να κάνει με το να διατηρείται σε ένα επίπεδο παραγωγικότητας το υφιστάμενο υλικό…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δηλαδή, είναι υπηρεσία που ανάγεται στη δεξιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που το συντηρεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Ναι, και στη δεξιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και στην παροχή ανταλλακτικών σε περίπτωση που κάτι συμβεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Άρα, υπάρχουν ανταλλακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αλλά είναι πάνω σε δίκτυο και υλικά, τα οποία ήδη υπάρχουν μέσα στην εταιρεία. Δεν πρόκειται για νέα υλικά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Προς τι; Αφού τα υλικά είχαν αγοραστεί. Αυτό λέμε, κύριε Αϊβάζη. Οι τεχνικοί που το συντήρησαν ήταν αυτοί του Ο.Τ.Ε. συν κάποιους άλλους που προσλάβατε εκείνη την περίοδο. Ήταν χίλια εκατό άτομα περίπου την περίοδο της Ολυμπιάδας.
Λέω, λοιπόν, τώρα: Τα υλικά δεν αναπροσαρμόστηκαν, το προσωπικό και το know how του προσωπικού ήταν το ίδιο, γιατί να πάρει η εταιρεία αντί 26 εκατομμύρια, 40 εκατομμύρια; Αν μου λέγατε ότι αγοράστηκε υλικό ακριβότερο, ποιοτικά πιο καλύτερο, θα έλεγα, εντάξει, έχει μια λογική.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Κύριε Παπαγεωργίου, δεν μπορώ να δώσω απάντηση. Δεν θέλω να είμαι ασαφής, για αυτό δεν μπορώ να σας δώσω την απάντηση γιατί δεν τη γνωρίζω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είναι ένα ερώτημα, όμως…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Συμφωνώ μαζί σας ότι είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κοιτάξτε τώρα, όταν ο διοικητής ενός μεγάλου οργανισμού παραπέμπεται για κακούργημα για αυτό το ζήτημα, είναι πολύ σοβαρό. Εμείς, συγνώμη που σας ρωτάω και επιμένω, πρέπει να ψάξουμε εδώ τι γίνεται…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, παρόλο που όπως είπα και πριν από πολύ ώρα στην Επιτροπή θεωρώ ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν παρέκαμψε τις υπηρεσίες, απλώς διαφοροποίησε την ανάγκη η οποία διατυπώθηκε από τις υπηρεσίες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Και εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παφίλης): Κύριοι συνάδελφοι, αν δεν κάνω λάθος γιατί είμαι κατ’ εξαίρεση προεδρεύων, έχουμε τελειώσει.
Εγώ δεν έχω να ρωτήσω κάτι γιατί έχω καλυφθεί. Έτσι και αλλιώς ήμουν μέσα έξω λόγω άλλων υποχρεώσεων, οπότε στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε τον κ. Αϊβάζη…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Και εγώ ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παφίλης): Όπως και εσείς είπατε είστε στην διάθεση της Επιτροπής και με τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει, ελπίζουμε να ανταποκριθείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιορδάνης Αϊβάζης): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παφίλης): Στο σημείο αυτό λύεται η συνεδρίαση για την Τρίτη 1η Ιουνίου στις 11.00’ με τον κ. Ευσταθιάδη και τον κ. Πολύδωρα.